Liite 1 § 40

 

Asemakaavatoimisto/Iina Paasikivi 22.11.2010:

 

Asemakaavatoimisto on laatinut 14.5.2010 päivätyn ja 11.11.2010 muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen otsikossa mainitulle alueelle.

 

Nykytilanne ja aloite

Alue on voimassa olevalla asemakaavalla varattu yliopistokäyttöön (YOY).

 

Alueen omistaa Senaatti-kiinteistöt. Se on tehnyt aloitteen kaavan muuttamisesta 21.4.2009 päivätyllä anomuksella. Alueella on Turun yliopiston mikrobiologian laitos (Mikro) sekä venäläiseksi kansakouluksi rakennettu uusrenessanssirakennus v. 1898, jossa toimii lääketieteellisen tiedekunnan kanslia. Kaavan mukaan Lemminkäisenkatu oli tämän korttelin kohdalla tarkoitus levittää, mutta sellaista kadun leventämistä ei ole toteutettu. Em. vanha rakennus on osittain katumaalla.

 

Korttelissa on nykyisin helikopterikenttä, joka on palvellut toistaiseksi TYKS:n ensiapupoliklinikkaa. Kiinamyllynkadulla on korttelin kohdalla läpiajokielto em. syystä. Ensiapu siirtyy Savitehtaankadun varrelle lähitulevaisuudessa ja helikopterikenttä sairaalan katolle.

 

Kaavoituksen tavoitteet

Kaavan muuttamisen tarkoituksena on tehdä mahdolliseksi tutkimuslaitoksen rakentaminen kortteliin. Suunniteltu laboratorio tulee usean eri tahon käyttöön. Tutkimuslaitoksesta on pidetty arkkitehtikilpailu. Kilpailua varten määriteltiin suunnittelun asemakaavalliset tavoitteet. Asemakaavanmuutos laadittiin suoraan ehdotukseksi kilpailun ratkaisun jälkeen.

 

Arkkitehtikilpailulla on osoitettu, että alueelle voidaan rakentaa paikan erityinen luonne huomioon ottaen uutta merkitystä paikalle luoden. Asemakaavanmuutoksella pyritään varmistamaan, että toteutuksessa pitäydytään voittaneen ehdotuksen keskeisiin tekijöihin. Suunniteltu rakennus on poikkeuksellinen. Sen tulevat käyttäjät odottavat sen olevan kansainvälisesti näkyvä merkkiteos oman alansa piirissä. Tällaisella näkyvyydellä on merkitystä, kun kilpaillaan tieteen alalla huippuosaajista.

 

Asemakaavanmuutoksessa on lisäksi otettava huomioon Turun joukkoliikenneselvityksen hyväksymisen yhteydessä tehtäväksi annettu runkobussilinjan / raitiotielinjan tilavaraus. Joukkoliikenteen runkoverkon linjaus kulkee Kalevantieltä Kupittaansillan kautta Joukahaisenkadun ja Kiinamyllynkadun kautta Hämeenkadulle.

 

Asemakaavanmuutoksen ehdotus

Korttelialueen käyttötarkoitus on Y-1, yleisten rakennusten korttelialue. Alueelle saa rakentaa tutkimus- ja opetuslaitoksia sekä niihin liittyviä liiketiloja. Tontin pinta-alaksi muodostuu 14 024 m2. Se muuttuu jonkin verran, kun Lemminkäisenkadun puolelta liitetään noin 6,5 metrin suikale tonttiin ja Kiinamyllykadun – Joukahaisenkadun puolelta levitetään katua n. 5 metriä.

 

Rakennusoikeus määritellään teholuvulla e = 1,6 (22 439 k-m2). Rakennusoikeuden lisäys asemakaavan muutoksessa on 3969 k-m2. Ehdotuskartalle on tehty joitakin vähäisiä korjauksia lausuntovaiheen jälkeen. Muutokset (11.11.2010) on tarkemmin eritelty kaavaselostuksessa.

 

Rakennusala on rajattu oleellisilta kohdiltaan osoittamaan arkkitehtikilpailulla suunniteltua rakentamista. Ohjeellinen rakennusala osoittaa rakennuksen kolmisiipisen muodon ja sijoittumisen suunnan. Erityinen kaavamääräys koskee julkisivuvalaistuksen sallimista. Rakennuksen on tarkoitus olla lasinen, vuorokauden valon määrän mukaan muuttuen valaistu. Valaisun määrä ei saa olla ympäristössä häiritsevä.

 

Sirkkalankadun ja Lemminkäisenkadun kulmassa oleva, Sirkkalan kasarmialueen historiaan liittyvä entinen kansakoulu, määrätään suojelluksi kulttuurihistoriallisesti arvokkaana rakennuksena.

 

Kiinamyllynkadun – Joukahaisenkadun linja on mitoitettu niin, että sille voidaan rakentaa pikaraitiotie tai runkobussilinjan vaatimat ajokaistat. Lisäksi korttelin kohdalle on suunniteltu puuttuva pyörätien osa. Katualueilla sallitaan yhdyskäytävät ympäröiviin yliopisto- ja sairaalarakennuksiin.

