Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen toimintasääntö

 

1 § Yleistä

Aluepelastuslaitoksesta ja sen tehtävistä on sen lisäksi mitä pelastustoimesta annetussa lainsäädännössä, alueellisen pelastustoimen johtosäännössä, valtioneuvoston päätöksessä tai muutoin on säädetty, voimassa tämän toimintasäännön määräykset. Pelastuslaitosta johtaa pelastusjohtaja tukenaan johtoryhmä, johon kuuluvat pelastusjohtajan lisäksi palvelualueiden päälliköt. Johtoryhmän tehtävä on tukea pelastusjohtajaa pelastuslaitoksen strategian toteuttamisessa.

 

Pelastusjohtajan välittöminä alaisina toimivat neljä (4) pelastuspäällikköä, joilla kullakin on erikseen määritelty vastuualue (palvelualue). Palvelualueen päällikön (pelastuspäällikön) tehtävänä on johtaa palvelualueensa toimintaa, toimia tarvittaessa asiantuntijana lautakunnassa oman vastuualueensa osalta sekä suorittaa muut pelastusjohtajan antamat tehtävät. Pelastuspäälliköiden tehtäväjaon päättää pelastusjohtaja.

 

Pelastuslaitos jakaantuu neljään (4) palvelualueeseen; operatiiviseen, riskienhallinnan, tilanne- ja johtokeskuksen sekä hallinnon ja tukipalveluiden palvelualueeseen. Kukin palvelualue jakaantuu edelleen palveluyksiköihin.

 

2 § Operatiivinen palvelualue

 

Palvelualue jakaantuu pelastustoiminnan ja ensihoidon palveluyksiköihin. Palvelualue ylläpitää palvelutasopäätöksen mukaista toimintavalmiutta päivittäisten onnettomuuksien lisäksi suuronnettomuuksia sekä yhteiskunnan häiriötilanteita ja poikkeusoloja varten. Pelastustoiminnan palveluyksikkö vastaa pelastuslain ja palvelutasopäätöksen mukaisista pelastustoiminnan tehtävistä sekä valmiuden ylläpidon edellyttämistä tehtävistä. Ensihoidon palveluyksikkö vastaa terveydenhuoltolain ja ensihoitosopimuksen sekä siihen liittyvän ensihoidon palvelutasopäätöksen mukaisista tehtävistä.

 

Palvelualuetta johtaa pelastuspäällikkö tukenaan johtoryhmä. Johtoryhmään kuuluvat pelastuspäällikkö ja palveluyksiköiden päälliköt. Pelastustoiminnan palveluyksikköä johtaa aluepalopäällikkö ja ensihoidon palveluyksikköä ensihoitopäällikkö.

 

Palvelualueella on tarpeellinen määrä muuta henkilökuntaa.

 

 

3 § Riskienhallinnan palvelualue

 

Palvelualue jakaantuu onnettomuuksien ehkäisyn ja siviilivalmiuden palveluyksiköihin. Onnettomuuksien ehkäisyn vastuutehtäviin kuuluvat erilaiset turvallisuuden valvontaan liittyvät tehtäväkokonaisuudet, turvallisuusviestintä, turvallisuuskoulutus sekä yhteistyö turvallisuuteen liittyvien viranomaisten ja sidosryhmien kanssa. Siviilivalmiuden palveluyksikkö vastaa pelastuslaitoksen jatkuvuudenhallinnan, varautumisen ja väestönsuojaamisen tehtäväkokonaisuuksista sekä alueellisen turvallisuuden kehittämisestä yhteistyössä muiden turvallisuuteen liittyvien toimijoiden kanssa.

 

Palvelualuetta johtaa pelastuspäällikkö tukenaan johtoryhmä. Johtoryhmään kuuluvat pelastuspäällikkö ja palveluyksiköiden päälliköt. Onnettomuuksien ehkäisyn palveluyksikköä johtaa riskienhallintapäällikkö ja siviilivalmiuden palveluyksikköä johtaa valmiuspäällikkö.

 

Palvelualueella on tarpeellinen määrä muuta henkilökuntaa.

 

 

4 § Tilanne- ja johtokeskuksen palvelualue

 

Palvelualue jakaantuu tilannekeskustoiminnat ja esikuntapalvelut palveluyksiköihin. Palvelualueena Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen tilanne- ja johtokeskus organisoi päivittäisen asiakasrajapinnassa tapahtuvan pelastuslaitoksen toiminnan (pelastustoiminta, ensihoito ja riskienhallinta), huolehtien henkilöresurssien oikea-aikaisesta kohdentamisesta asiakasrajapinnan tehtäviin ml. työvuorosuunnittelu, ajoneuvo- ja aluskaluston sijoittumisesta riskiarvioinnin mukaisesti (päivittäisvalmius) toimipisteisiin, maakunnan tilannekuvan ylläpidosta, paloasemakohtaisesta päivittäisestä toimintakalenterista (toiminnan ohjaus ja koordinointi), viestinnästä erillisen viestintäohjeen ja työjärjestyksessä määritellyn tehtäväjaon mukaisesti, kriittisistä ICT järjestelmistä ja niiden toimivuudesta kenttätyöskentelyssä työjärjestyksessä määritellyn tehtäväjaon mukaisesti, sekä pelastustoiminnan johtamisesta ja pelastustoiminnan johtamisen tukemisesta. Tilannekeskustoiminnat palveluyksikkö toimii jatkuvassa toimintavalmiudessa pelastuslaitoksen johtokeskuksen perustana. Tilanne- ja johtokeskustoiminnot on kyettävä toteuttamaan myös häiriö- ja poikkeusoloissa.

 

Palvelualuetta johtaa pelastuspäällikkö tukenaan johtoryhmä. Johtoryhmään kuuluvat pelastuspäällikkö ja palveluyksiköiden päälliköt. Tilannekeskustoiminnat palveluyksikköä johtaa tilannekeskuspäällikkö ja esikuntapalvelut palveluyksikköä esikuntapäällikkö.

 

Palvelualueella on tarpeellinen määrä muuta henkilökuntaa.

 

5 § Hallinnon ja tukipalveluiden palvelualue

 

Palvelualue jakaantuu talouden, viestinnän, hallinnon ja henkilöstön, teknisen, ICT:n, kehittämisen sekä laadunhallinnan, ympäristövastuullisen ja organisaatioturvallisuuden palveluyksiköihin. Pelastuslaitoksen tukipalveluiden palvelualue vastaa pelastuslaitoksen sisäisistä palveluista. Tukipalvelut -palvelualue avustaa pelastuslaitoksen johtamiseen, suunnitteluun ja kehittämiseen liittyvissä tehtävissä. Se tuottaa pelastuslaitoksen toimintaa tukevia ja kehittäviä palveluja sekä toimii näiden tehtäväalueiden asiantuntijana. Palvelualueella hoidetaan keskitetysti pelastuslaitoksen hallinto- ja henkilöstöasiat ja talous- ja sopimusasiat, toimitilojen ja kaluston hallinnointiin liittyvät tehtävät (tekniset palvelut), organisaation viestintä, ICT-palvelut, laadunhallinnan, ympäristövastuullisuuden ja organisaatioturvallisuuden tehtäviä, sekä muut tarvittavat tukipalvelut.

 

Palvelualuetta johtaa pelastuspäällikkö tukenaan johtoryhmä. Johtoryhmään kuuluvat palveluyksiköiden päälliköt. Talouden palveluyksikköä johtaa talouspäällikkö, viestinnän palveluyksikköä johtaa viestintäpäällikkö, hallinnon ja henkilöstön palveluyksikköä johtaa hallinto- ja henkilöstöpäällikkö, teknisen palveluyksikköä johtaa tekninen päällikkö, ICT:n palveluyksikköä johtaa tietohallintopäällikkö, kehittämisen palveluyksikköä johtaa kehittämispäällikkö sekä laadunhallinnan, ympäristövastuullisuuden ja organisaatioturvallisuuden palveluyksikköä johtaa turvallisuuspäällikkö.

 

Palvelualueella on tarpeellinen määrä muuta henkilökuntaa.

 

 

 

6 § Muuta

 

Tarkemmat ohjeet ja määräykset annetaan pelastusjohtajan päätöksillä, sekä pelastusjohtajan hyväksymässä työjärjestyksessä. Työjärjestyksessä määrätään yksityiskohtaisemmin sisäisestä työnjaosta, johtavien virkamiesten ja toimenhaltijoiden sekä tarvittaessa muiden virkamiesten ja toimenhaltijoiden tehtävistä ja sijaisista, sisäisestä hallinnosta sekä asioiden valmistelusta ja ratkaisemisesta. Muun henkilökunnan kuin pelastuspäälliköiden tehtäväkuvauksista vastaavat palvelualueittain pelastuspäälliköt.