Utlåtande till Åbo förvaltningsdomstol om besvären över stadsfullmäktiges beslut 18.11.2013 § 204 gällande valet av regional räddningsnämnd för Egentliga Finland

 

                  översättning

 

Sammandrag:

 

Stadsfullmäktiges beslut 18.11.2013 under § 204 att utse en regional räddningsnämnd för Egentliga Finland har överklagats till Åbo förvaltningsdomstol. Förvaltningsdomstolen har inbegärt ett utlåtande med anledning av besvären. I utlåtandet föreslås att besvären förkastas. Utlåtandet ska inlämnas senast 16.4.2014.

 

   Ledande stadssekreterare Ari-Pekka Korhonen:

 

Bakgrund

 

Stadsfullmäktige invalde 25.3.2013 under § 59 för sin mandatperiod 2013-2016 sammanlagt 15 ledamöter och lika många personliga ersättare i regio­nala räddningsnämnden för Egentliga Finland. Med anledning av Liisa Johanssons besvär över valet upphävde Åbo förvaltningsdomstol genom sitt beslut 16.10.2013 stadsfullmäktiges ovan nämnda beslut. Förvaltningsdomstolen motiverade sitt beslut enligt följande:

 

”De villkor i avtalet som statsrådet har fastställt har en bindande rättsverkan gällande invalet av ledamöter till nämnden. Således bör minst en av nämndens ledamöter och dennes personliga ersättare företräda den svenskspråkiga befolkningen. Av fullmäktiges beslut framgår det inte vem eller vilka av nämndens ledamöter och dennes eller deras personliga ersättare företräder den svenskspråkiga befolkningen. Fullmäktige har inte heller i sitt utlåtande till förvaltningsdomstolen nämnt respektive personer. Fullmäktiges beslut 25.3.2013 och nämndens sammansättning strider mot de villkor som statsrådet fastställt. Beslutet strider således mot lag.”

 

Stadsfullmäktige konstaterade i sitt utlåtande till förvaltningsdomstolen med anledning av Liisa Johanssons besvär att de synpunkter som Johansson lagt fram i sina besvär är godtagbara och att regionala räddningsnämndens sammansättning därför ska bedömas på nytt.

 

Då stadsfullmäktiges beslut 25.3.2013 under § 59 upphävts pga. besvär, valde stadsfullmäktige 18.11.2013 § 204 på nytt en regional räddningsnämnd för Egentliga Finland. Avvikande från sitt beslut 25.3.2013 under § 59 utsåg stadsfullmäktige i sitt beslut 18.11.2013 under § 204 tydligt en ordinarie ledamot och hennes personliga ersättare att företräda den svenskspråkiga befolkningsdelen. För att företräda den svenskspråkiga befolkningsdelen utsåg stadsfullmäktige Maija Salo från Masko och till hennes personliga ersättare Tuula Muukkonen från Reso.

 

Pehr-Olof Rönnholms besvär

 

Pehr-Olof Rönnholm har överklagat stadsfullmäktiges beslut 18.11.2013 under § 204 hos Åbo förvaltningsdomstol och yrkat på att stadsfullmäktiges beslut ska upphävas och ärendet remitteras för ny behandling.

 

Rönnholm konstaterar i motiveringarna till sina besvär att både Maija Salo och Tuula Muukkonen i befolkningsregistret har uppgett att deras modersmål är finska. De båda invalda bor i finskspråkiga kommuner, den ena i Masko och den andra i Reso. Ingendera av de invalda använder svenska på internet eller i de sociala medierna. Av dessa orsaker anser ändringssökanden att de invalda inte har kontakt till den svenskspråkiga befolkningen, och att de således inte företräder den svenskspråkiga befolkningen i regionala räddningsnämnden för Egentliga Finland.

 

Förslag till utlåtande

 

Åbo stadsstyrelse återsänder remissen och handlingarna, bifogar de inbegärda handlingarna och avger högaktningsfullt följande utlåtande i ärendet:

Såsom det konstateras i statsrådets beslut ska minst en av ledamöterna i nämnden och dennes personliga ersättare företräda den svenskspråkiga befolkningen. Om statsrådet i sitt beslut hade velat inta entydiga kriterier för hur den svenskspråkiga befolkningen ska vara företrädd, hade det varit möjligt t.ex. genom att förutsätta att en av ledamöterna i nämnden och dennes personliga ersättare ska ha uppgett svenska som modersmål i befolkningsregistret eller genom att förutsätta att en av ledamöterna i nämnden och dennes personliga ersättare ska bo i en svenskspråkig eller åtminstone tvåspråkig kommun. Då så inte har skett, kan varken det modersmål som införts i befolkningsregistret eller frågan om en en- eller tvåspråkig boningskommun anses vara ett avgörande kriterium vid bedömningen av om stadsfullmäktiges beslut 18.11.2013 § 204 är lagenligt. Motiveringarna i Rönnholms besvär är således inte hållbara på den grund att både Salos och Muukkonens i befolkningsregistret införda modersmål är finska och att båda är bosatta i en finskspråkig kommun.

 

Det att både Salo och Muukkonen uppträder på finska på internet och i de sociala medierna har inte heller någon betydelse vid avgörandet av om de kan företräda den svenskspråkiga befolkningen i regionala räddningsnämnden för Egentliga Finland.

 

Stadsfullmäktige har 18.11.2013 under § 204 beslutat välja en regional räddningsnämnd för Egentliga Finland för sin mandatperiod 2013-2016. I stadsfullmäktiges beslut har entydigt konstaterats att av nämndmedlemmarna före­träder Maija Salo och hennes personliga ersättare den svenskspråkiga befolkningsdelen i nämnden.

 

Stadsfullmäktiges beslut om valet av en regional räddningsnämnd för Egentliga Finland har baserat sig på det förslag som valkommittén vid Egentliga Finlands förbund har gett. Valkommittén har i sitt utlåtande om ärendet bl.a. konstaterat att Maija Salo har bott flera år i Sverige och att hon som inspektör vid arbetarskyddsdistriktet arbetar på båda inhemska språken och att Tuula Muukkonen talar flytande svenska. Dessutom har valkommittén konstaterat att den behörighet att företräda den svenskspråkiga befolkningen som är angiven i avtalet om organiseringen av det regionala räddningsväsendet i Egentliga Finland inte entydigt förutsätter att ifrågavarande person enligt befolkningsregistret ska ha svenska som modersmål eller han eller hon ska bo i en tvåspråkig kommun.

 

Åbo stad har med anledning av besvären på nytt 12.2.2014 inbegärt ett utlåtande av valkommittén vid Egentliga Finlands förbund. Valkommittén har behandlat ärendet vid sitt möte 7.3.2014. Valkommittén konstaterar följande i sitt beslut med anledning av det inbegärda utlåtandet:

 

”Som svar på Åbo stads inbegäran (brev 12.2.2014) konstaterar valkommittén att Maija Salo och Tuula Muukkonen uppfyller de kriterier som Åbo förvaltningsdomstol förutsatt i sitt beslut 16.10.2013. De talar och förstår flytande svenska och de ska anses ha god kännedom om de lokala förhållandena samt ett samarbetsnätverk med den svenskspråkiga befolkningen i landskapet.

 

Valkommittén konstaterar vidare att kriteriet i statsrådets beslut 5.3.2003 ”... och att minst en av nämndens ledamöter och dennes personliga ersättare företräder den svenskspråkiga befolkningen” uppfylls i fråga om de ovan nämnda personerna.”

 

Med hänvisning till det ovan angivna bör Pehr-Olof Rönnholms besvär över stadsfullmäktiges beslut 19.11.2013 under § 204 förkastas.

 

Ytterligare information ger vid behov ledande stadssekreterare Ari-Pekka Korhonen, tfn 050 328 29 71, e-post ari-pekka.korhonen@turku.fi, PB 355, 20101 Åbo.

 

Bakgrundsmaterial 1Åbo stadsfullmäktiges beslut 18.11.2013 § 204

Bakgrundsmaterial 2Pehr-Olof Rönnholms besvärsskrivelse

Bakgrundsmaterial 3Begäran om utlåtande som riktats till valkommittén vid Egentliga Finlands förbund 12.2.2014

Bakgrundsmaterial 4Protokollsutdrag, valkommitténs vid Egentliga Finlands förbund möte 7.3.2014

Bakgrundsmaterial 5Översättning till svenska

 

   Stadsstyrelsens förslag

 

Stadsfullmäktige beslutar med anledning av Pehr-Olof Rönnholms besvär över stadsfullmäktiges beslut 18.11.2013 under § 204 avge ett utlåtande enligt ovan nämnda förslag till Åbo förvaltningsdomstol.