Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 268 | 23.05.2011 | 5 | |
Kaupunginvaltuusto | 102 | 30.05.2011 | 7 |
11388-2009 (011)
Asukkaiden hyvinvointiohjelman raportointi ja arviointi ohjelman täytäntöönpanosta (Pj)
Tiivistelmä:
Kaupunginvaltuusto on 29.11.2010 talousarviokäsittelyn yhteydessä päättänyt, että kaupunginvaltuuston käsittelyyn tuodaan kesään mennessä selvitys Asukkaiden hyvinvointiohjelman tavoitteiden toteutumisesta. Asukkaiden hyvinvointiohjelman tavoitteet jakautuvat ikäkaarimallin mukaisesti Lasten ja nuorten ohjelmaan, Työikäisten ohjelmaan ja Senioriohjelmaan. Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi selvityksen Asukkaiden hyvinvointiohjelman tavoitteiden toteutumisesta ja että kaupunginhallitus päättää lähettää selvityksen kaupunginvaltuustolle.
Kh § 268
Apulaiskaupunginjohtaja
Kaupunginvaltuusto hyväksyi Asukkaiden hyvinvointiohjelman 28.9.2009 § 206 osana Turku-sopimusta. Ohjelmalla toteutetaan mm. ryhmien välisen sopimuksen (RVS:n) tälle valtuustokaudelle asetetut hyvinvointitavoitteet. Ohjelma jakautuu ikäkaaren mukaisesti kolmeen osaan, jotka ovat Lasten ja nuorten ohjelma, Työikäisten ohjelma sekä Senioriohjelma.
Oheismateriaali 1 Asukkaiden hyvinvointiohjelma
Ohjelman tavoitteet ovat seuraavat:
Lasten ja nuorten ohjelma:
-Turku tukee lasten ja nuorten kasvua ja vanhempien kasvatustehtävää ennalta ehkäisevillä toimenpiteillä ja riittävillä peruspalveluilla
-Lasten ja nuorten palvelut mahdollistavat tasaveroiset kasvuedellytykset
Työikäisten ohjelma:
-Työikäisen väestön hyvinvointia edistetään ehkäisevillä palveluilla ja estämällä hyvinvointipuutteiden kasautuminen
-Luodaan rakenteet hyvinvoinnin edistämiseksi ja terveyserojen kaventamiseksi
Senioriohjelma:
-Turkulaiset ikäihmiset ovat aktiivisia ja omatoimisia kansalaisia, jotka yhä useammin asuvat kotona turvallisesti ja esteettömästi
-Palvelurakennemuutos turvaa turkulaisten ikäihmisten tarpeenmukaiset ja laadukkaat palvelut ja niiden saatavuuden asukkaiden ikääntyessä
Lisäksi kaupunginvaltuusto on 10.5.2010 § 85 hyväksynyt Asukkaiden hyvinvointiohjelman kaupunginvaltuustotasoiset seurantamittarit sekä seurattavat toimintaympäristöä kuvaavat mittarit, joita seurataan kuuden suurimman kaupungin osalta
Osa seurattavista mittareista on vanhoja jo pitkään seurattuja mittareita, ja osa uusia ns. ATH-kyselyn perusteella luotuja mittareita, joiden ensimmäiset arvot on saatu vasta viime vuodenvaihteessa. Mittareiden seuranta on vastuutettu eri hallintokunnille ja osa mittareista edellyttää useamman hallintokunnan yhteistyötä.
Oheismateriaali 2 Asukkaiden hyvinvointiohjelman toteutumisen seurantamittarit
Oheismateriaali 3 Asukkaiden hyvinvointiohjelman toimintaympäristömittarit
Ohjelmaa arvioitaessa tulee kiinnittää huomiota ainakin kahteen näkökulmaa. Ensinnäkin miten ohjelman tavoitteet on onnistuttu panemaan täytäntöön organisaatiossa ja toisaalta, miten asetettujen mittareiden arvot on saavutettu eli onko kehitys kulkenut oikeaan suuntaan.
Asukkaiden hyvinvointiohjelmaa laadittaessa mukana oli palvelutoimen hallintokuntien lisäksi opetustoimen edustajat. Täytäntöönpanoa on toteutettu näissä hallintokunnissa. Jatkossa opetustoimen parempi integrointi ko. työhön on tärkeää.
Ohjelman raportointia varten kaupungin eri hallintokunnille lähetettiin lomake, jotta raportointi saataisiin eri ohjelmille yhdenmukaiseksi.
Arvioitaessa ohjelman täytäntöönpanoa saatujen raporttien perusteella voidaan täytäntöönpanosta todeta seuraavaa:
Sosiaali- ja terveystoimi sekä Kulttuuritoimi:
-Ohjelman tavoitteet sisällytetty kiinteäksi osaksi sopimushierarkiaa (SPS; SPTS ja OPTS). Ikäkaaren mukainen tavoiteasetanta keskeinen lähtökohta sopimusten rakenteessa.
