MAANVUOKRASOPIMUS

 

Osapuolet

 

Turun kaupunki (jäljempänä ”kaupunki”)

 

Turun Kaupunki ja Kansallis-kehitys Oy yhdessä perustettavan yhtiön lukuun (jäljempänä ” vuokramies”)

 

1. Johdanto

 

1.1 Sopimuksen tarkoitus

 

Sopimuksen tarkoituksena on vuokrata maanvuokralain (258/66) 5. luvun mukaisena maanvuokrana VI kaupunginosan ”Parkinkenttä” 16/2018 asemakaavassa parkinkentän alle merkinnällä ma-LPA osoitettu maanalaisen pysäköintilaitoksen tila.

 

Maanvuokrasopimuksen lisäksi osapuolet tulevat tekemään erillisiä kiinteistö- ja rakennusrasitesopimuksia.

 

1.2 Vuokrasopimuksen kohde ja ympäristön maankäyttö

 

Vuokra-alue sijaitsee VI kaupunginosan yleisen alueen 6P (Parkinkenttä) alla. Vuokra-alue on osoitettu oheisella kartalla M (liite 1.2).

 

Vuokra-alue on VI kaupunginosan ”parkinkenttä” 16/2018 asemakaavassa osoitettu maanalaiseksi pysäköintilaitokseksi (ma-LPA). Vuokra-alueelle (ma-LPA) saa toteuttaa pysäköintilaitoksen kahteen kerrokseen, kiinteistöhuoltotiloja, liikuntatiloja enintään 2500 k-m2, varastoja, teknisiä tiloja sekä väestösuojan.

 

Maanalaisen vuokra-alueen yläpintana on pysäköintilaitoksen yläpohjan vesieristeen yläpinta.

 

1.3 Vuokra-alueen käyttö ja toiminnan määrittely

 

Vuokra-alue luovutetaan vuokralle käytettäväksi maanalaisena pysäköintilaitoksena, liikuntatiloina, teknisinä tiloina, varastoina ja väestösuojana sekä niihin liittyvien kulkuyhteyksien ja laitteiden sijoittamiseen ja toteuttamiseen.

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että sillä on kaikki toiminnassaan tarvittavat viranomaisluvat ja että se noudattaa toimintaansa liittyviä lainsäädännön ja viranomaisten mahdollisesti asettamia vaatimuksia ja määräyksiä.

 

Mikäli vuokramies ei saa kaikkia pysäköintilaitoksen rakentamisen ja käyttämisen edellyttämiä viranomaislupia ei kaupunki ole velvollinen korvaamaan vuokramiehelle hankkeen johdosta mahdollisesti aiheutuneita ja aiheutuvia viranomais-, suunnittelu- ja toteuttamis- ja vastaavia kuluja.

 

Kaupunki ei ole myöskään velvollinen korvaamaan vuokramiehelle vuokra-alueen käyttöön liittyvän hankkeen johdosta mahdollisesti aiheutuneita ja aiheutuvia viranomais-, suunnittelu- ja toteuttamiskuluja tai vastaavia kuluja.

 

1.4 Maanalaiset oikeudet

 

Vuokramiehen hallintaan ja vastuulle kuuluvat pysäköintilaitoksen rakenteet maan alla kokonaisuudessaan pysäköintilaitoksen yläpohjan vesieristeen yläpinnasta tämän alapuolisiin pysäköintilaitoksen edellyttämiin perustuksiin ja maarakenteisiin. Maanalaisten rakenteiden kantavuudet tulee mitoittaa huomioiden maanpäällisen toiminnan tarpeet.

 

Pysäköintilaitoksen yläpohjan vesieristeen yläpinnan yläpuolella olevat rakenteet ovat kaupungin vastuulla.

 

1.5 Maanpäälliset oikeudet ja velvollisuudet

 

Vuokramiehellä on oikeus veloituksetta sijoittaa pysäköintilaitoksen ilmanvaihtojärjestelmät, tarvittavat kulkuyhteydet, poistumistiet ja niihin liittyvät rakenteet maanpäälle vuokra-alueen ulkopuolelle. Tällaiset maanpäälliset rakenteet kuuluvat kokonaisuudessaan vuokramiehen hallintaan ja korjaus- sekä ylläpitovastuulle.

 

2. Vuokrasuhteen kesto

 

2.1 Vuokrakausi

 

Sopimus astuu voimaan tämän sopimuksen allekirjoituksella. Vuokrakausi alkaa, kun pysäköintilaitos oheistiloineen on hyväksytty käyttöönotettavaksi rakennusvalvontaviranomaisen toimesta. Vuokrakausi päättyy ilman erillistä irtisanomista, kun 50 vuotta on kulunut päivästä, jolloin pysäköintilaitos ja siihen johtava yhdyskäytävä on rakennusvalvontaviran-omaisten toimesta hyväksytty käyttöön otettavaksi.

 

2.2 Uudelleen vuokraus

 

Vuokramiehellä on oikeus kohdassa 2.1 mainitun vuokrakauden päättyessä saada vuokra-alue välittömästi uudelleen vuokralle enintään 49 vuodeksi samaan käyttötarkoitukseen edellyttäen, että:

vuokramies on täyttänyt tämän sopimuksen mukaiset velvoitteensa ja

vuokramies on ilmoittanut kirjallisesti kaupungille kuusi (6) kuukautta ennen vuokrakauden päättymistä haluavansa käyttää tässä tarkoitettua etuoikeuttaan.

 

Ellei erikseen toisin sovita, vuokraoikeuden säilyessä samalla vuokramiehellä noudatetaan tämän vuokrasopimuksen ehtoja muutoin, mutta kaupunki pidättää oikeuden vuokratason tarkistamiseen.

 

2.3 Vuokrakohteen, rakennusten ja rakennelmien lunastaminen ja toiminta vuokrasuhteen päättyessä

 

2.3.1 Vuokrakohde

 

Kun vuokrasuhde päättyy, palautuu vuokrakohde kaupungin hallintaan korvauksetta.

 

2.3.2 Kaupungin lunastusoikeus ja -velvollisuus

 

Vuokra-ajan päätyttyä kaupungilla on oikeus, mutta ei velvollisuutta lunastaa vuokra-alueella olevaa vuokramiehen omaisuutta, jonka voidaan katsoa palvelevan alueen tulevaa käyttöä.

 

Jos kaupunki vuokrakauden päätyttyä jatkaa pysäköintilaitoksen ylläpitoa tai luovuttaa vuokra-alueen kolmannelle samaan tarkoitukseen, kaupungilla on lunastusvelvollisuus.

 

Tällaisessa tapauksessa vuokramiehellä ei ole velvollisuutta rakennusten eikä rakenteiden purkamiseen eikä mihinkään muihin toimenpiteisiin, mutta vuokramiehen on luovutettava vuokra-alue sellaisenaan kaikkine rakennuksineen ja rakenteineen kaupungille.

 

2.3.3 Lunastushinta ja sen suorittaminen

 

Kaupunki maksaa lunastuskorvauksena omaisuuden teknisen arvon vuokrasuhteen päättymisen ajankohtana. Korvausta arvioitaessa ei oteta huomioon maan arvon kohoamista, rakennusten mahdollista tuottoa eikä ylellisyyslaitteita.

