VUOKRASOPIMUS

 

1. Osapuolet

 

Vuokranantaja:

Liikunta Barker Oy (Y-tunnus 2467088-5)

c/o Reale Oy, PL 908, 20101 Turku

Pankkiyhteys: FI11 1590 3000 1487 81 (NDEAFIHH)

 

Vuokralainen:

Turun kaupunki, Tilapalvelut (Y-tunnus 0204819-8)

Linnankatu 90E, 20100 Turku

(Yhteyshenkilö: tilahallintapäällikkö Leevi Luoto)

Pankkiyhteys:

 

2. Vuokrakohde

 

Liikuntatiloja oheistiloineen osoitteessa Raunistulantie 15, 20300 Turku sijaitsevassa kiinteistössä, osoitettu liitteessä 1.

 

Tiloja on käytössä 1 634 m2. Vuokrahinta ei ole pinta-alaperusteinen.

 

Vuokranantaja vuokraa tilat valmiina käyttöönotettavaksi sopimuskohdan 3 mukaiseen käyttötarkoitukseen, (liitteenä 2 olevan rakennustapaselostuksen mukaisesti)

 

Selvyyden vuoksi todetaan, että vuokrakohde ei sisällä autopaikoitukselle varattuja tiloja.

 

3. Käyttötarkoitus

 

Tila vuokrataan liikuntatiloiksi ja niiden oheistiloiksi.

 

Vuokrattavien tilojen tulee olla tässä mainitun käyttötarkoituksen mukaiset, ja niiden tulee täyttää käyttötarkoituksen mukaiselle toiminnalle asetetut, vuokraushetkellä voimassa ole-vat viranomaismääräykset ja laatuvaatimukset.

 

4. Vuokra-aika

 

Vuokrasopimus on voimassa määräaikaisena 7 vuotta, alkaen aikaisintaan 1.1.2022.

 

Vuokrasopimus alkaa 1.1.2022, jolloin huoneiston hallinta luovutetaan vuokralaiselle. Tilat luovutetaan valmiina käyttöönotettaviksi. Vuokrasopimus jatkuu määräaikaisen vuokrakauden jälkeen toistaiseksi voimassa olevana sopimuksena 12 kuukauden molemminpuolisella irtisanomisajalla, ellei jompikumpi osapuoli vähintään 12 kuukautta ennen määräaikaisen vuokrasopimuksen päättymistä kirjallisesti irtisano sopimusta.

Mikäli vuokrakohteen hallinnan luovutus viivästyy vuokranantajasta johtuvasta syystä, ei vuokranmaksu voi alkaa ennen kuin hallinta on hyväksyttyine viranomaistarkastuksineen luovutettu vuokralaiselle.

 

5. Vuokran määrä

 

Vuokran määrä on 12 970 euroa per kuukausi, alv 0 %.

Vuokraan lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero.

 

Vuokranmaksukausi on yksi (1) kalenterikuukausi. Vuokranmaksuvelvoite alkaa, kun vuokrattavien tilojen hallinta on luovutettu vuokralaiselle, ei kuitenkaan aikaisemmin kuin vuokra-ajan alkuajankohtana 1.1.2022.

 

Kokonaisvuokra on ns. bruttovuokra. Vuokralainen ei maksa vuokranantajalle muita maksuja tilan käytöstä. Kokonaisvuokra ei kuitenkaan sisällä vuokralaisen yksinomaisessa käytössä olevien tilojen siivousta (ml. ikkunoiden pesu) eikä vuokralaisen sähkön ja veden kustannuksia.

 

Laskutus-, toimitus- tai muita vastaavia lisiä ei hyväksytä.

Erilliskorvauksena maksetaan sähkön ja veden kustannukset kulutuksen mukaan.

 

Vuokra maksetaan kuukausittain etukäteen. Vuokran eräpäivä on kunkin kuukauden viides (5.) päivä.

 

Laskuttaminen tapahtuu verkkolaskutuksena. Lisätiedot verkkolaskutuksesta www.turku.fi/laskuttaminen.

 

Vuokranmaksun viivästyessä viivästyskorko on enintään korkolain 4 §:n 1 mom. mukainen.

 

Vuokranantaja on hakeutunut vuokrattujen tilojen osalta arvonlisäverovelvolliseksi.

 

Vuokralainen vakuuttaa vuokrasopimuksen allekirjoitushetkellä, että sen toiminta on arvonlisäverollista.

 

Vuokran arvonlisäverollisuudesta johtuen vuokralainen sitoutuu olemaan muuttamatta huoneiston käyttötarkoitusta pois arvonlisäverollisesta toiminnasta. Mikäli vuokralaisen toiminta huoneistossa muuttuu arvonlisäverottomaksi, vuokralainen on velvollinen korvaamaan vahingon, joka aiheutuu vuokranantajan joutuessa palauttamaan tekemiään arvonlisäverovähennyksiä vuokralaisen menettelystä johtuvasta syystä.

 

Vuokrasopimuksessa ilmoitettu pinta-ala on arvio eikä mahdollinen virhe ilmoitetussa pinta-alassa oikeuta kumpaakaan sopimuksen osapuolta vaatimaan vuokran tarkistamista.

 

6. Vuokrankorotus

 

Vuokra sidotaan elinkustannusindeksiin. Vuokraa tarkistetaan kerran vuodessa 1.1. lukien elinkustannusindeksin (lokakuu 1951 = 100) muutoksia vastaavasti. Perusindeksinä on 11/2021 indeksipisteluku. Tarkistusindeksinä käytetään kunkin vuoden lokakuun indeksipistelukua. Tarkistettua vuokraa maksetaan vuosittain tammikuun alusta alkaen niin, että ensimmäinen tarkistus suoritetaan 1.1.2023. Jos elinkustannusindeksi laskee, vuokran määrää ei kuitenkaan alenneta.

 

Jos lainsäädännöllä tai julkishallinnon toimenpitein kohdistetaan uusi vero tai maksu vuokrasuhteeseen, voi vuokranantaja lisätä tästä aiheutuvat kustannukset vuokralaiselta perittävän vuokran määrään.

 

7. Vakuus

 

Vakuutta ei vaadita.

 

8. Kiinteistönhoito- ja ylläpitotyöt sekä korjausrakentaminen

 

Vuokralaisen vastuut

 

Vuokralainen vastaa kohteeseen liittyvistä toiminnallisista käyttökustannuksista kuten siivouspalveluista, vartioinnista ja hälytyspalveluista sekä kulunvalvontajärjestelmästä.

 

Vuokralainen vastaa hankkimiensa varusteiden, koneiden, kalusteiden ja laitteiden ylläpidosta ja huollosta.

 

Sisätilojen siivouksen järjestämisestä ja kustannuksista vastaa vuokralainen.

 

Vuokralainen on velvollinen hoitamaan huoneistoa huolellisesti ja huolehtimaan siitä, että huoneiston käyttäjät noudattavat kiinteistön järjestysmääräyksiä ja muita huoneiston käyttöön liittyviä määräyksiä sekä mitä muuten terveyden, siisteyden ja järjestyksen säilyttämiseksi on säädetty tai määrätty.

 

Vuokralainen on velvollinen ilmoittamaan viipymättä vuokranantajalle havaitsemistaan vi-oista ja puutteista.

 

Vuokralainen vastaa asiakkaittensa ja muiden ulkopuolisten huoneistolle aiheuttamasta vahingosta.

 

Vuokranantajan vastuut

 

Vuokranantaja vastaa kustannuksellaan kohteen isännöinnistä sekä kiinteistönhoito- ja ylläpitopalvelujen hankkimisesta.

 

Vuokranantaja vastaa kustannuksellaan vuokrattavan kohteen vaipan, rakenteiden, tilapintojen sekä rakennuksiin liittyvien LVI- ja sähkölaitteistojen hoidosta, ylläpidosta ja peruskorjauksista.

 

Lampuista ja vastaavista kuluvista osista vastaa vuokralainen.

 

Vuokranantaja vastaa tilojen paloturvallisuuden ylläpidosta viranomaisten ja palovakuutusyhtiön edellyttämällä tavalla sekä mahdollisista uusista viranomaismääräyksistä. Mikäli määräysten toteuttaminen aiheuttaa muutoksia tiloihin ja/tai niiden käyttöön, sovitaan muutosten vaikutuksesta tiloihin ja vuokran määrään etukäteen kirjallisesti. Mikäli vaadittavat muutokset edellyttävät vähäisiä suurempia taloudellisia panostuksia vuokratiloihin tai kiinteistöön, sovitaan kiinteistöön/vuokratiloihin tehtävien lisäpanostusten vaikutuksesta vuokran määrään kirjallisesti etukäteen.

 

Lisäksi vuokranantajan vastuulle kuuluu ulkoalueiden hoito sisältäen muun muassa ulkoalueiden puhtaanapidon, lumityöt, liukkauden torjunnan ja kasvityöt.

 

Em. ja muut vuokranantajan vastuulla olevat työt sisältävät myös kiireelliset korjaus- ja huoltotyöt.

 

Vuokranantaja toimittaa vuokralaisen käyttöön tarkoitetun ylläpitopalvelujen ilmoituspalvelun tai yhteyshenkilön, jonka kautta vuokralainen voi ilmoittaa vioista ja hälytyksistä.

 

Vuokranantajan tulee reagoida vuokrakohteesta tuleviin vika- ja hälytysilmoituksiin viipymättä.

 

Vuokranantajan on otettava kiinteistönhoidossa huomioon vuokrakohteen aukioloajat. Vuokralaisella on toimintaa vuokrakohteessa myös iltaisin ja viikonloppuisin, mikä voi vaikuttaa kiinteistönhoidon ajankohtaan. Päivystysajan tehtävien kustannuksista vastaa vuokralainen, jos päivystystyö aiheutuu vuokralaisesta tai tämän tilojen käyttäjäasiakkaan tuottamuksesta.

 

Kiinteistönhoitotehtäviä hoidettaessa on noudatettava hyvää kiinteistönhoitotapaa.

 

Vuokranantaja sitoutuu ylläpitämään vuokrakohteen ja sen käyttöä palvelevien muiden ti-ojen kunnon hyvällä tasolla koko vuokrakauden ajan. Vuokranantajan vastuulla on myös normaalista kulumisesta aiheutuvien korjaustöiden suorittaminen siten, että kohteen kun-to säilyy hyvällä tasolla.

 

Kohteen sisäilmaston on täytettävä sisäilmastoluokan S2 mukaiset vaatimukset (liite x).

 

Poikkeamien ja reklamaatioiden hoitaminen

 

Vuokralaisen tai käyttäjäasiakkaiden havaitsemat virheet tai poikkeamat kiinteistönhoidon ja ylläpidon laadussa tulee vuokranantajan korjata viivytyksettä ja oma-aloitteisesti.

 

Reklamaatioista ja poikkeamista ilmoitetaan vuokranantajalle ensisijaisesti sähköpostilla. Vuokranantaja kuittaa reklamaation vastaanotetuksi ja korjaa siinä mainitun virheen tai puutteen viipymättä. Mikäli virhe tai puute olisi omiaan haittaamaan vuokrakohteessa järjestettävää merkittävää tapahtumaa, tulee se korjata heti. Merkittäviä tapahtumia ovat esimerkiksi piiri-, SM- tai kansainvälisen tason ottelut ja turnaukset, konsertit sekä muut yleisötapahtumat. Vuokralainen ilmoittaa vuokranantajalle merkittävistä tapahtumista sovi-tuin tavoin hyvissä ajoin etukäteen.

 

Vuokranantaja raportoi sähköisesti poikkeaman tai reklamaation korjauksesta, ja vuokralainen hyväksyy tehdyt toimenpiteet. Mikäli vuokralainen ei hyväksy tehtyjä toimenpiteitä, on vuokranantajan viipymättä ryhdyttävä jatkotoimenpiteisiin virheen tai poikkeaman korjaamiseksi.

 

Mikäli vuokranantaja ei ole korjannut reklamaation syytä viipymättä tai vuokralainen ei hyväksy tehtyjä toimenpiteitä, on vuokralaisella oikeus teettää reklamaatiossa mainitun virheen korjaamiseksi tarvittavat työt vuokranantajan kustannuksella. Vuokralaisen on ilmoitettava vuokranantajalle teettämisuhasta kirjallisesti, sekä annettava vuokranantajalle kohtuullinen määräaika virheen korjaamiseksi.

 

Jos osapuolet eivät pääse yksimielisyyteen siitä, onko kiinteistönhoito- tai ylläpitotyön taikka korjausrakentamisen lopputulos sopimuksen mukainen, on vuokranantajalla näyttövelvollisuus siitä, että työsuoritus on tehty oikein ja lopputulos on sopimuksen mukainen. Vuokralaisen on varattava vuokranantajalle kohtuullinen aika näyttövelvollisuutensa täyttämiseksi.

 

9. Vuokralaisen muutostyöt

 

Vuokralainen ei saa suorittaa muutos- ja parannustöitä ilman vuokranantajan kirjallista lupaa.

 

Vuokralainen vastaa toiminnallisten lisä- ja muutostöiden kustannuksista sekä mahdollisesti tarvittavien viranomaislupien kustannuksista. Muutostöistä ei makseta vuokralaiselle korvausta vuokrasuhteen päättyessä. Mikäli muuta ei ole sovittu, vuokralaisen tekemät lisä- ja muutostyöt jäävät kiinteiltä osiltaan vuokranantajan omaisuudeksi vuokra-ajan päätyttyä eikä vuokralaisella ole oikeus saada niistä korvausta. Jos vuokralainen on asentanut tiloihin koneita tai laitteita, vuokralaisen on vuokra-ajan päätyttyä korjattava tästä aiheutuvat jäljet ja vahingot vuokranantajan hyväksymällä tavalla.

 

Vuokralaisella on oikeus kiinnittää rakennukseen mainoskilpiä saatuaan siihen tarvittavat viranomaisluvat. Vuokra-ajan päätyttyä vuokralainen on velvollinen poistamaan asentamansa mainoslaitteet ja -valot sekä korjaamaan niistä kiinteistölle aiheutuneet jäljet ja vauriot.

 

Laitteiden kiinnittämisessä on noudatettava vuokranantajan ohjeita.

 

10. Vuokranantajan korjaus- ja muutostyöt

 

Vuokranantaja korjaa tilat ennen vuokrakauden alkamista liitteessä x mainittujen asiakirjojen edellyttämään kuntoon, ja luovuttaa tilat täysin käyttöönottokunnossa vuokralaiselle, siten että kaikki viranomaistarkastukset on suoritettu hyväksytysti.

 

Vuokranantaja saa tehdä korjauksia ja muutoksia vuokratuissa tiloissa ilmoitettuaan töistä etukäteen vuokralaiselle kahta viikkoa ennen töihin ryhtymistä. Poikkeuksena ovat kiireellistä korjausta vaativat työt, joihin voidaan ryhtyä välittömästi. Olennaista haittaa huoneiston käytölle aiheuttavista korjauksista on ilmoitettava kuusi kuukautta ennen töihin ryhtymistä. Mikäli korjaukset estävät huoneiston käytön kokonaan, ei vuokralaisella ole vuokranmaksuvelvollisuutta korjaustyön ajalta.

 

11. Vahingot ja vakuutukset

 

Vuokralainen vastaa toimintaansa liittyvistä omaisuus- ja vastuuriskeistä sekä vuokrakohteessa olevan omaisuutensa vakuuttamisesta. Vuokranantaja vastaa kiinteistöä koskevien omaisuus- ja vastuuvakuutusten ottamisesta.

 

Vuokralainen vastaa vuokranantajaan nähden siitä haitasta ja vahingosta, minkä vuokrakohteen käyttäminen saattaa kolmannelle aiheuttaa. Vuokranantaja ei vastaa vuokranantajasta riippumattomista syistä aiheutuneista lämpöenergian, sähkön tai veden jakelun rajoituksista, puutteellisuudesta tai epäsäännöllisyyksistä eikä niistä aiheutuvista vahingoista.

 

Vuokranantaja ei vastaa vuodosta, viemäritukoksesta tai muusta sellaisesta syystä vuokralaisen toiminnalle, omaisuudelle tai vuokratuissa tiloissa olevalle kolmannen omaisuudelle aiheutuneesta vahingosta, ellei vahinko ole johtunut vuokranantajan tuottamuksesta.

 

12. Yhteiset tilat

 

Vuokralaisen tai hänen henkilökuntaansa kuuluvan tulee noudattaa niitä ohjeita, jotka vuokranantaja tai kiinteistöyhtiö on vuokralaiselle antanut. Tämä koskee myös autopaikoitusta kiinteistöllä.

 

Kuormaus- ja purkualueet sekä huoltokäytävät tulee pitää vapaina eikä niitä saa käyttää tavaransäilytystiloina. Vuokralaisen tulee välittömästi siirtää saapuvat tavaransa omiin tiloihinsa. Jos vuokralainen jättää tavaroita yhteisiin tiloihin eikä poista niitä kirjallisen kehotuksen jälkeen, on vuokranantajalla oikeus poistaa ja varastoida tavarat vuokralaisen kustannuksella.

 

13. Tilat vuokrasuhteen päättyessä

 

Vuokrasuhteen päättyessä on vuokralaisen luovutettava tilat vuokranantajan hallintaan luonnollista kulumista lukuun ottamatta siinä kunnossa kuin ne olivat vuokrasuhteen alkaessa, ellei toisin sovita tai ole muutos- ja lisätöiden osalta toisin sovittu.

 

Vuokra-ajan päättyessä pidetään tiloissa yhteinen katselmus. Katselmuksessa mahdollisesti todetut sellaiset puutteellisuudet ja viat, jotka eivät johdu luonnollisesta kulumisesta, on vuokralaisen välittömästi korjattava.

 

Vuokranantaja on oikeutettu vuokralaisen kustannuksella suorittamaan vaadittavat puhdistus- ja korjaustyöt, jotka ovat aiheutuneet tavanomaisen kulumisen ylittävien jälkien poistamisesta, mikäli vuokralainen laiminlyö mainitut työsuoritukset.

 

14. Ympäristövastuut

 

Vuokralainen sitoutuu toiminnassaan noudattamaan voimassa olevia ympäristönsuojeluun liittyviä säännöksiä ja toimimaan huoneistoa käyttäessään kestävän kehityksen periaatteet ja ympäristön huomioon ottavalla tavalla.

 

Mikäli vuokralaisen toiminnasta aiheutunutta saastumista ilmenee, suoritetaan puhdistus viranomaisten vaatimassa laajuudessa vuokralaisen kustannuksella.

 

15. Vuokralaisen muut velvollisuudet

 

Vuokrasopimuksen päättyessä on kaikki luovutetut avaimet, kulkukortit ym. palautettava vuokranantajalle. Ellei kaikkia avaimia, kulkukortteja ym. palauteta, korvaa vuokralainen tästä aiheutuvat kustannukset, kuten lukkojen sarjoituksen, vuokranantajalle.

 

16. Edelleenvuokraus ja sopimuksen siirto kolmannelle osapuolelle

 

Vuokralaisella on oikeus vuokrata tiloja edelleen alivuokralaiselle ilmoitettuaan siitä etukäteen kirjallisesti vuokranantajalle. Alivuokraustilanteessa vuokralainen on kuitenkin edelleen vastuussa tämän sopimuksen velvoitteista myös edelleen vuokraamiensa tilojen osalta.

 

Vuokranantajalla on oikeus siirtää vuokrasopimus kolmannen nimiin, mikäli vuokralainen antaa siirtoon suostumuksensa. Vuokralainen voi kieltää sopimuksen siirron vain perustellusta syystä.

 

Sopimusta siirrettäessä on kaikkien sopimuksen mukaisten velvollisuuksien siirryttävä suoraan siirrossaajalle.

 

17. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Sopimuksesta johtuvat erimielisyydet pyritään ratkaisemaan sopijapuolten välisin neuvotteluin.

 

Sopimuksesta johtuva riita, jota ei pystytä ratkaisemaan neuvotteluteitse, ratkaistaan ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

 

18. Liitteet

 

Tähän sopimukseen kuuluvat varsinaisen sopimuslomakkeen lisäksi seuraavat liitteet:

Liite x – Pohjapiirrokset

Liite xx – Rakennustapaselostus, liitetään myöhemmin

Liite xxx - Sisäilmastoluokitus

 

Varsinaisen sopimuslomakkeen lisäksi sopimussuhteessa noudatetaan myös liitteissä sovittuja periaatteita. Jos liitteiden ja varsinaisen sopimuslomakkeen välillä on ristiriitaa, noudatetaan ensisijassa sopimuslomakkeella sovittua.

 

Tätä vuokrasopimusta on tehty kaksi (2) yhtäpitävää kappaletta, yksi kummallekin osapuolelle.

 

Turussa, xx.xx.2021

 

TURUN KAUPUNKI, TILAPALVELUT      LIIKUNTA BARKER OY

 

Tilapalvelujen johtaja         psta Matti Lähteenmäki