Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallitus 300 06.06.2011 10
Kaupunginvaltuusto 142 13.06.2011 38

7721-2009 (641)

Turun kaupungin asunto- ja maankäyttöohjelman raportointi ja arviointi ohjelman täytäntöönpanosta (Yj)

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto on 5.10.2009 § 219 hyväksynyt valtuustokauden 2009 - 2012 ohjelmarakenteeseen kuuluvan asunto- ja maankäyttöohjelman. Ohjelman vuosiraportti 2010 esitetään merkittävän tiedoksi.

Kh § 300

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 1.6.2011:

Kaupunginvaltuusto on 9.3.2009 § 78 hyväksynyt valtuustokauden 2009 - 2012 ohjelmarakenteen. Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti Turun kaupungin valtuustoryhmien välisen sopimuksen tavoitteet ja toimenpiteet toimeenpannaan Turku-sopimuksella. Turku-sopimus jakautuu kolmeen strategiseen teemaan:

- vetovoimaisuus ja kilpailukyky

- asukkaiden hyvinvointi

- resurssien tasapainoinen ohjaus

Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan yksi vetovoimaisuus ja kilpailukyky -teeman ohjelmista on asunto- ja maankäyttöohjelma.

Kaupunginvaltuusto on 5.10.2009 § 219 päättänyt, että Turun kaupungin asunto- ja maankäyttöohjelmaan sisältyvän strategisten kaavojen kaavoitusohjelma vuosille 2009-2010 hyväksytään ja että asunto- ja maankäyttöohjelmaan sisältyvät maapolitiikan periaatteet hyväksytään.

Kokonaisuudessaan asunto- ja maankäyttöohjelman toteutuminen on edennyt varsin hyvin tavoitteiden mukaisesti. Tonttien luovutuksessa poikkeuksen muodosti elinkeinotonttien osalta muutama vuodelle 2011 siirtynyt pinta-alaltaan merkittävä tonttikauppa. Asemakaavoitusohjelmien yksittäisiä kaavanimikkeitä on eri perusteilla siirretty toteutuksessa seuraaville vuosille (lähinnä vuodelle 2011) kaupunginvaltuuston päätöksellä ja osa valmiista asemakaavoista odottaa maankäyttösopimusta. Asemakaavoituksen määrälliset ja laadulliset tavoitteet toteutuivat silti kokonaisuutena hyvin.

Kaupunginhallitus on 21.3.2011 § 147 tehnyt maankäytön strategisen ohjausjärjestelmän uudistamista koskevan päätöksen, joka pitää sisällään asunto- ja maankäyttöohjelman rakenteellisen uudistamisen. Päätökseen liittyvä ohjelmarakenteen uudistaminen tarkoittaa uudenlaista ohjelman tavoiteasetantaa, mittarointia ja seurantaa.Uudessa rakenteessa pyritään siihen, että vuosittainen tavoitteiden asettaminen ja ohjelmaraportointi toteutetaan Asunto- ja maankäyttöohjelman kautta.

Mahdolliset muutokset ohjelman sisältöön ja seurantaan tullaan esittämään syksyllä talousarviokäsittelyn yhteydessä. Poikkeuksen tästä tekee kaupunginvaltuuston hyväksymään ohjelmaan sisältynyt linjaus koskien Biolaakson alueen korttelia ”Lauste-86”.

Biolaakson alue on profiloitu Asunto- ja maankäyttöohjelmassa alunperin ensisijaisesti life science- toimijoille. Biolaakso ei ole kuitenkaan kehittynyt toivotulla tavalla huolimatta useita vuosia kestäneistä kehittämistoimenpiteistä. Tällä hetkelläkään ei ole näköpiirissä uuden biotekniikan tilaa vievän tuotantotoiminnan laajentumista kyseiselle alueelle.

Valmiina olevan kunnallistekniikan yhteydessä oleviin tontteihin on kohdentunut poikkeuksellisen paljon kaupan alan kysyntää.  Viime vuoden lopussa kaupunginvaltuusto avasikin talousarviopäätöksen yhteydessä konseptista Biolinjan ja moottoritien välisen alueen. Biolinjan toisella puolella sijaitsevaan Focun kiinteistöön on päätöksen jälkeen sijoittunut uutta vihreää teknologiaa edustava Clever Oy.

Biolaakson alueella on jäljellä ainoastaan yksi alkuperäiseen konseptiin kuuluva kortteli ”Lauste-86”. Biolinjan ja moottoritien välinen alue on käytännössä luovutettu ja sille tulee sijoittumaan kaupan toimintoja. Alueelle kohdistuu edelleen voimakasta kysyntää ja kaupunginvaltuuston olisi luontevaa avata kortteli ”Lauste-86” kilpailutuksen kautta vapaaseen luovutukseen siten, että tontinmyyntitulot voitaisiin budjetoida vuoden 2012 talousarvioon, rakentuminen lähtisi käyntiin sekä alueelle muodostuisi työpaikkoja ja verotuloja generoivaa toimintaa.

Liite 1Asunto- ja maankäyttöohjelman vuosiraportti 2010

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee Asunto- ja maankäyttöohjelman vuosiraportin 2010 tiedoksi ja lähettää raportin kaupunginvaltuustolle.

PäätösKaupunginhallitus merkitsi Asunto- ja maankäyttöohjelman vuosiraportin 2010 tiedoksi ja lähetti raportin kaupunginvaltuustolle.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti esittää muutosta ohjelmaan siten, että Biolaakson kortteli ”Lauste-86” voidaan avata tarjouskilpailun perusteella vapaaseen luovutukseen. 

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Kv § 142

Liite 1Asunto- ja maankäyttöohjelman vuosiraportti 2010

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä Asunto- ja maankäyttöohjelman vuosiraportin 2010 tiedoksi.

Samalla kaupunginvaltuusto päättää, että Biolaakson kortteli ”Lauste-86” voidaan avata tarjouskilpailun perusteella vapaaseen luovutukseen.

Kaupunginvaltuuston

päätösKaupunginhallituksen ehdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKeskushallinto, strategia ja viestintä
tiedVirtanen Jarkko


Liitteet:

Kh § 300
Liite 1:Asunto- ja maankäyttöohjelman vuosiraportti 2010

Kv § 142
Liite 1:Asunto- ja maankäyttöohjelman vuosiraportti 2010