Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus45721.11.20163
Kaupunginvaltuusto19228.11.20165

1015-2016 (231, 010, 011, 001)

Jätehuoltopoliittisen ohjelman 2017 - 2022 hyväksyminen

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on valmistellut alueelleen jätehuoltopoliittisen ohjelman vuosille 2017 - 2022. Osakaskunnat ja muut tahot ovat jättäneet ohjelmasta lausuntoja ja mielipiteitä, joiden perusteella ohjelmaluonnosta on muokattu. Lautakunta on lähettänyt ohjelman osakaskuntiin hyväksyttäväksi.

Kh § 457

Kaupunginsihteeri Satu Lehto 8.11.2016:

Ohjelman valmistelu

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on valmistellut johtosääntönsä mukaisesti toimialueelleen jätehuoltopoliittisen ohjelman vuosille 2017–2022. Ohjelma on alueen kuntien ja kaupunkien yhteinen tahdonilmaus siitä, mihin suuntaan jätehuoltoa tulee alueella kehittää ja millaisin periaattein sitä toteutetaan.

Ohjelmaluonnoksesta pyydettiin lausuntoja toimialueen kunnilta ja kaupungilta, joita saatiin 16. Näiden lisäksi saatiin eri tahojen mielipiteitä ja kannanottoja yhteensä 20, osin oikeusministeriön Otakantaa-palvelun kautta.

Osakaskunnilla ei ollut pääsääntöisesti luonnokseen huomautettavaa. Ohjelmassa asetettuja tavoitteita pidettiin kannatettavina ja niiden saavuttamiseksi esitettyjä keinoja realistisina. Turun kaupunki korosti lausunnossaan, että taksaperusteita- ja rakenteita muutettaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että kustannusrakenteet ovat läpinäkyviä sekä kunnille että asiakkaille. Lisäksi kaupunki totesi lausunnossaan, että tavoitteita tulee edistää ja toteuttaa siten, että vältetään maksujen korotukset, jotta asumiskustannukset ja yritysten kustannukset eivät lisäänny.

Myös Lounais-Suomen Jätehuolto Oy lausui hyväksyvänsä ohjelmaluonnoksen ja pitävänsä esitettyjä tavoitteita yhtiön työtä tukevina ja sellaisina, että yhtiö voi niihin sitoutua. Keskeisimpänä tavoitteena yhtiö pitää pitkäaikaista ratkaisua sekalaisen yhdyskuntajätteen hyödyntämisestä sekä jätemateriaalien hyödyntämistä ja kierrättämistä. Lisäksi yhtiö esitti lausunnossaan huolensa jätehuoltoa koskevasta hallituksen esityksestä (HE108/2016), joka rajoittaisi kuntien toimintaa ja kuntalaisten jätehuollon rahoitusmahdollisuuksia.

Ohjelman keskeinen sisältö

Ohjelman tavoitteet ovat jaettu kolmeen eri osa-alueeseen, joita ovat 1) jätteen synnyn ehkäisy, neuvonta ja valistus, 2) jätteen hyödyntämis- ja kuljetuspalvelut ja 3) jätemaksut ja palvelutaso.

Jätteen synnyn ehkäisyä, neuvontaa ja valistusta koskevat tavoitteet:

Syntyvän jätteen määrä minimoidaan ja jätteellä korvataan luonnonvaroja.

Asukkaiden ympäristötietoisuus ja kestävät toimintatavat kehittyvät.

Jätteen hyödyntämis- ja kuljetuspalveluja koskevat tavoitteet:

Kunnan jätehuoltovastuulle kuuluville yhdyskuntajätteille on kestävä paikallinen hyödyntämisratkaisu.

Kunnan vastuulle kuuluvan jätteen kuljetus hoidetaan jätelain edellyttämällä tavalla.

Jätteiden keräysten aiheuttamat ympäristöhyödyt ovat mahdollisimman suuret.

Jätehuolto toimii kaikissa olosuhteissa, kaikkina aikoina turvallisesti ja terveellisesti.

Jätemateriaalit kiertävät tehokkaasti takaisin raaka-aineiksi.

Viemäriverkoston ulkopuolisten kiinteistöjen jätevesikäsittelyn lietteet kerätään säännöllisesti asianmukaiseen käsittelyyn

Jätemaksuja ja palvelutasoa koskevat tavoitteet:

Kunnan jätemaksut kannustavat etusijajärjestyksen noudattamiseen, ovat kuntalaisille läpinäkyviä ja ovat kokonaisuudessaan kustannusvastaavia.

Kunnan jätehuoltopalveluja käyttäville on tarjolla kattavat, kohtuudella saavutettavat, luotettavat, tasapuoliset ja kustannuksia vastaavat jätehuoltopalvelut.

Ohjelma on kuntien omaa jätehuollon toimintaa koskeva linjaus, joten jätehuoltopolitiikan edellä mainittujen tavoitteiden vastuutahoiksi on nimetty kuntien omia toimijoita. Yksityisten yritysten rooli on jätehuoltopolitiikassa vähäistä, sillä vastuuta kuntien jätehuoltopolitiikasta ei ole syytä jakaa yksityisille yrityksille. Yksityiset yritykset voivat toki olla mukana tavoitteiden toteuttamisessa palveluiden käytännön toteuttajina siten, kuin kunnat tai Lounais-Suomen Jätehuolto Oy kilpailuttavat palveluja ja tilaavat niitä yrityksiltä.

Turun kaupungin lausunnossaan esittämä näkemys kustannusrakenteen läpinäkyvyydestä on kirjattu ohjelmaan, samoin korostetaan maksujen kustannusvastaavuutta.

Liite 1Jätehuoltopoliittinen ohjelma Lounais-Suomessa 2017–2022

Oheismateriaali 1Jätehuoltopoliittisen ohjelman perustelumuistio

Oheismateriaali 2Listaus selvitys-, tutkimus- ja kehittämishankkeista

Oheismateriaali 3Lausuntojen jälkeen tehdyt muutokset

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen Jätehuoltopoliittisen ohjelman 2017–2022.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Korhonen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kv § 192

Liite 1Jätehuoltopoliittinen ohjelma Lounais-Suomessa 2017–2022

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen Jätehuoltopoliittisen ohjelman 2017–2022.

PäätösKaupunginvaltuusto päätti hyväksyä liitteen 1 mukaisen Jätehuoltopoliittisen ohjelman 2017–2022.

Samalla kaupunginvaltuusto totesi, että jätehuoltoviranomainen päättää kuntia kuultuaan toimivaltansa puitteissa jätteenkuljetusjärjestelmästä.

Päätös asiassa tehtiin Mannin Katteluksen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Asian käsittely kokouksessa

Korhonen ilmoitti olevansa esteellinen ja oli poissa kokouksesta asian käsittelyn ajan klo 20.13 - 20.34. Kokouksen sihteerinä tämän asian kohdalla toimi Bergström.

Tämän asian käsittelyn aikana puheenjohtaja Seppo Lehtinen siirtyi valtuutetuksi klo 20.27 ja palasi takaisin puheenjohtajaksi klo 20.33. Puheenjohtajana toimi em. ajan 1. varapuheenjohtaja Lauri Kattelus.

Jakelu

tiedLounais-Suomen jätehuoltolautakunta


Liitteet:

Kh § 457
Liite 1:Jätehuoltopoliittinen ohjelma Lounais-Suomessa 2017-2022

Kv § 192
Liite 1:Jätehuoltopoliittinen ohjelma Lounais-Suomessa 2017-2022