 

Jos maanvuokraoikeus rakennuksineen on kiinnitetty ja niihin on perustettu panttioikeus, kaupunki suorittaa, mikäli asia on riidaton, panttioikeudenhaltijalle, hänen sitä vaatiessa hyvissä ajoi ennen vuokra-ajan päättymistä, lunastushinnasta panttioikeuden rauetessa hänen saatavansa asianmukaisella etuoikeudella, enintään panttikirjan osoittamaan määrään, minkä jälkeen ylijäämä tulee vuokramiehelle.

 

2.3.4 Lunastamatta jäävä omaisuus

 

Jos kaupunki ei vuokrakauden päätyttyä jatka pysäköintilaitoksen ylläpitoa eikä luovuta vuokra-aluetta kolmannelle samaan tarkoitukseen, on vuokramies velvollinen:

 

huolehtimaan kaupungin hyväksymällä tavalla pysäköintilaitoksen täyttämisestä, urheilukentän alapuolisten rakenteiden tukemisesta ja muin tarvittavin toimenpitein siitä, että pysäköintilaitos ja muut vuokramiehen rakennukset ja rakennelmat eivät aiheuta sortuma- eivätkä muuta vaaraa urheilukentän ja muun vuokra-alueen maanpäällisen osan käyttäjille ja

viemään pois sellaiset mahdolliset omistamansa koneet, laitteet ja muun irtaimen omaisuuden, joka ei palvele pysäköintitoimintaa, elleivät osapuolet toisin sovi.

Mikäli tässä tarkoitettua vuokramiehen omaisuutta ei ole poistettu alueelta kuuden (6) kuukauden kuluessa vuokrasopimuksen päättymisestä, kaupungilla on oikeus myydä omaisuus vuokramiehen lukuun julkisella huutokaupalla sekä siistiä alue myynnistä saaduilla varoilla. Mikäli alueella oleva vuokramiehen omaisuus arviolta kattaa lähinnä vain julkisen huutokaupan järjestämisestä aiheutuvat kustannukset, kaupungilla on oikeus menetellä omaisuuden suhteen parhaaksi katsomallaan tavalla.

 

3. Vuokra

 

Pysäköintilaitoksen ja muiden maanalaisten tilojen vuokra on [15.000,00] euroa vuodessa. Vuokraan lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero.

 

Vuokra sidotaan elinkustannusindeksiin (1951=100) siten, että perusindeksiluku on vuokranmaksukauden alkamisvuoden joulukuun pisteluku ja vertailuindeksi aina seuraavan joulukuun indeksin pisteluku. Näin tarkistettua vuokraa maksetaan kalenterivuosittain tarkistusta seuraavan tammikuun 1. päivästä alkaen.

 

Vuokraa tarkistettaessa otetaan huomioon indeksin käyttöä koskevan lainsäädännön mahdollisesti asettamat rajoitukset.

 

Mikäli vuokramiehen rakennuksesta tulee tiloja kaupungin hallintaan, otetaan ne huomioon vuokramiehen maksettavan vuokran määrittelyssä tai näistä tiloista tehdään erilliset vuokrasopimukset.

 

Kaupungilla on oikeus tarkistaa vuokraa vuokra-alueen käyttötarkoituksessa, kaavamääräyksissä, rakennusoikeudessa tai muussa sellaisessa seikassa tapahtuvien muutosten johdosta. Vuokraa voidaan kuitenkin korottaa vain, jos em. seikoissa tapahtuu sellaisia muutoksia, joista vuokramiehelle aiheutuu taloudellista hyötyä.

 

3.1. Vuokran maksaminen

 

Vuokranmaksuvelvollisuus alkaa, kun pysäköintilaitos ja siihen johtava ajoluiska on rakennusvalvontaviranomaisten maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämässä käyttöönottokatselmuksessa hyväksytty käyttöön otettavaksi.

 

Vuotuinen vuokra on maksettava kahtena eränä puolivuosittain toukokuun ja marraskuun kuluessa kaupungin toimittamien, tämän sopimuksen mukaisten laskujen perusteella.

 

Ellei vuokraerää eräpäivänä suoriteta, vuokramies on velvollinen maksamaan erääntyneelle vuokralle eräpäivästä maksupäivään asti viivästyskorkoa korkolain säännösten mukaisesti ja saamisen velkomisesta aiheutuvien kulujen kattamiseksi kaupungin vahvistaman viivästysmaksun.

 

3.2 Muut maksut

 

Kaupunki pidättää oikeuden periä vuokramieheltä voimassa olevan taksan mukaiset vesihuollon liittymismaksut ja mahdolliset muut vastaavat maksut ennen vuokra-alueen kyseisiin verkostoihin liittämistä.

 

3.3. Vastuu maksamattomista vuokrista

 

Vuokramies on velvollinen suorittamaan myös ne erääntyneet vuokraerät viivästyskorkoineen, jotka edellinen tämän vuokrasopimuksen vuokramies tai edelliset vuokramiehet ovat jättäneet maksamatta, ei kuitenkaan pidemmältä ajalta kuin kolmelta (3) vuodelta.

 

3.4 Vuokraoikeuden siirto

 

Vuokramiehellä on oikeus kaupunkia kuulematta siirtää vuokraoikeus kaikkine vuokra-alueella olevine rakennuksineen ja laitteineen toiselle.

 

Vuokra-alueella olevien rakennusten omistusoikeutta ei saa luovuttaa vuokraoikeudesta erillään.

 

Se, jolle vuokraoikeus on siirretty, on velvollinen ilmoittamaan siirrosta kaupungille kuukauden kuluessa siitä, kun siirto on tapahtunut.

 

Ilmoituksen oheen on liitettävä jäljennökset siirtoasiakirjoista.

 

Edellinen vuokramies vastaa vuokraehtojen täyttämisestä omalta hallinta-ajaltaan ja lisäksi sen jälkeiseltä ajalta niin kauan, kunnes maanmittaustoimisto on kirjannut vuokraoikeuden siirron uuden vuokramiehen nimiin.

 

Kaupungilla on oikeus vuokraoikeuden siirrosta huolimatta saada ja hakea mahdollisesti maksamatta olevat vuokrasaatavansa pantatusta vuokraoikeudesta ja vuokramiehelle kuuluvista rakennuksista.

 

3.5. Vuokraoikeuden kirjaaminen

 

Vuokraoikeuden kirjaamista on haettava maakaaren (540/95) mukaan siltä maanmittaustoimistolta, jonka toimialueella vuokra-alue sijaitsee kuuden (6) kuukauden kuluessa siitä, kun vuokraoikeus on perustettu.

 

Siirronsaaja on velvollinen hakemaan vuokraoikeutensa kirjaamista maanmittaustoimistolta siten kuin maakaaressa ja varainsiirtoverolaissa on säädetty.

 

Mikäli vuokramies sanoo vuokrasopimuksen irti sopimuskautena ja jos se tämän vuokrasopimuksen mukaan on mahdollista, on vuokramies velvollinen kirjauttamaan vuokrasopimuksen lakkaamisen niin kuin siitä on maakaaressa säädetty sekä huolehtimaan vuokraoikeuteensa kohdistuvien muiden kuin kaupungille myönnettyjen kiinnitysten kuolettamisesta.

 

3.6. Vuokravakuus

 

Vuokran suorittamisen ja muiden vuokrasopimusehtojen täyttämisen vakuudeksi on vuokramies velvollinen vaadittaessa antamaan kaupungille kaupungin hyväksymän vakuuden, joka kattaa kulloisenkin yhden (1) kalenterivuoden vuokran määrän. Vakuus on vaadittaessa sen vanhentumisen estämiseksi uudistettava.

 

Mikäli vakuuden vakuusarvo ei enää kata perittävän vuotuisen vuokran määrää tai vakuus muun syyn johdosta on riittämätön, on vuokramies velvollinen kaupungin niin vaatiessa antamaan lisävakuuden tai antamaan uuden sopimusehtojen mukaisen vakuuden.

 

3.7. Valtuutus kiinnityksen hakemiseen

 

Ellei toisin sovita, kohdan 3.6 tarkoittama vakuus on sopimusta allekirjoitettaessa parhaalla etuoikeussijalla oleva [ ] euron suuruinen panttikirjakiinnitys vuokraoikeuteen ja vuokramiehelle kuuluviin vuokra-alueella oleviin rakennuksiin ja laitteisiin.

 

Vuokramies valtuuttaa tämän sopimuksen allekirjoituksella ja tarvittaessa erikseen edellisessä kappaleessa sanottuun tarkoitukseen kaupungin hakemaan vuokramiehen kustannuksella vuokraoikeuteen ja vuokramiehelle kuuluviin vuokra-alueella oleviin rakennuksiin ja laitteisiin parhaalle etusijalle kirjattavan [ ] euron suuruisen panttikirjakiinnityksen.

 

3.8. Panttaussitoumus

 

Vuokramies panttaa edellä mainitut sähköiset panttikirjat kaupungille vakuudeksi vuotuisen vuokran suorittamisesta sekä ympäristönsuojelulain mukaisten velvoitteiden ja muiden sopimusehtojen täyttämisestä viivästyskorkoineen ja perimiskuluineen.

 

Jos vuokramies jättää tähän vuokrasopimukseen perustuvat edellä mainitut erääntyneet maksut maksamatta, kaupungilla on oikeus vuokramiestä enempää kuulematta voimassa olevan lain mukaisesti hakea pantin nojalla saatavansa parhaaksi katsomallaan tavalla.

 

3.9 Rakentamisvelvollisuus ja vuokra-alueelle rakentaminen

 

Vuokramies sitoutuu toteuttamaan vuokra-alueelle vähintään 250 paikkaisen maanalaisen pysäköintilaitoksen kahdenkymmenenneljän (24) kuukauden kuluessa rakennustyön käynnistymisestä.

 

Kaupunki voi ennen rakentamisajan päättymistä tehdystä perustellusta hakemuksesta jatkaa mainittua rakentamisaikaa. Jos hakemusta ei ylivoimaisen tai siihen verrattavan esteen vuoksi ole voitu tehdä ennen rakentamisajan päättymistä, voi kaupunki jatkaa mainittua rakentamisaikaa myös esteen päättymisen jälkeen tehdystä perustellusta hakemuksesta.

 

Vuokramies sitoutuu noudattamaan vuokra-alueelle rakentamisessa rakennusluvassa asetettuja ehtoja.

 

Vuokramies sitoutuu lisäksi noudattamaan kaupungin antamia suunnittelu- ja rakennustapaohjeita.

 

Valmista rakennusta tai rakennelmaa ei saa osittainkaan purkaa ilman kaupungin kirjallista suostumusta.

 

4. Rakentaminen

 

Osapuolten tavoitteena on, että Parkinkentän maanpäällinen ja maanalainen rakentaminen tehdään yhtenä rakentamiskokonaisuutena. Mahdollisesta yhteishankkeesta sovitaan erillisellä sopimuksella.

 

Parkinkentän uudistamisen ja pysäköintilaitoksen toteuttamiskustannukset tulevat jakautumaan siten, että kaupunki vastaa parkinkentän uudistamisen kustannuksista ja vuokramies vastaa pysäköintilaitoksen, ajoyhteyksien käytävien ja mahdollisten varastotilojen rakentamisesta aiheutuvista kustannuksista. Kustannusjaon rajapintana pidetään pysäköintilaitoksen/urheilukentän yläpohjan vesieristeen yläpintaa.

 

4.1 Maaperätutkimukset ja perustaminen

 

Vuokramiehen tulee kustannuksellaan suorittaa rakennushankkeen toteuttamiseen liittyvät maaperätutkimukset ja vastata rakennuksen perustamissuunnitelmien ja perustamisen toteutuksen määräystenmukaisuudesta.

 

Mikäli Kaupungin tai sen edeltäjän omistusaikana syntynyttä maaperän pilaantumista ilmenee, vuokramies laatii vuokra kohteen maaperän kunnostussuunnitelman ja Kaupunki vastaa maaperän puhdistuksen kustannuksista.

 

4.2   Työmaajärjestelyt

 

Parkinkentän pysäköintilaitoksen suunnittelussa, rakentamisessa ja toiminnassa tulee ottaa huomioon kentän urheilukäyttö sekä liikenteen edellytykset.

Pysäköintilaitoksen rakentamistyöt tulee toteuttaa siten, että Parkinkenttään rajoittuvat katualueiden ajoneuvoliikenne on mahdollista koko pysäköintilaitoksen rakentamisajan.

 

Työnaikaisista järjestelyistä, kuten työmaa-alueesta, liikennejärjestelyistä ja maa-ainesten läjityksestä, sovitaan erikseen ja mahdollisuuksien mukaan viimeistään kuusi (6) kuukautta ennen rakennustöiden aloittamista.

 

Mikäli vuokramies rakentamisen jälkeen tekee pysäköintilaitokseen, varastotiloihin tai ajoluiskaan sellaisia korjaus- tai huoltotoimenpiteitä, jotka vaikuttavat niiden päällä sijaisevien yleisten alueiden käyttöön, on toimenpiteiden suorittamisajankohdasta sovittava kaupungin kanssa lukuun ottamatta toimenpiteitä, joiden suorittamatta jättäminen saattaa aiheuttaa yleistä vaaraa.

 

4.3 Arkeologiset kaivaukset

 

Osapuolten tiedossa ei ole tarvetta arkelogisille tutkimuksille.

 

Tarpeen tullessa kaupunki vastaa kaivausten kustannuksista 80 cm syvyyteen kenttäpinnan ja katualueiden nykyisten katteiden alapinnasta lukien ja vuokramies siitä alaspäin. Mahdollinen arkeologisten kaivausten kestoaika lisätään kohdassa 3.9 mainittuun rakennusvelvoiteaikaan.

 

4.4 Johtosiirrot

 

Kaupunki vastaa alueella sijaitsevien sähköverkon laitteiden ja johtojen, lämmön ja kylmän johtojen sekä vesi- ja viemärijohtojen sekä muun vastaavan tekniikan siirtojen kustannuksista

 

4.5   Hulevedet

 

Parkinkentän ja vuokrattavaan alueeseen rajautuvien yleisten maanpäällisten alueiden hulevesien johtaminen sadevesiviemäriin säädösten edellyttämällä tavalla on kaupungin vastuulla.

 

4.6   Pysäköintilaitoksen kansi

 

Vuokramies vastaa kustannuksellaan siitä, että pysäköintilaitoksen kansi ja rakenteet suunnitellaan ja rakennetaan siten, että urheilukentän toiminta voidaan toteuttaa kannen päällä. Kannen tulee kestää toiminnan edellyttämän raskaan liikenteen akselikuormat.

 

Vuokramies vastaa pysäköintilaitoksen kannen, mahdollisten varastotilojen ja ajoluiskien vesieristyksen tekemisestä ja sen hyvästä kunnosta.

 

Vuokramies vastaa kustannuksellaan uudisrakentamisen jälkeen tekemiensä korjaus-, uusimis- ja huoltotoimenpiteiden mahdollisista yleisille rakenteille aiheuttamista korjaustoimenpiteistä.

 

4.7   Pysäköintilaitoksen ilmanvaihto, kulkuyhteydet ja poistumistiet

 

Vuokramiehellä on oikeus veloituksetta sijoittaa pysäköintilaitoksen ilmanvaihtojärjestelmät, tarvittavat kulkuyhteydet, poistumistiet ja niihin liittyvät rakenteet vuokra-alueen ulkopuolelle. Näiden rakenteiden toteuttamisessa noudatetaan niitä koskevia asemakaavamääräyksiä.

 

4.8   Lämmitys, vesi-, viemäri- ja lämpöjohtoverkot

 

Pysäköintilaitoksen lämmityksessä ja muussa tekniikassa on pyrittävä energiatehokkuuteen. Pysäköintilaitoksen lämmittämiseen voidaan käyttää maalämpöä, ellei sen käyttöön ole teknisiä esteitä.

 

Vuokramies sitoutuu tarvittavilta osin liittymään, vesi-, viemäri- ja kaukolämpöverkkoihin.

 

4.9   Kunnossapito

 

Vuokra-alue ja sillä sijaitsevat rakennukset, rakennelmat ja laitteet on pidettävä hyvässä kunnossa. Vuokramies on velvollinen huolehtimaan rakennustensa, rakennelmiensa, laitteidensa ja vuokra-alueen kunnossapidosta, siisteydestä, esteettömyydestä ja turvallisuudesta ja noudattamaan niistä annettuja määräyksiä.

 

Kunnossapitovelvollisuudesta tai perusparannuksista taikka muista suorittamistaan töistä johtuvista kustannuksista tai toimintansa keskeytymisestä vuokramiehellä ei ole oikeutta saada korvausta kaupungilta eikä vuokranmaksusta hyvitystä. Vuokramiehellä ei ole myöskään oikeutta vuokrasuhteen päättyessä saada korvausta kaupungilta sopimuksen kohteen arvoa nostaneista perusparannuksista tai muista töistä lukuun ottamatta sitä, mitä on sovittu kaupungin maksettavasta lunastuskorvauksesta.

 

Vuokramies vastaa kaikista kunnossapitovelvollisuutensa piiriin kuuluvista toimenpiteistä ja mahdollisista laiminlyönneistä aiheutuvista vahingoista.

 

4.10 Johtojen ja laitteiden sijoittaminen sekä katujen kunnossapito

 

Vuokramies sallii kaupungin osoittamien yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevien tarpeellisten johtojen, laitteiden yms. ja niiden kiinnikkeiden sijoittamisen vuokra-alueelle, sen yli ja sillä sijaitseviin rakennuksiin tai rakennelmiin. Edellä kuvatuista toimenpiteistä ei saa aiheutua vuokramiehelle kohtuutonta haittaa.

 

Vuokramiehelle korvataan edellä tarkoitetuista toimenpiteistä vain niistä aiheutuva välitön vahinko erikseen tehtävän sopimuksen mukaisesti.

 

5. Vahinkotapahtuma

 

Mikäli vuokra-alueella oleva pysäköintilaitos tuhoutuu joko kokonaan tai osittain, vuokramiehen on rakennettava tuhoutuneen tilalle vähintään entistä vastaava pysäköintilaitos. Rakennus on rakennettava kolmen (3) vuoden kuluessa vahinkotapahtumasta siihen valmiusasteeseen, että rakennusvalvontaviranomainen voi suorittaa rakennuksessa maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämän hyväksyttävän käyttöönottokatselmuksen. Tällöin rakentamisessa noudatetaan soveltuvin osin tässä sopimuksessa sovittuja ehtoja.

 

Jos vahingon seurauksena urheilukenttä vaatii korjaustöitä, vuokramies vastaa niiden kustannuksista.

 

Kaupunki voi hakemuksesta pidentää tässä tarkoitettua määräaikaa.

 

Uudelleenrakentamisvelvollisuutta ei kuitenkaan ole, jos vuokrakausi on loppumassa eikä riittävästä jatkovuokrakaudesta sovita tai jos uudelleenrakentaminen (saatavat mahdolliset vakuutuskorvaukset huomioon ottaen) ei olisi vuokramiehen kannalta taloudellisesti perusteltua. Tällaisessa tilanteessa vuokramiehen on kuitenkin noudatettava kohdassa 2.3.4 sovittua.

 

6. Vakuutus

 

Vuokramies on velvollinen ottamaan toiminnalleen keskeytysvakuutuksen ja vakuuttamaan vuokra-alueella sijaitsevat rakennukset, rakennelmat ja laitteet niiden käyvästä arvosta ja siten, että vakuutus kattaa vuokramiehen vastuun piiriin kuuluvat henkilö- ja esinevahingot. Vuokramiehen on toimitettava vakuutuskirjoista jäljennökset kaupungille.

 

7. Suunnitelmien muuttuminen

 

Suunnitelmat on toimitettava kaupungin hyväksyttäväksi, jos vuokra-alueelle rakennettujen tilojen käyttötarkoitusta muutetaan toiseksi, rakennuksen käyttötarkoitus tai rakennuksen toteutettavaksi aiottu kerrosala poikkeaa kaavasta tai vuokra-alueelle rakennetaan lisätilaa aiemmin hyväksyttyjen suunnitelmien lisäksi.

 

8. Maaperän ja pohjaveden pilaamiskielto

 

Vastuu maaperän tai pohjaveden pilaantumisesta määräytyy niitä koskevien säädösten mukaisesti.

 

Ympäristönsuojelulain 104 §:n mukaisesti kaupunki toteaa, että vuokra-alue on ollut aiemmin urheilualuekäytössä. Kaupungin taholta ei ole tutkittu, onko vuokra-alueella ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että vuokra-alue ei vuokramiehen toimesta eikä muutoinkaan pilaannu.

 

Vuokramiehen on ympäristönsuojelulain 76 §:n mukaisesti välittömästi ilmoitettava valvontaviranomaiselle, jos maahan tai pohjaveteen on päässyt ainetta, joka saattaa aiheuttaa pi-laantumista.

 

Mikäli vuokramies laiminlyö tässä tarkoitetun velvollisuutensa, kaupungilla on oikeus toteuttaa puhdistaminen vuokramiehen lukuun ja periä toimenpiteestä aiheutuneet kustannukset vuokramieheltä.

 

Kaupungin vaatiessa vuokramies on velvollinen toimittamaan kustannuksellaan kaupungille yhtä vuotta ennen vuokra-ajan päättymistä kaupungin hyväksymän tutkimuslaitoksen tekemän selvityksen vuokra-alueen maaperän puhtaudesta.

 

9. Sopimuksen irtisanominen

 

Kaupungilla on oikeus sanoa tämä sopimus irti, jos vuokramies olennaisesti jättää edellä kohdassa "Rakentamisvelvollisuus" tarkoitetun rakentamisvelvollisuuden täyttämättä.

