Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin U-sairaalan korvaava rakentaminen

Helsingintien päälle Turun Kupittaalla.

 

SOPIMUS TURUN KAUPUNGIN VASTUIDEN SIIRTÄMISESTÄ

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRILLE

 

 

Sopimuksen osapuolet

Turun kaupunki (jäljempänä Kaupunki)

PL 11

20101 Turku

Y-tunnus 0204819-8

 

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri (jäljempänä VSSHP)

Osoite

Postinumero

Y-tunnus:

 

Yhteyshenkilöt

Turun kaupungin yhteyshenkilö: Jouko Turto

Puhelin

Sähköposti jouko.turto@turku.fi

 

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yhteyshenkilö: xx

Puhelin

Sähköposti:

 

1 Sopimuksen tausta ja tarkoitus

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on päättänyt luopua elinkaarensa lopussa olevasta U-sairaalasta. U-sairaalan korvaavaa rakentamista on suunniteltu nykyisen T-sairaalan ja henkilökunnan pysäköintirakennuksen yhteyteen Helsinginkadun ja rautatien päälle Hämeentien ja Kupittaan eritasoliittymien väliin. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan tiealueen päälle teräsbetonikansi, jonka päälle sairaala rakennetaan. Hankkeen kokonaislaajuudeksi on arvioitu noin 54 000 brm2.

 

Turun kaupunki, jonka alueelle sairaalarakennus toteutetaan, on hankkeen myötävaikuttajan roolissa neuvotellut Liikenneviraston kanssa junaradan päälle tapahtuvaan rakentamiseen liittyvästä hankesopimuksesta (jäljempänä: Hankesopimus).

 

Turun kaupunki on Hankesopimuksessa sopimusosapuolena, sillä Liikenneviraston tulkinnan mukaan Liikennevirasto voi solmia kyseessä olevia sopimuksia ainoastaan kuntien kanssa. Liikenneviraston tarkemmat perustelut ovat: ” Liikennevirasto pitää välttämättömänä, että tällaisessa todennäköisesti hyvinkin pitkäkestoisessa sopimuksessa sillä on sopimuskumppanina yksiselitteinen mahdollisimman pysyvä yksittäinen taho. VSSHP:hen sopimuskumppanina liittyy suurempia epävarmuustekijöitä kuin Turun kokoiseen kaupunkiin. Liikennevirasto ei pidä kohtuullisena, että se joutuisi esimerkiksi kuntayhtymän purkutilanteessa neuvottelemaan sopimuksen siirtämisestä uudelle taholle, jonka juridisesta luonteesta ei tässä vaiheessa voi olla mitään tietoa. Turun kaupungilla on mahdollisuus turvata oma asemansa suhteessa VSSHP:hen keskinäisin sopimuksin. Turun kaupungilla VSSHP:n suurimpana osakkaana on Liikennevirastoa paremmat mahdollisuudet neuvotella sopimuksen uudelleen järjestelyistä kuntayhtymän mahdollisessa purku- tai muussa muutostilanteessa. Tätä periaatetta on noudatettu myös muissa vastaavissa hankkeissa.”

 

VSSHP:n ja Turun kaupungin neuvottelualoitteista huolimatta Liikennevirasto ei ole ollut halukas kantaansa siten, että hankesopimus solmittaisiin VSSHP:n ja Liikenneviraston välisenä. Turvatakseen alueelleen tärkeän sairaalan rakentamisen sille asetetussa aikataulussa Turun kaupunginvaltuusto on näin ollen päätöksellään x.x.2015 § x päättänyt hyväksyä Liikenneviraston ja kaupungin välisen hankesopimuksen. Hankesopimuksessa on todettu se tosiasia, että VSSHP on rakennushankkeeseen ryhtyvä ja kantaa näin ollen vastuun hankkeeseen liittyvistä, lainsäädännöstä, viranomaismääräyksistä ja -ohjeista sekä Hankkeeseen liittyvistä sopimuksista johtuvista velvollisuuksista, vastuista ja kustannuksista. Turun kaupunki kuitenkin vastaa suhteessa Liikennevirastoon siitä, että VSSHP täyttää velvoitteensa.

 

Kaupungin ehto Hankesopimuksen ehtojen hyväksymiselle on se, että kaikki sille Hankesopimuksen myötä tulevat vastuut siirretään täysimääräisesti eteenpäin VSSHP:lle ja sen jäsenkunnille. Tämä sopimus (jäljempänä: Vastuunsiirtosopimus) solmitaan tämän ehdon toteuttamiseksi. Selvyyden vuoksi todetaan, että Hankesopimusta itsessään ei siirretä VSSHP:lle, vaan ainoastaan sen mukaiset vastuut.

 

Hankesopimusta tullaan myöhemmässä vaiheessa täydentämään muilla Hankkeen toteuttamiseksi tarpeellisilla sopimuksilla, mm. rakentamisen ja tunnelin käytön aikaa koskevilla sopimuksilla. Turun kaupunki on edellä mainitusta syystä sopijapuolena myös näissä sopimuksissa. VSSHP sitoutuu ottamaan myös näiden sopimusten mukaiset vastuut täysimääräisesti itselleen samoin ehdoin kuin tässä Vastuunsiirtosopimuksessa.

 

Tämän Vastuunsiirtosopimuksen tarkoituksena on siirtää Hankesopimuksessa Turun kaupungille osoitetut vastuut, velvollisuudet ja kustannukset kokonaisuudessaan VSSHP:lle.

 

 

2. Sopimusehdot

   

1.Määritelmät

 

Tässä sopimuksessa käytetyt määritelmät ovat samat kuin tämän sopimuksen liitteenä 1 olevassa Hankesopimuksessa. Tässä sopimuksessa Hankesopimukseen rinnastuu myös sana ”Hanke”.

 

”Hankkeeseen liittyvillä tulevilla sopimuksilla” tarkoitetaan myöhemmin solmittavia, Hankkeen toteuttamiseen liittyviä sopimuksia Turun kaupungin ja Liikenneviraston välillä. Tällaisia ovat esimerkiksi Rakentamisen aikainen sopimus sekä Tunnelin käytön aikainen sopimus.

 

2.VSSHP:n sitoutuminen Hankesopimukseen ja Hankkeeseen liittyviin tuleviin sopimuksiin

 

VSSHP sitoutuu vastamaan kaikista Hankesopimuksessa ja Hankkeeseen liittyvissä tulevissa sopimuksissa VSSHP:lle Rakennushankkeeseen ryhtyvä asetetuista vastuista. VSSHP ottaa tämän lisäksi vastuulleen myös Hankesopimuksesta ja ja Hankkeeseen liittyvistä tulevista sopimuksista Turun kaupungille aiheutuvat vastuut ja velvoitteet.

 

Sopijapuolet toteavat yhteisesti, että Turun kaupungin rooli sopijapuolena Hankesopimuksessa ja Hankkeeseen liittyvissä tulevissa sopimuksissa perustuu ainoastaan Liikenneviraston tulkintaan sille mahdollisista sopijakumppaneista. Hanke ei ole Turun kaupungin hanke eikä siitä aiheudu Turun kaupungille mitään kustannuksia.

 

VSSHP:n kokonaisvastuulle siirtyviä sopimuksia ovat Hankesopimus (Varsinais-suomen sairaanhoitopiirin U-sairaalan korvaava rakentaminen junaradan päälle Turun Kupittaalla, Hankesopimus) sekä Hankesopimuksessa sovitun mukaisesti sitä täydentävät, toteuttamiseen ja kunnossapitoon liittyvät

 

-Rakentamisen aikaa koskeva sopimus, jossa osapuolina ovat Liikennevirasto ja Kaupunki;

 

-Tunnelin käytön aikaa koskeva sopimus, jossa osapuolina ovat alustavasti Liikennevirasto ja Kaupunki; sekä

 

-mahdolliset muut Hankkeeseen liittyvät tulevat sopimukset.

 

 

Hankesopimus on tämän sopimuksen liitteenä 1. VSSHP on tutustunut Hankesopimukseen huolellisesti ja se hyväksyy siinä yksilöidyt ehdot.

 

VSSHP sitoutuu ottamaan myös edellä mainitut Rakentamisen aikaa koskevan sopimuksen, Tunnelin käytön aikaa koskevan sopimuksen sekä Hankkeeseen liittyvien tulevien sopimusten mukaiset vastuut täysimääräisesti itselleen samoin ehdoin kuin tässä vastuunsiirtosopimuksessa. Vastuunsiirto voidaan selvyyden vuoksi erikseen todeta tähän sopimukseen otettavalla liitteellä siinä vaiheessa, kun kyseiset sopimukset solmitaan. Liitteen laatiminen tai allekirjoittaminen ei kuitenkaan ole ehto sille, että vastuu siirtyy VSSHP:lle, vaan vastuu siirtyy suoraan jo tämän sopimuksen nojalla.

 

3.VSSHP:n vastuu Hankkeessa esitetyistä vaatimuksista ja vastuista

 

Mikäli Turun kaupungille esitetään vaatimuksia, vastuita tai kustannuksia, jotka johtuvat Hankkeesta, Hankesopimuksesta, Hankkeeseen liittyvistä tulevista sopimuksista, lainsäädännöstä tai viranomaismääräyksistä, VSSHP sitoutuu ryhtymään välittömästi tarpeellisiin toimenpiteisiin kantaakseen Turun kaupungin puolesta kaikki Kaupungille asetetut velvoitteet. VSSHP hoitaa kustannuksellaan näihin vaatimuksiin ja vastuisiin liittyvät neuvottelut, selvitystyöt, tiedon haun ja muut tarpeelliset toimenpiteet.

 

4.Asiantuntijakonsultaatio ja lainopillinen edustaminen

 

Mikäli Turun kaupunkiin kohdistetaan Hankkeeseen liittyviä vaatimuksia, VSSHP sitoutuu kustannuksellaan hankkimaan asiantuntija-avun ja lainopillisen edustuksen näihin vaatimuksiin vastaamiseksi. Mahdollisessa oikeusprosessissa VSSHP hankkii ja kustantaa tarvittavan asianajon sekä huolehtii muista oikeudenkäyntiin tai vastaavaan prosessiin liittyvistä kustannuksista. VSSHP vastaa siitä, että tarvittavat selvitykset ja tiedot on hankittu oikeudenkäyntiä varten.

 

Edellä mainittua sovelletaan myös mahdolliseen sovintoprosessiin.

 

Mikäli Turun kaupunki joutuu oikeus- tai muun vastaavan prosessin perusteella tai sovintoratkaisun nojalla korvausvelvolliseksi tai sille aiheutuu näiden johdosta muita kuluja, korvaa VSSHP kaikki Kaupungille aiheutuneet kustannukset viipymättä ja täysimääräisesti.

 

 

5.Vahingonkorvaukset

 

VSSHP ottaa vastatakseen Hankkeen aiheuttamasta vahinkoriskin lisääntymisestä Liikennevirastoa, Ely-keskusta, Kaupunkia tai kolmansia osapuolia kohtaan siten, Hankesopimuksessa tai Hankkeeseen liittyvissä tulevissa sopimuksissa määritellään.

 

Mikäli Kaupunkia kohtaan esitetään Hankkeeseen liittyvä vahingonkorvausvaatimus, VSSHP suorittaa viipymättä vaaditut vahingonkorvaukset täysimääräisesti vahingon kärsijälle tai, mikäli Kaupunki on poikkeuksellisesti jo suorittanut korvauksen vahingon kärsijälle, Kaupungille.

 

Korvattavia vahinkoja ovat välilliset ja välittömät sekä esine-, henkilö- ja varallisuusvahingot.


VSSHP
vastaa kaikkien vahingonkorvausprosessin kannalta tarpeellisten selvitysten hankkimisesta kustannuksellaan sekä mahdollisen oikeus- tai sovintoprosessin kustannuksista siten, kuin sopimuskohdassa 4 on määritelty.

 

6.Ilmoitusvelvollisuus ja kaupungin tiedonsaantioikeus

 

Sopijapuolen tulee ilmoittaa viipymättä kirjallisesti toiselle sopijapuolelle asioista, joilla on sopimussuhteen tai sopimuksen täyttämisen kannalta olennaista merkitystä.

 

Kaupungilla on oikeus vapaasti saada VSSHP:ltä Hanketta koskevia tietoja ja selvityksiä sekä nähdä Hankkeeseen liittyviä asiakirjoja. Kaupungilla on oikeus osallistua Hankkeeseen liittyviin katselmuksiin, yhteistyöryhmän kokouksiin sekä oikeus käydä työmaalla VSSHP:n kanssa sovittavin tavoin. Kaupungin tiedonsaantipyyntöihin on reagoitava viipymättä.

 

7.Hankkeeseen liittyvien sopimusten irtisanominen

 

Sopijapuolilla ei ole oikeutta irtisanoa Hankesopimusta tai Hankkeeseen liittyviä tulevia sopimuksia ilman toisen sopijapuolen lupaa.

 

8.Sopimuksen voimaantulo ja voimassaolo

 

Tämä Vastuunsiirtosopimus tulee voimaan heti, kun molemmat sopijapuolet ovat sen allekirjoittaneet.

 

Tämä sopimus on voimassa pysyvästi.

 

9.Sopimuksen muuttaminen ja tarkistaminen

 

Tätä sopimusta voidaan muuttaa tai tarkistaa sopijapuolten yksimielisellä päätöksellä. Sopimuksen muutokset ja lisäykset on tehtävä kirjallisesti ja sopijapuolten on ne asianmukaisesti allekirjoitettava.

 

Jos jokin sopimuksen ehto tulee mitättömäksi tai muutoin vaikutuksettomaksi, se ei mitätöi muita ehtoja eikä sopimusta kokonaan.

 

Mitätön tai vaikutukseton ehto korvataan määräyksellä, joka on oikeudellisesti oikea ja korvattavalle ehdolle sisällöllisesti läheisin ja joka ei muuta sopimuksen tarkoitusta.

 

10.Sopimuksen raukeaminen

 

Tämä sopimus raukeaa, mikäli kaikki Hankkeeseen liittyvät sopimukset raukeavat esimerkiksi sen johdosta, että Hanke päätetään jättää toteuttamatta.

 

 

Jos tunneli on ehditty rakentaa ja sairaalaa ei toteuteta, vastaa VSSHP tunnelista ja kaikista siihen liittyvistä järjestelmistä siten, kuin Hankesopimuksessa ja Hankkeeseen liittyvissä tulevissa sopimuksissa on määritelty.

 

11.Sopimuksen siirtäminen

 

Mikäli VSSHP purkautuu, siirtyy tämä sopimus ensisijaisesti sairaanhoitopiirin järjestämisvastuut ottavalle organisaatiolle (ns. uusi sote-alue). Mikäli tämä ei ole mahdollista, vastaavat purkautuvan VSSHP:n jäsenkunnat edelleen perussopimuksen mukaisesti VSSHP:n velvoitteista. Jäsenkuntien vastuu suhteessa ulkopuolisiin on yhteisvastuullista, ja suhteessa toisiinsa ne vastaavat kuntayhtymän velvoitteista perussopimuksen 6 §:n mukaisesti peruspääomaosuuksiensa suhteessa.

 

VSSHP:n purkautuessa, tullaan loppuselvityksessä huomioimaan tästä sopimuksesta aiheutuvan vastuun siirtäminen, tai toissijaisesti jakautuminen jäsenkunnille perussopimuksen mukaisesti. Sopimuksen siirtämisestä Sopijapuolet laativat erillisen kirjallisen sopimuksen.

Sopimuksen siirtäminen muulla kuin edellä mainitulla tavalla ei ole mahdollista, elleivät Sopijapuolet erikseen kirjallisesti toisin sovi.

 

Mikäli rakennettavan sairaalan ja Tunnelin omistusoikeus ja / tai niihin tai Hankkeeseen liittyvät vastuut siirtyvät jollekin muulle kuin sairaanhoitopiirin järjestämisvastuun ottavalle organisaatiolle, ei tämän sopimuksen mukainen vastuu kuitenkaan siirry VSSHP:ltä tai sen jäsenkunnilta ko. kolmannelle, ellei erikseen toisin kirjallisesti sovita.

 

Sairaanhoitopiiri sitoutuu ottamaan Hankesopimukseen ja Hankkeeseen liittyvät tulevat sopimukset nimiinsä, mikäli Liikennevirasto suostuu siihen, että Kaupunki ei enää ole näiden sopimusten osapuoli.

 

12.Aikataulu

 

Tunnelin rakentamista ei saa aloittaa ennen kuin Rakentamisen aikaa koskeva sopimus ja Tunnelin käytön aikaa koskeva sopimus on allekirjoitettu.

 

13.Erimielisyyksien ratkaisu

 

Tähän sopimukseen liittyvät erimielisyydet pyritään ratkaisemaan ensi sijassa keskinäisin neuvotteluin. Mikäli neuvotteluissa ei päästä sovintoon, ratkaistaan tähän sopimukseen liittyvät riitaisuudet ensi asteena Helsingin käräjäoikeudessa.

 

14.Sopimuskappaleet

 

Tätä sopimusta on tehty kaksi (2) samansanaista kappaletta, yksi kummallekin sopijapuolelle.

 

15.Liitteet

 

Tämän sopimuksen erottamaton osa on liitteenä 1 oleva Varsinais-suomen sairaanhoitopiirin U-sairaalan korvaava rakentaminen junaradan päälle Turun Kupittaalla, Hankesopimus.

 

 

16.Päiväys ja allekirjoitukset

 

 

 

Turussa ___.___.2015

 

 

   

TURUN KAUPUNKI      VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI

 

 

_______________________      _______________________