Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginvaltuusto 92 09.05.2011 7

14645-2010 (740)

Vesihuollon kehittämissuunnitelma vuosille 2011 - 2016 (Yj)

Tiivistelmä:

Vesihuoltolain 5 §:n mukaan kunnan tulee kehittää vesihuoltoa alueellaan yhdyskuntakehitystä vastaavasti sekä osallistua vesihuollon alueelliseen yleissuunnitteluun. Tämän toteuttamiseksi kunnanvaltuuston on määräajoin hyväksyttävä vesihuollon kehittämissuunnitelma ja vahvistettava sen pohjalta vesihuoltolaitosten toiminta-alue. Tässä asiassa on kyseessä vesihuollon kehittämissuunnitelman hyväksyminen.

Kv § 92

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 27.4.2011:

Vesihuoltolain 5 §:n mukaan kunnan tulee kehittää vesihuoltoa alueellaan yhdyskuntakehitystä vastaavasti sekä osallistua vesihuollon alueelliseen yleissuunnitteluun.

Vesihuollon kehittämissuunnitelma on tarkoitettu joustavaksi kunnan vesihuoltosuunnittelun välineeksi, jonka sisältö ja tarkkuus riippuvat kunnan tarpeista. Vesihuoltolaki ei aseta suunnitelmalle yksityiskohtaisia sisällöllisiä vaatimuksia, mutta siinä tulisi osoittaa ainakin ne alueet, jotka aiotaan sisällyttää vesihuoltolaitoksen toiminta-alueisiin. Tällöin suunnitelmasta ilmenee, mitkä kunnan alueet on tarkoitus saattaa vesihuoltolaitoksen vesijohto- ja viemäriverkoston piiriin. Näin suunnitelma palvelee paitsi kunnan ja vesihuoltolaitosten toiminnan suunnittelua, myös kiinteistönomistajia.

Kehittämissuunnitelmaa ei ole tarkoitettu kuntaa sitovaksi oikeusvaikutteiseksi suunnitteluvälineeksi. Se on luonteeltaan tavoitteellinen asiakirja, joka osoittaa, millä tavoin kunnan alueen vesihuolto aiotaan järjestää. Suunnitelmassa esitetyt ratkaisut eivät syrjäytä laissa kunnalle asetettuja vesihuollon järjestämisvelvoitteita, joita tulee arvioida itsenäisesti.

Vesihuoltolaki korostaa kuntien alueellisen yhteistyön tärkeyttä erityisesti yhteisten verkostojen rakentamiseksi, pohjaveden käytön lisäämiseksi sekä vesihuoltolaitosten toimintavarmuuden ja poikkeusolojen vedenhankinnan turvaamiseksi. Kunnan vesihuollon kehittämissuunnittelulla tulee olla kytkentä maankäyttö- ja rakennuslain mukaiseen suunnittelujärjestelmään, jonka mukaista alueiden käytön suunnittelua se hyödyntää ja täydentää.

Vesihuoltosuunnitelmassa tulee kiinnittää erityistä huomiota vesihuollon järjestämiseen alueilla, joita koskevat kunnan ympäristönsuojelulain nojalla antamat ympäristönsuojelumääräykset. Ympäristönsuojelumääräyksillä annetaan paikallisia määräyksiä jätevesien käsittelystä ja johtamisesta.

Turun kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelmaksi on päivitetty vuosille 2011-2016 työryhmän toimesta, johon ovat kuuluneet (varajäsen sulkeissa):

Ympäristötoimenjohtaja Mikko Jokinen (pj.), kaavoitustoimenjohtaja Markku Toivonen (yleiskaavainsinööri Olavi Ahola), liikelaitosjohtaja Jouko Turto (maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen), rakennuttamispäällikkö Kimmo Laula (vastaava rakennuttaja Nina Vartiainen), liikelaitosjohtaja Irina Nordman (suunnittelupäällikkö Petri Elo), rakennustarkastaja Reima Ojala (rakennustarkastusinsinööri Tom Mattsson), kaupungineläinlääkäri Liisa Palmu, johtava vesihuoltoasiantuntija Jyrki Lammila, Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, ympäristönsuojelusuunnittelija Olli-Pekka Mäki (siht.).

Kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi työryhmän esityksen kokouksessaan 10.1.2011 § 16 päättäen lähettää suunnitelman lausunnoille ja asetettavaksi julkisesti nähtäväksi. Lausunnot pyydettiin seuraavilta tahoilta: Kaarinan, Raision ja Länsi-Turunmaan kaupungit, Liedon ja Ruskon kunnat, Turun Seudun Vesi Oy ja Turun Seudun Puhdistamo Oy, Turun kaupungin Vesiliikelaitos, Kakskerta-Satava vesiosuuskunta ja As Oy Riutoja. Lisäksi lausunnot pyydettiin vesiliikelaitoksen ja kiinteistöliikelaitoksen johtokunnilta sekä ympäristö- ja kaavoitus-, rakennus-, peruspalvelu- ja aluepelastuslautakunnilta. Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle varattiin myös tilaisuus antaa suunnitelmasta lausunto. Vesihuoltosuunnitelmasta saatiin kaikkiaan 9 lausuntoa ja 10 muistutusta.

Työryhmä on täydentänyt suunnitelmaehdotusta annettujen lausuntojen ja muistutusten perusteella. Ehdotus vesihuoltosuunnitelmaksi vuosille 2011-2016 on liitteenä 1. Suurimmat muutokset nähtävillä olleeseen ehdotukseen verrattuna kohdistuvat jätevesiviemärin toiminta-aluerajaukseen ja viemäröintialueen laajenemiseen suunnitelmakautena. Lisäksi Kakskerta-Satava vesiosuuskunnan toiminta-aluerajausta on muutettu osuuskunnan esittämästä. Muutoksiin sisältyy myös vesiliikelaitoksen tilastotietojen päivityksiä ja Kaarinan kaupungin esittämät korjaukset kuntien välisiin yhteyksiin.

Vesihuollon kehittämissuunnitelman kaupunginvaltuustossa tapahtuvan käsittelyn jälkeen tulee siinä esitetyt vesihuoltolaitosten toiminta-alueet hyväksyä erikseen vesihuoltolain 8 §:ssä esitetyllä tavalla. Myös toiminta-alueen hyväksymistä koskevan päätöksen tekee kaupunginvaltuusto. Ennen päätöksentekoa asiasta on pyydettävä lausunto valvontaviranomaiselta (ELY -keskus) sekä varattava alueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille tilaisuus tulla kuulluksi. Toiminta-alueiden tulee olla sellaisia, että vesihuoltolaitosten voidaan katsoa kykenevän huolehtimaan vastuulleen osoitetun alueen vesihuollosta teknisesti ja taloudellisesti ja asianmukaisesti.

Liite 1Ehdotus vesihuollon kehittämissuunnitelmaksi vuosille 2011 - 2016

Oheismateriaali 1Tiivistelmä lausunnoista ja muistutuksista

Lausunnot ja muistutukset kokonaisuudessaan on nähtävänä kokouksessa.

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että liitteenä 1 oleva Turun kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelma 2011 – 2016 hyväksytään.

Kaupunginvaltuuston päätös

Kaupunginhallituksen ehdotus hyväksyttiin.

Asian käsittely kokouksessa:

Liite 2Äänestyslista

Valt. Olavi Mäenpää valt. Pasi Heikkilän kannattamana teki seuraavan muutosehdotuksen:

"Esitän, että Turun kaupungin Vesihuollon kehittämissuunnitelma 2011-2016 -asiakirjasta poistetaan kaikki kohdat, joissa mainitaan; Satavan-Kakskerran vesiosuuskunta".

Keskustelun keskeydyttyä puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat kaupunginhallituksen ehdotusta äänestävät "jaa", jos "ei" voittaa on valt. Olavi Mäenpään muutosehdotus tullut hyväksytyksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa koneäänestyksessä 63 valtuutettua kannatti kaupunginhallituksen ehdotusta, 2 valtuutettua kannatti valt. Olavi Mäenpään ehdotusta, 2 poissa, joten kaupunginhallituksen ehdotus voitti.

Jakelu

tiedAs Oy Riutoja
tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedLänsi-Turunmaan kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedSatava-Kakskerran vesiosuuskunta
tiedTurun seudun puhdistamo Oy
tiedTurun Seudun Vesi Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedMuistutuksen tekijät
tiedKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tiedPeruspalvelulautakunta
tiedRakennuslautakunta
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta
tiedVesiliikelaitoksen johtokunta
tiedYmpäristö- ja kaavoituslautakunta


Liitteet:

Kv § 92
Liite 1:Ehdotus vesihuollon kehittämissuunnitelmaksi vuosille 2011-2016
Liite 2:Äänestyslista