Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus44827.09.20211
Kaupunginvaltuusto23618.10.20213

3797-2020 (10 03 02, 02 08 02, 10 02 03, 07 01 04)

Hankintapäätös

Tiivistelmä:

Turun konserttitalon uudisrakennushanketta koskeva hankinta on edennyt hankintapäätösvaiheeseen. Asian merkittävyyden takia asia saatetaan kaupunginvaltuuston päätettäväksi. Kaupunginvaltuustolle esitetään, että Turun konserttitaloa koskevan tarjouskilpailun voittajaksi valitaan tarjouksestaan parhaat pisteet saanut ryhmittymä Harmonia (Hartela Länsi-Suomi Oy, PES-Arkkitehdit Oy, WSP Finland Oy -nimettynä alihankkijana Laidun-design Oy) ja että Turun konserttitaloa koskeva allianssisopimus ja sen liitteet hyväksytään. Nyt käynnistetään konserttitaloa koskeva hankesuunnittelu.

Kh § 448

Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen, kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää ja johtava kaupunginlakimies Laura Klami:

Turun konserttitaloa koskevat aikaisemmat päätökset ja vaiheet

Kaupunginhallitus päätti 20.8.2018 § 305 merkitä tiedokseen Turun konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvityksestä vastaanotetut lausunnot ja palautti valmisteluun Turun konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvityksen siten, että tilatarveselvitystä täydennetään uudisrakennusvaihtoehdon selvityksellä.

Kaupunginhallituksen 20.8.2018 päätöksen mukaisesti laadittua tilatarveselvitystä täydennettiin uudisrakennusvaihtoehdon selvityksellä. Peruskorjaus- ja laajennusselvityksen yhteydessä määritettiin Turun Filharmonisen orkesterin nykyisen ja tulevan toiminnan lähtökohdista tavoitteet tuleville tiloille. Nämä samat tavoitteet toimivat myös uudisrakennusvaihtoehdon selvityksen reunaehtoina. Uudisrakennusvaihtoehdon tilaohjelma laadittiin sijaintipaikkariippumattomana.

Kaupunginhallitus päätti 27.5.2019 § 228 hyväksyä Turun konserttitalon peruskorjauksesta sekä uudisrakentamisesta laaditut tilatarveselvitykset. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että Turun konserttitalon hankesuunnitteluvaiheeseen siirrytään uudisrakennusvaihtoehdon mukaiseen malliin ja että Turun konserttitalon korvaavan uudisrakennuksen sijaintipaikkojen vaihtoehdot tuodaan kaupunginhallituksen ratkaistavaksi hankesuunnitelman valmistelun yhteydessä ja Aninkaistenkatu 7 - 9 kiinteistön osalta käynnistetään neuvottelumenettelyyn perustuvaa tontinluovutuskilpailu siten, että luovutuksen seurauksena muodostuva uuden konserttitalon nettokustannus on tiedossa viimeistään hankesuunnitelman hyväksymisen yhteydessä.

