Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta17220.04.20163
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta19627.04.20163
Kaupunginhallitus19102.05.20165
Kaupunginvaltuusto7409.05.20167
Kaupunginvaltuusto9330.05.20169

4258-2016 (641)

Turun kaupungin kauppatorin (6G) alueen maanalaisten tilojen vuokraaminen Turun toriparkki Oy:lle

Tiivistelmä:

Turun kaupunki vuokraa Turun Toriparkki Oy:lle kauppatorin maanalaiset pysäköinti- ja liiketilat pysäköintilaitoksen rakentamista varten 50 vuodeksi.

Kilajk § 172

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 13.4.2016:

VI kaupunginosan asemakaavanmuutos ”Kauppatori” 11/2011 sai lainvoiman 13.4.2013. Asemakaava mahdollistaa maanalaisen pysäköintilaitoksen sekä liike- ja varastotilojen sijoittamisen kauppatorin ja siihen rajoittuvien katualueiden alle.

Asemakaavanmuutoskäsittelyn yhteydessä kaupunki päätti (kaupunginvaltuusto 18.6.2012 § 119) hyväksyä esisopimuksen, jolla selkeytettiin vastuujakoa ja toimintaperiaatteita, mikäli kauppatorin alle päätetään sijoittaa pysäköintilaitos ja sen toteuttajatahona on Turun Toriparkki Oy.

Kaupunki ja Turun Toriparkki Oy ovat esisopimuksen periaatteiden mukaisesti käyneet jatkoneuvotteluja torialueen uudistamisesta ja maanvuokrasopimuksen ehdoista pysäköintilaitoksen toteuttamiseksi kauppatorin alle.

Kiinteistöliikelaitos on laatinut liitteenä olevan maanvuokrasopimuksen, jonka Turun Toriparkki Oy:n neuvottelijat ovat hyväksyneet. Turun Toriparkki Oy:n hallitus käsittelee maanvuokrasopimusta 20.4.2016 pidettävässä kokouksessa, joka viime kädessä hyväksyy maanvuokrasopimuksen.

Maanvuokrasopimuksen keskeisimmät asiat ovat seuraavat:

1. Kaupunki vuokraa Turun Toriparkki Oy:lle kauppatorin ja siihen rajoittuvien katujen maanalaiset tilat pysäköintilaitoksen rakentamista varten 50 vuodeksi. Vuokra-ajan päätyttyä vuokramiehellä on mahdollisuus jatkaa maanvuokrasopimusta 49 vuodella, mikäli alue vuokrataan uudelleen samaan käyttötarkoitukseen ja vuokramies on täyttänyt velvoitteensa. Kaupungilla on oikeus olla jatkamatta sopimusta vuokrakauden jälkeen, mikäli kaupunki tai määräämänsä tulee käyttämään vuokra-aluetta pääasiallisesti muuhun käyttötarkoitukseen kuin pysäköintiliiketoiminnan harjoittamista varten.

2. Maanalaisten tilojen vuosivuokra on 70.000 euroa. Vuokra on sidottu elinkustannusindeksiin. Vuosivuokra on määritetty kahden auktorisoidun kiinteistöarvioijan antamien lausuntojen perusteella.

3. Vuokramies sitoutuu toteuttamaan vähintään 600 pysäköintipaikkaisen maanalaisen pysäköintilaitoksen ja vastaamaan kaikista pysäköintilaitoksen rakentamiskustannuksista ja toteuttamisriskeistä kaupunkia ja kolmatta osapuolta kohtaan.

4. Vuokramiehen on hyväksytettävä kaupungilla hankkeen rahoitus-, vakuutus- ja vakuusselvitys ennen rakentamistöiden aloittamista.

5. Maanalaisen pysäköintilaitoksen rakentumisen myötä poistuu katualueilta noin 180 kadunvarsipysäköintipaikkaa. Poistuvien pysäköintipaikkojen bruttotulo kaupungille on viimeisen 4 vuoden aikana ollut noin 379.000 euroa/vuosi.

Vuokramies luovuttaa kaupungille torikaupan tarpeisiin pysäköintitulomenetyksen korvauksena 30 ajo-oikeutta maanalaiseen pysäköintilaitokseen. Kiinteistöliikelaitos on arvioinut 30 ajo-oikeuden arvoksi noin 384.000 euroa (30 kpl x 320 vrk x 10 h/vrk x 4 €/h = 384.000 euroa).

