Turun kaupungin omistajapolitiikka 2018 – 2021
Sisällys
Voimassaolo ja asiakirjan päivittäminen 2
Omistajapolitiikan lähtökohdat 2
Turun kaupungin omistajaohjauksen periaatteet 3
Pääomien käyttö ja tuottovaatimus 3
Taserakenne, tuloutukset ja osinkopolitiikka 4
Markkinoilla toimivat yhteisöt - Asunto- ja kiinteistöliiketoiminta 5
Strategiset valinnat ja omistuksen perusteet 5
Markkinoilla toimivat yhteisöt ja tuotantoliiketoiminta 9
Strategiset valinnat ja omistuksen perusteet 10
Markkinoilla toimivat yhteisöt - Energia- ja infrastruktuuriliiketoiminta 15
Strategiset valinnat ja omistuksen perusteet 15
Monopoliasemassa toimivat yhteisöt - Vesihuoltoyhtiöt 19
Strategiset valinnat ja omistuksen perusteet 19
Merkittävää julkista rahoitusta saavat yhteisöt – Elinkeino- ja osaamisliiketoiminta 21
Strategiset valinnat ja omistuksen perusteet 21
Merkittävää julkista rahoitusta saavat yhteisöt – matkailu ja kulttuuriliiketoiminta 23
Strategiset valinnat ja omistuksen perusteet 23
Toimintaansa aloittavat ja uudet yhtiöt 26
Voimassaolo ja asiakirjan päivittäminen
Kaupunginvaltuuston hyväksymät omistajapoliittiset linjaukset ovat osa Turun kaupunkistrategiaa. Kaupunkistrategiasta on säädetty uuden kuntalain (410/2015) 37§:ssä, jonka mukaan strategiassa päätetään kaupungin toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Tämä omistajapolitiikka on osa Turun kaupunginvaltuuston 16.4.2018 hyväksymää kaupunkistrategiaa. Kaupunkistrategia perustuu arvioon kaupungin nykytilanteesta sekä tulevista toimintaympäristön muutoksista ja niiden vaikutuksista kaupungin tehtävien toteuttamiseen. Kaupunkistrategiasta päättää kuntalain 14 §:n mukaisesti kunnanvaltuusto ja lain mukaan se on tarkistettava ainakin kerran valtuustokaudessa. Omistajapolitiikalla linjataan ensisijaisesti, missä yhteisöissä kunta on mukana omistajana ja mitä kunta omistajuudellaan tavoittelee.
Kaupunginvaltuuston tulee päättää omistajapoliittisista linjauksista kerran valtuustokaudessa kaupunkistrategian yhteydessä. Tämä omistajapolitiikka on voimassa vuosina 2018 – 2021.
Asiakirjan päivitystarvetta arvioidaan tarvittaessa kaupunginhallituksen konsernijaoston toimesta ja mahdolliset yksittäiset muutokset hyväksytään vuosittain kaupunginvaltuuston talousarviokäsittelyn yhteydessä.
Omistajapolitiikan lähtökohdat
Omistajapolitiikka on kaupungin strategisen johtamisen väline, jonka tavoitteena on edistää Turku -konsernin päätöksenteon johdonmukaisuutta, suunnitelmallisuutta ja omaisuuden arvon säilymistä. Omistajapolitiikka -asiakirjaa sovelletaan säätiöitä lukuun ottamatta vain yhtiömuotoiseen omistamiseen. Tila-, maa- ja sijoitusomaisuuden omistaminen käsitellään erillisissä ohjelmissa tai asiakirjoissa.
Kaikille kaupungin omistamille säätiö- ja yhtiömuotoisille omistuksille tulee olla peruste ja tarkoitus. Strategisten yhteisöjen kohdalla omistamisella tulee olla selkeä strateginen merkitys, joka voi perustua esimerkiksi tietyn erityistehtävän hoitamiseen, monopoliasemaan tai elinkeinopolitiikan harjoittamiseen.
Mikäli yhteisöä ei ole nimetty strategiseksi yhteisöksi, kutsutaan sitä operatiiviseksi yhteisöksi. Tällöin omistuksen peruste on usein kohteen käyttö kaupungin palvelutuotannossa (esim. pienet asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöt) tai kyseessä on peruskaupungin muuhun toimintaan liittyvä järjestely. Tämä Omistajapolitiikka -asiakirja käsittelee ainoastaan strategisia yhteisöjä.
Kaupunkikonserniin kuuluu strategisia ja operatiivisia yhteisöjä sekä kuntayhtymiä, jotka yhdistellään emokaupungin tulokseen ja taseeseen laadittaessa konsernitilinpäätöstä. Tämän asiakirjan käsittelemien yhteisöjen tulokset ja taseet konsolidoidaan emokaupungin vastaaviin asiakirjoihin konsernitilinpäätöstä laadittaessa.
Omistaminen ei ole maaomaisuuden hallintaa lukuun ottamatta kaupungin perustehtävä, vaan väline palvelujen järjestämiseksi tai tuottamiseksi. Omistaminen ei voi myöskään olla staattista. Sen tarkoituksenmukaisuutta ja organisointitapoja on arvioitava säännöllisesti toimintaympäristön muuttuessa.
Omistajapolitiikka -asiakirja on sisällöllisesti jaettu kaupungin strategisten yhteisöjen osalta pääjaottelun mukaisesti seuraavasti:
-Markkinoilla toimivat yhteisöt
-Monopoliasemassa toimivat yhteisöt
-Merkittävää julkista rahoitusta saavat yhteisöt
Turun kaupungin omistajaohjauksen periaatteet
Omistajapolitiikalla vahvistetaan perusteet ja periaatteet, joita noudatetaan kaupungin omistajaohjauksessa. Näitä keskeisiä periaatteita ovat:
•Omistaja-arvon säilyttäminen ja kasvattaminen sekä konserniedun toteuttaminen; kaupungin tulee tehdä sellaisia yhtiömuotoisiin omistuksiin liittyviä ratkaisuja ja päätöksiä, jotka kasvattavat tai vähintään säilyttävät omistusten arvoa. Lisäksi päätösten tulee olla konsernin kokonaisedun mukaisia ja hyödyttää sekä omistajaa että päätöstä koskevaa yhteisöä. Konsernietu voi olla rahamääräistä, laadullista tai palvelutasoon liittyvää hyötyä.
•Kaupungin yhteisöomistusten hallinta tulee perustua hyvään hallintotapaan (corporate governance) ja hallitustyöskentelyyn, joka luo lisäarvoa kullekin yhteisölle ja kasvattaa yhteisön omistaja-arvoa.
•Kaupungin yhteisöön sijoittama pääoma tulee olla tehokkaassa käytössä ja siitä asetettava tuottotavoite tulee määritellä selkeästi huomioiden kyseisen yhteisön toimialan keskimääräinen sijoitetun pääoman tuotto.
•Kaupunkikonsernin keskitetyt tukipalvelut perustuvat toiminnoille, joista on arvioitu saatavan toiminnallista volyymi-, skaala-, osaamisen keskittämiseen tai synergiaan perustuvaa toiminnallista tai taloudellista etua. Näiden tukipalveluiden yhteisellä käytöllä haetaan synergioita konsernin sisällä ja edelleen konsernin kokonaisetua. Tukipalvelut ja niiden käyttö määritellään tarkemmin konserniohjeissa.
•Konsernin omistajaohjaus perustuu avoimuuteen ja vuorovaikutukseen. Tämä koskee muun muassa julkisuusperiaatteiden noudattamista yhteisöjen ja kaupungin emon tilinpäätöksessä esitettävien asioiden osalta sekä jatkuvaa vuorovaikutusta ja keskustelua emon ja yhteisön välillä erikseen määriteltyjen merkittävien omistajan ennakkonäkemystä vaativien linjausten osalta. Jatkuva avoin vuorovaikutuslinja tulee olla etenkin kaupunginhallituksen konsernijaoston, yhteisön valvontavastuuhenkilön, valmistelevien viranhaltijoiden ja kunkin yhteisön hallinnon välillä.
•Yhteisöjen tulee huolehtia asianmukaisesti henkilöstön asemasta yhteisön hallinnossa ja varmistaa oikea aikainen ja riittävä tiedotus henkilöstölle.
•Konserniyhteisöjen tulee huolehtia säännöllisestä ja määritellystä vuorovaikutuksesta myös muiden omistajien kanssa, jotta kaikkien osakkaiden tasavertainen ja yhdenmukainen asema toteutuu.
•Yhteisöt huomioivat toiminnassaan ja hankinnoissaan eettiset ja ympäristölliset tavoitteet.
Turun kaupungissa omistajaohjaus toteutuu kaupunginvaltuuston hyväksymän omistajapolitiikan ja siihen perustuvien konsernijohdon omistajapoliittisten ennakkonäkemysten kautta Turun kaupungin konserniohjeita noudattaen.
Pääomien käyttö ja tuottovaatimus
Koska konserniyhteisöihin on sijoitettu huomattava määrä pääomaa, tulee pääoman tehokkaan käytön ja kohdentamisen olla yhtä tärkeää kuin käyttötalouden hallinnan. Tämän vuoksi kaupunkikonsernin strategisten investointien suunnittelu ja ohjaus tulee tehdä konsernitasolla Kuntaliiton suosituksen mukaisesti. Käytännössä suunnittelu ja ohjaus toteutetaan investointitasojen ja yksittäisten strategisten investointien osalta vuositasolla kaupungin talousarvion yhteydessä yhteisöjen tuloskorttien avulla.
Sijoitetun pääoman käytön tehokkuutta on arvioitava edullisuusvertailujen ja eri toimintamallien vaihtoehtoiskustannusten avulla. Tehokkaampi pääoman käyttö saattaa johtaa usein myös käyttökustannusten laskuun. Tietyillä liiketoiminta-alueilla omistaminen voi sisältää liiketaloudellisten tavoitteiden ohella myös muita tavoitteita. Tällaisia voivat olla esim. sosiaali-, kulttuuri- tai elinkeinopoliittiset tavoitteet. Markkinahinnoittelusta poikkeava alhaisempi tuottovaatimus tai jopa yhtiölle suunnattava tuki voi olla siten perusteltua yhtiön erityistehtävillä tai kaupungin saaman palvelun järjestämisellä.
Täysin markkinaehtoisista yhtiöomistuksista kaupungille tuloutettavan tuoton tulisi pääsääntöisesti vastata vähintään rahamarkkinoiden riskitöntä tuottoa lisättynä toimialan liiketoimintariskillä. Kyseisellä laskentavavalla sijoitetulle pääomalle asetettava tuottovaatimus ei kuitenkaan koskisi elinkeinopoliittiseen tarkoitukseen perustettuja yhtiöitä, ns. Mankala -periaatteella toimivia yhtiöitä, kaupungin tukea saavia erityistehtävää suorittavia yhtiöitä tai sellaisia yhtiöitä, joista tuloutettavaa tuottoa on reguloitu lainsäädännöllisesti.
Taserakenne, tuloutukset ja osinkopolitiikka
Konserniyhtiöiden tulee käyttää pääomia tehokkaasti ja yhtiöiden taseissa ei tulisi lähtökohtaisesti olla sellaisia kassavaroja, jonka pääoman tuotto ei vastaa alan keskimääräisen sijoitetun pääoman tuottoa. Yhtiön kassavarojen osalta toimitaan siten, että kaupungin rahoituksesta ja sijoituksista vastaava taho sijoittaa kaupungin konsernitilillä olevat yhtiöiden kassavarat konsernin kokonaisedun kannalta tarkoituksenmukaisimmalla tavalla.
Konserniyhtiöiden maksuvalmius turvataan lisäksi konsernitilijärjestelmään myönnettävillä yhtiökohtaisilla tililimiiteillä sekä mahdollisesti avattavilla leasinglimiiteillä. Kassavarojen sijoittamisesta, maksuliikenteestä ja investointien rahoittamisesta säädetään tarkemmin konserniohjeissa.
Kaupungin myöntäessä antolainoja tytäryhteisöilleen, tulee kaupungin saada Kuntalain 129 § mukaiset riittävät vastavakuudet lainanottajalta. Lähtökohtaisesti kaupunki ei myönnä lainoja tai takauksia konsernin ulkopuoliselle taholle. Vakuuden määrä ja laji neuvotellaan aina tapauskohtaisesti lainan saajan kanssa ja siinä otetaan huomioon tytäryhteisön liiketoiminnan luonne, luottoriski sekä muut vastavakuuden määrään vaikuttavat seikat.
Yhteisöillä ei tule lähtökohtaisesti olla ylisuuria raha- ja pankkisaamisia ellei niiden olemassaoloon ole selkeitä perusteita kuten varautuminen tiedossa olevaan investointiin tai kriittisen omavaraisuuden säilyttäminen. Mikäli yhteisöllä ei ole edellä mainittuja perusteita ylisuurille kassavaroille tai se ei pysty luomaan niille toimialan keskimääräistä sijoitetun pääoman tuottoa, tulee varat lähtökohtaisesti palauttaa omistajille. Omavaraisuustavoite määritellään toimiala- ja yhtiökohtaisesti.
Tavoitteena tulee olla mahdollisimman pitkäjänteinen osinkopolitiikka tarkoituksena taata tasainen kasvava osinkovirta omistajalleen. Osinkotuloutus ja ylimääräisen pääoman palautus toteutetaan yhteisökohtaisesti sääntömääräisten yhtiökokousten päätöksillä. Omistajalle maksettavasta tuloutuksesta päätetään yhtiöiden tilinpäätöstietojen perusteella vuosittain huomioiden kaupungin kulloinenkin tarve käyttötalouden tasapainottamiseen, investointien rahoittamiseen tai lainakannan lyhentämiseen.
Markkinoilla toimivat yhteisöt - Asunto- ja kiinteistöliiketoiminta
Yhteisö
| Hankinta/sidosyksikköasema | Omistusosuus | ||
TVT Asunnot Oy | hankintayksikkö | 100 % | ||
Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy | hankintayksikkö | 56,67 % | ||
Turun Ylioppilaskyläsäätiö | hankintayksikkö | 53,85 %* | ||
Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy | hankintayksikkö | 100 % | ||
Turun Teknologiakiinteistöt Oy | ei ole | 49,9 % | ||
Logomon Veturi Oy | ei ole | 39 % | ||
|
|
| ||
*) määräysvallasta |
Kaupungin harjoittaman asuntoliiketoiminnan tavoitteena on huolehtia riittävästä vuokra-asuntokannasta Turun kaupungin alueella. Asuntojen omistaminen ei ole itseisarvo eikä asuntopolitiikan pääasiallinen keino. Kaupunki harjoittaa asuntopolitiikkaansa ensisijaisesti kaavoituksen, tonttituotannon ja markkinatoimijoiden avulla.
Kiinteistöliiketoiminnan ratkaisuilla voidaan parantaa kaupungin rahoitusasemaa tai tuottaa välillisesti esimerkiksi sosiaali-, kulttuuri- ja elinkeinopoliittista lisäarvoa. Kaupallinen kiinteistöliiketoiminta ei ole ensisijaisesti kaupungin ydinpalvelutoimintaa, mutta kaupungin on tarkoituksenmukaista harjoittaa sitä erikseen perustelluista syistä.
Strategiset valinnat ja omistuksen perusteet
Kaupunki harjoittaa asuntopolitiikkaansa opiskelija-asumista lukuun ottamatta ensisijaisesti maankäytön toimenpitein ja tukee linjauksia kaupungin harjoittamalla asuntoliiketoiminnalla.
Kaupunki edellyttää asuntoliiketoiminnassa kohtuullista tuottoa sijoittamalleen pääomalle siten, että vuosituotto realisoituu ensisijaisesti yhtiöille myönnettyjen antolainojen korkojen kautta.
Kaupunki harjoittaa kaupallista kiinteistöliiketoimintaa ensisijaisesti elinkeinopoliittisen toimintaympäristönsä kehittämiseksi.
Kaupallisen kiinteistöliiketoiminnan osalta kaupunki edellyttää omistuksilleen markkinaehtoista tuottoa, joka tuloutetaan kaupungille ensisijaisesti myönnettyjen antolainojen korkoina ja toissijaisesti osinkoina.
Kaupunki harjoittaa muuta kiinteistöliiketoimintaa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseksi vastatakseen juridisessa toimintaympäristössä tapahtuviin muutoksiin.
Asunto- ja kiinteistöliiketoimintaa harjoittavat yhtiöt eivät pääsääntöisesti saa toimintaansa valtionosuuksia tai avustusta kaupungilta.
Kaupunki voi harjoittaa välilliseen omistamisen liittyvää yhtiömuotoista kiinteistöliiketoimintaa ensisijaisesti omassa käytössään olevan tilaomaisuuden hallinnassa, mutta tätä yhtiö- tai rahastomuotoista toimintaa koskevat linjaukset määritellään erillisissä kaupungin tilahallintoa koskevissa asiakirjoissa.
TVT Asunnot Oy
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Yhtiö on aravavuokrataloyhteisö, joka noudattaa toiminnassaan alan lainsäädäntöä sekä Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskuksen (ARA) ohjeita ja valvontaa.
Yhtiö toteuttaa toimialueellaan valtakunnallista ja alueellista asuntopolitiikkaa omistamalla, hallinnoimalla ja kehittämällä kaupungin asuntokantaa ja huolehtii erityisesti kohtuuhintaisesta asuntotarjonnasta ja sosiaalisesta asumisesta. Yhtiöllä on strateginen rooli kaupungin asuntopolitiikan välineenä ja yhtiön omistukselle odotetaan vakaata pitkän aikavälin arvonnousua.
Yhtiökohtaiset linjaukset:
TVT Asunnot Oy:n toiminnot jakautuvat konsernimuotoisesti siten, että sen tytäryhtiöinä ovat edellä mainittujen yksittäisten kiinteistöyhtiöiden lisäksi Turun Osakehuoneistot Oy:n ja Turun Palvelutilat Oy.
Turun Osakehuoneistot Oy hallinnoi ensisijaisesti konsernin rajoituksista vapaata asuntokantaa ja vastaa samalla hallitusti rajoituksista vapaan tai vapautuvan asuntokannan vähentämisestä. Myyntien yhteydessä vapautettavalla pääomalla TVT Asunnot voi konsernina rahoittaa mahdollisia investointeja tai hallita velanottoa.
Selvitetään vuoden 2018 kuluessa mahdollisuudet TVT-konsernin omistajatuloutuksen järjestämiseksi toimialan lainsäädännön ja ohjeistuksen mukaiset rajoitteet huomioiden.
Turun Palvelutilat Oy toimii kaupungin peruspalvelutoimintojen järjestämiseen liittyvässä asuntoliiketoimintaa tukevassa palvelurakentamisessa ja erityisryhmien asuntotarvetta koskevissa hankkeissa.
TVT Asunnot voi harjoittaa konsernina asuntoliiketoimintaa Turun seudulla mahdollisesti uuden perustettavan tytäryhtiönsä lukuun siten, että tytäryhtiössä voi olla myös toiminta-alueen muiden kuntien omistusta.
Kaupunki ei luovuta omistustaan TVT Asunnot Oy:stä, mutta yhtiö voi toteuttaa mahdollisia omistusjärjestelyjä tytär- ja osakkuusyhtiöidensä kautta.
