Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 162 | 30.04.2018 | 9 | |
Kaupunginhallitus | 175 | 07.05.2018 | 7 | |
Kaupunginvaltuusto | 91 | 14.05.2018 | 7 |
4526-2016 (011)
Turun kampus ja tiedepuisto -kärkihanke
Tiivistelmä:
Turun kampus ja tiedepuisto on yksi Turun kaupunginvaltuuston asettamista kärkihankkeista. Kärkihankkeen tavoitteena on luoda uusilla verkostomaisilla toimintamalleilla kansainvälisesti kiinnostava ja rohkean kokeileva osaamiskeskittymä, joka on toiminnoiltaan monipuolinen ja logistisesti vetovoimainen. Kärkihankkeessa tuotettu Turun Tiedepuiston Masterplan 2050 esiteltiin joulukuussa 2017. Uudenlaista kunnianhimoista kaupunkikehittämistä edustava Masterplan antaa suunnan alueen kokonaisvaltaiselle kehittämiselle pitkälle tulevaisuuteen.
Kh § 162
Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen 26.4.2018:
Taustaa
Turun kaupungin kilpailukyvyn perustana on se, että yritykset haluavat toimia ja ihmiset asua Turussa. Kaupungin tavoitteena on, että elinkeinorakenne pysyy jatkossakin monipuolisena ja työpaikkojen määrä kasvaa. Kaupunki on strategiassaan sitoutunut tarjoamaan elinkeinoelämälle ja yrityksille kilpailukykyisen ja yritysystävällisen toiminta- ja kasvuympäristön, jonka kehittämistä se edistää yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.
Turun yliopistokampukselta Kupittaan työpaikkakeskittymään ja edelleen Itäharjulle ulottuva alue, Turun Tiedepuisto, on koko kaupunkiseudun merkittävin osaamisen ja korkean teknologian työpaikkojen kasvukeskus. Alueen vetovoimaa heijastelevat paitsi erittäin vilkas rakentaminen (TuAMK:n kampus, Medisiina D, innovaatio- ja vierailukeskus JOKI, jne.) myös alueelle sijoittuneet uudet yritykset (Rolls Royce, Vincit, jne.) sekä lukuisat alueeseen kohdistuvat kehittämishankkeet.
Saumattomasti kaupunkikeskustaan kytkeytyvä alue on houkutteleva niin monipuolisen toimija- ja osaamisverkostonsa kuin erinomaisen logistisen sijaintinsa vuoksi. Paitsi työpaikka-alueena, Tiedepuiston alue on myös erittäin vetovoimainen asumisen kohde, joka kytkeytyy tulevaisuudessa pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueeseen Tunnin junan avulla. Alueen kunnianhimoisella kehittämisellä tuetaan täysimääräistä nopean yhteyden hyödyntämistä valtakunnallisen kasvun hyväksi.
Turun kampus ja tiedepuisto -kärkihanke
Turun kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2016 talousarvion yhteydessä Turun kampus ja tiedepuisto -kärkihankkeen asettamisesta. Turun kaupunginhallitus toimeenpani valtuuston päätöksen käynnistämällä hankkeen huhtikuussa 2016 (Kh 25.4.2016 § 163). Kärkihankkeen tavoitteena on kaupunginhallituksen päätöksen mukaan luoda uusilla verkostomaisilla toimintamalleilla kansainvälisesti kiinnostava ja rohkean kokeileva osaamiskeskittymä, joka on toiminnoiltaan monipuolinen ja logistisesti vetovoimainen.
Kärkihankkeella tavoitellaan kokonaisvaltaista ja kestävää kaupunkikehitystä, jossa alueen maankäytön, rakentamisen ja liikkumisen hankkeet yhdistyvät toiminnallisen ympäristön kehittämiseen sekä innovaatiotoimintaan, palveluiden ja liiketoimintamallien uudistumiseen. Lisäksi tavoitteena on luoda alueen omaleimaiseen identiteettiin ja keskeisiin kilpailukykytekijöihin pohjautuva aluebrändi ja sen päälle rakentuva markkinoinnillinen kokonaisuus, joka edesauttaa alueen kehittymistä merkittäväksi investointi- ja rahoituskohteeksi.
Tiedepuiston Masterplan 2050
Tiedepuiston Masterplan 2050 (Liite 1) esiteltiin kaupunginvaltuutetuille, medialle ja kaupunkilaisille joulukuussa 2017. Se on tiiviissä yhteistyössä alueen keskeisten toimijoiden kanssa tuotettu kokonaisvaltainen tulevaisuuskuva rohkean kokeilevasta ja kansainvälisesti verkottuneesta osaamiskeskittymästä kaupungin sykkeessä. Masterplanissa määritellään paitsi strategiset tavoitteet alueen kehittämiselle myös joukko toimenpiteitä, joiden avulla tulevaisuuskuvaa voidaan lähteä toteuttamaan.
Strategisten kehittämistavoitteiden pohjana ovat olleet Turku 2029 -kaupunkistrategia sekä alueen avaintoimijoiden haastattelujen avulla täsmennetyt yhteiset kehittämisen kärkiteemat. Kehittämisen teemoja syvennettiin vuorovaikutteisissa Turku Future Forum -tilaisuuksissa yhdessä opiskelijoiden, asukkaiden ja liike-elämän edustajien kanssa. Osallistamisprosessin kautta teemat jalostuivat neljäksi tavoitteelliseksi painopistealueeksi – rohkean kokeileva innovaatio- ja osaamiskeskittymä, logistisesti vetovoimainen fiksun liikkumisen keskus, 24/7/365 elävä kohtaamisten keidas, ja kestävästi kasvava kaupunginosa – jotka hyväksyttiin avaintoimijoiden yhteisessä työpajassa maaliskuussa 2017.
Rohkeasti kokeileva innovaatio- ja osaamiskeskittymä
Tiedepuiston profiloitumista kansainvälisesti merkittävänä innovaatio- ja osaamiskeskittymänä vahvistetaan alueen toimijoiden tavoitteellisella yhteistyöllä Triple Helix -toimintamallin pohjalta. Temaattisten innovaatioalustojen määrätietoinen kehittäminen, ainutlaatuiset yhteistoimintatavat, tiivis kytkeytyminen kansainvälisiin osaamisverkostoihin sekä keskeisille sidosryhmille tuotettu lisäarvo edesauttavat alueen kilpailukyvyn ja kansainvälisen tunnettuuden vahvistamista. Kaupunki toimii osaltaan kehityksen aktivaattorina näyttämällä suuntaa, luomalla mahdollisuuksia ja rakentamalla toimijoiden välisiä yhteyksiä.
Logistisesti vetovoimainen fiksun liikkumisen keskus
Tiedepuistossa liikkuminen on fiksua. Kulkumuotojakaumaa kehitetään kävelyn ja pyöräilyn olosuhteiden parantamisen, joukkoliikenneyhteyksien ja -palveluiden kehittämisen sekä viestinnän ja yhteistoiminnan kautta kestäviä liikkumismuotoja tukevaksi. Kestävien liikkumismuotojen edistämisessä hyödynnetään myös sitä, että alue on lähellä kaupunkikeskustaa ja rakenteeltaan tiivis. Myös Tunnin juna ja kaupungin suuri joukkoliikenneratkaisu tukevat kestävää liikkumista sekä alueen kasvupotentiaalin hyödyntämistä täysimääräisesti.