Liikunta- ja nuorisotoimi:
-Tavoitteet ja mittarit TA-asiakirjassa vastaavat hyvinvointiohjelman lähtökohtia. Valtuustoon nähden sitovat tavoitteet on yksilöity TA:n käyttösuunnitelmassa.
Kokonaisarvio ohjelman edistymisestä:
-Ohjelman tavoitteiden toimeenpano kytkeytyy kiinteästi sopimusohjausjärjestelmän toteuttamiseen ja hallinnonalojen ”arkityöhön”.
-Ohjelma toteuttaa Ryhmien välistä sopimusta (RVS) sen hyvinvointitavoitteiden osalta.
-Ohjelmatyön myötä on alettu analysoida toimintaympäristön muutoksia, millä on ollut vaikutusta ohjelman käytännön jalkauttamisen kannalta.
-Ohjelman keskeisiä tavoitteita on toteutettu hallinnonalojen yhteisinä kehittämishankkeina ja toimenpiteinä. Keskeisiä yhteisiä toimenpiteitä on saatu toteutettua osana normaalia toimintaa ilman uutta resursointia.
-Palvelutoimen strategista johtamista on terävöitetty ohjelman tavoitteiden edellyttämällä tavalla (mm. Hyvinvointijohtoryhmän työ).
-Ohjelmatyö on ollut uudentyyppinen myönteinen kehittämis- ja oppimisprosessi palvelusektorin sisäisen yhteistyön vahvistamisessa
-Ohjelman edellyttämät toimenpiteet on käynnistetty ja ohjelman tavoitteiden suuntaiset vaikutukset on jo osittain saavutettu
-Hyvinvointivaikutusten huomioon ottamista päätöksenteossa ei ole vielä täysimittaisesti onnistuttu toteuttamaan.
-Hyvinvointiohjelman jatkokehittämisessä ja täytäntöönpanossa on otettava paremmin mukaan palvelutoimen sektorin ulkopuoliset hallintokunnat.
Liite1 Asukkaiden hyvinvointiohjelman vuosiraportti 2010
Liite 2 Asukkaiden hyvinvointiohjelman toteutumisen seurantamittarit 2010
Tarkasteltaessa ohjelmamittareita voidaan todeta, että pääsääntöisesti kehitys on kulkenut asetettuun suuntaan joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Hallintokunnilta on myös tullut muutosehdotuksia erityisesti mittareihin. Näihin ja mahdollisiin muihinkin muutoksiin palataan ensi vuoden talousarvion valmistelun yhteydessä.
Poikkeamien osalta on voidaan todeta seuraavaa:
Sosiaali- ja terveystoimi:
Kasvatus- ja opetustoimi:
Poikkeama |
Toteutuma 2010 |
Palvelujen tuottaminen -ph-paikan saanti 4 -ph-paikan saanti 2 viikon sisällä, jos työ/opiskelu edellyttää |
|
Koulutuksen ulkopuolelle jääneiden 17–24-vuotiaiden osuus ikäluokasta |
Ei tietoa, n. 10–15 |
Liite 1Asukkaiden hyvinvointiohjelman vuosiraportti 2010
Liite 2Asukkaiden hyvinvointiohjelman toteutumisen seurantamittarit 2010
Oheismateriaali 1Asukkaiden hyvinvointiohjelma
Oheismateriaali 2Asukkaiden hyvinvointiohjelman toteutumisen seurantamittarit
Oheismateriaali 3Asukkaiden hyvinvointiohjelman toimintaympäristömittarit
Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä:
Kaupunginvaltuusto on 29.11.2010 talousarviokäsittelyn yhteydessä päättänyt, että kaupunginvaltuuston käsittelyyn tuodaan kesään mennessä selvitys v. 2009 hyväksytyn Asukkaiden hyvinvointiohjelman tavoitteiden toteutumisesta (Kh).
EhdotusKaupunginhallitus merkitsee saadun selvityksen tiedoksi ja päättää lähettää selvityksen Asukkaiden hyvinvointiohjelman tavoitteiden toteutumisesta kaupunginvaltuustolle.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Kv § 102
Kaupunginhallituksen ehdotus
Kaupunginvaltuusto päättää merkitä tiedokseen selvityksen Asukkaiden hyvinvointiohjelman tavoitteiden toteutumisesta.
Kaupunginvaltuuston päätös
Kaupunginhallituksen ehdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tiedKeskushallinto, strategia ja viestintä
tpvKyttä Maija
Liitteet:
Kh § 268
Liite 1:Asukkaiden hyvinvointiohjelman vuosiraportti 2010
Liite 2:Asukkaiden hyvinvointiohjelman toteutumisen seurantamittarit 2010
Kv § 102
Liite 1:Asukkaiden hyvinvointiohjelman vuosiraportti 2010
Liite 2:Asukkaiden hyvinvointiohjelman toteutumisen seurantamittarit 2010