Yhtiön erääntyvät arava- ja korkotukilainat vuosina 2018 - 2020 jälleenrahoitetaan ensisijaisesti konsernin sisäisellä lainalla yhteistyössä kaupungin kanssa. Emokaupungin edullinen varainhankinta voidaan kanavoida yhtiölle hillitsemään vuokralaisten yleistä asumiskustannusten nousua.
Yhtiön asuntojen kokonaismäärää voidaan kasvattaa hallitusti siten, että yhtiön omistaman asuntokannan suhteellinen osuus koko Turun asuntokannasta ei merkittävästi muutu. Yhtiön omistamien asuntojen määrä voi vaihdella viiden prosenttiyksikön verran suhteessa yhtiön nykyiseen osuuteen Turun kokonaisasuntokannasta.
Yhtiö on hankintalain tarkoittama julkinen hankintayksikkö.
Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Yhtiö huolehtii omalta osaltaan riittävästä asumisoikeusasuntojen tarjonnasta omistamalla, ylläpitämällä ja tuottamalla laadukkaita asumisoikeuskoteja. Yhtiö vastaa osaltaan kaupungin asuntopoliittisten linjausten mukaisesta monipuolisen asuntotarjonnan tuotannosta.
Yhtiökohtaiset linjaukset:
Yhtiö toimii asuntomarkkinoilla liiketaloudellisin perustein seudullisena toimijana.
Yhtiön asema kaupunkikonsernissa arvioidaan omistajapolitiikan voimassaoloaikana.
Yhtiö on hankintalain tarkoittama julkinen hankintayksikkö.
Turun Ylioppilaskyläsäätiö
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Säätiön päätarkoituksena on huolehtia Turun seudulla peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskelevien ja opintojaan jatkavien vuokra-asuntojen saamisesta. Tämän lisäksi säätiön tarkoituksena on huolehtia valmistuneiden ja muiden nuorten sekä ulkomaisten opiskelijoiden ja tutkijoiden vuokra-asuntojen ja asumisoikeusasuntojen saamisesta. Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö hankkii ja rakentaa varojensa mukaan sijainniltaan oikeita kohtuuhintaisia kiinteistöjä ja asuntoja tarpeellisine lisätiloineen.
Säätiökohtaiset linjaukset:
Säätiö maksaa kaupungille antolainoistaan ARA-lainsäädännössä reguloitua korkoa ja myönnetystä omavelkaisesta takauksesta markkinaehtoista takausprovisiota.
Säätiö on hankintalain tarkoittama julkinen hankintayksikkö.
Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Yhtiö omistaa ja hallinnoi sosiaali- ja terveystoimen käytössä olevia kiinteistöjä sekä vuokraa tilat kaupungin kiinteistötoimialan kautta edelleen hyvinvointitoimialan käyttöön.
Yhtiökohtaiset linjaukset:
Yhtiö noudattaa hinnoittelussaan kaupungin sisäisen vuokranmäärityksen perusteita ja tavoittelee toiminnassaan nollatulosta rahoituserien jälkeen.
Yhtiö voi vuokrata vähäisessä määrin kaupungin palvelutuotannon käytöstä vapautuneita tiloja myös kaupungin ulkopuolisille toimijoille.
Kaupunki luopuu yhtiön omistuksesta, mikäli sosiaali- ja terveystoimen järjestämisvastuu siirtyy pois kaupungilta ja/tai konsernin kannalta muut perustellut syyt sitä edellyttävät.
Yhtiö on hankintalain tarkoittama julkinen hankintayksikkö ja kaupungin sidosyksikkö.
Turun Teknologiakiinteistöt Oy (osakkuusyhtiö)
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Yhtiön ensisijainen tehtävä on kehittää osaltaan Turun kampus- ja tiedepuiston aluetta Suomen johtavaksi tiedepuistoksi sekä toteuttaa alueen kiinteistökehitykseen liittyviä hankkeita. Kaupunki omistaa yhtiötä välillisenä kiinteistöomistuksena Turun kampus- ja tiedepuiston kehittämiseksi sekä markkinaehtoisen tuoton saavuttamiseksi.
Yhtiökohtaiset linjaukset:
Yhtiö voi harjoittaa rajoitetusti muuta päätarkoitustaan tukevaa kiinteistöliiketoimintaa ensisijaisesti Turun kaupungin alueella.
Kaupunki voi vähentää hallitusti omistustaan yhtiössä, mutta ei luovu koko osakekannastaan. Yhtiön tulee säilyä kaupungin osakkuusyhtiönä. Yhtiön nykyinen vaihtovelkakirjalaihoin perustuva pääomistusjärjestely voidaan muuttaa osakepääomaksi tai yhtiörakennetta voidaan muuttaa, mikäli uusien omistajien ja rahoittajien mukaan saaminen sitä edellyttää.
Yhtiö toimii kilpailuilla markkinoilla, eikä ole julkinen hankintayksikkö.
Logomo Oy
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Turun luovien alojen keskus Logomo hallinnoi ja vuokraa tulosvastuullisesti entisen Konepajan kiinteistön tiloja pitkäaikaiseen toimitilakäyttöön, taiteilijoiden työtiloiksi ja lyhytaikaisille tapahtumille.
Liiketoimintakonseptin lähtökohtana oleva Logomon omistajien public-private -yhteistyö mahdollistaa Turun kaupungin strategian tavoitteiden mukaisesti luovien alojen keskuksen ja vahvan kulttuuritoiminnan jatkumon synnyttämisen Turkuun, vahvistaa Turun seudun kilpailukykyä kokous-, kongressi- ja kulttuurimatkailussa sekä tarjoaa kohtuuhintaisia työtiloja taiteilijoille ja muunneltavia esiintymistiloja kulttuuritoimijoiden käyttöön.
Logomo konsernin jakautumisen seurauksena syntyy kolme yhtiötä: Logomon Veturi Oy (osakeomistus 61 % Hartela / 39 % Turun kaupunki),
Logomon Toimistot Oy (osakeomistus 61 % Hartela / 39 % Turun kaupunki) ja Logomon Tapahtumakiinteistöt Oy (osakeomistus 51 % Turun kaupunki / 49 % Hartela), joista Tapahtumakiinteistöt kuuluu Turku konserniin. Logomon Veturi Oy ohjaa Tapahtumakiinteistöt Oy:tä ja on siten kaupungin strateginen yhteisö.
Yhtiöt toimivat kilpailulla toimitilamarkkinoilla ja kaupungin omistusperuste liittyy elinkeinopoliittisesti luovien alojen toimintaedellytysten ja vahvan kulttuuritoiminnan jatkumon vahvistamiseen.
Yhtiökohtaiset linjaukset:
Kaupungin osakkuus Logomon eri yhtiöissä perustuu luovien alojen toimintaedellytysten parantamiseen. Kaupunki voi luopua Logomon toimitilaomistuksesta yhdessä toisen pääomistajan kanssa. Tapahtumatoimintaan tarkoitettujen tilojen osalta selvitetään synergiaedut Turun Ratapihahankkeen toteutuksen ja Turun Monitoimihallin kanssa. Tapahtumatiloihin liittyviä omistuksia voidaan järjestellä tarvittaessa uudelleen osana Ratapihahankkeen toteutusta.
Yhtiö toimii kilpailuilla markkinoilla, eikä ole julkinen hankintayksikkö.
Markkinoilla toimivat yhteisöt ja tuotantoliiketoiminta
Yhteisö
| Hankinta/sidosyksikköasema | Omistusosuus |
Arkea Oy | ei ole | 98,54 % |
Kuntec Oy | ei ole | 100 % |
Turun Seudun Rakennustekniikka Oy | ei ole | 100 % |
Lännen Tekstiilihuolto Oy | ei ole | 50,4 % |
Turun Kaupunkiliikenne Oy | hankinta- ja sidosyksikkö | 100 % |
Yhtiöt on perustettu hoitamaan tuotannollista tai kaupungin peruspalveluja tukevaa tehtävää. Ne toimivat liiketaloudellisin perustein markkinoilla lukuun ottamatta Turun Kaupunkiliikennettä ja mahdollisesti perustettavia uusia sidosyksikköjä. Markkinoilla olevat yhtiöt osallistuvat kaupungin ja kaupungin muiden tytäryhteisöjen järjestämiin tarjouskilpailuihin. Yhtiöiden liiketoimintaa pyritään laajentamaan niiden toimialueella ja liikevaihtoa kasvattamaan omistuksen arvon kasvattamiseksi.
Mikäli maakuntauudistus toteutuu, tulee kaupungin omistuksia tarkastella kriittisesti niissä konserniyhtiöissä, joiden liikevaihdosta merkittävä osa muodostuu maakunnan tilauskannasta. Maakuntamalliin siirtymisestä aiheutuu merkittäviä seurauksia Arkea Oy:lle, Lännen Tekstiilihuolto Oy:lle sekä Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:lle. Omistusten järjestelyjä koskevat valmistelulinjaukset muuttuneissa olosuhteissa määritellään tarkemmin yhtiökohtaisissa osiossa.
Strategiset valinnat ja omistuksen perusteet
Yhtiömuotoisen tuotanto- ja tukipalveluliiketoiminnan omistaminen ei ole kaupungin perustehtävä vaan yhtiöt ovat välineitä kaupungin palvelujen kustannustehokkaassa tuotannossa. Arkea, Kuntec ja Rakennustekniikka osallistuvat kaupungin kilpailutuksiin yhdenvertaisella tavalla muiden markkinoilla toimivien yhtiöiden kanssa. Yhtiöiden omistajaohjauksessa kiinnitetään huomiota konsernin kokonaisetuun.
Yhtiömuotoisen liiketoiminnan tuottovaatimuksen pitää vastata kyseisen toimialan keskimääräistä tuottovaatimusta, mikäli markkinat toimivat tehokkaasti. Tuotantoyhtiöiden on kyettävä kasvattamaan omistaja-arvoaan, jotta niiden omistus olisi kaupungin kannalta perusteltua. Omistaja-arvon kasvattaminen voi tapahtua mm. liiketoiminnan kannattavan laajentumisen seurauksena, yhtiön sisäisen kustannustehokkuuden kasvuna tai yhtiön suunnatessa toimintojaan suurempaa lisäarvoa tuottavien palveluiden ja tuotteiden myyntiin.
Mikäli yhtiöt eivät kykene kasvattamaan kestävällä tavalla omistaja-arvoaan tai tuottamaan markkinaehtoisesti kilpailukykyisiä tarjouksia, tulee harkita niiden omistuksesta luopumista tai etsiä yhtiölle kaupallinen kumppani, jolla on edellytyksiä toiminnan kehittämiseen edellä kuvatulla tavalla. Yhtiöt maksavat antolainoistaan markkinaehtoista korkoa, käypää maanvuokraa ja tiloistaan kaupungin sisäistä vuokratasoa vastaavaa vuokraa.
Tuloutus toteutetaan osinkoina tai tarvittaessa pääomanpalautuksina. Yhtiöt toimivat pääsääntöisesti avoimilla markkinoilla (pl. Kaupunkiliikenne ja mahdollisesti perustettavat uudet sidosyksiköt) kilpailutilanteessa, eivätkä ole siten hankintalain mukaisia hankintayksiköitä. Yhtiöiden on kuitenkin noudatettava hankinnoissaan avoimuutta, syrjimättömyyttä ja niiden tulee edistää kilpailua.
Arkea Oy
Yhtiö toimii konsernimuotoisesti ja sen tytäryhtiönä on Passaa palvelut Oy.
Passaa palvelut Oy:n tehtävänä on tuottaa markkinaehtoisesti ruokahuolto-, siivous- ja kiinteistöpalveluita siten, että yhtiön henkilökunnan työssä jaksamista tuetaan yksilöidyillä töiden järjestelyillä ja tehostetun työterveyshuollon avulla.
Arkean omistukseen on mahdollista muodostaa lisää tytäryhtiöitä, mikäli se on yhtiön ydinliiketoiminnan ja konsernin edun kannalta perusteltua.
Liiketoimintakaupan yhteydessä siirtyneet Turun kaupungin määräaikaiset palvelusopimukset päättyvät vuoden 2018 aikana.
Yhtiön tulee osallistua ilman perusteltua syytä yhtenä markkinatoimijana kaupungin järjestämiin tarjouskilpailuihin ja pyrkiä menestymään niissä liiketaloudellisesti kannattavalla tavalla.
Yhtiö toimii kokonaisuutena ja liiketoimintasegmenteittäin kannattavasti kattaen tulorahoituksellaan kaikki toimintansa kustannukset sekä käyttöomaisuusinvestointinsa.
Yhtiö voi kasvattaa liikevaihtoaan yritysostojen ja markkinaehtoisten tarjouskilpailujen seurauksena.
Mikäli yhtiö ei menesty tulevissa palvelusopimusten kilpailutuksissa ja yhtiön taloudellinen suorituskyky on vaarassa kärsiä, sen tulee hyvissä ajoin reagoida tilanteeseen ja esittää tarvittavia toimenpiteitä, jotta yhtiön omistaja-arvo ei alene.
Kaupunki voi luopua yhtiön omistuksesta kokonaan tai osittain, mikäli sen kannattavuus ei mahdollista markkinaehtoisen toiminnan jatkuvuutta.
Yhtiö maksaa antolainoistaan markkinaehtoista korkoa, käypää maanvuokraa ja tiloistaan kaupungin sisäistä vuokratasoa vastaavaa vuokraa.
Tuloutus toteutetaan osinkoina ja/tai pääomanpalautuksina.
Kaupunki voi myydä omistamiaan yhtiön osakkeita muille julkisyhteisöille, mutta yhtiön tulee säilyä kaupungin tytäryhtiönä.
Yhtiö jakautuu vuoden 2018 loppuun mennessä siten, että siitä muodostuu markkinoilla toimiva Arkea (konserni) ja omistajiensa sidosyksikkönä toimiva Arkea (konserni), jonka nimi vahvistuu kaupparekisteröinnin yhteydessä.
Kaupunki voi ostaa takaisin muille osakkaille myymiään osakkeita, mikäli se on yhtiön jakautumisen jälkeen rakennejärjestelyjen kannalta tarkoituksenmukaista.
Yhtiö toimii kilpailuilla markkinoilla, eikä ole julkinen hankintayksikkö.
Arkea Oy:n jakautumisen yhteydessä sidosyksiköksi perustettava yhtiö
(Jäljempänä Yhtiö; nimi vahvistuu kaupparekisteröinnin yhteydessä)
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Arkea Oy:n jakautumisen yhteydessä syntyvä sidosyksikköyhtiö tuottaa konsernimuotoisesti ruokahuoltopalveluita, siivousta ja kokonaisvaltaisia kiinteistöpalveluja sekä tarjoaa niitä kilpailukykyisesti kunnille ja sellaisille julkisille toimijoille, jotka ovat hankintayksiköitä. Yhtiö laajentaa toimintaansa kannattavasti tuottaen lisäarvoa omistajilleen. Yhtiön omistus on perusteltua, mutta Yhtiön ei tarvitse toimia kaupungin tytäryhtiönä
Yhtiökohtaiset linjaukset:
Yhtiö toimii konsernimuotoisesti ja sen tytäryhtiöinä toimii Arkea Kunnossapito Oy.
Arkea Kunnossapito Oy:n tehtävänä on tuottaa sidosyksikkönä toimivan Yhtiön osakkaille kiinteistöteknisiä kunnossapitopalveluja ja ylläpitorakentamista osana yhtiön kokonaisvaltaista kiinteistöpalvelukonseptia.
Sidosyksikkönä toimivan Yhtiön omistukseen on mahdollista muodostaa lisää tytäryhtiöitä, mikäli se on Yhtiön ydinliiketoiminnan ja konsernin edun kannalta perusteltua.
Yhtiö toimii kokonaisuutena ja liiketoimintasegmenteittäin kannattavasti kattaen tulorahoituksellaan kaikki toimintansa kustannukset sekä käyttöomaisuusinvestointinsa.
Mikäli Yhtiön taloudellinen suorituskyky on vaarassa kärsiä, sen tulee hyvissä ajoin reagoida tilanteeseen ja esittää tarvittavia toimenpiteitä.
Yhtiö maksaa antolainoistaan markkinaehtoista korkoa sekä käypää vuokraa maasta ja tiloista.
Mahdollinen tuloutus toteutetaan osinkoina ja/tai pääomanpalautuksina.
Yhtiö toimii mahdollisesti perustettavan maakunnan ja muiden omistajinaan toimivien julkisyhteisöjen tukipalveluiden tuottajana. Kaupunki voi myydä omistamiaan Yhtiön osakkeita muille kunnille, kuntayhtymille tai muille hankintayksiköille tarkoituksena tukea sidosyksikön toiminnan järjestämistä ja liiketoiminnan laajentamispyrkimyksiä.
Yhtiö voi toimintansa vahvistamiseksi toteuttaa tarvittaessa suunnattuja osakeanteja, mikäli sitä on pidettävä tarkoituksenmukaisena tapana mahdollisissa uusissa omistusjärjestelyissä.
Yhtiö voi kasvattaa liikevaihtoaan liiketoimintasiirtojen, liiketoimintakauppojen ja yritysostojen seurauksena.
Yhtiö on sidosyksikkö eikä toimi kilpailuilla markkinoilla. Yhtiö on julkinen hankintayksikkö.
Kuntec Oy
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Yhtiö on Turun talousalueen johtava kaupunkirakentaja, joka rakentaa ja ylläpitää alueen infrastruktuuria sekä palvelee potentiaalista asiakaskuntaansa tarjoamalla laadultaan korkeatasoisia tuotteita ja palveluja.
Kaupunki odottaa omistukseltaan merkittävää arvonnousua. Yhtiön omistus ja määräysvallan hallinta on siten perusteltua.
Yhtiökohtaiset linjaukset:
Yhtiö toimii konsernimuotoisesti ja sen tytäryhtiönä on Kauppila Oy.
Kauppila Oy tuottaa markkinaehtoisesti kukkien, taimien ja vihertuotteiden myyntiä sekä puutarha-alan palveluita ensisijaisesti julkisille yhteisöille, yrityksille ja yksityisille asiakkaille osana Kuntec Oy:n viherpalveluiden kokonaiskonseptia.
Kuntec Oy voi luopua Kauppila Oy:n omistuksesta, mikäli luopuminen on konsernille taloudellisesti ja toiminnallisesti perusteltua.
Kuntec Oy voi kasvattaa liikevaihtoaan yritysostojen ja markkinaehtoisten tarjouskilpailujen kautta.
Kuntecin omistukseen on mahdollista muodostaa lisää tytäryhtiöitä, mikäli se on yhtiön ydinliiketoiminnan ja konsernin edun kannalta perusteltua.
Liiketoimintakaupan yhteydessä siirtyneet Turun kaupungin määräaikaisten palvelusopimukset päättyvät vuoden 2018 kuluessa.
Yhtiön tulee osallistua ilman perusteltua syytä yhtenä markkinatoimijana kaupungin järjestämiin tarjouskilpailuihin ja pyrkiä menestymään niissä liiketaloudellisesti kannattavalla tavalla.
Yhtiö toimii kokonaisuutena ja liiketoimintasegmenteittäin kannattavasti kattaen tulorahoituksella kaikki toimintansa kustannukset sekä käyttöomaisuusinvestointinsa.
Mikäli yhtiön taloudellinen suorituskyky on vaarassa kärsiä, sen tulee hyvissä ajoin reagoida tilanteeseen ja esittää tarvittavia toimenpiteitä, jotta yhtiön omistaja-arvo ei alene.
Kaupunki voi luopua yhtiön omistuksesta kokonaan tai osittain, mikäli sen kannattavuus ei mahdollista markkinaehtoisen toiminnan jatkuvuutta.
Yhtiö maksaa antolainoistaan markkinaehtoista korkoa, käypää maanvuokraa ja tiloistaan kaupungin sisäistä vuokratasoa vastaavaa vuokraa.
Tuloutus toteutetaan osinkoina ja/tai pääomanpalautuksina.
Kaupunki voi tarvittaessa myydä omistamiaan yhtiön osakkeita muille kunnille tarkoituksena tukea yhtiön liiketoiminnan laajentamispyrkimyksiä, mutta yhtiön tulee säilyä kaupungin tytäryhtiönä
Yhtiö toimii kilpailuilla markkinoilla, eikä ole julkinen hankintayksikkö.
Turun Seudun Rakennustekniikka Oy
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Yhtiö tuottaa markkinaehtoisesti korjausurakointipalveluja Turun kaupungille ja kilpailee toimialallaan avoimilla markkinoilla. Yhtiö tuottaa lisäksi markkinaehtoisesti erityisrakennusteknisiä rakentamispalveluja ja tuotteita kaupungille sekä tarjoaa niitä kilpailukykyisesti Turun kaupunkiseudulla muille kunnille, julkisille toimijoille, yhtiöille ja yksityisille asiakkaille.
Yhtiön omistus on perusteltua, mikäli se kykenee menestymään kannattavasti urakkatarjouskilpailuissa kasvattaen kaupungin omistuksen arvoa.
Yhtiökohtaiset linjaukset:
Yhtiö toimii kannattavasti kattaen tulorahoituksella kaikki toimintansa kustannukset sekä käyttöomaisuusinvestointinsa.
Kaupunki voi luopua yhtiön omistuksesta tai lakkauttaa yhtiön toiminnan, mikäli liiketoimintaa ei ole mahdollista jatkaa kannattavasti nykymuodossa.
Yhtiö toimii kilpailuilla markkinoilla, eikä ole julkinen hankintayksikkö.
Lännen Tekstiilihuolto Oy
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Lännen Tekstiilihuolto Oy on kokonaisvaltaista tekstiilihuoltopalvelua tarjoava Turun ja Porin kaupunkien sekä Varsinais-Suomen ja Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymien omistama osakeyhtiö.
Yhtiön tehtävänä on tarjota markkinaehtoisesti hinnaltaan ja laadultaan kilpailukykyisiä palveluja erikoistuen laitostekstiilien, hotellitekstiilien ja työvaatteiden vuokraukseen ja huoltoon. Kaupunki odottaa omistukseltaan merkittävää arvonnousua. Kaupungin omat hankinnat yhtiöltä ovat hyvin vähäisiä ja yhtiön omistus on tällä hetkellä ensisijaisesti finanssiperusteinen. Mahdollisen sote-lainsäädännön seurauksena yhtiön omistajarakenteessa tulee tapahtumaan muutoksia, jotka aiheuttavat todennäköisesti tarpeen arvioida uudelleen myös Lännen Tekstiilihuollon yhtiörakennetta.
Yhtiökohtaiset linjaukset:
Omistusta kehitetään tehostamalla ja laajentamalla toimintaa edelleen siten, että taloudellisten hyötyjen tulee konkretisoitua omistajille kilpailukykyisinä tarjouksina sekä ensisijaisesti kasvavana osinkovirtana ja toissijaisesti antolainojen korkoina.
Yhtiön tulee osallistua ilman perusteltua syytä kaupungin järjestämiin tarjouskilpailuihin ja pyrkiä menestymään niissä liiketaloudellisesti kannattavalla tavalla.
Yhtiö voi kasvattaa edelleen liikevaihtoaan yritysostojen ja markkinaehtoisten tarjouskilpailujen seurauksena.
Yhtiö toimii kilpailuilla markkinoilla, eikä ole julkinen hankintayksikkö.
Kaupunki voi turvata omistusjärjestelyillä asemansa yhtiössä tai luopua sen omistuksesta osittain tai kokonaan, mikäli lainsäädännön muutosten seurauksena sairaanhoitopiirien omistukset tai hankinnat järjestellään uudelleen pääomistajan kannalta epätarkoituksenmukaisella tavalla.
Yhtiörakenne voidaan järjestellä uudelleen yhdessä muiden omistajien kanssa vastaamaan lainsäädännön edellyttämiä muutoksia, mikäli se on kaupungin kannalta tarkoituksenmukaista.
Turun kaupunkiliikenne Oy
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Yhtiö tuottaa seudulliselle joukkoliikenneviranomaiselle Turun kaupungin sisäisen joukkoliikenteen palveluja yhtiön ja kaupungin välisen sopimuksen mukaisesti. Yhtiön tehtävänä on linja-autoliikenteen tuottamisen lisäksi toimia kaluston ja joukkoliikenteen teknisten järjestelmien kokeilualustana Turun kaupungille, minkä vuoksi yhtiön omistus on perusteltua.
Yhtiökohtaiset linjaukset:
Yhtiötä käytetään kaupungin sidosyksikkönä uusien vaikeasti markkinoilta hankittavien liikennemuotojen (kuten sähköbussien) ja teknisten järjestelmien kokeilualustana.
Kaupunkiliikenne Oy:n tuottamia joukkoliikennepalveluja ei kilpailuteta omistajapolitiikkakauden aikana eikä yhtiö osallistu joukkoliikenneviranomaisen järjestämiin joukkoliikennepalvelujen tarjouskilpailuihin.
Tuotannollisen tehokkuuden ylläpitämiseksi yhtiön osuus kaupungin sisäisen liikenteen linjakilometreistä pidetään noin 17 %:ssa. Kannattavan tuotanto-osuuden hallitsemiseksi ja rationaalisten kokeilukokonaisuuksien muodostamiseksi voidaan toteuttaa tarvittaessa yksittäisiä linjastomuutoksia.
Yhtiö on hankintalain tarkoittama julkinen hankintayksikkö ja kaupungin sidosyksikkö.
Markkinoilla toimivat yhteisöt - Energia- ja infrastruktuuriliiketoiminta
Yhteisö
| Hankinta/sidosyksikköasema | Omistusosuus |
Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab | erityisalojen hankintayksikkö | 100 % |
Turun Satama Oy | erityisalojen hankintayksikkö | 100 % |
Lounais-Suomen Jätehuolto Oy | hankintayksikkö | 23 % |
Osa energia- ja infrastruktuuriliiketoiminnasta on monopoliluonteista, osaa harjoitetaan kaupungin toimialaan kuuluvassa strategisessa erityistehtävässä ja osa on ensisijaisesti taloudellista voittoa tavoittelevaa liiketoimintaa.
Energialiiketoimintaan luetaan kaukolämmön tuotanto ja jakelu, kaukokylmän tuotanto ja jakelu, sähkön tuotanto ja myynti sekä jakeluverkostojen rakentaminen, kunnossapito ja hallinta.
Infrastruktuuriliiketoimintaan voidaan luokitella satamaliiketoiminta, jonka harjoittaminen on ensisijaisesti markkinaehtoisesti omistajatuottoa muodostavaa liiketoimintaa. Vastaavasti Infrastruktuuriliiketoimintaan kuuluvaa jätehuoltoa harjoitetaan kaupungin toimialaan kuuluvassa lakiperusteisessa strategisessa erityistehtävässä.
Strategiset valinnat ja omistuksen perusteet
Osa energialiiketoiminnasta on teknisesti monopoliluonteista ja sitä harjoitetaan kaupungin toimialaan kuuluvassa strategisessa erityistehtävässä. Tällaisena toimintana voidaan pitää etenkin kaukolämmön ja kaukokylmän verkkoliiketoimintaa, jolta odotetaan kohtuullista tuottoa kuitenkin säilyttäen asiakkailta perittävät maksut kilpailukykyisellä tasolla.
Verkkoliiketoimintaan läheisesti liittyvää kaukolämmön ja kaukokylmän tuotantoa voidaan pitää jossain määrin monopoliluonteisena, siltä osin kuin toimita tukeutuu yhtiön hallinnassa olevaan jakeluverkkoon. Toiminta on kuitenkin kilpailuasemassa markkinoilla vaihtoehtoisten lämmöntuotantomuotojen kanssa, minkä lisäksi lämmöntuotannon yhteydessä tapahtuva vastapainesähkön tuotanto tapahtuu täysin kilpailluilla markkinoilla.
Tuotantotoiminnan omistus on perusteltua liittyen osaksi sen kytkennästä monopoliluonteiseen liiketoimintaan. Toiminnan riskinkantokyvyn näkökulmasta enemmistöomistuksen tai määräysvallan hallinta ei ole kuitenkaan kaupungin kannalta perusteltua.
Sähköverkkoliiketoiminta perustuu pitkälti paikallisen tekniseen monopoliin, minkä vuoksi alan toimintaympäristöä säädellään erikseen sähkömarkkinalaissa. Verkkoliiketoiminnan harjoittamisesta muodostuva tuotto on myös lainsäädännöllisesti reguloitu. Monopoliluonteisuuden ja suhteellisen alhaisen liiketoimintariskin näkökulmasta kaupungin tulee pitää edelleen kyseinen toiminta omistuksessaan.
Sähkön tuotanto ja myynti ovat täysin tuottoperusteista liiketoimintaa, jonka riskit ovat huomattavasti monopoliluonteista energialiiketoimintaa suuremmat. Kyseisen liiketoiminnan tuottovaatimuksen pitää siksi vastata toimialan keskimääräistä tuottovaatimusta, mikäli markkinat toimivat tehokkaasti.
Energialiiketoiminta muodostaa tällä hetkellä toimialakonsernin. Konsernirakenne mahdollistaa kokonaisuutena suuremman riskinsietokyvyn kuin yksittäisillä konsernitoiminnoilla olisi erillisinä liiketoiminta-alueina. Koska koko toimiala on tällä hetkellä varsin voimakkaassa murroksessa, kaupungin ei tulisi lyhyellä aikavälillä luopua erillisistä energialiiketoiminnan segmenteistä. Mikäli toimialariskit muodostuvat joiltakin osin kohtuuttomiksi, kaupungin on mahdollista harkita tältä osin omistustensa uudelleenjärjestelyä.
Satamatoimiala voidaan luokitella matkustajaliikenne ja logistiikka mukaan lukien infrastruktuuriliiketoimintaan, koska se tukeutuu vahvasti satamaa palvelevaan fyysiseen rakenteeseen. Satamatoiminnan harjoittaminen on kuitenkin ensisijaisesti markkinoilla tulonmuodostustarkoituksessa harjoitettavaa liiketoimintaa, jolle tulee asettaa toimialan keskimääräistä tuottovaatimusta vastaava tuottovaatimus.
Liiketoiminnan perusluonteesta huolimatta satamatoiminta on keskeistä kaupungin elinkeinopolitiikan näkökulmasta. Sataman välilliset vaikutukset logistiikan ja logistiikkasidonnaisen toiminnan toimintaympäristön luomisessa ovat jopa välittömiä tuloutukseen perustuvia vaikutuksia suurempia. Kaupungin tulee siksi pitää edelleen satamatoiminnot omistuksessaan, vaikka omistuksen määrää voidaan arvioida uudelleen mahdollisten strategisten liittoutumien myötä.
Jätehuoltoliiketoimintaa harjoitetaan kaupungille lakiperusteisesti osoitetussa erityistehtävässä. Kaupunki on luovuttanut jätehuoltoon liittyvät liiketoimintamuodossa harjoitettavat tehtävänsä edelleen seudulliselle jätehuoltoyhtiölle. Kaupunki hallitsee jätehuoltoliiketoimintaa yhtiön omistusosuutensa puitteissa. Se ei voi luopua omistuksestaan muodostamatta samalla uutta järjestelmää etenkin yhdyskuntajätteiden käsittelyyn liittyvien vastuidensa kantamiseksi. Toisaalta kaupungilla ei ole erityistä intressiä myöskään lisätä omistustaan vaan lähinnä kiinnittää erityistä huomiota toiminnan sisäisen tehokkuuden varmistamiseen.
Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab (Konserni)
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Yhtiön toimiala on sähkö-, lämpö- ja maakaasulaitostoiminta, niihin liittyvä tuotteiden valmistus ja kauppa sekä alan liike- ja palvelutoiminta. Yhtiö toimii osittain monopolistisilla markkinoilla (sähköverkko, kaukolämpö ja kaukokylmä). Toiminta perustuu Turku Energia Oy:n strategian mukaiseen kasvuhakuisuuteen, johon pyritään yritysostoilla ja yhteistyöjärjestelyillä.
Sähkön myynnin osalta yhtiö toimii avoimessa kilpailutilanteessa. Markkinaehtoisesti toimivalta yhtiöltä odotetaan lisäksi vaihtoehtoisiin sijoitusinstrumentteihin verrattuna kilpailukykyistä tuloutustasoa ja omistuksen arvonnousua. Luonnolliseen monopoliin perustuvat toiminnot tulisi ensisijaisesti säilyttää kaupungin omistuksessa.
Yhtiö toimii konsernimuotoisesti. Turku Energian tytär- ja osakkuusyhtiöinä toimivat:
Tytäryhtiöt | Omistuksen peruste |
Turku Energia Sähköverkot Oy, 100 % | luonnollinen monopoli |
Turun Seudun Kaukolämpö Oy, 60,75 % | luonnollinen monopoli |
Osakkuusyhtiöt |
|
Turun Seudun Energiatuotanto Oy. 39,5 % | osittain luonnollinen monopoli |
Svartisen Holding AS, 34,74 % | strateginen sähköntuotanto |
Turku Science Park Oy, 27,56 % | ei strategista merkitystä |
Kolsin Voima Oy, 22,5 % | strateginen sähköntuotanto |
Yhtiökohtaiset linjaukset:
Yhtiötä vahvistetaan alueellisena toimijana ostamalla toimialaa strategisesti tukevia liiketoimintoja. Yhteistyötä jatketaan strategialtaan yhteensopivien vahvojen kumppaneiden kanssa. Yhtiö luopuu omistuksistaan, jolla ei ole sille strategista merkitystä ydinliiketoimintansa kannalta.
Yhtiö maksaa antolainoistaan markkinaehtoista korkoa, käypää maanvuokraa ja tiloistaan kaupungin sisäistä vuokratasoa vastaavaa vuokraa.
Turku Energian Oy:n tuloutuksesta päätetään vuosittain kaupungin talousarvion yhteydessä viranomaisten sallimissa rajoissa verotukselliset seikat huomioiden vähintään alan keskiarvoisen tuoton mukaisesti.
Kunkin erillisen liiketoimintakokonaisuuden tai tulosalueen tuoton tulee olla positiivinen ja vastata vähintään markkinoiden alan keskimääräistä tuottoa.
Yhtiön investointien ja uusien liiketoimintasegmenttien tulee kasvattaa yhtiön omistaja-arvoa sekä lisätä yhtiöstä tuloutettavaa osinkovirtaa pitkällä aikavälillä.
Turku Energia Oy kehittää EU:n ilmastotavoitteiden, Suomen hallitusohjelman ilmasto- ja energiastrategian ja Turun kaupunkistrategian mukaisesti kannattavaa, uusiutuvaa, vähäpäästöistä ja päästötöntä energiatuotantoa.
Turku Energia Oy jatkaa kaukokylmätuotannon ja -jakelun kehittämistä.
Turku Energia Oy osallistuu kumppanuusmuotoiseen yhteistyöhön nykyisten ja paikallisesti uusien energiamuotojen kehittämisessä. Tavoitteena on pyrkiä ympäristövaikutusten, toiminnan taloudellisuuden ja edullisen energiatuotannon kannalta parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.
Yhtiö harjoittaa toimialallaan liiketoimintaa myös osakkuusyhtiöiden kautta teollisten partnereiden kanssa investointiriskien hallitsemiseksi ja teknisen osaamisen varmistamiseksi.
Yhtiö on eritysalojen hankintalainsäädännön soveltamisalaan kuuluva hankintayksikkö.
Turun Satama Oy
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Yhtiön toimialana on sataman ylläpitäminen sekä yleisen satamatoiminnan harjoittaminen, kehittäminen ja siihen liittyvä muu liiketoiminta. Turun Satama Oy on Turun kaupungin kokonaan omistama.
Turun Sataman osakkuusyhtiönä (omistusosuus 33 %) toimii Turun Vapaavarasto Oy, jonka tehtävänä on tehokkaiden varastointipalveluiden tarjonta Turun satamassa.
Sataman toiminta jakaantuu kahteen pääliiketoiminta-alueeseen; matkustajaliikenteeseen ja rahtiliikenteeseen. Yhtiö kilpailee avoimesti valtakunnan muiden satamien kanssa. Sen kokonaistuloutus ja logistiikkasidonnaisten toimintojen välilliset elinkeinopoliittiset vaikutukset ovat kaupungin kannalta merkittäviä ja omistus on siten perusteltua.
Yhtiökohtaiset linjaukset:
Tavoitteena on liikevaihdoltaan Suomen kolmanneksi suurin satama ja matkustajamäärältään Suomen toiseksi suurin matkustajasatama.
Yksikkötavaraliikenteessä yhtiön tulee lukeutua maan suurimpiin satamiin ja parantaa suhteellisesti asemiaan valtakunnallisesti.
Yhtiö toimii kokonaisuutena ja liiketoimintasegmenteittäin kannattavasti kattaen tulorahoituksellaan kaikki toimintansa kustannukset sekä korvaus- ja käyttöomaisuusinvestointinsa.
Yhtiö maksaa antolainoistaan markkinaehtoista korkoa ja käypää maanvuokraa.
Tuloutus toteutetaan osinkoina ja/tai pääomanpalautuksina.
Yhtiön tulee laatia yhteistyössä suurimpien asiakasyritysten kanssa koko kantasataman alueen kehittämissuunnitelma, jolla turvataan matkustajaliikenteen toiminnan edellytykset, edistetään satama-alueen liikenteellistä saavutettavuutta ja mahdollistetaan kaupunkirakenteen kehitys sataman suuntaan.
Yhtiön toimialuetta voidaan laajentaa Lounais-Suomen satamien alueella mahdollisten yritysjärjestelyjen avulla sekä arvioida samalla Turun Sataman tarkoituksenmukaisin yhtiörakenne ja kaupungin omistusosuudet.
Yhtiö on eritysalojen hankintalainsäädännön soveltamisalaan kuuluva hankintayksikkö.
