Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus44719.10.201514
Kaupunginvaltuusto18326.10.201515

10368-2015 (010)

Hulevesilainsäädännöstä aiheutuvat johtosääntömuutokset (Kt, Yt)

Tiivistelmä: -

Kh § 447

Kaupunginsihteeri Satu Lehto 8.10.2015:

Taustaa

Vesihuoltolain muutokset ovat tulleet voimaan 1.9.2014. Samassa yhteydessä on maankäyttö- ja rakennuslakiin lisätty uusi luku, joka koskee hulevesiä. Muutokset ovat perusteltuja, sillä hulevesien kokonaishallinta on tärkeää sään ja vesiolojen ääri-ilmiöiden lisääntyessä ja päällystettyjen pintojen määrän kasvaessa. Tavoitteena on, että hulevesien viemäröinnistä siirrytään kattavaan hulevesien kokonaishallintaan, jossa hyödynnetään etenkin maanpäällisiä ratkaisuja ja imeytetään hulevesiä mahdollisuuksien mukaan jo niiden kerääntymispaikalla.

Maankäyttö- ja rakennuslain uuden säännöksen mukaan kaupunki vastaa hulevesien hallinnan järjestämisestä asemakaavoitetulla alueella. Kaupunki voi halutessaan ottaa järjestettäväkseen hulevesien hallinnan muillakin alueilla. Kaupunki voi päättää periä hulevesien hallinasta julkisoikeudellista maksua.

Lisävalmistelua edellyttävät toimivaltamuutokset

Vesihuoltolain muutoksen jälkeen hulevesien viemäröinti ei enää ole vesihuoltolain tarkoittamaa vesihuoltoa vaan maankäyttö- ja rakennuslain mukaista hulevesien hallintaa. Mikäli kunta haluaa, että vesihuoltolaitos huolehtii huleveden viemäröinnistä erikseen määrätyllä alueella, tulee kunnan päättä asiasta vesihuoltolain mukaisesti neuvoteltuaan asiasta vesihuoltolaitoksen kanssa. Huleveden viemäröintialueen ei tarvitse olla sama kuin vesihuoltolain mukainen vesihuoltolaitoksen toiminta-alue. Vesiliikelaitos huolehtii lain voimaantulosäännöksen mukaisesti huleveden viemäröinnistä, kunnes erillinen päätös siitä tehdään.

Vesiliikelaitos on tähän mennessä perinyt huleveden viemäröinnin kustannuksia osana jätevesimaksuja. Vesihuoltolain mukaan kustannukset ja maksut on eroteltava, mikä tarkoittaa uuden taksan käyttöönottoa ja muutosta myös taksarakenteeseen. Lisäksi kaupungin on maksettava vesihuoltolaitokselle korvausta yleisten alueiden viemäröinnistä.

Edellä mainittujen päätösten tueksi Kuntaliitto valmistelee ohjeita ja suosituksia yhdessä Vesilaitosyhdistyksen kanssa. Näiltä osin päätöksentekoa voidaan siirtää odottamaan valtakunnallisia linjauksia. Samassa yhteydessä voidaan arvioida, tuleeko kaupungin ottaa vastattavakseen hulevesien hallinta myös joillain erikseen määriteltävillä, asemakaavoittamattomilla alueilla. Toiminnan sujuvoittamiseksi tulisi kuitenkin mahdollisimman pian delegoida maankäyttö- ja rakennuslaissa kunnalle annetut uudet tehtävät.

Maankäyttö- ja rakennuslain muutoksiin liittyen on ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelussa vahvistettu osaamista hulevesiasioissa muutamalla kaavoitusarkkitehdin vakanssi erityisasiantuntijan toimeksi elokuussa 2015.

Muutokset kiinteistötoimialan johtosääntöön

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan tehtävänä on osoittaa kiinteistön ja kunnan hulevesijärjestelmän rajakohta sekä antaa hulevesien johtamiseen liittyviä määräyksiä (103 g), hyväksyä katusuunnitelman tasoiset hulevesisuunnitelmat (103 l §) sekä päättää kunnan hulevesijärjestelmästä aiheutuvien kustannusten kattamiseksi perittävän maksun suuruudesta (103 n §).

Kiinteistötoimialan toimialajohtajan tehtävänä on huolehtia kunnan hulevesijärjestelmän toteuttamisesta (103 m §) sekä hulevesimaksun perimiseen kuuluvista tehtävistä (103 o §).

Muutokset vesiliikelaitoksen johtosääntöön

Vesiliikelaitoksen toimialaksi lisätään huleveden viemäröinnistä huolehtiminen erikseen määrättävällä alueella. Vesiliikelaitoksen johtokunta järjestää huleveden viemäröinnin yhdyskuntakehityksen tarpeita vastaavasti valtuuston erikseen määräämillä alueilla ja päättää hulevesiviemäröinnistä aiheutuvien kustannusten kattamiseksi perittävästä hulevesimaksusta.

Hulevesiasioiden lisäksi johtosääntöä on päivitetty muutamin teknisluonteisin muutoksin.

Muutokset ympäristötoimialan johtosääntöön

Rakennuslautakunnalle on osoitettu useita hulevesiin liittyvä valvonta-, määräyksenanto- sekä hallintopakkotehtäviä (103 j §, 103 k §, 182.1 § 183.3 §), jollaisia sillä on jo mm. rakentamiseen liittyen.

Toimialan kaupunkisuunnittelun tehtäväksi on osoitettu 103 i §:ään liittyen hulevesien hallinnan kaavoituksellinen kehittäminen. Samalla tavalla on määritelty myös vesihuoltolain 6 §:ään liittyvä vesihuollon kaavoituksellinen kehittäminen, sillä tehtävät ovat kiinteä osa maankäytön suunnittelua ja kaavoitusta. Kyseiset säännökset liittyvät hulevesien kokonaisvaltaiseen hallintaan sekä vesihuoltolaitosten toiminta-alueiden määrittämiseen, joita voidaan tukea kaavoituksen keinoin. Päätöksentekoa ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista delegoida lautakunnalle vaan kyse on valtuuston toimivaltaan kuuluvista asioista. Myös asioiden valmistelu edellyttää toimialarajat ylittävää yhteistyötä.

Ympäristönsuojelujohtaja voi 103 f §:ään liittyen hakemuksesta myöntää vapautuksen velvollisuudesta johtaa kiinteistön hulevedet kunnan hulevesijärjestelmään. Sama toimivalta ympäristönsuojelujohtajalla on jo vastaavissa vesihuoltolain mukaisissa asioissa.

Hulevesiin liittyvien sääntöjen lisäksi ympäristötoimialan johtosääntöön on tehty joitain teknisluonteisia tarkennuksia. Muun ohella kaupunkisuunnittelun palvelualueen johtajalle on delegoitu hyväksytyissä yleis- ja asemakaavoissa mahdollisesti olevien kirjoitusvirheiden korjaaminen hallintolain 51 §:n mukaisesti. Käytännössä näin on jo toimittu kaupunginhallituksen päätöksen 20.5.1996 § 654 perusteella.

Liite 1Kiinteistötoimialan johtosääntö

Liite 2Vesiliikelaitoksen johtosääntö

Liite 3Ympäristötoimialan johtosääntö

Oheismateriaali 1Muutokset vesiliikelaitoksen johtosääntöön

Oheismateriaali 2Muutokset ympäristötoimialan johtosääntöön

Oheismateriaali 3Maankäyttö- ja rakennuslain hulevesiä koskevat säännökset

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteinä 1, 2 ja 3 olevat johtosäännöt, jotka tulevat voimaan 1.1.2016.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 183

Liite 1Kiinteistötoimialan johtosääntö

Liite 2Vesiliikelaitoksen johtosääntö

Liite 3Ympäristötoimialan johtosääntö

Oheismateriaali 1Muutokset vesiliikelaitoksen johtosääntöön

Oheismateriaali 2Muutokset ympäristötoimialan johtosääntöön

Oheismateriaali 3Maankäyttö- ja rakennuslain hulevesiä koskevat säännökset

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteinä 1, 2 ja 3 olevat johtosäännöt, jotka tulevat voimaan 1.1.2016.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta
tiedKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tiedKiinteistötoimiala
tpvKonsernihallinto, asianhallinta
tiedVesiliikelaitoksen johtokunta
tiedVesiliikelaitos
tiedYmpäristötoimiala


Liitteet:

Kh § 447
Liite 1:Kiinteistötoimialan johtosääntö
Liite 2:Vesiliikelaitoksen johtosääntö
Liite 3:Ympäristötoimialan johtosääntö

Kv § 183
Liite 1:Kiinteistötoimialan johtosääntö
Liite 2:Vesiliikelaitoksen johtosääntö
Liite 3:Ympäristötoimialan johtosääntö