 

Sopimuksen irtisanominen on toimitettava yhden (1) kuukauden kuluessa siitä, kun velvoitteen täyttämiselle asetettu määräaika on päättynyt ja kaupunki on antanut vuokramiehelle ilmoituksen rakentamisvelvollisuusajan päättymisestä. Vuokramiehen omaisuuden ja alueen siistimisen suhteen menetellään tällöin sopimuksen kohdassa 2.3 määrätyllä tavalla.

 

Muuten tämän vuokrasopimuksen irtisanomisesta on voimassa, mitä maanvuokralaissa on säädetty.

 

10. Ilmoitukset ja tiedonannot

 

Vuokramiehen on viivytyksettä ilmoitettava kirjallisesti kaupungille nimeään sekä kotipaikkaansa ja laskutusosoitettaan koskevat muutokset.

 

Kaupungilla on oikeus antaa vuokramiehelle tähän sopimukseen perustuvat tiedonannot, ilmoitukset ja kehotukset lähettämällä ne todisteellisesti vuokramiehen viimeksi kaupungille ilmoittamaan laskutusosoitteeseen. Tiedoksiannon katsotaan tällöin saapuneen vastaanottajalle viimeistään seitsemäntenä päivänä lähettämisen jälkeen.

 

Kaupungilla on oikeus pyydettäessä antaa tähän sopimukseen perustuvia tietoja kolmannelle.

 

11. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Tästä vuokrasopimuksesta mahdollisesti aiheutuvat erimielisyydet ratkaistaan kolmimiehisessä välimiesoikeudessa Keskuskauppakamarin välimiesmenettelysääntöjen mukaisesti. Välimiesmenettelyn paikka on Turku.

 

12. Sopimuksen voimaantulo ja raukeaminen

 

Tämä sopimus allekirjoitetaan, kun kaupunginvaltuusto ja vuokramies ovat sopimuksen hyväksyneet. Sopimus astuu lopullisesti voimaan kaupunginvaltuuston päätöksen saatua lainvoiman.

 

Sopimus raukeaa kokonaisuudessaan, jos kaupunginvaltuuston päätös ei lopullisesti saa lainvoimaa. Tällaisessa tilanteessa kumpikin osapuoli kantaa asiasta aiheutuneet kustannuksensa eikä kummallakaan ole oikeutta esittää raukeamisen johdosta toista osapuolta kohtaan mitään vaatimuksia.

 

13. Jakelu

 

Tätä vuokrasopimusta on tehty kaksi yhtäpitävää kappaletta, toinen kaupungille ja toinen vuokramiehelle.

 

Turussa __. päivänä _______kuuta 2021

 

 

Tämän vuokrasopimuksen hyväksymme ja sitoudumme sitä tarkoin noudattamaan.

 

Paikka ja aika edellä mainitut

 

 

LIITTEET:

Liite 1.2

ARRENDEAVTAL

 

Parter

 

Åbo stad (nedan staden)

 

Åbo stad och Kansallis-kehitys Oy för ett bolag som ska grundas tillsammans (nedan ”arrendator”)

 

1 Inledning

 

1.1 Avtalets syfte

 

Syftet med avtalet är att enligt kapitel 5 i jordlegolagen arrendera ut ett utrymme för en underjordisk parkeringsanläggning som med beteckning ma-LPA anvisats under Barkplan i detaljplanen för ”Barkplan” 16/2018 i 6:e stadsdelen.

 

Utöver arrendeavtalet kommer parterna att ingå separata avtal gällande fastighets- och byggnadsservitut.

 

1.2 Föremål för arrendeavtalet och markanvändningen i omgivningen

 

Arrendeområdet ligger under det allmänna området 6P (Barkplan) i 6:e stadsdelen. Arrendeområdet har anvisats på den bifogade kartan M (bilaga 1.2).

 

Arrendeområdet har anvisats som en underjordisk parkeringsanläggning (ma-LPA) i detaljplanen för ”Barkplan” 16/2018 I arrendeområdet (ma-LPA) får genomföras en parkeringsanläggning i två våningar, lokaler för fastighetsskötsel, idrottslokaler på högst 2500 v-m2, lagerlokaler, tekniska lokaler samt ett skyddsrum.

 

Den övre ytan av det underjordiska arrendeområdet består av vattentätningens övre yta i parkeringsanläggningens övre bjälklag.

 

1.3 Användning av arrendeområdet och fastställande av verksamheten

 

Arrendeområdet arrenderas ut för användning som en underjordisk parkeringsanläggning, idrottslokaler, tekniska lokaler, lagerlokaler och skyddsrum samt för placering och genomförande av därtill tillhörande förbindelseleder och anordningar.

 

Arrendatorn är skyldig att se till att han eller hon har alla de myndighetstillstånd som behövs för verksamheten och att han eller hon följer de krav och bestämmelser som eventuellt ställs i lagstiftningen eller som myndigheterna ställer i anslutning till arrendatorns verksamhet.

 

Om arrendatorn inte får alla de myndighetstillstånd som behövs för byggandet av parkeringsanläggningen och dess verksamhet är staden inte skyldig att ersätta arrendatorn för eventuella myndighets- eller planeringskostnader och kostnader för genomförande eller motsvarande kostnader som eventuellt orsakats och orsakas med anledning av projekt.

 

Staden är inte heller skyldig att ersätta arrendatorn för eventuella myndighets- eller planeringskostnader och kostnader för genomförande eller motsvarande kostnader som eventuellt orsakats och orsakas med anledning av projekt som hänför sig till användningen av arrendeområdet.

 

1.4 Underjordiska rättigheter

 

Till arrendatorns besittning och ansvar hör parkanläggningens konstruktioner under jorden i sin helhet från vattentätningens övre yta på parkeringsanläggningens övre bjälklag till de nedersta grunderna och markkonstruktionerna som parkeringsanläggningen förutsätter. De underjordiska konstruktionernas bärkraft ska dimensioneras med hänsyn till den ovanjordiska verksamhetens behov.

 

Staden ansvarar för konstruktionerna ovanför vattentätningen på parkeringsanläggningens övre bjälklag.

 

1.5 Rättigheter och skyldigheter ovan jord

 

Arrendatorn har rätt att avgiftsfritt placera parkanläggningens ventilationssystem, nödvändiga trafikförbindelser, utrymningsvägar och tillhörande konstruktioner ovan jord utanför arrendeområdet. Sådana konstruktioner ovan jord hör i sin helhet till arrendatorns besittning och reparations- och underhållsansvar.

 

2 Arrendeförhållandets längd

 

2.1 Arrendetid

 

Avtalet träder i kraft genom undertecknande av detta avtal. Arrendetiden inleds när byggnadstillsynsmyndigheten har godkänt parkeringsanläggningen med tilläggsutrymmen för ibruktagande. Arrendetiden upphör utan separat uppsägning, när 50 år har förflutit från den dag då byggnadstillsynsmyndigheten godkände parkeringsanläggningen med tillhörande förbindelsegång för ibruktagande.

 

2.2 Fortsatt arrende

 

När den arrendetid som anges i punkt 2.1 går ut, har arrendatorn företrädesrätt att omedelbart för samma ändamål arrendera området på nytt för högst 49 år, förutsatt att

att arrendatorn har uppfyllt alla sina förpliktelser enligt detta avtal och

arrendatorn sex (6) månader innan arrendetiden går ut skriftligen meddelar staden att denna vill använda sig av den företrädesrätt som avses i denna punkt.

 

Om inte annat avtalats separat och om arrenderätten kvarstår hos samma arrendator så iakttas villkoren för detta arrendeavtal annars, men staden förbehåller sig rätten att justera arrendenivån.

 

2.3 Inlösning av arrendeobjekt, byggnader och konstruktioner och verksamhet efter att arrendeförhållandet upphört

 

2.3.1 Arrendeobjekt

 

Då arrendeförhållandet upphör övergår arrendeobjektet i stadens besittning utan ersättning.

 

2.3.2 Stadens inlösningsrätt och inlösningsskyldighet

 

Efter att arrendetiden upphört har staden rätt men inte skyldighet att lösa in arrendatorns egendom på arrendeområdet, om den kan anses betjäna områdets framtida användning.

 

Om staden efter att arrendetiden gått ut fortsätter att driva parkeringsanläggningen eller överlåter arrendeområdet till tredje part för samma ändamål har staden inlösningsskyldighet.

 

I detta fall har arrendatorn inte skyldighet att riva byggnader eller konstruktioner eller vidta andra åtgärder, men arrendatorn ska upplåta arrendeområdet med alla byggnader och konstruktioner till staden.

 

2.3.3 Inlösenpris och betalningen av detta

 

För den egendom som staden löser in betalas ett pris motsvarande det tekniska värdet på egendomen vid den tidpunkt då arrendeförhållandet upphör. Vid bedömning av ersättningens storlek beaktar man inte markens värdestegring, eventuell avkastning på byggnader eller lyxanordningar.

 

Om arrenderätten och byggnaderna på området är intecknade och om panträtt har upplåtits i denna egendom, skall staden, ifall ärendet inte är tvistigt och panthavaren i god tid före arrendetidens utgång så yrkar när panträtten förfaller, betala panthavarens fordran av inlösenpriset med den företrädesrätt som inteckningen medför, dock högst pantbrevets belopp, varefter överskottet tillfaller arrendatorn.

 

2.3.4 Egendom som inte löses in

 

Om staden efter att arrendetiden gått ut inte fortsätter att driva parkeringsanläggningen eller överlåter arrendeområdet till tredje part för samma ändamål har arrendatorn skyldighet

 

att på det sätt som staden godkänt fylla parkeringsanläggningen, stödja idrottsplanens nedre konstruktioner och vidta andra nödvändiga åtgärder så att parkeringsanläggningen och arrendatorns andra byggnader och konstruktioner inte orsakar en risk för ras eller annan risk för dem som använder idrottslanen och den övriga delen av arrendeområdet ovan jord och

att avlägsna sådana eventuella maskiner, anordningar och annan lös egendom som inte betjänar parkeringsverksamheten, om inte parterna avtalar något annat.

Om ovannämnda egendom inte har avlägsnats från området inom 6 månader från det att arrendeavtalet upphörde, har staden rätt att sälja egendomen på offentlig auktion på arrendatorns vägnar samt att snygga upp området med de medel som försäljningen avkastar. Om värdet av arrendatorns egendom på området enligt uppskattning närmast täcker endast de kostnader som en offentlig auktion skulle medföra, har staden rätt att förfara med egendomen på det sätt som den anser bäst.

 

3 Arrende

 

Arrendet för parkeringsanläggningen och de övriga underjordiska lokalerna är [15.000,00] euro per år. På arrendet tillkommer den mervärdesskatt som gäller vid tidpunkten.

 

Arrendet binds till levnadskostnadsindexet (1951=100) så att basindextalet utgörs av poängtalet för decembermånad det år då arrendetiden börjar och jämförelseindexet utgörs alltid av poängtalet för följande decembermånad. Det justerade arrendet betalas varje kalenderår från och med den första januari som närmast följer efter justeringen.

 

I justeringen av arrendet beaktas de begränsningar som lagstiftningen om tillämpningen av index ställer.

 

Om lokaler i arrendatorns byggnader tas i stadens besittning beaktas de vid fastställandet av arrendet som arrendatorn ska betala eller det upprättas separata arrendeavtal gällande dessa lokaler.

 

Staden har rätt att justera arrendet till följd av ändringar gällande användningsändamål, planläggningsbestämmelserna, byggrätt eller motsvarande omständigheter. Arrendet kan höjas endast om det sker sådana förändringar i ovannämnda omständigheter som medför ekonomisk nytta för arrendatorn.

 

3.1 Betalning av arrendet

 

Arrendatorns skyldighet att betala arrende börjar då parkeringsanläggningen med tillhörande körramp har godkänts för ibruktagande vid den ibruktagningssyn som enligt markanvändnings- och bygglagen ska utföras av byggnadstillsynsmyndigheten.

 

Det årliga arrendet ska betalas i två rater varje halvår i maj och november på basis av de avtalsenliga räkningar som staden skickat till arrendatorn.

 

Om arrendet inte betalas på förfallodagen är arrendatorn skyldig att betala fördröjningsränta från förfallodagen till betalningsdagen i enlighet med bestämmelserna i räntelagen och därtill betala kostnaderna för indrivning av fordringen.

 

3.2 Övriga avgifter

 

Staden förbehåller sig rätten att uppbära avgifter av arrendatorn för anslutning till vattenförsörjningsnätet enligt den gällande taxan och eventuella övriga avgifter innan arrendeområdet ansluts till nätverken.

 

3.3. Ansvar för obetalda arrenden

 

Arrendatorn är skyldig att också betala de förfallna arrendeposter jämte förseningsränta som tidigare arrendator eller arrendatorer i detta arrendeavtal försummat att betala, dock inte för en längre tid än tre (3) år.

 

3.4 Överföring av arrenderätten

 

Arrendatorn har rätt att utan att höra staden överföra arrenderätten jämte alla byggnader och anläggningar på arrendeområdet till en annan part.

 

Ägorätten till byggnader på arrendeområdet får inte överlåtas separat från arrenderätten.

 

Den som arrenderätten har överförts på är skyldig att informera Åbo stad om överföringen inom en månad efter att överföringen har ägt rum.

 

Till anmälan ska kopior av överföringshandlingarna bifogas.

 

Den föregående arrendatorn ansvarar för att avtalsvillkoren uppfylls för sin egen besittningstid och dessutom fram till att Lantmäteriverket har registrerat överföringen av arrenderätten i den nya arrendatorns namn.

 

Staden har oberoende av överlåtelse av arrenderätten rätt att få och söka ut arrendefordringar som eventuellt inte har betalats ur den pantsatta arrenderätten och byggnaderna som hör till arrendatorn.

 

3.5 Inskrivning av arrenderätten

 

Inskrivningen av arrenderätten ska i enlighet med jordabalken (540/95) ansökas om hos den lantmäteribyrå i vars verksamhetsområde arrendeområdet ligger inom sex (6) månader efter att arrenderätten har upplåtits.

 

Mottagaren av överlåtelsen är skyldig att hos lantmäteribyrån ansöka om inskrivning av sin arrenderätt såsom föreskrivs i jordabalken och lagen om överlåtelseskatt.

 

Om arrendatorn säger upp arrendeavtalet under avtalsperioden och det i enlighet med detta arrendeavtal är möjligt är arrendatorn skyldig att låta registrera att arrendeavtalet upphör på det sätt som bestäms i jordabalken och därtill se till att inteckningar som hänför sig till arrenderätten och som beviljats andra än staden dödas.

