Kauppakirja

 

Myyjä:

Turun kaupunki

Y-tunnus: 0204819-8

 

Ostajat:

Lehto Asunnot Oy omaan, perustettavan tai perustetun yhtiön/yhtiöiden taikka osoittamansa tonttirahaston/tonttirahastojen lukuun

 

Kaupan kohde:

Turun kaupungin Sataman kaupunginosan korttelin 25 tontin 2 muodostusosana noin 1132 m2:n suuruinen määräala tontista Satama-16-2 (853-61-16-2). Määräala on osoitettu liitekartassa M475/ 15.12.2020.

 

Kauppahinta:   

Kolmemiljoonaa kahdeksansataakaksikymmentäneljätuhatta viisisataa (3.824.500) euroa.

 

Kauppahinta on määritetty rakennusoikeuden arvolla 500 €/k-m2 (7649 k-m2 x 500 €/k-m2 = 3.824.500 €).

 

Kauppahinta sidotaan viralliseen elinkustannusindeksiin (1951:100). Perusindeksinä on esisopimuksen allekirjoituspäivänä viimeisin julkaistu pisteluku _________ ja vertailuindeksinä käytetään tonttikaupan allekirjoituspäivän mukaista viimeisintä julkaistua pistelukua. Kauppahinta tarkastetaan perusindeksin ja vertailuindeksin muutoksen suhteessa.

 

Muut kaupan ehdot:

 

Tämän kiinteistökaupan kaikki ehdot on esitetty tässä kauppakirjassa.

 

Kauppaehdot:

 

1. Kauppahinnan maksu ja saannon laillistamiskulut

 

Kauppahinta maksetaan kaupantekotilaisuudessa 100 % tai myyjän ilmoittamalle tilille ennen kauppakirjan allekirjoittamista ja kuitataan maksetuksi tämän kauppakirjan allekirjoituksilla

 

Ostaja vastaa kaupasta aiheutuvista kuluista sekä saantonsa lainhuudattamisen aiheuttamista kustannuksista.

 

2. Omistus- ja hallintaoikeus

 

Ostaja saa määräalan omistukseensa ja hallintaansa vapaana kiinnityksistä sekä muista rasituksista ja maksuvelvoitteista kuin mitä tässä kauppakirjassa on mainittu.

 

Määräalalla olevat ostajan omistamat, rakennus, rakenteet ja laitteet varustuksineen eivät kuulu kauppaan.

 

Ostaja on hallinnut määräalaa tonttia 853-61-16-2 koskevalla maanvuokrasopimuksella, joka on allekirjoitettu 1.9.1994, perusteella. Määräalalla olevat ostajan omistamat rakenteet ja laitteet varustuksineen eivät kuulu kauppaan.

 

Vuokra-aikana mahdollisesti likaantuneen maaperän osalta noudatetaan maanvuokrasopimuksen 18. kohdan menettelyä, muilta tämän kauppakirjan 17. kohdan menettelyä.

 

3. Vuokrasopimuksen päättyminen

 

Tontin Satama-16-2 vuokrasopimus katsotaan päättyneeksi tämän kauppakirjan allekirjoituksin kaupantekopäivänä. Kaupunki palauttaa mahdollisesti liikaa maksetun tonttivuokran vuokranmaksajalle ja ostaja sitoutuu maksamaan mahdollisesti maksamatta olevan vuokran kaupungille.

 

4. Kiinnitykset ja panttioikeudet

 

Määräala myydään kiinnityksistä ja muista rasituksista vapaana.

 

5. Kohteeseen tutustuminen, asiakirjat ja maankäyttö

 

Määräala on Herttuankulman asemakaavan 27/2013 mukaista asunto- ja liikerakennusten korttelialuetta (AL-2).

 

Ostaja on tutustunut alueeseen ja rajoihin sekä maasto-olosuhteisiin ja maankäyttömääräyksiin. Ostaja on tutustunut seuraaviin määräalaa koskeviin asiakirjoihin:

 

lainhuutotodistus

rasitustodistus

kiinteistörekisteriote

kaavakartta ja –määräykset

 

Ostaja on todennut määräalan vastaavan siitä esitettyjä asiakirjoja ja tietoja, eikä Ostajalla ole huomauttamista näiden seikkojen osalta.

 

6. Rakentamiskelpoisuus

 

Ostaja on vastuullinen kiinteistön perustamistavan valinnasta, rakennushankkeen suunnitteluun liittyvien maaperätutkimusten ja muiden tutkimusten suorittamisesta, maaperän edellyttämien hankkeiden rakenteellisten ratkaisujen sekä maanalaisten johtojen ja putkien sijainnin selvittämisestä sekä rakentamiskelpoisuuden muusta yksityiskohtaisesta selvittämisestä.

 

Mikäli ostajan rakennushanke edellyttää maanalaisten johtojen siirtämistä, ostaja vastaa kustannuksellaan johtojen siirtämisestä. Ostaja on velvollinen hyväksyttämään siirtosuunnitelmat johtojen omistajalla sekä sopimaan johtojen omistajan kanssa siirtotoimenpiteiden suorittamisesta.

 

7. Rakentamisvelvollisuus

 

Tontti Satama-25-2 on rakennettava hyväksyttyjen piirustusten, rakennusjärjestyksen sekä kauppakirjan liitteenä mahdollisesti annettujen rakentamisohjeiden mukaisesti kerrosalaltaan vähintään 60 % asemakaavan sallimasta suurimmasta rakennusoikeudesta kolmen vuoden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta lukien siten, että rakennuslupaviranomainen voi siinä suorittaa käyttöönottokatselmuksen mainittuun määräaikaan mennessä.

 

8. Sanktiot

 

Mikäli ostaja ei ole täyttänyt edellä 7. kohdassa mainittua rakennusvelvoitettaan, ostaja on velvollinen suorittamaan kaupungille heti sopimussakkoa kauppahinnan suuruisen määrän.

 

9. Perheasunto-osuus ja pinta-alavaatimus

 

Tontille toteuttavasta asuntokannasta tulee 20 % olla vähintään kahden makuuhuoneen asuntoja.

 

10. Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunnitelmien mukaan vaatii kadun ja tontin pihatason korkeuserojen takia joko penger- tai leikkausluiskan ulottamista tontille, tontinomistajan on sallittava tämä korvauksetta.

 

11. Rasiteoikeudet

 

Ostaja on velvollinen korvauksetta sallimaan kaupungin tai sen osoittamien yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevien johtojen, laitteiden ja kiinnikkeiden sijoittamisen kiinteistölle, sen yli tai sillä oleviin rakennuksiin. Ostajalle korvataan em. toimenpiteistä mahdollisesti aiheutuvat suoranaiset vahingot ja haitat. Kaupungilla on oikeus merkitä em. oikeus rasitteena kiinteistörekisteriin Ostajaa enempää kuulematta.

 

12. Pintavedet

 

Ostajan tulee huolehtia kustannuksellaan tonttiviemäröintinsä yhteydessä tonttiin rajoittuvilta puistoalueilta sekä jalankulkupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, tontille mahdollisesti valuvien pintavesien poisjohtamisesta.

 

13. Kunnallistekniikka ja liittymismaksut

 

Turun Vesihuolto Oy:llä on oikeus periä Ostajalta kulloinkin voimassa olevan taksan mukaiset vesihuollon liittymismaksut ennen rakennusten verkostoihin liittämistä.

 

Kaupunki rakentaa kustannuksellaan määräämänään aikana kiinteistön kohdalla sijaitsevat kadut katupiirustusten mukaisesti, yleiset sähkö-, tele-, vesi-, viemäri- ja kaukolämpöjohdot sekä katuvalaistuksen.

 

Ostaja vastaa kiinteistön koh­dalla ole­van kadun yleiseen käyt­töön luovuttamises­ta riippu­matta, kadun kunnossa- ja puh­taanapidosta siten, kuin laissa kadun ja eräiden yleisten aluei­den kunnossa- ja puh­taanapidosta on säädetty ja myös kadulta tai tieltä kiinteistölle johtavan tien kunnossa- ja puhtaanapidosta. Tähän velvollisuuteen kuuluu myös lumen poistaminen ja talvihiekoitus sekä kiinteistön katuosuudella mahdollisesti olevien istutusten ja nurmikon hoito.

 

14. Naapurin oikeudet ja velvollisuudet

 

Naapuritontin omistajalla tai haltijalla on oikeus käyttää aluetta tarpeelliselta osalta tontin rajaan mahdollisesti ulottuvan seinän ja vesikaton rakentamis-, korjaus-, huolto- ym. töiden suorittamista varten ollen naapuri velvollinen korjaamaan ja korvaamaan aiheuttamansa vahingon.

 

Tontin omistajalla on oikeus ulottaa tontin rajaan kiinni rakennettaessa räystäs ja routalevy enintään 500 mm naapuritontin alueelle, mikäli Turun kaupunki omistaa kyseessä olevan naapurialueen. Naapuritontin omistajalla tai haltijalla on puolestaan oikeus ulottaa tontin rajaan kiinni rakennettaessa räystäs ja routalevy enintään 500 mm puheena olevan tontin alueelle.

