Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallitus 397 12.09.2011 3
Kaupunginvaltuusto 178 26.09.2011 13

4451-2011 (016)

Toiminnan ja talouden seurantaraportti 1.1. - 31.7.2011 (Kj)

Tiivistelmä:

Toiminnan ja talouden seurantaraportin 1.1. - 31.7.2011 mukaan kaupunginvaltuuston vuodelle 2011 asettamat toiminnalliset tavoitteet tullaan saavuttamaan. Talous- ja henkilöstötavoitteita ei kaikilta osin saavuteta. Ennusteen mukaan tilikaudesta tulisi 0,2 milj. euroa alijäämäinen ja tilikauden aikana pitkäaikaiset lainat vielä kasvavat. Toimintakulujen kasvun hillitseminen loppuvuoden aikana on edellytys sille, että lähtökohdat taloussuunnitelmavuosille saadaan käännettyä positiiviseksi.

Kh § 397

Talousasiat, talousjohtaja Jukka Laiho ja laskentapäällikkö Seija Liinoja 8.9.2011:

 

Kansainvälisen talouden näkymät ovat heikentyneet. Maailmantalouden epävarmuus on vahvistunut loppukesänä. Työ- ja elinkeinoministeriön Varsinais-Suomen Ely-keskuksen mukaan teollisuuden ja rakentamisen kasvu on jäänyt Varsinais-Suomessa koko maan keskimääräisen tason alapuolelle ja talouden kehitysnäkymiä pidetään maltillisina. Hitaampaan kasvuun syynä on ollut meriteollisuuden ja viestintälaitteita valmistavan teollisuuden poikkeuksellinen tilanne. Turun seutukunnan teollisuuden kehitystä varjostaa edelleen meriteollisuuden heikko tilauskanta. Koko maan työttömyysaste oli heinäkuun lopussa 9,9 prosenttia. Turun seutukunnassa työttömyysaste oli vastaavana aikana 11,3 prosenttia. Turun kaupungin työttömyysaste oli heinäkuun lopussa 14,2 prosenttia. Pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut. Pitkäaikaistyöttömien määrä Turussa oli heinäkuussa 188 henkeä suurempi kuin vuosi sitten. Nuorten työttömyys on laskenut vuoden takaisesta 197 henkeä.

 

Vuoden 2011 ensimmäinen toiminnan ja talouden toteutumisraportti on valmistunut. Raporttiin sisältyy katsaus talouden yleisestä kehityksestä sekä kaupungin toiminnan ja talouden kehityksestä. Lisäksi raportissa esitetään ennuste kaupungin tuloksen muodostumisesta ja toiminnan rahoituksesta sekä toimielinkohtainen ennuste kaupunginvaltuuston vahvistamien vuoden 2011 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta. Ennuste on laadittu hallintokunnilta ja keskushallinnolta 22.8.2011 mennessä saatuihin tietoihin perustuen. Verotuloennuste pohjautuu tammi-elokuun toteutuneisiin verotilityksiin ja Kuntaliiton vuoden 2011 kuntakohtaiseen veroennustekehikkoon.

 

Ennusteen mukaan pitkäaikaisen velan määrä kasvaisi vuoden aikana 50 milj. eurolla. Kaupungin pitkäaikaisten lainojen kasvun arvioitiin ensimmäistä ennustetta tehtäessä pysähtyvän. Rahoitustilannetta parantavat tulorahoituksen budjetoitua suurempi kertyminen. Investoinnit toteutuvat lähes budjetoidun mukaisesti ja investointitaso pysyy edelleen korkeana. Omaisuuden myyntitulot tulevat ennusteen mukaan alittumaan. Omaisuuden luovutustulojen alittuessa joudutaan pitkäaikaista lainaa kuitenkin nostamaan. Lainannostosuunnitelmaa voidaan tarkentaa nyt tehdyn ennusteen perusteella ja tehdä erillinen esitys kaupunginhallitukselle. Ennusteessa pitkäaikaisten lainojen lisäykseksi on merkitty 150 milj. euroa. Lainoja lyhennetään tänä vuonna 100,0 milj. eurolla. Velkaantuminen jää kuitenkin talousarvioon merkittyä pienemmäksi. Antolainoja myönnetään vuoden aikana yhteensä 82,0 milj. euroa, joista TVT Asunnot Oy:lle myönnettävä 28,0 milj. euron pääomalaina katetaan investointituloihin sisältyvällä yhtiön pääomapalautuksella. Toinen yksittäinen antolainoihin sisältyvä erä on Turun Teknologiakiinteistöt Oy:lle myönnettävä 38,7 milj. euron antolaina. Lisäksi ennusteeseen sisältyy Turku 2011 säätiölle myönnetty 6,0 milj. euron antolaina ja Logomo-hankkeelle suunniteltu 10,0 milj. euron antolaina. Kun huomioidaan antolainojen kasvu ja kassavarojen muutos tilikauden aikana, jää nettovelkojen kasvuksi noin 30 milj. euroa.

 

Tilikaudesta tulee 0,2 milj. euroa alijäämäinen talouden toteutuessa ennusteen mukaan. Talousarviossa tavoitteeksi asetettiin 1,3 milj. euron ylijäämä. Verotulot ja valtionosuudet ylittyvät yhteensä 37,3 milj. euroa. Negatiiviset talousarviopoikkeamat ovat nettotoimintamenojen ylittyminen 17,7 milj. eurolla ja satunnaisten nettotuottojen alittuminen 18,1 milj. eurolla.

 

Merkittävimmät poikkeamat käyttötalousosan talousarvioon ovat peruspalvelulautakunnalla ja varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnalla. nettomenojen ylittyminen 5,8 milj. eurolla sekä varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan nettomenojen ylittyminen 4,8 milj. eurolla.

 

Peruspalvelulautakunnan toimintakulut ylittyvät 7,5 milj. euroa ja toimintatuotot ylittyvät 1,8 milj. euroa. Peruspalvelulautakunta on 1.9.2011 päättänyt esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että toiminnan turvaamiseksi peruspalvelulautakunnan määrärahaa korotetaan nettomääräisesti 5,8 milj. eurolla.

 

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan toimintakulut ylittyvät 6,6 milj. euroa ja toimintatuotot ylittyvät 1,8 milj. euroa. Nettomenojen ylitys tulee ennusteen mukaan olemaan 4,8 milj. euroa. Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta on 31.8.2011 merkinnyt tiedoksi ennusteen sekä talous- ja toimintaraportin ja edellyttänyt, että sille tuodaan seuraavaan kokoukseen selvitys siitä, mihin taloutta vakauttaviin toimiin on asiassa mahdollisuus ryhtyä.

 

Lukio- ja ammattiopetuslautakunnan toimintamenot ylittyvät 1,0 milj. euroa ja tuotot ylittyvät 1,0 milj. euroa. Toimintatuottojen ylitys kattaa toimintamenojen ylityksen.

 

Ennusteessa satunnaisiin tuloihin ei ole merkitty toteutuvaksi Turun Osakehuoneistot Oy:n osakkeiden myyntiä ja niistä kertyvää myyntivoittoa. Satunnaiset tuotot ja – kulut, netto alittuvat siksi ennusteessa noin 18,0 milj. euroa.

 

Taloustilanteen synkkeneminen ja epävakaus pääomamarkkinoilla ovat epävarmuustekijöitä, joita ei ole otettu ennusteessa huomioon ja jotka toteutuessaan voivat heikentää tilikauden tulosta merkittävästi. Pääomamarkkinoiden kehitys ja mahdolliset vaikutukset rahoitustuottoihin ja mahdollisiin rahoitusomaisuuden arvonalennuksiin tarkentuvat loppuvuoden aikana.

 

Talousasiat antaa toiminnan ja talouden seurantaraportin kaupunginhallitukselle käsiteltäväksi sekä lähetettäväksi edelleen tiedoksi kaupunginvaltuustolle ja tarkastuslautakunnalle.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Talouden näkymät ovat heikentyneet kuluvan vuoden aikana huomattavasti, mikä ilmenee selkeästi myös viimeisimmän ennusteen heikentymisenä edelliseen verrattuna. Näköpiirissä ei ole, että yleinen taloustilanne olisi parantumassa. Vaikka verotulot ovat tänä vuonna toteutuneet hieman ennustettua parempina, tulevina vuosina kaupungin tulopohja tulee heikkenemään ennusteiden mukaan sekä valtionosuuksien että verotulojen osalta. Tähän talouden kehitykseen on varauduttava kaikin mahdollisin toimenpitein.

Talouden kehityssuunta edellyttää toimenpiteitä kaikilta hallintokunnilta menokehityksen hillitsemiseksi jo kuluvan vuoden aikana sekä vuoden 2012 talousarvion osalta. Kaupunginhallitukselle tullaan esittelemään 21.9.2011 kokouksessa tarkemmin menojen ylittymisen ja tulojen toteutumatta jäämisen syyt sekä toimenpiteet menojen hillitsemiseksi.   

Liite 1Toiminnan ja talouden seurantaraportti 1.1. - 31.7.2011 (jaetaan kaupunginhallituksen kokouksessa)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä vuoden 2011 toiminnan ja talouden seurantaraportin tiedokseen ja antaa raportin tiedoksi kaupunginvaltuustolle ja tarkastuslautakunnalle.

Edelleen kaupunginhallitus päättää, että päätösesitys toiminnan ja talouden seurantaraportin edellyttämistä toimenpiteistä valmistellaan kaupunginhallituksen kokoukseen 21.9.2011.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 178

Liite 1Toiminnan ja talouden seurantaraportti 2011

Oheismateriaali 1Esitys Logomon lainoista

Kaupunginhallitus päätti 21.9.2011 esittää kaupunginvaltuustolle, että rahoituslaskelmaosan kohtaa Antolainojen lisäys korotetaan 7 150 000 eurolla, jolla maksetaan loppuosa Logomo Oy:lle myönnetystä pääomalainasta (enintään 7,15 milj. euroa).

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä vuoden 2011 toiminnan ja talouden seurantaraportin tiedokseen.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää, että talousarvion rahoituslaskelmaosan kohtaa Antolainojen lisäys korotetaan 7 150 000 eurolla, jolla maksetaan loppuosa Logomo Oy:lle myönnetystä pääomalainasta (enintään 7,15 milj. euroa).

 

Kaupunginvaltuuston

päätösKaupunginvaltuusto päätti merkitä vuoden 2011 toiminnan ja talouden seurantaraportin tiedokseen.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päätti, että talousarvion rahoituslaskelmaosan kohtaa Antolainojen lisäys korotetaan 7 150 000 eurolla, jolla maksetaan loppuosa Logomo Oy:lle myönnetystä pääomalainasta (enintään 7,15 milj. euroa).

Jakelu

tiedKeskushallinto, talousasiat
tiedKeskushallinto, talouspalvelukeskus


Liitteet:

Kh § 397
Liite 1:Toiminnan ja talouden seurantaraportti 1.1. - 31.7.2011

Kv § 178
Liite 1:Toiminnan ja talouden seurantaraportti 1.1. - 31.7.2011