Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallitus 267 23.05.2011 4
Kaupunginvaltuusto 101 30.05.2011 6

6681-2009 (041)

Omistajapolitiikan raportointi ja arviointi ohjelman täytäntöönpanosta (Kj)

Tiivistelmä:

Turku Sopimukseen kuuluvien ohjelmien raportit tuodaan tiedoksi kaupunginvaltuustolle kevään aikana. Ohjelmat raportoidaan yhtenäisellä formaatilla, jossa kuvataan ohjelmien täytäntöönpano, toimintaympäristön muutokset ja mahdolliset muutostarpeet, joista päätetään erikseen talousarvion yhteydessä.

Kh § 267

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 18.5.2011:

 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi omistajapolitiikan 5.10 2009 § 220 osana Turku-sopimusta. Ohjelmalla toteutetaan myös ryhmien välisen sopimuksen (RVS:n) tälle valtuustokaudelle asetettuja tavoitteita. Ohjelmassa on todettu, että sen toteutumista arvioidaan tilinpäätöksen yhteydessä.

 

Ohjelma on formaatiltaan pikemmin toimenpideohjelma kuin strateginen ohjelma. Tämän vuoksi täytäntöönpano ja raportointi perustuvat niihin yksittäisiin toimenpiteisiin, joita ohjelmassa on mainittu. Kaikkien ohjelmien raportointia varten on laadittu lomake, jotta raportointi saataisiin eri ohjelmille yhdenmukaiseksi.

 

Arvioitaessa ohjelman täytäntöönpanoa saatujen raporttien perusteella voidaan täytäntöönpanosta todeta, että omistajapolitiikka on ohjannut selkeästi konsernijaoston valmistelua ja päätöksentekoa. Ohjelma on toteutunut olennaisilta osiltaan; ohjelmaan kirjatut toimenpiteet ovat kaikki joko toteutettu taikka niiden toteutus on käynnissä. Suurimpana poikkeuksena ohjelmaan on tuotantoliikelaitosten nopeutettu yhtiöittämisaikataulu, josta valtuusto päätti 24.1.2011 § 17.

 

Olennaisimmat esille tulleet muutostarpeet omistajapolitiikkaan voidaan kuvata seuraavasti:

- Yleisessä osioissa on päivitystarvetta liikelaitosmuotoisen toiminnan osalta

- Yhtiökohtaiset toimenpiteet on päivitettävä siltä osin kun toimintaympäristöstä on aiheutunut muutoksia (liikelaitokset) taikka toimenpiteet on toteutettu

- Toimitilojen omistajuuteen liittyen tulee arvioida linjaukset eri mallien käyttöönotosta

- Konserniyhtiöiden määrä ja niiden merkitys kaupunkiemolle tulee kasvamaan mm. tuotantoliikelaitosten yhtiöittämisen myötä, minkä vuoksi konsernirakenne tulee arvioida uudelleen

- Uudet strategiset yhtiöt mm. Turun Kiinteistöpalvelut Oy, Turun Talotoimi Oy ja Turun Kuntatekniikka Oy, Turun Logomo Oy ja Turun Teknologiakiinteistöt Oy huomioidaan omistajapolitiikassa.

 

Mahdollisista muutoksista päätetään talousarvion yhteydessä.

 

Oheismateriaali 1              Omistajapolitiikka

 

Liite 1                                 Omistajapolitiikan vuosiraportti 2010

 

Ehdotus       Kaupunginhallitus merkitsee raportin tiedoksi ja päättää lähettää selvityksen omistajapolitiikan tavoitteiden toteutumisesta kaupunginvaltuustolle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 101

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä tiedokseen selvityksen omistajapolitiikan tavoitteiden toteutumisesta.

Kaupunginvaltuuston päätös

Kaupunginhallituksen ehdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKeskushallinto, strategia ja viestintä
tpvKeskushallinto, talousasiat


Liitteet:

Kh § 267
Liite 1:Omistajapolitiikan vuosiraportti 2010

Kv § 101
Liite 1:Omistajapolitiikan vuosiraportti 2010