 

15. Lämpö- ja porakaivot

 

Kiinteistön omistaja on velvollinen huolehtimaan siitä, että sillä on kaikki maaperään porattavan lämpö- tai porakaivon sijoittamiseen tarvittavat viranomaisluvat ja että niiden sijoittamisessa noudatetaan lainsäädännön ja viranomaisten mahdollisesti asettamia vaatimuksia ja määräyksiä.

 

16. Tontin käyttö

 

Alue on pidettävä siistissä kunnossa ja asemakaavan tai rakennusluvan vaatiessa aidattava viranomaisten hyväksymällä tavalla.

 

17. Ympäristönsuojelulain mukainen ilmoitus

 

Ympäristönsuojelulain 139 § mukaisesti Kaupunki ilmoittaa, että kaupan kohde on viimeksi ollut vuokrattuna varastokäyttöön ja vuokraus päättyy 31.12.2029. Kaupungin taholta ei ole tutkittu onko kaupan kohteella ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

 

Mikäli Kaupungin tai sen edeltäjän omistusaikana syntynyttä maaperän pilaantumista ilmenee, Ostaja laatii kaupan kohteen maaperän kunnostussuunnitelman. Kunnostussuunnitelma tulee laatia siten, että puhdistaminen tapahtuu taloudellisesti edullisimmalla tavalla. Ostajan on esitettävä kunnostussuunnitelma Kaupungin hyväksyttäväksi ennen kunnostussuunnitelman esittämistä viranomaisille. Kaupungin tulee hyväksyä tai hylätä kunnostussuunnitelma kuukauden kuluessa.

 

Selvyyden vuoksi todetaan, että VNa 214/2007 alemman ohjearvon alittavista (nk. kynnysarvomaiden) haitta-ainepitoisuuksista aiheutuvia toimenpiteitä tai kustannuksia ei pidetä tässä tarkoitettuna pilaantuneen maaperän puhdistamisena. Ostajan on otettava kynnysarvomaat huomioon kaikessa maarakentamisessa. Ostaja vastaa kynnysarvomaiden kuljetuksesta ja käsittelystä aiheutuvista kustannuksista.

 

Puhdistuksen toteuttaa Ostaja taloudellisesti edullisimmalla tavalla siten, että puhdistaminen ei aiheuta viivästyksiä ostajan kaupan kohdella toteuttamalle rakennushankkeelle. Kaupunki ei vastaa puhdistuskustannuksista, jotka eivät perustu kunnostussuunnitelmaan tai asianomaisen viranomaisen päätökseen. Puhdistuskustannusten maksu tapahtuu Ostajan lähettämää laskua tai laskuja vastaan.

 

Jos Ostaja ei esitä kunnostussuunnitelmaa viranomaiselle vuoden kuluessa kaupantekopäivästä tai esittää kunnostussuunnitelman viranomaiselle ennen kuin Kaupunki on sen hyväksynyt tai määräaika Kaupungin hyväksymiselle on päättynyt, vastaa puhdistuskustannuksista Ostaja.

 

Jos kunnostussuunnitelmasta ei saada sovittua ja maan puhdistaminen jää ympäristönsuojelulain 133 §:n mukaisesti kaupungin hoidettavaksi, kaupunki kilpailuttaa puhdistusurakan lain julkisista hankinnoista mukaisesti. Mikäli kaupungin suorittama puhdistusurakan hankintalain mukainen kilpailuttaminen ja sen jälkeinen puhdistustyö aiheuttaa viivästyksiä kaupan kohden rakentamisen aloittamiseen, kaupunki ei ole miltään osin vastuussa tästä viivästyksestä Ostajalle mahdollisesti aiheutuneista lisäkustannuksista tai vahingoista.

 

18. Kauppaehtojen siirto

 

Edellä kohdissa 9 -17 mainitut määräykset tulee ottaa tonttia koskeviin vastaisiin luovutuskirjoihin.

 

19. Vuokraoikeuden kuolettaminen ja kiinnitysten siirto

 

Vuokraoikeuteen kohdistuvat kiinnitykset Ostaja sitoutuu kustannuksellaan kuolettamaan tai siirtämään ostettavaan tonttiin. Samoin Ostaja sitoutuu kustannuksellaan kuolettamaan erityisenä oikeutena kirjatun vuokraoikeuden.

 

Kaupunki antaa suostumuksensa edellisessä kappaleessa mainittujen toimenpiteiden suorittamiseen.

 

20. Irtain omaisuus

 

Tällä kauppakirjalla ei luovuteta mitään irtainta omaisuutta eikä sellaisen luovuttamisesta ole tämän kaupan yhteydessä tehty eri sopimustakaan.