Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus39318.09.20172
Kaupunginvaltuusto19225.09.20177

4710-2015 (010, 240)

Turun kaupungin rakennusjärjestyksen käsitteleminen uudelleen

Tiivistelmä:

Valtuusto hyväksyi Turun kaupungin rakennusjärjestyksen 25.1.2016. Turun hallinto-oikeus kumosi valtuuston päätöksen 21.2.2017 ruotsinkielisten kuulemisessa tapahtuneen virheen vuoksi. Menettelyvirhe on nyt korjattu ja rakennusjärjestys tuodaan uudelleen hyväksyttäväksi.

Kh § 393

Ympäristötoimiala, ympäristölakimies Antti Mäkelä ja konsernihallinto, kaupunginsihteeri Satu Lehto 13.9.2017:

Asian aikaisemmat vaiheet

Valtuusto hyväksyi Turun kaupungin rakennusjärjestyksen 25.1.2016. Yksityishenkilön valituksen johdosta Turun hallinto-oikeus kumosi valtuuston päätöksen menettelyvirheen vuoksi 21.2.2017. Päätöksen perustelujen mukaan myös ruotsinkielisen rakennusjärjestysehdotuksen olisi tullut olla julkisesti nähtävillä vähintään maankäyttö- ja rakennusasetuksessa säädetyt 30 päivää.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti kumottua rakennusjärjestystä on noudatettu sen hyväksymisestä lähtien, vaikkei se ole ollut lainvoimainen.  

Asian uudelleen käsitteleminen

Edellisen käsittelyn yhteydessä tapahtunut menettelyvirhe on korjattu siten, että sekä suomenkielinen että ruotsinkielinen rakennusjärjestys on ollut nähtävillä ja lausunnoilla16.5. - 16.6.2017. Muistutuksia ei jätetty. Turun Vesihuolto Oy, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ry ja Turun seudun esteettömyysasiamies antoivat asiasta lausuntonsa.

Turun Vesihuolto Oy on lausunut, että Turun kaupunginvaltuuston päätöksellä vesihuoltolaitos ei vastaa hulevesien viemäröinnistä, vaan kokonaisvastuu hulevesistä on kaupungilla. Hulevesiin ei näin ollen sovelleta vesihuoltolakia, vaan maankäyttö- ja rakennuslakia. Tämän vuoksi rakennusjärjestyksen 8 §:n ensimmäisen kappaleen kolmas virke ”Kiinteistöillä, jotka sijaitsevat kunnan päättämällä vesihuoltolaitoksen hulevesiviemäröinnin alueella, on vesihuoltolain mukainen velvollisuus liittyä hulevesiviemäriin.” muutetaan muotoon ”Mikäli kiinteistön hulevesiä ei ole mahdollista imeyttää kiinteistöillä, kiinteistön omistajan tai haltijan on johdettava ne kaupungin hulevesijärjestelmään."

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ry on lausunut 3 §:n mukaisista toimenpiteistä. Lausunnon mukaan ilmalämpöpumppujen asennuksessa tulisi siirtyä ilmoitusmenettelyyn viranomaisvaatimusten helpottamiseksi ja asennuksen joustavoittamiseksi. Toisena lausunnon pääkohtana on ehdotus maalämpökaivojen porauksen sallimiseksi keskusta-alueella. Perusteena muutokselle olisi kaukolämmön monopoliaseman purkaminen ja kiinteistöjen lämmitykseen saatavilla olevien energialähdevaihtoehtojen laajentaminen.

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ry:n ehdottamat muutokset eivät maalämmön osalta aiheuta muutosta rakennusjärjestyksen tekstiin, sillä keskusta-alueelle on valtuuston 15.12.2014 päätöksellä asetettu rakennuskielto, joka koskee kallioperän poraamista edellyttävää rakentamista siltä osin kuin se ylittää voimassa olevassa asemakaavassa sallitun maanalaisen rakentamisen. Tämä on tarpeen, jotta yleiskaavassa voidaan selvittää tarvetta varata alueita maanalaiselle infrarakentamiselle. Myös keskustavisiossa on suunniteltu suuria parkkiluolia keskustan kallioiden alle. Ilmalämpöpumppujen osalta lupamenettelyä on jo helpotettu ja rakennusvalvonta on laatimassa uusia ohjeita, joilla luvan hakemista ja ilmalämpöpumppujen asentamista helpotetaan.

Turun seudun esteettömyysasiamies on lausunut, että rakennusjärjestyksessä tulisi huomioida esteettömyys paremmin kohdissa, jotka koskevat pihamaan rakentamista, jätekatoksia ja -suojia, katuja, toreja vastaavia alueita sekä järjestettäviä tapahtumia. Markiisien ja mainoslaitteiden asettamisessa olisi huomioitava näkövammaisten rajoitteet. Esteettömyyttä koskevat ehdotukset tulevat huomioiduiksi 1.1.2018 voimaan tulevassa rakentamista koskevassa esteettömyysasetuksessa, joka selkeyttää esteettömään rakentamiseen liittyviä vaatimuksia ja vähentää kuntien välisiä tulkintaeroja. Asetuksessa säädetyistä asioista ei ole tarpeen ottaa määräyksiä rakennusjärjestykseen.

Liite 1Turun kaupungin rakennusjärjestysehdotus

Oheismateriaali 1Asiaan annetut lausunnot: Turun Vesihuolto Oy, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ry ja Turun seudun esteettömyysasiamies

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan ehdotuksen rakennusjärjestykseksi siten, että rakennusjärjestys tulee voimaan 1.11.2017.

Samalla kaupunginvaltuusto päättää, että rakennusjärjestys määrätään tulemaan voimaan mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta maankäyttö- ja rakennuslain 202 §:n mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 192

Liite 1Turun kaupungin rakennusjärjestys

Liite 2Åbo stads byggnadsordning

Oheismateriaali 1Asiaan annetut lausunnot: Turun Vesihuolto Oy, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ry ja Turun seudun esteettömyysasiamies

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan rakennusjärjestyksen.

Rakennusjärjestys tulee voimaan 1.11.2017.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää, että rakennusjärjestys määrätään tulemaan voimaan mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta maankäyttö- ja rakennuslain 202 §:n mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedWennström Kjell
tpvKonsernihallinto, asianhallinta
kuulYmpäristötoimiala, toimialan hallinto


Liitteet:

Kh § 393
Liite 1:Turun kaupungin rakennusjärjestysehdotus

Kv § 192
Liite 1:Turun kaupungin rakennusjärjestys
Liite 2:Åbo stads byggnadsordning