24/7/365 elävä kohtaamisten keidas
Tiedepuiston kehittäminen Masterplanin ohjaamalla tavalla monipuolistaa kaupunkirakennetta. Tiedepuisto-alueesta rakentuu ympäri vuorokauden elävä keskus alueen opiskelijoille, työntekijöille, asukkaille sekä vierailijoille. Tiivistyvässä kaupunkiympäristössä julkisten kaupunkitilojen kuten katujen, aukioiden ja puistojen laatuun sekä niiden toimivuuteen kohtaamisten ja monipuolisen toiminnan alustoina kiinnitetään erityistä huomiota. Tiedepuistoa kehitetään urbaanina työ-, opiskelu- ja asuinympäristönä, jossa erilaiset hyvinvointia ja terveyttä edistävät alustat, ratkaisut ja palvelut nivoutuvat luontevaksi osaksi opiskelijoiden ja työntekijöiden arkea sekä monipuolista innovaatio- ja liiketoimintaa.
Kestävästi kasvava kaupunginosa
Tiedepuiston alueesta tavoitellaan kaupungin energiatehokkainta rakennettua aluetta. Tiivis, sekoitettu kaupunkirakenne sekä palveluiden, työpaikkojen ja harrastusmahdollisuuksien läheisyys vähentävät asukkaiden liikkumisen tarvetta. Alueen erinomainen saavutettavuus julkisin kulkuneuvoin, sen sijainti kävelymatkan päässä keskustasta ja kestävien liikennemuotojen priorisointi alueen sisäisissä liikennejärjestelyissä vähentävät alueen ympäristökuormaa. Rakennusten joustava muunneltavuus ja monikäyttöisyys sekä eri toimintoja yhdistävät palveluhybridit lisäävät osaltaan energiatehokkuutta.
Turun Tiedepuisto on kaupunkiseudun merkittävin kasvua tukeva kaupunkikehityskohde. Masterplanilla tähdätään ennen kaikkea siihen, että Tiedepuiston sijainnin poikkeukselliset lähtökohdat ja monipuolisen osaamiskeskittymän luoma potentiaali saadaan mahdollisimman täysimääräisesti hyödyntämään kokonaisvaltaista kehitystä.
Yllä esitellyt kehittämisen painopistealueet luovat pohjan alueen kilpailukyvyn ja vetovoiman vahvistamiselle paitsi monipuolisena koulutus- ja tutkimuskeskittymänä myös kansainvälisesti merkittävänä osaamisintensiivisen yritystoiminnan keskuksena ja vetovoimaisena asuinympäristönä. Painopistealueet muodostavat myös kärkihankkeen toteuttamisohjelmaa raamittavan toimenpidekokonaisuuksien kehikon, joka tukee Masterplanissa esitetyn tulevaisuuskuvan toteuttamista.
Konkreettiset alueen kilpailukykyä ja vetovoimaa vahvistavat toimenpiteet sekä niistä kertova kohderyhmälähtöinen viestintä edesauttavat myös kansainvälisesti kiinnostavan Turun Tiedepuisto (engl. Turku Science Park) -brändin rakentumista. Brändin ja siitä johdetun markkinointiviestinnällisen kokonaisuuden rakentamisessa korostuvat aluetta leimaavat keskeiset arvot: ennakkoluulottomuus, hyvinvointi ja yhdessä onnistuminen.
Osallistaminen ja vuorovaikutus
Kärkihankkeen valmistelua ovat ohjanneet kumppanuusajattelu, sitoutuminen yhteisiin tavoitteisiin sekä monipuolisen osaamisen hyödyntäminen. Alueen tulevaisuuskuvan työstämiseen ovat osallistuneet alueen avaintoimijat: Turun kaupunki, Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun Ammattikorkeakoulu, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Suomen yliopistokiinteistöt, Turku Science Park Oy, Turun Teknologiakiinteistöt Oy ja Turun ylioppilaskyläsäätiö. Aktiivista vuoropuhelua alueen yritysten, opiskelijoiden, asukkaiden ja muiden toimijoiden välillä on toteutettu myös osallistavien Turku Future Forum -tilaisuuksien avulla. Lisäksi hanketta on sivuttu myös muiden hankkeiden osallistamisprosesseissa (mm. Tunnin juna, yleiskaava, keskustan kehittäminen sekä liikenteen ja liikkumisen hankkeet). Osallistamistilaisuudet ovat tuottaneet runsaasti ideoita ja sisältöjä alueen rakenteen ja palveluiden kehittämiseen.
Turun Tiedepuiston Masterplania on esitelty julkistustilaisuuden jälkeen Tiedepuiston Masterplania kymmenissä tilaisuuksissa eri sidosryhmille. Se on saanut erittäin myönteisen vastaanoton paitsi suurelta yleisöltä myös alueella toimivien yritysten ja organisaatioiden edustajilta, lukuisilta kiinteistökehittäjiltä sekä uutta sijoittautumispaikkaa etsiviltä toimijoilta.
Huhtikuussa 2018 julkaistussa Turun Innovaatiokeskittymäprofiilin päivityksessä mainitaan useita tekijöitä, joihin Masterplanilla on ollut positiivinen vaikutus. Masterplan luo pohjan ja suunnan yhteiselle tekemiselle. Se profiloi Tiedepuisto-alueen Turun innovaatiokeskittymänä, jossa alueen maankäyttöä, infrastruktuuria ja innovaatiotoimintaa kehitetään koordinoidusti. Se kokoaa osaamisen, teknologian ja liiketoiminnan ulottuvuudet yhteiselle alustalle, ja mahdollistaa avaintoimijoiden yhdistämisen tavoitteelliseen innovaatioyhteistyöhön.
Kärkihankkeen eteneminen ja seuranta
Tiedepuiston Masterplaniin perustuva kehittämistoimenpiteiden ohjelmointi tukee kaupunginvaltuuston hyväksymää Turku 2029 -kaupunkistrategiaa (kv 16.4.2018 § 72). Masterplanin mukaiset toimenpiteet vahvistavat Turun asemaa kansainvälisenä korkeakoulukaupunkina tarjoamalla opiskelijoille ja elinkeinoelämälle vetovoimaisen, innostavan ja verkostoitumiselle otollisen ympäristön sekä näyteikkunan uudenlaiselle kaupunkikehitykselle. Tiedepuiston tavoitteellinen kehittäminen parantaa osaltaan myös edellytyksiä väestö- ja työpaikkamäärien kasvattamiseen, jolle mm. positiivisen rakennemuutoksen myötä on selkeää painetta.
Tiedepuisto-alueen kehittäminen ohjelmoidaan Masterplanissa esitettyjen isojen kokonaisuuksien kautta. Erityisesti Itäharjun puolen vahvaan kehitykseen panostetaan siten, että alueelle syntyy kiinnostavia rakennusinvestointikohteita ja tonttivarantoa. Tiedepuiston investointeja pyritään mahdollisuuksien mukaan tukemaan kunnianhimoisella kehityksellä, markkinoinnilla ja tonttimyynnillä.
Kehittämisen painopistealueet luovat pohjan toteuttamisohjelman valmistelulle, joka tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn. Toteuttamisohjelma sisältää painopistealuekohtaiset toteuttamissuunnitelmat sekä niille asetettavat tavoitteet ja mittarit. Toteuttamisohjelma päivitetään kaupunginhallituksessa vuoden välein ja se huomioidaan kaupungin talousarviossa. Ohjelman raportointi ja seuranta kytketään osaksi talouden ja toiminnan vuosikelloa. Toteuttamisohjelman tavoitteet mittareineen kirjataan konsernihallinnon ja toimialojen strategisiin ja operatiivisiin sopimuksiin.
Kärkihanketta ja siihen liittyvää toteuttamisohjelmaa toteutetaan laaja-alaisella avoimella yhteistyöllä kaupungin ja sen sidosryhmien kesken. Kaikilla hankkeen osa-alueilla suunnittelun ja toteutuksen lähtökohtana on kaupungin asukkaiden, asiakkaiden ja sidosryhmien osallisuus. Hankkeen rahoituksessa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan ulkoisia rahoituslähteitä.
Oheismateriaali 1Turun Tiedepuiston Masterplan
Kaupunginhallituksen ehdotus
Kaupunginvaltuusto päättää merkitä Kampus ja tiedepuisto -kärkihankkeen tiedokseen ja toteaa samalla, että kärkihanke ohjaa kulloinkin toimivaltaisen toimielimen ja viranhaltijan valmistelua ja päätöksentekoa.
PäätösAsia pantiin pöydälle Katteluksen Vornasen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.
Kh § 175
Pöydältä 30.4.2018 § 162
PäätösKaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että:
Liite 1Kärkihanke, Turun Tiedepuisto - Turun Tiedepuiston kärkihankkeen 10 ohjaavaa periaatetta
Päätös asiassa tehtiin äänin 12-2.
Suoritetussa kättennostoäänestyksessä esittelijän kokouksessa muuttaman, kaupunginhallituksen päätökseksi tulleen ehdotuksen puolesta äänestivät Eklund, Hellsten, Maaskola, Miikkola, Laivoranta, Ratilainen, Weber, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Vierimaa ja Kattelus.
Yrttiahon tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti häntä kannattanut Rinne:
”Kaupunginvaltuusto päättää, että Turun tiedepuisto -kärkihanke ei voi ohjata kaavoitukseen ja maankäyttöön liittyvää toimielinten ja viranhaltijoiden valmistelua tai päätöksentekoa ennen kuin valmistelussa oleva Yleiskaava 2029 on hyväksytty ja alueesta on olemassa riittävän tarkka maankäyttö- ja rakennuslain mukainen ajantasainen yleiskaava.”
Yrttiaho pyysi merkitsemään pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä.
Liite 2Yrttiahon eriävä mielipide
Kokouksessa asiaa oli selvittämässä kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.
Kv § 91
Liite 1Kärkihanke, Turun Tiedepuisto - Turun Tiedepuiston kärkihankkeen 10 ohjaavaa periaatetta
Oheismateriaali 1Turun Tiedepuiston Masterplan
Kaupunginhallituksen ehdotus
Kaupunginvaltuusto päättää merkitä Kampus ja tiedepuisto -kärkihankkeen tiedoksi ja toteaa samalla, että kärkihanke ohjaa kulloinkin toimivaltaisen toimielimen ja viranhaltijan valmistelua ja päätöksentekoa.
Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää, että Kampus ja tiedepuisto -kärkihankkeen toteuttamista ja suunnittelua ohjaavat liitteen 1 mukaiset periaatteet.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Asian käsittely kokouksessa
Yrttiaho Lindforsin kannattamana teki seuraavansisältöisen muutosehdotuksen:
”Kaupunginvaltuusto päättää, että Turun tiedepuisto -kärkihanke ei voi ohjata kaavoitukseen ja maankäyttöön liittyvää toimielinten ja viranhaltijoiden valmistelua tai päätöksentekoa ennen kuin valmistelussa oleva Yleiskaava 2029 on hyväksytty ja alueesta on olemassa riittävän tarkka maankäyttö- ja rakennuslain mukainen ajantasainen yleiskaava.”
Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat kaupunginhallituksen ehdotusta, äänestävät "jaa", jos "ei" voittaa, on Yrttiahon tekemä muutosehdotus tullut hyväksytyksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Suoritetussa koneäänestyksessä 54 valtuutettua kannatti kaupunginhallituksen ehdotusta ja 12 valtuutettua kannatti Yrttiahon tekemää muutosehdotusta, 1 poissa, joten kaupunginhallituksen ehdotus tuli kaupunginvaltuuston päätökseksi.
Liite 2Äänestyslista
Liitteet:
Kh § 175
Liite 1:Kärkihanke, Turun Tiedepuisto - Turun Tiedepuiston kärkihankkeen 10 ohjaavaa periaatetta
Liite 2:Yrttiahon eriävä mielipide
Kv § 91
Liite 1:Kärkihanke, Turun Tiedepuisto - Turun Tiedepuiston kärkihankkeen 10 ohjaavaa periaatetta
Liite 2:Äänestyslista