Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallitus 446 04.10.2011 4
Kaupunginvaltuusto 189 17.10.2011 9
Kaupunginvaltuusto 201 14.11.2011 9

10800-2011 (011, 70)

Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:n perustaminen (Kj)

Tiivistelmä: -

Kh § 446

Kaupunginhallituksen konsernijaosto 26.9.2011 § 64:

 

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

 

Turun kaupunginvaltuusto on päätöksellään 5.10.2009 § 220 hyväksynyt Turun kaupungin omistajapolitiikan vuosille 2009-2013. Omistajapolitiikassa todetaan muun ohella:

 

”Valmistellaan tuottajaliikelaitosten yhtiöittäminen vuoden 2010 aikana siten, että yhtiömuotoinen liiketoiminta voi alkaa viimeistään 2011 loppuun mennessä. Valmistelun yhteydessä selvitetään mahdolliset vero-, työehtosopimus- ja eläkejärjestelmän muutosten vaikutukset konsernin kannalta. Samalla selvitetään seudullinen toimintamalli.

 

Yhtiöittämisen yhteydessä Kunnallistekniikka ja Viherliikelaitos fuusioidaan toimialan uudeksi kokonaisvaltaiseksi tuotantoyhtiöksi.

 

Yhtiöiden liiketoiminnan vakiinnuttua arvioidaan erikseen avataanko yhtiöiden kaupungille tuottamat tukipalvelut kilpailulle, vai tuottavatko yhtiöt palveluita kaupungille in house -yksiköinä.

 

Yhtiöittämisiä valmisteltaessa tulee valmistelusta antaa henkilöstölle riittävät tiedot yhteistoimintamenettelyä koskevien säännösten mukaisesti.”

 

Kaupunginvaltuusto on päätöksellään 24.01.2011 § 17 päättänyt, että Kiinteistöpalvelu-, Talotoimi-, Viher- ja Kunnallistekniikkaliikelaitosten toiminnot yhtiöitetään ja että Turun Talotoimi Oy, Turun Kiinteistöpalvelu Oy ja Turun Kuntatekniikka Oy perustetaan siten, että perustamisasiakirjat tuodaan valtuuston hyväksyttäväksi.

 

Kaupunginhallitus on 31.1.2011 § 41 tehnyt em. kaupunginvaltuuston päätökseen liittyvän täytäntöönpanopäätöksen, jonka mukaisesti kaupunginvaltuuston päätös on lähetetty toimenpiteitä varten apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtaselle.

 

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 22.3.2011 § 18 käsitellyt tuottajaliikelaitosten yhtiöittämistä ja hyväksynyt tuolloin esitetyn valmistelusuunnitelman ohjeellisena noudatettavaksi sekä merkinnyt hallintokuntakohtaiset projektisuunnitelmat tiedokseen.

 

Valmistelun kuvaus

 

Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:n yhtiöittäminen on tarkoitus toteuttaa Kunnallistekniikka- ja Viherliikelaitoksen yhtiöittämissuunnitelman kaltaisesti. Kunnallistekniikka- ja Viherliikelaitoksen yhtiöittämisestä on laadittu ao. liikelaitosten ja PricewaterhouseCoopers Oy:n toimesta yhtiöittämissuunnitelma. Järjestelyn vaiheita ovat mm. nykyisen toimintaympäristön arviointi, välittömien toimenpiteiden suunnitelma, tulevan toimintamallin määrittely sekä tulevan liiketoiminnan kehityssuunnitelma.

 

Kokonaisuuden valmistelusta on vastannut hankekohtainen ohjausryhmä, jonka puheenjohtajana on toiminut apulaiskaupunginjohtaja Virtanen ja jäseninä liikelaitosjohtajat sekä kokouksessa käsiteltävästä asiayhteydestä riippuen talouden, henkilöstön ja lakivastuualueiden edustajat. Hankekohtainen ohjausryhmä on vastannut valmistelusta etenkin asioissa, joiden osalta lopullinen päätösvalta on kaupunginhallituksella ja kaupunginvaltuustolla. Valmisteluun ovat kuluneet mm.  taloudellinen mallinnus, liiketoimintakauppakirjan ehdot, liiketoimintakauppakirjassa käytettävän vastikkeen suuruus, perustettavan yhtiön yhtiöjärjestys, hallituksen ja toimitusjohtajan valintaprosessi sekä perustettavan yhtiön puolesta tehtävät toimenpiteet ennen kuin yhtiön toimivaltaiset elimet on valittu.

