Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta1709.01.201817
Kaupunginhallitus3822.01.20187
Kaupunginvaltuusto1329.01.201813

11333-2015 (613, 626, 627)

Asemakaavanmuutos- ja tonttijakoehdotus "Tapionpuisto", Itäharju (os. Vanha Littoistentie 42) (14/2016)

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuuston 23.6.2014 hyväksymän "Kilpailukyky ja kestävä kasvu" strategisen ohjelman mukaisesti asemakaavanmuutoksella tiivistetään ja tehostetaan yhdyskuntarakennetta, sekä lisätään kaupungin pientalotonttitarjontaa olemassa olevien palveluiden ja infrastruktuurin läheisyydessä.

Kylk § 17

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Tapani Laiho 21.11.2017:

Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on laatinut 29.9.2017 päivätyn asemakaavanmuutosehdotuksen ”Tapionpuisto” (14/2016) Itäharjulla sijaitsevan Tapionpuiston Kalevantien ja Vanhan Littoistentien, sekä omakotitalokortteleiden välissä sijaitsevalle osalle.

Nykytilanne

Turun kaupunki omistaa osoitteessa Vanha Littoistentie 42 sijaitsevan nykyisessä asemakaavassa puistoksi merkityn alueen. Alue oli vuokrattuna 31.12.2015 asti asunto-osakeyhtiölle.

Alueella sijaitsevat erittäin huonokuntoiset 1800-luvun lopun asuinrakennus ja varastorakennukset ovat tällä hetkellä kaupungin hallinnassa.

Maastonmuodoltaan suunnittelualue on kallioista, rakennusten kohdalta tasaista, luonnonvaraista metsäistä mäkimaastoa. Alueen itäpuolella olevat omakotitalot sijaitsevat alueen ulkopuolisessa loivassa rinteessä, länsipuolen omakotitalot alueen jyrkän rinteen edessä. Etelässä Kalevantien toisella puolella on kauppakeskus Prisma, pohjoispuolella asuinkerrostalo ja kaksi yksikerroksista liikerakennusta.

Suunnittelutilanne

Kaupunginvaltuuston 18.6.2001 hyväksymässä oikeusvaikutteisessa Turun yleiskaavassa 2020 suunnittelualue on osoitettu pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi (AP). Alue varataan pääasiassa pientalovaltaiselle asumiselle sekä ympäristöön soveltuvien työtilojen, virkistyksen, palvelujen sekä alueelle tarpeellisen yhdyskuntateknisen huollon ja liikenteen käyttöön.

Asemakaavassa, joka on tullut voimaan 20.12.1945, suunnittelualue on puistoaluetta, jonka sisällä on yleisen rakennuksen alue (Y).

Asemakaavanmuutosprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Asemakaavanmuutos perustuu Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen aloitteeseen.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 3.5.2016 § 131.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on lähetetty osallisille 18.5.2016.

Kaava kuulutettiin vireille 28.5.2016.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin kolme mielipidettä.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta hyväksyi luonnoksen 25.10.2016 § 266.

Asemakaavanmuutosehdotus, päivätty 29.9.2017, oli julkisesti nähtävillä 16.10. - 14.11.2017. Muistutuksia ei tehty.

Asemakaavanmuutosehdotuksesta annettiin määräaikaan 21.11.2017 mennessä kuusi lausuntoa. Viidellä lausunnonantajalla ei ollut huomautettavaa asemakaavanmuutokseen.

Turun museokeskuksen lausunto:

”Turun museokeskus toteaa lausuntonaan 29.9.2017 päivätystä asemakaavanmuutosehdotuksesta, että aluekokonaisuuden yhtenäisyyden kannalta olisi hyvä täydentää asutusta omakotitaloilla eikä alueelle vieraalla rakennustyypillä, rivitalolla. Tällöin myös nykyinen asuinrakennus olisi mahdollista säilyttää osana kokonaisuutta.”

Kaavoitusyksikkö:

Nykyinen voimassa oleva asemakaava sallii rakennusten purkamisen ja julkisen rakennuksen rakentamisen.

Rakennetulla pien- ja kerrostaloalueella monipuolistetaan asuntotarjontaa hyvien palveluiden ja liikenneyhteyksien varrella tarjoamalla mahdollisuus yhtiömuotoisiin asuntoihin.

Asemakaavanmuutosluonnos

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta hyväksyi 18.10.2016 päivätyn asemakaavaluonnoksen 25.10.2016.

Luonnos oli Kiinteistöliikelaitoksen tekemän ilmoittautumismenettelyn liitteenä, jolla etsittiin tontinvarauksen saaja suunnittelu- ja toteutuskumppaniksi, jonka kanssa alueen asemakaavan muutosehdotus valmisteltiin yhteistyönä kumppanuuskaavoitusmenettelyllä.

Asemakaavanmuutosehdotus

Ehdotus on laadittu Kiinteistöliikelaitoksen ja valittujen ryhmärakentajien neuvottelujen ja asemakaavaluonnoksen pohjalta.

Alue on kaavanmuutoksessa osoitettu rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten korttelialueeksi (AR-1). Asuinrakennuksen rakennusala on sijoitettu maastonmuodot huomioiden nykyisten, aikanaan purettavien rakennusten kohdalle ja sen eteläpuolelle rakennusala talousrakennusta (mahdollinen yhteissauna) varten.

Suunnittelualueelle on osoitettu yksi uusi tontti, kooltaan 8278 m2 ja yhteensä 1100 k-m2 uutta rakennusoikeutta. Asuinrakennukselle 1000 k-m2 ja talousrakennukselle 100 k-m2. Se vastaa tonttitehokkuutta e = 0,13.

Rakennusoikeudesta 1/4 asuinrakennuksen suurimman kerroksen pinta-alasta saa sijoittaa kellarikerrokseen.

Rakennusten julkisivujen enimmäiskorkeudet ovat 7 metriä lännen suuntaan ja 4 metriä idän suuntaan.

Tontin läntiselle rajalle kaavaan on merkitty istutettava puurivi naapureiden oleskelupihojen näkösuojaksi. Kolmasosa yli kymmenen metriä korkeista puista on määrätty säilytettäväksi.

Alueen pohjoisosassa olevan joukkoliikenteen pysäkin johdosta tonttiliittymän paikka on tarkkaan rajattu liittymäkiellolla. Alueen pohjoisosaan on myös merkitty ohjeellinen pysäköintialue korttelialueelle määrätyn 1,5 autopaikkaa asuntoa kohden järjestämistä varten.

Hulevesien ohjaamista varten karttaan on merkitty ohjeellinen alue allas- ja ojarakenteita varten.

Alueelle sijoittuisi mahdollisesti neljä uutta asuntoa.

Seuraava vaihe

Asemakaavanmuutosehdotus viedään kaupunginhallituksen ja -valtuuston päätettäväksi.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 31 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Selostus "Tapionpuisto"

Liite 2Tilastolomake "Tapionpuisto"

Liite 3Kartta "Tapionpuisto"

Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 2Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 29.9.2017 päivätty asemakaavanmuutosehdotus ”Tapionpuisto” esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako Itäharju -48.-7.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 38

Liite 1Kartta "Tapionpuisto"

Oheismateriaali 1Selostus "Tapionpuisto"

Oheismateriaali 2Tilastolomake "Tapionpuisto"

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 29.9.2017 päivätyn asemakaavanmuutosehdotuksen ”Tapionpuisto”. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako Itäharju -48.-7.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 13

Liite 1Kartta "Tapionpuisto"

Oheismateriaali 1Selostus "Tapionpuisto"

Oheismateriaali 2Tilastolomake "Tapionpuisto"

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 29.9.2017 päivätyn asemakaavanmuutosehdotuksen ”Tapionpuisto”. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako Itäharju -48.-7.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian käsittely kokouksessa

Yrttiaho Lindforsin kannattamana teki seuraavansisältöisen palautusehdotuksen:

”Asemakaavanmuutos- ja tonttijakoehdotus "Tapionpuisto", Itäharju (os. Vanha Littoistentie 42) (14/2016) palautetaan valmisteluun.

Kaava-alue tulee säilyttää puistona. Kaava-alue yhdistää kaksi Itäharjun tärkeää viheraluetta: Kotimetsänpuiston sekä Tapionpuiston Kalevantien varrella. Kaava-alue muodostaa vehreän ja idyllisen, kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ympäristön, joka tulee saattaa nykyistä paremmin kaupunkilaisten virkistyskäyttöön. Alue rakennuksineen on kaupungin omistuksessa. On yleisen edun mukaista kehittää sitä julkisena tilana ja puistoalueena, ei aidata yksityiseen käyttöön. Museokeskuksen lausunnon mukaisesti 1800-luvun asuinrakennuksen säilyttäminen tulee mahdollistaa.”

Keskustelun keskeydyttyä puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista, äänestävät "jaa", jos "ei" voittaa, on Yrttiahon palautusehdotus tullut hyväksytyksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa koneäänestyksessä 56 valtuutettua kannatti asian käsittelyn jatkamista ja 11 valtuutettua kannatti Yrttiahon palautusehdotusta, joten asian käsittely jatkui.

Sandelin Oksasen kannattamana ehdotti, että asemakaavanmuutosehdotus hylätään.

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat kaupunginhallituksen ehdotusta, äänestävät "jaa", jos "ei" voittaa, on Sandelinin tekemä hylkyehdotus tullut hyväksytyksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa koneäänestyksessä 56 valtuutettua kannatti kaupunginhallituksen ehdotusta ja 10 valtuutettua kannatti Sandelinin tekemää hylkyehdotusta, 1 poissa, joten kaupunginhallituksen ehdotus tuli kaupunginvaltuuston päätökseksi.

Liite 2Äänestyslistat

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tpvKaupunkiympäristötoimiala, paikkatieto ja kaupunkimittaus


Liitteet:

Kylk § 17
Liite 1:Selostus "Tapionpuisto"
Liite 2:Tilastolomake "Tapionpuisto"
Liite 3:Kartta "Tapionpuisto"

Kh § 38
Liite 1:Kartta "Tapionpuisto"

Kv § 13
Liite 1:Kartta "Tapionpuisto"
Liite 2:Äänestyslistat