Lounais-Suomen Jätehuolto Oy
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Lounais-Suomen Jätehuolto Oy on toimialueen asukkaiden jätehuollon luotettava järjestäjä ja aktiivinen kehittäjä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Yhtiö toteuttaa jätehuollon lakisääteiset palvelutehtävät omistajakuntiensa puolesta. Yhtiö toimii osittain oligopolistisilla markkinoilla, jossa julkisyhteisöjen päätöksenteko vaikuttaa keskeisesti yhtiön toimintaympäristöön ja kaupungin omistus on siten perusteltua.
Yhtiökohtaiset linjaukset:
Yhtiön toiminnallisen ja taloudellisen suorituskyvyn tulee parantua ja mahdollistaa siten tuloutus pääsiassa osinkotulon muodossa.
Yhtiö harjoittaa jätteiden energiahyötykäyttöä tarkoitusta varten perustetun Lounavoima Oy:n taseeseen toteutettavan jätteen hyötykäyttölaitoksen osa-omistajana.
Yhtiö voi toimia tytär- ja/tai osakkuusyhtiöidensä kautta toimialallaan kilpailuilla markkinoilla yhteistyössä muiden omistajatahojen ja teollisten partnereiden kanssa lainsäädännön mahdollistamissa rajoissa. Yhtiön osakkuusyhtiönä toimii Ekopartnerit Turku Oy 49 % omistusosuudella ja tytäryhtiöinä Lounavoima Oy 50 % omistusosuudella Kiertomaa Oy 80 % omistusosuudella.
Yhtiö on hankintalain tarkoittama julkinen hankintayksikkö.
Monopoliasemassa toimivat yhteisöt - Vesihuoltoyhtiöt
Yhteisö
| Hankinta/sidosyksikköasema | Omistusosuus |
Turun Seudun Vesi Oy | erityisalojen hankintayksikkö | 64,68 % |
Turun Seudun Puhdistamo Oy | hankintayksikkö | 62,3 % |
Turun Vesihuolto Oy | erityisalojen hankintayksikkö | 100 % |
Vesihuollon järjestäminen on monopoliluonteista infrastruktuuriliiketoimintaa, jota harjoitetaan kaupungin toimialaan kuuluvassa strategisessa erityistehtävässä. Tukkuvesiyhtiöt toimivat ns. Mankala – periaatteella. Ne myyvät lopputuotteensa omistajilleen omakustannushintaan, eivätkä tavoittele toiminnassaan voittoa. Monopoliluonteisissa toiminnoissa kaupunki on aktiivinen omistaja, joka määrittelee erityistehtävän sisällön.
Strategiset valinnat ja omistuksen perusteet
Monopoliasemassa yritys tai tuote voi merkittävästi vaikuttaa kilpailuun, hintoihin ja toimitusehtoihin markkinoillaan. Omistajaohjauksen kannalta tämä edellyttää perehtymistä markkinoiden sääntelyyn sekä viranomaisen ohjaus- ja valvontatoimenpiteisiin markkinahäiriöiden ehkäisemiseksi. Omistajaohjauksessa tulee kiinnittää erityistä huomiota yhtiöiden sisäisen tehokkuuden varmistamiseen, koska markkinat eivät säätele toimintojen tehokkuutta.
Yhteiskunnallisten tavoitteiden ja markkinoiden sääntelyn takia kaupungin erityistehtävää hoitavien yhtiöiden tulee säilyä kaupungin yksinomistuksessa tai määräysvallassa.
Omistuspohjan laajentaminen tulee kysymykseen, kun erityistehtävän voidaan arvioida tehostuvan muiden omistajien mukaantulon tai omistusosuuden kasvun myötä. Vesihuoltoyhtiöiden omistusosuuksia voidaan tarjota vain Varsinais-Suomen muille kuntaomistajille.
Seudullisen vesihuoltokokonaisuuden tulee olla osa Turku konsernia.
Turun Seudun puhdistamo Oy:n ja Turun Seudun Vesi Oy:n toiminnalliset synergiat ja asema konsernissa selvitetään omistajapolitiikan voimassaolon aikana tavoitteena suunnitella ja operoida kattavasti käyttöveden tuotantoa ja jäteveden käsittelyä.
Turun Seudun Vesi Oy
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Yhtiön tehtävä on tuottaa seudun asukkaille hyvälaatuista talousvettä mahdollisimman kustannustehokkaasti kestävän kehityksen periaatteen mukaisesti. Yhtiö toimii ns. Mankala-periaatteen mukaisesti eikä pyri tuottamaan taloudellista voittoa ja osingonjakoa omistajille. Yhtiö on luonnollinen monopoli, jonka tulee säilyä julkisessa omistuksessa kaupungin tytäryhtiönä.
Yhtiökohtaiset linjaukset:
Turun Seudun Vesi Oy:n ja Turun Seudun puhdistamo Oy:n asema konsernissa selvitetään omistajapolitiikan voimassaolon aikana. Tarkoituksenmukaiset ratkaisut ja mahdolliset yritysjärjestelyt toteutetaan yhteistyössä muiden osakkaiden kanssa ottaen huomioon yhtiöiden osakassopimusten ja yhtiöjärjestysten reunaehdot.
Järjestelyn tavoitteena on pääomien ja investointien kohdentaminen tehokkaasti sekä olemassa olevien resurssien tehokkaampi käyttö.
Yhtiö on eritysalojen hankintalainsäädännön soveltamisalaan kuuluva hankintayksikkö.
Turun Seudun Puhdistamo Oy
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Yhtiön toimialana on jätevesien siirto ja puhdistus sekä syntyneen lietteen hyödyntäminen. Yhtiön tarkoituksena on tuottaa yhteiskunnallisia toiminnallisia palveluita kustannustehokkaasti omakustannushintaan omistajille. Yhtiön pyrkimyksenä on, että myös muut Turun seudun kunnat voivat tulla jätevesiyhteistyön piiriin. Yhtiö toimii ns. Mankala-periaatteen mukaisesti eli ei pyri tuottamaan taloudellista voittoa ja osingonjakoa omistajille. Yhtiö on ns. luonnollinen monopoli.
Yhtiökohtaiset linjaukset:
Turun Seudun puhdistamo Oy:n ja Turun Seudun Vesi Oy:n asema konsernissa selvitetään omistajapolitiikan voimassaolon aikana. Tarkoituksenmukaiset ratkaisut ja mahdolliset yritysjärjestelyt toteutetaan yhteistyössä muiden osakkaiden kanssa ottaen huomioon yhtiöiden osakassopimusten ja yhtiöjärjestysten reunaehdot.
Järjestelyn tavoitteena on pääomien ja investointien kohdentaminen tehokkaasti sekä olemassa olevien resurssien tehokkaampi käyttö.
Yhtiö on hankintalainsäädännössä tarkoitettu hankintayksikkö.
Turun Vesihuolto Oy
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Turun kaupungin omistama vesihuoltoyhtiö operoi kaupungin vesihuoltoa, hallitsee verkosto-omaisuutta ja vastaa asiakasrajapinnasta. Yhtiö muodostaa luonnollisen monopolin kaupungin erityistehtävässä ja yhtiön siten tulee säilyä kaupungin yksinomistuksessa tai määräysvallassa.
Yhtiökohtaiset linjaukset:
Yhtiöstä tulee varmistaa vähintään nykytasoinen tuotto ensisijaisesti antolainojen korkoina siten, että veden hinnan tulee pysyä elinkeinoelämän ja kuluttajien kannalta kohtuullisena.
Yhtiö voi laajentaa toiminta-aluettaan muihin kuntiin, tarjoamalla operointipalveluita, vuokraamalla verkostoja, toteuttamalla yritysfuusioita tai liiketoimintakauppoja.
Järjestelyihin liittyen kuntien vesihuoltoliiketoiminnan ja verkosto-omaisuuden käyvän arvon tulee perustua samoihin laskentaperiaatteisiin ja arvostustasoihin, mitä on käytetty Turun Vesihuolto Oy:n perustamisen yhteydessä.
Yhtiö on eritysalojen hankintalainsäädännön soveltamisalaan kuuluva hankintayksikkö.
Merkittävää julkista rahoitusta saavat yhteisöt – Elinkeino- ja osaamisliiketoiminta
Yhteisö
| Hankinta/sidosyksikköasema | Omistusosuus |
Turku Science Park Oy | hankintayksikkö | 88,06 % |
Turun Aikuiskoulutussäätiö | hankintayksikkö | 57,14 %* |
Turun ammattikorkeakoulu Oy | hankintayksikkö | 91 % |
*) määräysvallasta |
Kaupunki kehittää elinkeinoja luomalla yritystoiminnan harjoittamiselle hyvät edellytykset osallistumalla itse vain rajatusti kilpailtuun yritystoimintaan.
Elinkeinopoliittisten yhtiöiden toimintoja harjoitetaan yhteistyössä ja verkostomaisesti mm. siten, että alueen yliopistojen ja korkeakoulujen voimavaroja ja osaamista voidaan hyödyntää elinkeinotoiminnassa ja työpaikkojen synnyttämisessä. Yhtiö voi tarjota elinkeinopoliittisia palveluita maakunnallisesti.
Strategiset valinnat ja omistuksen perusteet
Elinkeinopoliittisten yhtiöiden yhteiskunnallista vaikuttavuutta pyritään kehittämään ja laajentamaan tarvittaessa yhtiöiden osakaspohjaa.
Elinkeinopoliittiseen tarkoitukseen perustetuilta yhtiöiltä ei vaadita tuottoa sijoitetulle pääomalle. Hyödyt realisoituvat alueen elinvoiman, kilpailukyvyn ja vetovoiman kehittymisenä sekä välillisesti hyvänä työpaikka- ja väestö- ja verotulokehityksenä.
Toimialan yhteisöt toteuttavat osin lakiin tai säädekirjaan perustuvaa eritystehtävää ja siten niiden omistukset ovat perusteltuja. Koneteknologiakeskuksen omistusosuutta on mahdollista vähentää, mikäli siihen on tarvetta yhtiön toiminnan kehittämisen edistämiseksi.
Turku Science Park Oy
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Turku Science Park Oy on elinkeinopoliittinen yhtiö, joka Turun kaupungin toimeksiannosta edistää yritysten toimintaedellytysten kehittymistä, yrittäjyyttä, tuottaa neuvontapalveluja sekä tukee valittujen painopisteiden tutkimuslähtöisen ja osaamisintensiivisen liiketoiminnan kehittämistä Varsinais-Suomessa. Yhtiö toimii strategisena kumppanina sidosryhmille, kuten yliopistoille, korkeakouluille sekä käynnistyville ja toimiville, kasvuhakuisille yrityksille. Yhtiö toimii kaupungin ja seutukunnan keskeisenä elinkeinopoliittisena toimijana, minkä vuoksi yhtiön omistuspohjaa tulee järjestellä siten, että yhtiön omistajina olisivat ainoastaan kunnat, kaupungit ja muut julkiset toimijat.
Yhtiö on hankintalainsäädännössä tarkoitettu hankintayksikkö.
Yhtiö saa kaupungilta taloudellista tukea.
Yhtiökohtaiset linjaukset:
Turku Science Park Oy:n tehtävä on edistää korkeakoulujen innovaatioiden kaupallistamista ja liiketoiminnan kehittämistä mm. seuraavilla aloilla:
1) Health Turku,
2) Maritime Turku
3) Clean Turku
4) Tech Turku
5) Experience Turku
Turun seudun kuntien osalta kuntarahoituksen kanavoijana ja elinkeinopalvelujen tilaajaorganisaationa toimii Turku Science Park Oy:n tytäryhtiö Turun Seudun Kehitys Oy.
Turku Science Park Oy:n tytäryhtiöksi perustetaan Blue Industry Park kehitysyhtiö, jonka tavoitteena on meriteollisuusklusterin toiminnan edellytysten turvaaminen ja Turun telakkaan kytkeytyvien maa-alueiden kehittäminen.
Kaupunki käynnistää omistuksen uudelleenjärjestelyn siten, että yhtiö voi käynnistää osakeannin uusien julkisen sektorin osakkaiden hankkimiseksi sekä järjestelyn nykyisten ei julkisten pienosakkaiden osakkeiden lunastamiseksi.
Turun Aikuiskoulutussäätiö
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Turun Aikuiskoulutussäätiön tehtävänä on edistää ammattikoulutustarpeessa olevien henkilöiden työhönsijoittumista laadukkaan ja käytäntöä palvelevan koulutuksen avulla.
Turun Aikuiskoulutussäätiö toimii alueen työelämän kehittämiskeskuksena vastaten ylläpitämiensä oppilaitosten kautta niihin koulutuksellisiin ja elinkeinopoliittisiin haasteisiin, jotka sille on asetettu alueen työelämän osaamispääoman ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi. Koulutuksen ja yritysten henkilöstön kehittämisen kautta vaikutamme osaltamme siihen, että alueen elinkeinoelämän osaaminen ja kilpailukyky säilyy.
Säätiö on hankintalain tarkoittama julkinen hankintayksikkö.
Säätiökohtaiset linjaukset:
-Säätiö voi tehdä sijoituksia myös muihin strategisiin yhtiöihin, mikäli se on säätiön toiminta ja varallisuus huomioiden mahdollista
Turun Ammattikorkeakoulu Oy
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Yhtiö toteuttaa ammattikorkeakoulutoimintaa valtioneuvoston sille antaman toimiluvan mukaisesti strategiansa ja ammattikorkeakoululain määrittelemällä tavalla. Keskeiset toiminnot ovat osaavien ammattilaisten tuottaminen Varsinais-Suomen työelämän kehittämiseen ja alueen kilpailukyvyn ja elinvoiman rakentaminen.
Yhtiön onnistuminen mitataan Turun ja koko Varsinais-Suomen hyvinvoinnilla, elämisen laadulla ja menestyksellä kansainvälisessä kilpailussa. Yhtiö on keskeinen Varsinais-Suomen koulutuksen järjestäjä ja työelämän kehittäjä, minkä vuoksi suuri omistus on perusteltua.
Turun Ammattikorkeakoulun tytäryhtiönä toimii Koneteknologiakeskus Turku Oy. Koneteknologiakeskus Turku Oy toteuttaa aktiivisesti Turun kaupungin osaamis-, yrittäjyys- ja elinkeino-ohjelmaa toimimalla linkkinä meri- ja metalliteollisuuden yritysten ja oppilaitosten välillä sekä edistämällä aloille keskeisen osaamisen kehittämistä, vahvistamista ja hyödyntämistä muuttuvassa toimintaympäristössä. Yhtiön tehtävänä on tuottaa kaupungille elinkeinopoliittisia palveluita.
Yhtiökohtaiset linjaukset:
Yhtiö toimii Turun ammattikorkeakoulun ylläpitäjänä valtioneuvoston sille antaman toimiluvan mukaisesti. Yhtiöjärjestyksen mukaan se ei voi jakaa osinkoa tuloksestaan.
Yhtiö on hankintalainsäädännössä tarkoitettu hankintayksikkö.
Merkittävää julkista rahoitusta saavat yhteisöt – matkailu ja kulttuuriliiketoiminta
Yhteisö | Hankinta/sidosyksikköasema | Omistusosuus |
Turku Touring Oy | hankintayksikkö | 72,55 % |
Turun Kaupunginteatteri Oy | hankintayksikkö | 100 % |
Forum Marinum säätiö | hankintayksikkö | 50 %* |
Kiinteistö Oy Turun Monitoimihalli | hankintayksikkö | 60,31 % |
Turku 2029 – säätiö | hankintayksikkö | 100 %* |
*) määräysvallasta |
Yhtiöiden pääasiallisena tehtävänä on tuottaa kustannustehokkaasti toimialansa palveluita kaupungille, kaupunkikonsernille, kaupunkiseudulle, yrityksille, yhteisöille ja yksityisille asiakkaille omilla toimialoillaan. Pääsääntöisesti kaupunki ei edellytä matkailu- ja kulttuuriliiketoimintaa harjoittavilta yhtiöiltään tuloutusta vaan yhtiöiden tuottama lisäarvo muodostuu matkailutuloina elinkeinoelämälle, korkealuokkaisena kulttuuritarjontana tai muuna vastaavana välillisenä hyötynä.
Strategiset valinnat ja omistuksen perusteet
Yhtiöiden toiminnalliset tuloksista syntyvät välilliset hyödyt kaupungille tulee olla asetettujen tavoitteiden mukaisia. Mikäli asetetut yhtiökohtaiset toiminnallisia tavoitteita tai kaupungin kokonaishyötyä ei saavuteta, voidaan yhtiörakenteisiin tehdä tarvittaessa käyttötarkoituksen, omistuspohjan ja/tai yhtiöiden asemaan vaikuttavia rakenteellisia muutoksia.
Toimialan yhteisöt toteuttavat kaikki erityistehtävää, jolla on strateginen merkitys kaupungin tuottamien palveluiden osana. Omistukset toimialan yhteisöissä ovat siten perusteltuja.
Turku Touring Oy
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Turku Touring Oy on Matkailun palvelukeskuksen rinnalla toimiva apuyhtiö, jonka kautta hoidetaan kaupalliset toiminnot, kuten myynti ja markkinointi yhteistyössä toimialan yritysten kanssa. Yhtiö toimii kilpailulla markkinalla, mutta keskittyy ainoastaan osakkaidensa myynnin edistämiseen ja yhteismarkkinointiin.
Yhtiökohtaiset linjaukset:
Kaupungin omistusosuutta yhtiössä voidaan edelleen vähentää, mikäli osakaspohjan laajentamiselle on edellytyksiä. Yhtiön tulee kuitenkin kuulua kaupunkikonserniin.
Yhtiö voi laajentaa toimintaansa yhtiöjärjestyksen mukaisesti, mikäli yhtiön tulorahoitus mahdollistaa tämän.
Yhtiö on hankintalain tarkoittama julkinen hankintayksikkö.
Turun Kaupunginteatteri Oy
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Ylläpitää taiteellisesti korkeatasoista ja asiakaslähtöistä teatteria Turussa. Yhtiön toimialana on yleishyödyllisellä tavalla ylläpitää ja harjoittaa teatteritoimintaa Turun kaupungissa.
Yhtiö on merkittävä alueellinen kulttuuritoimija, minkä vuoksi omistus on perusteltua. Yhtiö kilpailee osittain valtakunnan muiden laitosteattereiden kanssa sekä alueen muiden pienempien toimijoiden kanssa.
Yhtiökohtaiset linjaukset:
Yhtiö kattaa toimintamenonsa tulorahoituksellaan, joita ovat pääsylippu ja muut myyntitulot, valtionavut ja kaupungin toiminta-avustus. Kaupungin toiminta-avustuksen suhteellisen osuuden yhtiön tulorahoituksesta ei tulisi kasvaa, vaan yhtiön tulee sopeuttaa toimintansa muuttuvaan tulorahoitukseen.
Yhtiö voi harjoittaa perustehtävänsä tukemiseksi kahvila-, ravintola-, catering-, kokous-, kongressipalvelu- ja vuokraustoimintaa.
Yhtiö on hankintalain tarkoittama julkinen hankintayksikkö.
Forum Marinum – säätiö
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Merikeskus Forum Marinum on aktiivinen ja monipuolinen merellisen toiminnan keskus, merenkulun valtakunnallinen erikoismuseo ja Merivoimien museo.
Säätiökohtaiset linjaukset:
Kaupungin rahoitusosuus säätiölle ei kasva ja säätiö sopeuttaa toimintansa valtionosuusrahoituksensa ja muun tulorahoituksensa tasolle vuosittain. Kaupungilla on säätiön kanssa sopimus tuotettavista palveluista ja avustuksen tasosta.
Säätiö on hankintalain tarkoittama julkinen hankintayksikkö.
Kiinteistö Oy Turun Monitoimihalli
Perustehtävä ja omistuksen peruste:Yhtiön perustehtävä on tuottaa lisäarvoa omistajalle ja luoda puitteet kaupunkilaisille suunnattujen urheilu- ja kulttuuritapahtumien järjestämiselle.
Toiminnan pääasiallisen tarkoituksena on huolehtia jää-ajan riittävyydestä ja tasapuolisesta jakaantumisesta siten, että Turussa on mahdollista pelata korkeatasoista jääkiekkoa ja harjoittamaa muuta jäähän perustuvaa toimintaa.
Yhtiön omasta tapahtumatoiminnasta voidaan luopua ja vuokrata tilat pääkäyttäjille tai muille operaattoreille, mikäli se on yhtiön sekä kaupungin kannalta toiminnallisesti ja/tai taloudellisesti tarkoituksenmukaista.
Kaupunki voi luopua yksittäisten huoneistojen omistuksesta. Lisäksi yhtiön omistusta voidaan järjestellä uudelleen, mikäli on löydettävissä merkittäviä synergiaetuja Ratapihahankkeen kanssa tai yhtiön markkinoilta muodostuva kassavirta on oleellisesti heikkenemässä.
Yhtiökohtaiset linjaukset:
Kaupunginhallituksen vuosittain tukirahoitusta yhtiön perimän Arena-huoneiston hoitovastikkeen ja sen maksaman vuokran erotukseen vähennetään siten, että yhtiö minimoi rakennuksen poiston Artukaisten huoneistostaan ja kaupunginhallituksen maksamaa avustusta vähennetään vastaavalla summalla.
Lähtökohtaisesti yhtiön investoinnit toteutetaan kaupungin sisäisellä antolainalla.
Kupittaan Jäähalli ja Koy Turun Monitoimihalli muodostavat yhden yhtiömuotoisen kokonaisuuden. Jäähallitoimintoja tulee arvioida kokonaisuutena uudelleen, mikäli Turun Ratapihahanke aiheuttaa toimintaympäristössä merkittäviä muutoksia Tavoitteena tulee olla hallien käyttöasteiden lisääminen, toiminnallisten ja taloudellisten synergioiden hyödyntäminen, halliaikojen yhtenäinen hinnoittelu ja varausmahdollisuus sekä hallinnon tehostaminen.
Yhtiö on hankintalain tarkoittama julkinen hankintayksikkö.
Turku 2029 – säätiö
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Säätiön tarkoituksena on edistää Turku-strategian mukaista vapaa-ajan toi-mintaa sekä tapahtumia ja hankkeita, jotka lisäävät hyvinvointia ja vetovoimaa Turun alueella. Säätiö edistää kaupunkikulttuuria, kulttuuria, liikuntaa ja urhei-lua. Säätiö pyrkii lisäämään Turun alueen houkuttelevuutta matkailu- ja vierai-lukaupunkina.
Säätiökohtaiset linjaukset - säätiö toteuttaa tarkoitustaan:
- Antamalla säätiön tarkoitusta edistäville hankkeille tai investoinneille rahoi-tusta tai osarahoitusta. Rahoitusta voidaan myöntää myös esiselvitykseen, suunnitteluun tai valmisteluun.
- Jakamalla avustuksia säätiön tarkoitusta edistävälle toiminnalle.
- Myöntämällä tutkimusapurahoja kehittämiselle ja tutkimukselle.
Säätiö voi tuottaa toimintamuotojensa mukaisesti etua säätiön perustajalle yleishyödyllistä tarkoitusta varten.
Säätiö on hankintalain tarkoittama julkinen hankintayksikkö.
Toimintaansa aloittavat ja uudet yhtiöt
Turku Data Oy
Perustehtävä ja omistuksen peruste:
Kaupunki omistaa suuren määrän ainutlaatuista Turun alueen infrastruktuuria ja palveluja koskevaa dataa. Kierrättämällä ja uudelleenkäyttämällä dataa uusien ongelmien ratkaisuun ja uuden liiketoiminnan mahdollistamiseen kaupunki kykenee moninkertaistamaan tieto-omaisuutensa tuottaman arvon. Datan hyödyntämisen edistäminen on yksi Smart and Wise Turku-kärkihankkeen keskeisiä tavoitteita, minkä vuoksi kaupungin tulisi perustaa yhtiö, joka hallinnoi kaupunkikonsernin tieto-omaisuutta, vastaa tiedon toimitusketjun hallinnan ja sen edellyttämän digitaalisen alustan kehittämisestä, sekä tarjoaa kaupungin johdon tarvitsemia tiedolla johtamisen palveluita.
Luomalla yhtenäisen ja yhteiskäyttöisen digitaalisen tietoalustan kaupunkikonsernin, alueen yritysten ja korkeakoulujen käyttöön yhtiö mahdollistaa tietojen yhdistelyn ja analysoinnin yli toimiala- ja organisaatiorajojen. Yhtenäinen tietopohja ja analysoitu tieto auttavat kaupungin johtoa ja päättäjiä tekemään parempia päätöksiä, tuottamaan parempia palveluita, tehostamaan toimintaa sekä luomaan yrityksille uusia innovaatiomahdollisuuksia.
Yhtiökohtaiset linjaukset
-Perustetaan Turku Data Oy vastamaan jalostetun datan liiketaloudellisesta hyödyntämisestä ja edelleen jalostamisesta.
-Yhtiöön voidaan ottaa perustamisvaiheessa osakkaiksi muita julkisen sektorin toimijoita kuten korkeakouluja.
-Yhtiö saa kolme ensimmäistä vuotta perusrahoitusta osakkailta, mutta toimii kilpailluilla markkinoilla.
-Yhtiö on perustamisvaiheessa kaupungin operatiivinen yhtiö, mutta voidaan muuttaa strategiseksi yhtiöksi toiminnan laajentuessa.
-Yhtiö ei ole hankintalain tarkoittama hankintayksikkö.
Åbo stads ägarpolitik 2018–2021
Innehåll
Giltighet och uppdatering av dokumentet 2
Utgångspunkter för ägarpolitiken 2
Principer för Åbo stads ägarstyrning 3
Kapitalanvändning och avkastningskrav 4
Balansräkningsstruktur, inkomstföringar och utdelningspolicy 4
Sammanslutningarna på marknaden - Bostads- och fastighetsverksamheten 5
Strategiska val och grunderna för ägande 5
Sammanslutningar och produktionsverksamhet på marknaden 9
Strategiska val och grunderna för ägande 10
Sammanslutningar på marknaden - Energi- och infrastrukturverksamheten 15
Strategiska val och grunderna för ägande 16
Sammanslutningar i monopolställning - Vattenförsörjningsbolag 19
Strategiska val och grunderna för ägande 19
Strategiska val och grunderna för ägande 22
Sammanslutningar som beviljas omfattande offentlig finansiering – Turism och kulturverksamhet 24
Strategiska val och grunderna för ägande 24
Bolag som inleder sin verksamhet och nya bolag 26
Giltighet och uppdatering av dokumentet
De ägarpolitiska riktlinjerna som stadsfullmäktige godkänt ingår i Åbos stadsstrategi. Bestämmelser om stadsstrategin finns i 37 § i den nya kommunallagen (410/2015), enligt vilken de långsiktiga målen för stadens verksamhet och ekonomi fastställs i strategin. Denna ägarpolitik är en del av den stadsstrategi som Åbo stadsfullmäktige godkände 16.4.2018. Stadsstrategin grundar sig på en bedömning av stadens nuläge samt av framtida förändringar i omvärlden och deras inverkan på fullgörandet av stadens uppgifter. Enligt 14 § i kommunallagen beslutar kommunfullmäktige om stadsstrategin och enligt lagen ska den ses över åtminstone en gång under fullmäktigeperioden. Med ägarpolitiken dras i första hand upp riktlinjer för i vilka sammanslutningar kommunen är med som ägare och vad kommunen i sin roll som ägare strävar efter att uppnå.
Stadsfullmäktige ska godkänna riktlinjerna för ägarpolitiken en gång under fullmäktigeperioden i samband med behandlingen av stadsstrategin. Denna ägarpolitik gäller 2018–2021.
Behovet av att uppdatera dokumentet bedöms vid behov av stadsstyrelsens koncernsektion och eventuella enskilda förändringar godkänns årligen i samband med budgetbehandlingen i stadsfullmäktige.
Utgångspunkter för ägarpolitiken
Ägarpolitiken är ett medel för stadens strategiska ledning. Dess syfte är att främja konsekvens och planmässighet i Åbokoncernens beslutsfattande samt dra försorg om egendomens värde. Dokumentet Ägarpolitik tillämpas endast på ägande i bolagsform, med undantag av stiftelser. Ägandet av lokal-, mark- och investeringsegendom behandlas i separata program eller dokument.
Det ska finnas en motivering till och ett syfte med alla stadens äganden i stiftelse- och bolagsform. När det gäller strategiska sammanslutningar ska ägandet ha en tydlig strategisk betydelse som kan grunda sig t.ex. på skötseln av en viss specialuppgift, på monopolställning eller på utövandet av näringspolitik.
Om sammanslutningen inte har utsetts till strategisk sammanslutning, går den under benämningen operativ sammanslutning. Då kan ägandet ofta motiveras med objektets användning i stadens tjänsteproduktion (t.ex. mindre bostads- och fastighetsaktiebolag) eller så handlar det om ett arrangemang i anslutning till baskommunens övriga verksamhet. Detta Ägarpolitik-dokument tar endast upp strategiska sammanslutningar.
I stadskoncernen ingår strategiska och operativa sammanslutningar och samkommuner som sammanförs med moderstadens resultat och balansräkning när koncernbokslutet utarbetas. Resultaten och balansräkningarna hos de sammanslutningar som tas upp i detta dokument konsolideras i moderstadens motsvarande dokument vid utarbetandet av koncernbokslutet.
Ägandet hör inte till stadens basuppgifter, med undantag av förvaltningen av markegendom, utan är ett redskap för ordnande eller produktion av tjänster. Ägandet kan inte heller vara statiskt. Dess ändamålsenlighet och organiseringssätt måste regelbundet bedömas i takt med att omvärlden förändras.
Innehållet i dokumentet Ägarpolitik har indelats när det gäller stadens strategiska sammanslutningar enligt följande:
-Sammanslutningar på marknaden
-Sammanslutningar i monopolställning
-Sammanslutningar som beviljas omfattande offentlig finansiering
Principer för Åbo stads ägarstyrning
Med ägarpolitiken fastslås grunder och principer som iakttas i stadens ägarstyrning. Centrala principer är:
•Bevarande och ökning av ägarvärdet och förverkligande av koncernfördelen; staden ska göra sådana lösningar och beslut gällande sina bolagsäganden som ökar eller åtminstone bevarar värdet på ägandet. Dessutom ska besluten vara förenliga med koncernens totala fördel och gynna såväl ägaren som den sammanslutning som beslutet gäller. Koncernfördelen kan vara sådan nytta som anknyter till penningvärde, kvalitet eller servicenivå.
•Förvaltningen av stadsägda sammanslutningar ska bygga på god förvaltningssed (corporate governance) och styrelsearbete som ger mervärde för varje sammanslutning och ökar sammanslutningens ägarvärde.
•Kapitalet som staden placerar i sammanslutningen ska användas effektivt och resultatmålet ska tydligt fastställas med beaktande av den genomsnittliga avkastningen på placerat kapital inom den ifrågavarande sammanslutningens verksamhetsområde.
•Stadskoncernens centraliserade stödtjänster grundar sig på funktioner som har uppskattats resultera i operativa eller ekonomiska fördelar som grundar sig på volym- eller skalavkastning, koncentration av kompetensen eller synergieffekter. Genom användningen av dessa stödtjänster eftersträvas synergier inom koncernen och vidare koncernens helhetsintresse. Stödtjänsterna och deras användning definieras närmare i koncerndirektivet.
•Koncernens ägarstyrning grundar sig på öppenhet och växelverkan. Detta gäller bland annat iakttagandet av offentlighetsprinciperna i de frågor som tas upp i sammanslutningarnas och moderstadens bokslut samt en kontinuerlig dialog och diskussion mellan moderstaden och sammanslutningarna när det gäller viktiga separat fastställda riktlinjer som kräver ägarens förhandsuppfattning. Särskilt mellan stadsstyrelsens koncernsektion, ansvarspersonen för övervakningen av sammanslutningarna, de beredande tjänsteinnehavarna och förvaltningen för varje sammanslutning ska det finnas en kontinuerligt öppen dialog.
•Sammanslutningarna ska på behörigt sätt sörja för personalens ställning i förvaltningen och säkerställa en tillräcklig information till personalen i rätt tid.
•Koncernsammanslutningarna ska se till en regelbunden och definierad dialog också med andra delägare för att verkställa en jämlik och enhetlig ställning för alla.
•Sammanslutningarna iakttar de etiska och miljömässiga målen i sin verksamhet och upphandling.
I Åbo stad verkställs ägarstyrningen via ägarpolitiken som stadsfullmäktige godkänt och koncernledningens därpå byggande ägarpolitiska förhandsuppfattningar med iakttagande av Åbo stads koncerndirektiv.
Kapitalanvändning och avkastningskrav
Eftersom ett stort kapital placerats i koncernsammanslutningarna ska en effektiv användning och allokering av kapitalet vara lika viktigt som förvaltningen av driftsekonomin. Därför ska stadskoncernens strategiska investeringar planeras och styras enligt Kommunförbundets rekommendationer. I praktiken genomförs planeringen och styrningen av investeringsnivåer och enskilda strategiska investeringar årligen i samband med stadens budget med hjälp av resultatkort för sammanslutningarna.
Effektiviteten i användningen av det placerade kapitalet ska bedömas med hjälp av förmånlighetsjämförelser och alternativkostnader för olika verksamhetsmodeller. En effektivare användning av kapitalet kan ofta leda till att också driftskostnaderna sjunker. Inom vissa affärsområden kan ägandet innebära också andra mål utöver de affärsekonomiska målen. Exempel på sådana är social-, kultur- eller näringspolitiska mål. Ett lägre avkastningskrav som avviker från marknadspriserna, eller till och med stöd som riktas till bolaget, kan därmed motiveras med bolagets specialuppgifter eller ordnandet av en tjänst som staden anskaffar.
Avkastningen av helt marknadsmässiga bolagsandelar som inkomstförs till staden bör i huvudsak motsvara åtminstone den riskfria avkastningen från penningmarknaden utökat med sektorns affärsrisk. Avkastningskravet som ställs på kapital som investerats enligt denna beräkningsmetod skulle dock inte gälla bolag som grundats i näringspolitiskt syfte, dvs. bolag som verkar enligt den s.k. Mankala-principen, bolag som utför en specialuppgift och beviljas stöd av staden eller sådana bolag vars avkastning som inkomstförs regleras i lag.
Balansräkningsstruktur, inkomstföringar och utdelningspolicy
Koncernbolagen ska använda kapital effektivt och bolagens balansräkningar ska i princip inte bestå av kassamedel vars kapitalavkastning inte motsvarar den genomsnittliga avkastningen på placerat kapital inom branschen. När det gäller bolagets kassamedel investerar den part som svarar för stadens finansiering och investeringar bolagens kassamedel från stadens koncernkonto på det sätt som med tanke på koncernens helhetsintresse är mest ändamålsenligt.
Koncernbolagens likviditet tryggas dessutom genom bolagsvisa kontolimiter som fastställs för koncernkontosystemet och med eventuella leasinglimiter. Närmare bestämmelser om placeringen av kassamedel, betalningstrafiken och finansieringen av investeringar finns i koncerndirektiven.
När staden beviljar utlåningar till sina dottersammanslutningar ska den enligt 129 § i kommunallagen få tillräckliga motsäkerheter av låntagaren. I regel beviljar staden inte lån eller säkerheter till en part utanför koncernen. Beloppet för och typ av säkerhet diskuteras alltid från fall till fall med låntagaren och arten av dottersammanslutningens affärsverksamhet, kreditrisken samt övriga faktorer som påverkar beloppet för motsäkerheten tas i beaktande.
Sammanslutningarna ska i regel inte ha alltför stora likvida medel om dessa inte kan motiveras tillräckligt tydligt, såsom beredskap inför kända investeringar eller bevarandet av den kritiska självförsörjningen. Om en sammanslutning inte kan motivera alltför stora likvida medel på ovannämnda sätt eller om den inte kan ge den avkastning på placerad kapital som motsvarar genomsnittet inom verksamhetsområdet, ska medlen i princip återbetalas till ägarna. Självförsörjningsmålet fastställs skilt för varje sektor och sammanslutning.
Målet ska vara en så långsiktig utdelningspolicy som möjligt som syftar till att garantera ett jämnt dividendflöde till ägaren. Inkomstföringen av dividender och återbetalningen av överskottskapital genomförs för varje sammanslutning genom beslut av bolagsstämman. Beslut om inkomstföringen som betalas till ägaren fattas årligen på basis av bolagens bokslutsuppgifter med hänsyn till stadens behov av att balansera driftsekonomin, finansiera investeringar eller amortera på lånestocken.
Sammanslutningarna på marknaden - Bostads- och fastighetsverksamheten
Sammanslutning
| Upphandling/anknuten enhet | Ägarandel | ||
TVT Asunnot Oy | upphandlande enhet | 100 % | ||
Egentliga Finlands Bostadsrätter Ab | upphandlande enhet | 56,67 % | ||
Åbo studentbystiftelse | upphandlande enhet | 53,85 %* | ||
Åboregionens social- och hälsovårdsfastigheter Ab | upphandlande enhet | 100 % | ||
Åbo Teknologifastigheter Ab | inte | 49,9 % | ||
Logomon Veturi Oy | inte | 39 % | ||
|
|
| ||
*) av bestämmande inflytande |
Syftet med stadens bostadsverksamhet är att svara för att det finns tillräckligt med hyresbostäder i Åbo stads område. Att äga bostäder har inget egenvärde och är inget huvudsakligt instrument inom bostadspolitiken. Staden utövar sin bostadspolitik i första hand genom planläggning, tomtproduktion och marknadsaktörer.
Genom fastighetsverksamhetens lösningar kan stadens finansieringsställning förbättras och indirekt produceras till exempel social-, kultur- och näringspolitiskt mervärde. Kommersiell fastighetsverksamhet hör inte i första hand till stadens kärntjänster, men det är ändamålsenligt att staden utövar verksamheten av särskilt motiverade skäl.
Strategiska val och grunderna för ägande
Med undantag av studentboende utövar staden sin bostadspolitik främst genom markanvändningsåtgärder och stöder riktlinjerna med sin bostadsverksamhet.
I sin bostadsverksamhet förutsätter staden en rimlig avkastning på det placerade kapitalet så att den årliga avkastningen realiseras huvudsakligen som räntor på de utlåningar som beviljats bolagen.
Staden utövar kommersiell fastighetsverksamhet främst för att utveckla sin näringspolitiska omvärld.
I fråga om den kommersiella fastighetsverksamheten förutsätter staden en marknadsmässig avkastning på sitt ägande som inkomstförs i första hand som räntor på utlåningar och i andra hand som dividender.
Staden utövar också övrig fastighetsverksamhet i syfte att ordna social- och hälsovårdstjänster för att svara mot ändringarna i den juridiska omvärlden.
Bolagen som utövar bostads- och fastighetsverksamhet får i regel inte statsandelar eller stadsbidrag för sin verksamhet.
Staden kan utöva fastighetsverksamhet i bolagsform i anslutning till sitt indirekta ägande i första hand vid förvaltningen av lokalegendom som den själv använder, men riktlinjer gällande denna bolags- eller fondmässiga verksamhet fastställs separat i dokument som gäller stadens lokalförvaltning.
TVT Asunnot Oy
Basuppgift och grund för ägandet:
Bolaget är ett aravahyreshusbolag som i sin verksamhet iakttar lagstiftningen för branschen och Finansierings- och utvecklingscentralen för boendets (ARA) anvisningar och övervakning.
Bolaget utövar en nationell och regional bostadspolitik inom sitt verksamhetsområde genom att äga, förvalta och utveckla stadens bostadsbestånd. Det sköter särskilt utbudet av rimligt prissatta bostäder och socialt boende. Bolaget spelar en strategisk roll som ett instrument i stadens bostadspolitik och värdet på ägandet av bolaget förväntas öka stabilt på lång sikt.
Bolagsspecifika riktlinjer:
TVT Asunnots funktioner fördelas i koncernform så att dess dottersammanslutningar är ovannämnda enskilda fastighetsbolag samt Turun Osakehuoneistot Oy och Turun Palvelutilat Oy.
Turun Osakehuoneistot förvaltar i första hand koncernens bostadsbestånd som är fritt från begränsningar och svarar samtidigt kontrollerat för minskandet av bostadsbestånd som är fritt från begränsningar eller håller på att bli det. Med det kapital som frigörs i anslutning till försäljningarna kan TVT Asunnot i egenskap av koncern finansiera eventuella investeringar eller förvalta upplåning.
Under 2018 utreds möjligheten att ordna inkomstföringen till TVT-koncernens ägare med beaktande av de begränsningar som lagstiftningen och anvisningarna inom verksamhetsområdet ställer.
Turun Palvelutilat är verksam inom servicebyggandet som stöder bostadsverksamheten i anslutning till ordnandet av stadens basservicefunktioner och i projekt gällande specialgruppernas behov av bostäder.
TVT Asunnot kan som koncern utöva bostadsverksamhet i Åboregionen eventuellt för ett nytt dotterbolag som grundas så att också andra kommuner inom verksamhetsområdet kan ha en ägarandel i dotterbolaget.
Staden överlåter inte sin ägarandel av TVT Asunnot men bolaget kan genomföra eventuella ägarskapsarrangemang via sina dotter- och intressebolag.
Bolagets arava- och räntestödslån som förfaller till betalning 2018–2020 återfinansieras i första hand genom ett koncerninternt lån i samarbete med staden. Moderstadens förmånliga medelsanskaffning kan kanaliseras till bolagen för att hindra att hyresgästernas boendekostnader allmänt ökar.
Bolagets totala antal bostäder kan ökas kontrollerat så att den relativa andelen bostäder som bolaget äger av hela bostadsbeståndet i Åbo stad inte väsentligt ändras. Antalet bostäder som bolaget äger kan variera med fem procentenheter i förhållande till bolagets nuvarande andel av hela bostadsbeståndet i Åbo.
Bolaget är en offentlig upphandlande enhet som avses i upphandlingslagen.
Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy
Basuppgift och grund för ägandet:
Bolaget sörjer för sin del för att utbudet av bostadsrättsbostäder är tillräckligt genom att äga, upprätthålla och producera högklassiga bostadsrättsbostäder. Bolaget svarar för sin del för en mångsidig bostadsproduktion i enlighet med de bostadspolitiska riktlinjerna.
Bolagsspecifika riktlinjer:
Bolaget verkar som en regional aktör på affärsekonomiska grunder på bostadsmarknaden.
Bolagets ställning i stadskoncernen bedöms under den tid som ägarpolitiken gäller.
Bolaget är en offentlig upphandlande enhet som avses i upphandlingslagen.
Åbo studentbystiftelse
Basuppgift och grund för ägandet:
Stiftelsens huvudsakliga syfte är att sörja för tillgången till hyresbostäder i Åboregionen för dem som studerar vid läroanstalter efter grundskolan och dem som fortsätter sina studier. Dessutom syftar stiftelsen till att sörja för tillgången till hyresbostäder och bostadsrättsbostäder för unga som utexaminerats och andra unga samt utländska studerande och forskare. För att uppfylla sitt syfte skaffar stiftelsen och bygger inom sina tillgångar fastigheter och bostäder med nödvändiga tilläggslokaler på rätta ställen.
Stiftelsespecifika riktlinjer:
Stiftelsen betalar till staden ränta på sina utlåningar enligt ARA-lagstiftningen och marknadsbaserad garantiprovision på beviljad proprieborgen.
Stiftelsen är en offentligt upphandlande enhet som avses i upphandlingslagen.
Åboregionens social- och hälsovårdsfastigheter Ab
Basuppgift och grund för ägandet:
Bolaget äger och förvaltar fastigheter som social- och hälsoväsendet använder samt hyr ut lokalerna via stadens fastighetssektor vidare för att användas av välfärdssektorn.
Bolagsspecifika riktlinjer:
Bolaget iakttar i sin prissättning grunderna för bestämning av stadens interna hyror och strävar efter ett nollresultat efter finansieringsposterna.
Bolaget kan i ringa utsträckning hyra ut lokaler som blivit lediga efter att de använts för stadens tjänsteproduktion också till utomstående aktörer.
Staden avstår från att äga bolaget ifall ansvaret för att ordna social- och hälsovården överförs bort från staden och/eller på grund av andra orsaker som ur koncernens synvinkel är motiverade.
Bolaget är en offentligt upphandlande enhet som avses i upphandlingslagen och en enhet som är anknuten till staden.
Åbo Teknologifastigheter Ab (intressebolag)
Basuppgift och grund för ägandet:
Bolagets primära uppgift är att utveckla Åbos campus- och vetenskapsparksområde i riktning mot Finlands ledande vetenskapspark samt genomföra projekt som gäller fastighetsutvecklingen i området. Staden äger bolag genom indirekt fastighetsägande för att utveckla campus- och vetenskapsparken och uppnå en marknadsmässig avkastning.
Bolagsspecifika riktlinjer:
Bolaget kan utöva begränsat också annan fastighetsaffärsverksamhet som stöder dess huvudsakliga syfte främst inom Åbo stads område.
Staden kan kontrollerat minska sitt ägande i bolaget, men avstår inte från sin hela aktiestock. Bolaget ska även i fortsättningen höra till stadens intressebolag. Det nuvarande arrangemanget kring tillförande av kapital som bygger på konverteringslån kan omvandlas till aktiekapital, eller så kan bolagsstrukturen ändras om detta krävs för att kunna få nya ägare och finansiärer.
Bolaget verkar på en konkurrensutsatt marknad och är inte en offentlig upphandlande enhet.
Logomo Oy
Basuppgift och grund för ägandet:
Logomo, centret för den kreativa branschen i Åbo, förvaltar och hyr ut som resultatansvarig den f.d. mekaniska verkstadens lokaler för långvarig användning som verksamhetslokal, arbetslokaler för konstnärer och för kortvariga evenemang.
Public-private-samarbetet mellan Logomos ägare, som är en utgångspunkt för affärsverksamhetskonceptet, möjliggör enligt Åbo stads strategiska mål ett centrum för den kreativa branschen och uppkomsten av ett starkt kontinuum inom kulturverksamheten i Åbo. Dessutom förstärker det Åboregionens konkurrenskraft inom mötes-, kongress- och kulturturism och erbjuder arbetslokaler till konstnärer till ett rimligt pris samt flexibla estrader för kulturaktörer.
Till följd av Logomokoncernens uppdelning uppstår tre bolag: Logomon Veturi Oy (aktieinnehav 61 % Hartela/39 % Åbo stad)
Logomon Toimistot Oy (aktieinnehav 61 % Hartela/39 % Åbo stad) och Logomon Tapahtumakiinteistöt Oy (aktieinnehav 51 % Åbo stad/49 % Hartela), varav Tapahtumakiinteistöt ingår i Åbokoncernen. Logomon Veturi styr Tapahtumakiinteistöt och hör därmed till stadens strategiska sammanslutningar.
Bolagen konkurrerar på marknaden för verksamhetslokaler och stadens ägande grundar sig näringspolitiskt på förstärkandet av verksamhetsförutsättningarna inom den kreativa branschen och det starka kontinuumet inom kulturverksamheten.
Bolagsspecifika riktlinjer:
Stadens delägarskap i Logomos bolag utgår från förbättrandet av verksamhetsförutsättningarna för den kreativa branschen. Staden kan avstå från ägandet av Logomos lokaler tillsammans med den andra huvudägaren. När det gäller de lokaler som är avsedda för evenemangsverksamhet utreds synergifördelarna med genomförandet av bangårdsprojektet och allaktivitetshallen Turun Monitoimihalli. Ägandet i anslutning till evenemangslokaler kan vid behov omorganiseras som en del av genomförandet av bangårdsprojektet.
Bolaget verkar på en konkurrensutsatt marknad och är inte en offentlig upphandlande enhet.
Sammanslutningar och produktionsverksamhet på marknaden
Sammanslutning
| Upphandling/anknuten enhet | Ägarandel |
Arkea Ab | inte | 98,54 % |
Kuntec Oy | inte | 100 % |
Åboregionens Byggnadsteknik Ab
| inte | 100 % |
Lännen Tekstiilihuolto Oy | inte | 50,4 % |
Åbo Stadstrafik Ab | upphandlande enhet och anknuten enhet | 100 % |
Bolagen har grundats för att stöda produktionen och stadens bastjänster. De fungerar på affärsekonomiska grunder på marknaden, med undantag av Åbo Stadstrafik och nya anknutna enheter som eventuellt ska grundas. Bolagen på marknaden deltar i anbudsförfaranden som staden och dess andra dotterbolag anordnar. Man strävar efter att utvidga bolagens affärsverksamhet inom deras verksamhetsområden och öka omsättningen för att i sin tur öka ägarvärdet.
Om landskapsreformen blir av ska stadens innehav granskas med ett kritiskt öga i de koncernbolag där en avsevärd del av omsättningen bildas av orderstocken från landskapet. Övergången till landskapsmodellen orsakar betydande konsekvenser för Arkea, Lännen Tekstiilihuolto och Åboregionens social- och hälsovårdsfastigheter. Beredningsriktlinjerna för ordnandet av ägarskapsarrangemang i förändrade omständigheter fastställs närmare i den bolagsspecifika delen.
Strategiska val och grunderna för ägande
Ägandet av produktions- och stödtjänstverksamhet i bolagsform hör inte till stadens basuppgifter, utan bolagen är verktyg i en kostnadseffektiv produktion av stadens tjänster. Arkea, Kuntec och Åboregionens Byggnadsteknik deltar i stadens upphandlingar på lika grunder som andra bolag på marknaden. Vid ägarstyrningen av bolagen beaktas koncernens helhetsintresse.
Avkastningskravet på affärsverksamhet i bolagsform måste motsvara det genomsnittliga avkastningskravet inom verksamhetsområdet i fråga, om det handlar om en effektiv marknad. Produktionsbolagen ska kunna öka sitt ägarvärde för att ägandet ska vara motiverat ur stadens synvinkel. Ägarvärdet kan öka bland annat till följd av en lönsam utvidgning av affärsverksamheten, en ökning av bolagets interna kostnadseffektivitet eller en allokering av verksamheten i riktning mot tjänster och produkter som tillför ett större mervärde.
Om bolagen inte klarar av att öka sitt ägarvärde på ett hållbart sätt eller lämna marknadsmässigt konkurrenskraftiga anbud, ska staden överväga att avstå från deras ägande eller leta efter en kommersiell partner för företaget som har förutsättningar att utveckla verksamheten på det sätt som beskrivs ovan. Bolagen betalar marknadsmässig ränta på sina utlåningar, gängse arrende och lokalhyra som motsvarar stadens interna hyresnivå.
Inkomstföringen görs som dividender eller vid behov som kapitalåterbetalningar. Bolagen verkar i huvudsak i ett konkurrensläge på den öppna marknaden (bortsett från Stadstrafiken och eventuella nya anknytande enheter) och är därför inte upphandlande enheter som avses i upphandlingslagen. Bolagen ska dock iaktta öppenhet och icke-diskrimination i sina upphandlingar och de ska främja konkurrensen.
Arkea Ab
Bolaget drivs i koncernform och dess dotterbolag är Passaa palvelut Oy.
Passaa palvelut producerar marknadsmässiga måltids-, städ- och fastighetstjänster så att personalens ork i arbetet stöds genom individuella arbetsarrangemang och effektiviserad företagshälsovård.
Det är möjligt att grunda fler dotterbolag i Arkeas ägo, om det med tanke på bolagets kärnverksamhet och koncernens intresse är motiverat.
Åbo stads tidsbundna serviceavtal, som överfördes i samband med affärsverksamhetsförsäljningen, går ut under 2018.
Bolaget ska utan grundad anledning delta som en av marknadsaktörerna i stadens anbudstävlingar och försöka nå framgång i dem på ett affärsekonomiskt lönsamt sätt.
Bolaget verkar lönsamt både som helhet och per affärsverksamhetssegment och dess interna finansiering täcker alla verksamhetskostnader och investeringar i anläggningstillgångar.
Bolaget kan öka sin omsättning genom företagsförvärv och marknadsmässiga anbudstävlingar.
Om bolaget inte når framgång i kommande upphandlingar av serviceavtal och det finns en risk att bolagets ekonomiska prestationsförmåga lider, ska det i god tid reagera på situationen och föreslå nödvändiga åtgärder för att hålla bolagets ägarvärde på rätt nivå.
Staden kan avstå från sitt ägande i bolaget helt eller delvis ifall dess lönsamhet inte tillåter att den marknadsmässiga verksamheten fortsätter.
Bolaget betalar marknadsmässig ränta på sina utlåningar, gängse arrende samt lokalhyra som motsvarar stadens interna hyresnivå.
Inkomstföringen görs som dividender och/eller som kapitalåterbetalningar.
Staden kan sälja en del av sina aktier i bolaget till andra offentliga samfund, men bolaget ska även i fortsättningen vara stadens dotterbolag.
Bolaget delas före slutet av 2018 så att det bildar Arkea (koncernen) som verkar på marknaden och Arkea (koncernen) som verkar som anknuten enhet till sina ägare och vars namn fastställs i samband med att den införs i handelsregistret.
Staden kan återköpa aktierna den sålt till andra delägare om det efter bolagsfissionen är ändamålsenligt med tanke på omstruktureringen.
Bolaget verkar på en konkurrensutsatt marknad och är inte en offentlig upphandlande enhet.
Bolaget som i samband med delningen av Arkea grundas som en anknuten enhet
(Senare Bolaget; namnet fastställs i samband med införandet i handelsregistret)
Basuppgift och grund för ägandet:
Den anknutna enheten som uppstår i samband med delningen av Arkea producerar i koncernform måltidstjänster, städning och heltäckande fastighetstjänster och erbjuder dem på ett konkurrenskraftigt sätt till kommuner och sådana offentliga aktörer som är upphandlande enheter. Bolaget utvidgar sin verksamhet på ett lönsamt sätt och tillför mervärde till sina ägare. Ägandet av Bolaget är motiverat, men Bolaget behöver inte vara stadens dotterbolag.
Bolagsspecifika riktlinjer:
Bolaget drivs i koncernform och dess dotterbolag är Arkea Kunnossapito Oy.
Arkea Kunnossapito ska producera fastighetstekniska underhållstjänster till delägarna i Bolaget, som verkar som anknuten enhet, samt underhållsbyggande som en del av bolagets övergripande koncept för fastighetstjänster.
Det är möjligt att grunda fler dotterbolag i den anknytande enheten Bolagets ägo, om det med tanke på Bolagets kärnverksamhet och koncernens intresse är motiverat.
Bolaget verkar lönsamt både som helhet och per affärsverksamhetssegment och dess interna finansiering täcker alla verksamhetskostnader och investeringar i anläggningstillgångar.
Om det finns en risk att Bolagets ekonomiska prestationsförmåga lider, ska det i god tid reagera på situationen och föreslå nödvändiga åtgärder.
Bolaget betalar marknadsmässig ränta på sina utlåningar, samt gängse arrende och lokalhyra.
Eventuell inkomstföring görs som dividender och/eller som kapitalåterbetalningar.
Bolaget är producent av stödtjänster för landskapet som eventuellt inrättas och andra offentliga sammanslutningar som äger det. Staden kan sälja sina aktier i Bolaget till andra kommuner, samkommuner eller andra upphandlande enheter i syfte att stöda den anknutna enhetens verksamhetsarrangemang och strävan att utvidga affärsverksamheten.
För att förstärka sin verksamhet kan Bolaget vid behov genomföra riktade emissioner om det kan anses som ändamålsenligt vid eventuella nya ägarskapsarrangemang.
Bolaget kan öka sin omsättning genom verksamhetsöverlåtelser, affärsverksamhetsförsäljningar och företagsförvärv.
Bolaget är en anknuten enhet och verkar inte på en konkurrensutsatt marknad. Bolaget är en offentlig upphandlande enhet.
Kuntec Oy
Basuppgift och grund för ägandet:
Bolaget är den ledande stadsbyggaren i Åbo ekonomiområde och bygger och underhåller områdets infrastruktur och betjänar sin potentiella kundkrets genom att erbjuda högklassiga produkter och tjänster.
Staden förväntar sig en betydlig värdeökning av sitt ägande. Det är därmed motiverat att äga och ha det bestämmande inflytandet i bolaget.
Bolagsspecifika riktlinjer:
Bolaget drivs i koncernform och dess dotterbolag är Kauppila Oy.
Kauppila utövar marknadsmässig försäljning av blommor, plantor och grönprodukter samt producerar trädgårdstjänster i första hand för offentliga samfund, företag och privatkunder som en del av Kuntecs helhetskoncept för gröntjänster.
Kuntec kan avstå från ägandet av Kauppila om det är ekonomiskt och operativt motiverat för koncernen.
Kuntec kan öka sin omsättning genom företagsförvärv och marknadsmässiga anbudstävlingar.
Det är möjligt att grunda fler dotterbolag i Kuntecs ägo, om det med tanke på bolagets kärnverksamhet och koncernens intresse är motiverat.
Åbo stads tidsbundna serviceavtal, som överfördes i samband med affärsverksamhetsförsäljningen, går ut under 2018.
Bolaget ska utan grundad anledning delta som en av marknadsaktörerna i stadens anbudstävlingar och försöka nå framgång i dem på ett affärsekonomiskt lönsamt sätt.
Bolaget verkar lönsamt både som helhet och per affärsverksamhetssegment och dess interna finansiering täcker alla verksamhetskostnader och investeringar i anläggningstillgångar.
Om det finns en risk att bolagets ekonomiska prestationsförmåga lider, ska det i god tid reagera på situationen och föreslå nödvändiga åtgärder för att hålla bolagets ägarvärde på rätt nivå.
Staden kan avstå från sitt ägande i bolaget helt eller delvis ifall dess lönsamhet inte tillåter att den marknadsmässiga verksamheten fortsätter.
Bolaget betalar marknadsmässig ränta på sina utlåningar, gängse arrende samt lokalhyra som motsvarar stadens interna hyresnivå.
Inkomstföringen görs som dividender och/eller som kapitalåterbetalningar.
Staden kan vid behov sälja en del av sina aktier i bolaget till andra kommuner i syfte att stöda bolagets strävan efter att utvidga sin verksamhet, men bolaget ska även i fortsättningen vara stadens dotterbolag.
Bolaget verkar på en konkurrensutsatt marknad och är inte en offentlig upphandlande enhet.
Åboregionens Byggnadsteknik Ab
Basuppgift och grund för ägandet:
Bolaget utför marknadsmässig saneringsentreprenad för Åbo stad och konkurrerar inom sitt verksamhetsområde på den öppna marknaden. Därtill producerar bolaget marknadsmässiga specialbyggnadstekniska byggtjänster och produkter för staden och erbjuder dem konkurrenskraftigt till andra kommuner, offentliga aktörer, bolag och privatkunder i Åboregionen.
Det är ändamålsenligt att äga bolaget om det lyckas nå framgång på ett lönsamt sätt i anbudstävlingar och därmed öka ägarvärdet för staden.
Bolagsspecifika riktlinjer:
Bolaget verkar lönsamt och dess interna finansiering täcker alla verksamhetskostnader och investeringar i anläggningstillgångar.
Staden kan avstå från sitt ägande i bolaget eller lägga ner bolagets verksamhet om det inte är möjligt att fortsätta affärsverksamheten lönsamt i nuvarande form.
Bolaget verkar på en konkurrensutsatt marknad och är inte en offentlig upphandlande enhet.
Lännen Tekstiilihuolto Oy
Basuppgift och grund för ägandet:
Lännen Tekstiilihuolto är ett aktiebolag som erbjuder heltäckande textilvård och ägs av städerna Åbo och Björneborg samt samkommunerna för Egentliga Finlands och Satakunta sjukvårdsdistrikt.
Bolagets uppgift är att erbjuda marknadsmässiga tjänster som är konkurrenskraftiga till sitt pris och sin kvalitet. Fokus ligger vid uthyrning och underhåll av anstalt- och hotelltextilier och arbetskläder. Staden förväntar sig en betydlig värdeökning av sitt ägande. Stadens egna anskaffningar från bolaget är mycket små och bolagets ägande är för tillfället främst finansbaserat. Till följd av den eventuella vårdreformen kommer bolagets ägarstruktur att ändras, och i och med detta uppstår sannolikt behov av att på nytt bedöma Lännen Tekstiilihuoltos bolagsstruktur.
Bolagsspecifika riktlinjer:
Ägandet utvecklas genom att effektivisera och utvidga verksamheten vidare så att de ekonomiska nyttorna konkretiseras som konkurrenskraftiga erbjudanden för ägarna samt i första hand som ett ökande dividendflöde och i andra hand som räntor på utlåningarna.
Bolaget ska utan grundad anledning delta i stadens anbudstävlingar och försöka nå framgång i dem på ett affärsekonomiskt lönsamt sätt.
Bolaget kan ytterligare öka sin omsättning genom företagsförvärv och marknadsmässiga anbudstävlingar.
Bolaget verkar på en konkurrensutsatt marknad och är inte en offentlig upphandlande enhet.
Staden kan genom ägarskapsarrangemang trygga sin ställning i bolaget eller avstå från sitt ägande i bolaget antingen delvis eller helt om sjukvårdsdistriktens ägande eller anskaffningar omorganiseras till följd av den ändrade lagstiftningen på ett sätt som inte är ändamålsenlig för huvudägaren.
Bolagsstrukturen kan omorganiseras tillsammans med de andra ägarna så att den motsvarar de ändringar som lagstiftningen förutsätter, om det ur stadens synvinkel är ändamålsenligt.
Åbo Stadstrafik Ab
Basuppgift och grund för ägandet:
Bolaget producerar kollektivtrafiktjänster inom Åbo stad för den regionala kollektivtrafikmyndigheten enligt ett avtal mellan bolaget och staden. Förutom att producera busstrafik har bolaget till uppgift att verka som ett försöksunderlag för fordonens och kollektivtrafikens tekniska arrangemang för Åbo stad, och därför är det motiverat att äga bolaget.
Bolagsspecifika riktlinjer:
Bolaget används som en till staden anknuten enhet som fungerar som ett försöksunderlag för trafikformer som är svåra att upphandla på marknaden (t.ex. elbussar) och tekniska arrangemang.
Stadstrafikens kollektivtrafiktjänster konkurrensutsätts inte under ägarpolitikperioden och bolaget deltar inte heller i kollektivtrafikmyndighetens anbudstävlingar gällande kollektivtrafiktjänster.
För att upprätthålla den produktiva effektiviteten hålls bolagets andel av de linjekilometrar som körs inom stadens interna trafik vid cirka 17 procent. För att behärska den lönsamma produktionsandelen och för att bilda rationella försökshelheter kan man vid behov genomföra enskilda linjeändringar.
Bolaget är en offentligt upphandlande enhet som avses i upphandlingslagen och en enhet som är anknuten till staden.
Sammanslutningar på marknaden - Energi- och infrastrukturverksamheten
Sammanslutning
| Upphandling/anknuten enhet | Ägarandel |
Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab | upphandlande enhet inom specialbranscher | 100 % |
Åbo Hamn Ab | upphandlande enhet inom specialbranscher | 100 % |
Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab
| upphandlande enhet | 23 % |
En del av energi- och infrastrukturverksamheten utövas under monopol, en del utövas i anslutning till ett strategiskt särskilt uppdrag som hör till stadens sektor och en del är affärsverksamhet som i första hand eftersträvar ekonomisk vinst.
I energiverksamheten ingår produktion och distribution av fjärrvärme, produktion och distribution av fjärrkyla, produktion och försäljning av elektricitet och byggande, underhåll och förvaltning av distributionsnät.
I infrastrukturverksamheten kan klassificeras hamnverksamhet, vars utövande i första hand är marknadsmässig affärsverksamhet som ger avkastning till sina ägare. På motsvarande sätt utövas avfallshantering som hör till infrastrukturverksamheten i anslutning till ett lagstadgat strategisk särskilt uppdrag som hör till stadens sektor.
Strategiska val och grunderna för ägande
En del av energiverksamheten är tekniskt sett av monopolnatur och utövas i anslutning till ett strategiskt särskilt uppdrag som hör till stadens sektor. I sådan verksamhet ingår särskilt den elektroniska handeln med fjärrvärme och fjärrkyla, som förväntas ge en rimlig avkastning trots att kostnaderna som uppbärs av kunderna hålls på en konkurrenskraftig nivå.
Produktionen av fjärrvärme och fjärrkyla som tangerar den elektroniska handeln kan i viss mån anses vara av monopolnatur till den del verksamheten stöder sig på det distributionsnät som bolaget förvaltar. Verksamheten konkurrerar dock med alternativa värmeproduktionsformer på marknaden, och därtill produceras mottrycksel som uppstår i samband med värmeproduktionen på en helt konkurrensutsatt marknad.
Ägandet av produktionsverksamheten är motiverat delvis tack vare dess koppling till affärsverksamheten av monopolnatur. Med tanke på verksamhetens förmåga att bära risker är det dock inte motiverat att staden är majoritetsägare eller har bestämmande inflytande.
Elaffärsverksamheten grundar sig i hög grad på en lokal teknisk monopol, och därför finns det separata bestämmelser om branschens omvärld i elmarknadslagen. Avkastningen från den elektroniska handeln är också reglerad i lagen. Med tanke på monopolnaturen och den relativt låga affärsverksamhetsrisken ska staden också i fortsättningen äga verksamheten.
Elproduktionen och elförsäljningen är i sin helhet avkastningsbaserad affärsverksamhet där riskerna är betydligt större än inom energiproduktionen av monopolnatur. Avkastningskravet inom denna verksamhet ska därför motsvara det genomsnittliga avkastningskravet i branschen, om marknaden fungerar effektivt.
För närvarande bildar energiaffärsverksamheten en koncern inom verksamhetsområdet. Koncernstrukturen möjliggör i sin helhet en större riskhanteringsförmåga än vad enskilda koncernfunktioner skulle ha som separata affärsområden. Eftersom hela verksamhetsområdet håller på att förändras kraftigt borde staden inte avstå på kort sikt från separata segment inom energiaffärsverksamheten. Om riskerna inom verksamhetsområdet till vissa delar blir orimliga, kan staden till denna del överväga en omorganisering av sitt ägande.
Hamnbranschen kan klassificeras enligt passagerartrafik och logistik inklusive infrastrukturverksamhet, eftersom den stöder sig kraftigt på den fysiska struktur som betjänar hamnen. Utövandet av hamnverksamhet är dock verksamhet som främst utövas på marknaden för inkomstbildningens skull, och ett avkastningskrav som motsvarar det genomsnittliga avkastningskravet inom verksamhetsområdet ska tillämpas på den.
Trots den grundläggande karaktären av affärsverksamheten är hamnverksamheten viktig med tanke på stadens näringspolitik. Hamnens indirekta verkningar för skapandet av logistiken och verksamhet som är bunden till logistiken är till och med större än de direkta verkningarna som grundar sig på avkastningen. Staden ska därför också i fortsättningen äga hamnfunktionerna trots att ägarandelen kan omvärderas i och med eventuella strategiska sammanslutningar.
Avfallshanteringen utövas i anslutning till en särskild uppgift som med stöd av lagen anvisats staden. Staden har överlåtit de avfallshanteringsuppgifter som den sköter som affärsverksamhet till det regionala avfallshanteringsbolaget. Staden förvaltar avfallshanteringsverksamheten inom ramen för sin ägarandel i bolaget. Den kan inte avstå från sitt ägande utan att samtidigt bilda ett nytt system för att i synnerhet åta sig de ansvar som anknyter till behandlingen av samhällsavfall. Å andra sidan har staden inte heller ett särskilt intresse att öka sitt ägande, utan främst att fästa särskild uppmärksamhet vid säkerställandet av den interna effektiviteten i verksamheten.
Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab (Koncernen)
Basuppgift och grund för ägandet:
Bolaget är verksamt inom el-, värme- och naturgasanläggningsverksamhet, produktion och försäljning av därtill anslutande produkter samt affärs- och serviceverksamhet inom branschen. Bolaget verkar på delvis monopoliserad marknad (elnät, fjärrvärme och fjärrkyla). Verksamheten grundar sig på Åbo Energi Ab:s strategienliga tillväxtorientering, som eftersträvas genom företagsförvärv och samarbetsarrangemang.
När det gäller elförsäljningen verkar bolaget i ett öppet konkurrensläge. Jämfört med alternativa placeringsinstrument förväntas av bolag som drivs på marknadsmässiga villkor dessutom en konkurrenskraftig inkomstföringsnivå och en ökning av ägarvärdet. Funktioner som baserar sig på ett naturligt monopol bör i första hand förbli i stadens ägo.
Bolaget drivs i koncernform. Åbo Energis dotter- och intressebolag är:
Dotterbolag | Grund för ägandet |
Turku Energia Sähköverkot Oy, 100 % | naturligt monopol |
Turun Seudun Kaukolämpö Oy, 60,75 % | naturligt monopol |
Intressesamfund |
|
Turun Seudun Energiatuotanto Oy, 39,5 % | delvis naturligt monopol |
Svartisen Holding AS, 34,74 % | strategisk elproduktion |
Turku Science Park Oy Ab, 27,56 % | ingen strategisk betydelse |
Kolsin Voima Oy, 22,5 % | strategisk elproduktion |
Bolagsspecifika riktlinjer:
Bolaget förstärks som en regional aktör genom att anskaffa affärsfunktioner som strategiskt stöder verksamhetsområdet. Samarbetet fortsätter med starka partner som ur strategisk synvinkel är lämpliga. Bolaget avstår från sitt ägande om det inte har någon strategisk betydelse med tanke på dess kärnverksamhet.
Bolaget betalar marknadsmässig ränta på sina utlåningar, gängse arrende samt lokalhyra som motsvarar stadens interna hyresnivå.
I samband med stadens budget fattas årligen beslut om Åbo Energis inkomstföring inom de gränser som myndigheterna medger och med beaktande av skatteaspekter åtminstone i enlighet med den genomsnittliga avkastningen inom branschen.
Avkastningen från varje separat affärsverksamhetshelhet eller resultatområde ska vara positiv och motsvara åtminstone den genomsnittliga avkastningen på marknaden.
Bolagets investeringar och nya affärsverksamhetssegment ska öka såväl bolagets ägarvärde som dividendflödet som inkomstförs på lång sikt.
Åbo Energi utvecklar i enlighet med EU:s klimatmål, klimat- och energistrategin i regeringsprogrammet och Åbo stads strategi en lönsam, förnybar, utsläppssnål och utsläppsfri energiproduktion.
Åbo Energi fortsätter utvecklingen av produktion och distribution av fjärrkyla.
Åbo Energi deltar i ett partnerskapssamarbete med nuvarande och lokala partner gällande utvecklingen av nya energiformer. Målet är ett slutresultat som med tanke på miljöverkningar, verksamhetens lönsamhet och en förmånlig energiproduktion är bästa möjliga.
Bolaget utövar affärsverksamhet genom intressebolag också med industriella partner för att hantera investeringsrisker och säkerställa teknisk kompetens.
Bolaget är en upphandlande enhet som ingår i tillämpningsområdet för upphandlingslagen för särskilda sektorer.
Åbo Hamn Ab
Basuppgift och grund för ägandet:
Bolagets uppgift är att upprätthålla hamnen och utöva och utveckla den allmänna hamnverksamheten samt därtill hörande övrig affärsverksamhet. Åbo stad äger Åbo Hamn Ab i sin helhet.
Åbo hamns intressebolag (ägarandel 33 %) är Turun Vapaavarasto Oy, vars uppgift är att tillhandahålla effektiva lagertjänster i Åbo hamn.
Hamnens verksamhet delas in i två huvudsakliga affärsområden, passagerartrafik och frakttrafik. Bolaget konkurrerar öppet med landets andra hamnar. Dess totala inkomstföring och de näringspolitiska verkningarna mellan logistikbundna funktioner är betydande för staden och därför är ägandet motiverat.
Bolagsspecifika riktlinjer:
Målet är att ha den tredje största omsättningen och den näst största passagerarmängden bland alla hamnar i Finland.
I fråga om enhetstrafik ska bolaget höra till landets största hamnar och förbättra sina ställningar relativt sett i hela landet.
Bolaget verkar lönsamt både som en helhet och per affärsverksamhetssegment och dess interna finansiering täcker alla verksamhetskostnader och investeringar i ersättningar och anläggningstillgångar.
Bolaget betalar marknadsmässig ränta på sina utlåningar, samt gängse arrende.
Inkomstföringen görs som dividender och/eller som kapitalåterbetalningar.
Bolaget ska i samarbete med de största kundbolagen utarbeta en utvecklingsplan för hela stamhamnens område som tryggar verksamhetsförutsättningarna för passagerartrafiken, främjar den trafikmässiga tillgången till hamnområdet och möjliggör utvecklingen av stadsstrukturen i riktning mot hamnen.
Bolagets verksamhetsområde kan utvidgas i området för hamnarna i Sydvästra Finland genom eventuella företagsarrangemang. Samtidigt kan man bedöma den mest ändamålsenliga bolagsstrukturen för Åbo Hamn och stadens ägarandel.
Bolaget är en upphandlande enhet som ingår i tillämpningsområdet för upphandlingslagen för särskilda sektorer.
Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab
Basuppgift och grund för ägandet:
Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab ordnar avfallshantering tillförlitligt för verksamhetsområdets invånare och utvecklar den aktivt i samarbete med andra aktörer. Bolaget utför de lagstadgade avfallshanteringsuppgifterna för sina ägarkommuners del. Bolaget verkar på en delvis oligopolistisk marknad där de offentliga sammanslutningarnas beslutsfattande påverkar centralt bolagets omvärld och därför är stadens ägande motiverat.
Bolagsspecifika riktlinjer:
Bolagets operativa och ekonomiska prestationsförmåga ska förbättras och därmed möjliggöra inkomstföring främst i form av dividendinkomster.
Bolaget utövar nyttoanvändning av avfall i egenskap av delägare av en anläggning som grundats för återvinning av det avfall som överförs till Lounavoima Oy:s balansräkning.
Bolaget kan verka via sina dotter- och/eller intressebolag på en konkurrensutsatt marknad i samarbete med andra ägarparter och industriella partner inom de gränser som lagstiftningen medger. Bolagets intressebolag är Ekopartnerit Turku Oy med en ägarandel på 49 % och dotterbolag är Lounavoima Oy 50 % och Kiertomaa Oy 80 %.
Bolaget är en offentlig upphandlande enhet som avses i upphandlingslagen.
Sammanslutningar i monopolställning - Vattenförsörjningsbolag
Sammanslutning
| Upphandling/anknuten enhet | Ägarandel |
Åbonejdens Vatten Ab | upphandlande enhet inom specialbranscher | 64,68 % |
Turun seudun puhdistamo Oy | upphandlande enhet | 62,3 % |
Åbo Vattenförsörjning Ab | upphandlande enhet inom specialbranscher | 100 % |
Ordnandet av vattenförsörjningen är infrastrukturaffärsverksamhet som utövas under monopol i anslutning till ett särskilt uppdrag som hör till stadens sektor. Partivattenbolagen verkar enligt den s.k. Mankala-principen. De säljer sina slutprodukter till sina ägare till ett självkostnadspris och eftersträvar inte vinst i sin verksamhet. Staden är aktiv ägare av funktioner av monopolnatur och fastställer innehållet i det särskilda uppdraget.
Strategiska val och grunderna för ägande
Ett företag eller en produkt som innehar monopolställning påverkar konkurrensen, priserna och leveransvillkoren på marknaden. Med tanke på ägarstyrningen förutsätter denna förtrogenhet med marknadsregleringen och myndigheternas styrnings- och övervakningsåtgärder så att marknadsstörningar kan förebyggas. Vid ägarstyrningen ska särskild uppmärksamhet fästas vid säkerställandet av bolagens interna effektivitet, eftersom marknaderna inte reglerar funktionernas effektivitet.
På grund av de samhälleliga målen och marknadsregleringen ska staden behålla sin privata ägande- och beslutanderätt över de bolag som sköter stadens särskilda uppdrag.
Ett utvidgande av ägarunderlaget blir aktuellt när det särskilda uppdraget kan antas effektiviseras till följd av nya delägare eller en ökning av ägarandelen. Vattenförsörjningsbolagens ägarandelar kan erbjudas endast till de andra kommunala ägarna i Egentliga Finland.
Den regionala vattenförsörjningshelheten ska ingå i Åbokoncernen.
Turun Seudun Puhdistamos och Åbonejdens Vattens verksamhetsmässiga synergier och ställning i koncernen utreds medan ägarpolitiken är i kraft med syftet att planera och operera produktionen av bruksvatten och behandlingen av avloppsvatten på ett heltäckande sätt.
Åbonejdens Vatten Ab
Basuppgift och grund för ägandet:
Bolagets uppgift är att producera högklassigt hushållsvatten till regionens invånare så kostnadseffektivt som möjligt och enligt principen för hållbar utveckling. Bolaget verkar enligt den s.k. Mankala-principen och strävar inte efter ekonomisk vinst eller dividendutdelning till sina ägare. Bolaget är ett naturligt monopol som också i fortsättningen ska verka som stadens dotterbolag.
Bolagsspecifika riktlinjer:
Åboregionens Vattens och Turun Seudun puhdistamos ställning i koncernen utreds medan ägarpolitiken är i kraft. Ändamålsenliga lösningar och eventuella företagsarrangemang genomförs i samarbete med andra aktieägare med beaktande av ramvillkoren i bolagens delägaravtal och bolagsordningar.
Målet med arrangemangen är en effektiv allokering av kapital och investeringar samt en effektiv användning av befintliga resurser.
Bolaget är en upphandlande enhet som ingår i tillämpningsområdet för upphandlingslagen för särskilda sektorer.
Turun seudun puhdistamo Oy
Basuppgift och grund för ägandet:
Bolagets uppgift är bortföring och rengöring av avloppsvatten samt utnyttjande av slam. Bolagets avsikt är att kostnadseffektivt producera samhälleliga funktionella tjänster till ett självkostnadspris för sina ägare. Bolaget strävar efter att också andra kommuner i Åboregionen kan ansluta sig till avloppsvattensamarbetet. Bolaget verkar enligt den s.k. Mankala-principen, dvs. strävar inte efter ekonomisk vinst eller dividendutdelning till sina ägare. Bolaget är en s.k. naturlig monopol.
Bolagsspecifika riktlinjer:
Turun Seudun puhdistamos och Åboregionens Vattens ställning i koncernen utreds medan ägarpolitiken är i kraft. Ändamålsenliga lösningar och eventuella företagsarrangemang genomförs i samarbete med andra aktieägare med beaktande av ramvillkoren i bolagens delägaravtal och bolagsordningar.
Målet med arrangemangen är en effektiv allokering av kapital och investeringar samt en effektiv användning av befintliga resurser.
Bolaget är en upphandlande enhet som avses i upphandlingslagstiftningen.
Åbo Vattenförsörjning Ab
Basuppgift och grund för ägandet:
Vattenförsörjningsbolaget som ägs av Åbo stad opererar stadens vattenförsörjning, förvaltar nätverksegendomen och svarar för kundkontakterna. Bolaget bildar ett naturligt monopol i anslutning till stadens särskilda uppdrag och därför ska staden behålla sin privata ägande och bestämmande inflytande i bolaget.
Bolagsspecifika riktlinjer:
Åtminstone den avkastning som bolaget för närvarande ger ska säkerställas i första hand som räntor på utlåningar så att vattenpriset hålls på en rimlig nivå ur näringslivets och konsumenternas synvinkel.
Bolaget kan utvidga sitt verksamhetsområde till andra kommuner genom att erbjuda förvaltningstjänster, hyra ut nätverk samt genomföra företagsfusioner eller affärsverksamhetsförsäljningar.
I anslutning till arrangemangen ska gängse värdet för kommunernas vattenförsörjningsverksamhet och nätverksegendom grunda sig på samma beräkningsprinciper och värderingsnivåer som använts när Åbo Vattenförsörjning Ab grundades.
Bolaget är en upphandlande enhet som ingår i tillämpningsområdet för upphandlingslagen för särskilda sektorer.
Sammanslutningar som beviljas omfattande offentlig finansiering - Närings- och kompetensverksamhet
Sammanslutning
| Upphandling/anknuten enhet | Ägarandel |
Turku Science Park Oy Ab | upphandlande enhet | 88,06 % |
Turun Aikuiskoulutussäätiö | upphandlande enhet | 57,14 %* |
Turun Ammattikorkeakoulu Oy | upphandlande enhet | 91 % |
*) av bestämmande inflytande |
Staden utvecklar näringsgrenar genom att skapa goda förutsättningar för företagsverksamhet med endast ett begränsat eget deltagande i den konkurrensutsatta företagsverksamheten.
De näringspolitiska bolagens funktioner utövas i samarbete och nätverk bl.a. så att resurserna och kompetensen i områdets universitet och högskolor kan utnyttjas i näringslivet och uppkomsten av arbetsplatser. Bolagen kan tillhandahålla näringspolitiska tjänster i landskapet.
Strategiska val och grunderna för ägande
Man strävar efter att utveckla de näringspolitiska bolagens samhälleliga inflytande och vid behov utvidga delägarunderlaget för bolagen.
Av bolagen som grundats i näringspolitiskt syfte krävs inte avkastning på placerat kapital. Nyttorna realiseras i utvecklingen av områdets livskraft, konkurrenskraft och dragningskraft samt indirekt i en positiv utveckling av arbetsplatser, befolkning och skatteinkomster.
Sammanslutningarna inom verksamhetsområdet utför delvis särskilda uppdrag som grundar sig på lagen eller stiftelseurkund, och därför kan ägandet motiveras. Ägarandelen av Koneteknologiakeskus kan minskas om det behövs för att främja utvecklingen av bolagets verksamhet.
Turku Science Park Oy
Basuppgift och grund för ägandet:
Turku Science Park är en näringspolitisk sammanslutning som på uppdrag av Åbo stad främjar utvecklingen av företagens verksamhetsförutsättningar, företagsamhet, producerar rådgivningstjänster och stöder en forskningsinriktad och kunskapsintensiv utveckling av valda fokusområden i Egentliga Finland. Bolaget är strategisk partner till intressegrupper, såsom universitet, högskolor samt tillväxtorienterade företag som ska inleda sin verksamhet eller redan är verksamma. Bolaget är en central näringspolitisk aktör i staden och den ekonomiska regionen, vilket innebär att bolagets ägarunderlag ska ordnas så att endast kommuner, städer och andra offentliga aktörer kan äga bolaget.
Bolaget är en upphandlande enhet som avses i upphandlingslagstiftningen.
Bolaget beviljas ekonomiskt stöd av staden.
Bolagsspecifika riktlinjer:
Turku Science Parks uppgift är att främja kommersialiseringen av högskolornas innovationer och utveckla affärsverksamheten bl.a. inom följande branscher:
1) Health Turku,
2) Maritime Turku
3) Clean Turku
4) Tech Turku
5) Experience Turku
När det gäller Åboregionens kommuner sköter Turku Science Parks dotterbolag Turun Seudun Kehitys Oy kanaliseringen av den kommunala finansieringen och är beställarorganisation för näringstjänster.
Som dotterbolag till Turku Science Park grundas utvecklingsbolaget Blue Industry Park, vars syfte är att trygga verksamhetsförutsättningarna inom havsindustriklustern och utveckla markområdena som anknyter till Åbo varv.
Staden inleder en omorganisation av ägandet så att bolaget kan inleda en dividendutdelning för att förvärva nya aktier inom den offentliga sektorn och inlösa aktier som ägs av arrangemangets nuvarande icke-offentliga minoritetsdelägare.
Turun Aikuiskoulutussäätiö
Basuppgift och grund för ägandet:
Turun Aikuiskoulutussäätiös uppgift är att främja arbetsplaceringen hos personer som är i behov av yrkesutbildning med hjälp av högklassig utbildning som betjänar det praktiska.
Turun Aikuiskoulutussäätiö är ett centrum för utveckling av arbetslivet i området och möter genom läroanstalter som den upprätthåller de utbildningsmässiga och näringspolitiska utmaningar som ställts på den för att upprätthålla och öka kompetenskapitalet inom områdets arbetsliv. Genom att utveckla utbildningen och personalen i företagen verkar vi för egen del för att kompetensen och konkurrenskraften i områdets näringsliv bevaras.
Stiftelsen är en offentligt upphandlande enhet som avses i upphandlingslagen.
Stiftelsespecifika riktlinjer:
-Stiftelsen kan också investera i andra strategiska bolag om det med tanke på stiftelsens verksamhet och tillgångar är möjligt.
Turun Ammattikorkeakoulu Oy
Basuppgift och grund för ägandet:
Bolaget utövar högskoleverksamhet med stöd av en koncession av statsrådet och på det sätt som fastställs i bolagets strategi och yrkeshögskolelagen. Centrala funktioner är att bidra med kompetenta experter för att utveckla arbetslivet i Egentliga Finland och bygga upp konkurrenskraften och livskraften i området.
Bolagets framgång mäts genom Åbos och hela Egentliga Finlands välfärd, livskvalitet och framgång i den internationella konkurrensen. Bolaget är en central utbildningsanordnare och utvecklare av arbetslivet i Egentliga Finland, och därför är en majoritetsägarandel motiverad.
Yrkeshögskolans dotterbolag är Koneteknologiakeskus Turku Oy. Koneteknologiakeskus Turku genomför aktivt Åbo stads program för kompetens, företagande och näringsliv genom att fungera som en länk mellan företagen inom marin- och metallindustrin och läroanstalterna samt främja utvecklingen, förstärkandet och utnyttjandet av den kompetens som är viktig för branscherna i en ändrande omvärld. Bolagets uppgift är att producera näringspolitiska tjänster för staden.
Bolagsspecifika riktlinjer:
Bolaget verkar som upprätthållare av Åbo yrkeshögskola enligt den koncession som statsrådet beviljat. Enligt bolagsordningen kan den inte betala ut dividender.
Bolaget är en upphandlande enhet som avses i upphandlingslagstiftningen.
Sammanslutningar som beviljas omfattande offentlig finansiering – Turism och kulturverksamhet
Sammanslutning | Upphandling/anknuten enhet | Ägarandel |
Turku Touring Oy | upphandlande enhet | 72,55 % |
Åbo Stadsteater Ab | upphandlande enhet | 100 % |
Stiftelsen Forum Marinum | upphandlande enhet | 50 %* |
Kiinteistö Oy Turun Monitoimihalli | upphandlande enhet | 60,31 % |
Stiftelsen Åbo 2029 | upphandlande enhet | 100 %* |
*) av bestämmande inflytande |
Bolagens huvudsakliga uppgift är att kostnadseffektivt producera tjänster till staden, stadskoncernen, stadsregionen, företag, sammanslutningar och privata kunder inom sina verksamhetsområden. I huvudsak förutsätter staden inte inkomstföring av sina bolag som utövar turism och kulturverksamhet, utan bolagens mervärde bildas som turismintäkter för näringslivet, högklassigt kulturutbud eller en motsvarande indirekt fördel.
Strategiska val och grunderna för ägande
De funktionella indirekta fördelarna för staden som uppstår från bolagens resultat ska vara förenliga med de uppställda målen. Om de uppställda bolagsspecifika målen för verksamheten eller stadens helhetsnytta inte uppnås, kan strukturella ändringar som påverkar användningsändamålet, ägarunderlaget och/eller bolagens ställning vid behov vidtas.
Varje samfund inom verksamhetsområdet utövar en särskild uppgift med strategisk betydelse som en del av de tjänster som stadens producerar. Därmed är ägandet av sammanslutningarna inom verksamhetsområdet motiverat.
Turku Touring Oy
Basuppgift och grund för ägandet:
Turku Touring är ett hjälpbolag som verkar parallellt med servicecentralen för turismen. Via bolaget sköts kommersiella funktioner, såsom försäljning och marknadsföring i samarbete med företag inom verksamhetsområdet. Bolaget verkar på en konkurrensutsatt marknad men koncentrerar sig endast på att främja försäljningen av sina aktier och gemensam marknadsföring.
Bolagsspecifika riktlinjer:
Stadens ägarandel i bolaget kan minskas ytterligare om det finns förutsättningar att utvidga ägarunderlaget. Bolaget ska dock höra till stadskoncernen.
Bolaget kan utvidga sin verksamhet i enlighet med bolagsordningen om bolagets inkomstfinansiering möjliggör det.
Bolaget är en offentlig upphandlande enhet som avses i upphandlingslagen.
Åbo Stadsteater Ab
Basuppgift och grund för ägandet:
Bolaget upprätthåller en konstnärligt högklassig och kundorienterad teater i Åbo. Bolagets uppgift är att på ett allmännyttigt sätt upprätthålla och utöva teaterverksamhet i Åbo stad.
Bolaget är en betydande regional kulturaktör och därför är ägandet motiverat. Bolaget konkurrerar delvis med landets övriga institutionsteatrar samt med områdets andra mindre aktörer.
Bolagsspecifika riktlinjer:
Bolaget täcker sina verksamhetsutgifter med sin inkomstfinansiering, dvs. försäljning av inträdesbiljetter och andra försäljningsinkomster, statliga bidrag och stadens verksamhetsbidrag. Den proportionella andel som stadens verksamhetsbidrag utgör av bolagets inkomstfinansiering borde inte öka, utan bolaget ska anpassa sin verksamhet till den föränderliga inkomstfinansieringen.
För att stöda sin basuppgift kan bolaget utöva kafé-, restaurang-, catering-, mötes-, kongress- och uthyrningsverksamhet.
Bolaget är en offentlig upphandlande enhet som avses i upphandlingslagen.
Stiftelsen Forum Marinum
Basuppgift och grund för ägandet:
Det maritima centret Forum Marinum är ett aktivt och mångsidigt centrum för maritim verksamhet, ett nationellt specialmuseum för sjöfarten och Marinens museum.
Stiftelsespecifika riktlinjer:
Stadens finansieringsandel som beviljas stiftelsen ökar inte och stiftelsen anpassar sin verksamhet till stadsandelsfinansieringens och den övriga inkomstfinansieringens nivå årligen. Staden och stiftelsen har ingått avtal om tjänsterna som produceras och bidragsnivån.
Stiftelsen är en offentligt upphandlande enhet som avses i upphandlingslagen.
Kiinteistö Oy Turun Monitoimihalli
Basuppgift och grund för ägandet:
Bolagets basuppgift är att ge mervärde för sin ägare och skapa ramar för ordnandet av idrotts- och kulturevenemang för stadsinvånarna.
Det huvudsakliga syftet med verksamheten är att sörja för en tillräcklig istid och att den fördelas jämnt så att det är möjligt att spela ishockey på hög nivå och utöva övrig verksamhet som grundar sig på is i Åbo.
Bolagets egen evenemangverksamhet kan avskaffas och lokalerna hyras ut till huvudanvändarna eller andra operatörer, om det ur bolagets och stadens synvinkel är operativt och/eller ekonomiskt ändamålsenligt.
Staden kan avstå från ägandet av enskilda lägenheter. Dessutom kan bolagets ägande omorganiseras om betydande synergifördelar påträffas med Bangårdsprojektet eller om kassaflödet från bolagets marknad väsentligt håller på att försämras.
Bolagsspecifika riktlinjer:
Stadsstyrelsens årliga stödbidrag för skillnaden mellan driftsvederlaget som bolaget uppbär för Arena-lokalen samt hyran som det betalar avdras så att bolaget minimerar strykningen av bolaget från sin lägenhet i Artukais och stadsstyrelsens bidrag minskas med motsvarande belopp.
Utgångspunkten är att bolagets investeringar görs med stadens interna utlåning.
Kuppis ishall och Koy Turun Monitoimihalli bildar en helhet i bolagsform. Ishallsfunktionerna ska bedömas på nytt som helhet om Bangårdsprojektet orsakar betydande ändringar i omvärlden. Målet ska vara att öka hallarnas användningsgrad, utnyttja de verksamhetsmässiga och ekonomiska synergierna, en enhetlig prissättning och bokningsmöjlighet av halltider och en effektivisering av förvaltningen.
Bolaget är en offentlig upphandlande enhet som avses i upphandlingslagen.
Stiftelsen Åbo 2029
Basuppgift och grund för ägandet:
Syftet med stiftelsen är att främja fritidsverksamheten enligt Åbostrategin samt evenemang och projekt som ökar välbefinnande och dragningskraft i Åbo. Stiftelsen främjar stadskultur, kultur, motion och idrott. Stiftelsen strävar efter att göra Åbo stad mer lockande som turist- och besöksmål.
Stiftelsespecifika riktlinjer – stiftelsen verkställer sitt syfte genom att:
- Finansiera eller delfinansiera projekt eller investeringar som främjar stiftelsens syfte. Finansiering kan också beviljas för förutredning, planering eller beredning.
- Dela ut bidrag till verksamhet som främjar stiftelsens syfte.
- Bevilja forskningsstipendier för utveckling och forskning.
Stiftelsen kan i enlighet med sina verksamhetsformer ge fördelar till stiftelsens grundare för allmännyttigt syfte.
Stiftelsen är en offentligt upphandlande enhet som avses i upphandlingslagen.
Bolag som inleder sin verksamhet och nya bolag
Turku Data Oy
Basuppgift och grund för ägandet:
Staden äger en stor mängd unik data om infrastrukturen och tjänsterna i Åbo-området. Genom att återvinna och återanvända data för att lösa nya problem och möjliggöra ny affärsverksamhet kan staden mångdubbla värdet på den kunskapsegendom som den producerat. Ett centralt mål med spetsprojektet Smart And Wise Turku är att främja utnyttjandet av data, och därför bör staden grunda ett bolag som förvaltar stadskoncernens kunskapsegendom, svarar för att bygga en digital informationsplattform för hanteringen av dataleveranskedjan samt erbjuder tjänster för kunskapsledning som stadens ledning behöver.
Genom att skapa en enhetlig och gemensam digital informationsplattform för stadskoncernen, områdets företag och högskolorna möjliggör bolaget kombination och analys av uppgifter på ett sätt som överskrider sektors- och organisationsgränserna. Den gemensamma informationsplattformen och analyserade uppgifterna hjälper stadens ledning och beslutsfattare att fatta bättre beslut, producera bättre tjänster, effektivisera sin verksamhet och skapa nya innovationsmöjligheter för företagen.
Bolagsspecifika riktlinjer:
-Bolaget Turku Data Oy grundas för att svara för affärsekonomiskt lönsamt utnyttjande och vidareprocessering av processerad data.
-Vid grundandet kan man även låta andra aktörer inom den offentliga sektorn, såsom högskolor, bli delägare i bolaget.
-Bolaget beviljas basfinansiering av aktieägarna under de tre första åren, men verkar på en konkurrensutsatt marknad.
-Vid grundandet hör bolaget till stadens operativa bolag, men kan omvandlas till ett strategiskt bolag när verksamheten utvidgas.
-Bolaget är inte en offentligt upphandlande enhet som avses i upphandlingslagen.