Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus47509.11.20206
Kaupunginvaltuusto19016.11.20208

4802-2020 (00 01 01, 01 01 00)

Tiedonhallintalakiin ja tieliikennelakiin liittyvät muutokset kaupungin hallintosääntöön

Tiivistelmä:

Päätettäväksi esitetään tiedonhallintalakiin ja tieliikennelakiin liittyvät muutokset kaupungin hallintosääntöön. Tässä esitetyt muutokset tulisivat voimaan 1.12.2020. Kesäkuussa 2021 voimaantulevista muutoksista hallintosääntöön esitetään päätettäväksi erikseen.

Kh § 475

Kaupunginlakimies Jukka Vanto:

Tiedonhallintalaki

Kuluvan vuoden alussa voimaantullut laki julkisen hallinnon tiedonhallinnasta (tiedonhallintalaki) on tiedonhallintaa koskeva yleislaki, joka koskee laajasti viranomaistoiminnassa tapahtuvaa tiedonhallintaa. Tiedonhallintalaissa säädetään muun ohella julkisen hallinnon yleisistä velvoitteista tiedonhallinnassa ja tietojärjestelmien käytössä: tiedonhallinnan suunnittelusta ja kuvaamisesta, tietoturvallisuudesta, turvallisuusluokittelusta, tietoaineistojen muodostamisesta sekä asian ja palvelujen tiedonhallinnasta.

Tiedonhallintalain 4 §:ssä säädetään tiedonhallintayksiköstä ja sen tiedonhallintaan liittyvästä järjestämisvelvollisuudesta. Tiedonhallintayksiköllä tarkoitetaan muun ohella kuntaa. Kunnat koostuvat toimielimiin jaetuista viranomaisista. Kukin kunta on oma tiedonhallintayksikkönsä riippumatta siitä, miten se on toimintansa organisoinut. Pykälän 3 momentin mukaan tiedonhallintayksikön johdon vastuulla on huolehtia siitä, että tiedonhallinta järjestetään tiedonhallintayksikössä asianmukaisesti. Kuntalain 38 §:n 2 momentin mukaan kunnanhallitus johtaa kunnan toimintaa, hallintoa ja taloutta. Siten kunnanhallitus toimii lähtökohtaisesti tiedonhallintalaissa tarkoitettuna tiedonhallintayksikön johtona, ellei vastuuta ole delegoitu kunnan hallintosäännössä jollekin muulle toimielimelle tai viranhaltijalle.

Johdon tulee huolehtia siitä, että tiedonhallintayksikössä on määritelty tiedonhallintalaissa tai muussa laissa säädettyjen tiedonhallinnan toteuttamiseen liittyvien tehtävien vastuut. Tällä tarkoitetaan konkreettisten vastuiden määrittämistä siitä, miten ja kenen vastuulla toteutetaan tämän lain mukaiset velvoitteet ja palvelut. Vastuut olisi määritettävä tiedonhallintamallin ylläpidon ja tietoaineistojen muodostamisen toteuttamiselle, tietoturvallisuuden ja asianhallinnan järjestämiselle, tietojärjestelmien yhteentoimivuuden turvaamiselle sekä tietoaineistojen säilyttämisen järjestämiselle. Tiedonhallintayksikön johdon tulee siten määrittää ja käytännössä määrätä hallintosäännöissä, miten tiedonhallinnan vastuut ja niihin liittyvät tehtävät jakautuvat tiedonhallintayksikössä, kuten kunnassa. Tehtävien järjestäminen tarkoittaa asiakirjahallinnon ja tietohallinnon sekä muiden toimintojen vastuiden määrittämistä tiedonhallinnan velvollisuuksien ja palvelujen toteuttamiseksi.

Kuntaliiton hallintosääntömalliin on kuluvan vuoden aikana päivitetty osuus koskien tiedonhallinnan ja asiakirjahallinnon järjestämistä. Mallia on soveltuvin osin hyödynnetty ehdotetuissa muutoksissa. Johdon on vastuiden määrittelemisen lisäksi huolehdittava tarvittavasta ohjeistuksesta, koulutuksista, työvälineistä ja tiedonhallinnan valvonnasta.

Tieliikennelaki

Tieliikennelaissa kunnalle määrättyjä tehtäviä on mainittu useissa pykälissä (39a, 65, 71, 72, 73, 189 ja 190a §). Säännökset koskevat liikenteenohjaajien nimeämistä, liikenteenohjauslaitteiden ja painonvalvontalaitteiden sijoittamista sekä kotihoidon pysäköintitunnuksen myöntämistä. Tavoitteena on hallintosäännössä delegoida toimivalta nykyisen kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtajalle, joka voi siirtää toimivallan alaiselleen viranhaltijalle.

Kotihoidon pysäköintitunnusten myöntämisen periaatteista on valmistelussa esitys kaupunginhallitukselle, jossa on tarkoitus linjata kaupungin kanta siihen, kenelle oikeuksia myönnetään. Tavoitteena on saada kotihoidon pysäköintitunnukset käyttöön mahdollisimman nopeasti, mistä syystä on tarpeen päättää hallintosäännön muutoksesta pikaisesti.

Muut muutokset

Muut kuin edellä mainitut muutokset hallintosääntöön liitteessä 1 ovat luonteeltaan teknisiä.

Liite 1Hallintosääntö (1.12.2020, poistot yliviivattuna, lisäykset alleviivattuna)

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteen 1 mukaiset muutokset hallintosääntöön.

Muutokset tulevat voimaan 1.12.2020.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 190

Liite 1Hallintosääntö (1.12.2020, poistot yliviivattuna, lisäykset alleviivattuna)

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteen 1 mukaiset muutokset hallintosääntöön.

Muutokset tulevat voimaan 1.12.2020.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian käsittely kokouksessa

Ryhdyttäessä käsittelemään asiaa puheenjohtaja Rantanen ilmoitti hallintosäännön 145 §:n nojalla rajoittavansa tässä asiassa pidettävien puheenvuorojen pituuden enintään 5 minuuttiin.

Jakelu

tiedHyvinvointitoimiala
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tiedKeskusvaalilautakunta
tiedKonsernihallinto
tpvKonsernihallinto, asianhallinta
tiedKulttuurilautakunta
tiedLiikuntalautakunta
tiedLounais-Suomen jätehuoltolautakunta
tiedMatkailun palvelukeskus
tiedNuorisolautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedRevisiotoimisto
tiedSivistystoimiala
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta
tiedTarkastuslautakunta 2017-2021
tiedTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta
tiedTyöllisyyspalvelukeskus
tiedTyöterveyshuolto
tiedVapaa-aikatoimiala
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta


Liitteet:

Kh § 475
Liite 1:Hallintosääntö (1.12.2020, poistot yliviivattuna, lisäykset alleviivattuna) / Förvaltningsstadgan (1.12.2020, strykningar översträckade, tillägg understreckade)

Kv § 190
Liite 1:Hallintosääntö (1.12.2020, poistot yliviivattuna, lisäykset alleviivattuna) / Förvaltningsstadgan (1.12.2020, strykningar översträckade, tillägg understreckade)