KIINTEISTÖKAUPAN ESISOPIMUS

 

 

1. SOPIMUSOSAPUOLET

 

1.1. Turun kaupunki (jäljempänä ”Kaupunki”)

Y-tunnus 0204819-8

PL 355

20101 Turku

 

1.2. Kansallis-kehitys Oy (jäljempänä ”Kansallis-yhtiöt”)

Y-tunnus 2565823-9

Linnankatu 20 A 1

20100 Turku

 

Osapuolista käytetään jäljempänä yksin nimitystä ”Osapuoli” ja yhdessä ”Osapuolet”.

 

2. SOPIMUKSEN TAUSTA

 

Kaupunki ja Kansallis-yhtiöt allekirjoittivat 27.8.2018 kumppanuussopimuksen. Kumppanuussopimuksessa sovittiin yhteistyöstä asemakaavamuutoksen edistämiseksi Parkinkentän alueelle ja Kansallis-yhtiöiden kolmen (3) vuoden mittaisesta osto-optiosta asemakaavaehdotuksessa osoitettaviin asuin-, liike- ja toimistorakennusoikeuksiin.

 

3. ESISOPIMUKSEN TARKOITUS

 

Tämän esisopimuksen (”Esisopimus”) tarkoitus on sopia toteuttavien kiinteistökauppojen edellytyksistä ja pääasiallisista ehdoista sekä menettelytavoista, joilla asuinrakentaminen, urheilukentän ja liikuntatilojen kehittäminen ja maanalainen pysäköintilaitos toteutetaan Parkinkentän alueelle asemakaavamuutoksessa 16/2018 osoitettujen käyttötarkoitusten mukaisina, mikäli kaavamuutos saa lainvoiman ehdotetussa muodossa.

 

Esisopimukseen on kirjattu myös periaatteet, joita tullaan noudattamaan Kaupungin ja Kansallis-yhtiöiden välillä, mikäli Parkinkentän alle toteutetaan maanalainen pysäköintilaitos samanaikaisesti sopimusalueelle toteutettavan asuinrakentamisen kanssa.

 

4. PARKINKENTÄN ASEMAKAAVAMUUTOKSEN JA ESISOPIMUKSEN SUHDE

 

Parkinkentän alueelle ja siihen rajoittuvien katujen alueelle on laadittu asemakaavan muutosehdotus, joka mahdollistaa asuinrakentamisen ja pysäköintilaitoksen sijoittamisen asemakaavan muutosalueelle. Asemakaavan muutosehdotus on tehty vuorovaikutteisesti maankäyttö- ja rakennuslain säädösten edellyttämällä tavalla.

 

Sopimusneuvottelut on käyty erillään asemakaavan muutostyöstä. Sopijapuolet ovat tietoisia, että tällä Sopimuksella ei voida sopia asemakaavan sisällöstä sitovasti.

 

5. ESISOPIMUS UUSIEN TONTTIEN KAUPASTA JA MAANALAISESTA PYSÄKÖINTILAITOKSESTA

 

5.1. SOPIMUSALUE

 

Esisopimuksen kohteena on asemakaavamuutosalue, joka kohdistuu Turun kaupungin VI kaupunginosan Parkinkentän alueeseen ja jonka asemakaavatunnus on 16/2018 (jäljempänä ”Ase-makaavaehdotus”). Sopimusalueeseen kuuluvat seuraavat kiinteistöt ja rakennukset:

Turun kaupungin VI kaupunginosan 29. korttelin tontti 3 (853-6-29-3)

Turun kaupungin VI kaupunginosan 29. korttelin tontti 5 (853-6-29-5)

Turun kaupungin VI kaupunginosa VU-alue 6P (853-6-9903-0)

 

Asemakaavaehdotuksen saadessa lainvoiman, sopimusalue tulee olemaan seuraavanlainen:

 

Turun kaupungin VI kaupunginosan 29. korttelin tontti 6 (853-6-29-6), kaavassa sitova tonttijako. Jäljempänä ”29”.

Turun kaupungin VI kaupunginosan kortteli nro 50, josta laaditaan erillinen tonttijako. Esisopimuksen laatimishetkellä tarkoitus on lohkoa kortteli neljäksi tontiksi. Jäljempänä ”50”.

Turun kaupungin VI kaupunginosa VU-1 -alue. Jäljempänä ”VU-1”.

Katualueeksi jäävä 29 ja 50 välinen Parkinportti -niminen alue, jäljempänä ”Parkinportti”.

 

Sopimusalue on esitetty liitteenä 5.1 olevalla kartalla (jäljempänä ”Sopimusalue”).

 

5.2. ASUIN- JA LIIKEKORTTELEIDEN 29 JA 50 KAUPAT

 

Tämän esisopimuksen mukaisten edellytysten täytyttyä Kaupunki sitoutuu myymään ja Kansallis-yhtiöt sitoutuu ostamaan perustettavien yhtiöiden lukuun

 

Korttelin 29 määräosan, joka oikeuttaa asuin-, liike-, toimisto ja urheilutoimintaa palvelevan rakennuksen rakentamiseen liitteenä 5.5 olevan hallinnanjakosopimuksen mukaisesti; ja

Korttelin 50

 

Kiinteistöjen kaupat tehdään kolmen vuoden kuluessa siitä, kun asemakaavaehdotus on tullut lainvoimaiseksi ja kun korvaava tekojääkenttä on otettavissa käyttöön tai kun Kaupunki on luopunut sitä koskevasta vaatimuksesta, mikä mahdollistaa rakentamisen aloittamisen. Esisopimus on voimassa 10 vuotta tämän esisopimuksen allekirjoittamisesta lukien. Mikäli kiinteistönkauppoja ei ole tehty ostajasta johtuvasta syystä edellä esitetyssä määräajassa, on osto-oikeus menetetty.

 

Edellä mainituissa kiinteistökaupoissa käytetään rakennusoikeuden hintana 650 €/k-m2. Hintataso on määritetty ulkopuolisen auktorisoidun arviomiehen (AKA) lausunnon perusteella. Siltä osin kuin alueelle tehdään valtion tukemia asuntokohteita, käytetään näiden osalla rakennusoikeuden hintana ARA:n tällä hetkellä alueelle hyväksymää enimmäishintaa, joka on 420€/k-m2. Rakennus-oikeuden hinta sidotaan elinkustannusindeksiin siten, että kaupantekohetkellä käytettävissä olevaa tuoreinta elinkustannusindeksin pistelukua verrataan tämän sopimuksen allekirjoituskuukauden pistelukuun.

 

Selvyyden vuoksi todetaan, että Kansallis-yhtiöiden perustamille yhtiöillä on oikeus ostaa asemakaavaehdotuksen mukaiset tontit/määräalat/määräosa vaiheittain. Kiinteistön kauppojen pääasialliset ehdot on esitetty liitteissä 5.2(a) ja 5.2(b).

 

5.3. ARA- VELVOITE

 

Kansallis-yhtiöt sitoutuu toteuttamaan kortteleissa 29 ja/tai 50 asuntorakentamista yhteensä vähintään n. 3000 k-m2 hintasäädeltynä asuntotuotantona, jolla tarkoitetaan tässä ARAn hyväksymää lyhytaikaisen korkotukilainan (574/2016) avulla toteutettua asuntotuotantoa(”ARA-velvoite”). Mikäli ARA:n lyhytaikaisen korkotukilainan (574/2016) ehdot oleellisesti muuttuvat tai tukimuoto kokonaan poistuu, ei Kansallis-yhtiöitä voida velvoittaa em. ARA-tuotannon toteuttamiseen.

 

Mikäli em. ARA-velvoitteen ehdot täyttyvät, mutta Kansallis-yhtiöt ei siitä huolimatta toteuta sen mukaista asuntotuotantoa kohdan 6. mukaisessa aikataulussa, on Kansallis-yhtiöt velvollinen maksamaan tontista maksetun ARA-lunastushinnan lisäksi sopimussakkoa, jonka määrä on 650 euroa kerrottuna sillä rakennusoikeuden määrällä, jolla hintasäädeltyyn asuntotuotantoon toteutettujen rakennusoikeuksien määrä alittaa edellä sanotun ARA-velvoitteen (n. 3000 k-m2) määrän. Sopimussakon perusteena oleva hinta on sidottuna edellä kohdassa 5.2 tarkemmin määritellysti elinkustannusindeksiin. Selvyyden vuoksi todetaan, että sopimussakko on ainoa seuraamus velvoitteen täyttymättä jäämisestä, eikä Kansallis-yhtiöltä voida sopimussakon lisäksi velvoittaa ensimmäisessä kappaleessa sanotun ARA-velvoitteen täyttämiseen.

 

Rakentamisvelvoite katsotaan täytetyksi, kun uudisrakennukseen on tehty käyttöönottotarkastus.

 

Kaupungin tulee esittää sopimussakkoa koskeva vaatimus vuoden kuluessa siitä, kun em. rakentamisvelvoitteen määräaika päättyi ja Kansallis-yhtiöillä ei velvollisuutta sopimussakon maksamiseen myöhemmin esitettyjen vaatimusten perusteella.

 

5.4. PARKINKENTÄN SANEERAUS JA LUISTELUMAHDOLLISUUDEN TURVAAMINEN

 

Kaupunki toteuttaa kustannuksellaan Parkinkentän uudisrakentamisen. Asemakaavaehdotuksessa osoitettujen asuinrakentamiskortteleiden 29 ja 50 rakentamistöiden aloittamisen ja Parkinkentän käytöstä poistamisen ehtona on, että korvaava tekojääkenttä on otettavissa käyttöön

 

Kaupunki sitoutuu huolehtimaan, että korvaava tekojääkenttä on otettavissa käyttöön viimeistään kahden vuoden kuluessa siitä, kun asemakaava on tullut lainvoimaiseksi. Vaihtoehtoisesti Kaupungilla on oikeus luopua korvaavaa tekojääkenttää koskevasta vaatimuksesta.

 

5.5. PARKINKENTTÄÄ PALVELEVIEN TILOJEN TOTEUTTAMINEN

 

Parkinkenttää palvelevat tilat sijoitetaan Kaupungin laatiman tilaohjelman mukaisina asemakaavaehdotuksessa osoitetun korttelin VI-29 (AL-2) pääosin Parkinportin puoleiseen maantasokerrokseen.

 

Osapuolet ovat sopineet, että korttelin 29 tontin omistus jaetaan määräosiin ja tontille on tarkoitus rakentaa rakennus, josta Kaupungin omistukseen ja hallintaan tulevat maantasokerrokseen sijoitettavat Parkin urheilukentän tarvitsemat asiakaspalvelu- ja huoltotiloihin liittyvät rakennuksen osat ja Kansallis-yhtiöiden omistukseen ja hallintaan tulevat muut, esim. asumiseen liittyvät, rakennuksen osat. Tontin omistuksesta, yhteisestä rakennushankkeesta ja tontin hallinnasta solmitaan olennaisilta osin liitteen 5.5 mukainen hallinnanjakosopimus.

 

Koko korttelin 29 rakentamisesta tehdään yksi urakkasopimus, joka kilpailutetaan julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, jäljempänä ”Hankintalaki”) mukaisesti. Kilpailutuksen perusteella laadittavassa urakkasopimuksessa tilaajana ovat Osapuolten perustamat yhtiöt ja urakkahinta jakautuu ulkopuolisen asiantuntijan etukäteen määrittämässä suhteessa siten, kuin hallinnanjakosopimuksessa tarkemmin määrätään.

 

Kaupungin tekemän tilaohjelman mukainen arvonlisäveroton kustannusarvio Parkinkenttää palveleville tiloille on 2,2 miljoonaa euroa (Haahtela-indeksi 10/2021, pisteluku 101). Lopullinen kustannus voi olla kustannusarviota korkeampi tai matalampi. Jos kilpailutuksen perusteella muodostuva kustannus ylittää indeksiin sidotun kustannusarvion, tulee kustannusylitykseen saada kaupunginhallituksen hyväksyntä.

 

5.6. MAANALAINEN PYSÄKÖINTILAITOS JA LIIKUNTATILA

 

5.6.1 Maanalainen pysäköintilaitos Parkinkentän alle

 

Asemakaavan saatua lainvoiman Kaupunki tulee luovuttamaan VU-1 alueen maanalaisen pysäköintitilan vuokraoikeuden Kansallis-yhtiöiden ja Kaupungin yhdessä perustamalle pysäköintiyhtiölle (”Pysäköintiyhtiö”). Kaupunki merkitsee Pysäköintiyhtiön osakkeita määrän, joka oikeuttaa vähintään 150 pysäköintipaikkaan tai pysäköintioikeuteen Pysäköintiyhtiön rakennuttamassa ja omistamassa pysäköintilaitoksessa. Maanalaisen pysäköintitilan maanvuokra on 15.000 €/vuosi ja se perustuu ulkopuolisen auktorisoidun arviomiehen (AKA) lausuntoon alueen käyvästä hintatasosta. Maanalaisen pysäköintitilan vuokrauksen pääasialliset ehdot on esitetty liitteessä 5.6.1(a) olevassa maanvuokrasopimusluonnoksessa.

 

Kansallis-yhtiöt sitoutuvat toteuttamaan korttelien 29 ja 50 rakentamiseen liittyvät pysäköintipaikat VU-1 alueelle edellyttäen, että Kaupunki osallistuu pysäköintitilan toteutukseen tässä Esisopimuksessa sovitulla tavalla.

 

Osapuolet tiedostavat ja hyväksyvät sen, että Pysäköintiyhtiöön voi tulla myös muita osakkaita, kuten esimerkiksi lyhytaikaiseen pysäköintiin tarkoitettujen pysäköintipaikkojen toteuttaja.

 

Pysäköintitilan rakentaminen kilpailutetaan julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, jäljempänä ”Hankintalaki”) mukaisesti.

 

Pysäköintiyhtiön yhtiöjärjestys ja osakassopimus on esitetty liitteissä 5.6.1(b) ja 5.6.1(c) Pysäköintiyhtiön toiminnan on tarkoitus olla arvonlisäveronalaista ja asian varmistamiseksi Osapuolet pyytävät viipymättä Keskusverolautakunnalta ennakkoratkaisun pysäköintiyhtiön liiketoiminnasta, yhtiöjärjestyksestä ja yhtiön arvonlisäverokohtelusta. Jos ennakkoratkaisussa yhtiön toimintaa ei katsota arvonlisäveron alaiseksi, sitoutuvat Osapuolet tekemään tarvittavat muutokset yhtiöjärjestykseen, ja muihin asiakirjoihin, jotta arvonlisäveron vähennysoikeus saavutetaan. Osapuolet sopivat, että jos pysäköintiyhtiön arvonlisäverokohtelu rakentamisen jälkeen muuttuu mistä tahansa syystä ja muutoksen seurauksena tehtyjä alv-vähennyksiä joudutaan palauttamaan, vastaavat Osapuolet näistä palautuksista omistustensa suhteessa.

 

5.6.2 Vaihtoehtoinen maanalainen pysäköintilaitos

 

Mikäli VU-1 alueen maanalaista pysäköintilaitosta ei voida toteuttaa Parkinkentän uudistamisrakentamisen yhteydessä kohdan 6. mukaisessa aikataulussa Kaupungista johtuvasta syystä, tai sitä ei ole taloudellisesti tarkoituksenmukaista toteuttaa liian korkeiksi osoittautuvien toteutuskustannusten vuoksi, Kaupunki sitoutuu vuokraamaan Kansallis-yhtiöille tai sen perustamille yhtiöille Parkinportin maanalaisen alueen, joka sijaitsee luovutettavien asunto- ja liikekorttelien välissä. Tällöin Kansallis-yhtiöt toteuttaa korttelien 29 ja 50 autopaikkavelvoitteen rakentamalla maanalaisen pysäköintilaitoksen kyseisten tonttien ja Parkinportin muodostamalle maanalaiselle alueelle. Parkinportin alla olevan maanalaisen tilan vuokra määritetään samoin periaattein, kuin VU-1 alueen maanalaisen pysäköintitilan vuokra ja se perustuu käypään hintatasoon.

 

5.6.3 Maanalainen liikuntatila

 

Asemakaavaehdotuksessa on varattu mahdollisuus korkeintaan 2.500 k-m2 kokoisen liikuntatilan rakentamiseen Parkinkentän alle. Kaupunki ei sitoudu liikuntatilan rakentamiseen eikä rahoittamiseen, vaan liikuntatila tulee lähtökohtaisesti toteuttaa yksityisenä hankkeena. Kansallis-yhtiöillä on etuoikeus tilaan, mutta jos Kansallis-yhtiöt ei sitoudu liikuntatilan toteuttamiseen, voi toteuttaja olla myös Osapuolista riippumaton kolmas taho. Osapuolet sopivat, että liikuntatilan toteutuessa, noudatetaan seuraavia periaatteita.

 

Kaupungille varataan etuoikeus tiloja vuokrattaessa

Liikuntatila tulee rakentaa samanaikaisesti kohdan 5.6.1 mukaisen maanalaisen pysäköintilaitoksen kanssa ja noudattaen kohdan 6. aikataulua.

Liikuntatila sijoitetaan kentän alle Arkistonpolun puoleiseen päähän siten, että mahdollistetaan maanalaisen kulkuyhteyden rakentaminen pysäköintilaitoksesta Ukkokodinpolun alitse tontille 853-6-26-5.

Kaupunki luovuttaa liikuntatilan vaatiman maanalaisen tilan vuokraoikeuden erikseen kohdan 5.6.1(a) maanalaisen tilan vuokraoikeudesta, mutta noudattaen muutoin kohdan 5.6.1(a) mukaisia tontinvuokraehtoja.

Liikuntatila ja maanalainen pysäköintilaitos sopivat tarvittavista rasiteoikeuksista, kuten kulkuyhteyksistä ja johtorasitteista

Osapuolet tiedostavat, että liikuntatilan toteutuessa pysäköintilaitoksen autopaikat joudutaan sijoittamaan kahteen tasoon, joka saattaa nostaa pysäköintipaikan yksikköhintaa.

Kaupunki sallii maanalaisen liikuntatilan käyttäjien kulkea samaa kulkuyhteyttä Parkin-portilta maanalaiseen pysäköintilaitokseen/-liikuntatilaan, kuin mistä Parkinkentän muut käyttäjät kulkevat

Jos liikuntatilan toteuttaja on Osapuolista riippumaton kolmas taho, on kannen, ajoyhteyden, hätäuloskäyntien ymv. kannen alaisen rakentamisen kaikkia osapuolia palvelevien investointien kustannukset jyvitettävä liikuntatilan toteuttajalle.

 

6. RAKENTAMISJÄRJESTYS JA AIKATAULUT

 

Osapuolet sitoutuvat rakennuttamaan Sopimusalueelle tulevat rakennukset tämän kohdan mukaisessa järjestyksessä ja aikataulussa.

 

1. Korvaava tekojääkenttä

 

Sijainti: Kupittaa

Rakentamisen aloitus: Kaupungin päätöksen mukaan

Valmistuminen: viimeistään 24kk kuluessa Parkinkentän asemakaavan lainvoimaisuudesta

 

2. Pysäköintilaitos: voidaan kohdan 5.6 mukaisesti toteuttaa joko VU-1 alueelle (2.1) tai Parkin-portin ja korttelin 50 alueelle (2.2)

 

2.1 VU-1 alueen maanalainen pysäköintilaitos

Sijainti: VU-1

Rakentamisen aloitus: aikaisintaan vaiheen 1 valmistumisen jälkeen tai, jos Kaupunki päättää luopua korvaavan tekojään vaatimuksestaan, sen jälkeen, kun tällainen päätös on tullut lainvoimaiseksi

Valmistuminen:

o18kk rakennustyön käynnistymisestä valmiusasteen on oltava niin pitkällä, että vaihe 4 voidaan aloittaa

oTäysin valmis 24kk kuluttua rakennustyön käynnistymisestä

 

2.2 Parkinportin maanalainen pysäköintilaitos

 

Sijainti: Kortteli 50 ja Parkinportti

Rakentamisen aloitus: aikaisintaan vaiheen 1 valmistumisen jälkeen tai, jos Kaupunki päättää luopua korvaavan tekojään vaatimuksestaan, sen jälkeen, kun tällainen päätös on tullut lainvoimaiseksi

Valmistuminen:

o18kk rakennustyön käynnistymisestä valmiusasteen on oltava niin pitkällä, että vaihe 4 voidaan aloittaa

oTäysin valmis 24kk kuluttua rakennustyön käynnistymisestä

 

3. Urheilun talo

 

Sijainti: Kortteli 29

Rakentamisen aloitus: aikaisintaan kohdan 1 valmistumisen jälkeen tai, jos Kaupunki päättää luopua korvaavan tekojään vaatimuksestaan, sen jälkeen, kun tällainen päätös on tullut lainvoimaiseksi

Valmistuminen: viimeistään 24kk kuluessa rakennustyön käynnistymisestä ja samanaikaisesti Parkinkentän (kohta 4.) valmistumisen kanssa.

 

4. Uusi urheilukenttä

 

Sijainti: VU-1

Rakentamisen aloitus: heti, kun kohdan 2.1/2.2 rakentaminen sen sallii

Valmistuminen: 6kk kuluessa rakennustyön käynnistymisestä

 

5. Parkinportti

 

Sijainti: Parkinportti

Rakentamisen aloitus: Kaupungin päätöksen mukaan

Valmistuminen:

oSe osa, jota tarvitaan urheilukentän ja Urheilun talon käyttöön, tulee olla valmis vaiheen 2 kanssa samanaikaisesti

oAlue tulee viimeistellä täysin valmiiksi kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun vaiheen 6 ensimmäinen rakennus on valmistunut Parkinportin reunalle

 

6. Asuinrakentaminen

 

Sijainti: Kortteli 50

Rakentamisen aloitus:

oaikaisintaan voidaan aloittaa vaiheen 2 aloituksen yhteydessä

orakentaminen tulee aloittaa Parkinportin reunalta

Valmistuminen: kokonaisrakentamisaika on enintään kuusi (6) vuotta vaiheen 2 valmistumisesta lukien.

 

7. Yleiset asiat rakentamiseen ja aikatauluun liittyen

 

Alueella olemassa olevien rakennusten, tekniikan, johtojen tmv. purkaminen tulee aikatauluttaa siten, että purkutöistä ei ole haittaa tässä kohdassa määritetylle rakentamisen aikataululle

Kansallis-yhtiöt vastaa kortteleissa 29 ja 50 sijaitsevien rakennusten (Pyrkivän urheilutalo ja Parkinkentän huoltorakennus) purkamisesta parhaaksi katsomallaan tavalla ja omalla kustannuksellaan. Kaupunki vastaa kuitenkin Parkinkentän huoltorakennuksen mahdollisten pilaantuneiden rakenteiden ja rakenneosien puhdistamisesta aiheutuvista kustannuksista. Kaupunki valtuuttaa Kansallis-yhtiöt hakemaan purkulupaa ja purkamaan rakennukset tai osan niistä jo ennen kuin rakennusten omistusoikeus siirtyy perustetuille yhtiölle. Purkutöitä ei saa kuitenkaan aloittaa ennen kuin urheilukentän toiminta on väliaikaisesti keskeytetty. Kansallis-yhtiöillä on vaiheen 2 alusta lukien oikeus vastikkeetta käyttää purettavia rakennuksia Sopimusalueen rakennushankkeiden tarpeisiin.

Rakennus katsotaan tässä sopimuksessa tarkoitetulla tavalla valmiiksi, kun viranomainen on hyväksynyt sen käyttöönotettavaksi

 

Kaupunki sitoutuu myötävaikuttamaan rakennuslupien hakemiseen esim. siten, että tonttien ostajille mahdollistetaan rakennuslupien hakeminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa esimerkiksi valtuuttamalla Kansallis-yhtiöt rakennuslupahakemusten jättämiseen jo silloin, kun tonttien omistus on vielä Kaupungilla.

 

7. YLEISTEN ALUEIDEN TOTEUTUKSET

 

Kaupunki vastaa alueella sijaitsevien sähköverkon laitteiden ja johtojen, lämmön ja kylmän johtojen sekä vesi- ja viemärijohtojen sekä muun vastaavan tekniikan siirtojen kustannuksista; Sopimusalueella sijaitsevien ja/tai sitä palvelevien, yleiseen käyttöön tulevien katu- ja viheralueiden rakentamisen kustannuksista sekä kiinteistöjen 853-6-29-5 ja 6P mahdollisista pilaantuneen maa-perän puhdistamisesta aiheutuvista kustannuksista.

 

Kansallis-yhtiöt vastaa kiinteistön 853-6-29-3 mahdollisista pilaantuneen maaperän puhdistamisesta aiheutuvista kustannuksista.

 

8. RASITEOIKEUDET

 

Alueella on sallittava yhtenäisen kokonaisuuden aikaansaamiseksi tarpeelliset rasite ja yhteiskäyttöjärjestelyt. Nämä voivat liittyä mm. hulevesijärjestelmään, kulkuyhteyksiin, autopaikkoihin. Edellä kuvatuista toimenpiteistä ei saa aiheutua osapuolille kohtuutonta haittaa, välttämättömistä rasitteista ei makseta korvauksia. Jos toimenpiteistä aiheutuu vahinkoa niin korvaus kattaa vain välittömän vahingon.

 

9. SOPIMUKSEN SIIRTO

 

Osapuolet eivät voi kokonaan eikä osittainkaan siirtää tätä sopimusta kolmannelle ilman toisen Osapuolen etukäteen antamaa kirjallista suostumusta.

 

Kansallis-yhtiöt voivat kuitenkin osoittaa maanalaisen pysäköintitilan vuokralaiseksi sekä tonttien ostajiksi perustettavan yhtiön, jonka on perustanut Kansallis-yhtiöiden konserniyhtiö tai niiden kanssa samaan etupiiriin kuuluva taho.

 

10. RIITOJEN RATKAISEMINEN

 

Tätä sopimusta koskevat mahdolliset riitaisuudet ratkaistaan ensisijaisesti Osapuolten välisin neuvotteluin. Mikäli ne eivät johda sopimukseen, jätetään riitaisuudet Varsinais-Suomen käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

 

11. SOPIMUKSEN VOIMAANTULO JA VOIMASSAOLOAIKA

 

Tämä sopimus tulee voimaan, kun Osapuolet ovat sen allekirjoittaneet.

 

Mikäli Osapuolet eivät muuta sovi, päättyy tämän sopimuksen voimassaolo kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun kohdan 5.2 mukainen määräaika asemakaavaehdotuksen mukaisten tonttien ostolle päättyy ja kaikki tähän sopimukseen liittyvät muut velvoitteet on täytetty sopimuksen mukaisesti. Kuitenkin, mikäli asemakaavaehdotus hylätään ja Osapuolet eivät sovi muokatun asemakaavaehdotuksen laatimisesta, tämän sopimuksen voimassaolo päättyy, kun asemakaavaehdotuksen hylkäävä päätös on tullut lainvoimaiseksi.

 

Tämän sopimuksen päättyessä kumpikin Osapuoli kantaa omat kulunsa eikä kummallakaan Osapuolella ole oikeutta saada korvausta toiselta Osapuolelta sopimuksen päättymisen johdosta.

 

12. JAKELU

 

Tätä sopimusta on tehty kaksi samasanaista kappaletta, yksi kummallekin Osapuolelle.

 

13. LIITTEET

Liite 5.1 Sopimusalue

Liite 5.2(a) Korttelin 29 tontin 6 määräosan kauppaehdot

Liite 5.2(b) Korttelin 50 tonttien kauppaehdot

Liite 5.5 Hallinnanjakosopimus

Liite 5.6.1(a) Maanalaisen tilan maanvuokrasopimus

Liite 5.6.1(b) Pysäköintiyhtiön yhtiöjärjestys

Liite 5.6.1(c) Pysäköintiyhtiön osakassopimus

 

14. PÄIVÄYS JA ALLEKIRJOITUKSET

 

Turussa xx. xxxxkuuta 2021

 

N.N.         Ilkka Paju

Turun kaupunki      Kansallis-kehitys Oy

 

 

Kaupanvahvistajana todistan, että [Nimi] luovuttajan edustajana ja Ilkka Paju luovutuksensaajan edustajana ovat allekirjoittaneet tämän Esisopimuksen, ja että he ovat olleet yhtä aikaa läsnä Esi-sopimusta vahvistettaessa. Olen tarkistanut allekirjoittajien henkilöllisyyden ja todennut, että Esi-sopimus on tehty maakaaren 2 luvun 1 ja 3 §:ssä säädetyllä tavalla.

 

[Kaupanvahvistajan allekirjoitus]



 

 

         Liite 5.2.(a)

 

Kauppaehdot

 

 

Kaupan kohteet:

 

Turun kaupungin VI kaupunginosan asemakaavaehdotuksessa ”Parkin-kenttä” 16/2018 AL-2 käyttötarkoitukseen osoitetun tontin VI-29-6 määräosa. Tontti tulee muodostumaan tontista VI-29-3 ja osasta yleistä aluetta 6P (853-6-9903-0). Tontin pinta-ala on noin 1100 m2.

 

Kauppahinta   

 

Kaupan perusteet

 

Muut kaupan ehdot:

 

Tämän kiinteistökaupan kaikki ehdot on esitetty tässä kauppakirjassa.

 

1. Kauppahinnan maksaminen

 

Kauppahinta maksetaan kokonaisuudessaan myyjän ilmoittamalle tilille

ja kuitataan maksetuksi tämän kauppakirjan allekirjoituksilla.

 

2. Omistus- ja hallintaoikeus

 

Ostaja saa kiinteistön heti omistukseensa ja hallintaansa tämän kauppakirjan allekirjoituksilla.

 

Kiinteistö myydään vapaana kiinnityksistä, rasitteista ja muista maksuvelvoitteista kuin mitä tässä kauppakirjassa on mainittu.

 

3. Käyttöoikeudet, rasitteet ja rasitukset

 

Lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin mukaan kaupan kohteen omaisuuteen ei kohdistu lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin merkittyjä rasituksia tai rajoituksia, eikä uusia asioita ole vireillä.

 

4. Verot, maksut ja vastuu vahingoista

 

Ostaja vastaa kaupanvahvistajan palkkiosta, kohteen lainhuudatuksesta sekä varainsiirtoverosta.

 

Myyjä vastaa kaupan kohdetta kohdanneista vahingoista siihen saakka, kunnes omistusoikeus siirtyy ostajalle. Ostaja vastaa vahingoista omistusoikeuden siirtymisen jälkeen.

 

5. Kohteeseen tutustuminen ja asiakirjat

 

Tontti 853- on voimaan tulleen asemakaavan Parkinkenttä 16/2018 mukaista korttelialuetta ( ).

 

Ostaja on tutustunut:

 

kaupan kohteen alueeseen ja rajoihin sekä maasto-olosuhteisiin ja maankäyttömääräyksiin (asemakaavakartta ja määräykset nimi xx/xxxx sekä –selostus xx/xxxx sekä yleiskaava 2020)

 

Lisäksi ostaja on tutustunut seuraaviin asiakirjoihin:

 

lainhuutotodistus

rasitustodistus

kiinteistörekisterin ote

 

Ostaja on todennut kaupan kohteen vastaavan siitä esitettyjä asiakirjoja ja tietoja eikä ostajalla ole huomauttamista näiden seikkojen osalta.

 

6. Rakentamiskelpoisuus

 

Ostaja on vastuullinen kiinteistön perustamistavan valinnasta, rakennushankkeen suunnitteluun liittyvien maaperätutkimusten ja muiden tutkimusten suorittamisesta, maaperän edellyttämien hankkeiden rakenteellisten ratkaisujen sekä maanalaisten johtojen ja putkien sijainnin selvittämisestä sekä rakentamiskelpoisuuden muusta yksityiskohtaisesta selvittämisestä.

 

Kaupunki vastaa myytävällä alueella sijaitsevien sähköverkon laitteiden ja johtojen, lämmön ja kylmän johtojen sekä vesi- ja viemärijohtojen sekä muun vastaavan tekniikan siirtojen kustannuksista; Sopimusalueella sijaitsevien ja/tai sitä palvelevien, yleiseen käyttöön tulevien katu- ja viheralueiden rakentamisen kustannuksista sekä kiinteistöjen 853-6-29-5 ja 6P mahdollisista pilaantuneen maaperän puhdistamisesta aiheutuvista kustannuksista.

 

7. Rakentamisvelvollisuus

 

Kiinteistölle on rakennettava hyväksyttyjen piirustusten, rakennusjärjestyksen sekä kauppakirjan liitteenä mahdollisesti annettujen rakentamisohjeiden mukaisesti kerrosalaltaan vähintään 60 % asemakaavan sallimasta suurimmasta rakennusoikeudesta [aikamääre kirjataan kaupan-tekohetkellä vastaamaan esisopimuksessa sovittua] kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta lukien siten, että rakennuslupaviranomainen voi siinä suorittaa käyttöönottokatselmuksen mainittuun määräaikaan mennessä.

 

8. Rakennusten purkaminen

 

Kortteleissa 29 ja 50 sijaitsevien rakennusten purkamisesta ja purkamiskustannuksista vastaa ostaja.

 

9. Luovutusrajoitus

 

Ostaja sitoutuu olemaan myymättä tai muutoin luovuttamatta rakentamatonta kiinteistöä muulle kuin sellaiselle, jonka kaupunki hyväksyy.

 

10. Sanktiot

 

Mikäli ostaja ei ole täyttänyt edellä 7. kohdassa mainittua rakennusvelvoitettaan tai on 9. kohdan vastaisesti luovuttanut tontin rakentamattomana edelleen, ostaja on velvollinen suorittamaan kaupungille heti sopimussakkoa kauppahinnan suuruisen määrän.

 

11. Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunnitelmien mukaan vaatii kadun ja kiinteistön pihatason korkeuserosta johtuen joko penger- ja leikkausluiskan ulottamista kiinteistölle, kiinteistönomistajan on sallittava tämä korvauksetta.

 

12. Rasiteoikeudet

 

Ostaja on velvollinen korvauksetta sallimaan kaupungin tai sen osoittamien yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevien johtojen, laitteiden ja kiinnikkeiden sijoittamisen kiinteistölle, sen yli tai sillä oleviin rakennuksiin. Kiinteistön omistajalle korvataan em. toimenpiteestä mahdollisesti aiheutuvat suorannaiset vahingot ja haitat. Kaupungilla on oikeus merkitä em. oikeus rasitteena kiinteistörekisteriin ostajaa enempää kuulematta.

 

13. Lämpö- ja porakaivot

 

Kiinteistön omistaja on velvollinen huolehtimaan siitä, että sillä on kaikki maaperään porattavan lämpö- tai porakaivon sijoittamiseen tarvittavat viranomaisluvat ja että niiden sijoittamisessa noudatetaan lainsäädännön ja viranomaisten mahdollisesti asettamia vaatimuksia ja määräyksiä.

 

14. Kunnallistekniikka ja liittymismaksut

 

Turun Vesihuolto Oy:llä tai Turun kaupungilla on oikeus periä tontinomistajalta voimassaolevan taksansa mukaisen, runkolinjasta mahdollisesti rajalle tuodun, ns. tonttijohdon rakentamiskustannuksen välittömästi tämän kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen. Lisäksi Turun Vesihuolto Oy:llä on oikeus periä vesihuollon liittymismaksu sen jälkeen, kun liittymissopimus on allekirjoitettu.

 

Turun kaupungilla on oikeus periä kiinteistönomistajalta kulloinkin voimassa olevan vahvistetun taksan mukainen vuotuinen hulevesimaksu.

 

Kaupunki rakentaa kustannuksellaan määräämänään aikana kiinteistön kohdalla sijaitsevat kadut katupiirustusten mukaisesti, yleiset sähkö-, vesi-, viemäri- ja kaukolämpöjohdot sekä katuvalaistukset.

 

Ostaja vastaa kiinteistön kohdalla olevan kadun yleiseen käyttöön luovuttamisesta riippumatta, kadun kunnossa- ja puhtaanapidosta siten, kuin laissa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta on säädetty. Tähän velvollisuuteen kuuluu myös kiinteistön katuosuudella mahdollisesti olevien istutusten ja nurmikon hoito.

 

15. Naapurin oikeudet ja velvollisuudet

 

Naapurikiinteistön omistajalla tai haltijalla on oikeus käyttää aluetta tarpeelliselta osalta tontin rajaan mahdollisesti ulottuvan seinän ja vesikaton rakentamis-, korjaus-, huolto- ym. töiden suorittamista varten. Naapuri on velvollinen korvaamaan ja korjaamaan aiheuttamansa vahingon.

 

Kiinteistönomistajalla on oikeus ulottaa tontin rajaan kiinni rakennettaessa räystäs- ja routalevy enintään 500 mm naapuritontin alueelle, mikäli Turun kaupunki omistaa kyseessä olevan naapurialueen. Naapurikiinteistön omistajalla tai haltijalla on puolestaan oikeus ulottaa tontin rajaan kiinni rakennettaessa räystäs- ja routalevy enintään 500 mm puheena olevalle alueelle.

 

16. Kiinteistön käyttö

 

Kiinteistö on pidettävä siistissä kunnossa ja vaadittaessa aidattava viranomaisten hyväksymällä tavalla.

 

17. Kauppaehtojen siirto

 

Edellä kohdissa 11 – 16 mainitut määräykset tulee ottaa kiinteistöä koskeviin vastaisiin luovutuskirjoihin. Mikäli kaupunki on antanut suostumuksen, että kiinteistö voidaan luovuttaa rakentamattomana, kohtien 7. - 10. ehdot on myös otettava luovutuskirjaan.

 

18. Irtain omaisuus

 

Tällä kauppakirjalla ei luovuteta mitään irtainta omaisuutta eikä sellaisen luovuttamisesta ole tämän kaupan yhteydessä tehty eri sopimustakaan.

 

19. Pilaantuneen maaperän puhdistaminen

 

19.1 VI-29-3 -alueen pilaantuneen maaperän puhdistaminen

 

Ostaja vastaa VI-29-3 alueen mahdollisista pilaantuneen maaperän puhdistamisesta aiheutuvista kustannuksista.

 

19.2 6P -alueen pilaantuneen maaperän puhdistaminen ja ympäristönsuojelulain mukainen ilmoitus

 

Ympäristönsuojelulain 139 § mukaisesti myyjä ilmoittaa, että kaupan kohde on viimeksi ollut vuokrattuna xxx käyttöön ja vuokraus on päättynyt x.x.201_. Kaupungin taholta ei ole tutkittu onko alueella ympäristön-suojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

 

Mikäli myyjän tai sen edeltäjän omistusaikana syntynyttä maaperän pilaantumista ilmenee, ostaja laatii kaupan kohteen maaperän kunnostussuunnitelman ja myyjä vastaa maaperän puhdistuksen kustannuksista. Kunnostussuunnitelma tulee laatia siten, että puhdistaminen tapahtuu taloudellisesti edullisimmalla tavalla. Ostajan on esitettävä kunnostussuunnitelma myyjän hyväksyttäväksi ennen kunnostussuunnitelman esittämistä viranomaisille. Myyjän tulee hyväksyä tai hylätä kunnostussuunnitelma kuukauden kuluessa.

 

Selvyyden vuoksi todetaan, että VNa 214/2007 alemman ohjearvon alittavista (nk. kynnysarvomaiden) haitta-ainepitoisuuksista aiheutuvia toimenpiteitä tai kustannuksia ei pidetä tässä tarkoitettuna pilaantuneen maaperän puhdistamisena. Ostajan on otettava kynnysarvomaat huomioon kaikessa maarakentamisessa. Ostaja vastaa kynnysarvomaiden kuljetuksesta ja käsittelystä aiheutuvista kustannuksista.

 

Puhdistuksen toteuttaa ostaja taloudellisesti edullisimmalla tavalla siten, että puhdistaminen ei aiheuta viivästyksiä ostajan tontilla toteuttamalle rakennushankkeelle. Myyjä ei vastaa puhdistuskustannuksista, jotka eivät perustu kunnostussuunnitelmaan tai asianomaisen viranomaisen päätökseen. Puhdistuskustannusten maksu tapahtuu ostajan lähettämää laskua tai laskuja vastaan.

 

Jos ostaja ei esitä kunnostussuunnitelmaa viranomaiselle vuoden kuluessa kaupantekopäivästä tai esittää kunnostussuunnitelman viranomaiselle ennen kuin myyjä on sen hyväksynyt tai määräaika myyjän hyväksymiselle on päättynyt, vastaa puhdistuskustannuksista ostaja.

 

Jos kunnostussuunnitelmasta ei saada sovittua ja maan puhdistaminen jää ympäristönsuojelulain 133 §:n mukaisesti kaupungin hoidettavaksi, kaupunki kilpailuttaa puhdistusurakan lain julkisista hankinnoista mukaisesti. Mikäli kaupungin suorittama puhdistusurakan hankintalain mukai-nen kilpailuttaminen ja sen jälkeinen puhdistustyö aiheuttaa viivästyksiä tontin rakentamisen aloittamiseen, kaupunki ei ole miltään osin vastuussa tästä viivästyksestä ostajalle mahdollisesti aiheutuneista lisäkustannuksista tai vahingoista.

 

20. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Mahdolliset kauppakirjan tulkinnasta johtuvat erimielisyydet ja riidanalaiset korvaus- ja sopimussakkokysymykset ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

Tätä kauppakirjaa on tehty kolme yhtäpitävää kappaletta, yksi myyjälle, yksi ostajalle ja yksi julkiselle kaupanvahvistajalle


 

            Liite 5.2(b)

 

Kauppaehdot

 

Kaupan kohteet:

 

Turun kaupungin VI kaupunginosan asemakaavaehdotuksessa ”Parkin-kenttä” 16/2018 AL-1 käyttötarkoitukseen osoitettu kortteli VI-50 (tai korttelin määräala), joka tulee muodostumaan Turun kaupungin VI kaupunginosan 29. korttelin tontista 5 (853-6-29-5) ja osasta yleistä aluetta 6P (853-6-9903-0). korttelin pinta-ala on noin 3400 m2.

 

Kaupan perusteet

 

Kauppahinta   

 

Muut kaupan ehdot:

 

Tämän kiinteistökaupan kaikki ehdot on esitetty tässä kauppakirjassa.

 

1. Kauppahinnan maksaminen

 

Kauppahinta maksetaan kokonaisuudessaan myyjän ilmoittamalle tilille ja kuitataan maksetuksi tämän kauppakirjan allekirjoituksilla.

 

2. Omistus- ja hallintaoikeus

 

Ostaja saa kiinteistön heti omistukseensa ja hallintaansa tämän kauppakirjan allekirjoituksilla.

 

Kiinteistö myydään vapaana kiinnityksistä, rasitteista ja muista maksuvelvoitteista kuin mitä tässä kauppakirjassa on mainittu.

 

3. Käyttöoikeudet, rasitteet ja rasitukset

 

Lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin mukaan kaupan kohteen omaisuuteen ei kohdistu lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin merkittyjä rasituksia tai rajoituksia, eikä uusia asioita ole vireillä.

 

4. Verot, maksut ja vastuu vahingoista

 

Ostaja vastaa kaupanvahvistajan palkkiosta, kohteen lainhuudatuksesta sekä varainsiirtoverosta.

 

Myyjä vastaa kaupan kohdetta kohdanneista vahingoista siihen saakka, kunnes omistusoikeus siirtyy ostajalle. Ostaja vastaa vahingoista omistusoikeuden siirtymisen jälkeen.

 

5. Kohteeseen tutustuminen ja asiakirjat

 

Tontti 853- on voimaan tulleen asemakaavan Parkinkenttä 16/2018 mukaista korttelialuetta ( ).

 

Ostaja on tutustunut:

 

kaupan kohteen alueeseen ja rajoihin sekä maasto-olosuhteisiin ja maankäyttömääräyksiin (asemakaavakartta ja määräykset nimi xx/xxxx sekä –selostus xx/xxxx sekä yleiskaava 2020)

urheilukentän aukioloaikoihin ja kentän toiminnasta aiheutuvaan äänitasoon ja kentän ympäristöön heijastuvaan valaistukseen

 

Lisäksi ostaja on tutustunut seuraaviin asiakirjoihin:

 

lainhuutotodistus

rasitustodistus

kiinteistörekisterin ote

 

Ostaja on todennut kaupan kohteen vastaavan siitä esitettyjä asiakirjoja ja tietoja eikä ostajalla ole huomauttamista näiden seikkojen osalta.

 

6. Rakentamiskelpoisuus

 

Ostaja on vastuullinen kiinteistön perustamistavan valinnasta, rakennushankkeen suunnitteluun liittyvien maaperätutkimusten ja muiden tutkimusten suorittamisesta, maaperän edellyttämien hankkeiden rakenteellisten ratkaisujen sekä maanalaisten johtojen ja putkien sijainnin selvittämisestä sekä rakentamiskelpoisuuden muusta yksityiskohtaisesta selvittämisestä.

 

Kaupunki vastaa myytävällä alueella sijaitsevien sähköverkon laitteiden ja johtojen, lämmön ja kylmän johtojen sekä vesi- ja viemärijohtojen sekä muun vastaavan tekniikan siirtojen kustannuksista; Sopimusalueella sijaitsevien ja/tai sitä palvelevien, yleiseen käyttöön tulevien katu- ja viheralueiden rakentamisen kustannuksista sekä kiinteistöjen 853-6-29-5 ja 6P mahdollisista pilaantuneen maaperän puhdistamisesta aiheutuvista kustannuksista.

 

7. Rakentamisvelvollisuus

 

Kiinteistölle on rakennettava hyväksyttyjen piirustusten, rakennusjärjestyksen sekä kauppakirjan liitteenä mahdollisesti annettujen rakentamisohjeiden mukaisesti kerrosalaltaan vähintään 60 % asemakaavan sallimasta suurimmasta rakennusoikeudesta [aikamääre kirjataan kaupan-tekohetkellä vastaamaan esisopimuksessa sovittua] kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta lukien siten, että rakennuslupaviranomainen voi siinä suorittaa käyttöönottokatselmuksen mainittuun määräaikaan mennessä.

 

8. Rakennusten purkaminen

 

Kortteleissa 29 ja 50 sijaitsevien rakennusten purkamisesta ja purkamiskustannuksista vastaa ostaja.

 

9. Luovutusrajoitus

 

Ostaja sitoutuu olemaan myymättä tai muutoin luovuttamatta rakentamatonta kiinteistöä muulle kuin sellaiselle, jonka kaupunki hyväksyy.

 

10. Sanktiot

 

Mikäli ostaja ei ole täyttänyt edellä 7. kohdassa mainittua rakennusvelvoitettaan tai on 9. kohdan vastaisesti luovuttanut tontin rakentamattomana edelleen, ostaja on velvollinen suorittamaan kaupungille heti sopimussakkoa kauppahinnan suuruisen määrän.

 

11. Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunnitelmien mukaan vaatii kadun ja kiinteistön pihatason korkeuserosta johtuen joko penger- ja leikkausluiskan ulottamista kiinteistölle, kiinteistönomistajan on sallittava tämä korvauksetta.

 

12. Rasiteoikeudet

 

Ostaja on velvollinen korvauksetta sallimaan kaupungin tai sen osoittamien yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevien johtojen, laitteiden ja kiinnikkeiden sijoittamisen kiinteistölle, sen yli tai sillä oleviin rakennuksiin. Kiinteistön omistajalle korvataan em. toimenpiteestä mahdollisesti aiheutuvat suorannaiset vahingot ja haitat. Kaupungilla on oikeus merkitä em. oikeus rasitteena kiinteistörekisteriin ostajaa enempää kuulematta.

 

13. Lämpö- ja porakaivot

 

Kiinteistön omistaja on velvollinen huolehtimaan siitä, että sillä on kaikki maaperään porattavan lämpö- tai porakaivon sijoittamiseen tarvittavat viranomaisluvat ja että niiden sijoittamisessa noudatetaan lainsäädännön ja viranomaisten mahdollisesti asettamia vaatimuksia ja määräyksiä.

 

14. Kunnallistekniikka ja liittymismaksut

 

Turun Vesihuolto Oy:llä tai Turun kaupungilla on oikeus periä tontinomistajalta voimassa olevan taksansa mukaisen, runkolinjasta mahdollisesti rajalle tuodun, ns. tonttijohdon rakentamiskustannuksen välittömästi tämän kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen. Lisäksi Turun Vesihuolto Oy:llä on oikeus periä vesihuollon liittymismaksu sen jälkeen, kun liittymissopimus on allekirjoitettu.

 

Turun kaupungilla on oikeus periä kiinteistönomistajalta kulloinkin voimassa olevan vahvistetun taksan mukainen vuotuinen hulevesimaksu.

 

Kaupunki rakentaa kustannuksellaan määräämänään aikana kiinteistön kohdalla sijaitsevat kadut katupiirustusten mukaisesti, yleiset sähkö-, vesi-, viemäri- ja kaukolämpöjohdot sekä katuvalaistukset.

 

Ostaja vastaa kiinteistön kohdalla olevan kadun yleiseen käyttöön luovuttamisesta riippumatta, kadun kunnossa- ja puhtaanapidosta siten, kuin laissa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta on säädetty. Tähän velvollisuuteen kuuluu myös kiinteistön katuosuudella mahdollisesti olevien istutusten ja nurmikon hoito.

 

15. Naapurin oikeudet ja velvollisuudet

 

Naapurikiinteistön omistajalla tai haltijalla on oikeus käyttää aluetta tarpeelliselta osalta tontin rajaan mahdollisesti ulottuvan seinän ja vesikaton rakentamis-, korjaus-, huolto- ym. töiden suorittamista varten. Naapuri on velvollinen korvaamaan ja korjaamaan aiheuttamansa vahingon.

 

Kiinteistönomistajalla on oikeus ulottaa tontin rajaan kiinni rakennettaessa räystäs- ja routalevy enintään 500 mm naapuritontin alueelle, mikäli Turun kaupunki omistaa kyseessä olevan naapurialueen. Naapurikiinteistön omistajalla tai haltijalla on puolestaan oikeus ulottaa tontin rajaan kiinni rakennettaessa räystäs- ja routalevy enintään 500 mm puheena olevalle alueelle.

 

16. Kiinteistön käyttö

 

Kiinteistö on pidettävä siistissä kunnossa ja vaadittaessa aidattava viranomaisten hyväksymällä tavalla.

 

17. Kauppaehtojen siirto

 

Edellä kohdissa 11 – 16 mainitut määräykset tulee ottaa kiinteistöä koskeviin vastaisiin luovutuskirjoihin. Mikäli kaupunki on antanut suostumuksen, että kiinteistö voidaan luovuttaa rakentamattomana, kohtien 7. - 10. ehdot on myös otettava luovutuskirjaan.

 

18. Irtain omaisuus

 

Tällä kauppakirjalla ei luovuteta mitään irtainta omaisuutta eikä sellaisen luovuttamisesta ole tämän kaupan yhteydessä tehty eri sopimustakaan.

 

19. Ympäristönsuojelulain mukainen ilmoitus

 

Ympäristönsuojelulain 139 § mukaisesti myyjä ilmoittaa, että kaupan kohde on viimeksi ollut vuokrattuna xxx käyttöön ja vuokraus on päättynyt x.x.201_. Kaupungin taholta ei ole tutkittu onko alueella ympäristön-suojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

 

Mikäli myyjän tai sen edeltäjän omistusaikana syntynyttä maaperän pilaantumista ilmenee, ostaja laatii kaupan kohteen maaperän kunnostussuunnitelman ja myyjä vastaa maaperän puhdistuksen kustannuksista. Kunnostussuunnitelma tulee laatia siten, että puhdistaminen tapahtuu taloudellisesti edullisimmalla tavalla. Ostajan on esitettävä kunnostussuunnitelma myyjän hyväksyttäväksi ennen kunnostussuunnitelman esittämistä viranomaisille. Myyjän tulee hyväksyä tai hylätä kunnostussuunnitelma kuukauden kuluessa.

 

Selvyyden vuoksi todetaan, että VNa 214/2007 alemman ohjearvon alittavista (nk. kynnysarvomaiden) haitta-ainepitoisuuksista aiheutuvia toimenpiteitä tai kustannuksia ei pidetä tässä tarkoitettuna pilaantuneen maaperän puhdistamisena. Ostajan on otettava kynnysarvomaat huomioon kaikessa maarakentamisessa. Ostaja vastaa kynnysarvomaiden kuljetuksesta ja käsittelystä aiheutuvista kustannuksista.

 

Puhdistuksen toteuttaa ostaja taloudellisesti edullisimmalla tavalla siten, että puhdistaminen ei aiheuta viivästyksiä ostajan tontilla toteuttamalle rakennushankkeelle. Myyjä ei vastaa puhdistuskustannuksista, jotka eivät perustu kunnostussuunnitelmaan tai asianomaisen viranomaisen päätökseen. Puhdistuskustannusten maksu tapahtuu ostajan lähettämää laskua tai laskuja vastaan.

 

Jos ostaja ei esitä kunnostussuunnitelmaa viranomaiselle vuoden kuluessa kaupantekopäivästä tai esittää kunnostussuunnitelman viranomaiselle ennen kuin myyjä on sen hyväksynyt tai määräaika myyjän hyväksymiselle on päättynyt, vastaa puhdistuskustannuksista ostaja.

 

Jos kunnostussuunnitelmasta ei saada sovittua ja maan puhdistaminen jää ympäristönsuojelulain 133 §:n mukaisesti kaupungin hoidettavaksi, kaupunki kilpailuttaa puhdistusurakan lain julkisista hankinnoista mukaisesti. Mikäli kaupungin suorittama puhdistusurakan hankintalain mukainen kilpailuttaminen ja sen jälkeinen puhdistustyö aiheuttaa viivästyksiä tontin rakentamisen aloittamiseen, kaupunki ei ole miltään osin vastuussa tästä viivästyksestä ostajalle mahdollisesti aiheutuneista lisäkustannuksista tai vahingoista.

 

20. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Mahdolliset kauppakirjan tulkinnasta johtuvat erimielisyydet ja riidanalaiset korvaus- ja sopimussakkokysymykset ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

Tätä kauppakirjaa on tehty kolme yhtäpitävää kappaletta, yksi myyjälle, yksi ostajalle ja yksi julkiselle kaupanvahvistajalle

 

 

 

 

 

FÖRAVTAL FÖR FASTIGHETSKÖP

 

 

1 AVTALSPARTER

 

1.1 Åbo stad (nedan ”Staden”)

FO-nummer 0204819-8

PB 355

20101 Åbo

 

1.2. Kansallis-kehitys Oy (nedan ”Kansallis-yhtiöt”)

FO-nummer 2565823-9

Slottsgatan 20 A 1

20100 Åbo

 

För avtalsparterna används nedan ”Part” och tillsammans ”Parterna”.

 

2. BAKGRUNDEN TILL AVTALET

 

Staden och Kansallis-Kehitys Oy undertecknade ett partnerskapsavtal 27.8.2018. I partnerskapsavtalet kom parterna överens om samarbete för att främja detaljplaneändringen på Barkplanens område samt Kansallis-yhtiöts köpoption som gäller de följande tre (3) åren och som gäller de i detaljplanen anvisade byggrätterna för bostäder, affärsbyggnader och kontorsbyggnader.

 

3. FÖRAVTALETS SYFTE

 

Syftet med detta föravtal (”Föravtal”) är att komma överens om förutsättningarna och de huvudsakliga villkoren för fastighetsaffärerna samt förfaringssätten med vilka byggandet av bostäder och utvecklandet av idrottsplanen och idrottslokalerna och den underjordiska parkeringen kan genomföras på Barkplanens område enligt de användningssyften som bestäms i detaljplanen 16/2018, ifall ändringen av detaljplanen vinner laga kraft i den föreslagna formen.

 

I föravtalet har registrerats också de principer som Staden och Kansallis-yhtiöt kommer att följa, ifall under Barkplanen byggs en underjordisk parkeringsanläggning samtidigt som bostäderna byggs på avtalsområdet.

 

4. FÖRHÅLLANDET FÖR ÄNDRINGEN AV DETALJPLANEN OCH FÖRAVTALET

 

För Barkplanens område och på gatorna som angränsar till det har uppgjorts ett förslag till detaljplaneändring, som skulle möjliggöra byggandet av bostäder och placeringen av en parkeringsanläggning på det område av detaljplanen som ändras. Förslaget till detaljplaneändring har utarbetats genom samarbete på det sätt som förutsätts i markanvändnings- och bygglagens bestämmelser.

 

Avtalsförhandlingarna har hållits separat från arbetet med ändringen av detaljplanen. Avtalsparterna är medvetna om att de inte kan göra en bindande överenskommelse om innehållet i detaljplanen genom detta Avtal.

 

5. FÖRAVTAL OM KÖP AV NYA TOMTER OCH UNDERJORDISK PARKERINGSANLÄGGNING

 

5.1 AVTALSOMRÅDE

 

Objektet för föravtalet är detaljplaneområdet som ändras. Det omfattar Barkplanens område i Åbo stad, stadsdel VI, planbeteckning 16/2018 (nedan ”Förslaget till detaljplan”). Till avtalsområdet hör följande fastigheter och byggnader:

Tomt 3 (853-6-29-3), i kvarter 29 i stadsdel VI, i Åbo stad

Tomt 5 (853-6-29-5), i kvarter 29 i stadsdel VI, i Åbo stad

VU-område 6P i stadsdel VI (853-6-9903-0) i Åbo stad

 

Då förslaget till detaljplaneändring vinner laga kraft, kommer följande att gälla avtalsområdet:

 

Tomt 6 (853-6-29-6) i kvarter 29 i stadsdel VI i Åbo stad, bindande tomtindelning i detaljplanen. Nedan ”29”.

Kvarter nr. 50 i stadsdel VI i Åbo stad, för vilken en separat tomtindelning utarbetas. Vid stunden då föravtalet uppgörs är det meningen att kvarteret ska styckas till fyra tomter. Nedan ”50”.

VU-1-område i stadsdel VI i Åbo stad. Nedan ”VU-1”.

Området Barkporten som ligger mellan kvarteren 29 och 50 förblir gatuområde, nedan ”Barkporten”.

 

Avtalsområdet anvisas på kartan i bilaga 5.1 (nedan ”Avtalsområde”).

 

5.2. KÖP AV KVARTEREN 29 OCH 50 SOM ÄR KVARTERSOMRÅDEN FÖR BOSTÄDER OCH AFFÄRSLOKALER)

 

Då förutsättningarna i detta föravtal uppfylls, förbinder sig staden till att sälja och Kansallis-yhtiöt förbinder sig till att i räkning för bolag som ska grundas köpa

 

den outbrutna delen i kvarter 29, som berättigar byggandet av en byggnad som betjänar boende, affärsverksamhet, kontorsverksamhet eller idrottsverksamhet enligt avtalet om delning av besittning i bilaga 5.5; och

kvarter 50.

 

Fastighetsaffärerna för kvarter 50 görs inom tre års tid från att förslaget till detaljplan vunnit laga kraft och den ersättande konstisplanen kan tas i bruk eller då Staden har avsagt kravet som möjliggör inledandet av byggandet.

 

Föravtalet är i kraft ca 10 år från att detta föravtal undertecknats. Ifall fastighetsaffärerna inte har gjorts inom den utsatta tidsfristen på grund av en orsak som beror på köparen, förlorar köparen sin köprätt.

 

I de ovannämnda fastighetsaffärerna tillämpas som pris för byggrätten 650 €/v-m2. Prisnivån har fastställts genom ett utlåtande av en utomstående auktoriserad värderare (AKA). Till den del som bostadsobjekt med understöd av staten byggs på området, tillämpas som pris för byggrätten det maximala pris som ARA godkänt för området. Priset är 420€/v-m2. Priset för byggrätt knyts till levnadskostnadsindexet så att det senaste poängtalet för levnadskostnadsindexet vid köpslutet jämförs med poängtalet för den månad då detta avtal om köp har undertecknats.

 

För tydlighetens skull konstateras att de bolag som Kansallis-yhtiöt grundat har rätt att stegvis köpa de tomter/outbrutna områden/outbrutna delar i förslaget om detaljplan. De huvudsakliga villkoren för fastighetsköpen presenteras i bilagorna 5.2(a) och 5.2(b).

 

5.3 ARA-FÖRPLIKTELSE

 

Kansallis-yhtiöt förbinder sig till att i kvarteren 29 och/eller 50 genomföra bostadsbyggande sammanlagt minst ca 3000 v-m2 som prisreglerad bostadsproduktion, med vilken här menas bostadsproduktion (ARA-förpliktelse) som genomförts med hjälp av ett kortvarigt räntestödslån som ARA godkänt (574/2016). Ifall villkoren för ett kortvarigt räntestödslån av ARA (574/2016) på ett väsentligt sätt ändras eller stödformen helt elimineras, kan inte Kansallis-yhtiöt förpliktas att genomföra den ovannämnda ARA-produktionen.

 

Ifall villkoren för den ovannämnda ARA-förpliktelsen fylls men Kansallis-yhtiöt inte trots det genomför bostadsproduktion enligt förpliktelsen och enligt den tidsplan som bestäms i punkt 6, är Kansallis-yhtiöt förpliktad att utöver det av ARA fastställda inlöspriset för tomten, betala också avtalsvite vars summa är 650 euro multiplicerat med den mängd byggrätt, med vilken mängden genomförd byggrätt för prisreglerad bostadsproduktion underskrider den ovannämnda s.k. ARA-förpliktelsen (ca 3000 v-m2). Grunden för summan för avtalsvitet är bundet till levnadskostnadsindexet, om detta bestäms närmare i punkt 5.2. För tydlighetens skull konstateras att avtalsvitet är den enda följden av att en förpliktelse i avtalet blivit ouppfylld, och Kansallis-yhtiöt kan inte utöver avtalsvite förpliktas att uppfylla den i första stycket bestämda ARA-förpliktelsen.

 

Byggnadsskyldigheten anses vara uppfylld då en ibruktagningsinspektion gjorts i nybyggnaden.

 

Staden ska framställa kravet på avtalsvite inom ett år från att tidsfristen för den ovannämnda byggnadsskyldigheten tar slut och Kansallis-yhtiöt är inte förpliktad att betala avtalsvite för senare framställda krav.

 

5.4 SANERING AV BARKPLANEN OCH TRYGGANDET AV MÖJLIGHETERNA ATT SKRINNA PÅ PLANEN

 

Staden genomför på sin bekostnad nybyggandet av Barkplanen. Villkoret för att inleda byggarbetet av de i förslaget till detaljplan anvisade kvarteren för bostadsbyggande 29 och 50 och avlägsnande av Barkplanen ur bruk är att den ersättande konstisplanen kan tas i bruk.

 

Staden förbinder sig till att sköta om att en ersättande konstisplan kan tas i bruk senast inom två år från att Detaljplanen vunnit laga kraft. Alternativt har Staden rätt att avstå från kravet på en ersättande konstisplan.

 

5.5 BYGGANDET AV LOKALER SOM BETJÄNAR BARKPLANEN

 

De lokaler som betjänar Barkplanen placeras enligt det lokalprogram som Staden utarbetat, på det i Förslaget till detaljplan anvisade kvarteret VI-29 (AL-2) i huvudsak på marknivå i den del som ligger mot Barkplanen.

