Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus42605.11.201812
Kaupunginvaltuusto22012.11.201814

1615-2017 (510, 653)

Tommilankadun päiväkodin hankesuunnitelma

Tiivistelmä: -

Kh § 426

Toimitilapäällikkö Nora Hilden ja hankepäällikkö Kaisa Simula 25.10.2018:

Hepokullan päivähoitoyksikön Niitunniskantien päiväkoti sijaitsee osoitteessa Niitunniskantie 1. Päiväkodissa tarjotaan normaalien päivähoitopaikkojen lisäksi iltahoitoa maanantaista perjantaihin. Päiväkodissa toimii myös alueellinen integroitu erityisryhmä ja pienennetty ryhmä. Päiväkoti on rakennettu vuonna 1978. Päiväkotiin ei ole tehty pienten kunnossapitotöiden lisäksi muita suurempia korjauksia.

Kohteen tarveselvitys on hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa 15.3.2017 § 38 ja kaupunginhallituksessa 3.4.2017 § 151. Tällöin toteutusvaihtoehdoksi valittiin nykyisen päiväkotirakennuksen peruskorjaus niin, että päiväkoti muuttaa väistötiloihin rakentamisen ajaksi. Väistötilaratkaisu oli tarkoitus suunnitella hankesuunnitteluvaiheessa. Tarveselvityksessä esiteltiin myös uudisrakennusvaihtoehto.

Hankesuunnittelun käynnistyttyä ja suunnittelun edetessä oli perusteltua muuttaa kustannussyistä tarveselvitysvaiheessa hyväksyttyä vaihtoehtoa peruskorjata nykyinen rakennus. Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päätti kokouksessaan 9.4.2018 § 41 päivittää tarveselvitystä niin, että hankesuunnittelua jatketaan uudisrakennuksen toteuttamisella Tommilankatu 24:ään aiemmin hyväksytyn tarveselvityksen tilaohjelman mukaisesti. Niitunniskantien päiväkodin toiminta siirtyisi suoraan nykyisistä tiloistaan uusiin tiloihin.

Kaupunkiympäristötoimialan Toimitilojen rakennuttaminen, Tilapalvelukeskuksen ja Sivistystoimialan varhaiskasvatuksen edustajat ovat laatineet liitteenä 1 olevan Tommilankadun päiväkoti -hankkeen hankesuunnitelman.

Alueella ei ole juurikaan muita kunnallisia päivähoitopaikkoja, joten hankkeella turvataan kunnallisten päivähoitopaikkojen tarjonta. Päivähoidon kasvavan kysynnän johdosta hankkeessa on tavoitteena lisätä päivähoitopaikkoja nykyisestä. Hoitopaikkoja Niitunniskantien päiväkodin peruskorjauksella olisi saatu toteutettua 127 ja uudisrakennukseen hoitopaikkoja tulee enintään 152.

Hankesuunnitelman mukainen rakennuksen bruttoala on n. 1 760 brm2.

Uudisrakennuksen kustannusarvio on 6 032 000 €. Uudisrakennuksen neliöhinnaksi tulee n. 3 430 €/brm2. Lisäksi vanhan rakennuksen purkukustannukset ovat noin 139 000 €. Kokonaiskustannusarvio hankkeelle on 6 171 000 €.

Edellä esitetyn kustannusarvion pohjalta laskettu alustava vuokra-arvio sivistystoimialalle on noin 509 681 euroa vuodessa. Lisäksi käyttäjän tulee varata hankkeesta aiheutuviin käyttäjän hankintoihin (irtokalusteet jne.) arvioilta noin 195 000 €.

Niitunniskantien päiväkodin nykyinen sisäinen vuokra toimialalle on noin 133 300 euroa vuodessa.

Niitunniskantien päiväkodin peruskorjaushankkeen suunnittelukustannuksiin on varauduttu jo vuoden 2018 Turun kaupungin toimintasuunnitelmassa. Hankesuunnitelman päätöksen tultua lainvoimaiseksi on mahdollista aloittaa peruskorjaushankkeen korvaavan uudisrakennushankkeen toteutus jo vuoden 2018 aikana.

Hankesuunnitelmasta pyydettiin lausunnot kasvatus- ja opetuslautakunnalta ja kaupunkiympäristölautakunnalta.

Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli hankesuunnitelman kokouksessaan 24.10.2018 § 175.

Esittelijän päätösesitys oli seuraava: Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että se hyväksyy osaltaan liitteenä 1 olevan Tommilankadun päiväkodin hankesuunnitelman ja sitoutuu hankkeesta aiheutuviin kustannuksiin. Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että se luopuu Niitunniskantien päiväkodin tiloista Tommilankadun päiväkodin valmistuttua.

Kasvatus- ja opetuslautakunta yksimielisesti päätti esityksestä poiketen, että se hyväksyy osaltaan liitteenä 1 olevan Tommilankadun päiväkodin hankesuunnitelman ja sitoutuu hankkeesta aiheutuviin kustannuksiin.

Kaupunkiympäristölautakunta käsitteli hankesuunnitelman kokoukseen 9.10.2018 § 405.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi osaltaan Tommilankadun päiväkodin hankesuunnitelman ja totesi lausuntonaan seuraavaa: Kaupunkiympäristötoimiala on osallistunut osaltaan hankesuunnitelman laadintaan (kaavoitus, liikennesuunnittelu, toimitilojen rakennuttaminen). Liikennesuunnittelun osalta halutaan lausunnossa korostaa, että saattoliikenne tapahtuu Ruohonpääntien kautta ja osa saattoliikenteen paikoista sijaitsee tontin ulkopuolella Ruohonpääntien katualueella. Jättöpaikkojen toteutus edellyttää pieniä muutoksia katualueella. Toimialan tulee hoitaa vanhan rakennuksen purkaminen tontilta. Purkulupa voidaan laittaa vireille heti hankesuunnitelman hyväksynnän jälkeen.

Lisäksi kaupunkiympäristötoimiala sitoutui hankkeesta aiheutuviin vanhan Tommilankadun koulurakennuksen purkukustannuksiin.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 30.10.2018:

Tommilankadun uuden päiväkodin valmistuttua Niitunniskantien nykyinen päiväkoti tyhjenee. Kasvatus- ja opetuslautakunta ei vielä ottanut kantaa kohteesta luopumiseen, sillä alustavasti on ollut esillä jäävän Niitunniskantien päiväkotirakennuksen käyttö Talinkorventien päiväkodin korvaavien tilojen hankkeen toteutuksen aikaisina mahdollisina väistötiloina. Talinkorventien päiväkodin hanke on vasta tarveselvitysvaiheessa. Investointiresurssit huomioiden Talinkorventien päiväkotihanketta ei ole voitu ottaa mukaan Turun kaupungin tilainvestointiohjelmaan tuleville vuosille. Tästä syystä kyseisen hankkeen aikataulu on täysin avoin ja riskinä on, että Niitunniskantien päiväkotitilat jäävät tyhjilleen Tommilankadun päiväkodin valmistuttua. Toisaalta Niitunniskantien päiväkotitilat ovat mittavien korjausten tarpeessa, mikäli niiden käyttöä jatkettaisiin vielä vuosien ajan Tommilankadun päiväkodin valmistuttua.

Niitynniskantien jäävää päiväkotitonttia voitaisiin hyödyntää muuhun käyttöön. Raunistulassa on vireillä asemakaavamuutos ”Oskarinkuja”, jonka laatiminen perustuu Turun kaupungin ja maanomistajien väliseen yhteistyösopimukseen. Asemakaavamuutos alueella sijaitsee Maarian VPK ja sen tilat. VPK:n toiminnan jatkuvuus on sovittu turvattavaksi yhteistyösopimuksessa, joko löytämällä sille uusi sijainti tai turvata sen toiminta kyseisellä paikalla. VPK:lle on etsitty uutta toimipaikkaa pitkään ja Niitunniskantien tontti olisi soveltuva sijoituspaikka. Järjestelyn myötä VPK:n nykyinen tontti saataisiin vuokrasopimuksen päättyessä osoitettua asuntotuotantoon, joka mahdollistaa kaupungille merkittävän myyntitulon muodostumisen.

Liite 1Tommilankadun päiväkodin hankesuunnitelma

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteenä 1 olevan Tommilankadun päiväkodin hankesuunnitelman.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää,

että Tommilankadun päiväkodin uudisrakennushankkeen toteutus voidaan aloittaa Niitunniskantien päiväkodin peruskorjaus -nimikkeelle vuoden 2018 talousarvioon varatulla rahoituksella jo vuoden 2018 aikana ja

että sivistystoimiala luopuu Niitunniskantien päiväkodista Tommilankadun päiväkodin valmistuttua ja jäävän tontin osalta aloitetaan edellä esitetyt kehitystoimet.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Kv § 220

Liite 1Tommilankadun päiväkodin hankesuunnitelma

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Tommilankadun päiväkodin hankesuunnitelman.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää, että Tommilankadun päiväkodin uudisrakennushankkeen toteutus voidaan aloittaa Niitunniskantien päiväkodin peruskorjaus -nimikkeelle vuoden 2018 talousarvioon varatulla rahoituksella jo vuoden 2018 aikana ja

että sivistystoimiala luopuu Niitunniskantien päiväkodista Tommilankadun päiväkodin valmistuttua ja jäävän tontin osalta aloitetaan edellä esitetyt kehitystoimet.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian käsittely kokouksessa

Hallintosäännön 145 §:n nojalla puheenjohtaja Rantanen ilmoitti rajoittavansa tässä asiassa pidettävien puheenvuorojen pituuden puhujakorokkeelta enintään 5 minuuttiin.


Liitteet:

Kh § 426
Liite 1:Tommilankadun päiväkodin hankesuunnitelma / Projektplan för daghemmet Tommilankadun päiväkoti

Kv § 220
Liite 1:Tommilankadun päiväkodin hankesuunnitelma / Projektplan för daghemmet Tommilankadun päiväkoti