Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus8124.02.20141
Kaupunginhallitus10003.03.20142
Kaupunginvaltuusto2910.03.20144

14650-2013 (444, 015)

Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelma vuosille 2014-2017

Tiivistelmä:

Laki kotoutumisen edistämisestä (1386/2010) velvoittaa kunnat laatimaan maahanmuuttajien kotouttamisohjelman. Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelma on syksyn 2013 aikana päivitetty lainsäädännön ja kaupungin käynnissä olevan ohjelmatyön (hyvinvointi- ja kilpailukyky) määrittelemin reunaehdoin. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelman vuosille 2014-2017 ja toteaa, että kotouttamisohjelma tullaan liittämään osaksi kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi tuotavia strategisia ohjelmia ja raportoidaan ja päivitetään osana ohjelmakokonaisuutta.

Kh § 81

Johtaja Pekka Sundman ja kehittämispäällikkö Maarit Luukkaa 10.2.2014

Laki kotoutumisen edistämisestä (1386/2010) velvoittaa kunnat laatimaan maahanmuuttajien kotouttamisohjelman. Kotouttamisohjelma ja sopimus pakolaisten vastaanottamisesta ovat edellytyksenä valtion korvauksille pakolaisten vastaanotosta. Kotouttamisohjelma tulee hyväksyä kaupunginvaltuustossa, tarkistaa neljän vuoden välein ja ottaa huomioon kunnan talousarviota laadittaessa.

Turun kaupunginhallitus päätti 16.4.2012 § 188 että kaupunginvaltuuston 12.2.2007 § 38 tarkistaman kaupungin kotouttamisohjelman ja vuosille 2007–2011 vahvistamien kehittämistoimenpiteiden noudattamista jatketaan uuden kotouttamisohjelman vahvistamiseen asti kuitenkin enintään Asukkaiden hyvinvointiohjelman voimassaolon ajaksi. Kaupunginhallitus päätti lisäksi että kotouttamisohjelman valmistelussa huomioidaan sen kytkeytyminen kaupungin strategiseen suunnitteluun ja seurantaan. Turun kaupungin ohjelmatyö käynnistyi elokuussa 2013 kaupunginvaltuuston 25.3.2013 § 66 vahvistaman strategiahierarkiamallin mukaisesti.

Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelma on syksyn 2013 aikana päivitetty lainsäädännön ja kaupungin käynnissä olevan ohjelmatyön (hyvinvointi- ja kilpailukyky) määrittelemin reunaehdoin. Päivittämisprosessi on noudattanut kaupunginjohtajan syyskuussa hyväksymää suunnitelmaa:

·         Kotouttamisohjelman päivittäminen toteutettiin ja ohjattiin osana kaupungin ohjelmatyön kokonaisuutta. Kaupungin strategiatyölle määritelty ohjausfoorumi toimi myös kotouttamisohjelman päivittämisen ohjausfoorumina. Strategiatyön ohjausfoorumi koostui kaupungin hyvinvointi- ja kilpailukykyohjelmille nimettyjen poikkihallinnollisten teemaryhmien vetäjistä.

·         Hyvinvointi- ja kilpailukykyohjelmien teemaryhmät määrittelivät ja priorisoivat osana muuta ohjelmatyötä kunkin teeman kannalta olennaiset maahanmuuttotyöhön liittyvät kehittämisteemat. Teemaryhmien vetäjät määrittelivät kotouttamisohjelman strategiset linjaukset teemaryhmien esityksiä hyödyntäen.

·         Kaupungin toimialat vastasivat konkreettisten kehittämissuositusten laatimisesta strategisten linjausten, toimialan asiantuntemuksen sekä kentältä koottujen kehittämistarpeiden pohjalta. 

Ohjelmatyön pohjaksi kerättiin jo prosessin alkuvaiheessa käytännön toimijatason näkemykset kehittämistarpeista ja suositeltavista toimenpiteistä. Työhön osallistettiin kotouttamistyön kannalta keskeiset sisäiset ja ulkoiset toimijat.  

Kotoutumistoimenpiteiden kohderyhmään kuuluvat nykylain mukaisesti käytännössä kaikki pysyväisluonteisemmin Suomessa oleskelevat maahanmuuttajat. Viime vuosina maahanmuuttajamäärät Suomessa ja Turussa ovat kasvaneet ripeästi ja maahan tulosyyt monipuolistuneet. Arvion mukaan Turun muunkielisten määrä kasvaa noin 1000 henkilöllä vuodessa ja on tällä hetkellä runsaat 9 prosenttia kaupungin väestöstä. Turun maahanmuuttajien kotouttamisohjelman laadinnassa on huomioitu uudet maahanmuuttoa koskevat valtakunnan tason strategiset linjaukset ja ohjelmat.

Poikkihallinnollisten toimien ja monikulttuurisen osaamisen merkitys on korostunut maahanmuuttotyön monipuolistuessa ja arkipäiväistyessä koskemaan isoa osaa Turun kaupungin toiminnoista. Päivitetyssä kotouttamisohjelmassa painottuvat aiempaa enemmän maahanmuuttajien työllisyys ja osaamisen hyödyntäminen. Monipuolistuneen ja pitkään jatkuneen maahanmuuton myötä asian painoarvo on kasvanut ja edellytykset hyödyntää maahanmuuttoa voimavarana ovat vahvistuneet.

Valtakunnallisten linjausten mukaisesti Turun ohjelmassa pyritään vahvistamaan kotoutumista edistäviä toimenpiteitä osana arkea. Terveyden ja maahanmuuttajien hyvinvoinnin edistämisen näkökulma on ohjelmassa vahvasti esillä samoin kuin aktiivisuus, osallisuus ja vuorovaikutus. Asumiskeskittymien tarkastelu on edelleen ajankohtaista.

Vuosia 2014-2017 koskevaan kotouttamisohjelmaan on sisällytetty lain kotoutumisen edistämisestä suosittelemat tiedot, selvitykset ja suunnitelmat. Kehittämissuositukset on koottu seitsemään kokonaisuuteen: Maahanmuutto voimavarana; Terveys ja hyvinvointi; Osaaminen ja oppiminen; Aktiivisuus, osallisuus ja vuorovaikutus; Työllisyys; Asuminen ja Maahanmuuttotyön kehittäminen. Kytkemällä kotouttamisohjelman päivittäminen tiiviisti muuhun kaupungin käynnissä olevaan ohjelmatyöhön on varmistettu, että prosessin tuloksena syntynyt kotouttamisohjelmaluonnos on linjassa kaupunkistrategian ja pääohjelmien kanssa. Strategiatyön ohjausfoorumi hyväksyi ohjelmaluonnoksen 18.12.2013 kokouksessaan (liite 1). 

Liite 1Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelma vuosille 2014-2017

Oheismateriaali 1Kotouttamisohjelman päivittäinen prosessi

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Kotouttamisohjelma tullaan liittämään osaksi kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi tuotavia strategisia ohjelmia ja raportoidaan ja päivitetään jatkossa osana ohjelmakokonaisuutta.

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelman vuosille 2014–2017 ja toteaa, että kotouttamisohjelma tullaan liittämään osaksi kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi tuotavia strategisia ohjelmia ja raportoidaan ja päivitetään osana ohjelmakokonaisuutta.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sarlundin Anderssonin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Ennen asian panemista pöydälle esittelijä muutti päätösehdotuksen seuraavansisältöiseksi:

Kaupunginhallitus toteaa, että kotouttamisohjelma tullaan liittämään osaksi kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi tuotavia strategisia ohjelmia ja raportoidaan ja päivitetään osana ohjelmakokonaisuutta.

Samalla kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että liitteen 1 mukainen Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelma vuosille 2014 - 2017 hyväksytään.

Kh § 100

Pöydältä 24.2.2014 § 81

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginhallitus toteaa, että kotouttamisohjelma tullaan liittämään osaksi kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi tuotavia strategisia ohjelmia ja raportoidaan ja päivitetään osana ohjelmakokonaisuutta.

Samalla kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että liitteen 1 mukainen Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelman vuosille 2014 - 2017 hyväksytään.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Rinteen ehdotus, että kotouttamisohjelman kohdasta 4.3. poistetaan kehittämistoimenpide: ”Perheiden kannustaminen hakemaan varhaiskasvatukseen ja peruskouluun muualle kuin maahanmuuttajavaltaisille alueille”, raukesi kannatuksen puuttuessa.

Kv § 29

Liite 1Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelma vuosille 2014-2017

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että liitteen 1 mukainen Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelma vuosille 2014 - 2017 hyväksytään.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian käsittely kokouksessa

Palautusehdotuksen käsittely

Tavio Miikkolan kannattaman esitti asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi.

Keskustelun keskeydyttyä puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista, äänestävät "jaa", jos "ei" voittaa, on Tavion palautusehdotus tullut hyväksytyksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa koneäänestyksessä 59 valtuutettua kannatti asian käsittelyn jatkamista ja 6 valtuutettua kannatti Tavion palautusehdotusta, 1 tyhjä ja 1 poissa, joten asian käsittely jatkui.

Muutosehdotukset

Valtuuston kokouksessa tehtiin seuraavat kolme muutosehdotusta.

Muutosehdotus nro 1

Li Andersson Sandelinin kannattamana teki seuraavan muutosehdotuksen:

”Poistetaan kohta: "Perheiden kannustaminen hakemaan varhaiskasvatukseen ja peruskouluun muualle kuin maahanmuuttajavaltaisille alueille" toimenpidelistauksesta.”

Muutosehdotus nro 2

Tavio Laakson kannattamana teki seuraavan muutosehdotuksen:

”Poistetaan otsikon 4.1 Maahanmuutto voimavarana -kappaleesta toimenpiteet:

-       Monikulttuurisuus rikkautena -ajattelun avaaminen, vahvistaminen ja operationalisointi.

-       Suvaitsevaisuuden lisääminen tietoisuudella kaupungin omasta kansainvälisestä historiasta."

Muutosehdotus nro 3

Tavio Lampin kannattamana teki seuraavan muutosehdotuksen:

"Kehitystoimenpiteisiin nyt kuitenkin ihan yleisesti näin, että edistetään sukupuolten tasa-arvoa maahanmuuttajien keskuudessa."

Äänestysjärjestys

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja teki seuraavan esityksen äänestysjärjestyksestä:

-       ensimmäisessä vaiheessa vastakkain asetetaan kaupunginhallituksen ehdotus ja muutosehdotus nro 1

-       toisessa vaiheessa vastakkain asetetaan ensimmäisessä vaiheessa voittanut esitys ja muutosehdotus nro 2

-       kolmannessa vaiheessa vastakkain asetetaan toisessa vaiheessa voittanut esitys ja muutosehdotus nro 3.

Äänestysjärjestys hyväksyttiin.

Muutosehdotusten käsittely

Ensimmäinen vaihe

Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat kaupunginhallituksen ehdotusta, äänestävät "jaa", jos "ei" voittaa, on muutosehdotus nro 1 tullut hyväksytyksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa koneäänestyksessä 50 valtuutettua kannatti kaupunginhallituksen ehdotusta ja 10 valtuutettua kannatti muutosehdotusta nro 1, 6 tyhjää ja 1 poissa, joten kaupunginhallituksen ehdotus voitti tässä vaiheessa.

Toinen vaihe

Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat ensimmäisessä vaiheessa hyväksyttyä ehdotusta (kaupunginhallituksen ehdotus), äänestävät "jaa", jos "ei" voittaa, on muutosehdotus nro 2 tullut hyväksytyksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa koneäänestyksessä 59 valtuutettua kannatti ensimmäisessä vaiheessa hyväksyttyä ehdotusta (kaupunginhallituksen ehdotus) ja 6 valtuutettua kannatti muutosehdotusta nro 2, 1 tyhjä ja 1 poissa, joten ensimmäisessä vaiheessa hyväksytty ehdotus (kaupunginhallituksen ehdotus) voitti tässä vaiheessa.

Kolmas vaihe

Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat toisessa vaiheessa hyväksyttyä ehdotusta (kaupunginhallituksen ehdotus), äänestävät "jaa", jos "ei" voittaa, on muutosehdotus nro 3 tullut hyväksytyksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa koneäänestyksessä 59 valtuutettua kannatti toisessa vaiheessa hyväksyttyä ehdotusta (kaupunginhallituksen ehdotus) ja 6 valtuutettua kannatti muutosehdotusta nro 3, 1 tyhjä ja 1 poissa, joten toisessa vaiheessa hyväksytty ehdotus (kaupunginhallituksen ehdotus) tuli kaupunginvaltuuston päätökseksi.

Liite 2Äänestyslistat

Jakelu

tiedTVT Asunnot Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedHyvinvointitoimiala
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta, ruotsinkielinen jaosto
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto
tiedKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta
tiedKeskusvaalilautakunta
tiedKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tiedKiinteistötoimiala
tiedKonsernihallinto
tiedKulttuurilautakunta
tiedLiikuntalautakunta
tiedNuorisolautakunta
tiedRakennuslautakunta
tiedRevisiotoimisto
tiedSivistystoimiala
tiedSosiaali- ja terveyslautakunnan yksilöjaosto
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta
tiedTarkastuslautakunta 2013-2016
tiedTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta
tiedTurun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta
tiedTurun Seudun Kehittämiskeskus
tiedVapaa-aikatoimiala
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta
tiedVesiliikelaitoksen johtokunta
tiedYmpäristötoimiala
tiedLuukkaa Maarit
tiedSundman Pekka
tiedVira Jussi


Liitteet:

Kh § 81
Liite 1:Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelma vuosille 2014 - 2017

Kv § 29
Liite 1:Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelma vuosille 2014 - 2017
Liite 2:Äänestyslistat