Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus30610.06.20133
Kaupunginvaltuusto15417.06.201333

1761-2013 (014, 021)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle Liisa Johanssonin valituksen johdosta Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunnan valintaa koskevassa asiassa

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto on 25.3.2013 § 59 päättänyt valita toimikaudeksi 2013-2016 Varsinais-Suomen aluepelastuslautakuntaan 15 jäsentä ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä. Kaupunginvaltuuston päätöksestä on valitettu Turun hallinto-oikeuteen. Johtava kaupunginlakimies Tomi Sundholm on valmistellut esityksen valituksen johdosta annettavaksi lausunnoksi. Lausunnon antamisen määräpäivä on 28.6.2013.

Kh § 306

Johtava kaupunginlakimies Tomi Sundholm 27.5.2013:

Turun hallinto-oikeus on pyytänyt Turun kaupunginvaltuuston lausuntoa Liisa Johanssonin valituksen johdosta. Hallinto-oikeus on määrännyt lausunnon määräpäiväksi 28.6.2013.

Kaupunginhallituksen johtosäännön 8 §:n mukaan kaupunginhallitus ratkaisee asiat, jotka koskevat mm. selityksen antamista kaupunginvaltuuston päätöstä koskevan valituksen johdosta. Kaupunginhallitus voi saattaa asian, joka sillä on oikeus ratkaista, valtuuston päätettäväksi, mikäli asian merkittävyys sitä edellyttää. Asiassa on kysymys Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunnan kokoonpanosta. Valtuusto on tehnyt asiassa päätöksen ilman kaupunginhallituksen esitystä. Tämän ja asian merkittävyyden vuoksi katson, että tässä tapauksessa selityksen antamista koskeva lausunto on syytä saattaa valtuuston päätettäväksi.

Kaupunginhallitus esittänee valtuustolle,

- että valtuusto antaa seuraavan lausunnon hallinto-oikeudelle ja

- että valtuusto liittää lausuntoonsa oman käsityksensä Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunnan kokoonpanon vastaavuudesta valtioneuvoston päätökseen 5.3.2003 koskien Varsinais-Suomen alueellisen pelastustoimen yhteistoiminnan järjestämistä.

Kaupunginvaltuusto on yksimielisesti valinnut toimikaudeksi 2013 – 2016 Varsinais-Suomen aluepelastuslautakuntaan 15 jäsentä ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä sekä valinnut jäseniksi valituista lautakunnan puheenjohtajan siten, että puheenjohtajana on Turun kaupunkia ja varapuheenjohtajana jotakin muuta sopijakuntaa edustava lautakunnan jäsen. Kaupunginvaltuuston päätös, josta ilmenee lautakunnan jäsenet, varajäsenet, puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja, on oheismateriaalina 1.

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunnan kokoonpanosta on määrätty valtioneuvoston päätöksessä 5.3.2003 koskien Varsinais-Suomen alueellisen pelastustoimen yhteistoiminnan järjestämistä. Päätöksen liitteessä 4 on sopimusehdotus sanotussa asiassa. Yhteistoiminta-alueen 56 kuntaa käsitteli sopimusehdotusta alkuvuodesta 2003, mutta 27 kuntaa päätyi vastustamaan sitä. Tämän vuoksi valtioneuvosto päätti 5.3.2003 pelastustoimen alueiden muodostamisesta annetun lain 4 §:n 2 momentin nojalla, että Varsinais-Suomen pelastustoimen alueen yhteistoiminnassa on noudatettava alueella yhteisesti neuvotellun sopimusehdotuksen ehtoja. Sopimusehdotuksen kohdassa ”2 Aluepelastuslautakunta” on todettu seuraavaa:

”Alueellisen pelastustoimen hallintoa varten Turun kaupunginvaltuusto asettaa toimikaudekseen Varsinais-Suomen alueen aluepelastuslautakunnan, joka toimii Turun kaupunginhallituksen alaisena.

Turun kaupunginvaltuusto valitsee aluepelastuslautakuntaan 15 jäsentä ja heistä kullekin henkilökohtaisen varajäsen sen mukaan kuin sopijakunnat ovat tämän sopimuksen määräämällä tavalla Turun kaupungille ilmoittaneet. Turun kaupunki nimeää lautakuntaan viisi jäsentä ja viisi varajäsentä, muut Turun seutukuntaan kuuluvat kunnat nimeävät yhdessä kolme jäsentä ja kolme varajäsentä, Loimaan seutukuntaan kuuluvat kunnat yhdessä kaksi, Salon seutukuntaan kuuluvat kunnat yhdessä kaksi ja Vakka-Suomen seutukuntaan kuuluvat kunnat yhdessä kaksi jäsentä ja varajäsentä sekä Turunmaan seutukuntaan kuuluvat kunnat yhdessä yhden jäsenen ja yhden varajäsenen.

Kuntien on huolehdittava siitä, että lautakunnan kokoonpano sovitetaan kuntalain 81 §:n 4. momentista ilmenevän periaatteen mukaiseksi, lautakunnan kokoonpano täyttää naisten ja miesten tasa-arvosta annetun lain vaatimukset ja että vähintään yksi lautakunnan jäsen ja hänen henkilökohtainen varajäsenensä edustaa ruotsinkielistä väestöä.”

Voimassa olevassa Varsinais-Suomen aluepelastustoimen johtosäännössä on viittaus edellä lainattuun sopimusehdotukseen. Johtosäännön 2 §:ssä todetaan muun ohessa seuraavaa:

”Turun kaupunginvaltuusto valitsee toimikaudekseen lautakuntaan 15 jäsentä ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä. Edellä mainittujen jäsenten ja varajäsenten nimeämisessä on noudatettava, mitä valtioneuvoston 5.3.2003 tekemässä päätöksessä on määrätty.”

Liisa Johansson on valituksessaan 3.5.2013 katsonut, että kaupunginvaltuuston päätös 25.3.2013 on Varsinais-Suomen alueellisen pelastustoimen järjestämisestä tehdyn sopimuksen vastainen eikä täytä sopimuksen henkeä, koska yksikään lautakunnan jäsen ei täytä vaatimuksia, joita ruotsinkielistä väestöä edustavalta jäseneltä pitäisi valittajan mukaan edellyttää. Valitus on oheismateriaalina 2.

Kaupunginvaltuuston päätös 25.3.2013 § 59 on perustunut Varsinais-Suomen liiton valintatoimikunnan esitykseen. Turun kaupunki on kirjeellä 17.5.2013 pyytänyt toimikuntaa käsittelemään asiaa Johanssonin valituksessa esiintuomien seikkojen valossa. Kirje on oheismateriaalina 3.

Varsinais-Suomen liiton valintatoimikunta on kokouksessaan 22.5.2013 todennut, ettei sillä ole lausuttavaa asiassa.

Käytössä olevan selvityksen perusteella vaikuttaa siltä, ettei Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunnan kokoonpano ole Varsinais-Suomen alueellisen pelastustoimen yhteistoiminnan järjestämisestä annetun valtioneuvoston päätöksen 5.3.2003 liitteenä olevan sopimusehdotuksen mukainen. Vaikka sopimusehdotuksessa ei aseteta lautakuntaan valittaville henkilökohtaisia kielellisiä ominaisuusvaatimuksia, on valittajan esiintuoma näkemys, jonka mukaan ruotsinkielistä väestöä edustavan lautakunnan jäsenen ja hänen henkilökohtaisen varajäsenensä tulisi osata ruotsinkieltä, hyväksyttävä. Kaupunginvaltuuston käsityksen mukaan aluepelastuslautakunnan kokoonpanoa tulee arvioida uudelleen valittajan esiintuomien seikkojen perusteella.

Kaupunginvaltuusto katsoo, että hallinto-oikeuden tulisi kumota kaupunginvaltuuston päätös 25.3.2013 § 59, jossa on toimikaudeksi 2013 – 2016 valittu Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunnan 15 jäsentä ja heille yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä sekä lautakunnan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

Oheismateriaali 1Turun kaupunginvaltuuston päätös 25.3.2013 § 59

Oheismateriaali 2Valituskirjelmä

Oheismateriaali 3Varsinais-Suomen liiton valintatoimikunnalle

Oheismateriaali 4Ruotsinkielinen käännös

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle valituksen johdosta edellä olevan lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 154

Oheismateriaali 1Turun kaupunginvaltuuston päätös 25.3.2013 § 59

Oheismateriaali 2Valituskirjelmä

Oheismateriaali 3Varsinais-Suomen liiton valintatoimikunnalle

Oheismateriaali 4Ruotsinkielinen käännös

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle valituksen johdosta edellä olevan lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus