Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta69817.12.20148
Kaupunginhallitus512.01.201510
Kaupunginvaltuusto1426.01.201514

9860-2013 (041)

Kiinteistöliikelaitoksen tilainvestointiohjelman 2014 sidotun kustannusarvion hankkeiden rahoitusten muutokset

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitoksen Tilapalvelut on laatinut selvityksen muutoksista Tilapalvelujen sidotun kustannusarvion investointihankkeissa.

Kilajk § 698

Hallinto, kiinteistötalousasiantuntija Salla Lindström 9.12.2014:

 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 2.12.2013 Kiinteistöliikelaitoksen Tilapalveluiden vuoden 2014 investointiohjelman. Kaupunginvaltuuston päättämässä Kiinteistöliikelaitoksen tilapalveluiden investointiohjelmassa olevien hankkeiden kustannusarviot ja toteuttamisaikataulut ovat sitovia uudisrakennushankkeiden ja yli 1 miljoonan euron peruskorjaushankkeiden osalta.

 

Kaupunginvaltuuston 16.12.2013 § 232 hyväksymissä talousarvion 2014 noudattamista koskevissa määräyksissä todetaan kaupunginvaltuuston sitovasti päättämistä kohdista talousarviossa mm. seuraavaa:

 

"Hyväksytyn hankkeen toteuttamiseen voidaan talousarviovuonna käyttää määrärahoja kustannusarvion ja aikataulun puitteissa tehokkaan ja taloudellisen toteutuksen edellyttämällä tavalla. Hyväksyttävinä kustannuksina otetaan huomioon myös indeksinousu hankkeen käyttöönottoon saakka sekä kustannusarvion puitteissa suoritetut takuukorjaukset käyttöönoton jälkeen takuuajan puitteissa. Hankkeiden toteutumisesta ja kustannuksista on esitettävä selvitykset kaupunginvaltuustolle ennen talousarviovuoden päättymistä hyväksyttäviksi."

 

Edellä mainitun menettelyn tarkoituksena on ollut tehdä hankkeiden to­teutusta joustavammaksi ja poistaa niin sanottu uudelleenbudjetointiongelma niiden hankkeiden osalta, joiden toteutus ajoittuu useammalle talousarviovuodelle. Hankkeiden tulee kuitenkin pysyä vahvistetun kustannusarvion ja aikataulun puitteissa. Mikäli hanke jonakin vuonna ylittää talousarviossa sille merkityn rahoituksen kokonaiskustannusarviota ylittämättä, muutokset täytyy esittää valtuustolle jälkikäteen hyväksyttäviksi vuoden lopussa.

 

Kiinteistöliikelaitos esittää hyväksyttäväksi seuraavien hankkeiden rahoituksen muutoksia:

 

Kerttulin koulun peruskorjaus ylittää vuodelle 2014 budjetoidun rahankäyttönsä 92 695 euroa, koska osa viimeisistä maksueristä oli maksukelpoisia vasta vuoden 2014 puolella. Kohde ylittää hyväksytyn kustannusarvionsa 803 eurolla.

 

Torninkadun koulun peruskorjauksen yksi maksuerä tuli maksukelpoiseksi vasta vuoden 2014 puolella suunnitellusta poiketen. Kohteelle ei ollut varattu rahoitusta enää vuodelle 2014. Viimeinen erä, suuruudeltaan 15 300 euroa on ylitystä vuoden 2014 investointiohjelmaan. Kohde on ns. sidotun kustannusarvion kohde, jossa rahaa voidaan käyttää sidottujen vuosien (2011 -2015) aikana. Kohde ylittää hyväksytyn kustannusarvionsa 9 634 eurolla.

 

Samppalinnan maauimalan peruskorjaukseen ei ollut budjetoitu varoja 2014, koska toteutusta siirrettiin vuodella eteenpäin. Suunnittelu kuitenkin saatettiin urakkalaskentavaiheeseen, jotta on valmius pikaisellakin aikataululla käynnistää kohteen urakkakilpailutus. Tästä syystä syntyi kustannuksia suunnittelusta vuoden 2014 aikana 70 046 euroa. Kohde on ns. sidotun kustannusarvion hanke, jonka kustannusarvio ei tällä muutoksella ylity.

 

Toimialajohtaja Jouko Turto:

 

Ehdotus        Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä osaltaan esitetyt muutokset sidotun kustannusarvion hankkeiden rahoituksiin vuoden 2014 investointiohjelmassa sekä esittää muutokset kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 5

Johtaja Jukka Laiho ja controller Valtteri Mikkola 7.1.2015:

 

Turun Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti 17.12.2014 hyväksyä kiinteistöliikelaitoksen esittämät muutokset sidotun kustannusarvion hankkeiden määrärahoihin vuoden 2014 tilahankkeiden investointiohjelmaan ja päätti esittää muutokset kaupunginhallitukselle vietäväksi edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

 

Kaupunginvaltuusto hyväksyy talousarviossa erikseen sidottuna nimikkeenä olevien rakennushankkeiden kustannusarviot ja toteutusaikataulut. Hankkeiden toteuttamisessa talousarviovuoden aikana voidaan käyttää rahavaroja hyväksytyn kustannusarvion ja aikataulun puitteissa tehokkaan ja taloudellisen toteutuksen edellyttämällä tavalla. Hankkeiden toteutumisesta ja kustannuksista on kuitenkin esitettävä selvitykset valtuustolle ennen talousarviovuoden päättymistä jälkikäteen hyväksyttäviksi.

 

Kiinteistöliikelaitos on esittänyt muutettavaksi yhteensä kolmen hankkeen osalta vuoden 2014 talousarvioon alun perin merkittyä määrärahaa. Näihin kohteisiin on käytetty vuonna 2014 yhteensä 178.041 euroa enemmän määrärahaa, kuin on talousarvioon sisällytetty. Kiinteistöliikelaitos on ilmoittanut, että laitoksen muihin sidotun kustannusarvion investointihankkeisiin käytetään rahaa talousarvion mukaisesti tai vähemmän. Ilmoituksen mukaan Kiinteistöliikelaitoksen investointiohjelman kokonaisrahankäyttö tulee alittamaan talousarvion.

 

Talouden ja rahoituksen vastuualue toteaa vuosikohtaisen rahoituksen muutosten olevan hyvin vähäiset ja katsoo, että kaupunginhallitus voi esittää kaupunginvaltuustolle hankkeiden vuoden 2014 rahoituksen muutoksia Kiinteistöliikelaitoksen esityksen mukaan.

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä Kiinteistöliikelaitoksen investointiohjelman 2014 sidotun kustannusarvion hankkeiden rahoitusten muutokset seuraavasti:

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 14

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä Kiinteistöliikelaitoksen investointiohjelman 2014 sidotun kustannusarvion hankkeiden rahoitusten muutokset seuraavasti:

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus