Ehdotus

Voimassa:     . . 2012 -

Viite:             Kumoaa kaupunginvaltuuston 12.3.2007 § 50 hyväksymän johtosäännön

_________________________________

Nuorisotoimen johtosääntö

 

1 § Toimiala

 

Turun kaupungin nuorisotoimesta huolehtii nuorisolautakunta alaisenaan nuorisoasiainkeskus.

 

Nuorisolautakunnan tehtävänä on nuorisolain (72/2006) mukaisesti toteuttaa kunnan tehtäviin kuuluvia nuorisotyötä ja -politiikkaa ja tarvittaessa lastensuojelulain(417/2007) 3 a §:n mukaista, ehkäisevään lastensuojeluun sisältyvää, tukea ja erityistä tukea sekä järjestää perusopetuslain (628/1998) ja lain perusopetuksen muuttamisesta (1136/2003) tarkoitettua aamu- ja iltapäivätoimintaa.

 

Kunnan nuorisotyöhön ja -politiikkaan kuuluvat nuorten kasvatuksellinen ohjaus, toimintatilat ja harrastusmahdollisuudet, tieto- ja neuvontapalvelut, nuorisoyhdistyksien ja muiden nuorisoryhmien tuki, liikunnallinen, kulttuurinen, kansainvälinen ja monikulttuurinen nuorisotoiminta, nuorten ympäristökasvatus, nuorten työpajapalvelut ja etsivä nuorisotyö.

 

Nuorille järjestetään mahdollisuuksia osallistua paikallista ja alueellista nuorisotyötä ja -politiikkaa koskevien asioiden käsittelyyn. Lisäksi nuoria kuullaan heitä koskevissa asioissa.

 

2 § Lautakunnan kokoonpano

 

Lautakunnassa on kolmetoista (13) kaupunginvaltuuston toimikaudekseen valitsemaa jäsentä ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä.

 

Vähintään yhden jäsenen ja hänen henkilökohtaisen varajäsenensä on oltava ruotsinkielisestä kieliryhmästä.

 

Lautakunta valitsee itsellensä sihteerin, mikäli sihteerin tehtävistä ei ole muuta määrätty.

 

3 § Esittely

 

Lautakunnan esittelijänä toimii nuorisotoimenjohtaja.

 

4 § Toimivalta

 

Sen lisäksi, mitä muutoin on määrätty lautakunnan päätettäväksi, lautakunta

 

1) päättää nuorisotoimen organisaatiosta ja antaa toimintasäännöllä tai erillisillä päätöksillä tarvittavat määräykset vastuualueiden ja yksiköiden tehtävistä ja toimivallasta,

 

2) jakaa vastuualueittain valtuuston myöntämän talousarvion,

 

3) päättää nuorisolautakunnan ja nuorisoasiankeskuksen välillä allekirjoitettavasta palvelutuotantosopimuksesta (PTS), palvelukokonaisuuksien toiminnallisista tavoitteista ja mittareista sekä jakaa resurssit tämän mukaisesti palvelukokonaisuuksille,

 

4) päättää toimialallaan talousarvionsa avustusmäärärahojen myöntämisestä,

 

5) päättää nuorisotoimenjohtajan ja vastuualueiden johtavien viranhaltijoiden hankinta- ja sopimusvaltuudet,

 

6) päättää nuorisotoimen palveluiden hinnoitteluperusteista sekä toimintaan liittyvien maksujen ja maksuista vapauttamisen perusteista,

 

7) päättää nuorisotoimen käyttöön tulevien tilojen hallintaan ottamisesta ja niistä luopumisista,

 

8) päättää nuorisotilojen ja -leirialueiden käytön perusteista,

 

9) päättää aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisestä, järjestämistavasta, järjestämispaikoista, mahdollisista ostopalvelusopimuksista ja avustuksista, lasten aamu- ja iltapäivätoimintaan hakemisen perusteista, toimintaan ottamisen perusteista ja toimintapaikkoihin sijoittamisen perusteista,

 

10) päättää aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävistä maksuista, maksujen huojennuksista ja perimättä jättämisestä,

 

11) ottaa vastuualueiden johtajina toimivat viranhaltijat.

 

5 § Asiakirjojen allekirjoittaminen

 

Nuorisolautakunnan päätösten perusteella tehtävät sopimukset, sitoumukset ja muut asiakirjat allekirjoittaa nuorisotoimenjohtaja tai vastuualueen johtajana toimiva viranhaltija vastuualueensa osalta, jollei lautakunta ole toisin päättänyt.

 

6 § Nuorisoasiainkeskus

 

Nuorisolautakunnan alaisuudessa toimii Turun kaupungin nuorisoasiainkeskus, jonka tehtävänä on huolehtia lautakunnalle määrättyjen tehtävien hoitamisesta sekä lautakunnan toimialaan kuuluvien asioiden valmistelu ja täytäntöönpano.

 

Nuorisoasiainkeskuksen tehtävistä, vastuualueiden tehtäväjaosta ja sisäisestä sopimusohjauksesta määrätään toimintasäännöllä.

 

7 § Nuorisoasiainkeskuksen johto

 

Nuorisoasiankeskusta johtaa, valvoo ja kehittää nuorisolautakunnan alaisena virastopäällikkönä nuorisotoimenjohtaja.

 

Nuorisotoimenjohtajan tehtävänä on toimialallaan sen lisäksi, mitä muualla on määrätty

 

1.valmistella ja esitellä lautakunnalle päätettäväksi palvelutuotantosopimus (PTS), joissa määritellään palvelukokonaisuuksien tuotteet (palvelut), niiden toiminnalliset tavoitteet ja niihin kohdistettavat resurssit ja allekirjoittaa se,

 

2. ohjata nuorisotyötä siten, että tarkoituksenmukainen suunnittelu, seuranta ja yhteistoiminta toteutuvat,

 

3.päättää aamu- ja iltapäivätoimintaan ottamisesta ja lasten toimintapaikkoihin sijoittamisesta.

 

Nuorisotoimenjohtajan kelpoisuusvaatimuksena on yliopistossa tai korkeakoulussa suoritettu korkeakoulututkinto sekä tutkinnon lisäksi kunnallishallinnon ja alan riittävä tuntemus.

 

Nuorisotoimenjohtajan ottaa kaupunginhallitus nuorisolautakunnan annettua asiasta lausuntonsa.

 

Lautakunta määrää nuorisotoimenjohtajan varahenkilön.

 

8 § Muu henkilökunta

 

Lukuun ottamatta nuorisolautakunnan ottamia viranhaltijoita, muut nuorisotoimen viranhaltijat ja työntekijät ottaa nuorisotoimenjohtaja, mikäli päätösoikeutta ei ole edelleen delegoitu toimintasäännöllä. Kun ottajana on nuorisotoimenjohtaja, esittelystä vastaa vastuualueen johtajana toimiva viranhaltija.

 

Muun henkilökunnan tehtävistä määrätään lautakunnan hyväksymässä toimintasäännössä.

 

9 § Voimaantulo

 

Tämä johtosääntö tulee voimaan. . 2012. Tällä johtosäännöllä kumotaan kaupunginvaltuuston 12.3.2007 § 50 hyväksymä johtosääntö.