Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus508.01.20185
Kaupunginvaltuusto1429.01.201814

1615-2017 (510)

Viinamäenkadun päiväkodin hankesuunnitelman hyväksyminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi Viinamäenkadun päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelma, jonka kustannusarvio on 6.969.000 euroa ja valmistumisen tavoiteaikataulu syyskuu 2019.

Kh § 5

Va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi ja tilacontroller Minna Juselius 8.12.2017:

Viinamäenkadun päiväkodin tarveselvitys on hyväksytty 3.4.2017 kaupunginhallituksessa. Tarveselvityksen pohjalta tehdyn päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelman laadinnasta on vastannut Kiinteistöliikelaitos yhteistyössä strateginen tilojen ohjaus -vastuualueen ja sivistystoimialan edustajien kanssa.

Uudisrakennus

Viinamäenkadun uusi päiväkoti on mitoitettu tarveselvityksessä yhdeksälle sisäryhmälle ja yhdelle ulkoryhmälle, jolloin paikkamäärä on yhteensä enintään 240. Hankesuunnitteluvaiheessa mitoitusta pienennettiin ulkoryhmän osalta kymmenellä paikalla. Tämä perustuu ulkoryhmän käytössä olevan kodan kapasiteettiin. Lisäksi käyttäjien näkemyksen mukaan suurempi ulkoryhmä on jo toiminnallisesti liian suuri. Näin ollen koko päiväkodin paikkamäärä on yhteensä enintään 230.

Rakennusoikeus tontille on 6163 kem², josta on käytetty 2897 kem² ja käyttämättä on 3266 kem². Uudisrakennuksen hyötyala on noin 2160 m2.

Rakennuksen sijoituspaikaksi on määritelty nykyisen Viinamäen päiväkodin tontin rakentamaton osa; Viinamäenkadun ja Mäkikadun kulma. Hankesuunnitteluvaiheessa ollaan oltu yhteydessä liikennesuunnitteluun. Päiväkodin tarpeet kevyenliikenteen, pysäköinnin ja tonttiliittymien suhteen pyritään huomioimaan tonttia rajoittavien teiden osalta liikennesuunnittelussa.

Väistötiloja ei tarvita, sillä nykyinen päiväkoti toimii uudisrakennusta tehtäessä. Kesällä kesä-syyskuussa päiväkotilapset ohjataan muihin päiväkoteihin. Tänä aikana on tavoitteena purkaa vanha rakennus ja tehdä pihat.

Tavoitteena on, että päiväkoti on piha-alueineen valmiina päiväkotitoimintaa varten syyskuun lopussa 2019. Hanke toteutetaan tilaelementtinä KVR -urakkana.

Uudisrakennuksen hinta ja vuokrakustannus

Uudisrakennuksen kustannusarvio on täsmennetty hankesuunnitelmassa. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 6.969.000 euroa (alv 0 %). Tarveselvitysvaiheessa päiväkodin kustannusarvio oli 6.684.000 € (summa sisälsi vanhan rakennuksen purkukustannuksen 216.000 €) ja tämän lisäksi pihoihin arvioitiin tarvittavan 250.000 euroa. Yhteensä siis 6.934.000 euroa. Tarveselvityksestä poiketen kustannuksiin on lisätty piha-alueelle 25.000 €:a autopaikoitusalueen toteuttamista varten ja ulkovaraston wc-tilaa ja vesipistettä varten 10.000 €:a.

Sivistystoimialalle aiheutuva vuokrakustannus on hankesuunnitelman mukaan 50.238,24 €/kk, eli 602.858,88 €/vuosi. Sisäisen vuokran lisäksi toimialan maksettavaksi tulevat kustannukset vedestä, jätevedestä ja sähköstä.

Hankesuunnitelma on toimitettu tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeiden mukaisesti strateginen tilojen ohjaus -vastuualueelle, joka on pyytänyt käyttäjätoimialan lautakunnalta, kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalta sekä ympäristötoimialan liikennesuunnittelulta lausuntoja hankesuunnitelmasta.

Saadut lausunnot

Kaupunkisuunnittelun näkemykset liikenteellisistä vaikutuksista ja huomioitavista asioista:

Uuden päiväkodin hoitopaikkojen määrä on alustavissa suunnitelmissa 230, nykyinen määrä 150. Liikennetuotos tulee kasvamaan luonnollisesti samassa suhteessa. Autoliikenteen osuus saattoliikenteestä on kokemusperäisesti arvioituna 2/3. Tämä tarkoittaa autoliikenteen muutosta noin 100 edestakaisesta matkasta noin 180 matkaan. Autoliikenne painottuu Ruukinkadulle, jonka arkivuorokauden autoliikennemäärä on reilut 1000 ajoneuvoa. Tämän perusteella uuden päiväkodin aiheuttama liikenteen kasvu Ruukinkadulla on 16 %.

Pysäköintipaikkoja päiväkodin tontille suunnitelmassa on 23 kpl ja niiden ensisijainen käyttö on osoitettu lasten tuomiseen ja noutamiseen. Ruukinkadun varressa on jo nykyisin 15 minuutin enimmäispysäköintiaikarajoitus, joten lyhytaikaiseen pysäköintiin paikkoja on houkuttelevalla etäisyydellä riittämiin. Pitkäaikaiseen pykäköintiin työntekijöitä silmällä pitäen paikkoja ei ole tontilta osoitettu, joten päiväkodin henkilökunnan pysäköinti tapahtuu kadulla. Kilpailu näiden paikkojen käytöstä kohtuullisella etäisyydellä käy vuosi vuodelta koko ajan kiivaammaksi johtuen jo nykyisinkin alueen runsaasta työmatkapysäköinnistä.

Sivistystoimiala:

Sivistystoimialan edustajia on kuultu asian valmistelussa ja toimiala puoltaa, että hanke hyväksytään. Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli hankesuunnitelman kokouksessaan 13.12.2017 § 191. Se päätti osaltaan hyväksyä hankesuunnitelman.

Kiinteistötoimiala:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta käsitteli hankesuunnitelman kokouksessaan 29.11.2017 § 537. Kiinteistöliikelaitoksella ei ole huomautettavaa hankesuunnitelmaan. Kiinteistöliikelaitos ei näe järkevänä nykyisen rakennuksen peruskorjausta sen huonokuntoisuuden ja tilojen sokkeloisuuden vuoksi. Se puoltaa uudisrakennusvaihtoehdon toteuttamista. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti esittää lausuntonaan strategiselle tilojen ohjaus -vastuualueelle, että se osaltaan hyväksyy esitetyn Viinamäen päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelman.

Yhteenveto

Viinamäenkadun päiväkodille toteutetaan uudet tilat nykyiselle tontille. Hankkeen kustannusarvio on 6.969.000 euroa (alv 0 %) ja valmistumisen tavoiteaikataulu on syyskuu 2019. Hanke toteutetaan KVR –urakkana. Päiväkodista tulee suurempi, kuin nykyinen päiväkoti, paikkamäärä kasvaa 79 paikalla. Kasvava saattoliikennemäärä voidaan huomioida käynnissä olevan liikennesuunnittelun yhteydessä.

Asianosaiset osapuolet ovat lausunnoissaan hyväksyneet liitteenä 1 olevan hankesuunnitelman.

Liite 1Viinamäen päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelma

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteenä 1 olevan Viinamäenkadun päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelman ja vahvistaa kustannusarvioksi 6.969.000 euroa (alv 0 %).

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 14

Liite 1Viinamäen päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelma

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Viinamäenkadun päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelman ja vahvistaa kustannusarvioksi 6.969.000 euroa (alv 0 %).

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedSivistystoimiala
tpvTilapalvelukeskus


Liitteet:

Kh § 5
Liite 1:Viinamäen päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelma

Kv § 14
Liite 1:Viinamäen päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelma