Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus41905.11.20188
Kaupunginvaltuusto21412.11.20188

12498-2018 (02 06 01, 02 02 00)

Suunnitelman mukaisten poistojen perusteiden tarkistus

Tiivistelmä: -

Kh § 419

Vt. johtaja Fredrik Lindström ja laskentapäällikkö Seija Liinoja 30.10.2018:

 

Kaupunginvaltuuston 29.5.2017 § 105/29.1.2018 § 8 hyväksymän hallintosäännön 32 §:n mukaan kaupunginvaltuusto hyväksyy suunnitelmapoistojen perusteet ja kaupunginhallitus hyväksyy 33 §:n mukaan pysyvien vastaavien hyödykkeiden poistosuunnitelman sekä antaa tarvittavia laskentaohjeita. Kaupunginvaltuusto vahvistaa suunnitelmapoistojen perusteisiin kuuluvina poistomenetelmät sekä poistoaikojen vähimmäis- ja enimmäisrajat.

 

Kaupunginvaltuusto on päättänyt viimeksi 30.8.2010 nro 163 Turun kaupungin suunnitelman mukaisten poistojen perusteet.

 

Kirjanpitolautakunnan kuntajaosto on 22.11.2016 antanut uuden yleisohjeen kunnan ja kuntayhtymän suunnitelman mukaisista poistoista. Kuntajaoston suosituksen Muihin pitkävaikutteisiin menoihin on lisätty Osallistuminen toisen yhteisön tiehankkeisiin (tasapoisto 15 – 20 v), ratahankkeisiin (tasapoisto 30 – 40 v) ja väylähankkeisiin. Muihin pitkävaikutteisiin menoihin on lisätty myös Osake- ja vuokrahuoneisojen perusparannusmenot (5 – 10 v). Edellisen poistosuosituksen taseryhmässä Muut pitkävaikutteisten menojen suunnitelmapoistojen poistoajan alaraja oli 2 vuotta ja yläraja 5 vuotta. Ratahankkeiden poistoaikasuositus kuntajaoston ohjeessa nostaa Muiden pitkävaikutteisten menojen poistoaikojen ylärajaa maksimissaan 40 vuoteen.

 

Kaupungin suunnitelman mukaisten poistojen perusteiden tarkistaminen on nyt tullut ajankohtaiseksi. Vuonna 2019 toteutetaan Turun kaupungin investointisuunnitelmaan sisältyvä, yhteishankkeena toteutettava (MAL-hanke) 110 tien korjaus. Suunnitelman mukaisten perusteiden tarkistus kuntajaoston uuden yleisohjeen perusteella mahdollistaisi sen, että kaupunginhallitus voi päivittää hyödykekohtaisessa poistosuunnitelmassa yhteishankkeena toteutettavien hankkeiden poistoajat kuntajaoston suosituksen mukaisten ala- ja ylärajojen sisällä.

 

Edellä mainitun perusteella suunnitelman mukaisten poistojen perusteiden muihin pitkävaikutteisiin menoihin esitetään lisättäviksi osallistuminen toisen yhteisön tie-, rata- ja väylähakkeisiin. Muiden pitkävaikutteisen menojen alaryhmäksi esitetään lisättäväksi myös kuntajaoston uuden suosituksen mukaisesti osake- ja vuokrahuoneistojen perusparannusmenot. Uusi suositus mahdollistaa em. perusparannusmenojen poistoajan pidentämisen pisimmillään 10 vuoteen. Lisäksi poistojen perusteisiin esitetään rakennusten ja rakennelmien ryhmään lisättäväksi kalliosuojat ja – tunnelit kuntajaoston suosituksen mukaisesti. Esityksessä on huomioitu kirjanpitolain muutokset ja kuntajaoston suunnitelman mukaisia poistoja koskeva yleisohje.

 

Kaupunginvaltuusto on päättänyt, että kaikissa pysyvien vastaavien omaisuusryhmissä noudatetaan tasapoistomenetelmää lukuun ottamatta maa- ja vesialueita, arvo- ja taide-esineitä, ennakkomaksuja ja keskeneräisiä hankintoja, joita ei poisteta sekä luonnonvaroja, jotka poistetaan käytön mukaan. Perusteluna tasapoistolle oli se, että ao. omaisuusryhmien käyttö niiden taloudellisena pitoaikana on suhteellisen tasaista. Lisäksi tasapoisto on kunnissa yleisesti käytössä. Valittua poistomenetelmää sovelletaan jatkuvasti eri tilikausina. Poistomenetelmän muuttamiselle tasapoistoista menojäännöspoistoksi ei ole tullut tarvetta.

 

Hyödykeryhmäkohtainen poistosuunnitelma viedään kaupunginhallituksen päätettäväksi sen jälkeen, kun kaupunginvaltuusto on tehnyt päätöksen poistojen perusteista.

 

Talouden ja rahoituksen yksikkö esittää, että kaupunginvaltuusto vahvistaa liitteenä olevan poistosuunnitelmataulukon poistosuunnitelman perusteiksi, joka korvaa valtuuston 30.8.2010 vahvistaman poistosuunnitelmataulukon käyttöomaisuusryhmittäin.

Liite 1Suunnitelman mukaisten poistojen perusteet

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto vahvistaa liitteenä 1 olevan poistosuunnitelmataulukon poistosuunnitelman perusteiksi, joka korvaa valtuuston 30.8.2010 vahvistaman poistosuunnitelmataulukon käyttöomaisuusryhmittäin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä vt. johtaja Fredrik Lindström.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Kv § 214

Liite 1Suunnitelman mukaisten poistojen perusteet

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto vahvistaa liitteenä 1 olevan poistosuunnitelmataulukon poistosuunnitelman perusteiksi, joka korvaa valtuuston 30.8.2010 vahvistaman poistosuunnitelmataulukon käyttöomaisuusryhmittäin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian käsittely kokouksessa

Hallintosäännön 145 §:n nojalla puheenjohtaja Rantanen ilmoitti rajoittavansa tässä asiassa pidettävien puheenvuorojen pituuden puhujakorokkeelta enintään 5 minuuttiin.


Liitteet:

Kh § 419
Liite 1:Suunnitelman mukaisten poistojen perusteet / Grunderna för avskrivningar enligt plan

Kv § 214
Liite 1:Suunnitelman mukaisten poistojen perusteet / Grunderna för avskrivningar enligt plan