17.9.2014

Liite 1

 

Kauppatorin asemakaavaa ja maanalaisen pysäköintilaitoksen esisopimusta koskevien tiedoksi merkittävien asioiden käsittely kaupunginvaltuustossa

 

Kaupunginvaltuusto jätti elokuussa kokouksessaan pöydälle KHO:n päätökset Kauppatorin asemakaavan ja esisopimuksen hyväksymistä koskevista valituksista valtuutettu Mäenpään tehtyä niihin muutosehdotukset, joiden mukaan kaavaa ja esisopimusta koskevat valtuuston päätökset tulisi kumota.

 

Esisopimuksesta

 

Valtuustokäsittelyä ohjaa käsiteltävän aiheen asiaotsikko eli ”Korkeimman hallinto-oikeuden päätös kauppatorin esisopimuksen hyväksymistä koskevasta valituksesta”. Valtuustossa valtuutetulla on puheoikeus ja vastaavasti vastaehdotuksia voi tehdä käsiteltävänä olevassa asiassa (Kuntalaki 15 a § 2 mom.). Tarkoitus on ollut asiaotsikon mukaan käsitellä KHO:n tekemä päätös, mutta ei valituksenlaista nk. substanssiasiaa. Mäenpään vastaehdotus ei näin ollen koske asiaotsikon mukaista käsittelyssä olevaa asiaa, eikä sitä voida ottaa äänestykseen.

 

Toimivalta esisopimuksen irtisanomisasiassa määräytyy voimassa olevan säännöstön mukaisesti. Mahdollinen maanvuokrasopimus tuodaan erikseen kaupunginvaltuuston päätettäväksi vuoden 2015 aikana (hallintosääntö 23 § 4 mom. ja kaupunginhallituksen johtosääntö 8 § 4 mom. tai hallintosääntö 30 § 2 mom.).

 

Asemakaavasta

 

Kuntalain 15 a §:n lisäksi asemakaavan kumoamista koskevan muutosehdotuksen yhteydessä tulee sovellettavaksi Maankäyttö- ja rakennuslain 204 §. Sen mukaan kaavan kumoaminen on valmisteltava lainmukaisessa kaavoitusprosessissa. Valtuusto ei näin ollen voi KHO:n päätöksen tiedoksi merkitsemisen yhteydessä kumota asemakaavaa tai tehdä siihen muutoksia.

 

Hyväksytty asemakaava ei velvoita maanalaisen pysäköintilaitoksen rakentamista, vaan ainoastaan mahdollistaa kaavallisesti sen toteuttamisen. Kaupunginvaltuusto tulee käsittelemään välillisesti asiaa Kauppatorin katusuunnitelman hyväksymisen yhteydessä. Asia tuodaan valtuuston päätettäväksi erillisestä valmistelusta vuoden 2015 aikana (hallintosääntö 23 § 4 mom. ja kaupunginhallituksen johtosääntö 8 § 4 mom.).

 

Edellä mainittujen lisäksi kuntalain 53 § 1 momentin mukaan kunnanhallituksen on lähtökohtaisesti valmisteltava valtuustossa käsiteltävät asiat, jolloin turvataan myös se, että asian valmistelu täyttää hallintolain säännökset mm. asianosaisen kuulemisesta (34 §) ja päätöksen perustelemisesta (45 §). Molemmat kaupunginvaltuuston käsittelyssä olevat asiat on mahdollista saada vireille valtuuston työjärjestyksen mukaisen aloitteen kautta (5 §).

 

Säännökset

 

Kuntalaki 15 § 2 mom.

 

Valtuutetulla on puheoikeus käsiteltävänä olevassa asiassa. Valtuutetun on puheessaan pysyttävä asiassa. Jos valtuutettu puheessaan poikkeaa asiasta, puheenjohtajan on kehotettava häntä palaamaan asiaan. Jos valtuutettu ei noudata kehotusta, puheenjohtaja voi kieltää häntä jatkamasta puhetta. Jos valtuutettu ilmeisen tarpeettomasti pitkittää puhettaan, puheenjohtaja voi asiasta huomautettuaan kieltää häntä jatkamasta puhettaan.

 

Kuntalaki 53 § 1 mom.

 

Kunnanhallituksen on valmisteltava valtuustossa käsiteltävät asiat lukuun ottamatta asioita, jotka koskevat valtuuston toiminnan sisäistä järjestelyä taikka jotka 22 §:ssä tarkoitettu tilapäinen valiokunta tai 71 §:ssä tarkoitettu tarkastuslautakunta on valmistellut.

 

Maankäyttö- ja rakennuslaki 204 §

 

Mitä tässä laissa säädetään kaavan ja rakennusjärjestyksen laatimisesta, sovelletaan vastaavasti myös niitä muutettaessa ja kumottaessa.

 

Hallintolaki 34 § 1 mom.

 

Asianosaiselle on ennen asian ratkaisemista varattava tilaisuus lausua mielipiteensä asiasta sekä antaa selityksensä sellaisista vaatimuksista ja selvityksistä, jotka saattavat vaikuttaa asian ratkaisuun.

 

Hallintolaki 45 § 1 mom.

 

Päätös on perusteltava. Perusteluissa on ilmoitettava, mitkä seikat ja selvitykset ovat vaikuttaneet ratkaisuun sekä mainittava sovelletut säännökset.

 

Hallintosääntö 23 § 4 mom.

 

Lautakunta ja johtokunta voi saattaa asian, joka sillä on oikeus ratkaista, kaupunginhallituksen ratkaistavaksi, mikäli asian merkittävyys sitä edellyttää.

 

Hallintosääntö 30 § 2 ja 3 mom.

 

Mikäli luovutettavan maaomaisuuden arvo tai vuokrattavan maaomaisuuden pääoma-arvo on vähintään 2 miljoonaa euroa, päätöksen tekee kaupunginvaltuusto. Kaupunginvaltuusto tekee päätöksen myös silloin, kun luovutettavan muun pysyvän vastaavan (mm. rakennettu kiinteistö, rakennus tai osake) velkaosuutta sisältämätön arvo on vähintään 2 miljoonaa euroa tai sen vuosi- vuokra (pääomavuokraosuus) on vähintään 200.000 euroa.

 

Muissa tapauksissa päätöksen tekee liikelaitoksen johtokunta.

 

Kaupunginhallituksen johtosääntö 8 § 4 mom.

 

Kaupunginhallitus voi saattaa asian, joka sillä on oikeus ratkaista, kaupunginvaltuuston ratkaistavaksi, mikäli asian merkittävyys sitä edellyttää.

 

Kaupunginvaltuuston työjärjestys 5 § 1 ja 2 mom.

 

Kokouskutsussa mainittujen asioiden käsittelyn jälkeen valtuutetulla on oikeus tehdä kirjallisia aloitteita kaupungin toimintaa ja hallintoa koskevista asioista. Aloite annetaan puheenjohtajalle.

 

Aloitetta ei oteta heti käsiteltäväksi, vaan se lähetetään kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.