luonnos RL 2.12.2010

 

LIIKEHUONEISTON VUOKRASOPIMUS

 

VUOKRANANTAJA           Turun kaupunki / Tilaliikelaitos (Y-tunnus:02048198)

Linnankatu 34

20100 TURKU

 

VUOKRALAINEN               Turku Energia Oy (y-tunnus: 0984944-9)

Linnankatu 65, 20100 Turku

 

KOHDE                            Turun kaupungin omistama osoitteessa Polttolaitoksenkatu 15, 20380 Turku sijaitseva polttolaitosrakennus siihen liittyvine piha-alueineen, jotka on osoitettu Kiinteistölaitoksen kartalla. Liite 1.

 

Todettakoon, että piha-alueella sijaitsevat vaakarakennus ja vaakajärjestelmä mukaan lukien vaakasilta eivät kuulu vuokrasopimuksen kohteeseen.

 

Tila vuokrataan jätteenpolttolaitokseksi. Vuokranantaja ei vastaa siitä soveltuuko tila vuokralaisen aikomaan käyttötarkoitukseen.

 

Kohde vuokrataan siinä kunnossa kuin se on.

 

Vuokralaisen on hankittava toimintaan liittyvät laitteet, kalusteet ja muu irtaimisto.

 

Rakennuksen pinta-ala on 2863m2. Tiloja ei ole tarkistusmitattu ja vuokra ei ole pinta-alaperusteinen.

 

VUOKRA-AIKA                 Vuokrasopimus on määräaikainen ajalla 1.1.2011 – 31.12.2017. Tämän jälkeen sopimus jatkuu toistaiseksi voimassaolevana 6 kuukauden molemminpuolisella irtisanomisajalla, ellei jätteenpolttolaitosta koskeva ympäristölupa tai jätteenpolttolaitoksen toiminta lopu tätä ennen. Vuokralaisen tulee ilmoittaa vuokranantajalle ympäristöluvan päättymisestä ja/tai toiminnan lopettamisesta tästä heti tiedon saatuaan.

Jos ympäristölupa päättyy vuokrasopimusta aikaisemmin, päättyy vuokranmaksuvelvoite ja vuokrasopimus kun ympäristölupa polttotoimintaan on lakannut tai polttotoiminta on tosiasiallisesti loppunut. Määräaika määräytyy sen ajankohdan perusteella, joka on myöhäisempi.

 

VUOKRAN MÄÄRÄ           Vuosivuokra on 230.000 euroa (alv 0 %). Vuokraan lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero. Jos ympäristölupa päättyy vuokrasopimusta aikaisemmin, päättyy vuokranmaksuvelvoite kun ympäristölupa polttotoimintaan on lakannut tai polttotoiminta on tosiasiallisesti loppunut. Määräaika määräytyy sen ajankohdan perusteella, joka on myöhäisempi.

 

Vuokra sidotaan Kiinteistönylläpitoindeksiin. Perusindeksi on syyskuu 2010. Vuokraa tarkistetaan kerran vuodessa 1.1. lukien viimeisintä tiedossa olevaa kiinteistönylläpitoindeksin pistelukua vastaavasti kuitenkin siten, että ensimmäinen indeksitarkistus tehdään vuonna 2018. Jos kiinteistönylläpitoindeksi laskee, vuokran määrää ei kuitenkaan lasketa.

 

Vuokranmaksun viivästyessä viivästyskorko on korkolain mukainen.

Vuokra suoritetaan vuokranantajan ilmoittamalle tilille kunkin vuokranmaksukuukauden viidenteen (5) päivään mennessä. Vuokranmaksukausi on yksi (1) kuukausi.

VAKUUS                           Vuokralainen asettaa vuokrasuhteeseen liittyvien velvoitteiden täyttämiseksi vakuuden, joka vastaa euromäärältään xxx vuokraa.

 

KOHTEEN HOITO, YLLÄPITO JA PERUSKORJAUS

 

Vuokralainen on velvollinen hoitamaan vuokrakohdetta huolellisesti ja huolehtimaan siitä, että käyttäjät noudattavat kohteen käyttöön liittyviä ohjeita ja määräyksiä sekä mitä muuten terveyden, siisteyden, järjestyksen ja turvallisuuden säilyttämiseksi on säädetty tai määrätty. Vuokralainen vastaa siitä, että huoneistossa harjoitettava toiminta täyttää säädösten, määräysten ja lupien ehdot.

 

Vuokralainen vastaa hankkimiensa koneiden, kalusteiden ja laitteiden ylläpidosta, huollosta, korjauksista ja uusimisesta.

 

Kohteen ulkoalueiden ja laitteiden, ulkovaipan, hissien, rakenteiden, LVISA -laitteiden, lukitusten, kulunvalvonnan, sisäpintojen ja ATK-verkon hoidosta, kunnossapidosta ja peruskorjauskustannuksista vastaa vuokralainen.

 

Vuokralainen tekee vuokraamiaan tiloja ja omaa toimintaansa koskevat sähkö-, lämmitys-, ATK-, telepalvelu-, siivous-, jätehuolto-, puhtaanapito-, postinjakelu-, turvallisuus- yms. sopimukset ja vakuutukset sekä suojelusuunnitelman ja vastaa itse niiden kustannuksista.

 

Lisäksi vuokralainen on velvollinen huolehtimaan vuokra-alueen välittömän ympäristön siisteydestä ja puhtaanapidosta. Vuokralainen vastaa vuokraamansa kohteen paloturvallisuuden ylläpidosta viranomaisten ja palovakuutusyhtiön edellyttämällä tavalla.

 

Vuokra-alueella kasvavia puita ei saa vahingoittaa eikä kaataa ilman vuokranantajan lupaa.

 

Vuokralainen on velvollinen ilmoittamaan viipymättä vuokranantajalle kiinteistöllä havaitsemistaan vioista ja puutteista.

 

Vuokralaisen on välittömästi ilmoitettava vuokranantajalle, jos maahan tai pohjaveteen on päässyt ainetta, joka saattaa aiheuttaa pilaantumista.

 

VUOKRALAISEN MUUTOSTYÖT

 

Vuokralaisella on oikeus omalla kustannuksellaan suorittaa kohteessa (vuokrattavissa tiloissa) sellaisia korjaus- ja muutostöitä sekä omalla kustannuksellaan rakentaa kohteeseen rakennelmia tai laitteita, jotka palvelevat sen liiketoiminnallisia tarpeita. Toimenpiteistä tulee pyytää vuokranantajan kirjallinen suostumus ennen töiden aloittamista. Muutostöistä ei makseta korvausta vuokralaiselle vuokrasuhteen päättyessä. Mikäli muuta ei ole sovittu, vuokralaisen tekemät lisä- ja muutostyöt jäävät kiinteiltä osiltaan vuokranantajan omaisuudeksi vuokra-ajan päätyttyä eikä vuokralaisella ole oikeutta saada niistä korvausta. Vuokralainen ei saa kiinnittää kohteeseen kilpiä, mainoksia tms. ilman vuokranantajan lupaa.

 

Vuokralainen vastaa tarvittavien viranomaislupien kustannuksista.

 

VUOKRANANTAJAN OIKEUS TEHDÄ KORJAUS- JA MUUTOSTÖITÄ

 

Vuokranantajan on ilmoitettava etukäteen kaikista kohteessa tekemistään korjauksista vähintään kahta viikkoa ennen töihin ryhtymistä. Poikkeuksena ovat kiireellistä korjausta vaativat työt, joihin voidaan ryhtyä välittömästi. Olennaista haittaa huoneiston käytölle aiheuttavista muutoksista ja korjauksista on ilmoitettava kahta kuukautta ennen töihin ryhtymistä.

 

Vuokranantajan edustajat ovat oikeutettuja pitämään alueella katselmuksia ja tarkastuksia kiinteistön kuntoisuuden ja vuokraehtojen täyttämisen toteamiseksi. Vuokralainen on velvollinen sallimaan näille pääsyn alueelle ja sillä oleviin rakennuksiin.

 

VUOKRAOIKEUDEN SIIRTO, EDELLEENVUOKRAUS JA ALIVUOKRAUS

 

Vuokralainen ei saa ilman vuokranantajan kirjallista lupaa siirtää vuokraoikeuttaan tai muulla tavoin luovuttaa tai alivuokrata kohdetta tai sen osaa toiselle. Tämä koskee myös liikkeen luovutusta. Saatuaan luvan edelleen- tai alivuokraukseen vuokralainen vastaa kuitenkin edelleen tämän sopimuksen velvoitteista myös edelleen- tai alivuokraamien tilojensa osalta. Mikäli edelleenvuokraus tai alivuokraus aiheuttaa tilanteen, jossa vuokranantaja ei voi tehdä arvonlisäverovähennyksiä tai joutuu palauttamaan tekemiään arvonlisäverovähennyksiä, vastaa niistä vuokranantajalle tässä sopimuksessa mainittu vuokralainen.

 

VEROT JA JULKISHALLINNON MAKSUT

 

Kiinteistöveron maksusta vastaa vuokralainen.

Jos lainsäädännöllä tai julkishallinnon toimenpitein kohdistetaan uusi vero tai maksu vuokrasuhteeseen, voi vuokranantaja lisätä tästä aiheutuvat kustannukset vuokralaiselta perittävään vuokran määrään, ellei tätä ole pidettävä maksun suuruuden vuoksi kohtuuttomana.

 

YMPÄRISTÖVASTUUT

Vuokralainen sitoutuu toiminnassaan noudattamaan voimassa olevia ympäristönsuojeluun liittyviä säännöksiä ja toimimaan vuokrakohdetta käyttäessään kestävän kehityksen periaatteet ja ympäristön huomioon ottavalla tavalla. Mikäli vuokralaisen toiminnasta aiheutunutta saastumista ilmenee, suoritetaan puhdistus viranomaisten vaatimassa laajuudessa vuokralaisen kustannuksella.