 

Yhtiön perustamisasiakirjoissa esitetään yhtiölle sen suunniteltua toiminta-aluetta kuvaavaa nimeä, Turun Seudun Rakennustekniikka Oy

 

Rakennemuutoskokonaisuutta koskeva päätöksenteko on suunniteltu toteutettavaksi jatkossa kaksivaiheisena prosessina, jossa vaiheet ovat seuraavat:

 

1. vaihe: kaupunginvaltuusto päättää Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:n perustamisesta, hyväksyy perustamisasiakirjat, joita ovat yhtiöjärjestys ja perustamissopimus (liitteet 1 ja 2), hyväksyy linjauksen yhtiön rahoituksesta sekä tekee päätöksen vaiheittaisesta etenemisestä. Kaupunginhallitus tekee täytäntöönpanopäätöksen ja nimeää yhtiön väliaikaisen toimeenpanevan hallituksen.

 

2. vaihe: Konsernijaosto käsittelee yhtiön liiketoimintasuunnitelman, palvelusopimuskokonaisuuden ja liiketoimintakauppaan liittyvät asiakirjat sekä antaa omistajan ennakkonäkemyksen yhtiön hallitukselle Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:n ja henkilöstöjärjestöjen välille solmittavasta henkilöstösopimuksesta.  Lisäksi konsernijaosto tekee linjauksen yhtiön käytettäväksi osoitettavista konsernipalveluista. Kaupunginhallitus päättää liiketoimintakaupasta ja hyväksyy omalta osaltaan siihen liittyvät asiakirjat.

 

Ensimmäisessä vaiheessa Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:n valmistelussa on tarkoitus noudattaa seuraavaa aikataulua: konsernijaosto 26.9.2011, kaupunginhallitus 3.10.2011, kaupunginvaltuusto 17.10.2011 ja kaupunginhallitus 24.10.2011

 

Toiseen vaiheeseen edetään yhtiön perustamisen täytäntöönpanon jälkeen, kun jäljempänä yksilöitävän velkakirjan ehdot on määritetty sekä palvelusopimukset hyväksytty asianmukaisella tavalla liikelaitoksissa ja niiden johtokunnissa. Toisessa vaiheessa päätettäväksi tuodaan esitys liiketoimintakaupasta liitteineen, henkilöstösopimus, keskitettyjen konsernipalveluiden linjaus sekä esitys yhtiön tilintarkastajan nimeämisestä.

 

Yhtiön perustamissopimuksen allekirjoittaminen on suunniteltu tapahtuvaksi ajankohtaan 7.11.2011 ja osakepääoman maksu 9.11.2011. Yhtiö on tarkoitus ilmoittaa kaupparekisteriin viikolla 46 ja sen tultua merkityksi kaupparekisteriin pidetään ylimääräinen yhtiökokous. Ylimääräisessä yhtiökokouksessa päätetään suunnatusta osakeannista kaupungille.

 

Osakkeiden merkintähinta 1 M€ maksetaan apporttina ja sijoitetaan kokonaisuudessaan SVOP-rahastoon. Liiketoimintakauppa ajoittuu viikolle 49. Liiketoimintakaupalla luovutettavan apporttiomaisuuden omistusoikeuden on suunniteltu siirtyvän yhtiölle 1.1.2012, minkä jälkeen osakeanti ja osakemerkintä ilmoitetaan kaupparekisteriin.

 

Jäljelle jäävä osa noin 4 M€ kauppahinnasta (n. 3 M€) jää yhtiön velaksi erillistä velkakirjaa vastaan. Esitys lainaehdoista tehdään toisen vaiheen esityksen yhteydessä kaupunginhallitukselle.

 

Päätöksentekotasot

 

Kaupunginvaltuuston tulee päättää yhtiön perustamisesta ja sille perustettaessa maksettavasta osakepääomasta.

 

Hallintosäännön 30 §:n mukaan pysyvien vastaavien aineettomien hyödykkeiden, kiinteän ja irtaimen omaisuuden sekä muiden kuin julkisesti noteerattujen osakkeiden ja osuuksien myynnistä, vuokralle antamisesta ja muusta luovuttamisesta päättää valtuuston päättämien perusteiden mukaisesti kaupunginvaltuusto, kaupunginhallitus ja lautakunta tai liikelaitoksen johtokunta.

 

Hallintosäännön 31 §:n mukaan kaupunginhallitus, lautakunta ja johtokunta päättää muun kuin edellä 30 §:ssä mainitun, sen omaisuus- ja irtaimistorekistereissä olevan omaisuuden luovuttamisesta.

 

Toisen vaiheen yksityiskohtien osalta myös kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää seikoista, jotka kuuluvat sen toimivaltaan. Kaupunginhallituksen johtosäännön 9 §:n mukaan konsernijaosto voi kuitenkin saattaa asian, joka sillä on oikeus ratkaista, kaupunginhallituksen käsiteltäväksi, mikäli asian merkittävyys sitä edellyttää. Konsernijaosto voi siis katsoa merkittävyyden muodostuvan, koska liiketoimintakauppaan liittyvä dokumentaatio muodostaa päätöksentekotasojen kannalta erottamattoman kokonaisuuden.

 

 

Talousjohtaja Jukka Laiho:

 

Liiketoiminnan arvostus 2,5 M€ on tehty varovaisesti arvioitujen kassavirtojen pohjalta käyttäen laskentakorkokantaa (WACC) 7,51. Käytetty laskentakorkokanta vastaa toimialan keskimääräistä riskitasoa. Kassavirtojen arvioinnissa käytetty liikevoitto % on toimialan keskimääräistä liikevoittotasoa alempi.

 

Perustamissopimuksen mukaan yhtiö perustetaan osakeyhtiölain mukaisella vähimmäispääomalla, joka on 2.500 euroa. Apporttiomaisuuden 1,5 M€ sijoittaminen omaksi pääomaksi johtaa noin 22 % omavaraisuusasteeseen. Vakavaraisuus antaa puskuria käynnistysvaiheen mahdolliselle negatiiviselle tuloskehitykselle.

 

Jäljelle jäävä osa kauppahinnasta (2,5 M€) jää yhtiön velaksi erillistä velkakirjaa vastaan. Tasalyhenteisen lainan lisäksi mahdollisia vieraan pääoman instrumentteja ovat osakeyhtiölain mukainen pääomalaina ja/tai ns. voitto-osuuslaina, jossa kiinteän koron sijasta tai lisäksi on sovittu yhtiön voittoon sidotusta korosta.

 

Liiketoimintasuunnitelman vapaa kassavirta vuonna 2018 on arvioitu 0,790 milj. euroksi. Mikäli vapaa kassavirta ei vuoteen 2018 mennessä ole tasolla 0,311 milj. euroa vuodessa, voidaan osa omistuksen arvosta joutua alaskirjaamaan tulosvaikutteisesti.

 

Liite 1                                 Perustamissopimus

 

Liite 2                                 Yhtiöjärjestys

 

 

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Ehdotus

 

Konsernijaosto merkitsee tiedokseen Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:n yhtiöittämissuunnitelman ja päättää hyväksyä omalta osaltaan perustamisasiakirjat sekä esitetyn linjauksen yhtiön rahoituksesta.

 

Lisäksi konsernijaosto esittää Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:n perustamisasiakirjojen ja yhtiön rahoituslinjausten hyväksymistä kaupunginhallitukselle edelleen kaupunginvaltuustolle esitettäväksi.

 

Päätös         

 

Konsernijaosto päätti hyväksyä omalta osaltaan perustamisasiakirjat siten muutettuna, että yhtiön nimi on Turun Seudun Rakennustekniikka Oy ja että jäsenten lukumäärä on 3-7.

 

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta.

Va. johtava kaupunginsihteeri Tuomas Heikkinen:

Edellä olevassa apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtasen nimissä olevan esittelytekstin kohdassa ”Valmistelun kuvaus” on seuraavat kappaleet:

Osakkeiden merkintähinta 1 M€ maksetaan apporttina ja sijoitetaan kokonaisuudessaan SVOP-rahastoon. Liiketoimintakauppa ajoittuu viikolle 49. Liiketoimintakaupalla luovutettavan apporttiomaisuuden omistusoikeuden on suunniteltu siirtyvän yhtiölle 1.1.2012, minkä jälkeen osakeanti ja osakemerkintä ilmoitetaan kaupparekisteriin.

Jäljelle jäävä osa noin 4 M€ kauppahinnasta (n. 3 M€) jää yhtiön velaksi erillistä velkakirjaa vastaan. Esitys lainaehdoista tehdään toisen vaiheen esityksen yhteydessä kaupunginhallitukselle.

Mainittujen kappaleiden tulee kuulua:

Osakkeiden merkintähinta 1,5 M€ maksetaan apporttina ja sijoitetaan kokonaisuudessaan SVOP-rahastoon. Liiketoimintakauppa ajoittuu viikolle 49. Liiketoimintakaupalla luovutettavan apporttiomaisuuden omistusoikeuden on suunniteltu siirtyvän yhtiölle 1.1.2012, minkä jälkeen osakeanti ja osakemerkintä ilmoitetaan kaupparekisteriin.

Jäljelle jäävä osa noin 2,5 M€ kauppahinnasta (n. 4 M€) jää yhtiön velaksi erillistä velkakirjaa vastaan. Esitys lainaehdoista tehdään toisen vaiheen esityksen yhteydessä kaupunginhallitukselle.

Kaupunginvaltuusto päätti 26.9.2011 muuttaa yhtiöjärjestyksen kohtaa 3 § hallitus (hallituksen jäseniä 5-7). Yhtiöjärjestys on muutettu valtuuston päätöksen mukaiseksi.

Liite 1Perustamissopimus

Liite 2Yhtiöjärjestys

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle liitteenä olevien perustamisasiakirjojen ja yhtiön rahoituslinjausten hyväksymistä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 189

Liite 1Perustamissopimus

Liite 2Yhtiöjärjestys

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteenä olevat perustamisasiakirjat ja yhtiön rahoituslinjaukset.

Kaupunginvaltuuston päätös

Asia pantiin pöydälle.

Liite 3Äänestyslistat

Asian käsittely kokouksessa

Valt. Mika Maaskola valt. Ruth Hasanin kannattamana ehdotti, että asia pannaan pöydälle.

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja totesi, että pöydällepanoehdotus vaatii työjärjestyksen edellyttämän 17 valtuutetun kannatuksen asian ollessa ensimmäisen kerran käsittelyssä ja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista, äänestävät "jaa", ja ne valtuutetut, jotka kannattavat valt. Mika Maaskolan pöydällepanoehdotusta, äänestävät "ei". Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa koneäänestyksessä 36 valtuutettua oli asian käsittelyn jatkamisen kannalla, 30 valtuutettua valt. Mika Maaskolan pöydällepanoehdotuksen kannalla, 1 poissa, minkä johdosta puheenjohtaja totesi, että pöydällepanoehdotus sai työjärjestyksen edellyttämän vähintään 17 valtuutetun kannatuksen, joten asia jäi pöydälle seuraavaan kokoukseen.

Kv § 201

Pöydältä 17.10.2011 189

Kaupunginvaltuuston päätös

Kaupunginvaltuusto päätti hyväksyä liitteenä olevat perustamisasiakirjat ja yhtiön rahoituslinjaukset.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päätti oikeuttaa kaupunginhallituksen tekemään asian täytäntöönpanon yhteydessä yhtiöjärjestykseen tarvittavat vähäiset muutokset perustettavien yhtiöiden yhtiöjärjestysten saattamiseksi rakenteiltaan yhdenmukaisiksi.

Liite 4Äänestyslista

Asian käsittely kokouksessa

Valt. Alpo Lähteenmäki valt. Pasi Heikkilän kannattamana ehdotti esityksen hylkäämistä.

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat kaupunginhallituksen ehdotusta, äänestävät "jaa", jos "ei" voittaa, on valt. Alpo Lähteenmäen hylkäysehdotus tullut kaupunginvaltuuston päätökseksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa koneäänestyksessä 55 valtuutettua kannatti kaupunginhallituksen ehdotusta ja 11 valtuutettua kannatti valt. Alpo Lähteenmäen ehdotusta, 1 poissa, joten kaupunginhallituksen ehdotus voitti.

Valt. Minna Arve valt. Maija Perhon kannattamana teki seuraavan muutosehdotuksen:

"Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää oikeuttaa kaupunginhallituksen tekemään asian täytäntöönpanon yhteydessä yhtiöjärjestykseen tarvittavat vähäiset muutokset perustettavien yhtiöiden yhtiöjärjestysten saattamiseksi rakenteiltaan yhdenmukaisiksi".

Muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Liitteet:

Kh § 446
Liite 1:Perustamissopimus
Liite 2:Yhtiöjärjestys

Kv § 189
Liite 3:Äänestyslistat

Kv § 201
Liite 1:Perustamissopimus
Liite 2:Yhtiöjärjestys
Liite 4:Äänestyslista