Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus56707.12.20201
Kaupunginvaltuusto21414.12.20206

4802-2020 (00 01 01, 01 01 00)

Hallintosäännön muuttaminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti 8.10.2018 § 378 käynnistää Turun kaupungin päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmän tarkastelun. Valtuusto päätti 14.10.2019 § 151 hyväksyä ohjausryhmän raportin suositukset linjauksina uuden hallintosäännön jatkovalmistelulle. Ensimmäisessä vaiheessa muutettiin konsernihallinnon organisaatiota 1.9.2020 lukien. Toisessa vaiheessa (voimaan 1.6.2021) muutetaan hallintosääntöä pormestarimallia koskevine säännöksineen.

Kh § 567

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen 4.12.2020:

Kuntalain edellyttämä hallintosääntö

Jokaisessa kunnassa on oltava kunnan hallinnon ja toiminnan järjestämistä, päätöksenteko- ja hallintomenettelyä sekä valtuuston toimintaa keskitetysti ohjaava hallintosääntö. Hallintosäännöstä ilmenee muun ohella, minkälaisia toimielimiä kunnassa on, miten kunnan johtaminen on järjestetty ja miten kunnan henkilöstöorganisaatio on järjestetty.

Valtuuston ohella kunnassa on oltava kunnanhallitus ja tarkastuslautakunta sekä vaalilain edellyttämät vaalitoimielimet. Lisäksi kaksikielisessä kunnassa tulee olla opetustoimen hallintoon erillinen toimielin kumpaakin kieliryhmää varten taikka yhteinen toimielin, joka jakautuu kieliryhmiä varten jaostoihin. Toimielimen tai jaoston jäsenet on valittava asianomaiseen kieliryhmään kuuluvista henkilöistä. Muilta osin valtuusto voi lähtökohtaisesti päättää kunnan toimielinorganisaation rakenteesta.

Kaupungin johtamisjärjestelmää koskevat aikaisemmat päätökset

Kaupunginhallitus päätti 8.10.2018 § 378 käynnistää Turun kaupungin päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmän tarkastelun. Ohjausryhmä laati kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle ehdotuksen päätöksenteko- ja johtamismallista. Valtuusto päätti 14.10.2019 § 151 muun ohella hyväksyä ohjausryhmän raportin suositukset linjauksina uuden hallintosäännön jatkovalmistelulle siten, että johtamismallin jatkovalmistelu tehdään raportin vaihtoehdon 2 (ns. pormestarimalli) mukaisesti ja että vaadittavat muutokset hallintosääntöön valmistellaan valtuuston päätettäväksi portaittain siten, että kokonaisuus voi tulla voimaan viimeistään kesäkuussa 2021.

Valtuuston hyväksymän vaihtoehdon 2 (ns. pormestarimalli) mukaan valtuusto valitsee pormestarin ja kolme apulaispormestaria. Pormestari toimii kaupunginhallituksen ja sen konsernijaoston puheenjohtajana. Apulaispormestarit toimivat kukin oman tehtäväalueensa lautakuntien puheenjohtajina sekä kaupunginhallituksen varapuheenjohtajina. Lisäksi valtuuston hyväksymien linjausten mukaan hallintosääntöä muutetaan siten, että

Viimeisimmät päätökset ja muutokset

Valtuusto päätti viimeksi 16.11.2020 (§ 190) tiedonhallintalakiin ja tieliikennelakiin liittyvistä muutoksista hallintosääntöön. Muutokset tulivat voimaan 1.12.2020.

Kesäkuussa 2021 voimaantulevista muutoksista hallintosääntöön on määrä päättää erikseen. Hallintosääntöön (tarkoitettu voimaantulo 1.6.2021) tehtiin muun muassa pormestarimalliin siirtymisen vuoksi useita muutoksia ja pykälänumerointi on muuttunut.

Kaupunginhallitus päätti 9.11.2020 (§ 476) palauttaa kesäkuussa 2021 voimaantuleviksi tarkoitetut muutokset hallintosääntöön uudelleen valmisteltavaksi palkkioita koskevan hallintosäännön osan 4 täydentämiseksi.

Kaupunginhallituksen palautuspäätöksen jälkeen palkkioita koskeva osa on täydennetty (172–174 §:t). Lisäksi luottamushenkilöiden välistä työnjakoa (20 §) on katsottu tarkoituksenmukaiseksi muuttaa siten, että kukaan apulaispormestareista ei toimi kulttuuri- ja nuorisolautakunnan puheenjohtajana, vaan valtuusto nimeää kulttuuri- ja nuorisolautakunnan varsinaisista jäsenistä sille puheenjohtajan (14 §).

Kansliapäällikön toimivaltaan (41 §) on selvyyden vuoksi erikseen kirjattu päättää työllisyyspalvelukeskuksessa työskentelevien sosiaalityöntekijöiden, vastaavien urasuunnittelijoiden, urasuunnittelijoiden ja yksilövalmentajien tehtävistä ja toimivallasta.

Palautuspäätöksen jälkeen läsnäolo- ja puheoikeuksiin (124 §) on tehty sellainen lisäys, että nuorisovaltuuston edustajalla on puhe- ja läsnäolo-oikeus valtuuston kokouksissa. Muut toimielimet (kaupunginhallitus, lautakunnat ja näiden jaostot) voivat lisäksi myöntää läsnäolo- ja puheoikeuksia nuorisovaltuuston edustajalle mahdollisuuksiensa mukaan. Läsnäolo- ja puheoikeuksia myönnettäessä asianomaisen toimielimen puheenjohtajan on kiinnitettävä edustajan huomiota salassapitovelvollisuuteen salassa pidettävistä tiedoista.

Liite 1Hallintosääntö 1.6.2021

Kaupunginhallituksen ehdotus    

Kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteen 1 mukaiset muutokset hallintosääntöön.

Muutokset tulevat voimaan 1.6.2021.

Lisäksi kaupunginvaltuusto suosittelee, että toimielimet (kaupunginhallitus, lautakunnat ja näiden jaostot) myöntävät nuorisovaltuuston edustajalle läsnäolo- ja puheoikeuksia mahdollisuuksiensa mukaan. Läsnäolo- ja puheoikeuksia myönnettäessä asianomaisen toimielimen puheenjohtajan on kiinnitettävä edustajan huomiota salassapitovelvollisuuteen salassa pidettävistä tiedoista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 12-2.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Elo, Peltonen, Maaskola, Miikkola, Laivoranta, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Aaltonen, Azizi, Vierimaa ja Ruohonen.

Lindforsin tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Rinne:

”Hyväksytään päätösesitys siten muutettuna, että

Kv § 214

Liite 1Hallintosääntö 1.6.2021

Oheismateriaali 1Hallintosäännön vertailukappale sisältäen tehdyt muutokset

Kaupunginhallituksen ehdotus    

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan hallintosäännön.

Hallintosääntö tulee voimaan 1.6.2021.

Lisäksi kaupunginvaltuusto suosittelee, että toimielimet (kaupunginhallitus, lautakunnat ja näiden jaostot) myöntävät nuorisovaltuuston edustajalle läsnäolo- ja puheoikeuksia mahdollisuuksiensa mukaan. Läsnäolo- ja puheoikeuksia myönnettäessä asianomaisen toimielimen puheenjohtajan on kiinnitettävä edustajan huomiota salassapitovelvollisuuteen salassa pidettävistä tiedoista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian käsittely kokouksessa

Ryhdyttäessä käsittelemään asiaa puheenjohtaja Rantanen ilmoitti hallintosäännön 145 §:n nojalla rajoittavansa tässä asiassa pidettävien puheenvuorojen pituuden enintään 5 minuuttiin.

Tehty pöydällepanoehdotus ja sen käsittely

Yrttiaho Rinteen kannattamana ehdotti, että asia pannaan pöydälle.

Keskustelun keskeydyttyä puheenjohtaja ilmoitti, että hallintosäännön 147 §:n mukaan asian ollessa ensimmäisen kerran valtuuston käsittelyssä, asian pöydällepano edellyttää 17 valtuutetun kannatuksen. Tämän jälkeen puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista, äänestävät "jaa", jos "ei" saa vähintään 17 ääntä, on Yrttiahon tekemä pöydällepanoehdotus tullut hyväksytyksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä 53 valtuutettua kannatti asian käsittelyn jatkamista ja 12 valtuutettua kannatti Yrttiahon tekemää pöydällepanoehdotusta ja 2 poissa, joten asian käsittely jatkui.

Tehdyt muutosehdotukset (4 kpl) ja niiden käsittely

Muutosehdotusten käsittelyjärjestyksen osalta puheenjohtaja Rantanen esitti, että kukin muutosehdotus asettaa äänestyksissä vastakkain kaupunginhallituksen ehdotuksen kanssa, sillä muutosehdotukset kohdistuvat hallintosäännön eri kohtiin. Käsittelyjärjestys hyväksyttiin.

Äänestys 1

Karjalainen Laivorannan kannattamana teki seuraavansisältöisen muutosehdotuksen:

”Ehdotus hyväksytään seuraavalla lisäyksellä: Konsernijaostoon on valittava vähintään yksi jäsen kustakin kaupunginhallituksessa olevasta ryhmästä.

Perustelut:

Tämä edistää avoimuutta ja estää syrjimästä pienempiä ryhmiä.

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat kaupunginhallituksen ehdotusta, äänestävät "jaa", jos "ei" voittaa, on Karjalaisen tekemä muutosehdotus tullut hyväksytyksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä 49 valtuutettua kannatti kaupunginhallituksen ehdotusta ja 10 valtuutettua kannatti Karjalaisen tekemää muutosehdotusta, 6 tyhjää ja 2 poissa, joten kaupunginhallituksen ehdotus tuli kaupunginvaltuuston päätökseksi.

Äänestys 2

Rinne Uusitalo-Heikkisen kannattamana teki seuraavansisältöisen muutosehdotuksen:

”Ehdotus hyväksytään seuraavin muutoksin:

Perustelut:

Muutettaessa näinkin paljon hallintojärjestelmää, tulee huolehtia, ettei demokratiaa vähennetä.”

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat kaupunginhallituksen ehdotusta, äänestävät "jaa", jos "ei" voittaa, on Rinteen tekemä muutosehdotus tullut hyväksytyksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä 53 valtuutettua kannatti kaupunginhallituksen ehdotusta ja 12 valtuutettua kannatti Rinteen tekemää muutosehdotusta, 2 poissa, joten kaupunginhallituksen ehdotus tuli kaupunginvaltuuston päätökseksi.

Äänestys 3

Lundén Uusitalo-Heikkisen kannattamana teki seuraavansisältöisen muutosehdotuksen:

"Hyväksytään päätösesitys siten muutettuna, että kohdan 124 § lause Nuorisovaltuuston edustajalla on puhe- ja läsnäolo-oikeus valtuuston kokouksissa muutetaan muotoon Nuorisovaltuuston edustajalla on puhe- ja läsnäolo-oikeus toimielimien (kaupunginvaltuusto, kaupunginhallitus, lautakunnat ja näiden jaostot) kokouksissa."

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat kaupunginhallituksen ehdotusta, äänestävät "jaa", jos "ei" voittaa, on Lundénin tekemä muutosehdotus tullut hyväksytyksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä 42 valtuutettua kannatti kaupunginhallituksen ehdotusta ja 18 valtuutettua kannatti Lundénin tekemää muutosehdotusta, 5 tyhjää ja 2 poissa, joten kaupunginhallituksen ehdotus tuli kaupunginvaltuuston päätökseksi.

Äänestys 4

Mäkipää Uusitalo-Heikkisen kannattamana teki seuraavansisältöisen muutosehdotuksen:

Hyväksytään päätösesitys siten muutettuna, että lautakuntien jäsenistä enemmistön ei tarvitse olla valtuutettuja tai varavaltuutettuja.

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat kaupunginhallituksen ehdotusta, äänestävät "jaa", jos "ei" voittaa, on Mäkipään tekemä muutosehdotus tullut hyväksytyksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä 54 valtuutettua kannatti kaupunginhallituksen ehdotusta ja 13 valtuutettua kannatti Mäkipään tekemää muutosehdotusta, joten kaupunginhallituksen ehdotus tuli kaupunginvaltuuston päätökseksi.

Tehty hylkyehdotus ja sen käsittely

Yrttiaho Lähteenmäen kannattamana ehdotti, että esitys hylätään.

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat kaupunginhallituksen ehdotusta, äänestävät "jaa", jos "ei" voittaa, on Yrttiahon tekemä hylkyehdotus tullut hyväksytyksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä 55 valtuutettua kannatti kaupunginhallituksen ehdotusta ja 7 valtuutettua kannatti Yrttiahon tekemää hylkyehdotusta, 5 tyhjää, joten kaupunginhallituksen ehdotus tuli kaupunginvaltuuston päätökseksi.

Eriävät mielipiteet

Oksanen ja Yrttiaho pyysivät merkitsemään pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä asiassa.

Yrttiaho perusteli eriävää mielipidettään seuraavasti:

”Päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmän muuttaminen esitetyllä tavalla heikentää kuntademokratiaa ja asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia kunnan hallintoon sekä lisää hallinnon kuluja merkittävästi.

Jakelu

tiedHyvinvointitoimiala
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta, ruotsinkielinen jaosto
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto
tiedKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto
tiedKaupunginhallituksen konsernijaosto
tiedKaupunginhallitus
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tiedKeskusvaalilautakunta
tiedKonsernihallinto
tpvKonsernihallinto, asianhallinta
tiedKulttuurilautakunta
tiedLiikuntalautakunta
tiedLounais-Suomen jätehuoltolautakunta
tiedMatkailun palvelukeskus
tiedNuorisolautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedRevisiotoimisto
tiedSivistystoimiala
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta
tiedTarkastuslautakunta 2017-2021
tiedTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta
tiedTyöllisyyspalvelukeskus
tiedTyöterveyshuolto
tiedVapaa-aikatoimiala
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta


Liitteet:

Kh § 567
Liite 1:Hallintosääntö 1.6.2021

Kv § 214
Liite 1:Hallintosääntö 1.6.2021 / Förvaltningsstadga 1.6.2021
Liite 2:Äänestyslistat/Omröstningsförteckningarna