Vastine muistutuksiin koskien asemakaavan- ja tonttijako/tonttijaonmuutosehdotusta (Nummen) 11 kaupunginosan kortteli 8, Keskikatu (osa), Kirkkotie (osa), Vesimiehenkatu ja Tetinpolku (os. Kirkko...
Asemakaavatoimisto/Christiane Eskolin 29.11.2012:
Asemakaavanmuutos-, tonttijako-/ tonttijaonmuutosehdotus oli julkisesti nähtävänä 15.10. - 13.11.2012 välisen ajan.
Tänä aikana ehdotuksesta jätettiin kaksi muistutusta.
Muistutusten kohdat tiivistetysti:
1. Kuuvuori-yhdistys ry:n 28.7.2003 päivättyyn kunnallisaloitteeseen ei ole saatu lain edellyttämässä ajassa vastausta.
2. Luonnonympäristön merkitystä ei ole huomioitu kaavassa.
3. Kaava-alueella sijaitseva vanha vuorijalavayksilö tulisi säilyttää, koska tämä yksilö on syntynyt jo ennen Turun paloa vuonna 1827.
4. Kaava-alueella sijaitseva vanha Merilän polkupyörätehdas tulisi säilyttää. Vanhaa kulttuuriympäristöä esitetään hävitettäväksi kaavaehdotuksessa.
5. Kaavassa esitetty uudisrakentaminen on esitetty liian tiiviiksi ja tehokkaaksi. Kaavassa ei ole huomioitu Kuuvuoren pientaloalueen kaupunkirakennetta lainkaan.
6. Kuuvuori-yhdistys ry viittaa Maankäyttö- ja rakennuslain 1 §:ään Lain yleinen tavoite, 6 §:ään Vuorovaikutus ja kaavoituksesta tiedottaminen, 54 §:ään Asemakaavan sisältövaatimukset sekä 113 §:ään Rakennus ja 117 §:ään Rakentamiselle asetettavat vaatimukset. ”Kirkkotien 8 korttelin asemakaavanmuutosehdotus on em. Maankäyttö- ja rakennuslain pykälien vastaisia.”
7. Nummenmäen Pientalot ry:n hallitus paheksuu sitä, että yhdistys on jätetty pois osallisista kansalaisjärjestöistä eikä sen jättämiä mielipiteitä ole otettu mitenkään käsittelyyn.
8. Kaksi yhdistyksen edustajaa osallistui Ekotorin toimialueella pidettyyn katselmukseen ja sen jälkeen yhdistyksen hallitus lähetti suunnittelusta mielipiteen, joka oli osoitettu Ympäristö- ja kaavoituslautakunnalle.
Tähän mielipiteeseen ei asemakaavanmuutoksen selostuksessa ole mitään viittausta, vaikka paikalla ollut kaavoitusarkkitehti kirjasi katselmuksessa olleiden henkilöiden nimet ja heidän edustamansa järjestöt muistiin.”
9. Kirkkotien asemakaavanmuutos kasvattaa merkittävästi asukasmäärää ja autoliikennettä alueella. Tämä pahentaa edelleen Kuuvuoren alueen nykyistä pysäköintiongelmaa. ”Tätä nykyiselläänkin vaikeaa tilannetta ei ole asemakaavanmuutoksessa ratkaistu lainkaan. Kirkkotien kaavoituksen pysäköintimitoitus on aivan alimittainen.”
10. ”Asukkaille aikaisemmin esitettyä asemakaavanmuutosversiota on muutettu muun muassa kasvattamalla rakennusoikeutta sekä kerroslukua. Oikeustajun mukaan vain pienehköt korjaukset ovat sallittuja.”
11. Kirkkotien kaavamuutosalueen läheisyydessä on ”Aitiopaikka” -niminen (asemakaavatunnus 17/2012) asemakaavanmuutos vireillä. On odotettavissa, että asukasmäärät ja liikenne tällä alueella kasvaa entisestään. Liikenteen kasvun tuomat haitat Kuuvuoren pientaloalueella on ollut havaittavissa jo useamman vuoden ajan mm. Keskikadun läpiajoliikenne, myös joukkoliikenne ja autopaikoituksen puute kadunvarsilla. Alueen haitoista ja parannusehdotuksista Nummenmäen Pientalot ry on jättänyt Joukkoliikennelautakunnalle ja Suunnittelutoimistolle. Tätä nykyiselläänkin vaikeaa tilannetta ei ole asemakaavanmuutoksessa ratkaistu lainkaan.
Asemakaavatoimiston vastine:
Kohtaan 1:
Kuuvuori-yhdistys ry:n jättämä kunnallisaloite puupuiston kaavoittamiseksi on kirjattu Turun kaupungin järjestelmään 27.8.2003. Yhdistys esittää aloitteessaan, että korttelin 8, Kusti Merilän polkupyörätehtaan, pohjoispuolella sijaitseva rakentamaton alue tulisi kaavoittaa puistoksi. Alueen muu ”rikkapelto” suunniteltaisiin olemassa olevan puuston jatkeeksi, Arboretum-puupuistoksi, jonka läpi rakennettaisiin valaistu jalankulkuväylä aina ”Helsingintien Kuuvuoren rampin yli suojatienä” jatkuen Nummen keskuspuistosta Pyhän Katariinan kirkolle.
Kaupunginhallitus lähetti Kuuvuori-yhdistys ry:n aloitteen 28.8.2003 asemakaavatoimistolle mahdollisia toimenpiteitä varten. Aloitetta käsiteltiin kaupunginvaltuustossa 9.2.2004 ja 28.2.2005 kuntalain mukaisesti. Kaupunginvaltuuston kokouksessa 28.2.2005 valtuusto päätti merkitä tiedoksi kaupunginhallituksen ilmoituksesta, että Kuuvuori-yhdistyksen jättämä aloite on lähetetty asemakaavatoimistolle mahdollisia toimenpiteitä varten ja kaavoitus etenee kaavoitusohjelman ja käytettävissä olevien resurssien puitteissa. Asiasta tiedotettiin aloitteen tekijää postitse.
Kuntalain 28 §:n mukaan valtuuston tietoon on saatettava vähintään kerran vuodessa kuntalaisten sen toimivaltaan kuuluvissa asioissa tekemät aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet. Hallintosäännön 70 §:n mukaan kaupunginhallituksen on vuosittain helmikuun loppuun mennessä esitettävä valtuustolle luettelo em. aloitteista. Valtuusto voi samalla päättää, mitkä aloitteista on käsitelty loppuun.
Kirkkotien asemakaavanmuutos tuli vireille vuonna 2000 asemakaavatunnuksella 36/2000 (OAS pvm 9.5.2001). Ympäristö- ja kaavoituslautakunta päätti kokouksessaan 18.9.2001 § 556, että laadittavan asemakaavan- ja tonttijaonmuutosehdotuksen pohjaksi valittiin vaihtoehto 1, jossa vanha polkupyörätehdas esitettiin säilytettäväksi. Tämän jälkeen kaavan valmistelu pysähtyi. Kaavan valmistelun uudelleenkäynnistymisestä lähetettiin uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma keväällä 2010 asemakaavatunnuksella 11/2010 (OAS pvm 17.5.2010). Edellä esitetyistä päivämääristä selviää, että kaavan valmistelu ei ole edennyt vuosien 2002 ja 2009 välisenä aikana.
Asemakaavatoimistolla on ollut tiedossa aloite koko kaavan valmistelun aikana ja se on ottanut huomioon aloitteen kaavaa suunniteltaessa.
Ympäristö- ja kaavoituslautakunta päätti 9.10.2012 § 418 kokouksessaan kaavan ehdotusvaiheessa todeta, että Kuuvuori-yhdistys ry:n 28.7.2003 jättämä kunnallisaloite rakentamattoman korttelinosan kaavoittamisesta Arboretumiksi, puupuistoksi, on käsitelty tämän kaavan osalta.
Kohtaan 2:
Kaava-alueen nykyiset luontoarvot keskittyvät Kirkkotien länsipuolella sijaitsevaan kulttuurivaikutteiseen rinnelehtoon, jonka pinta-ala on noin 0,6 ha. Puusto koostuu paikallisista, istutetuista emopuista luontaisesti syntyneistä vuorijalavista ja vaahteroista. Alueella on myös runsas pesimälinnusto. Tämä alue on hoitamatonta. Suntiontien vastakkaisella puolella sijaitsee Kuuvuori-niminen puisto.
Tästä metsäisestä alueesta Kirkkotien ja Helsingin valtatien väliltä on laadittu luontoselvitys vuonna 2003-2004 osana Turun keskustan osayleiskaavan luontoselvitystä. Selvityksen mukaan lailla suojeltavia luontotyyppejä ei tällä alueella esiinny.
Alueen kaavallinen tilanne
Alue on Turun kaupunginvaltuuston 18.6.2001 hyväksymässä Turun yleiskaava 2020:ssa merkitty Palvelujen ja hallinnon alueeksi (PK). Korttelin vuonna 1993 voimaan tulleeseen asemakaavaan alue on merkitty Teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi (T). Tältä osin kaava ei ole koskaan toteutunut.
Turun yleiskaavaa 2025/2030 varten laaditussa viherverkkosuunnitelmassa alue on merkitty Luo-1 -merkinnällä: ”Luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeä alue / mahdollinen luonnonsuojelulain mukainen suojeltava luontotyyppi”. Rajauspäätöstä tästä alueesta ei kuitenkaan Yleiskaavassa 2035 ole tehty.
Tällä paikalla metsäalueen osoittaminen puistoksi ei ole varteenotettava vaihtoehto maankäytölle vilkasliikenteisen väylän vierellä ja alueen korkeuserot huomioiden. Kaavan luonnosvaiheessa lautakunta valitsi kolmesta vaihtoehdosta A luonnoksen, jonka kaavallinen ratkaisu perustuu siihen, että koko alue osoitetaan rakentamiselle perustuen kaupunkirakenteen eheyttämiseen ja tiivistämiseen sekä hyvien joukkoliikennepalvelujen turvaamiseen.
Kohtaan 3:
Asemakaavatoimistoon kirjattiin 29.5.2012 kannanotto liittyen ”Kirkkotien” asemakaavanmuutosalueen vanhaan vuorijalavayksilöön.
Kannanoton oli kirjoittanut puutarhaneuvos Arno Kasvi. Kuuvuori-yhdistys ry:n Raimo Volanen oli pyytänyt Kasvia tarkastamaan kaava-alueella sijaitsevan vuorijalavan kunnon. Kannanotossa todettiin, että vanha vuorijalava näyttää hyväkuntoiselta ja elinvoimaiselta ja se tulisi säilyttää. Ympäristönsuojelutoimiston 15.3.2012 antamassa lausunnossa esitettiin vuorijalavaa suojeltavaksi kaupunkikuvallisen arvonsa johdosta. Tämän lausunnon johdosta kaavoitus keskusteli suunnittelutoimiston maisemasuunnittelijan kanssa siitä, että vanha vuorijalava tulisi käydä tarkistamassa. Tarkistuskäynnin tuloksena maisemasuunnittelijan antaman tiedon mukaan vanhassa vuorijalavayksilössä voitiin epäillä olevan jalavanpakuria, joka on puun tappava sieni. Tämän tiedon johdosta kaavoittaja kutsui Kiinteistöliikelaitoksen puuasiantuntijan Aki Männistön toteamaan vanhan vuorijalavan kunnon. Tästä katselmuksesta on kirjattu muistio.
Katselmuksen ja tehtyjen havaintojen jälkeen asemakaavatoimisto keskusteli Kiinteistöliikelaitoksen kanssa vuorijalavan säilyttämisestä asemakaavassa.
Keskustelujen tuloksena todettiin, että vuorijalavan selviytyminen rakennustöiden aikana on epävarmaa. Puuta kyettäisiin mahdollisesti ylläpitämään vielä ehkä noin 20 vuotta rakentamisen jälkeen. Tämä edellyttäisi laajahkon maa-alueen varaamista puulle asemakaavassa. Puun hoito ja siitä koituvat ylläpitokustannukset tulisivat kiinteistön omistajan hoidettaviksi.
Edellä esiin tulleiden johtopäätösten perusteella päädyttiin ratkaisuun, jossa ei esitetty alueen vuorijalavayksilöä säilytettäväksi asemakaavassa.
Kohtaan 4:
Asemakaavatoimisto valmisteli kaavan luonnosvaiheessa alueen uudesta maankäytöstä kolme vaihtoehtoa ympäristö- ja kaavoituslautakunnalle.
Vaihtoehdot olivat:
A ”Uudisrakentaminen”
B ”Osittainen suojelu”, jossa vanha Merilän polkupyörätehdasrakennus esitettiin suojeltavaksi
C ”Uudisrakentaminen ja uusi katu”
Ympäristö- ja kaavoituslautakunta hyväksyi asemakaavaluonnoksista vaihtoehdon A (3.5.2011 § 214) jatkosuunnittelun pohjaksi.
Vaihtoehto A:ssa ei esitetty vanhan polkupyörätehtaan rakennuksia säilytettäviksi. Perusteluina oli se, että koska vuonna 1993 vahvistetussa asemakaavassa ja yleiskaavan 2020 suojeluluettelossa ei näille rakennuksille ole ehdotettu suojelua ja korttelikokonaisuus on jo rikkoutunut Helsingin valtatien rakentamisen yhteydessä. Nykyisellään huonokuntoisen rakennuksen suojelu hankaloittaa korttelin luontevaa kokonaisvaltaista kehittämistä mm. siksi, että rakennus sijaitsee ympäristöään selvästi alemmassa korkeusasemassa. Vanhan polkupyörätehtaan rakennuksista ei ole teetetty kuntokartoitusta. Rakennuksien arviot niiden kunnosta ovat perustuneet omistajan omiin havaintoihin. Omistaja esittää mm., että rakennukset ovat painuneet (rakenteellisia vaurioita) ja niiden lämmityskulut ovat suuret. Rakennushistoriallista selvitystä ei ole teetetty.
Kohtaan 5:
Alue sijaitsee valtakunnallisten liikenneväylien välittömässä läheisyydessä ja sen suunnitteluratkaisuun on vaikuttanut rata- ja tiealueelta kantautuva melu ja tärinä. Rakennusmassojen sijoittelulla ja muodoilla Helsingin valtatien ja Suntiontien varrella pystytään vähentämään melua huomattavissa määrin uudelta korttelipihalta ja myös osalla olemassa olevaa Nummenmäen pientaloaluetta.
Kaavan kokonaisratkaisu perustuu siihen, että alue osoitetaan rakentamiselle perustuen kaupunkirakenteen eheyttämiseen ja tiivistämiseen sekä hyvien joukkoliikennepalvelujen turvaamiseen tulevaisuudessakin.
Kohtaan 6:
Kaavoitusprosessi on edennyt lain määräämällä tavalla: MRL 6 § Vuorovaikutus ja kaavoituksesta tiedottaminen ja 54 § Asemakaavan sisältövaatimukset. Kaava on suunniteltu siten, että se on toteutettavissa ja että rakennuslain mukaiset vaatimukset on täytettävissä.
Kohtaan 7:
Vireilletuloilmoitus OAS ”Kirkkotie” on postitettu osallisille 24.5.2010 ja se on kuulutettu vireille 5.6.2010 (osallistumis- ja arviointisuunnitelmien päiväys 17.5.2010 ja muutettu 29.9.2010). Tieto vireilletulosta on postitettu osallislistan mukaan myös Turun Pientalojen Keskusjärjestölle, jonka jäsenyhdistys Nummenmäen Pientalot ry on. Osalliseksi voi myös ilmoittautua. Kaikki mielipiteet, jotka osoitetaan asemakaavatoimistolle kaavan valmistelun aikana, kirjataan Turun kaupungin tiedonhallintajärjestelmään ja näin mielipiteet tulevat kaavoittajan tietoon. Ympäristö- ja kaavoituslautakunnalle toimitetaan kaikki mielipiteet nähtäväksi kaavan luonnos- ja ehdotusvaiheessa niin myös Nummenmäen Pientalot ry:n kirjeet, jotka on päivätty 19.5.2010 ja 17.1.2011. Maankäyttö- ja rakennuslaki määrää kaavoitusmenettelystä ja vuorovaikutuksen täyttymisestä. ”Kirkkotien” kaavaselostuksen kohdassa ”4.4.2 Prosessin aikana syntyneet tavoitteet, tavoitteiden tarkentuminen” selostetaan kaavaprosessin aikana osallisten esittämät tavoitteet ja jätetyt mielipiteet tiivistetysti. Asemakaavatoimisto on vastaanottanut ja saanut tiedoksi myös Nummenmäen Pientalot ry:n jättämät mielipiteet, joita on käsitelty kaavaprosessin aikana.
Kohtaan 8:
Ympäristö- ja kaavoituslautakunta teki katselmuksen lautakunnan 30.11.2010 § 592 tekemän päätöksen perusteella. Katselmusaika oli tiistaina 14.12.2010 kello 14.30-15.30. Katselmuksessa tutustuttiin Heikki Soinin johdolla Ekotorin käytössä olevaan rakennukseen sekä sen piha-alueeseen. Kaavaa valmisteleva kaavoitusarkkitehti esitteli käsittelyssä olevia luonnosvaihtoehtoja. Katselmuksessa olleiden henkilöiden nimet kirjasi muistiin ympäristö- ja kaavoituslautakunnan sihteeri.
Ympäristö- ja kaavoituslautakunnan 18.1.2011 § 33 kokouksessa jaettiin tiedoksi Nummenmäen Pientalot ry:n 17.1.2011, Uusi Tuuli ry:n 17.1.2011, Emmaus Aurinkotehdas ry:n 17.1.2011, Suomen Maan ystävät ry:n 17.1.2011 ja Virtanen Yhtiöt Oy:n 14.1.2011 päivätyt mielipiteet ja näin ollen ne on toimitettu lautakunnan jäsenten tiedoksi.
Kohtaan 9:
Lisääntyvä rakentaminen ja asutus lisäävät liikennettä. Asemakaava-alueen liikenteellisten vaikutusten arvioinnissa on kannettu huolta siitä, ettei uuden maankäytön tuottama liikenne suuntautuisi alueen lähimmille paikalliskaduille, Suntiontielle ja Keskikadulle, joita kuormittavat jo Kirkkotien nykyisenkin maankäytön tuottama liikenne osin kohtuuttomasti/tarpeettomasti. Luonnosvaiheessa esillä ollut vaihtoehto (C), jossa Vesimiehenkatua jatkettaisiin suoraan Suntiontien ja Pispalantien liittymään, olisi antanut mahdollisuuden keventää Keskikadun liikennekuormitusta ja parantaa Kirkkotien terveystalon saavutettavuutta nykyisestä. Ympäristö- ja kaavoituslautakunta hyväksyi asemakaavaluonnoksista vaihtoehdon A (3.5.2011 § 214) jatkosuunnittelun pohjaksi.
Lähtökohtana ”Kirkkotien” asemakaavanmuutoksessa on ollut uuden asutuksen vaatiman autopaikoituksen sijainti rakenteellisena osittain tai kokonaan maan alla kahdessa tasossa. Alueen paikoitusmitoitus on 1 ap/100 m2. Vierasautopaikkamitoitus on 1 ap/10 asuntoa kohti. Näistä 13 vierasautopaikkaa tulee sijaita Kirkkotien puoleisella tontin reunalla. 1 autopaikka kutakin 75 liike- ja toimistokerrosalaneliömetriä kohti. Kaava-alueen autopaikkamitoituksen lähtökohtana on Nummen alueen toteutuneiden asuinkerrostaloalueiden asemakaavallinen autopaikkanormi.
Autopaikoitukseen johtavat liittymät on esitetty sijaitsevan Suntiontien varrella, Helsingin valtatien läheisyydessä ja toinen Kirkkotien varteen. Tällä on haluttu minimoida autoliikenteen kuormittava vaikutus Kirkkotiellä. Kirkkotien katupaikoitus sekä jalankulku- ja pyöräily-yhteydet tulee suunnitella uudelleen – samoin Kirkkotien kadunvarsipaikoitus.
Kohtaan 10:
Ympäristö- ja kaavoituslautakunnan luonnosvaiheen päätöksen jälkeen kaavaan on tullut muutoksia rakennusoikeuden määrän ja kerroslukumäärien suhteen siten, että rakennusoikeuden määrä on kasvanut.
Ympäristö- ja kaavoituslautakunta palautti 1.11.2010 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen uudelleen valmisteltavaksi (YKL 18.1.2011 § 33) rakennusoikeuden määrän ja pysäköintitilan tarpeen selvittämiseksi. Seuraava lautakunnan päätös 3.5.2011 (§ 214) kaavan jatkosuunnittelusta oli, että ehdotus hyväksyttiin siten täydennettynä, että kerrosluvuksi määritellään 5-8 kerrosta.
Kohtaan 11:
Nummen alueen kokonaisliikenteen arviointi mm. Keskikadun liikennejärjestelyjen osalta ei voitu tässä asemakaavanmuutoksessa järjestää: se on erillinen prosessi. Kts kohta 9. ”Asemakaavatoimiston vastine”.
Asemakaavatoimisto esittää kaupunginhallitukselle, että ”Kirkkotien” asemakaavanmuutosehdotuksesta jätetyt muistutukset eivät anna aihetta kaavaehdotuksen muuttamiseen.
Oheismateriaali 1 Kuuvuori-yhdistys ry:n muistutus 30.10.2012
Oheismateriaali 2 Nummenmäen Pientaloyhdistys ry:n muistutus 8.11.2012
Timo Hintsanen