SEUDULLISEN JOUKKOLIIKENNETOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

 

1 §    Toimiala

 

Turun, Kaarinan, Liedon, Naantalin, Raision sekä Ruskon kuntien hyväksymän yhteistoimintasopimuksen mukaisesti näiden kuntien joukkoliikennetoimesta huolehtii Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta.

 

Lautakunnan tehtävänä on toimia yhteisenä seudullisena joukkoliikenteen toimivaltaisena viranomaisena Turun kaupunginvaltuuston ja -hallituksen alaisuudessa.

 

2 §    Kokoonpano

 

Lautakunnassa on 12 kaupunginvaltuustojen toimikaudekseen valitsemaa jäsentä, joista Turun kaupungin valtuusto valitsee seitsemän (7) jäsentä ja kullekin henkilökohtaisen varajäsenen, Kaarinan, Liedon, Naantalin, Raision ja Ruskon valtuustot valitsevat kukin yhden (1) jäsenen ja kullekin henkilökohtaisen varajäsenen.

 

Turun kaupunginvaltuusto valitsee valituista lautakunnan jäsenistä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Puheenjohtaja on valittava Turun kaupunginvaltuuston nimeämistä jäsenistä ja varapuheenjohtaja muiden kuntien nimeämistä jäsenistä.

 

Sopijakuntien määrän muuttuessa, lautakunnan kokoonpano muuttuu siten, että kullakin sopijakunnalla on lautakunnassa yksi (1) jäsen, yksin tai yhdessä toisen kunnan kanssa, kuitenkin niin, että Turun kaupungin valtuusto valitsee lautakunnan jäsenistä vähintään puolet ja lautakunnan koko on aina vähintään 8 jäsentä ja enintään 20 jäsentä.

      

Lautakunta nimeää itselleen sihteerin, mikäli sihteerin tehtävistä ei ole muuta määrätty.

 

3 §    Esittely

 

Asiat esittelee joukkoliikennejohtaja tai hänen sijaisensa.

 

4 §    Läsnäolo- ja puheoikeus

 

Läsnäolo-oikeus ja -velvollisuus sekä puheoikeuslautakunnan kokouksissa määräytyy Turun kaupungin hallintosäännön 10§:n mukaan. Lisäksi puhe- ja läsnäolo-oikeus lautakunnan kokouksissa on muiden sopimuskuntien kunnan- tai kaupunginjohtajalla tai teknisen toimen johtajalla tai vastaavalla viranhaltijalla sen mukaan kuin asianomainen kunta päättää.

 

 

5 §    Päätösvalta

 

Lautakunta päättää toimialallaan muiden sen päätettäväksi yhteistyösopimuksessa määrättyjen asioiden lisäksi:

 

Joukkoliikennelaissa ja palvelusopimusasetuksessa ja sen nojalla annetuissa säännöksissä mainituista toimivaltaisen viranomaisen päätettävistä asioista mukaan lukien henkilöliikennetaksa, josta päätettäessä on noudatettava kaupungin- tai kunnanvaltuustojen hyväksymää nettotavoitetta.

 

 

6 §    Asiakirjojen allekirjoittaminen

 

Lautakunnan päätöksen perusteella tehtävät sopimukset, sitoumukset ja muut asiakirjat allekirjoittaa joukkoliikennejohtaja.

 

7 §    Joukkoliikennetoimisto

 

Lautakunnan toimialalla toimii lautakunnan alainen Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoitusviraston joukkoliikennetoimisto, joka on lautakunnan apuna sille kuuluvien tehtävien hoitamisessa sekä huolehtii lautakunnan toimialaan kuuluvien asioiden valmistelusta ja täytäntöönpanosta.

 

Joukkoliikennetoimistoa johtaa ja valvoo joukkoliikennejohtaja.

 

8 §    Taloushallinnon tehtävien hoito

 

Joukkoliikennelautakunnan taloushallinnon palvelukeskuksena on Turun kaupungin talouspalvelukeskus.

 

9 §    Voimaantulo- ja siirtymäsäännös

 

Tämä johtosääntö tulee voimaan 1.1.2012 alkaen.

 

Turun sisäisen liikenteen osalta lautakunta tulee toimivaltaiseksi lupaviranomaiseksi 1.1.2013.