Liite 1 § 22

 

Tilaliikelaitoksen johtokunta 23.11.2010:

 

Tilaliikelaitos / Jouni Anttila 22.11.2010:

 

Tilaliikelaitos on yhdessä opetustoimen kanssa valmistellut Kellonsoittajankadun päiväkoti ja koulu-hankkeen hankesuunnitelmaa.

 

Hankeohjelma pohjautuu Kellonsoittajankadun päiväkoti -hankkeen ja Seikkailupuiston monitoimitalo -hankkeen hankesuunnitelmiin. Keskushallinto palautti Seikkailupuiston monitoimitalo -hankkeen hankesuunnitelman lokakuussa 2010 Tilaliikelaitokselle määräyksellä yhdistää hankesuunnitelma Kellonsoittajankadun päiväkoti -hankkeen hankeohjelmaan.

 

Uudisrakennuksen kustannukset hintatasossa 11/2010 ovat 5.857.000 euroa (alv 0 %), joka sisältyy kaupungin talousarvioesitykseen. Nykyiseen päiväkotiin verrattuna uudisrakennukseen tulee päiväkotitilojen lisäksi koulutilat vuosiluokkien 1-2 yhteensä 46 oppilaalle. Päivähoitopaikkoja tulee 10 ryhmälle eli noin 180 lapselle.

 

Hankkeen tavoitebruttoala on 2 801 brm2 ja tavoitetilavuus 10 879 rm3.

 

Kaupunginhallituksen 25.10.2010 hyväksymään vuoden 2011 investointiohjelmaehdotukseen on varattu määräraha Kellonsoittajankadun päiväkodin ja koulun uudisrakennusta varten. 

 

Hankeohjelman lähtökohtana on päiväkodin nykyisten tilojen purkaminen ja uusien korvaavien tilojen rakentaminen. Nykyistä rakennusta ei ole suojeltu.

 

Kohteesta on valmistunut kuntotutkimus helmikuussa 2008. Kuntotutkimusraportin mukaan kiinteistö on peruskuntoinen ja sen pinnat, kalusteet ja varusteet ovat pääosin alkuperäisiä ja peruskuntoisia. Kokonaisuutena rakennus ja sen varusteet lähestyvät elinkaarensa loppupäätä. Pääosin rakennus on jätetty odottamaan suurempaa peruskorjausta.

 

Uudisrakentaminen on todettu kokonaisuutena peruskorjausta edullisemmaksi vaihtoehdoksi.

 

Kaupunginvaltuuston 15.6.2009 tekemän kouluverkkoa koskevan päätöksen toteuttaminen edellyttää, että uudet tilat ovat valmiina kesällä 2012. Kerttulin koulun toiminta lakkaa kesällä 2012 ja oppilaat on sijoitettava uusiin tiloihin elokuussa 2012.

 

Rakennussuunnittelu on tarkoitus käynnistää heti hankesuunnitelman hyväksymisen ja rahoituksen varmistumisen jälkeen. Rakennustyöt on mahdollista aloittaa loppuvuodesta 2011, mikäli hankesuunnitelma on hyväksytty ja aloituslupa suunnitteluun saatu joulukuussa 2010. Tällöin rakennus voidaan ottaa käyttöön syksyllä 2012.

 

Rakentamiskustannukset rahoitetaan Tilaliikelaitoksen investointiohjelman kautta (uudisinvestoinnit rahoitetaan Tilaliikelaitoksen kaupungilta ottamalla lainalla). Käyttäjähallintokunnat (vuokralaiset) varaavat irtaimistoon ja toiminnan kojeisiin ja laitteisiin omiin talousarvioihinsa tarvittavat määrärahat.

 

Opetustoimen vuokrakustannukset Tilaliikelaitokselle ovat vuositasolla yhteensä 559 860 euroa ja Ruokapalvelukeskus Katerinkin vuokrakustannukset Tilaliikelaitokselle ovat vuositasolla 19 737 euroa.

 

Opetuslautakunta on käsitellyt hankesuunnitelman osaltaan kokouksessaan 17.11.2010 § 215. Lausunto hankesuunnitelmasta on liitteenä.

 

Keskushallinnon talousasioista on saatu lausunto 18.11.2010. Lausunto on liitteenä.

 

Tilakeskus on käsitellyt hankesuunnitelman osaltaan. Lausunto hankesuunnitelmasta on liitteenä.

 

Ruokapalvelukeskus Katerinkin Eeva-Marja Matilaiselta (Ruokapalvelupäällikkö) puhelimitse saadun tiedon mukaan lausuntopyyntöön ei ole kommentoitavaa.

 

Tilakeskus on lausunnossaan puoltanut hankesuunnitelmaa.

 

Opetuslautakunta on lausunnossaan todennut että Tilaliikelaitoksen on jatkosuunnittelussa varmistettava, että piha-alue on riittävä 180 varhaiskasvatuksen lapselle ja 46 perusopetuksen vuosiluokkien 1-2 oppilaalle.

 

Talouden vastuualue puoltaa lausunnossaan Kellonsoittajakadun päiväkodin ja koulun rakentamista sillä ehdolla, että

 

- nykyisen päiväkodin purkamiskustannukset otetaan huomioon kokonaistaloudellisuutta arvioitaessa,

 

- ennen päätöstä uudisrakentamisesta on selvitetty ja varmistettu päivähoidon ja koulun tarpeisiin riittävän piha- ja leikkialueen mahtuminen tontille ja piha-alueen rakentamiskustannus on arvioitu,

 

- uudisrakennus on riittävä myös tulevien ikäluokkien arvioidulle päivähoidon-, esikoulun- ja vuosiluokkien 1-2 opetustilojen tarpeelle,

 

- ennen päätöstä uudisrakentamisesta on varmistunut tarve palvelukeittiölle,

 

- Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta ja Kiinteistöpalveluliikelaitos (Ruokapalvelukeskus Katerinki) ovat varautuneet talousarvionsa ja -suunnitelmansa puitteissa kattamaan uudisrakentamisen myötä aiheutuvat menojen kasvut sisäisissä vuokrissa, ylläpitokustannuksissa ja muissa mahdollisissa kustannuksissa ottaen huomioon vähenevän henkilöstötarpeen.

 

Purkamiskustannuksista todetaan, että hankeohjelman lähtökohtana on ollut päiväkodin nykyisten tilojen purkaminen ja uusien korvaavien tilojen rakentaminen, joten purkukustannukset sisältyvät hankkeen perustamiskustannuksiin.

 

Koska hankkeen tavoitehinta-arvio ylittää 3 milj. euroa, tulee hankesuunnitelma viedä kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

 

Tilaliikelaitoksen liikelaitosjohtaja Martti Kuitunen 22.11.2010:

 

Ehdotus       

 

Tilaliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä osaltaan Kellonsoittajankadun päiväkodin ja koulun hankesuunnitelman ja lähettää sen edelleen kaupunginhallitukseen ja -valtuustoon hyväksyttäväksi.

 

Päätös         

 

Ehdotus hyväksyttiin.

 

Talousarviopäällikkö Heikki Silpola ja ma.controller Mervi Raita 10.12.2010:

 

Talouden vastuualue on antanut 18.11.2010 lausuntonsa 5.11.2010 laadittuun Kellonsoittajakadun päiväkodin ja koulun hankesuunnitelmaan, jonka perusteella uudisrakennuksen kustannusarvio on 5.857.000 euroa.

 

Kuitenkin kaupunginvaltuusto on 29.11.2010 hyväksynyt Kellonsoittajakadun päiväkodin ja koulun uudisrakennuskohteelle sitovana kustannusarviona 6,3 milj. euroa, joka perustui aikaisempaan Kellonsoittajakadun päiväkodin 5 milj. euron peruskorjaukseen ja Seikkailupuiston koulun rakentamiseen 1,3 milj. eurolla.

 

Koska uudisrakentamishankkeen kustannusarvio on 400.000 euroa pienempi kuin aikaisemmat hankkeet yhteensä, tulee kaupungin investointiohjelmassa Kellonsoittajakadun päiväkodin ja koulun sitova kustannusarvio muuttaa hankesuunnitelman mukaiseksi 5.857.000 euroon.

 

Samalla talouden vastuualue toteaa, että asiassa annetuissa lausunnoissa ei ole otettu kantaa sisältyvätkö hankesuunnitelman kustannusarvioon muun muassa piha-alueen leikkivälineiden, aitojen yms. rakentamiskustannukset.

 

Talouden vastuualue esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi, että vuosien 2011 - 2014 talousarvio- ja taloussuunnitelmassa Kellonsoittajakadun päiväkodin ja koulun uudisrakennuksen sitovaksi kustannusarvioksi hyväksytään 5.857.000 euroa.

 

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Ari Korhonen 13.1.2011:

 

Tilaliikelaitoksen johtokunta on 23.11.2010 § 224 päättänyt esittää Kellonsoittajankadun päiväkodin ja koulun uudisrakennuksen hankesuunnitelman hyväksymistä. Suunnitelma pohjautuu Kellonsoittajankadun päiväkoti –hankeen ja Seikkailupuiston monitoimitalo –hankkeen hankesuunnitelmiin ja em. hankkeiden yhdistämiseen.

 

Yhdistämisellä saavutetaan alkuperäiseen esitykseen verrattuna parempi kokonaisuus niin toiminnallisesti kuin taloudellisesti. Myös aamu- ja iltapäivätoimintaa voidaan harjoittaa samoissa tiloissa. Erillisten hankkeiden yhdistäminen on näin ollen erittäin perusteltua.

 

Puollan Kellonsoittajankadun päiväkodin ja koulun uudisrakentamisen hankesuunnitelman hyväksymistä.

 

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 13.1.2011:

 

Puollan Kellonsoittajankadun päiväkodin ja koulun uudisrakentamisen hankesuunnitelman hyväksymistä ja talousarvion muuttamista edellä olevasta talouden vastuualueen lausunnosta ilmenevällä tavalla.

 

Liite 2                                 Hankesuunnitelma 5.11.2010 liitteineen

 

Oheismateriaali 1              Opetuslautakunnan lausunto 17.11.2010 § 215

 

Oheismateriaali 2              Keskushallinto, talousasiat lausunto

 

Oheismateriaali 3              Tilakeskuksen lausunto

 

Kaupunginhallitus ilmoittaa puoltavansa liitteenä 2 olevan hankesuunnitelman hyväksymistä ja vuosien 2011-2014 talousarvion ja -suunnitelman muuttamista talouden vastuualueen 10.12.2010 päivätyssä lausunnossa esitetyllä tavalla.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää,

että liitteenä 2 oleva Kellonsoittajankadun päiväkodin ja koulun uudisrakennuksen hankesuunnitelma hyväksytään ja

että vuosien 2011 - 2014 talousarviossa ja -suunnitelmassa Kellonsoittajakadun päiväkodin ja koulun uudisrakennuksen sitovaksi kustannusarvioksi hyväksytään 5.857.000 euroa.