 

3.6 Hyresgaranti

 

Som säkerhet för att arrendet betalas och andra arrendeavtalsvillkor uppfylls är arrendatorn skyldig att, då det krävs, ställa en godtagbar säkerhet till staden som omfattar ett arrendebelopp motsvarande ett (1) kalenderår. Säkerheten ska om så krävs förnyas så att den inte ska föråldras.

 

Om säkerhetsvärdet på säkerheten inte längre täcker det årliga arrendebeloppet eller om säkerheten av någon annan orsak inte är tillräcklig är arrendatorn skyldig att, då staden så kräver, ställa staden den tilläggssäkerhet som den kräver eller ställa en ny säkerhet enligt avtalsvillkoren.

 

3.7 Förbindelse att söka inteckning

 

Om man inte överenskommit om annat är den säkerhet som avses i punkt 3.6 vid tidpunkten för undertecknandet en inteckning på [ ] euro med bästa företrädesrätt i arrenderätten och de byggander och anordningar i arrendeområdet som hör till arrendatorn.

 

Genom att underteckna detta avtal och vid behov separat för det ändamål som nämnts i föregående kapitel befullmäktigar arrendatorn staden att på arrendatorns bekostnad ansöka om en inteckning på [ ] euro med bästa företräde i arrenderätten och i arrendatorns byggnader och anordningar i arrendeområdet.

 

3.8 Pantsättningsförbindelse

 

Arrendatorn pantsätter ovannämnda elektroniska pantbrev som säkerhet till staden för att det årliga arrendet har betalats samt för att skyldigheterna i miljöskyddslagen och andra avtalsvillkor har uppfyllts jämte förseningsräntor och indrivningskostnader.

 

Om arrendatorn försummar att betala ovannämnda förfallna avgifter som grundar sig på detta arrendeavtal, har staden enligt gällande lag rätt att utan att ytterligare höra arrendatorn genom pant indriva sina fordringar på det sätt som staden anser vara bäst.

 

3.9 Byggnadsskyldighet och byggande i arrendeområdet

 

Arrendatorn förbinder sig att genomföra en underjordisk parkeringsanläggning med minst 250 platser i arrendeområdet inom tjugofyra (24) månader efter att byggandet inletts.

 

På basis av en motiverad ansökan som lämnats in innan byggtiden upphör kan staden förlänga nämnda byggtid. Om ansökan inte har kunnat lämnats in på grund av ett oöverstigligt hinder eller ett annat därmed jämförbart hinder innan byggtiden har gått ut kan staden på motiverad ansökan förlänga nämnda byggtid även efter att hindret har upphört.

 

Arrendatorn förbinder sig att följa de i bygglovet ingående villkoren som ställts upp för arrendeområdet.

 

Arrendatorn förbinder sig också att följa stadens anvisningar för planering och byggande.

 

En färdig byggnad eller konstruktion får inte ens delvis rivas utan stadens skriftliga samtycke.

 

4 Byggande

 

Parterna har som mål att det ovanjordiska och underjordiska byggandet av Barkplan genomförs som en helhet. Parterna kommer överens om ett eventuellt samprojekt genom ett separat avtal.

 

Kostnaderna för förnyandet av Barkplan och genomförandet av parkeringsanläggningen kommer att fördelas så att staden svarar för de kostnader som förnyandet av Barkplan medför och arrendatorn svarar för de kostnader som byggandet av parkeringsanläggningen, förbindelsegångarna och eventuella lagerlokaler medför. Som gränsyta för kostnadsfördelningen anses vara vattentätningens övre yta på parkeringsanläggningens/idrottsplanens övre bjälklag.

 

4.1 Markundersökningar och grundläggning

 

Arrendatorn ska på egen bekostnad utföra markundersökningar i anslutning till genomförandet av byggprojektet och ansvara för att grundläggningsplanerna och grundläggningen genomförs enligt bestämmelserna.

 

Om det framgår att marken förorenats medan Staden eller dess föregångare ägt området utarbetar arrendatorn en iståndsättningsplan för marken i arrendeobjektet och Staden står för rengöringskostnaderna.

 

4.2   Arrangemang på byggarbetsplatsen

 

Vid planering och byggande av Barkplan och i dess verksamhet ska man beakta användningen av planen för idrott samt förutsättningarna för trafiken.

Byggandet av parkeringsanläggningen ska genomföras så att fordonstrafiken på de gatuområden som gränsar till Barkplan möjliggörs under hela byggtiden.

 

Om arrangemangen under byggtiden, såsom arbetsplatsområdet, trafikarrangemangen och deponeringen av marksubstanser kommer man överens separat och i mån av möjlighet sex (6) månader innan byggandet inleds.

 

Om arrendatorn efter byggandet genomför sådana reparations- och underhållsåtgärder i anslutning till parkeringsanläggningen, lagerlokalerna eller körrampen som påverkar användningen av de allmänna områdena ovan jord ska arrendatorn komma överens med staden om genomförandetidpunkten frånsett de åtgärder som inte vidtas och kan orsaka allmän fara.

 

4.3 Arkeologiska utgrävningar

 

Parterna har inte kännedom om att det skulle behövas arkeologiska undersökningar.

 

Vid behov svarar staden för utgrävningskostnaderna ner till ett djup på 80 cm från nedre ytan av planytan och nuvarande beläggningar på gatuområdena och därifrån nedåt svarar arrendatorn för kostnaderna. En eventuell utgrävningstid läggs till i byggnadsförpliktelsetiden som nämnts i punkt 3.9.

 

4.4 Flyttning av ledningar

 

Staden svarar för elnätverkets apparater och ledningar på området, varm- och kalledningar, vatten- och avloppsledningar samt kostnaderna för överföringar av motsvarande teknik.

 

4.5   Dagvatten

 

Staden ansvarar för ledning av dagvatten från Barkplan och de allmänna områden ovan jord som gränsar till arrendeområdet till dagvattenavloppet i enlighet med bestämmelserna.

 

4.6   Däck på parkeringsanläggningen

 

Arrendatorn ansvarar på egen bekostnad för att parkeringsanläggningens däck och konstruktioner planeras och byggs så att verksamheten på idrottsplanen ska kunna genomföras på däcket. Däcket ska bära axeltrycket från den tunga fordonstrafiken som verksamheten förutsätter.

 

Arrendatorn ansvarar för vattentätning av däcket på parkeringsanläggningen, eventuella lagerlokaler och körramper och dess skick.

 

Arrendatorn ansvarar på egen bekostnad för eventuella reparationsåtgärder i de allmänna konstruktionerna som föranletts av de reparations-, förnyelse- och underhållsåtgärder som arrendatorn genomfört efter nybyggnaden.

 

4.7   Ventilation, förbindelser och utrymningsvägar i parkeringsanläggningen

 

Arrendatorn har rätt att avgiftsfritt placera parkanläggningens ventilationssystem, nödvändiga trafikförbindelser, utrymningsvägar och tillhörande konstruktioner utanför arrendeområdet. Vid genomförandet av dessa konstruktioner följs de detaljplanebestämmelser som gäller dessa.

 

4.8   Uppvärmnings-, vatten-, avlopps- och värmeledningsnät

 

I fråga om uppvärmning av parkeringsanläggningen och annan teknik ska man eftersträva energieffektivitet. Vid uppvärmning av parkeringsanläggningen kan användas jordvärme förutsatt att det inte finns tekniska hinder för det.

 

Arrendatorn förbinder sig att till behövliga delar ansluta sig till vatten-, avlopps- och fjärrvärmenäten.

 

4.9   Underhåll

 

Arrendeområdet och de byggnader, konstruktioner och anordningar som ligger där ska hållas i gott skick. Arrendatorn har skyldighet att svara för underhåll, renlighet, tillgänglighet och säkerhet för sina byggnader, konstruktioner, anordningar och arrendeområdet samt följa bestämmelserna om dessa.

 

Arrendatorn har inte rätt att få ersättning av staden för de kostnader som underhållskyldighet eller ombyggnadsarbeten eller andra arbeten eller avbruten verksamhet medför och inte heller ersättning för arrendet. I och med att arrendeförhållandet upphör har arrendatorn inte heller rätt att få ersättning av staden för de ombyggnadsarbeten som ökat avtalsobjektets värde eller andra arbeten bortsett från vad som avtalats om inlösningsersättningen som betalas av staden.

 

Arrendatorn ansvarar för alla de åtgärder som omfattas av underhållsskyldigheten och de skador som orsakats av eventuella försummelser.

 

4.10 Placering av ledningar och anläggningar samt underhåll av gator

 

Arrendatorn tillåter att de av staden anvisade nödvändiga ledningar, apparater etc. och fästanordningar som betjänar samhället eller fastigheten placeras i arrendeområdet, över arrendeområdet eller i byggnader och konstruktioner som finns i arrendeområdet. Ovannämnda åtgärder får inte orsaka oskäliga olägenheter för arrendatorn.

 

Arrendatorn ersätts endast för de omedelbara skador som orsakats av de ovan nämnda åtgärderna enligt ett separat avtal.

 

5 Skadehändelse

 

Om parkeringsanläggningen som ligger i arrendeområdet förstörs antingen totalt eller delvis ska arrendatorn bygga en ny parkeringsanläggning som minst motsvarar den tidigare anläggningen. Byggnaden ska uppföras inom tre (3) år efter skadehändelsen till den grad att byggnadstillsynsmyndigheten kan förrätta en godtagbar ibruktagningssyn enligt markanvändnings- och bygglagen. I byggandet följer man således till tillämpliga delar de villkor som man kommit överens om i detta avtal.

 

Om idrottsplanen behöver renoveras till följd av skadan svarar arrendatorn för dessa kostnader.

 

Staden kan på ansökan förlänga tidsfristen som avses här.

 

Arrendatorn har ändå inte nybyggnadsskyldighet om arrendetiden håller på att upphöra och om man inte har kommit överens om en tillräcklig förlängning av arrendetiden eller om nybyggandet (med beaktande av eventuella försäkringsersättningar som fås) inte skulle vara ekonomiskt motiverat med tanke på arrendatorn. I detta fall ska arrendatorn ändå följa det som avtalats i punkt 2.3.4.

 

6 Försäkring

 

Arrendatorn har skyldighet att teckna en avbrottsförsäkring för sin verksamhet och försäkra de byggnader, konstruktioner och anordningar som ligger i arrendeområdet till deras gängse värde och så att försäkringen täcker de person- och föremålsskador som arrendatorn har ansvar för. Arrendatorn ska skicka kopior av försäkringsbreven till staden.

 

7 Ändring av planerna

 

Planerna ska läggas fram för Åbo stad för godkännande, om användningsändamålet för lokaler som uppförts på arrendeområdet ändras, byggnadens användningsändamål eller ytan som avsetts byggas avviker från detaljplanen eller om det byggs i större omfattning på arrendeområdet utöver vad som anges i de tidigare godkända planerna.

 

8 Förbud mot förorening av jordmånen och grundvattnet

 

Ansvaret för förorening av marken och grundvattnet bestäms i enlighet med de föreskrifter som gäller dessa.

 

I enlighet med 104 § i miljöskyddslagen konstaterar staden att arrendeområdet tidigare har använts som idrottsområde. Staden har inte undersökt om det i arrendeområdet finns i miljöskyddslagen avsedda avfall eller ämnen som kan ge upphov till förorening av marken eller grundvattnet.

 

Arrendatorn är skyldig att se till att arrendeområdet inte förorenas på grund av arrendatorn eller på annat sätt.

 

Arrendatorn ska i enlighet med 76 § i miljöskyddslagen omedelbart anmäla till tillsynsmyndigheten om det har hamnat ämnen i marken eller grundvattnet som kan ge upphov till förening.

 

Om arrendatorn försummar sin här avsedda skyldighet har staden rätt att genomföra saneringen på arrendatorns bekostnad och ta ut kostnaderna för åtgärden av arrendatorn.

 

Om staden kräver det är arrendatorn skyldig att på egen bekostnad ett år innan arrendetiden går ut lämna en utredning till staden om jordmånens renhet i arrendeområdet, som utarbetats av en utredningsanstalt som staden godkänt.

 

9 Uppsägning av avtalet

 

Staden har rätt att säga upp avtalet om arrendatorn i väsentliga avseenden inte uppfyller sin byggnadsskyldighet såsom avsetts i punkten om ”Byggnadsskyldighet”.

 

Uppsägning av avtalet ska lämnas inom en (1) månad efter att tidsfristen för uppfyllandet av skyldigheten har gått ut och staden har gett arrendatorn ett meddelande om att byggnadsskyldigeten har upphört. I fråga om arrendatorns egendom och städningen av området går man då tillväga på det sätt som bestämts i punkt 2.3 i avtalet.

 

I övrigt gäller vad som föreskrivs om uppsägning av arrendeavtalet i jordlegolagen.

 

10 Meddelanden och delgivning

 

Arrendatorn ska utan dröjsmål underrätta staden om ändringar i sitt namn samt hemorts- och faktureringsadress.

 

Staden har rätt att ge arrendatorn delgivningar, meddelanden och uppmaningar genom att bevisligen skicka dem till den kontaktadress som arrendatorn senast har uppgett. Delgivningen anses då ha anlänt till mottagaren senast den sjunde dagen efter att den skickades.

 

Staden har rätt att på begäran ge uppgifter som baserar sig på det här avtalet till tredje part.

 

11 Avgörande av meningsskiljaktigheter

 

Eventuella meningsskiljaktigheter som beror på detta avtal avgörs i skiljenämnd bestående av tre skiljemän i enlighet med Centralhandelskammarens regler för skiljeförfarande. Skiljeförfarandet äger rum i Åbo.

 

12 Avtalets ikraftträdande och förfall

 

Detta avtal undertecknas när stadsfullmäktige och arrendatorn har godkänt avtalet. Avtalet träder slutgiltigt i kraft när stadsfullmäktiges beslut har vunnit laga kraft.

 

Avtalet förfaller i sin helhet om stadsfullmäktiges beslut inte vinner laga kraft. I en sådan situation svarar vardera parten för de kostnader som ärendet medfört och ingendera parten har med anledning av avtalets förfall rätt att framföra några krav mot den andra parten.

 

13 Distribution

 

Två (2) identiska exemplar har uppgjorts av detta arrendeavtal, ett till staden och ett till arrendatorn.

 

Åbo __. __ 2021

 

 

Vi godkänner detta arrendeavtal och förbinder oss att noggrant följa det.

 

Tid och plats som ovan

 

 

BILAGOR:

Bilaga 1.2