6. Kauppatorille toteuttavien rakennusten ja rakennelmien ja muiden torirakenteiden rakennuttamisesta vastaa kaupunki. Rakennukset toteutetaan osapuolten välille perustettavan keskinäisen kiinteistöyhtiön lukuun. Keskinäisessä kiinteistöyhtiössä vuokramiehen omistukseen tulevat osakkeet oikeuttavat hallitsemaan toteutettavien rakennusten teknisiä tiloja ja kaupungin omistukseen tulevat osakkeet oikeuttavat hallitsemaan rakennusten muita tiloja.

7. Vuokramies vastaa maanalaisen pysäköintilaitoksen, liiketilojen ja yhdystunnelien rakentamisen aiheuttamista arkeologisten kaivausten ja johtosiirtojen kustannuksista.

Kaupunki vastaa kauppatorin uudistamistyön edellyttämistä arkeologisten kaivausten ja johtosiirtojen kustannuksista.

Kaupungin kustannusvastuu ulottuu 80 cm syvyyteen toripinnan ja katualueiden nykyisten katteiden alapinnasta lukien, jonka jälkeen kustannusvastuu siirtyy vuokramiehelle.

8. Pysäköintilaitoksen suunnittelussa, rakentamisessa ja toiminnassa tulee ottaa huomioon torilla tapahtuvan kaupankäynnin sekä liikenteen edellytykset.

9. Maanvuokrasopimussopimus raukeaa kokonaisuudessaan, jos torialuetta koskeva katusuunnitelma, tai toriparkin rakentamista koskeva rakennuslupahakemus eivät saa lainvoimaa.

10. Vuokramiehellä on yksipuolinen oikeus 6 kuukauden ajan vetäytyä hankkeesta, mikäli hanke osoittautuu taloudellisesti mahdottomaksi toteuttaa. Vetäytymisaika alkaa kulua siitä, kun maanvuokrasopimusta koskeva päätös on saanut lainvoiman.

Koska kauppatorin maanpäällinen ja maanalainen rakentaminen on käytännössä mahdollista tehdä vain samanaikaisesti, on maanvuokrasopimukseen kirjattu tavoitteeksi yhteinen rakentamiskokonaisuus.  Jos kauppatorin uudistamisen ja pysäköintilaitoksen toteuttaminen toteutetaan yhteishankkeena, tulee rakennuskustannukset jakautumaan siten, että kaupunki vastaa kauppatorin uudistamisen kustannuksista ja vuokramies vastaa pysäköintilaitoksen, yhdystunnelien ja -käytävien ja mahdollisten liiketilojen rakentamisesta aiheutuvista kustannuksista.

Arviolausunnot ovat nähtävillä kokouksessa.

Asian merkittävyys huomioon ottaen, tulee asia hallintosäännön 23 §:n mukaisesti saattaa kaupunginhallituksen ratkaistavaksi. Kaupunginhallituksen johtosäännön 8 §:n mukaan kaupunginhallitus voi vastaavasti saattaa asian kaupunginvaltuuston päätettäväksi asian merkittävyyden sitä edellyttäessä.

Liite 1Maanvuokrasopimus

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- osaltaan hyväksyä liitteenä 1 olevan kauppatorin maanalaista pysäköintilaitosta koskevan maanvuokrasopimuksen;

- oikeuttaa toimialajohtajan allekirjoittamaan sopimuksen; sekä

- lähettää sen kaupunginhallitukselle ratkaistavaksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle yksimielisesti Puljujärven Koskimiehen kannattamana tekemästä ehdotuksesta.

Toivari ja Kari ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kilajk § 196

Pöydältä 20.4.2016 § 172.

Liite 2Maanvuokrasopimus (esittelijä tarkentanut 27.4.2016)

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen päätöksentekoa esittelijä teki seuraavat tekniset korjaukset maanvuokrasopimukseen (liite 2).

2.2 Uudelleen vuokraus

Vuokramiehellä on etuoikeus kohdassa 2.1 mainitun vuokrakauden päättyessä saada vuokra-alue välittömästi uudelleen vuokralle enintään 49 vuodeksi samaan käyttötarkoitukseen edellyttäen, että:

·        vuokramies on täyttänyt tämän sopimuksen mukaiset velvoitteensa,

·        aluetta on muutoinkin tarkoitus käyttää samaan käyttötarkoitukseen ja

·        vuokramies on ilmoittanut kirjallisesti kaupungille kuusi (6) kuukautta ennen vuokrakauden päättymistä haluavansa käyttää tässä tarkoitettua etuoikeuttaan.

12. Sopimuksen irtisanominen

Kaupungilla on oikeus sanoa tämä sopimus irti kuukauden irtisanomisaikaa noudattaen, jos vuokramies olennaisesti jättää edellä kohdassa 3.12  (Rakentamisvelvollisuus ja vuokra-alueelle rakentaminen) tarkoitetun rakentamisvelvollisuuden täyttämättä tai rakentamista ei ole aloitettu tämän sopimuksen mukaisen määräajan kuluessa tai vuokramies on rikkonut sopimuksen kohdassa 3.12 tarkoitetut muut määräajat.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin Kosken Takkisen kannattamana tekemän hylkäämisehdotuksen ja päätösehdotuksen välillä. Hylkäämisehdotus hylättiin äänin 6-6 puheenjohtaja Puljujärven äänen ratkaistaessa.

Hylkäämisehdotuksen puolesta äänestivät Kosken ja Takkisen lisäksi Miikkola, Nylund, Koskimies ja Hihnala.

Päätösehdotuksen puolesta äänestivät Nurmio, Suominen, Saari, Aholainen, Harjanne ja Puljujärvi.

Toivari ja Kari ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Hylkäämisehdotuksen perustelut:

Parkkiluola on tarpeeton. Sekoittaa Turun keskustan vuosiksi. Torin savipohja ei ole sopiva rakentamiselle koska on savimaata.

 

 

Kh § 191

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

Kaupunginhallituksen johtosäännön 8 §:n mukaan kaupunginhallitus voi saattaa asian kaupunginvaltuuston päätettäväksi asian merkittävyyden sitä edellyttäessä. Asian merkittävyys huomioon ottaen, tulee asia kaupunginhallituksen johtosäännön 8 §:n mukaan saattaa kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Liite 1Maanvuokrasopimus

Karttalinkki

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Kauppatorin maanalaista pysäköintilaitosta koskevan maanvuokrasopimuksen ja oikeuttaa kiinteistötoimialajohtajan allekirjoittamaan sopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 7-5.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Ilola, Pietari, Maaskola, Alanen, Vierimaa, Viljamaa ja Manni.

Vornasen Rantasen kannattamana tekemän ehdotuksen puolesta, että vuokrasopimus hylätään, äänestivät heidän lisäkseen Yrttiaho, Miikkola ja Eeva.

Von Frenckell-Ramberg ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kv § 74

Liite 1Maanvuokrasopimus

Karttalinkki

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Kauppatorin maanalaista pysäköintilaitosta koskevan maanvuokrasopimuksen ja oikeuttaa kiinteistötoimialajohtajan allekirjoittamaan sopimuksen.

 

 

PäätösAsia pantiin pöydälle Mäenpään Sandelinin kannattamana tekemästä ehdotuksesta.

Asian käsittely kokouksessa

Ennen asian käsittelyn aloittamista puheenjohtaja Lehtinen ilmoitti, että 74 §:stä käydään keskustelu erikseen ja 75-77 §:istä yleiskeskustelu käydään kokonaisuutena, jonka jälkeen päätökset tehdään pykälittäin erikseen.

Mäenpää Sandelinin kannattamana ehdotti, että asia pannaan pöydälle.

Keskustelun keskeydyttyä puheenjohtaja ilmoitti, että valtuuston työjärjestyksen 20 §:n mukaan asian ollessa ensimmäisen kerran valtuuston käsittelyssä, asian pöydällepano edellyttää 17 valtuutetun kannatuksen. Tämän jälkeen puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista, äänestävät "jaa", jos "ei" saa vähintään 17 ääntä, on Mäenpään tekemä pöydällepanoehdotus tullut hyväksytyksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa koneäänestyksessä 39 valtuutettua kannatti asian käsittelyn jatkamista ja 26 valtuutettua kannatti Mäenpään tekemää pöydällepanoehdotusta, 2 tyhjää, joten asia jäi pöydälle.

Liite 2Äänestyslista

Kv § 93

Pöydältä 9.5.2016 § 74

PäätösKaupunginvaltuusto päätti hyväksyä kaupunginhallituksen ehdotuksen siten muutettuna, että vuokra-alue on kartan M140/9.5.2016 mukainen ja että vuokra-alueen pinta-ala on noin 26247 m2.

Liite 3Maanvuokrasopimus (Kaupunginvaltuuston hyväksymä 30.5.2016)

Lisäksi kaupunginvaltuusto päätti, että pysäköintilaitoksen rakennustyöt voidaan aloittaa vasta kun kaupunginhallitus on hyväksynyt hankkeen rahoitus-, vakuus- ja vakuutusselvityksen.

Lisäksi keskustelun aikana von Frenckell-Rambergin Katteluksen kannattamana tekemä ponsi päätettiin saattaa valtuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaisesti kaupunginhallituksen tietoon.

Asian käsittely kokouksessa

Ennen asian käsittelyn aloittamista puheenjohtaja Lehtinen ilmoitti, että 93 §:stä käydään keskustelu erikseen ja 94-96 §:istä yleiskeskustelu käydään kokonaisuutena, jonka jälkeen päätökset tehdään pykälittäin erikseen.

Tehdyt palautus- ja muutosehdotukset

Mäenpää Li Anderssonin kannattamana esitti asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi.

Kossila Mäenpään kannattamana teki seuraavansisältöisen muutosehdotuksen (muutosehdotus 1):

”Kaupunginvaltuusto päättää, että kaupunginhallituksen tulee päätöksen täytäntöönpanon yhteydessä huolehtia sopimuksellisesti riittävällä tavalla, että vuokramiehelle muodostuu kaupungin kanssa neuvotteluvelvoite ennen mahdollista vuokraoikeuden siirtoa toiselle osapuolelle.”

Tavio Kossilan kannattamana teki seuraavansisältöisen muutosehdotuksen (muutosehdotus 2):

”Järjestetään kunnallinen kansanäänestys siitä, annetaanko torin maanalaista tilaa vuokralle

pysäköintilaitoskäyttöön.”

Kattelus Rosenlöfin kannattamana teki seuraavansisältöisen muutosehdotuksen (muutosehdotus 3):

”Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä kaupunginhallituksen ehdotuksen siten muutettuna, että vuokra-alue on kartan M140/9.5.2016 mukainen ja että vuokra-alueen pinta-ala on noin 26247 m2.”

Laivoranta Katteluksen kannattamana teki seuraavansisältöisen muutosehdotuksen (muutosehdotus 4):

”Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää, että pysäköintilaitoksen rakennustyöt voidaan aloittaa vasta kun kaupunginhallitus on hyväksynyt hankkeen rahoitus-, vakuus- ja vakuutusselvityksen.”

Yrttiaho Ratilaisen kannattamana esitti päätösehdotuksen hylkäämistä (muutosehdotus 5).

Tehty ponsiesitys

Von Frenckell-Ramberg Katteluksen kannattamana teki seuraavansisältöisen ponsiesityksen:

”Kaupunginhallituksen tulee päätöksen täytäntöönpanon yhteydessä huolehtia sopimuksellisesti riittävällä tavalla, että vuokramiehelle muodostuu kaupungin kanssa neuvotteluvelvoite ennen mahdollista vuokrasopimuksen siirtoa toiselle osapuolelle.”

Valtuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaisesti ponsi tulee saattaa kaupunginhallituksen tietoon.

Palautus- ja muutosehdotuksiin liittyvä päätöksenteko

Puheenjohtaja totesi, että muutosehdotukset 1-4 asetetaan äänestyksissä erikseen kaupunginhallituksen ehdotusta vastaan. 

Päätös asiassa tehtiin 6 äänestyksen jälkeen.

Äänestys 1

Mäenpään Li Anderssonin kannattamana tekemän palautusehdotuksen osalta puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista äänestävät "jaa" ja ne valtuutetut, jotka kannattavat Mäenpään tekemää palautusehdotusta äänestävät "ei". Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa koneäänestyksessä 35 valtuutettua kannatti asian käsittelyn jatkamista ja 30 valtuutettua Mäenpään palautusehdotusta, 1 tyhjä ja 1 poissa, joten asian käsittely jatkui.

Äänestys 2

Kossilan Mäenpään kannattamana tekemän muutosehdotuksen 1 osalta puheenjohtaja teki seuraavan äänestysehdotuksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavan kaupunginhallituksen ehdotusta äänestävät ”jaa” ja ne valtuutetut, jotka kannattavat Kossilan tekemää muutosehdotusta äänestävät ”ei”. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa koneäänestyksessä 34 valtuutettua kannatti kaupunginhallituksen ehdotusta ja 13 valtuutettua Kossilan muutosehdotusta, 20 tyhjää, joten kaupunginhallituksen ehdotus tuli tässä vaiheessa kaupunginvaltuuston päätökseksi.

Äänestys 3

Tavion Kossilan kannattamana tekemän muutosehdotuksen 2 osalta puheenjohtaja teki seuraavan äänestysehdotuksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavan kaupunginhallituksen ehdotusta äänestävät ”jaa” ja ne valtuutetut, jotka kannattavat Tavion tekemää muutosehdotusta äänestävät ”ei”. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa koneäänestyksessä 37 valtuutettua kannatti kaupunginhallituksen ehdotusta ja 19 valtuutettua Tavion muutosehdotusta, 11 tyhjää, joten kaupunginhallituksen ehdotus tuli tässä vaiheessa kaupunginvaltuuston päätökseksi.

Äänestys 4

Katteluksen Rosenlöfin kannattamana tekemän muutosehdotuksen 3 osalta puheenjohtaja teki seuraavan äänestysehdotuksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavan kaupunginhallituksen ehdotusta äänestävät ”jaa” ja ne valtuutetut, jotka kannattavat Katteluksen tekemää muutosehdotusta äänestävät ”ei”. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa koneäänestyksessä 0 valtuutettua kannatti kaupunginhallituksen ehdotusta ja 38 valtuutettua Katteluksen muutosehdotusta, 29 tyhjää, joten Katteluksen muutosehdotus tuli hyväksytyksi.

Äänestys 5

Laivorannan Katteluksen kannattamana tekemän muutosehdotuksen 4 osalta puheenjohtaja teki seuraavan äänestysehdotuksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavan kaupunginhallituksen ehdotusta äänestävät ”jaa” ja ne valtuutetut, jotka kannattavat Laivorannan tekemää lisäysehdotusta äänestävät ”ei”. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa koneäänestyksessä 0 valtuutettua kannatti kaupunginhallituksen ehdotusta ja 51 valtuutettua Laivorannan muutosehdotusta, 16 tyhjää, joten Laivorannan muutosehdotus tuli hyväksytyksi.

Äänestys 6

Yrttiahon Ratilaisen kannattamana tekemän päätösehdotuksen hylkäämisesityksen osalta puheenjohtaja teki seuraavan äänestysehdotuksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavan kaupunginhallituksen ehdotusta äänestyksissä 4 ja 5 päätetyt muutokset huomioon ottaen äänestävät ”jaa” ja ne valtuutetut, jotka kannattavat Yrttiahon tekemää hylkyehdotusta äänestävät ”ei”. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa koneäänestyksessä 36 valtuutettua kannatti kaupunginhallituksen ehdotusta äänestyksissä 4 ja 5 päätetyt muutokset huomioon ottaen ja 30 valtuutettua Yrttiahon hylkyehdotusta, 1 tyhjä, joten kaupunginhallituksen ehdotus äänestyksissä 4 ja 5 päätetyt muutokset huomioon ottaen tuli kaupunginvaltuuston päätökseksi.

Liite 4Äänestyslistat 1-6

Eriävät mielipiteet

Seuraavat valtuutetut pyysivät merkitsemään pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä asiassa:

Li Andersson, Alpo Lähteenmäki, Sauli Saarinen, Pirjo Rinne, Pasi Heikkilä, Riikka Oksanen, Ville Tavio, Mikael Miikkola, Niina Ratilainen, Janina Andersson, Anita Birstolin, Mikko Laaksonen, Sakari Hihnala, Elina Rantanen, Katri Sarlund, Pirjo Lampi, Elina Sandelin, Johannes Yrttiaho, Mirka Muukkonen, Pauli Kossila, Pirjo Niinivirta, Mikaela Sundqvist, Saara Ilvessalo, Tuija Ollikkala, Alas Ali, Ville Auvinen, Jukka Vornanen, Jouko Laakso, Olavi Mäenpää ja Kjell Lundahn.


Liitteet:

Kilajk § 172
Liite 1:Maanvuokrasopimus, Turun kaupungin kauppatori (6G)

Kilajk § 196
Liite 1:Maanvuokrasopimus, Turun kaupungin kauppatori (6G)
Liite 2:Toriparkin maanvuokrasopimus

Kh § 191
Liite 1:Maanvuokrasopimus

Kv § 74
Liite 1:Maanvuokrasopimus
Liite 2:Äänestyslista

Kv § 93
Liite 3:Maanvuokrasopimus (Kaupunginvaltuuston hyväksymä 30.5.2016)
Liite 4:Äänestyslistat 1-6