Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus53521.11.20111
Kaupunginhallitus60412.12.20115
Kaupunginvaltuusto23019.12.201111

4451-2011 (016)

Vuoden 2011 talousarvion menojen ja tulojen 3. toteutumisennuste (Kj)

Tiivistelmä:

Tilikauden tulos on heikentynyt edellisestä ennusteesta. Tilikauden alijäämäksi ennustetaan 3,6 milj. euroa. Käyttötalouden nettomenot ylittyvät yhteensä 14,8 milj. euroa.

Kh § 535

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell, talousjohtaja Jukka Laiho ja laskentapäällikkö Seija Liinoja 18.11.2011:

 

Kaupungin taloudesta on koostettu vuoden 2011 kolmas menojen ja tulojen toteutumisennuste. Raporttiin sisältyy lyhyt katsaus talouden yleisestä kehityksestä, kaupungin talouden kehityksestä sekä ennuste kaupungin tuloksen muodostumisesta ja toiminnan rahoituksesta sekä toimielinkohtainen ennuste kaupunginvaltuuston vahvistamien vuoden 2011 taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta. Ennuste on laadittu hallintokunnilta ja keskushallinnolta 14.11.2011 mennessä saatuihin tietoihin perustuen. Verotuloennuste pohjautuu tammi-lokakuun toteutuneisiin verotilityksiin ja Kuntaliiton vuoden 2011 kuntakohtaiseen veroennustekehikkoon.

 

Kaupungin rahavarat ovat edelleen korkealla tasolla, vaikka varat pienenevät ennusteen mukaan kuluvan vuoden aikana 89,7 milj. euroa. Rahavarat olivat vuoden alkaessa poikkeuksellisen suuret johtuen vuoden 2010 lopulla nostetusta 50 milj. euron lainasta. Rahoitustilannetta parantavat tulorahoituksen budjetoitua suurempi kertyminen. Rahoitusasemaa suunnitellusta heikentää omaisuuden myyntitulojen alittuminen noin 35,0 milj. eurolla. Investointimenot jäävät vajaat 5 milj. euroa budjetoidusta, mutta investointitaso pysyy edelleen korkeana.

 

Antolainoja tullaan antamaan vuoden aikana yhteensä 84,0 milj. euroa. Tästä TVT Asunnot Oy:lle myönnettävä 28,0 milj. euron pääomalaina katetaan investointituloihin sisältyvällä yhtiön pääomapalautuksella. Muutoin antolainat katetaan kassavaroja vähentämällä, koska varsinaisen toiminnan ja investointien rahavirta ei niitä kata.

 

Nyt tehtyyn ennusteeseen ei ole merkitty pitkäaikaisen velan nostoa enää loppuvuodelle. Talousarviossa lainanostovaltuutta on jäljellä vielä 75 milj. euroa.

 

Tilikauden alijäämäksi ennustetaan 3,6 milj. euroa. Syyskuun ennusteen mukaan tilikaudelta olisi kertynyt 0,2 milj. euroa ylijäämää. Tuloksen heikentymiseen edellisestä ennusteesta vaikuttavat nettotoimintamenojen kasvu 1,1 milj. eurolla sekä rahoituskulujen kasvu 3,0 milj. eurolla.

 

Tuloslaskelmaosan negatiiviset talousarviopoikkeamat ovat nettotoimintamenojen ylittyminen 19,0 milj. eurolla ja satunnaisten tuottojen alittuminen 11,1 milj. eurolla.

 

Kaupungin käyttötalouden toimintamenot ylittyvät muutettuun talousarvioon verrattuna 21,5 milj. eurolla, toimintatulot ylittyvät 9,6 milj. eurolla ja valmistus omaan käyttöön alittuu 2,9 milj. eurolla. Käyttötalouden nettomenojen ylitys tulee olemaan ennusteen mukaan 14,8 milj. euroa. Ylitys on kasvanut edellisestä ennusteesta 4,4 milj. euroa.

 

Suurimmat käyttötalousosan poikkeamat aiheutuvat peruspalvelulautakunnan sekä varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan nettomenojen ylittymisistä. Talousennusteessa on huomioitu talousarviomuutokset, jotka on tehty lokakuun loppuun mennessä.

 

Merkittävin poikkeama käyttötalousosan talousarvioon on peruspalvelulautakunnan toimintamenojen ylittyminen 11,5 milj. eurolla. Peruspalvelulautakunnan tulot ylittyvät 1,8 milj. eurolla ja valmistus oman käyttöön – erä 0,2 milj. eurolla. Nettomenojen ylitykseksi jää 9,4 milj. euroa. Peruspalvelulautakunta on antanut 26.10.2011 § 303 selvityksen kaupunginhallitukselle talouden sopeuttamistoimenpiteistä. Sosiaali- ja terveystoimen toimenpiteillä ei voida selvityksen mukaan poistaa määrärahan ylitysuhkaa. Lautakunta on esittänyt kaupunginhallitukselle edelleen kaupunginvaltuustolle esitettäväksi määrärahan korottamista. Lautakunnan esityksen mukaan lisämäärärahan tarve on 11.620.000 euroa ja tuloerää voidaan korottaa 1.855.000 euroa.

 

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan nettomenot ylittyvät 4,8 milj. euroa. Lautakunnan toimintamenot ylittyvät 6,9 milj. euroa ja toimintatulot 2,1 milj. euroa. Lautakunta on tehnyt 9.11.2011 § 198 esityksen talousarvion muutoksesta.

 

Lukio- ja ammattiopetuslautakunnan nettomenot ylittyvät ennusteen mukaan 0,2 milj. eurolla. Toimintamenot alittuvat 0,9 milj. euroa. Toimintatulot alittuivat 1,0 milj. euroa. Lautakunnan toimintamenot ja – tulot ovat kaupunginvaltuustoon nähden sitovia. Lautakunta ei ole tehnyt esitystä talousarviomuutokseksi.

 

Kulttuurilautakunnan toimintamenot ylittyvät 1,0 milj. eurolla ja toimintatulot lähes saman verran. Poikkeamat aiheutuvat kaupunginteatterin ja museokeskuksen toiminnasta ja taloudesta. Edellä mainitut taidelaitokset ovat kaupunginvaltuustoon nähden sitovia nettoyksiköitä, joiden tulee tehdä tilinpäätöksen vahvistamisen jälkeen kaupunginvaltuustolle erillinen suunnitelma talousarvion negatiivisesta poikkeaman kattamisesta kolmen vuoden taloussuunnittelujaksolla.

 

Verotulojen arvioidaan ylittyvän yhteensä 32,6 milj. euroa, josta kunnallisveron ennustettu ylitys on 15,0 milj. euroa ja yhteisöveron 16,7 milj. euroa. Valtionosuustulojen ennustetaan ylittyvän 2,5 milj. euroa. Verorahoitus ylittyy ennusteen mukaan yhteensä 35,1 milj. euroa.

 

Ennusteessa satunnaisiin tuloihin ei ole merkitty toteutuvaksi Turun Osakehuoneistot Oy:n osakkeiden myyntiä ja niistä kertyvää myyntivoittoa. Myyntiä edeltävä sijoitetun vapaan pääoman rahaston (SVOP) konvertointi lainaksi ei ehdi toteutua vuoden 2011 puolella ja myynnin toteutuminen siirtyy vuodelle 2012. Satunnaiset tuotot ja – kulut, netto alittuvat ennusteessa noin 11,1 milj. euroa.

 

Talouden vastuualue antaa talousennusteen kaupunginhallitukselle tiedoksi. Peruspalvelulautakunnan sekä varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan tulee ennustettujen määrärahaylitysten pienentämiseksi toteuttaa lautakuntien päättämät sopeuttamis- ja säästötoimenpiteet.

 

Talouden vastuualue katsoo, että esitetyt toimintamenojen ylitykset ovat todennäköisiä. Mikäli talousarvioylitykset toteutuvat ennusteen mukaisesti, tulisi kaupungin hallintosäännön 28 §:n mukaan talousarvion käyttötalousosaan ja investointiosaan tehtävät muutokset esittää kaupunginvaltuustolle siten, että esitys ehtii käsiteltäväksi talousarviovuoden aikana.

Liite 1Vuoden 2011 talousarvion menojen ja tulojen 3. toteutumisennuste

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Kaupunginhallitus edellytti toisen talousennusteen käsittelyn yhteydessä peruspalvelulautakunnalta, varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnalta sekä kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalta suunnitelmaa talousarviopoikkeamien kaventamiseksi. Peruspalvelulautakunnan selvitys on tulossa kaupunginhallituksen käsittelyyn 21.11.2011. Kiinteistölaitoksen selvitys on ollut johtokunnan käsittelyssä. Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan säästösuunnitelma on hyväksytty lautakunnassa 14.9.2011.

Suunnitelmiin sisällytetyt toimenpiteet eivät ole riittäviä suhteessa vuoden 2011 talousarvioon.

Turun Osakehuoneistot Oy:n osakkeiden myyntiin liittyvät tasejärjestelyt siirtävät kaupan toteutumisen tilikaudelle 2012.

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä vuoden 2011 talousarvion menojen ja tulojen 3. toteutumisennusteen tiedokseen.

Kaupunginhallitus päättää esittää peruspalvelulautakunnalle, varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnalle sekä kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle, että ne ryhtyvät jo päätettyjen sopeuttamis- ja säästötoimenpiteiden lisäksi kaikkiin mahdollisiin toimenpiteisiin menojen sopeuttamiseksi vuoden 2011 talousarvion tasolle siten, että toimenpiteet johtavat pysyviin kustannusvaikutuksiin myös talousarviovuodelle 2012.

Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi, että Turun Osakehuoneistot Oy:n osakkeiden myynti toteutuu tilikaudella 2012.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa oli asiaa selostamassa talousjohtaja Jukka Laiho.

Kh § 604

Liite 1Vuoden 2011 talousarvion menojen ja tulojen 3. toteutumisennuste

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä vuoden 2011 talousarvion menojen ja tulojen 3. toteutumisennusteen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 230

Liite 1Vuoden 2011 talousarvion menojen ja tulojen 3. toteutumisennuste

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä vuoden 2011 talousarvion menojen ja tulojen 3. toteutumisennusteen tiedokseen.

Kaupunginvaltuuston päätös

Kaupunginvaltuusto päätti merkitä vuoden 2011 talousarvion menojen ja tulojen 3. toteutumisennusteen tiedoksi.

Jakelu

tiedKeskushallinto, talousasiat
tiedTarkastuslautakunta 2009-2012


Liitteet:

Kh § 535
Liite 1:Talouden seurantaraportti 3/2011

Kh § 604
Liite 1:Talouden seurantaraportti 3/2011

Kv § 230
Liite 1:Talouden seurantaraportti 3/2011