Turun konserttitalon uudisrakennuksen sijaintipaikka ja uudisrakennushankkeen hankintamenettely valmisteltiin kaupunginhallitukselle päätettäväksi alkukeväällä 2020. Kaupunginhallitus päätti 6.4.2020 § 142, että Turun uuden konserttitalon sijaintipaikaksi valitaan Aurajoen itärannan Itsenäisyydenaukio, kohdetta koskeva asemakaavanmuutos käynnistetään välittömästi, uuden konserttitalon hankintamenettelynä käytetään allianssimallia ja hankinnan kriteerit, hankintaprosessi sekä tilaajan tavoitteet ja budjetti valmistellaan erikseen kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Kaupunginhallitus on 8.6.2020 § 249 päättänyt käynnistää Turun konserttitalon allianssihankinnan siten, että markkinavuoropuhelu voidaan pitää kesäkuun 2020 aikana heti kaupunginhallituksen käsittelyn jälkeen. Kaupunginhallitus on asettanut allianssin muodostamista ja jatkosuunnittelua ohjaavat tilaajan tavoitteet sekä vahvistanut allianssikumppanin soveltuvuusvaatimukset ja valintaperusteet sekä lopullisten tarjousten vertailuperusteet siten, että mainittuihin soveltuvuusvaatimuksiin, valintaperusteisiin ja vertailuperusteisiin voidaan tehdä markkinavuoropuhelun jälkeen allianssin muodostamista parantavia täsmennyksiä. Kaupunginhallitus on hyväksynyt hankinnan valmisteluvaiheen budjetiksi 160.000 € sisältäen palkkiot ehdotuksista 75.000 € ja konsultointi yms. kustannukset 85 000 €. Edelleen kaupunginhallitus on todennut, että lopullinen hankesuunnitelma ja siihen liittyvä tavoitekustannus saatetaan kaupunginvaltuuston päätettäväksi hankesuunnitelman hyväksymisvaiheessa siten, että investointipäätös ja toteutusvaiheeseen siirtyminen tapahtuu asemakaavan saatua lainvoiman.

Kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen kaupunginjohtaja on 11.11.2020 § 271 päättänyt, että Turun konserttitalon uudisrakennushankkeen valmisteluvaiheen budjettia korotetaan 165.000 eurolla siten, että korotus ei vaikuta hankkeen kokonaiskustannuksiin eikä tavoitehintaa koroteta.

Kaupunginjohtaja on 25.9.2020 § 229 päättänyt keskeyttää Turun konserttitalon uudisrakennushankkeen hankintamenettelyn sekä päättänyt, että hankintamenettely käynnistetään uudelleen sen jälkeen, kun soveltuvuusvaatimuksia on täsmennetty siten, että vaatimusten muodostama kokonaisuus toteuttaa hankintalain mukaisia kilpailua edistäviä tavoitteita.

Keskeyttämisen jälkeen käynnistettiin hankintamenettely, joka on keskeytettyyn hankintaan nähden uusi ja erillinen.

Hankintamenettelyn eteneminen

Hankinnan ensimmäisenä vaiheena oli saapuneiden osallistumishakemusten käsittely. Osallistumishakemuksen jätti 5 sellaista ehdokasta, jotka osoittivat täyttävänsä asetetut soveltuvuusvaatimukset. Kaupunkiympäristölautakunta on 17.11.2020 § 397 päättänyt valita hankinnan tarjousvaiheeseen 1 kaikki 5 ehdokasta ja oikeuttanut toimialajohtajan tekemään seuraavan valintapäätöksen, jolla tarjousvaiheeseen 2 valitaan kolme parasta tarjoajaa.

Hankinnan toisena vaiheena oli alustavien tarjousten käsittely. Kaikki viisi jatkoon valittua ehdokasta toimittivat alustavan tarjouksensa määräajassa.  Kaupunginjohtaja on päätöksellään 23.12.2020 § 323 päättänyt valita Turun uuden konserttitalon hankinnan tarjousvaiheeseen 2 seuraavat kolme hyväksytysti alustavan tarjouksensa jättänyttä tarjoajaa, jotka ovat arvioinnissa saaneet eniten pisteitä alustavista tarjouksista: Ryhmittymä Aural, Ryhmittymä SRV – ALA ja Ryhmittymä Harmonia.

Tarjousvaiheessa 2 tilaaja järjesti tarjoajakohtaiset sopimusneuvottelut ja kahdet kehitystyöpajat. Kehitystyöpajoissa tilaajan edustajat ja kunkin tarjoajan projektitiimi kehittivät hanketta yhteistyössä.

Tarjouspyynnön kohdan 8.7 mukaisesti tarjouskilpailussa 2. ja 3. sijoille tulleille tarjoajille tilaaja maksaa 37 500 euron suuruiset tarjouspalkkiot, mikäli tarjoaja jättää tarjousvaiheessa 2 hyväksytysti kaikki asetetut vaatimukset täyttävän tarjouksen määräajassa. Muille ehdokkaille tai tarjoajille tilaaja ei maksa tarjouspalkkiota.

Lopullisten tarjousten käsittely

1. Saadut lopulliset tarjoukset

Hankinnassa saatiin määräaikaan 22.6.2021 klo 13.00 mennessä yhteensä kolme lopullista tarjousta seuraavilta tarjoajilta:

2. Lopullisten tarjousten tarkastaminen sekä arviointi ja pisteytys

Lopulliset tarjoukset tarkastettiin sen varmistamiseksi, että ne ovat lopullisen tarjouspyynnön mukaisia.

Lopullisena tarjouksena tarjoajat jättivät ehdotussuunnitelman (painoarvo 45 %) ja ehdotussuunnitelman kustannustarkastelun (painoarvo 10 %).

Lisäksi osana lopullisten tarjousten arviointia huomioitiin 9.12.2020 järjestetyssä tenttitilaisuudessa tarjoajien jättämät vastaukset tenttitehtäviin (painoarvo 10 %) sekä tarjoajille järjestetyissä kehitystyöpajoissa arvioitu projektinjohto- ja yhteistoimintakyky (painoarvo 15 %).

Arvioitiin ja pisteytettiin lopullisten tarjousten laatuosa. Laatuosan arvioinnin perustelumuistiot ovat liitteenä.

Lopuksi avattiin tarjousten hintaosa (painoarvo 20 %).

Lopullisten tarjousten vertailutaulukko on liitteenä.

3. Tarjouskilpailun voittajan toteaminen

Lopullisen tarjouspyynnön kohdan 7.8 mukaisesti tarjouskilpailun voittaa se tarjoaja, joka saa arvioinnissa parhaat pisteet.

Lopullisista tarjouksista tarjoajat saivat seuraavat pisteet:

Ryhmittymä Harmonia                             90,25 pistettä

Ryhmittymä SRV - ALA                           87,00 pistettä

Ryhmittymä Aural                                    77,48 pistettä

Todettiin, että parhaat pisteet saanut ryhmittymä Harmonia on tarjouskilpailun voittaja.

Seuraavat vaiheet

Nyt toteutuneen allianssin muodostamisvaiheen ja allianssikumppanin valinnan jälkeen, hankinnassa on tarkoitus siirtyä kehitysvaiheeseen. Kehitysvaihe jakaantuu kahteen osaan. Kehitysvaiheen ensimmäisessä osassa laaditaan konserttitalon hankesuunnitelma, jonka hyväksymisestä päättää kaupunginvaltuusto. Hankesuunnitelman on tarkoitus valmistua kesällä 2022. Mikäli hankesuunnitelma hyväksytään, siirrytään kehitysvaiheen toteutussuunnitelman laadintaan. Toteutussuunnitelman on tarkoitus tulla valmiiksi alkuvuonna 2023, jonka jälkeen kaupunginvaltuusto päättää konserttitalon toteutusvaiheeseen siirtymisestä eli rakentamisesta. Tällä menettelyllä konserttitalo olisi käyttöönotettavissa loppuvuonna 2025. Toteutusvaihetta seuraa 5 vuoden pituinen jälkivastuuaika, jonka aikana allianssi vastaa sen työsuorituksessa mahdollisesti ilmenevien virheiden korjaamisesta.

Allianssisopimus

Turun konserttitalon suunnittelu ja rakentaminen toteutetaan allianssina. Allianssisopimuksella luodaan puitteet allianssin toiminnalle sekä sovitaan allianssin organisaatiosta, johtamisesta ja kaupallisista ehdoista. Allianssi tekee tarvittavat päätökset ratkaisuista hankkeen ja suunnittelun edetessä hankkeen parhaaksi -periaatetta noudattaen. Allianssisopimuksen kaupallinen malli, kompensaatioyhteenveto ja korvattavien kustannusten luettelo sisältävät allianssin kaupalliset ehdot.

Allianssisopimuksen mukaisesti tilaaja tekee erilliset tilaukset kustakin vaiheesta (hankesuunnitteluvaihe, toteutussuunnitteluvaihe ja toteutusvaihe).

Päätöksen liitteenä on allianssisopimus sekä ne allianssisopimuksen liitteet, jotka ovat nyt valmistuneet. Muut allianssisopimuksen liitteet saatettaisiin kansliapäällikön hyväksyttäväksi hankkeen edetessä.

Allianssisopimuksen liitteet ovat:

1) Tilaus liitteineen (hankesuunnitteluvaiheen tilaus, toteutussuunnitteluvaiheen tilaus, toteutusvaiheen tilaus), joista tässä vaiheessa hankesuunnitteluvaiheen tilaus on valmisteltavana

2) Kompensaatioyhteenveto, jossa esitetyt suunnitteluosapuolen ja toteutusosapuolen väliset bonusten ja sanktioiden jakosuhteet tarkentuvat vähäisiltä osin kehitysvaiheen aikana

3) Kaupallinen malli

4) Korvattavien kustannusten luettelo

5) Kehitysvaiheen projektisuunnitelma, valmistuu kehitysvaiheessa

6) Toteutussuunnitelma liitteineen, valmistuu kehitysvaiheessa

Asemakaavanmuutoksen valmistelu

Samanaikaisesti hankintamenettelyn kanssa on kaupunginhallituksen käynnistämispäätöksen mukaisesti edistetty konserttitalon asemakaavanmuutosta. Asemakaavanmuutosluonnos on hyväksytty kaupunginhallituksessa 17.12.2020 § 576.

Asemakaavaehdotusta tullaan valmistelemaan yhteistyössä voittaneen allianssiryhmittymän kanssa hankesuunnitteluvaiheessa. Uutena mahdollisuutena viherkompensaation toteuttamiseksi on nostettu esiin Wäinö Aaltosen museon takana olevan Y-tontin muuttaminen puistoksi osana konserttitalon asemakaavahanketta. Tällöin asemakaavoitetun viheralueen määrä säilyisi lähes ennallaan. Kaikki asemakaavoitusta koskevat päätökset tehdään omassa prosessissaan.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen 22.9.2021:

Hallintosäännön 34 §:n mukaan kaupunginhallitus voi saattaa asian, joka sillä on oikeus ratkaista, kaupunginvaltuuston päätettäväksi, mikäli asian merkittävyys sitä edellyttää. Koska nyt käsittelyssä oleva asia on kaupunkikuvallisesti erittäin merkittävä, on perusteltua saattaa asia kaupunginvaltuuston ratkaistavaksi.

Käsittelyssä olevassa asiassa on kyse hankintapäätöksen tekemisestä konserttitalon allianssissa. Julkisuuslain säännösten mukaan hankintapäätös tulee julkiseksi päätöksen allekirjoittamisella tai varmentamisella. Sama koskee päätöstä tarjoajan tai ehdokkaan poissulkemisesta tarjouskilpailusta sekä päätöstä hankinnan keskeyttämisestä. Tarjoukset tulevat yleisöjulkiseksi liikesalaisuuksia lukuun ottamatta, kun hankintasopimus on tehty. Hankintaprosessissa viranomaisen harkinta tietojen antamiseksi voi tulla kyseeseen hankintapäätöksen ja sopimuksen teon välisenä aikana.

Kun hankinta-asiaa käsitellään kaupunginvaltuustossa, tulee noudattaa julkisuuslain säännöksiä. Valtuuston kokoukset ovat julkisia, lukuun ottamatta tilannetta, jossa kokouksessa käsitellään asiaa tai asiakirjaa, joka on lailla säädetty salassa pidettäväksi. Nyt käsittelyssä oleva asia tulee käsitellä kaupunginvaltuustossa salaisena.

Liite 1Lopullisten tarjousten vertailutaulukko

Liite 2Projektinjohto- ja yhteistoimintakyvyn arvioinnin perustelumuistio

Liite 3Lopullisten tarjousten arvioinnin perustelumuistio

Liite 4Luonnos allianssisopimukseksi liitteineen

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että

Oikaisuohje ja valitusosoitus ovat päätöksen liitteenä.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen tai hankintaoikaisun perusteella.

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 236

Liite 1Lopullisten tarjousten vertailutaulukko

Liite 2Projektinjohto- ja yhteistoimintakyvyn arvioinnin perustelumuistio

Liite 3Lopullisten tarjousten arvioinnin perustelumuistio

Liite 4Luonnos allianssisopimukseksi liitteineen

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että

Oikaisuohje ja valitusosoitus ovat päätöksen liitteenä.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen tai hankintaoikaisun perusteella.

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi keskustelun aikana Anttilan Miikkolan kannattamana tekemä ponsi päätettiin saattaa hallintosäännön 157 §:n mukaisesti kaupunginhallituksen tietoon.

Asian käsittely kokouksessa

Kaupunginvaltuuston kokouksessa asiasta alustivat kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää ja kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Tehty muutosehdotus ja sen käsittely

Pätäri Lindénin kannattamana teki seuraavansisältöisen muutosehdotuksen:

"Kaupunginvaltuusto päättää, että hankinta Itsenäisyydenaukiolle keskeytetään. Samalla käynnistetään uusi allianssihankinta ns. Hämähäkkitontille varmistaen, että aikataulutavoitteena on vuosi 2025.”

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat kaupunginhallituksen ehdotusta, äänestävät "jaa", jos "ei" voittaa, on Pätärin tekemä muutosehdotus tullut hyväksytyksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa koneäänestyksessä 37 valtuutettua kannatti kaupunginhallituksen ehdotusta ja 29 valtuutettua kannatti Pätärin tekemää muutosehdotusta, 1 tyhjä, joten kaupunginhallituksen ehdotus tuli kaupunginvaltuuston päätökseksi.

Esitetty ponsi

Anttila Miikkolan kannattamana esitti seuraavan ponnen:

”Selvitetään mahdollisuudet korjata vanha konserttitalo kustannustehokkaasti, ennen lopullisen hankintapäätöksen tekemistä. Tämäkin mahdollisuuksien mukaan allianssimallilla.”

Eriävät mielipiteet

Sandelin ja Yrttiaho pyysivät merkitsemään pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä asiassa.

Liite 5Äänestyslista

Jakelu

aoRyhmittymä Aural
aoRyhmittymä Harmonia
aoRyhmittymä SRV-ALA
tiedKaupunginorkesteri
tiedKaupunkiympäristö
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tpvKaupunkiympäristö, toimitilojen rakennuttaminen
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut
tiedKonsernihallinto, strateginen maankäyttö, liikkuminen ja asuntopolitiikka
tiedKonsernihallinto, talouspalvelut
tiedKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedVapaa-aika


Liitteet:

Kh § 448
Liite 1:Lopullisten tarjousten vertailutaulukko
Liite 2:Projektinjohto- ja yhteistoimintakyvyn arvioinnin perustelumuistio
Liite 3:Lopullisten tarjousten arvioinnin perustelumuistio
Liite 4:Luonnos allianssisopimukseksi liitteineen

Kv § 236
Liite 1:Lopullisten tarjousten vertailutaulukko / Jämförelsetabellen över de slutliga anbuden
Liite 2:Projektinjohto- ja yhteistoimintakyvyn arvioinnin perustelumuistio / Motiveringspromemoria över utvärderingen av projektlednings- och samarbetsförmågan
Liite 3:Lopullisten tarjousten arvioinnin perustelumuistio / Motiveringspromemoria över de slutliga anbuden
Liite 4:Luonnos allianssisopimukseksi liitteineen / Utkast till alliansavtal med bilagor
Liite 5:Äänestyslista / Omröstningsförteckning