Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus42913.09.20219
Kaupunginvaltuusto22120.09.202110

10530-2020 (11.00, 11 03 00)

Turun kaupungin ilmastosuunnitelman raportointi 2020

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuustolle esitetään tiedoksi Turun Ilmastosuunnitelman 2029 raportti vuodelta 2020. Kaupunginvaltuusto päättää ilmastosuunnitelmasta, seuraa sen toimeenpanoa vuosittain sekä päättää suunnitelman päivityksestä valtuustokausittain. Ilmastosuunnitelman toimeenpano ja tavoitteet ovat edenneet hyvin. Vuoden 2021 välitavoite - Turun alueen kasvihuonekaasupäästöjen puolittaminen vuoden 1990 tasosta - ohitettiin jo vuonna 2020. Euroopan Komissio valitsi Turun vuonna 2020 Euroopan parhaaksi ilmastokaupungiksi keskikokoisten kaupunkien kokoluokassa. Ilmastotekoihin ja uusien puhtaiden ratkaisujen luomiseen on saatu hyvin myös yrityksiä, yhteisöjä ja kansalaisia mukaan. Vaikka vaativia haasteita riittää edelleen, on kehitys kohti hiilineutraalia kaupunkia 2029 hyvällä uralla ja myös vuoden 2025 välitavoitteet mahdollista saavuttaa.

Kh § 429

Ilmastojohtaja Risto Veivo 31.8.2021:

Turku toteuttaa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitetta rajoittaa maapallon lämpeneminen 1,5 asteeseen ja mahdollistaa tämän mukaista kestävää elämää yhdessä kansalaisten, yritysten ja yhteisöjen kanssa. Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi Ilmastosuunnitelman 2029 yksimielisesti 11.6.2018 § 142. Tavoitteena on hiilineutraali alue vuoteen 2029 mennessä ja ilmastopositiivinen siitä eteenpäin – eli alueen nettovaikutuksen muuttaminen ilmakehää lämmittävästä sitä viilentäväksi. Kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen rinnalla tavoite vaatii hiilen sidonnan lisäämistä ja uusiutuvan energian ylituotantoa suhteessa alueen omaan kulutukseen sekä kiertotalouden vahvistamista. Samalla varaudumme mahdollisimman kattavasti ilmastonmuutoksen riskeihin ja vaikutuksiin.

Ilmastosuunnitelma ohjaa sitovasti kaupunkikonsernin toimia ja osallistaa laajasti ympäröivää yhteiskuntaa ilmastotoimiin. Valtuusto seuraa ilmastosuunnitelman toteutumista vuosittain käsitellessään ilmastoraportin. Toimeenpanosta raportoidaan myös kaupunginhallitukselle ja/tai sen alaiselle jaostolle vähintään kaksi kertaa vuodessa. Turun ilmastosuunnitelma noudattaa Euroopan Unionin yhteistä mallia (EU SECAP – Sustainable Energy and Climate Action Plan) ja sisältää toimet ja tavoitteet vuosille 2021, 2025 ja 2029. Yhteistä eurooppalaista työmallia käyttää yli 10.000 kaupunkia ja aluetta, joiden ilmastotyöstä muodostuu yhdenmukaista raportointi- ja tietoaineistoa. Ilmastosuunnitelman toteuttamisesta raportoidaan yhteisen työmallin mukaisesti myös Euroopan Komissiolle. Arviointityö EU-raportointia varten ja suunnitelman valtuustokausittainen päivitystyö ovat parhaillaan käynnissä (khkeh 22.3.2021 § 20) ja valmistuvat valtuuston käsiteltäväksi viimeistään 30.4.2022 mennessä.

Ilmastosuunnitelman tavoitteet ovat vuoden 2020 aikana toteutuneet hyvin. Vuodelle 2021 asetettu välitavoite – päästöjen puolittaminen vuoden 1990 tasosta – saavutettiin ja ohitettiin jo vuonna 2020. Saavutettu kokonaispäästövähennys oli toteutettujen toimien vaikutusta tarkemmin kuvaavalla normeeratulla laskutavalla laskettuna yli 51 prosenttia ja asukaskohtainen yli 60 prosenttia verrattuna vuoden 1990 tasoon. Suoralla laskutavalla vähennykset olivat vielä suuremmat (yli 55 ja yli 63 prosenttia). Luvut perustuvat vuoden 2020 ennakkotietoihin pohjautuvaan laskentaan.