 

Suunnittelutilanne

Turun yleiskaava 2020:ssa alue on käyttötarkoitusmerkinnän PY-aluetta: ”Julkisen palvelun ja hallinnon alue. Alue varataan pääasiassa julkisten palvelujen, hallinnon, asumisen, virkistyksen sekä alueelle tarpeellisen yhdyskuntateknisen huollon ja liikenteen järjestämistä varten.”

 

Kuuleminen

Kaavanmuutoksen vireille tulo ilmoitettiin ennen arkkitehtikilpailua naapurustolle 15.5.2009 päivätyllä kirjeellä ja osallistumis- ja arviointisuunnitelmalla (24.4.2009). Kaavahanke on kaavoitusohjelmassa 2010. Arkkitehtikilpailun tuloksia on esitelty päivälehdissä.

 

Kaavanmuutoksesta ei ole esitetty mielipiteitä tai kannanottoja.

 

Lausunnot

Kaavaehdotuksesta pyydettiin lausuntoa seuraavilta: Kiinteistöliikelaitos, Vesiliikelaitos, Turku Energia/ kaukolämpö ja kaukokylmä, Turku Energia/ Sähköverkot Oy, Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos, TeliaSonera Finland Oyj, Turun museokeskus, Varsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat, Ympäristö- ja kaavoitusviraston rakennusvalvonta-, ympäristönsuojelu-, joukkoliikenne- ja suunnittelutoimistot.

 

Lausuntoja saatiin määräaikaan 30.8.2010 mennessä kuusi. ELY-keskus ilmoitti, ettei sillä ole tarvetta antaa lausuntoa.

 

Vesiliikelaitos ilmoitti, että runkovesijohto kulkee tontilla Sirkkalankadun ja Joukahaisenkadun kulmassa ja se on syytä merkitä asemakaavakartalle rasitealueena.

 

Asemakaavatoimisto on lisännyt kyseisen vesijohdon rasitealueen. Sillä ei ole merkitystä nyt suunnitellun ja kaavassa osoitetun rakentamisen suhteen.

 

Ympäristönsuojelutoimisto ilmoitti, että se ei voi antaa lausuntoa ennen kuin on selvitetty pohjavesialueen rajautuminen. 1.10.2010 ympäristönsuojeluntarkastajan, ELY-keskuksen pohjavesiasiantuntijan ja hakijan kesken sovittiin, että Senaatti-kiinteistöt teettää uuden pohjavesitutkimuksen sen selvittämiseksi, onko rakentamisella vaikutusta Kupittaan pohjavesiesiintymään. Ramboll Finland Oy tutki tontin rakentamisessa huomioitavat pohjaveteen liittyvät seikat (10.11.2010).

 

Ympäristönsuojelutoimiston lausunto 12.11.2010

Ympäristönsuojelutoimiston näkemyksen mukaan riittävät lisäselvitykset rakentamisen mahdollisista vaikutuksista pohjaveteen ja alueen pohjaveden ottoon on tehty. Rakentamisella ei ole selvityksen mukaan vaikutusta Kupittaan pohjavesimuodostumaan.

 

Ympäristönsuojelutoimistolla ei ole asian johdosta muuta lausuttavaa.

 

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on 7.12.2010 esittänyt, että 14.5.2010 päivätty ja 11.11.2010 lausuntojen perusteella muutettu I kaupunginosan korttelin 36 tontille 4 sekä Joukahaisenkadun, Kiinanmyllynkadun, Lemminkäisenkadun ja Sirkkalankadun osille laadittu asemakaavanmuutosehdotus hyväksytään.

 

Lautakunta on samalla päättänyt esittää, että asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako/tonttijaonmuutos: (I kaupunginosa) I-36 tontti 5.

 

Ehdotus on ollut säädetyssä järjestyksessä julkisesti nähtävänä 20.12.2010-18.1.2011 kenenkään tekemättä ehdotusta vastaan muistutusta.

 

Liite 2                                 Selostus

 

Liite 3                                 Kartta

 

Liite 4                                 Tilastolomake

 

Kaupunginhallitus ilmoittaa puoltavansa asemakaavanmuutos-, tonttijako ja tonttijaonmuutosehdotuksen hyväksymistä ympäristö- ja kaavoituslautakunnan esittämässä jäljempänä olevassa kaupunginhallituksen ehdotuksessa tarkemmin yksilöidyssä muodossa.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä asemakaavatoimiston laatiman 14.5.2010 päivätyn ja 11.11.2010 lausuntojen perusteella muutetun I kaupunginosan korttelin 36 tontin 4 sekä Joukahaisenkadun, Kiinanmyllynkadun, Lemminkäisenkadun ja Sirkkalankadun osien asemakaavanmuutosehdotuksen.

 

Samalla kaupunginvaltuusto päättää, että asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako/tonttijaonmuutos: (I kaupunginosa) I-36 tontti 5.