Liite 1 § 41

 

Yleiskaavatoimisto/Hallintotoimisto/Satu Lehto 19.1.2011:

 

Asian aikaisemmat vaiheet

Kaupunginvaltuusto on 21.1.2008 § 8 määrännyt Satava-Kakskerran ja Hirvensalon alueille MRL 38 §:n mukaisen rakennuskiellon ja 128 §:n mukaisen toimenpiderajoituksen vireillä olevan osayleiskaavoituksen vuoksi 8.2.2011 asti.

 

Satava-Kakskerran osayleiskaavan Turun hallinto-oikeus on 30.12.2010 päätöksellä kumonnut. Apulaiskaupunginjohtaja on 17.1.2011 § 1 päättänyt valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Näin ollen rakennuskielto ja toimenpiderajoitus ovat MRL 38.3 §:n mukaisesti Satava-Kakskerran alueella voimassa ilman erillistä päätöstä, kunnes hyväksymispäätös on saanut lainvoiman. 

 

Hirvensalon osayleiskaavan tarkistusta koskeva luonnos on ollut nähtävillä 8.11. - 7.12.2010. Koska kaavoitus on edelleen vireillä, on rakennuskieltoa ja toimenpiderajoitusta Hirvensalon alueella tarpeen jatkaa.

 

Rakennuskiellon oikeusvaikutukset

Kaupunginvaltuuston päätöksellä voimassa olevan rakennuskiellon ulkopuolelle on rajattu hankkeet, joille voidaan myöntää rakennuslupa ilman poikkeamispäätöstä tai suunnittelutarveratkaisua. Tällaisia ovat olemassa olevan asuin- tai lomarakennuksen vähäinen laajentaminen, muutos- ja korjaustyö sekä asuin- tai lomarakennuksen tai maatilan talousrakennukset.

 

Em. hankkeiden rajaaminen rakennuskiellon ulkopuolelle on perusteltua, sillä ei ole tarpeen rajoittaa tai hankaloittaa olemassa olevilla rakennuspaikoilla sijaitsevien rakennusten vähäisiä laajennus- ja korjaustoimenpiteitä, koska niillä ei yleensä ole kaavoitusta haittaavaa vaikutusta. Rakennuskielto ei myöskään koske taannehtivasti niitä hankkeita, joilla on voimassa oleva poikkeamispäätös tai suunnittelutarveratkaisu taikka rakennus- tai toimenpidelupa.

 

Rakennuskielto estää rakennusluvan ja eräissä tapauksissa myös toimenpideluvan myöntämisen ilman erillistä poikkeamispäätöstä. Toimivalta poikkeamisen myöntämiseen on asemakaavapäälliköllä tai ympäristö- ja kaavoituslautakunnalla hankkeesta riippuen. Hakemuksen käsittelyaika on noin 1-2 kuukautta; myönteisestä päätöksestä peritään hakijalta 800 euron maksu ja kielteisestä päätöksestä 400 euron maksu.

 

Toimenpiderajoituksen oikeusvaikutukset

Valtuuston hyväksymä voimassa oleva toimenpiderajoitus koskee vain 200 metrin levyistä ranta-aluetta, jolla maisemaa muuttavat maanrakennustyöt, kuten louhiminen, kaivaminen ja puiden kaataminen sekä muut näihin verrattavat toimenpiteet edellyttävät maisematyölupaa. Ainoastaan vaikutukseltaan vähäiset toimenpiteet jäävät luvanvaraisuuden ulkopuolelle.

 

Toimenpiderajoituksen perusteella myös maa-ainesten ottaminen edellyttää lupaa. Maa-ainesten ottamisella tarkoitetaan kiven, soran, hiekan, saven ja mullan ottamista pois kuljetettavaksi taikka paikalla varastoitavaksi tai jalostettavaksi.

 

Puunkaadon osalta luvan myöntää ympäristö- ja kaavoitusviraston suunnittelupäällikkö ja muut maisematyöluvat myöntää rakennustarkastaja. Hakijalta peritään puunkaatoluvasta 200 euroa (pientalon osalta 50 euroa), maisemaa muuttavasta maanrakennustyöstä 1 200 euroa (maa-, metsä- ja kalatalouden osalta 120 euroa) ja muusta toimenpiteestä 250 euroa. Kielteisestä päätöksestä peritään puolet em. määrästä. Maa-ainesten ottoluvan myöntää ympäristö- ja kaavoituslautakunta.

 

Perustelut

Uusien rakennuspaikkojen muodostaminen sekä maisemaa muuttavat maanrakennustyöt ja puunkaadot varsinkin ranta-alueilla saattavat huomattavasti vaikeuttaa osayleiskaavan laatimista, mistä syystä rakennuskielto ja toimenpiderajoitus viideksi vuodeksi ovat tarpeen.

 

Rakennuskielto ei käytännössä vaikeuta uusien rakennuspaikkojen muodostamista ja rakennuslupien myöntämistä, mutta se antaa kaavoitusviranomaiselle paremmat mahdollisuudet ohjata ja suunnata rakentamista sellaisille alueille, jotka tulevassa kaavoituksessa on tarkoitus osoittaa rakennuspaikoiksi.

 

Rakennuskiellon piiriin kuuluvat alueet on rajattu liitekartalla. Toimenpidekielto koskee ranta-alueita 200 metrin etäisyydellä keskivedenpinnan korkeuden mukaisesta rantaviivasta.

 

Rakennuskielto ja toimenpiderajoitus tulevat voimaan kun päätöksestä on kuulutettu sillä tavalla kuin kunnalliset ilmoitukset kaupungissa julkaistaan. Tämä tarkoittaa kuulutusta kaupungin ilmoitustaululla sekä sanomalehdessä.

 

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on 25.1.2011 päättänyt esittää,

 

että yleiskaavatoimiston 25.9.2007 päivättyyn Hirvensaloa koskevaan liitekarttaan merkityt alueet, lukuun ottamatta asemakaava-alueita, määrätään rakennuskieltoon viiden vuoden ajaksi kuitenkin siten, että rakennuskielto ei koske hankkeita,

·joilla on voimassa oleva poikkeamispäätös tai suunnittelutarveratkaisu taikka

·joille ennen rakennuskiellon määräämistä olisi voitu myöntää rakennuslupa ilman poikkeamispäätöstä tai suunnittelutarveratkaisua; ja

 

että 200 metrin levyiselle rantavyöhykkeelle asetetaan viiden vuoden ajaksi toimenpiderajoitus.

 

Liite 2                                 Rakennuskieltokartta nro 129 (Hirvensalon alue), 25.9.2007

 

Kaupunginhallitus ilmoittaa puoltavansa rakennuskiellon ja toimenpiderajoituksen jatkamista ympäristö- ja kaavoituslautakunnan esittämällä tavalla.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää,

 

että yleiskaavatoimiston 25.9.2007 päivättyyn Hirvensaloa koskevaan liitekarttaan merkityt alueet, lukuun ottamatta asemakaava-alueita, määrätään rakennuskieltoon viiden vuoden ajaksi kuitenkin siten, että rakennuskielto ei koske hankkeita,

·joilla on voimassa oleva poikkeamispäätös tai suunnittelutarveratkaisu taikka

·joille ennen rakennuskiellon määräämistä olisi voitu myöntää rakennuslupa ilman poikkeamispäätöstä tai suunnittelutarveratkaisua; ja

 

että 200 metrin levyiselle rantavyöhykkeelle asetetaan viiden vuoden ajaksi toimenpiderajoitus.