Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus45805.10.20219
Kaupunginvaltuusto25915.11.20215

4802-2020 (00 01 01, 01 01 00)

Hallintosäännön muuttaminen

Tiivistelmä: -

Kh § 458

Johtava kaupunginlakimies Laura Klami 29.9.2021:

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi 17.5.2021 § 103 uuden päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmän mukaisen hallintosäännön noudatettavaksi 1.6.2021 lukien sekä pormestarimallin mukaisen hallintosäännön, joka tuli voimaan 1.8.2021.

Kaupunginvaltuusto päätti 23.8.2021 § 179 muutoksista hallintosääntöön kaupunginhallituksen konsernijaostoa sekä kasvatus- ja opetuslautakunnan ruotsinkielisestä jaostoa koskeviin kohtiin 5 § ja 9 §.

Hallintosääntöön on tarpeen tehdä eräitä muutoksia, jotka johtuvat muun muassa 26.5.2021 voimaan tulleen kuntalain 90 §:n edellyttämistä muutoksista sopimushallintaa ja tiedonhallintaa koskeviin hallintosäännön kohtiin. Voimaantulosäännöksen mukaan kunnan hallintosääntö on saatettava kuntalain 90 §:n mukaiseksi vuoden 2021 loppuun mennessä. Samalla on tarkasteltu muita tarpeellisia muutoksia ja täsmennyksiä seuraavasti:

Vapaa-aika palvelukokonaisuuden nimi muutetaan muotoon vapaa-ajan palvelukokonaisuus.

16 § Sosiaali- ja terveyslautakuntaa koskevan pykälän mukaan sosiaali- ja terveyslautakunta vastaa laeissa ja asetuksissa sosiaali- ja terveyslautakunnan tehtäviksi säädetyistä asioista. Kohtaan otettaisiin lisäys: ”lukuun ottamatta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille siirtyneitä erikoissairaanhoidon palveluja”.

41 § Kansliapäällikön toimivalta johtamiseen liittyvät asiat, 7 kohdasta on siirretty 74 §:ään, että kansliapäällikkö vastaa sopimushallinnan järjestämisestä ja lisätty, että kansliapäällikkö antaa tarkemmat ohjeet sopimushallinnasta.

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuutta koskeva 47 §, viranhaltijoiden erityinen toimivalta, jonka loppuun tehtäisiin lisäys: Tuotantojohtaja päättää sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetuin lain ja asetuksen perusteella asiakkailta perittävistä maksuista ja maksuvapautuksista sekä osaltaan tekee esitykset eläkelaitoksille ja vastaaville eläkkeiden tai muiden etuisuuksien maksamisesta sosiaali- ja terveyslautakunnalle käytettäväksi asiakkaan hoitoon ja huoltoon jollei hallintosäännössä toisin määrätä.

56 § Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston toimivalta, lisätään maininta perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnasta. Ruotsinkielisen jaoston osalta vastaavaa kirjausta ei tarvita, koska sitä koskevassa 57 §:ssä viitataan suomenkielisen jaoston toimivaltaan.

69 § Hankinnat ja muiden taloudellisten sitoumusten tekeminen, kohtaan lisätään maininta seutuhankinnoista. Kohta kuuluisi tämän jälkeen siten, että kansliapäällikkö päättää yhteishankinnoista, mukaan lukien seutuhankinnat ja niitä koskevista puitejärjestelyistä sekä määrää hankintaan ja tilaamiseen oikeutettuja sitovasti ne hankintapaikat, joista hankintaan ja tilaamiseen oikeutetut saavat tehdä hankintoja.

14 lukuun lisätään sopimushallinta, jotta se on yhdenmukainen kuntalain 90 §:n f kohdan kanssa. Muutoksen jälkeen 74 § kuuluisi siten, että kaupungin toiminnot on järjestettävä ja johtamistehtävät hoidettava siten, että organisaation kaikilla tasoilla ja kaikissa toiminnoissa on riittävä sisäinen valvonta, riskienhallinta ja sopimushallinta. Pykälään siirretään aikaisemmin 41 §:ssä ollut maininta, että kansliapäällikkö vastaa kaupungin sopimushallinnan järjestämisestä ja antaa tarkemmat ohjeet sopimushallinnasta.

107 § Tiedonhallintayksikön tehtävät, pykälään lisätään, että asianhallintapäällikkö vastaa lisäksi asiakirjajulkisuuskuvauksen laadinnasta ja päivittämisestä.

180 § Viranhaltijoiden kokouspalkkiot, muutetaan kuulumaan siten, että hallintosäännön 172 §:n 1 momentin 3) kohdassa mainittujen kokouspalkkioiden osalta viranhaltijalle tai työntekijälle maksettavan kokouspalkkion ehtona on, että kokous kestää vähintään puoli tuntia muulloin kuin viranhaltijan tai työntekijän säännöllisenä työaikana tai, että kokous alkaa vähintään kaksi tuntia hänen varsinaisen työaikansa päättymisen jälkeen.

Edellä olevien muutosten lisäksi on tiedossa muutoksia, jotka tulisivat voimaan 1.1.2022. Nämä on tarkoitus tuoda päätettäväksi erikseen, koska hallintosääntöön tarvittavien kirjausten tarkka sisältö ei ole vielä tiedossa.

Liite 1Hallintosääntö

Oheismateriaali 1Hallintosääntö muutosmerkinnöin

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että liitteenä 1 oleva hallintosääntö hyväksytään.

Hallintosäännön muutokset tulevat voimaan välittömästi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 259

Liite 1Hallintosääntö

Oheismateriaali 1Hallintosääntö muutosmerkinnöin

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että liitteenä 1 oleva hallintosääntö hyväksytään.

Hallintosäännön muutokset tulevat voimaan välittömästi.

PäätösKaupunginvaltuusto päätti hyväksyä kaupunginhallituksen ehdotuksen siten muutettuna, että 47 §:n tuotantojohtajan erityistä toimivaltaa koskeva säännös muutettiin seuraavaksi:

”Tuotantojohtaja päättää sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain ja asetuksen sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan päättämien perusteiden nojalla asiakkailta perittävistä maksuista ja maksuvapautuksista sekä osaltaan tekee esitykset eläkelaitoksille ja vastaaville eläkkeiden tai muiden etuisuuksien maksamisesta sosiaali- ja terveyslautakunnalle käytettäväksi asiakkaan hoitoon ja huoltoon jollei hallintosäännössä toisin määrätä.”

Liite 2Hallintosääntö (kv 15.11.2021 § 259)

Asian käsittely kokouksessa

Päätös asiassa tehtiin Arven Pätärin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tpvSarastia Oy
tiedHyvinvointi
tiedKasvatus ja opetus
tiedKasvatus- ja opetuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto
tiedKasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKaupunginhallituksen konsernijaosto
tiedKaupunginhallitus
tiedKaupunkiympäristö
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKeskusvaalilautakunta
tiedKonsernihallinto
tiedKulttuuri- ja nuorisolautakunta
tiedLiikuntalautakunta
tiedLounais-Suomen jätehuoltolautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedRevisiotoimisto
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta
tiedTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta
tiedTyöllisyys
tiedTyöterveyshuolto
tiedVapaa-aika
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta


Liitteet:

Kh § 458
Liite 1:Hallintosääntö

Kv § 259
Liite 1:Hallintosääntö
Liite 2:Hallintosääntö (kv 15.11.2021 § 259)