Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus2015.01.202413
Kaupunginvaltuusto622.01.20246

62-2024 (02 08 00, 10 03 02)

Varissuon koulun väistötilat, Talvitie 10, Siirtokelpoisten väliaikaistilojen vuokraus

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuustolle esitetään Varissuon koulun akuutin väistötilatarpeen pohjalta väliaikaistilojen vuokrausta Pääskyvuoren koulun kentälle viiden vuoden ajaksi.

Kh § 20

Toimitilapäällikkö Pauliina Karjalainen ja rakennuttajainsinööri Niklas Lilja 12.12.2023:

Kaupunginhallitus päätti 10.10.2023 § 372, että Varissuon koulun väistötilaelementin hankintaprosessi voidaan käynnistää vuokrahankintana enintään viideksi vuodeksi ja samalla sijoituspaikaksi vahvistettiin Pääskyvuoren koulun kenttä.

Varissuon koulun väistötilakokonaisuus

Kesällä 2023 valmistunut uusi laajennettu Pääskyvuoren koulurakennus on mitoitettu laskennallisesti 360 oppilaalle, 3 sarjaiseksi. Lukuvuonna 2023–2024 Pääskyvuoren koulukokonaisuudessa opiskelee noin 310 oppilasta (ml Varissuon koulusta jo Pääskyvuoreen siirtyneet oppilaat).

Syksyllä 2024 Pääskyvuoren koulun ja Varissuon koulun yhteenlasketun oppilasmäärän arvioidaan olevan noin 460 oppilasta, kun tähän lisätään syksyksi 2024 suunniteltu väistötilaelementti on näiden kahden koulun käytössä Turussa olevien linjausten mukaan hyvin tilaa.

Tilat ovat käyttöönotettavissa tarjouksen hyväksymisestä arviolta 7–8 kuukauden kuluttua. Valmistumisarviossa on oletettu, että kohteen luvitukseen menee maksimissaan 60 päivää.

Hankinnan kilpailutus

Tilaelementin kilpailutus toteutetaan tehtyjen päätösten mukaisesti. Kaupunginhallitus päätti 20.11.2023 § 422, että nykyisestä markkina- ja rahoitustilanteesta johtuen tulevaisuudessa väistötilojen hankinnassa käytetään ensisijaisesti vuokramallia. Leasingmallin käyttöä voidaan tapauskohtaisesti harkita toissijaisena vaihtoehtona.

Turun kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, kaupunkirakentaminen, toimitilojen rakennuttaminen julkaisi 8.11.2023 Haahtela PRIS -projektipankkiin sekä ilmoituskanava Hilmaan hankintailmoituksen Varissuon siirtokelpoisten väistötilojen vuokrausta koskien. Valmiit tilat vuokrataan viideksi vuodeksi. Tarjous sisältää myös tilojen ylläpidon koko vuokra-ajan.

Hankinnassa käytettiin avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa.

Päästäkseen mukaan vertailuun tarjoajan tuli täyttää tarjouspyynnön mukaiset minimikriteerit ja tilaajavastuulain mukaiset vaatimukset.

Asiakirjat olivat vapaasti noudettavissa Haahtelan Pris -projektipankista. Projektipankkiin kirjautui yhteensä 11 tarjouspyyntöasiakirjojen hakijaa.

Määräaikaan 8.12.2023 klo 12.00 mennessä jätettiin kolme tarjousta, joista ainoastaan yksi on tarjouspyynnön mukainen.

Parmaco Oy

47.160 €/kk​

565.920 €/vuosi​

(alv 0 %)​

Halvimman ja ainoan tarjouspyynnön mukaisen tarjouksen on antanut Parmaco Finland Oy. Viiden vuoden vuokra-ajan kustannukseksi tulee 2.829.600 € (alv 0 %).

Väistötilan huoneistoala on 1.790,5 m² ja kerrosala 2.095 m².

Rakentamisen kustannus n. 1.350 €/m².

Vuokrakustannus (ulos maksettava vuokra) 22,5 €/m²/kk.

Adapteo Finland Oy:n ja KoskiRent Oy:n tarjoukset eivät täyttäneet tarjouspyynnön vaatimuksia tilojen osalta. Adapteo Finland Oy:n tarjousluonnoksessa kuraeteisten sijoitus ei tue edellytettyä sukkakouluajatusta, ja toiminnallisia vaatimuksia suurtilaksi yhdistettävistä tiloista OT3-OT3 (yhteensä 4 tilaa) ja OT1-OT2 (yhteensä 4 tilaa) ei oltu huomioitu. Lisäksi Adapteo Finland Oy:n rakennuksen sijoitus asemapiirroksen mukaan ei mahdollistanut talvikunnossapitoa eikä pelastustietä kentälle jäävälle piha-alueelle.

KoskiRent Oy:n tarjouspiirustuksissa ei myöskään toiminnallinen vaatimus OT3/OT3 tilojen yhdistämiseksi suurtiloiksi ja OT1/OT2 tilojen yhdistämisen osalta toteudu tilaohjelman mukaisesti. Lisäksi henkilökunnan sosiaalitiloista puuttuu toinen suihkutila.

Vaikka tarjouskuvat ovat vasta L1 tasoiset luonnokset, ei niitä voida enää tarjouksen jättämisen jälkeen lähteä täysin uudelleen tekemään toiminnallisten puutteiden korjaamiseksi. Tarjouksen parantaminen tarjouksen jättämisen jälkeen ei ole hankintalain mukaan mahdollista. Toiminnalliset vaatimukset oli selvästi esitetty tilaohjelmassa ja ne olisi tullut huomioida suunnittelussa.

Adapteo Finland Oy:n ja KoskiRent Oy:n tarjoukset tulee hylätä toiminnallisesti tarjouspyyntöä vastaamattomina.

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää

Sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta myöhemmin tehtävällä sopimuksella, joka voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen tai hankintaoikaisun vireille saattamista koskevan vaatimuksen johdosta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 6

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää

Sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta myöhemmin tehtävällä sopimuksella, joka voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen tai hankintaoikaisun vireille saattamista koskevan vaatimuksen johdosta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian käsittely kokouksessa

Tehty muutosehdotus ja sen käsittely

Yrttiaho Sandelinin kannattamana teki seuraavansisältöisen muutosehdotuksen:

​”Lisäksi valtuusto päättää, että tarvittavat toimenpiteet Varissuon koulun 1-6 luokkien lähikoulun palauttamiseksi Varsissuolle käynnistetään välittömästi niin, että koulun toiminta voi jatkua Varissuolla mahdollisimman pian.”

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat kaupunginhallituksen ehdotusta, äänestävät "jaa", jos "ei" voittaa, on Yrttiahon tekemä muutosehdotus tullut hyväksytyksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.​

Suoritetussa koneäänestyksessä 61 valtuutettua kannatti kaupunginhallituksen ehdotusta ja 4 valtuutettua kannatti Yrttiahon tekemää muutosehdotusta, 1 tyhjä ja 1 poissa, joten kaupunginhallituksen ehdotus tuli kaupunginvaltuuston päätökseksi.

Liite 1​Äänestyslista

Jakelu

aoAdapteo Finland Oy
aoKoskiRent Oy
aoParmaco Oy
tiedKasvatus ja opetus
tpvKaupunkiympäristö
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Kv § 6
Liite 1:Äänestyslista / Omröstningsförteckning