Määrällisesti suurin päästövähennysurakka kohti ilmastopositiivista aluetta on Turussa siis jo tehty – mutta silti vähintään yhtä haastava työ on vielä menossa ja edessä. Vaikka suurimmat päästövähennykset on saavutettu energiassa, erityisesti kaukolämmössä, niin myös tieliikenteen päästövähennykset vuodesta 1990 ovat jo lähes 30 prosenttia ja vähennysvauhti näyttää kiihtyvän. Myös muilla sektoreilla on edistytty. Päästövähennysten takana on kaupunkikonsernin onnistuneiden ilmastotoimien rinnalla yhteistyökumppanien ja kansalaisten ilmastotekoja, mutta myös toimintaympäristön muutoksia vähähiiliseen suuntaan sekä valtion ja Euroopan Unionin aikaan saamia ohjaavia ja vauhdittavia toimia.

Vuonna 2020 Turun ilmastotyö saavutti myös poikkeuksellista mainetta, kun Turku palkittiin Euroopan Komission toimesta parhaana keskikokoisena ilmastokaupunkina yli 10.000 yhteistä työmallia käyttävän kaupungin ja alueen joukosta. Maailma tarvitsee toimivia ilmastoratkaisuja ja Turku toimii ilmastotyön edelläkävijänä Suomessa ja kansainvälisesti. Olemme verkostoituneet ja näkyneet vahvasti kansainvälisesti ja tulleet tunnetuksi yhtenä maailman johtavista ilmastokaupungeista.

Ilmastoraportti 2020 ei seuraa kaikkia ilmastosuunnitelman tavoitteita yksityiskohtaisesti vaan keskittyy kokonaiskuvan ja merkittävimpien vaikutusten tarkasteluun. Ilmastoraportissa tuodaan esiin toteutunut päästökehitys, ilmastotyön onnistumiset ja kehittämiskohteet sekä hillinnän että varautumisen osalta. Samalla tarkastellaan myös ilmastotyön laajempaa vaikuttavuutta sekä tutkimus- ja kehityshankkeista saatuja oppeja ja palautetta. Ilmastoraportti 2020 on järjestyksessä kolmas valtuustolle esitettävä vuosittainen ilmastosuunnitelman raportti.

Oheismateriaali 1Turun ilmastoraportti 2020

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto merkitsee tiedoksi Turun ilmastoraportin 2020 liitteineen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 221

Oheismateriaali 1Turun ilmastoraportti 2020

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto merkitsee tiedoksi Turun ilmastoraportin 2020 liitteineen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi keskustelun aikana Ratilaisen Janina Anderssonin kannattamana tekemä ponsi päätettiin saattaa hallintosäännön 157 §:n mukaisesti kaupunginhallituksen tietoon.

Asian käsittely kokouksessa

Esitetty ponsi

Ratilainen Janina Anderssonin kannattamana esitti seuraavan ponnen:

"Osana pormestariohjelman toimeenpanoa valmistellaan toimenpidelistaus ilmastotoimista, jotka toteuttamalla pysytään hiilineutraaliustavoitteen edellyttämällä uralla."

Jakelu

tiedHyvinvointi
tiedKasvatus ja opetus
tiedKasvatus- ja opetuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto
tiedKasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKaupunginhallituksen konsernijaosto
tiedKaupunginhallitus
tiedKaupunkiympäristö
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKeskusvaalilautakunta
tpvKonsernihallinto
tiedKulttuuri- ja nuorisolautakunta
tiedLiikuntalautakunta
tiedLounais-Suomen jätehuoltolautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedRevisiotoimisto
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta
tiedTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta
tiedTyöllisyys
tiedTyöterveyshuolto
tiedVapaa-aika
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta