Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto1001.02.20214
Kaupunginhallitus6808.02.20217
Kaupunginvaltuusto3115.02.20216

996-2021 (10 00 02)

Tonttien luovuttaminen Kirstinpuisto -nimiseltä asemakaava-alueelta (Ruissalontie, Kirstintasku, Akselintie)

Tiivistelmä:

Kirstinpuiston asemakaava-alueelta esitetään hyväksyttäväksi esisopimus neljän tontin ja yhden tontinosan myymisestä Bonava Suomi Oy:lle perustettaville yhtiöille Turun kaupungin ja Bonava Suomi Oy:n välisen Kirstinpuiston kaavoitusta koskevan yhteistyösopimuksen periaatteiden mukaisesti. Lisäksi esitetään luovutettavaksi asuin-, liike- ja toimistorakennusten tontit vuonna 2018 järjestetyn tontinluovutuskilpailun perusteella Peab Oy:lle perustettaville yhtiöille. TVT Asunnot Oy:lle ja Varsinais-Suomen asumisoikeus Oy:lle esitetään luovutettavaksi asuinkerrostalotontit valtion tukemaan asuntotuotantoon. Perustettavan kiinteistöosakeyhtiön lukuun esitetään luovutettavaksi tontti aluetta palvelevan pysäköintilaitoksen toteuttamiseksi. TVT Asunnot Oy:lle, Varsinais-Suomen asumisoikeus Oy:lle ja ja Peab Oy:lle luovutetaan yhteisesti LPA -tontti pysäköinnin järjestämiseksi.

Khkeh § 10

Kaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin ja tonttipäällikkö Timo Laiho 21.1.2021:

Iso-Heikkilän kaupunginosaan on yhteistyössä alueen toisen suuren maanomistajan, Bonava Suomi Oy:n, kanssa sekä jäljempänä selostetun tontin-luovutuskilpailun voittaneen tahon, Peab Oy:n, kanssa laadittu asemakaavanmuutos ”Kirstinpuisto” (2/2013), joka on tullut voimaan 16.5.2020.

Asemakaavassa on Turun kaupungin omistamille alueille kaavoitettu yhteensä noin 75.000 k-m2 asuinkerrostalojen tai asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueita sekä niitä palvelevia autopaikoitukseen varattuja korttelialueita. Bonava Suomi Oy:n omistamille maa-alueille Kirstinpuiston asemakaava-alueella on osoitettu rakennusoikeutta 44.000 k-m2. Tällä päätöksellä päätetään kaupungin tonttien luovuttamisesta Bonava Suomi Oy:lle, mikä perustuu Turun kaupungin ja Bonava Suomi Oy:n väliseen yhteistyösopimukseen. Peab Oy:lle esitettävä luovutus perustuu järjestettyyn tontinluovutuskilpailuun. Lisäksi päätetään tonttien luovutuksista valtion tukemaan asuntotuotantoon TVT Asunnot Oy:lle sekä Varsinais-Suomen asumisoikeus Oy:lle.

Em. tonttien luovuttaminen on tarkoituksenmukaista käsitellä yhtenä kokonaisuutena, sillä tonttien luovutusten yhteydessä on välttämätöntä sopia myös pysäköintitalon toteuttamisesta alueelle.

Asemakaavamääräysten mukaisesti vain osa tontteja palvelevista pysäköintipaikoista voidaan sijoittaa omille tonteille ja loput paikoista tulee sijoittaa LPA -alueille tai enintään 300 m etäisyydelle tontin rajasta. Edellä esitetyn vuoksi tämän kokonaisuuden yhteydessä esitetään hyväksyttäväksi myös osakassopimus pysäköintitalon toteuttamisesta (liite 8) siten, että pysäköintitalon osakkaina ovat Peab Oy:n, Bonava Suomi Oy:n sekä Saippua Centerin aluetta toteuttavan Lehto Asunnot Oy:n lisäksi TVT Asunnot Oy sekä Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy ja myös omistamiensa tonttien osalta Turun kaupunki.

Kaupunki toimii osakkaana vain pysäköintitalon rakentamisvaiheen ja alueen rakentumisen välivaiheen ajan siihen saakka, kunnes kaupunki on luovuttanut kaikki alueen tontit, joiden pysäköintiä on tarpeen sijoittaa rakennettavaan pysäköintitaloon. Tonttien luovutussopimuksissa osapuolet sitoutuvat hankkimaan pysäköintipaikkoja kyseisestä pysäköintitalosta rakentamiskustannukseen perustuvaan hintaan. Pysäköintitalon 322 autopaikasta kaupungin osuus on 126 autopaikkaa, joiden maksuosuus on enintään 2.967.300 euroa (alv 0 %).

TVT Asunnot Oy ja Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy vastaavat itse omista autopaikoistaan.

Tonttien luovutukset Bonava Suomi Oy:lle

Turun kaupunki ja NCC Rakennus Oy ovat 23.9.2015 allekirjoittaneet Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöksen 16.6.2015 § 349 mukaisen yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on ollut Kirstinpuiston alueella molempien osa-puolten omistamien alueiden yksityiskohtainen asemakaavoitus ja siten yhteistyössä edesauttaa alueen kehittymistä kaupungin keskustan rakennetta täydentäväksi asumis- ja toimitilakäyttötarkoitukseen sopivaksi aluekokonaisuudeksi.

Yhteistyösopimuksen mukaisesti ”Kirstinpuisto” -nimisellä kaava-alueella kaupungin omistuksessa olevan korttelin 45 tulevasta rakennusoikeudesta voidaan toteuttaa noin 50 %:a NCC:n tai sen osoittaman yhteistyökumppanin toimesta, mikäli NCC on aloittanut omistamiensa alueiden rakentamisen projektiryhmän sopimissa puitteissa. Lisäksi osapuolet ovat sitoutuneet projektin edetessä neuvottelemaan myös kaupungin omistuksessa olleen korttelin 3 toteuttamisesta vastaavalla tavalla kuin korttelin 45 osalta on sovittu. NCC Rakennus Oy on jakautunut vuonna 2016, jolloin muodostui NCC Asuminen Oy, joka nykyään on yritysnimeltään Bonava Suomi Oy. Bonava Suomi Oy on aloittanut omistamiensa alueiden toteuttamisen Kirstinpuiston asemakaava-alueella projektiryhmän sopimissa puitteissa jo vuoden 2020 lopulla.

Bonava Suomi Oy on 20.12.2019 jättänyt Turun kaupungin ja Bonavan väliseen yhteistyösopimukseen perustuvan ostotarjouksen kaupungille. Tarjouksen pohjalta tonttipalvelut on neuvotellut Bonava Suomi Oy:n kanssa kiinteistökaupan esisopimuksen neljästä kaupungin omistamasta tontista, joiden ra-kennusoikeus on yhteensä 24.700 k-m2 sekä niitä palvelevasta LPA -tontin osasta. Lisäksi esisopimuksessa on sovittu yhteistyösopimuksen tarkoittamalla tavalla, että mikäli Bonava Suomi Oy esisopimuksen mukaisesti ostaa tontit määräajoissa ja niiden rakentuminen on käynnistynyt kauppakirjojen rakentamisvelvoitteiden edellyttämällä tavalla, on Bonava Suomi Oy:lla optio neuvotella kaupungin kanssa vuoden 2025 aikana vielä kahden tontin ostamisesta tällöin päätettävin ehdoin (ns. optiotontit).

Esisopimuksen mukaisilla luovutuksilla ja mahdollisilla optiotonteilla Bonava Suomi Oy:lle luovutettaisiin yhteensä 35.600 k-m2 kaupungin maalle kaavoitettua rakennusoikeutta, mikä kattaa yhteistyösopimuksen tarkoittaman noin 50 %:a kaupungin omistamille alueille kaavoitetusta rakennusoikeudesta. Optio-oikeuden kohteena olevat tontit ovat Kirstinpuiston alueen kunnallisteknisen rakentamisen aikana varikko- ja varastoaluekäytössä.

Laaditun esisopimuksen mukaisesti Bonava Suomi Oy perustettavien yhtiöiden lukuun sitoutuu ostamaan seuraavat esisopimuksen kohteet vapaavalintaisessa järjestyksessä siten, että ensimmäinen kohde on ostettava 31.12.2022 mennessä, toinen kohde 31.12.2023 mennessä, kolmas kohde 31.12.2024 mennessä ja viimeinen kohde 31.12.2025 mennessä:

Lisäksi Ostaja sitoutuu ostamaan seuraavan esisopimuksen kohteen 31.12.2025 mennessä:

AL-2 ja AK-1 -tonttien osalta kauppahinnan määräytymisen perusteena käytetään 375 €/k-m2 ja pysäköintitontin osan osalta kauppahinnan määräytymisen perusteena käytetään 20 €/maa-m2. Kauppahinnat sidotaan viralliseen elin-kustannusindeksilukuun 1977 (perusindeksi 1951:10=100) ja tarkistetaan kaupantekohetkellä viimeksi vahvistettuun elinkustannusindeksin pistelukuun, mikäli pisteluku on noussut.

Ilman kauppahintojen elinkustannusindeksin mukaista tarkistamista, on esisopimuksen kohteiden yhteenlaskettu kauppahinta 9.288.980,00 euroa.

Tonttien hinnoittelu perustuu Kuntalain 130 §:n mukaisesti puolueettomien arvioitsijoiden (FinCap Kiinteistövarainhoito Oy ja CBRE Finland Oy) laatimiin 25.11.2019 ja 29.11.2019 päivättyihin arviolausuntoihin (oheismateriaalit 2 ja 3). Hinnat ovat lausuntojen perusteella markkinaperusteisia.

Luovutukset tehdään liitteenä 1 olevan esisopimuksen ja esisopimuksen liitteenä olevien kauppakirjaluonnosten mukaisin ehdoin. Maankäyttöjohtaja valtuutetaan hyväksymään tonttien 853-62-2-26 ja -27 sekä 853-62-45-7 ja -8 ja tontteja 853-62-45-7 ja -8 palvelevien pysäköintiyhtiön osakkeiden lopulliset tarkentuneet kauppakirjaehdot laadittavan esisopimuksen ehtojen mukaisesti.

Kaupunginhallituksen 14.9.2020 § 389 tekemän, asunto- ja maapolitiikan periaatteiden täytäntöönpanoa koskevan, päätöksen perusteella tontteja voidaan luovuttaa myös myymällä ennen 15.6.2020 voimassa olleilta Linnakaupungin asemakaava-alueilta.

Tonttien luovutukset Kirstinpuiston asemakaava-alueelta valtion tukemaan asuntotuotantoon

Kaupunki on Bonavan ja kaupungin keskinäisessä yhteistyösopimuksessa asettanut tavoitteeksi, että noin 20 % kaupungin omistamasta rakennusoikeudesta toteutetaan valtion tukemana asuntotuotantona. Kaupungin omistamille alueille Kirstinpuisto -nimiselle kaava-alueelle kaavoitettiin rakennusoikeutta yhteensä noin 75000 k-m2, joten tavoitteen mukaisesti ARA-tuotantoon on tarkoitus luovuttaa noin 15 000 k-m2.

Bonava Suomi Oy on kaupunkikehitysjaoston 13.1.2020 § 4 hyväksymässä maankäyttösopimuksessa sitoutunut toteuttamaan omistamilleen korttelialueille vähintään 8000 k-m2 ARA-tuotantoa seitsemän vuoden kuluessa asemakaavan voimaantulosta. Mikäli Bonava jättää velvoitteen toteuttamatta, on yhtiön maankäyttösopimuksen mukaisesti maksettava kaupungille sopimussakkoa. Yhteistyösopimuksen mukaisen tuotantotavoitteen toteutumisen varmistamiseksi kaupunki on nyt hyväksyttävän kiinteistökaupan esisopimuksen ehdoissa pidättänyt oikeuden edellyttää Bonava Suomi Oy:lle varatuille optiotonteille valtion tukemaa asuntotuotantoa (ARA-tuotantoa) vähintään puolet optiotonttien asuinrakennusoikeudesta (eli 6000 k-m2). Mikäli ARA-tuotannon osuus ei Bonava Suomi Oy:n ja kaupungin välisen maankäyttösopimuksen mukaisesti näytä toteutuvan Bonava Suomi Oy:n omistuksessa olevilla alueilla, tulee Kaupunki edellyttämään ARA-tuotantoa Bonava Suomi Oy:n optiotonteille ja vaatimaan maankäyttösopimuksen mukaista sopimussakkoa.

Kaupungin omistamien alueiden osalta TVT Asunnot Oy:n ja Varsinais-Suomen asumisoikeus Oy:n kanssa on käyty neuvotteluja ARA-tuotannon toteuttamiseksi. Tässä vaiheessa TVT Asunnot Oy:lle ja Varsinais-Suomen asumisoikeus Oy:lle on tarkoituksenmukaista luovuttaa kummallekin yksi tontti / kaksi rakennuspaikkaa, joilla on rakennusoikeutta yhteensä 10.500 k-m2. Yhtiöt ovat hakemuksissaan pyytäneet tonttien ostamista. Tontit myydään valtion tukemaan asuntotuotantoon ARA:n hyväksymällä enimmäistonttihinnalla, joka Iso-Heikilän alueella vuonna 2021 on 250 euroa/k-m2.

TVT Asunnot Oy:lle myytävä asuinkerrostalotontti 853-62-3-3 on alaltaan noin 2848 m2 ja kauppahinta 1.450.000,00 euroa (5800 k-m2 * 250 €/k-m2. Kauppakirjaehdot ovat liitteenä 5.

Varsinais-Suomen asumisoikeus Oy:lle myytävä asuinkerrostalotontti 853-62-3-4 on alaltaan noin 2367 m2 ja kauppahinta 1.175.000,00 euroa (4700 k-m2 * 250 €/k-m2). Kauppakirjaehdot ovat liitteenä 6.

Tonttien luovutukset Peab Oy:lle:

Turun kaupunki on asemakaavaluonnoksen tultua hyväksytyksi järjestänyt osaan omistamistaan alueista tontinluovutuskilpailun vuonna 2018. Kilpailu on ollut suunnittelu- ja toteutusryhmille suunnattu avoin kilpailu asemakaavaehdotuksen laatimisen pohjaksi ja alueelle sijoittuvien kahden korttelialueen rakennuttajien/rakentajien valitsemiseksi. Tontinluovutuskilpailun mukaisesti kilpailualueelle tuli suunnitella ja toteuttaa liiketiloja vähintään 3000 k-m2, josta päivittäistavarakaupan koko oli noin 1600 k-m2. Lisäksi alueelle tuli suunnitella ja rakentaa vähintään 300 autopaikan pysäköintilaitos. Loppuosa kortteleista voidaan toteuttaa asuntoina.

Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto on ratkaissut tontinluovutuskilpailun ehdotuksien laatuarvioinnin ja hintatarjouksien pohjalta 22.10.2018 § 94 ja kilpailun 1. sija on päätetty menevän Peab Oy:n kilpailuehdotukselle ”Duo”. Voittaneen työn pohjalta Turun kaupunki on laatinut jatkosuunnittelun aikana yhteistyössä Peab Oy:n kanssa kilpailuehdotusten pohjalta tarkennuksia asemakaavaehdotukseen kilpailukortteleiden osalta.

Tontinluovutuskilpailun ehtojen mukaisesti, osapuolen, jonka kanssa jatkoneuvottelut sekä suunnitelmien tarkistaminen on yhteisymmärryksessä saatu päätökseen, tulee ostaa tai vuokrata korttelien tontit yhden vuoden kuluessa siitä, kun ”Kirstinpuisto” -niminen asemakaava on kuulutettu voimaan, edellyttäen, että alueen kunnallistekniikka on rakennettu siihen tasoon, että tonttien toteuttaminen on mahdollista. Kauppakirjaan tai vuokrasopimukseen on sisällytettävä toteutusvelvoite sekä sitoumus hyväksyttyjen tontinkäyttösuunnitelmien noudattamiseen. Osapuolet ovat käyneet suunnitelmien tarkistamisesta jatkoneuvottelut 30.1. ja 11.2.2019.

Asemakaavaehdotus on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 16.3.2020 § 34 ja kaavaehdotus on kuulutettu voimaan 16.5.2020. Lisäksi Kirstinpuiston kaava-alueen kunnallistekniikan rakentaminen on käynnistymässä keväällä 2021 alueen rakentamisen edellyttämässä aikataulussa.

Tontinluovutuskilpailussa voittaneen Peab Oy:n asuinrakennusoikeudesta jättämä hyväksytty hintatarjous oli 350 €/k-m2 ja se on sidottu viralliseen elinkustannusindeksin pistelukuun 1927 (perusindeksi 1951:10=100). Elinkustannusindeksillä tarkistettuna hintatarjous vastaa nykyisin noin 360 €/k-m2. Hintatarjous on koskenut ainoastaan pääasiassa asumiseen käytettävää rakennusoikeutta.

Asemakaavassa on osoitettu erillinen 2000 k-m2 suuruinen rakennusoikeus myymälätilalle, johon on tarkoitus toteuttaa päivittäistavarakauppa. Myymälärakennusoikeuden arvona esitetään käytettäväksi 300 €/k-m2 tarkistettuna samaan elinkustannusindeksin pistelukuun 1927 (perusindeksi 1951:10=100). Em. liiketilan rakennusoikeuden arvo on käydyssä kilpailussa alhaisin hyväksyttävä rakennusoikeuden arvo ja myös Kuntalain 130 §:n mukaisesti puolueettoman arvioijan (CBRE Finland Oy) 29.11.2019 laatiman arviolausunnon perusteella markkinaperusteinen.

Peab Oy:lle perustettavien tai perustettujen yhtiöiden lukuun vuokrattava Turun kaupungin 62. kaupunginosan 3. korttelin tontti 8 (853-62-3-8), alaltaan noin 2323 m2, on asemakaavan (2/2013) mukainen asuin-, liike- ja toimistorakennusten tontti (AL-3).

Vuokra-aika alkaa kesäkuun 1. päivänä 2021 ja jatkuu joulukuun 31. päivään 2070 saakka, jolloin vuokraus päättyy irtisanomista vaatimatta. Perusvuosivuokraksi vahvistetaan tontinluovutuskilpailun perusteella 87.205,50 euroa (4400 k-m² * 350 €/k-m² + 1950 k-m2 * 300 €/k-m2) * 1977/1927 * 4%). Vuokra-alue luovutetaan vuokralle käytettäväksi maanvuokralain (258/1966) 3 luvun tarkoittamalla tavalla asumistarkoituksiin sekä myymälärakennuksen rakennuspaikaksi.

Peab Oy:lle perustettavien tai perustettujen yhtiöiden lukuun vuokrattava Turun kaupungin 62. kaupunginosan 1. korttelin hyväksytyn tonttijaon mukaisen tontin 20 (853-62-1-20) muodostusosa, noin 4180 m2 suuruinen osa tontista 853-62-3-2, on asemakaavan (2/2013) mukainen asuin-, liike- ja toimistorakennusten tontti (AL-1).

Vuokra-aika alkaa kesäkuun 1. päivänä 2021 ja jatkuu joulukuun 31. päivään 2070 saakka, jolloin vuokraus päättyy irtisanomista vaatimatta. Perusvuosivuokraksi vahvistetaan tontinluovutuskilpailun perusteella 146.361,61 euroa (10 190 k-m² * 350 €/k-m² * 1977/1927 * 4 %). Peab Oy:lle luovutettavan suuren rakennusoikeusmäärän ja sen vaiheittaisen toteutuksen sekä kunnallistekniikan arvioidun rakentamisaikataulun vuoksi vuokraan on otettu porrastus siten, että 1.6.2021 – 31.12.2021 väliseltä ajalta peritään 20 % perusvuokrasta, 1.1.2022 – 31.12.2022 väliseltä ajalta peritään 60 % perusvuokrasta ja 1.1.2023 alkaen 100 % perusvuokrasta. Vuokra-alue luovutetaan vuokralle käytettäväksi maanvuokralain (258/1966) 3 luvun tarkoittamalla tavalla pääasiallisesti asumistarkoituksiin. Vuokra-alueelle saa asumisen lisäksi sijoittaa korttelialuetta koskevan asemakaavamääräyksen mukaisesti liike- ja toimistotilaa.

Tontinluovutuskilpailun mukaan kilpailun voittaja voi valita vuokraako vai ostaako se kilpailutontit. Peab Oy:n esityksestä vuokrasopimuksiin sisältyy osto-optio 31.12.2023 asti vuokrasopimuksen mukaisella pääoma-arvolla sidottuna viralliseen elinkustannusindeksin pistelukuun 1927 (perusindeksi 1951:10=100) ja tarkistettuna kaupantekohetkellä viimeksi vahvistettuun elinkustannusindeksin pistelukuun, mikäli pisteluku on noussut. Osto-option toimeenpano esitetään maankäyttöjohtajan hyväksyttäväksi.

Vuokrasopimuksiin on sisällytetty rakentamisvelvoite sekä ehto, että rakentamisen vuokra-alueelle tulee pohjautua Kirstinpuiston tontinluovutuskilpailussa esitettyyn kilpailuehdotukseen ”Duo” ottaen huomioon kilpailun jälkeen 30.1. ja 11.2.2019 käydyt neuvottelut ja niissä sovitut suunnitelmien kehittämistarpeet, joiden toteuttamiseen vuokramies on ilmoittanut sitoutuvansa.

Muut vuokrasopimusehdot käyvät ilmi liitteistä 2-4.

LPA-tontin luovutus:

Asemakaavassa (2/2013) on osoitettu autopaikkojen korttelialueen (LPA-1) tontti 853-62-3-5 ”Kirstintasku”, joka on tarkoitettu Peab Oy:lle, TVT Asunnot Oy:lle ja Varsinais-Suomen asumisoikeus Oy:lle luovutettavien tonttien käyttöön maantasopysäköinnin ja kulkuyhteyksien järjestämistä varten (liite 7).

Määräosin Peab Oy:lle perustettaville tai perustetuille yhtiöille (25/50), TVT Asunnot Oy:lle (14/50) ja Varsinais-Suomen asumisoikeus Oy:lle (11/50) vuokrattava tontti 853-62-3-5, pinta-alaltaan 1817 m2, on autopaikkojen korttelialueen tontti (LPA-1). Vuokra-aika alkaa kesäkuun 1. päivänä 2021 ja jatkuu joulukuun 31. päivään 2050 saakka, jolloin vuokraus päättyy irtisanomista vaatimatta. Perusvuosivuokraksi vahvistetaan 1.817,00 euroa (1817 m² * 20 €/m² * 5 %). Vuokra-alue luovutetaan vuokralle käytettäväksi maanvuokralain (258/1966) 5 luvun tarkoittamalla tavalla tontteja 853-62-3-3, -4, -7 ja -8 palvelevaa pysäköintiä varten ja siihen liittyviin tarkoituksiin.

Vuokran määrä on Kuntalain 130 §:n mukaisesti puolueettoman arvioijan (FinCap Kiinteistövarainhoito Oy) laatiman 25.11.2019 päivätyn arviokirjan perusteella markkinaperusteinen.

Kaava-alueella sijaitsee lisäksi kaupungin omistamilla mailla kaksi muuta autopaikkojen korttelialueen tonttia (LPA-1); 853-62-45-6 (Akselintasku) ja 853-62-1-20 (Artturintasku). Akselintasku tullaan vuokraamaan Bonava Suomi Oy:n esisopimuksen mukaisesti korttelin 45 tonttien käyttöön. Artturintasku tullaan vuokraamaan erillisellä päätöksellä Peab Oy:lle tällä päätöksellä luovutettavan tontin 853-62-1-21 käyttöön sekä lisäksi vähäisemmässä määrin pysäköintitarvetta on esiintynyt myös muilla korttelin 1 tonteilla, joten Artturintaskun vuokraamisesta määräosin tullaan tekemään erillinen luovutuspäätös kaupunkiympäristötoimialan hallinnonjärjestämispäätöksessä asetetuin valtuuksin.

Pysäköintitalon toteuttaminen:

Kaikkien kortteleiden alueilla pysäköinti on asemakaavassa määrätty järjestettäväksi siten, että osa paikoista on mahdollista sijoittaa omalle tontille ja loput autopaikat on sijoitettava LPA- tai a-alueille enintään 300 metrin etäisyydelle tontin rajasta.

Vuonna 2018 järjestetyssä tontinluovutuskilpailussa oli edellytyksenä, että alueelle tulee suunnitella ja rakentaa vähintään 300 autopaikan pysäköintilaitos. Kilpailukortteleiden lisäksi velvoitepaikkoja ilmoitettiin osoitettavan viereisten kaupungin omistamien kortteleiden käyttöön ja paikkojen luovuttaminen tulee tapahtua omakustannushintaan. Velvoitepaikkojen lopullisesta määrästä, toteutuksesta ja ostosta tuli neuvotella asemakaavaehdotuksen ja tontinkäyttösuunnitelmien tarkentamisen sekä kilpailutonttien luovutusehtojen sopimisen yhteydessä. Kilpailuehdotuksessa tuli ilmoittaa pysäköintilaitoksen velvoitepysäköintipaikan tavoitehinta (luovutushinta, euroa/autopaikka). Peab Oy:n voittaneen tarjouksen mukainen velvoitepysäköintipaikan arvioitu luovutushinta oli 25.000 €/ap (alv 0%) ja lopullinen velvoitepaikan omakustannushinta ilmoitettiin määriteltävän rakennusurakan yleisten sopimusehtojen (YSE 1998) pykälän 47 mukaisesti.

Asemakaavanmuutoksen jälkeen kortteliin 3 on laadittu tonttijako, jossa muodostunut asuin-, liike- ja toimistorakennusten tontti (AL-3) 853-62-3-7 on kokonaisuudessaan osoitettu autojen säilytyspaikan rakennusalaksi (a) kortteleiden 1, 2, 3, 28, 30 ja 45 tarpeisiin.

Kaavan voimaantulon jälkeen on yhteistyössä Peab Oy:n kanssa neuvoteltu tontinluovutuskilpailun mukaisen pysäköintitalon toteuttamisesta. Infran suunnittelu on edennyt samanaikaisesti ja tontinluovutuskilpailun jälkeen muuttuneet katukorkeudet ovat aiheuttaneet tarvetta muokata pysäköintitalon suunnitelmia. Muuttuneiden katukorkojen johdosta, ja huomioiden asemakaavan määräykset mm. pysäköintitalon korkeuden suhteen, on pysäköintitalon maksimipaikkamääräksi vahvistunut 322 autopaikkaa.

Peab Oy, Bonava Suomi Oy, TVT Asunnot Oy ja Varsinais-Suomen asumisoikeus Oy ovat tehneet jatkosuunnittelua heille luovutettavaksi esitettävien tonttien osalta, jotta on pystytty arvioimaan tonttien tarvitsemien autopaikkojen määriä pysäköintitalosta. Lisäksi Lehto Asunnot Oy on ilmoittanut halukkuutensa hankkia pysäköintipaikkoja rakennettavasta pysäköintitalosta tontin 853-62-30-5 käyttöön. Tonttien tulevat omistajat/haltijat sekä Turun kaupunki ja Lehto Asunnot Oy ovat neuvotelleet pysäköintipaikkojen jakautumisesta tonttien kesken seuraavan taulukon mukaisesti:

Pysäköintilaitoksen toteuttamiseksi osapuolet perustavat kiinteistöosakeyhtiön, jonka tehtävänä on omistaa ja toteuttaa maanpäällinen pysäköintilaitosrakennus. Kaupunki on alkuvaiheessa mukana perustettavassa yhtiössä osuudella, joka vastaa kaupungin omistukseen toistaiseksi jäävien tonttien pysäköintipaikkatarvetta (126 paikkaa). Samalla kaupunki kuitenkin tekee Bonava Suomi Oy:n kanssa tämän päätösehdotuksen mukaisen kiinteistökaupan esisopimuksen neljästä tontista sekä kahdesta optiotontista, joiden luovutuksen toteutuessa kaikki pysäköintipaikkoihin oikeuttavat osakkeet myydään Bonava Suomi Oy:lle vaiheittain. Mikäli esisopimuksen mukaiset luovutukset eivät toteutuisi, tulisi kaupungin etsiä tonteille toinen ostaja/ostajat jolle/joille kyseessä oleviin pysäköintipaikkoihin liittyvät osakkeet sitten luovutettaisiin. Pysäköintilaitoksen toteuttamista varten kaupungin tulee varautua hankkeesta aiheutuviin kustannuksiin, joiden kattohinta kaupungin osuuden osalta on 2.967.300 euroa (alv 0 %).

Liitteenä 8 olevan osakassopimuksen mukaisesti perustettavan tai perustetun yhtiön lukuun vuokrattava Turun kaupungin 62. kaupunginosan 3. korttelin tontti 7 (853-62-3-7), alaltaan noin 2773 m2, on asemakaavan (2/2013) mukainen asuin-, liike- ja toimistorakennusten tontti (AL-3) ja koko tontti on autojen säilytyspaikan rakennusalaa (a) kortteleiden 1, 2, 3, 28, 30 ja 45 tarpeisiin.

Vuokra-aika alkaa kesäkuun 1. päivänä 2021 ja jatkuu joulukuun 31. päivään 2050 saakka, jolloin vuokraus päättyy irtisanomista vaatimatta. Perusvuosivuokraksi vahvistetaan 3.523,00 euroa (2773 m² * 20 €/m² * 5 % + 50 k-m2 * 300 €/k-m2 * 5 %). Vuokra-alue luovutetaan vuokralle käytettäväksi maanvuokralain (258/1966) 5 luvun tarkoittamalla tavalla pysäköintilaitoksen rakennuspaikaksi. Vuokra-alueelle saadaan lisäksi sijoittaa siihen rajoittuvan AL-3 -korttelin rakennuksia palvelevia tiloja.

Liikerakennusoikeuden hinnoittelussa on käytetty samaa hinnoittelua kuin tontilla 853-62-3-8, mikä on myös Kuntalain 130 §:n mukaisesti puolueettoman arvioijan (CBRE Finland Oy) 29.11.2019 laatiman arviolausunnon perusteella markkinaperusteinen. Pysäköintitontin osalta hinnoittelu pohjautuu Kuntalain 130 §:n mukaisesti puolueettoman arvioijan (FinCap Kiinteistövarainhoito Oy) laatimaan 25.11.2019 päivättyyn arviokirjaan LPA-tontin markkinaperusteisesta hinnasta.

Liite 1Esisopimus liitteineen Bonava Suomi Oy

Liite 2Maanvuokrasopimus 853-62-3-7

Liite 3Maanvuokrasopimus 853-62-3-8

Liite 4Maanvuokrasopimus 853-62-1-20

Liite 5Kauppakirja 853-62-3-3

Liite 6Kauppakirja 853-62-3-4

Liite 7Maanvuokrasopimus 853-62-3-5

Liite 8Pysäköintiyhtiön osakassopimus

Oheismateriaali 1Aluekartta ehdotetuista luovutuksista

Oheismateriaali 2Arviokirja FinCap Kiinteistövarainhoito Oy (salassa pidettävä, JulkL 24 § 17 ja 20 kohdat)

Oheismateriaali 3Arviokirja CBRE Finland Oy (salassa pidettävä, JulkL 24 § 17 ja 20 kohdat)

Karttalinkki

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Weber ja Perho ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Weberin tilalla asian käsittelyyn osallistui Vornanen.

Kh § 68

Liite 1Esisopimus liitteineen Bonava Suomi Oy

Liite 2Maanvuokrasopimus 853-62-3-7

Liite 3Maanvuokrasopimus 853-62-3-8

Liite 4Maanvuokrasopimus 853-62-1-20

Liite 5Kauppakirja 853-62-3-3

Liite 6Kauppakirja 853-62-3-4

Liite 7Maanvuokrasopimus 853-62-3-5

Liite 8Pysäköintiyhtiön osakassopimus

Oheismateriaali 1Aluekartta ehdotetuista luovutuksista

Oheismateriaali 2Arviokirja FinCap Kiinteistövarainhoito Oy (salassa pidettävä, JulkL 24 § 17 ja 20 kohdat)

Oheismateriaali 3Arviokirja CBRE Finland Oy (salassa pidettävä, JulkL 24 § 17 ja 20 kohdat)

Karttalinkki

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä tonttipäällikkö Timo Laiho.

Kv § 31

Liite 1Esisopimus liitteineen Bonava Suomi Oy

Liite 2Maanvuokrasopimus 853-62-3-7

Liite 3Maanvuokrasopimus 853-62-3-8

Liite 4Maanvuokrasopimus 853-62-1-20

Liite 5Kauppakirja 853-62-3-3

Liite 6Kauppakirja 853-62-3-4

Liite 7Maanvuokrasopimus 853-62-3-5

Liite 8Pysäköintiyhtiön osakassopimus

Oheismateriaali 1Aluekartta ehdotetuista luovutuksista

FinCap Kiinteistövarainhoito Oy:n ja CBRE Finland Oy:n arviokirjat (salassa pidettävä, JulkL 24 § 17 ja 20 kohdat) ovat nähtävänä johtava kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhosella.

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian käsittely kokouksessa

Ryhdyttäessä käsittelemään asiaa puheenjohtaja Rantanen ilmoitti hallintosäännön 145 §:n nojalla rajoittavansa tässä asiassa pidettävien puheenvuorojen pituuden enintään 5 minuuttiin.

Jakelu

aoBonava Suomi Oy
aoLehto Asunnot Oy
aoPeab Oy
aoTVT Asunnot Oy
aoVarsinais-Suomen Asumisoikeus Oy
tpvKaupunkiympäristötoimiala


Liitteet:

Khkeh § 10
Liite 1:Esisopimus liitteineen Bonava Suomi Oy / Föravtalet med bilagor Bonava Finland Oy
Liite 2:Maanvuokrasopimus 853-62-3-7 / Arrendeavtal 853-62-3-7
Liite 3:Maanvuokrasopimus 853-62-3-8 / Arrendeavtal 853-62-3-8
Liite 4:Maanvuokrasopimus 853-62-1-20 / Arrendeavtal 853-62-1-20
Liite 5:Kauppakirja 853-62-3-3 / Köpebrev 853-62-3-3
Liite 6:Kauppakirja 853-62-3-4 / Köpebrev 853-62-3-4
Liite 7:Maanvuokrasopimus 853-62-3-5 / Arrendeavtal 853-62-3-5
Liite 8:Pysäköintiyhtiön osakassopimus

Kh § 68
Liite 1:Esisopimus liitteineen Bonava Suomi Oy / Föravtalet med bilagor Bonava Finland Oy
Liite 2:Maanvuokrasopimus 853-62-3-7 / Arrendeavtal 853-62-3-7
Liite 3:Maanvuokrasopimus 853-62-3-8 / Arrendeavtal 853-62-3-8
Liite 4:Maanvuokrasopimus 853-62-1-20 / Arrendeavtal 853-62-1-20
Liite 5:Kauppakirja 853-62-3-3 / Köpebrev 853-62-3-3
Liite 6:Kauppakirja 853-62-3-4 / Köpebrev 853-62-3-4
Liite 7:Maanvuokrasopimus 853-62-3-5 / Arrendeavtal 853-62-3-5
Liite 8:Pysäköintiyhtiön osakassopimus / Delägaravtal i parkeringsbolaget

Kv § 31
Liite 1:Esisopimus liitteineen Bonava Suomi Oy / Föravtalet med bilagor Bonava Finland Oy
Liite 2:Maanvuokrasopimus 853-62-3-7 / Arrendeavtal 853-62-3-7
Liite 3:Maanvuokrasopimus 853-62-3-8 / Arrendeavtal 853-62-3-8
Liite 4:Maanvuokrasopimus 853-62-1-20 / Arrendeavtal 853-62-1-20
Liite 5:Kauppakirja 853-62-3-3 / Köpebrev 853-62-3-3
Liite 6:Kauppakirja 853-62-3-4 / Köpebrev 853-62-3-4
Liite 7:Maanvuokrasopimus 853-62-3-5 / Arrendeavtal 853-62-3-5
Liite 8:Pysäköintiyhtiön osakassopimus / Delägaravtal i parkeringsbolaget