Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus26408.06.202019
Kaupunginvaltuusto10115.06.202031

7631-2019 (11.00, 11 03 00)

Turun kaupungin ilmastosuunnitelman raportointi 2019

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuustolle esitetään tiedoksi Turun Ilmastosuunnitelman 2029 raportti vuodelta 2019. Kaupunginvaltuusto päättää ilmastosuunnitelmasta, seuraa sen toimeenpanoa vuosittain ja tekee suunnitelmaan tarvittaessa korjauksia. Ilmastosuunnitelman toimeenpano ja tavoitteet ovat vuoden 2019 aikana toteutuneet hyvin. Kasvihuonekaasupäästöt ovat laskeneet tavoitteen mukaisesti. Vahva ilmastopolitiikka on myös tukenut kaupungin kehitystä ja vahvistanut mainetta. Uusien kestävien ratkaisujen luomiseen on saatu yrityksiä ja yhteisöjä ja kansalaisia mukaan. Ilmastopolitiikan toimeenpanoa ja haastavan kokonaisuuden ohjausta olisi kuitenkin hyvä vahvistaa entisestään.

Kh § 264

Kehittämispäällikkö Risto Veivo ja erityisasiantuntija Miika Meretoja 2.6.2020:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Ilmastosuunnitelman 2029 yksimielisesti 11.6.2018 § 142. Ilmastosuunnitelman tavoitteena on tehdä Turusta ilmastopositiivinen alue vuodesta 2029 alkaen – yhtenä ensimmäisistä kaupungeista maailmassa – sekä kattava varautuminen ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Saavutettu kehitys on vuoden 2019 aikana ollut asetettujen tavoitteiden mukaista.

Turun ilmastosuunnitelma noudattaa Euroopan Unionin yhteistä mallia (SECAP, Sustainable Energy and Climate Action Plan) ja sisältää ilmastopolitiikan toimintalinjat ja välitavoitteet vuosille 2021, 2025 ja 2029. Kaupunginvaltuusto hyväksyi sitovat ilmastotavoitteet ja -ohjelman ensimmäisen kerran vuonna 2009 (kv 26.10.2009 § 239) ja kaupunki on hyödyntänyt yhteistä eurooppalaista ilmastotyön toimintamallia vuodesta 2010 alkaen (EU Covenant of Mayors for Climate and Energy, kv 20.10.2010 § 184). Tänä aikana Turku on myös onnistunut vähentämään alueensa kasvihuonekaasupäästöjä nopeasti toteuttamalla vahvaa ilmastopolitiikkaa.

Ilmastosuunnitelman 2029 toimeenpano ja tavoitteet ovat vuoden 2019 aikana toteutuneet hyvin. Kasvihuonekaasupäästöt ovat laskeneet asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Saavutettu kokonaispäästövähennys on yli 35 prosenttia ja asukaskohtainen yli 45 prosenttia verrattuna vuoden 1990 tasoon. Raportissa tuodaan esiin toteutunut päästökehitys, ilmastotyön onnistumiset ja kehittämiskohteet sekä tarkastellaan yhteistyön onnistumista – miten vahva ilmastopolitiikka hyödyttää Turun aluetta, kansalaisia ja yhteistyökumppaneita.

Turun ilmastotyö on saavuttanut myös merkittävää kansainvälistä arvostusta. Vahvaa ilmastopolitiikkaa toteuttava Turku on kestävien ratkaisujen ja osaamisen kansainvälisesti tunnustettu ja tunnettu edelläkävijä ja kehittäjä. Ratkaisemme omalla panoksellamme ilmastonmuutoksen haasteita ja kehitämme vähähiilistä kiertotaloutta hyvässä yhteistyössä kaikilla tasoilla paikallisesta globaaliin. Vuoden 2019 kansainvälisen raportoinnin perusteella Turku sijoitettiin maailman sadan parhaan ilmastokaupungin CDP A-listalle, valittiin WWF:n globaalin ilmastohaasteen finalistiksi ja arvioitiin Euroopan parhaaksi ilmastokaupungiksi keskikokoisten kaupunkien kokoluokassa.

Yhteiseen eurooppalaiseen malliin pohjautuva ilmastosuunnitelmamme velvoittaa koko kaupunkikonsernia ja pyrkii aktivoimaan yrityksiä, yhteisöjä ja kansalaisia ilmastotoimiin. Turun alueen kasvihuonepäästöt muodostuvat pääosin lämmityksestä, sähkön kulutuksesta ja liikenteestä. Asetettujen ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii toimenpiteitä usealla sektorilla. Päästöjen vähentämisessä on edetty hyvin ja tavoiteura saavutettu, mutta sillä pysyminen – päästöjen vähentäminen nopeasti edelleen kohti tavoitevuosia 2021, 2025 ja 2029 on silti vaativaa.

Jotta päästövähennystavoitteet saavutetaan, sekä kyetään riittävästi varautumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, tarvitaan edelleen toimenpiteiden tehostamista sekä jatkuvaa vahvaa sitoutumista toimeenpanoon ja ohjaukseen. Tämä koskee kaupunkikonsernia kokonaisuudessaan ja asettaa haasteita myös yritysten, yhteisöjen ja kansalaisten aktivointiin. Ilmastosuunnitelman onnistunut toteutus vaatii pitkäjänteistä panostamista.

Toteuttamalla ja viestimällä vahvaa ilmastopolitiikkaa sekä kehittämällä kestäviä ratkaisuja laajassa yhteistyössä vahvistetaan Turun mainetta ja kiinnostavuutta yhteistyökumppanina. Ilmastopositiivisuus tarkoittaa, että Turun alueen vaikutus ilmastoon ei vuoden 2029 jälkeen enää ole lämmittävä vaan viilentävä. Ilmastopositiivisuus on vahva myönteinen tavoite ja sopii samalla hyvin kuvaamaan myös Turun asennetta tähän suureen haasteeseen – me ratkaisemme sen yhdessä.

Oheismateriaali 1Turun ilmastoraportti 2019             

Kaupunginhallituksen ehdotus          

Kaupunginvaltuusto merkitsee tiedoksi Turun ilmastoraportin 2019 liitteineen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä kehittämispäällikkö Risto Veivo ja erityisasiantuntija Miika Meretoja.

Kv § 101

Oheismateriaali 1Turun ilmastoraportti 2019             

Kaupunginhallituksen ehdotus          

Kaupunginvaltuusto merkitsee tiedoksi Turun ilmastoraportin 2019.

PäätösAsia pantiin pöydälle Kossilan Ilvessalon kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Asian käsittely kokouksessa

Ryhdyttäessä käsittelemään asiaa puheenjohtaja Rantanen ilmoitti hallintosäännön 145 §:n nojalla rajoittavansa tässä asiassa pidettävien puheenvuorojen pituuden enintään 5 minuuttiin.