Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallitus 266 23.05.2011 3
Kaupunginvaltuusto 100 30.05.2011 5

4451-2011 (016)

Vuoden 2011 talousarvion menojen ja tulojen 1. toteutumisennuste (Kj)

Tiivistelmä:

Kaupungin pitkäaikaiset lainat eivät kasva vuonna 2011, mikäli tulorahoitus toteutuu ennusteen mukaan. Investointimenot toteutuvat lähes budjetoidusti ja investointitaso tulee pysymään korkeana. Tulorahoitus toteutuu 35,8 milj. euroa budjetoitua suurempana johtuen verorahoituksen positiivisesta kehityksestä. Lisävelan sijasta käytetään kassavaroja, jotka olivat vuoden vaihtuessa normaalia tasoa suuremmat johtuen varautumisesta suuriin rahoitustapahtumiin. Tilikauden ylijäämäksi ennustetaan 21,1 milj. euroa, mikä on 19,7 milj. euroa budjetoitua parempi.

Kh § 266

Talousasiat, talousjohtaja Jukka Laiho ja laskentapäällikkö Seija Liinoja 18.5.2011:

 

Yleinen taloudellinen tilanne on selvästi kohentunut. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos pitää realistisena syksyllä antamaansa 4 prosentin kasvuennustetta vuodelle 2011. Koko maan työttömyysaste on pudonnut vuoden vaihteen 10,3 prosentista 9,4 prosenttiin. Turun kaupungin työttömyysaste laski kolmen ensimmäisen kuukauden aikana 13,3 prosentista 12,3 prosenttiin. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen mukaan työttömyys laskee jo kaikissa ammattiryhmissä, nyt myös teollisuudessa mukaan lukien metalliteollisuus. Käänne parempaan on selkeä, vaikka meriteollisuuden rakennemuutos hidastaakin elpymistä. Turun seudun työttömien määrä (15 101) oli maaliskuun lopussa 5,5 % alempi kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. Alenemisvauhti on edelleen hitaampaa kuin koko maassa. Nuorten työttömyys on 20 % alemmalla tasolla kuin 2010, mikä antaa lupauksia myös kokonaistyöttömyyden alenemisen vauhdittumisesta kuluvan vuoden aikana.

 

Kaupungin taloudesta on koostettu vuoden 2011 ensimmäinen menojen ja tulojen toteutumisennuste. Raporttiin sisältyy lyhyt katsaus talouden yleisestä kehityksestä, kaupungin talouden kehityksestä sekä ennuste kaupungin tuloksen muodostumisesta ja toiminnan rahoituksesta sekä toimielinkohtainen ennuste kaupunginvaltuuston vahvistamien vuoden 2011 taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta. Ennuste on laadittu hallintokunnilta ja keskushallinnolta 26.4.2011 mennessä saatuihin tietoihin perustuen. Verotuloennuste pohjautuu tammi-huhtikuun toteutuneisiin verotilityksiin ja Kuntaliiton vuoden 2011 kuntakohtaiseen veroennustekehikkoon.

 

Ennusteen mukaan kaupungin velkaantuminen ei kasva vuoden 2011 aikana. Rahoitustilannetta parantavat tulorahoituksen budjetoitua suurempi kertyminen. Rahoitustilannetta budjetoidusta heikentää investointitulojen alittuminen. Investointitaso pysyy edelleen korkeana. Uusia lainoja otetaan 100 milj. euroa ja samalla määrällä lyhennetään vanhoja lainoja. Antolainoja myönnetään vuoden aikana yhteensä 73,4 milj. euroa, joista TVT Asunnot Oy:lle myönnettävä 27,0 milj. euron pääomalaina katetaan investointituloihin sisältyvällä yhtiön pääomapalautuksella. Toinen yksittäinen antolainoihin sisältyvä erä on Turun Teknologiakiinteistöt Oy:lle myönnettävä 38,7 milj. euron antolaina. Rahoitustapahtumat katetaan pääosin kassavaroja vähentämällä siltä osin kuin varsinaisen toiminnan ja investointien rahavirta ei niitä kata. Kassavaranto palautuu siten normaalille tasolle vuoden loppua kohti. Vuoden 2010 tilinpäätöksessä rahavarat kasvoivat 53,3 milj. euroa. Ensimmäinen talousennuste vähentää rahavaroja (ml. lyhytaikaisten saamisten ja velkojen muutos) 41,7 milj. euroa.

 

Toteutumisennusteen mukaan tilikauden ylijäämäksi muodostuu 21,0 milj. euroa ja se on 19,7 milj. euroa talousarviota parempi.

 

Budjetoitua parempaan tulokseen positiivisesti vaikuttaa verotulojen ja valtionosuuksien ylittyminen yhteensä 39,1 milj. eurolla sekä korkokulujen alittuminen 3,0 milj. eurolla. Kevään verotuloennuste sisältää kuitenkin monia epävarmuustekijöitä. Lähiviikkoina selviää tehdäänkö pääomaverotulojen paremman kertymäennusteen johdosta kuntien jako-osuuksiin muutoksia, jotka saattavat pienentää kuntien kunnallisverokertymää. Negatiiviset talousarviopoikkeamat ovat nettotoimintamenojen ylittyminen 6,2 milj. eurolla ja satunnaisten tuottojen alittuminen 3,2 milj. eurolla.

 

Merkittävin poikkeama käyttötalousosan talousarvioon on peruspalvelulautakunnan nettomenojen ylittyminen 4,6 milj. eurolla. Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan nettomenot ylittyvät 2,1 milj. euroa. Lukio- ja ammattiopetuslautakunnan nettomenot ylittyvät huhtikuussa jätetyn ennusteen mukaan 0,7 milj. eurolla. Kaupunginvaltuusto on ennusteen antamisen jälkeen korottanut lukio- ja ammattiopetuslautakunnan menomäärärahaa 1,1 milj. eurolla, mitä ei vielä ennusteessa ole huomioitu.

 

Talousasiat antaa talousennusteen kaupunginhallitukselle käsiteltäväksi sekä lähetettäväksi edelleen tiedoksi kaupunginvaltuustolle ja tarkastuslautakunnalle.

Liite 1Talouden seurantaraportti 1/2011

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä vuoden 2011 talousarvion menojen ja tulojen ensimmäisen toteutumisennusteen tiedokseen ja antaa sen tiedoksi kaupunginvaltuustolle ja tarkastuslautakunnalle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 100

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä vuoden 2011 talousarvion menojen ja tulojen ensimmäisen toteutumisennusteen tiedokseen.

Kaupunginvaltuuston päätös

Kaupunginhallituksen ehdotus hyväksyttiin.

Asian käsittely kokouksessa:

Liite 2Äänestyslista

Valt. Sauli Saarinen teki valt. Pasi Heikkilän kannattamana seuraavan muutosehdotuksen:

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä vuoden 2011 talousarvion menojen ja tulojen ensimmäisen toteutumisennusteen tiedokseen ja päättää, että Turun Osakehuoneistot Oy:n osakkeiden myynnistä luovutaan.

Keskustelun keskeydyttyä puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:

Ne valtuutetut, jotka kannattavat kaupunginhallituksen ehdotusta, äänestävät "jaa". Jos "Ei" voittaa on valt. Sauli Saarisen muutosehdotus tullut hyväksytyksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa koneäänestyksessä 57 valtuutettua kannatti kaupunginhallituksen ehdotusta, 10 valtuutettua kannatti valt. Sauli Saarisen ehdotusta, joten kaupunginhallituksen ehdotus voitti.

Jakelu

tiedKeskushallinto, talousasiat


Liitteet:

Kh § 266
Liite 1:Talouden seurantaraportti 1/2011

Kv § 100
Liite 1:Talouden seurantaraportti 1/2011
Liite 2:Äänestyslista