 

Parterna har kommit överens om att ägandet av tomt 29 delas och att det är meningen att bygga en byggnad på tomten, av vilken Staden äger och besitter de delar av byggnaden som är lokaler för kundservice och underhåll som betjänar Barkplanen och är placerade på marknivå. Kansallis-yhtiöt äger och besitter övriga delar av byggnaden, t.ex. de delar som anknyter till boende. Gällande tomtens ägo, det gemensamma byggprojektet och tomtens besittning ingås för de väsentliga delarna ett avtal om delning av besittning enligt bilaga 5.5.

 

För byggandet av hela kvarter 29 görs ett entreprenadavtal som konkurrensutsätts enligt lagen om offentlig upphandling och koncession (1397/2016, nedan ”Upphandlingslagen”). I det entreprenadavtal som skapas utifrån konkurrensutsättningen är beställarna de bolag som Parterna grundat och entreprenadens pris delas upp enligt ett förhållande som i förhand definierats av en utomstående expert, på det sätt som närmare bestäms i avtalet om delning av besittning.

 

Den momsbefriade kostnadsberäkning som staden gjort enligt lokalprogrammet gällande de lokaler som betjänar Barkplanen är 2,2 miljoner euro (Haahtelaindexet 10/2021, poängtal 101). Den slutliga kostnaden kan vara högre eller lägre än kostnadskalkylen. Om kostnaden utgående från konkurrensutsättningen överskrider den kostnadskalkyl som är bunden till indexet, bör överskridningen av kostnaderna godkännas av stadsstyrelsen.

 

5.6 DEN UNDERJORDISKA PARKERINGSHALLEN SAMT IDROTTSPLANEN

 

5.6.1 Den underjordiska parkeringshallen under Barkplanen

 

Efter att detaljplanen vunnit laga kraft ska Staden överlåta hyresrätten för den underjordiska parkeringsanläggningen på området VU-1 till det parkeringsbolag som Kansallis-yhtiöt och Staden tillsammans grundat (”Parkeringsbolag”). Staden tecknar det aktieantal i Parkeringsbolaget som berättigar till minst 150 parkeringsplatser eller parkeringsrätt i den parkeringsanläggning som Parkeringsbolaget äger och låter bygga. Arrendet för arrende av den underjordiska parkeringsanläggningen är 15.000 €/år och grundar sig på ett utlåtande av en utomstående auktoriserad värderare (AKA) gällande nivån för gängse pris i området. De huvudsakliga villkoren för hyrning av den underjordiska parkeringsanläggningen har presenterats i arrendeavtalet i bilagan 5.6.1(a).

 

Kansallis-yhtiöt förbinder sig till att genomföra parkeringsplatserna i anknytning till byggandet av kvarter 29 och 50 på VU-1-området med den förutsättningen att Staden deltar i genomförandet av parkeringsanläggningen på det sätt som man kommer överens om i detta Föravtal.

 

Parterna är medvetna om och godkänner att också andra parter kan köpa en del i Parkeringsbolaget, t.ex. en aktör som erbjuder parkeringsplatser för kortvarig parkering.

 

Byggandet av parkeringsanläggningen konkurrensutsätts enligt lagen om offentlig upphandling och koncession (1397/2016, nedan ”Upphandlingslagen”).

 

Bolagsordningen och delägaravtalet gällande parkeringsbolaget presenteras i bilagorna 5.6.1(b) och 5.6.1(c). Det är meningen att Parkeringsbolagets verksamhet ska vara mervärdesskattepliktig och för att säkerställa saken ska Parterna utan dröjsmål be Centralskattenämnden om ett förhandsavgörande gällande parkeringsbolagets affärsverksamhet, bolagsordning och bolagets mervärdesskattebehandling. Om bolagets verksamhet i förhandsavgörandet inte anses vara mervärdesskattepliktig, förbinder sig Parterna till de nödvändiga ändringarna i bolagsordningen och i de andra dokumenten, så att rätten fås att dra av mervärdesskatt. Parterna kommer överens om att ifall mervärdesskattebehandlingen ändras efter byggandet, av vilka som helst orsaker och momsavdrag på grund av detta måste återbetalas, ansvarar Parterna för dessa återbetalningar enligt ägarandelarnas proportion.

 

5.6.2 Alternativ underjordisk parkeringsanläggning

 

Om man inte kan genomföra den underjordiska parkeringen i området VU-1 i samband med nybyggnaden av Barkplan enligt den överenskomna tidtabellen i punkt 6, av skäl som beror på Staden eller om det inte är ekonomiskt ändamålsenligt att genomföra den på grund av alltför stora genomförandekostnader, förbinder sig Staden att arrendera ut det underjordiska området under Barkporten som ligger mellan bostads- och affärskvarteren till Kansallis-yhtiöt eller de bolag som grundats av det. I så fall möter Kansallis-yhtiöt bilplatskravet för kvarter 29 och 50 genom att bygga en underjordisk parkering i det underjordiska området som bildas av tomterna i fråga och Barkporten. Hyran för en underjordisk lokal under Barkplanen bestäms enligt samma principer som hyran för en underjordisk parkeringshall i området VU-1 och hyran grundar sig på gängse prisnivå.

 

5.6.3 Underjordisk idrottslokal

 

I förslaget till detaljplan har reserverats möjlighet till byggandet en underjordisk idrottslokal på 2.500 v-m² under Barkplanen. Staden förbinder sig inte till byggandet av en idrottslokal eller finansieringen av den, utan idrottslokalen ska i första hand genomföras som ett privat projekt. Kansallis-yhtiöt har bästa företrädesrätt till lokalen men om Kansallis-yhtiöt inte förbinder sig till att bygga idrottslokalen, kan genomföraren också vara en utomstående tredje aktör. Parterna kommer överens om att då idrottslokalen byggs, så följs dessa principer.

 

För staden reserveras bästa företrädesrätt gällande hyrningen av lokalerna

Idrottslokalen ska byggas samtidigt som den underjordiska parkeringshallen enligt punkt 5.6.1 och enligt tidsplanen som bestäms i punkt 6.

Idrottslokalen placeras under planen vid den ända som ligger vid Arkivstigen, så att byggandet av en underjordisk förbindelse möjliggörs från parkeringsanläggningen under Gubbhemsstigen till tomt 853-6-26-5.

Staden överlåter hyresrätten för den underjordiska lokal som idrottslokalen kräver separat enligt punkt 5.6.1(a) om hyresrätt för den underjordiska lokalen men följer för övrigt villkoren för arrende av tomten som bestäms i punkt 5.6.1(a).

Idrottslokalen och den underjordiska parkeringsanläggningen kommer överens om nödvändiga servitut, såsom förbindelser och ledningsservitut.

Parterna är medvetna om att placeringen av parkeringsanläggningens bilplatser på två plan kommer att öka parkeringsplatsernas enhetspriser.

Staden tillåter att användarna av den underjordiska idrottslokalen använder samma förbindelse från Barkporten till den underjordiska parkeringsanläggningen/idrottslokalen, som de övriga användarna av Barkplanen.

Om idrottslokalen byggs av en utomstående tredje aktör som är oberoende i förhållande till Parterna, ska kostnaderna för de investeringar som gynnar alla parter, t.ex. byggandet av däcket, körförbindelsen, nödutrymningsvägarna och annat dylikt byggande under däcket, graderas på idrottslokalens genomförare.

 

6. ORDNING FÖR BYGGANDET OCH TIDSPLAN

 

Parterna förbinder sig till att bygga de kommande byggnaderna på Avtalsområdet enligt den ordning och den tidsplan som bestäms i denna punkt.

 

1 Ersättande konstisplan

 

Läge: Kuppis

Byggandet inleds: Enligt stadens beslut

Färdigställande: senast inom 24 månader från att Barkplanens detaljplan vunnit laga kraft

 

2. Parkeringshall: kan byggas enligt punkt 5.6 antingen på VU-1-området (2.1) eller området för Barkporten och kvarteret 50 (2.2)

 

2.1 Den underjordiska parkeringshallen på VU-1-området

Läge: VU-1

Inledandet av byggandet: tidigast efter färdigställandet av fas 1 eller ifall Staden beslutar att slopa sitt krav på ersättande konstis, efter att ett sådant beslut vunnit laga kraft

Färdigställande:

o18 månader efter att byggarbetet inletts ska färdighetsgraden vara så långt uppnådd att fas 4 kan inledas

oHelt färdig 24 månader efter att byggarbetet inletts

 

2.2 Barkportens underjordiska parkeringshall

 

Läge: Kvarter 50 och Barkporten

Inledandet av byggandet: tidigast efter färdigställandet av fas 1 eller ifall Staden beslutar att slopa sitt krav på ersättande konstis, efter att ett sådant beslut vunnit laga kraft

Färdigställande:

o18 månader efter att byggarbetet inletts ska färdighetsgraden vara så långt uppnådd att fas 4 kan inledas

oHelt färdig 24 månader efter att byggarbetet inletts

 

3. Idrottshuset

 

Läge: Kvarter 29

Inledandet av byggandet: tidigast efter färdigställandet av punkt 1 eller, ifall Staden beslutar att slopa sitt krav på ersättande konstis, efter att ett sådant beslut vunnit laga kraft

Färdigställande: senast 24 månader efter att byggarbetet inletts och samtidigt som Barkplanen (punkt 4) färdigställs.

 

4. Ny idrottsplan

 

Läge: VU-1

Inledandet av byggandet: Genast då byggandet av punkt 2.1/2.2 tillåter

Färdigställande: inom 6 månader från att byggarbetet har inletts

 

5. Barkporten

 

Läge: Barkporten

Inledandet av byggandet: Enligt stadens beslut

Färdigställande:

oDen del som behövs för användningen av idrottsplanen och Idrottshuset ska vara färdigt samtidigt som fas 2

oOmrådet ska vara helt färdigt tre månader från att den första byggnaden i fas 6 har färdigställts vid kanten av Barkporten

 

6. Byggandet av bostäder

 

Läge: Kvarter 50

Inledandet av byggandet:

okan inledas tidigast i början av fas 2

obyggandet ska inledas från kanten av Barkporten

Färdigställande: den totala byggtiden är högst sex (6) år från att fas 2 färdigställts.

 

7. Allmänna ärenden i anknytning till byggandet och tidsplanen

 

Rivandet av byggnader, teknik, ledningar, och andra motsvarande konstruktioner ska schemaläggas så att rivningsarbetet inte skadar tidsplanen för det byggande som definieras i denna punkt.

Kansallis-yhtiöt ansvarar för rivandet och kostnaderna för rivandet av byggnaderna i kvarter 29 och 50 (Pyrkiväs idrottshus och servicebyggnaden på Barkplan) på det sätt som Kansallis-yhtiöt anser vara bäst. Staden ansvarar dock för kostnaderna för en sanering av eventuellt förorenade konstruktioner och delar av konstruktionerna i servicebyggnaden på Barkplanen. Staden ger Kansallis-yhtiöt behörighet att ansöka om rivningstillstånd och riva byggnaderna eller en del av dem redan innan byggnadernas ägarrätt överförs till de bolag som grundas. Rivningsarbetena får inte påbörjas innan idrottsplanens verksamhet tillfälligt avbrutits. Kansallis-yhtiöt har från början av fas 2 rätt att utan vederlag använda de byggnader som ska rivas för byggprojektens behov på Avtalsområdet.

Enligt detta avtal anses byggnaden vara färdig då myndigheten har godkänt att den får tas i bruk.

 

Staden förbinder sig till att medverka i ansökningen av bygglov t.ex. så att tomtens köpare ges möjligheter att ansöka bygglov i ett så tidigt skede som möjligt t.ex. genom att ge Kansallis-yhtiöt behörighet att lämna in ansökningar om bygglov redan i det skede då tomterna ännu ägs av staden.

 

7. GENOMFÖRANDET AV ALLMÄNNA OMRÅDEN

 

Staden svarar för elnätverkets apparater och ledningar på området, varm- och kalledningar, vatten- och avloppsledningar samt kostnaderna för överföringar av motsvarande teknik; kostnaderna för byggandet av kommande gatu- och grönområden för allmänt bruk, som antingen ligger på avtalsområdet och/eller betjänar området, samt eventuella kostnader för sanering av förorenad mark på fastigheterna 853-6-29-5 och 6P.

 

Kansallis-yhtiöt ansvarar för eventuella kostnader för sanering av förorenad mark på fastigheten 853-6-29-3.

 

8. SERVITUTSRÄTTIGHETER

 

På området ska tillåtas sådana servitut och arrangemang för gemensamt bruk som är nödvändiga för att skapa en fungerande, enhetlig helhet. Dessa kan gälla bl.a. dagvattensystemet, transportförbindelser och bilplatser. De ovannämnda åtgärderna får inte orsaka parterna oskälig skada, för de nödvändiga servituten betalas inga ersättningar. Ifall åtgärderna orsakar skada, täcker ersättningen endast en direkt skada.

 

9. ÖVERFÖRING AV AVTAL

 

Parterna kan inte helt eller delvis överföra detta avtal till en tredje part utan en annan Parts på förhand givna skriftliga samtycke.

 

Kansallis-yhtiöt kan dock anvisa ett bolag som grundas till hyrestagare för den underjordiska parkeringsanläggningen och köpare av tomterna. Bolaget grundas av koncernbolaget för Kansallis-yhtiöt-bolagen eller en aktör som hör till samma förmånskrets som de.

 

10. TVISTER

 

Eventuella tvister som gäller detta avtal ska i första hand lösas genom förhandlingar mellan Parterna. Ifall de inte leder till en överenskommelse, löses tvisterna av Egentliga Finlands tingsrätt.

 

11. AVTALETS IKRAFTTRÄDANDE OCH GILTIGHETSTID

 

Detta avtal träder i kraft då Parterna har undertecknat det.

 

Ifall Parterna inte kommer överens om annat, upphör detta avtal gälla tre månader efter att tidsfristen enligt punkt 5.2 för köp av tomter enligt Förslaget till detaljplan upphör och alla övriga förpliktelser som anknyter till detta avtal har fullgjorts enligt avtalet. Ifall en sådan situation skulle uppstå att Förslaget till detaljplan avslås och Parterna inte kommer överens om uppgörandet av en redigerad version av Förslaget till detaljplan, upphör detta avtal gälla då beslutet att avslå Förslaget till detaljplan har vunnit laga kraft.

 

Då detta avtal upphör gälla, ansvarar båda Parterna för sina egna kostnader och ingendera av Parterna har rätt till ersättning av den andra Parten på grund av att avtalet upphört.

 

12. DISTRIBUTION

 

Detta avtal har upprättats i två likalydande exemplar, av vilka Parterna har tagit var sitt.

 

13. BILAGOR

Bilaga 5.1 Avtalsområdet

Bilaga 5.2(a) Köpevillkor för outbrutet område på tomt 6 i kvarter 29

Bilaga 5.2(b) Köpevillkor för tomterna i kvarter 50

Bilaga 5.5 Avtal om delning av besittning

Bilaga 5.6.1(a) Hyresavtal för underjordisk lokal

Bilaga 5.6.1(b) Bolagsordning för parkeringsbolaget

Bilaga 5.6.1(c) Delägaravtal för parkeringsbolaget

 

14. DATUM OCH UNDERSKRIFTER

 

Åbo xx.xx.2021

 

N.N.         Ilkka Paju

Åbo stad      Kansallis-kehitys Oy

 

 

I min egenskap av köpvittne intygar jag att [Namn]som representant för den part som ger överlåtelsen och Ilkka Paju som representant för mottagaren av överlåtelsen har undertecknat detta föravtal och att bägge har varit samtidigt närvarande då Föravtalet styrkts. Jag har kontrollerat undertecknarnas identitet och konstaterat att Föravtalet har satts upp enligt 2 kap. 1 och 3 § i jordabalken.

 

[Underteckning av köpevittnet]



 

 

         Bilaga 5.2.(a)

 

Köpevillkor:

 

 

Objekt för köpet:

 

Outbruten del av tomt VI-29-6 som anvisats för bruk AL-2 i detaljplanen ”Barkplanen” 16/2018 i stadsdel VI i Åbo stad. Tomten kommer att utgöras av tomten VI-29-3 och en del av det allmänna området 6P (853-6-9903-0). Tomtens areal är cirka 1100 m2.

 

Köpesumma   

 

Grunderna för köpet

 

Övriga villkor för köpet:

 

Alla villkor för fastighetsköpet ingår i detta köpebrev.

 

1. Betalning av köpesumman

 

Köpeskillingen betalas i sin helhet på det konto som säljaren meddelat innan köpebrevet undertecknas och kvitteras som betald genom undertecknandet av detta köpebrev.

 

 

2. Ägande- och besittningsrätt

 

Ägande- och besittningsrätten till fastigheten övergår genast till köparen genom undertecknandet av detta köpebrev.

 

Fastigheten säljs fri från inteckningar, servitut och andra betalningsskyldigheter än de som anges i detta köpebrev.

 

3. Nyttjanderätt, servitut och gravationer

 

Enligt lagfarts- och inteckningsregistret hänför sig till köpeobjektets egendom inga gravationer eller begränsningar som har antecknats i registret och inga nya ärenden är anhängiga.

 

4. Skatter, avgifter och ansvar för skador

 

Köparen ansvarar för arvodet till köpvittnet, lagfart och överlåtelseskatten.

 

För skador som har drabbat köpeobjektet svarar säljaren tills äganderätten övergår till köparen. Köparen svarar för skador efter äganderättens övergång.

 

5. Granskning av köpeobjektet och handlingar

 

Tomt 853- är kvartersområde ( ) enligt den gällande detaljplanen Barkplanen 16/2018.

 

Köparen har bekantat sig med följande:

 

området som utgör köpeobjektet och dess gränser samt terrängförhållandena och markanvändningsbestämmelserna (karta och bestämmelser för detaljplanen xx/xxxx samt –redogörelse xx/xxxx samt generalplanen 2020)

 

Därtill har köparen tagit del av följande handlingar:

 

lagfartsbevis

gravationsbevis

utdrag ur fastighetsregistret

 

Köparen har konstaterat att köpeobjektet motsvarar de handlingar och uppgifter som lagts fram och köparen har inget att anmärka beträffande dessa omständigheter.

 

6. Byggbarhet

 

Köparen svarar för valet av grundläggningssätt för fastigheten, för markundersökningar och andra undersökningar i anslutning till planeringen av byggprojektet, för utredningar av konstruktionslösningar för projekt som förutsätts av grunden, för utredningar av var eventuella underjordiska ledningar och rör ska placeras samt övrig detaljerad utredning av byggbarheten.

 

På området som säljs svarar Staden för elnätverkets apparater och ledningar, varm- och kalledningar, vatten- och avloppsledningar samt kostnaderna för överföringar av motsvarande teknik; kostnaderna för byggandet av kommande gatu- och grönområden för allmänt bruk, som antingen ligger på avtalsområdet eller betjänar området samt eventuella kostnader för sanering av förorenad mark på fastigheterna 853-6-29-5 och 6P.

 

7. Byggnadsskyldighet

 

På fastigheten ska enligt godkända ritningar, byggnadsordningen och de byggnadsanvisningar som eventuellt ges i en bilaga till köpebrevet, byggas en våningsyta på minst 60 % av den största byggrätten som tillåts i detaljplanen inom [tidsfristen registreras så att den vid stunden för genomförandet av köpet motsvarar det man kommit överens om i föravtalet] från det att köpebrevet undertecknats så att bygglovsmyndigheten kan förrätta en syn för ibruktagande inom den bestämda tidsfristen.

 

8. Rivning av byggnader

 

Köparen ansvarar för rivandet av byggnaderna i kvarteren 29 och 50 och svarar för kostnaderna för rivandet.

 

9. Begränsning av överlåtelserätt

 

Köparen förbinder sig att inte sälja eller på något annat sätt överlåta den obebyggda fastigheten vidare till någon annan än en part som godkänts av staden.

 

10. Sanktioner

 

Om köparen inte uppfyller byggnadsskyldigheten som nämns ovan i punkt 7 eller om köparen i strid mot punkt 9 har överlåtit tomten vidare obebyggd, är köparen skyldig att omedelbart till staden betala ett avtalsvite som är lika stort som köpeskillingen.

 

11. Slänter

 

Om byggandet av gator enligt de fastställda planerna på grund av höjdskillnaden mellan gatan och nivån på fastighetens gård kräver en terrassering eller släntning fram till fastigheten, ska fastighetsägaren utan ersättning tillåta detta.

 

12. Servitutsrättigheter

 

Köparen är skyldig att utan ersättning tillåta placering av stadens eller av staden anvisade ledningar, apparater och fästanordningar som betjänar samhället eller fastigheten på fastigheten, över fastigheten eller i byggnader som finns på fastigheten. Fastighetsägaren ersätts för eventuella direkta skador och olägenheter som orsakats av ovannämnda åtgärd. Staden har rätt att anteckna ovannämnda rätt som servitut i fastighetsregistret utan att höra köparen desto mer.

 

13. Värme- och borrbrunnar

 

Fastighetsägaren är skyldig att se till att han har alla myndighetstillstånd som behövs för placeringen av värme- och borrbrunnar i marken och att eventuella krav och bestämmelser som förekommer i lagstiftning eller ges av myndigheterna iakttas vid placeringen av dessa.

 

14 Kommunalteknik och anslutningsavgifter

 

Åbo Vattenförsörjning Ab eller Åbo stad har rätt att av tomtägaren uppbära kostnaderna för byggande av en s.k. tomtledning som eventuellt dragits från stamlinjen till gränsen enligt gällande taxa omedelbart efter att detta köpebrev undertecknats. Därtill har Åbo Vattenförsörjning Ab rätt att uppbära en avgift för anslutning till vattenförsörjningsnätet efter att ett anslutningsavtal har undertecknats.

 

Åbo stad har rätt att ta ut en årlig dagvattenavgift i enlighet med gällande taxa av fastighetsägaren.

 

Staden bygger på egen bekostnad under en tid som den fastställt gatorna vid fastigheten enligt gaturitningar, samt allmänna el-, vatten-, avlopps- och fjärrvärmeledningar och gatubelysning.

 

Köparen svarar för underhåll och renhållning av gatan invid fastigheten, oavsett om den upplåtits för allmänt bruk, enligt det som föreskrivs i lagen om underhåll och renhållning av gator och vissa allmänna områden. Denna skyldighet omfattar även skötsel av eventuella planteringar och gräsmatta på fastighetens gatuavsnitt.

 

15 Grannens rättigheter och skyldigheter

 

Grannfastighetens ägare eller innehavare har rätt att använda området till nödvändiga delar för att utföra bygg-, reparations- och underhållsarbeten e.d. av vägg och yttertak som eventuellt sträcker sig till tomtgränsen. Grannen är skyldig att ersätta och reparera skador som han eller hon orsakat.

 

Fastighetsägaren har rätt att då han eller hon anlägger takfots- eller tjälskivor i anslutning till byggnad på tomtgränsen utnyttja högst 500 mm av granntomtens område om Åbo stad äger grannområdet i fråga. Grannfastighetens ägare eller innehavare har i sin tur rätt att vid byggande fast i tomtgränsen installera en takfots- och tjälskiva högst 500 mm på ifrågavarande område.

 

16 Fastighetens användning

 

Fastigheten ska hållas i vårdat skick och vid behov inhägnas på ett sätt som godkänts av myndigheterna.

 

17 Överföring av köpevillkor

 

Bestämmelserna som nämns ovan i punkterna 11–16 ska tas upp i överlåtelsehandlingar gällande fastigheten. Om staden har gett sitt samtycke till att fastigheten kan överlåtas obebyggd ska även villkoren i punkterna 7–10 inkluderas i överlåtelsehandlingen.

 

18. Lösöre

 

Genom detta köpebrev överlåts inget lösöre och inget separat avtal har ingåtts om överlåtelse av lösöre i samband med detta köp.

 

19. Sanering av förorenad mark

 

19.1 Sanering av förorenad mark på området VI-29-3

 

Köparen ansvarar för eventuella kostnader för sanering av förorenad mark på området VI-29-3.

 

19.2 Sanering av förorenat markområde på området 6P och upplysningsplikt enligt miljöskyddslagen

 

Säljaren meddelar enligt 139 § i miljöskyddslagen att köpeobjektet senast varit utarrenderat för xxx bruk och att arrendet upphörde x.x.201_. Staden har inte undersökt om det på området finns i miljöskyddslagen avsedda avfall eller ämnen som kan ge upphov till förorening i marken eller grundvattnet.

 

Om det framgår att marken förorenats medan säljaren eller dess föregångare ägt området utarbetar köparen en iståndsättningsplan för marken i köpeobjektet och säljaren ansvarar för kostnaderna för saneringen av marken. Iståndsättningsplanen ska utarbetas så att saneringen görs på det sätt som är ekonomiskt mest fördelaktigt. Köparen ska lägga fram iståndsättningsplanen till säljaren för godkännande innan den lämnas till myndigheterna. Säljaren ska godkänna eller förkasta iståndsättningsplanen inom en månad.

 

För tydlighetens skull konstateras att sådana åtgärder eller kostnader som förorsakas av skadeämneshalter som underskrider det lägre riktvärdet i SRf 214/2007 (s.k. tröskelvärdesjord) inte anses motsvara sådan sanering av förorenad mark som avses här. Köparen ska beakta tröskelvärdesjorden i allt markbyggande. Köparen svarar för kostnaderna som förorsakas av transport och hantering av tröskelvärdesjord.

 

Köparen svarar för saneringen på det sätt som är ekonomiskt mest fördelaktigt och så att saneringen inte orsakar dröjsmål för köparens byggprojekt på tomten. Säljaren svarar inte för saneringskostnader som inte grundar sig på iståndsättningsplanen eller den behöriga myndighetens beslut. Saneringskostnaderna betalas mot faktura eller fakturor som skickas av köparen.

 

Om köparen inte lägger fram iståndsättningsplanen för myndigheten inom ett år från köpslutet eller om köparen lägger fram iståndsättningsplanen till myndigheten innan säljaren har godkänt den eller tidsfristen för säljarens godkännande har gått ut, svarar köparen för saneringskostnaderna.

 

Om ingen överenskommelse kan nås om iståndsättningsplanen och saneringen av marken ska skötas av staden i enlighet med 133 § i miljöskyddslagen, ska staden konkurrensutsätta saneringsarbetet i enlighet med lagen om offentlig upphandling. Om konkurrensutsättningen av saneringen som staden utför enligt upphandlingslagen samt det därpå följande saneringsarbetet orsakar dröjsmål gällande inledandet av tomtbyggandet, är staden inte i något avseende ansvarig för de extra kostnader eller skador som detta dröjsmål eventuellt orsakar köparen.

 

20. Avgörande av meningsskiljaktigheter

 

Eventuella meningsskiljaktigheter om tolkningen av köpebrevet och omtvistade frågor kring ersättning och avtalsvite, avgörs av Egentliga Finlands tingsrätt som första rättsinstans.

 

Detta köpebrev har upprättats i tre likalydande exemplar, ett för säljaren, ett för köparen och ett för det offentliga köpvittnet.


 

            Bilaga 5.2(b)

 

Köpevillkor:

 

Objekt för köpet:

 

Kvarter VI-50 (eller en outbruten del av det) som anvisats för användningssyftet AL-1 i detaljplanen ”Barkplanen” 16/2018 i Åbo stad, stadsdel VI. Kvarteret kommer att utgöras av tomt 5 (853-6-29-5) i kvarter 29, i stadsdel VI i Åbo stad och en del av det allmänna området 6P (853-6-9903-0). Kvarterets areal är ca 3400 m2.

 

Grunderna för köpet

 

Köpesumma   

 

Övriga villkor för köpet:

 

Alla villkor för fastighetsköpet ingår i detta köpebrev.

 

1. Betalning av köpesumman

 

Köpeskillingen betalas i sin helhet på det konto som säljaren meddelat och kvitteras som betald genom undertecknandet av detta köpebrev.

 

2. Ägande- och besittningsrätt

 

Ägande- och besittningsrätten till fastigheten övergår genast till köparen genom undertecknandet av detta köpebrev.

 

Fastigheten säljs fri från inteckningar, servitut och andra betalningsskyldigheter än de som anges i detta köpebrev.

 

3. Nyttjanderätt, servitut och gravationer

 

Enligt lagfarts- och inteckningsregistret hänför sig till köpeobjektets egendom inga gravationer eller begränsningar som har antecknats i registret och inga nya ärenden är anhängiga.

 

4. Skatter, avgifter och ansvar för skador

 

Köparen ansvarar för arvodet till köpvittnet, lagfart och överlåtelseskatten.

 

För skador som har drabbat köpeobjektet svarar säljaren tills äganderätten övergår till köparen. Köparen svarar för skador efter äganderättens övergång.

 

5. Granskning av köpeobjektet och handlingar

 

Tomt 853- är kvartersområde ( ) enligt den ikraftträdda detaljplanen Barkplanen 16/2018.

 

Köparen har bekantat sig med följande:

 

området som utgör köpeobjektet och dess gränser samt terrängförhållandena och markanvändningsbestämmelserna (karta och bestämmelser för detaljplanen xx/xxxx samt –redogörelse xx/xxxx samt generalplanen 2020)

idrottsplanen öppettider och den ljudnivå som verksamheten på planen orsakar och belysning som reflekteras på planens område

 

Därtill har köparen tagit del av följande handlingar:

 

lagfartsbevis

gravationsbevis

utdrag ur fastighetsregistret

 

Köparen har konstaterat att köpeobjektet motsvarar de handlingar och uppgifter som lagts fram och köparen har inget att anmärka beträffande dessa omständigheter.

 

6. Byggbarhet

 

Köparen svarar för valet av grundläggningssätt för fastigheten, för markundersökningar och andra undersökningar i anslutning till planeringen av byggprojektet, för utredningar av konstruktionslösningar för projekt som förutsätts av grunden, för utredningar av var eventuella underjordiska ledningar och rör ska placeras samt övrig detaljerad utredning av byggbarheten.

 

På området som säljs svarar Staden för elnätverkets apparater och ledningar, varm- och kalledningar, vatten- och avloppsledningar samt kostnaderna för överföringar av motsvarande teknik; kostnaderna för byggandet av kommande gatu- och grönområden för allmänt bruk, som antingen ligger på avtalsområdet eller betjänar området samt eventuella kostnader för sanering av förorenad mark på fastigheterna 853-6-29-5 och 6P.

 

7. Byggnadsskyldighet

 

På fastigheten ska enligt godkända ritningar, byggnadsordningen och de byggnadsanvisningar som eventuellt ges i en bilaga till köpebrevet, byggas en våningsyta på minst 60 % av den största byggrätten som tillåts i detaljplanen inom [tidsfristen registreras så att den vid stunden för genomförandet av köpet motsvarar det man kommit överens om i föravtalet] från det att köpebrevet undertecknats så att bygglovsmyndigheten kan förrätta en syn för ibruktagande inom den bestämda tidsfristen.

 

8. Rivning av byggnader

 

Köparen ansvarar för rivandet av byggnaderna i kvarteren 29 och 50 och svarar för kostnaderna för rivningen.

 

9. Begränsning av överlåtelserätt

 

Köparen förbinder sig att inte sälja eller på något annat sätt överlåta den obebyggda fastigheten vidare till någon annan än en part som godkänts av staden.

 

10. Sanktioner

 

Om köparen inte uppfyller byggnadsskyldigheten som nämns ovan i punkt 7 eller om köparen i strid mot punkt 9 har överlåtit tomten vidare obebyggd, är köparen skyldig att omedelbart till staden betala ett avtalsvite som är lika stort som köpeskillingen.

 

11. Slänter

 

Om byggandet av gator enligt de fastställda planerna på grund av höjdskillnaden mellan gatan och nivån på fastighetens gård kräver en terrassering eller släntning fram till fastigheten, ska fastighetsägaren utan ersättning tillåta detta.

 

12. Servitutsrättigheter

 

Köparen är skyldig att utan ersättning tillåta placering av stadens eller av staden anvisade ledningar, apparater och fästanordningar som betjänar samhället eller fastigheten på fastigheten, över fastigheten eller i byggnader som finns på fastigheten. Fastighetsägaren ersätts för eventuella direkta skador och olägenheter som orsakats av ovannämnda åtgärd. Staden har rätt att anteckna ovannämnda rätt som servitut i fastighetsregistret utan att höra köparen desto mer.

 

13. Värme- och borrbrunnar

 

Fastighetsägaren är skyldig att se till att han har alla myndighetstillstånd som behövs för placeringen av värme- och borrbrunnar i marken och att eventuella krav och bestämmelser som förekommer i lagstiftning eller ges av myndigheterna iakttas vid placeringen av dessa.

 

14 Kommunalteknik och anslutningsavgifter

 

Åbo Vattenförsörjning Ab eller Åbo stad har rätt att av tomtägaren uppbära kostnaderna för byggande av en s.k. tomtledning som eventuellt dragits från stamlinjen till gränsen enligt gällande taxa omedelbart efter att detta köpebrev undertecknats. Därtill har Åbo Vattenförsörjning Ab rätt att uppbära en avgift för anslutning till vattenförsörjningsnätet efter att ett anslutningsavtal har undertecknats.

 

Åbo stad har rätt att ta ut en årlig dagvattenavgift i enlighet med gällande taxa av fastighetsägaren.

 

Staden bygger på egen bekostnad under en tid som den fastställt gatorna vid fastigheten enligt gaturitningar, samt allmänna el-, vatten-, avlopps- och fjärrvärmeledningar och gatubelysning.

 

Köparen svarar för underhåll och renhållning av gatan invid fastigheten, oavsett om den upplåtits för allmänt bruk, enligt det som föreskrivs i lagen om underhåll och renhållning av gator och vissa allmänna områden. Denna skyldighet omfattar även skötsel av eventuella planteringar och gräsmatta på fastighetens gatuavsnitt.

 

15 Grannens rättigheter och skyldigheter

 

Grannfastighetens ägare eller innehavare har rätt att använda området till nödvändiga delar för att utföra bygg-, reparations- och underhållsarbeten e.d. av vägg och yttertak som eventuellt sträcker sig till tomtgränsen. Grannen är skyldig att ersätta och reparera skador som han eller hon orsakat.

 

Fastighetsägaren har rätt att då han eller hon anlägger takfots- eller tjälskivor i anslutning till byggnad på tomtgränsen utnyttja högst 500 mm av granntomtens område om Åbo stad äger grannområdet i fråga. Grannfastighetens ägare eller innehavare har i sin tur rätt att vid byggande fast i tomtgränsen installera en takfots- och tjälskiva högst 500 mm på ifrågavarande område.

 

16 Fastighetens användning

 

Fastigheten ska hållas i vårdat skick och vid behov inhägnas på ett sätt som godkänts av myndigheterna.

 

17 Överföring av köpevillkor

 

Bestämmelserna som nämns ovan i punkterna 11–16 ska tas upp i överlåtelsehandlingar gällande fastigheten. Om staden har gett sitt samtycke till att fastigheten kan överlåtas obebyggd ska även villkoren i punkterna 7–10 inkluderas i överlåtelsehandlingen.

 

18. Lösöre

 

Genom detta köpebrev överlåts inget lösöre och inget separat avtal har ingåtts om överlåtelse av lösöre i samband med detta köp.

 

19. Upplysningsplikt enligt miljöskyddslagen

 

Säljaren meddelar enligt 139 § i miljöskyddslagen att köpeobjektet senast varit utarrenderat för xxx bruk och att arrendet upphörde x.x.201_. Staden har inte undersökt om det på området finns i miljöskyddslagen avsedda avfall eller ämnen som kan ge upphov till förorening i marken eller grundvattnet.

 

Om det framgår att marken förorenats medan säljaren eller dess föregångare ägt området utarbetar köparen en iståndsättningsplan för marken i köpeobjektet och säljaren ansvarar för kostnaderna för saneringen av marken. Iståndsättningsplanen ska utarbetas så att saneringen görs på det sätt som är ekonomiskt mest fördelaktigt. Köparen ska lägga fram iståndsättningsplanen till säljaren för godkännande innan den lämnas till myndigheterna. Säljaren ska godkänna eller förkasta iståndsättningsplanen inom en månad.

 

För tydlighetens skull konstateras att sådana åtgärder eller kostnader som förorsakas av skadeämneshalter som underskrider det lägre riktvärdet i SRf 214/2007 (s.k. tröskelvärdesjord) inte anses motsvara sådan sanering av förorenad mark som avses här. Köparen ska beakta tröskelvärdesjorden i allt markbyggande. Köparen svarar för kostnaderna som förorsakas av transport och hantering av tröskelvärdesjord.

 

Köparen svarar för saneringen på det sätt som är ekonomiskt mest fördelaktigt och så att saneringen inte orsakar dröjsmål för köparens byggprojekt på tomten. Säljaren svarar inte för saneringskostnader som inte grundar sig på iståndsättningsplanen eller den behöriga myndighetens beslut. Saneringskostnaderna betalas mot faktura eller fakturor som skickas av köparen.

 

Om köparen inte lägger fram iståndsättningsplanen för myndigheten inom ett år från köpslutet eller om köparen lägger fram iståndsättningsplanen till myndigheten innan säljaren har godkänt den eller tidsfristen för säljarens godkännande har gått ut, svarar köparen för saneringskostnaderna.

 

Om ingen överenskommelse kan nås om iståndsättningsplanen och saneringen av marken ska skötas av staden i enlighet med 133 § i miljöskyddslagen, ska staden konkurrensutsätta saneringsarbetet i enlighet med lagen om offentlig upphandling. Om konkurrensutsättningen av saneringen som staden utför enligt upphandlingslagen samt det därpå följande saneringsarbetet orsakar dröjsmål vid inledandet av tomtbyggandet, är staden inte i något avseende ansvarig för de extra kostnader eller skador som detta dröjsmål eventuellt orsakar köparen.

 

20. Avgörande av meningsskiljaktigheter

 

Eventuella meningsskiljaktigheter om tolkningen av köpebrevet och omtvistade frågor kring ersättning och avtalsvite, avgörs av Egentliga Finlands tingsrätt som första rättsinstans.

 

Detta köpebrev har upprättats i tre likalydande exemplar, ett för säljaren, ett för köparen och ett för det offentliga köpvittnet.