Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginvaltuusto 81 18.04.2011 4
Kaupunginvaltuusto 89 09.05.2011 4

9408-2009 (065, 001)

Turun kaupunkiseudun rakennemalli 2035 (Kj)

Tiivistelmä:

Turun kaupunkiseudun työssäkäyntialueelle laaditaan kestävää kehitystä ja alueen vetovoimaisuutta edistävä rakennemalli. Rakennemallityö on jatkoa kunta- ja palvelurakenneuudistuksen (PARAS-hanke) kaupunkiseutusuunnitelmalle ja se ohjaa yleispiirteisesti kuntien maankäyttöä. Turun kaupunkiseudun rakennemallityön toinen väliraportti on valmistunut. Siinä arvioidaan rakennemallivaihtoehtojen vaikutuksia. Rakennemallin valmistelussa käytettävästä vaihtoehdosta päätetään PARAS-ohjausryhmässä kesäkuussa 2011. Rakennemallityö valmistuu vuoden 2011 loppuun mennessä, jolloin kaupunginvaltuusto tekee siitä päätöksen. Valtuusto kuulee nyt vaihtoehtojen ja niiden vaikutusten esittelyn sekä käy lähetekeskustelun, jonka pohjalta kaupunginhallitus muodostaa kaupungin kannan valmisteltavaksi vaihtoehdoksi

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

 

Turun kaupunkiseudun työssäkäyntialueen kuntiin – Aura, Kaarina, Lieto, Länsi-Turunmaa, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo, Tarvasjoki ja Turku – laaditaan kestävää kehitystä ja alueen vetovoimaisuutta edistävää rakennemallia. Se on jatkoa kunta- ja palvelurakenneuudistuksen eli PARAS -hankkeen kaupunkiseutusuunnitelmalle. Rakennemallin on tarkoitus ohjata kuntien maankäyttöä yleispiirteisesti, mutta se ei ohjaa juridisesti kaavoitusta tai rakentamista. Luonteeltaan rakennemalli on siten kuntien yhteinen maankäyttöstrategia. Rakennemallia on jatkossa tarkoitus käyttää maakunta- ja yleiskaavoituksen pohjana.

 

Rakennemallityölle on laadittu osallistumis- ja tiedottamissuunnitelma, jossa on kuvattu rakennemallityön eteneminen, osallistuminen, päätöksenteko ja tavoiteaikataulu. Työn ensimmäinen väliraportti ”Lähtökohdat ja tavoitteet” valmistui syksyllä 2010. Se sisälsi analyysin Turun kaupunkiseudun nykytilasta, rakennemallityölle asetettavista tavoitteista ja liikennejärjestelmätyön tavoitteiston. Kaupunginhallitus antoi ensimmäisestä väliraportista lausuntonsa 8.11.2010 § 592.

 

Lähtötietoihin, tavoitteisiin, työpajatyöskentelyyn sekä valmistelu- ja ohjausryhmien palautteeseen perustuen on Turun kaupunkiseudun rakennemalli 2035 – työstä valmisteltu väliraportti 2, joka sisältää vaihtoehdot ja niiden vaikutusten arvioinnit. Vertailussa on ollut kolme päävaihtoehtoa ja niiden alavaihtoehdot:

 

1.Ydinkaupunkiseutua painottava malli ”Kotilo”, sisältäen kaksi alavaihtoehtoa 1A ”City” ja 1B ”Merikaupunki”,

 

2.Ydinkaupunkialuetta ja kuntakeskuksia painottava monikeskusmalli ”Verkko”, joka sisältää kaksi eri mitoitusvaihtoehtoa. Vaihtoehdossa 2A painotetaan muita taajamia ja vaihtoehdossa 2B ydinkaupunkialuetta,

 

3.Liikennekäytävämalli 3A ”Helmet” perustuu lähijunaliikenteeseen painottaen asemanseutuja ja 3B ”Mustekala” perustuu runkobussilinjastoon ja vahvimpiin seudullisiin sormisuuntiin.

 

Väliraportti 2:sta pyydetään lausunnot ja mielipiteet 17.5.2011 mennessä. Yleisötilaisuus aiheesta järjestetään 13.4.2011. Lausunnot on tarkoitus pyytää rakennemallityöhön osallistuvilta kunnilta, Ympäristöministeriöltä ja Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta sekä Varsinais-Suomen liitolta. Nähtäville tulemisesta kuulutetaan siten kuin kunnallisista kuulutuksista kussakin kunnassa on päätetty. Samassa kuulutuksessa pyydetään sidosryhmiä antamaan asiasta lausuntonsa. Saadun palautteen perusteella valmistellaan perusteltu esitys rakennemallin valinnalle ja PARAS -ohjausryhmä tekee päätöksen valittavasta vaihtoehdosta touko-kesäkuussa 2011 (kokoukset 31.5. ja 14.6.).

 

Kevään aikana rakennemalliasiaa käsitellään seudullisessa työpajassa (Linnasmäki 20.4. klo 9 -13), kaupunginhallituksen ja lautakuntien seminaarissa (Puutarhakadun auditorio 20.4. klo 16 -18) ja kaupunginhallituksen seminaarissa 16. -17.5.) Lisäksi PARAS asiaa käsitellään työryhmien ja seudun muiden kuntien tilaisuuksissa. Rakennemallityöstä löytyy lisätietoja verkkosivustolta osoitteesta http://www.turku.fi/rakennemalli2035.

 

Kaupunginvaltuuston lähetekeskustelun ja saatujen lausuntojen perusteella kaupunginhallitus esittää toukokuussa 2011 Turun kaupungin kannan jatkovalmisteltavaksi vaihtoehdoksi PARAS -hankkeen ohjausryhmälle. Kaupunginvaltuusto hyväksyy lopullisen rakennemallin vuoden 2011 lopulla tai 2012 alussa.

 

Oheismateriaali 1              Turun kaupunkiseudun rakennemalli 2035, Väliraportti 2, Rakennemallivaihtoehdot ja vaikutusten arviointi liitteineen (Luettavissa järjestelmässä, jaetaan Khn kokouksessa ja saatavana keskushallinnosta 6. krs huone 650)

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä Turun kaupunkiseudun rakennemalli 2035 – työn väliraportin tiedokseen ja käy asiasta lähetekeskustelun Turun kaupunginhallituksen jatkovalmistelua varten.

 

Kv § 81

Osastopäällikkö Arto Ruotsalainen Pöyry Finland Oy:stä oli kokouksessa paikalla ja esitteli Turun kaupunkiseudun rakennemallin 2035.

 

Valt. Leena Koikkalainen valt. Jarmo Rosenlöfin kannattamana ehdotti, että asia pannaan pöydälle.

 

Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

 

Päätös         Asia pantiin pöydälle.

Kv § 89

Pöydältä Kv 18.4.2011 § 81

Kaupunginvaltuuston päätös

Kaupunginhallituksen ehdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus


Liitteet:

Kv § 81
Liite 1:Asian esittely ja päätösehdotus