 

VAHINGOT                       Vuokralainen vastaa vuokranantajaan nähden siitä haitasta ja vahingosta, minkä vuokrakohteen käyttäminen saattaa kolmannelle aiheuttaa lukuun ottamatta sitä haittaa ja niitä vahinkoja, jotka kuuluvat kiinteistön vastuuvakuutuksen piiriin.

 

Vuokranantaja vastaa veden, lämpöenergian, ilmastoinnin ja sähkön jakelun rajoituksista, puutteellisuuksista tai epäsäännöllisyyksistä ja niistä aiheutuneista vahingoista vain jos nämä ovat aiheutuneet vuokranantajan tuottamuksesta tai vuokranantajalle kuuluvien tehtävien laiminlyönnistä. Vuokranantaja ei vastaa tulipalosta, ilkivallasta, vuodosta, viemäritukoksesta tai muusta vastaavanlaisesta syystä vuokralaisen toiminnalle, omaisuudelle tai vuokratuissa tiloissa olevalle kolmannen omaisuudelle aiheutuneesta vahingosta, ellei vahinko ole johtunut vuokranantajan tuottamuksesta tai vuokranantajalle kuuluvien tehtävien laiminlyönnistä.

 

Jos vuokrakohdetta tai sen osaa ei voida käyttää edellä mainittujen veden, lämpöenergian tai sähkön toimittamisessa tai viemäriverkostossa olevien tai muiden vastaavien puutteiden takia, vuokralaisella on oikeus saada vapautus vuokran maksusta tai vuokra kohtuullisesti alennetuksi siltä ajalta, jona vuokrakohdetta tai sen osaa ei ole voitu käyttää, jos vika tai puute johtuu vuokranantajan syyksi luettavasta laiminlyönnistä. Edellä mainituista syistä aiheutuvat keskeytykset tai häiriöt vuokrattavien tilojen käytössä eivät kuitenkaan oikeuta vuokralaista irtisanomaan vuokrasopimusta ennenaikaisesti eivätkä ne vapauta vuokralaista osaksikaan vuokran maksuvelvollisuudesta, mikäli keskeytykset ja häiriöt ovat vain lyhytkestoisia ja tilaisiä.

 

TOIMINNAN KESKEYTYMINEN

 

Mikäli toiminnan harjoittaminen kohteessa estyy muusta kuin vuokralaisesta aiheutuvasta syystä, ei vuokralaisella ole keskeytyksen ajalta velvollisuutta vuokran maksamiseen.

 

Keskeytys todetaan yhteisessä katselmuksessa.

 

VAKUUTUKSET               Vuokrattavan kohteen vakuuttamisesta ja siihen liittyvistä kustannuksista vastaa vuokranantaja. Vuokralainen vakuuttaa kohteessa olevan oman tai kolmannen henkilön omistaman omaisuuden ja pitää vakuutukset voimassa vuokrasuhteen voimassaoloajan. Vuokralainen vakuuttaa vuokratussa tilassa harjoittamansa toiminnan.

 

TILAT VUOKRASUHTEEN PÄÄTTYESSÄ

 

Vuokrasuhteen päättyessä pidetään tiloissa yhteinen katselmus. Katselmuksessa mahdollisesti todetut sellaiset puutteellisuudet ja viat, jotka eivät johdu luonnollisesta kulumisesta, on vuokralaisen välittömästi korjattava. Jos vuokralainen on asentanut kohteeseen koneita tai laitteita taikka kiinnittänyt kohteeseen kilpiä tai mainostauluja, vuokralaisen on vuokra-ajan päätyttyä korjattava tästä aiheutuvat jäljet ja vahingot vuokranantajan hyväksymällä tavalla.

 

Vuokrasuhteen päättyessä vuokralaisen on vuokranantajan niin vaatiessa purettava ja siivottava kohteeseen (vuokrattuihin tiloihin ja karttaan merkitylle maa-alueelle) rakentamansa laitteet ja rakennelmat kustannuksellaan.

 

Vuokranantaja on oikeutettu vuokralaisen kustannuksella suorittamaan tämän sopimuskohdan mukaiset puhdistus-, korjaus-, purku- ja siivoustyöt, mikäli vuokralainen laiminlyö tämän velvollisuutensa.

 

SOPIMUKSEN JULKISUUS

 

Vuokranantajalla on oikeus harkintansa mukaan julkistaa vuokralaisen nimi, vuokran suuruus ja vuokran-ajan pituus.

 

ERIMIELISYYKSIEN RATKAISEMINEN

 

Sopimuksesta johtuva riita, jota ei pystytä ratkaisemaan neuvotteluteitse, ratkaistaan ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

 

SOPIMUKSEEN SOVELLETTAVA LAKI

 

Ellei sopimuksessa, näissä ehdoissa tai liitteissä ole muuta sovittu, sopimukseen sovelletaan lakia liikehuoneiston vuokrauksesta (LHVL 482/95) sen säännöksiä ja siitä annettuja muutoksia.

 

Tätä sopimusta on laadittu kaksi (2) samansanaista kappaletta, yksi kummallekin osapuolelle.

 

Turussa xx.maaliskuuta 2011Turun kaupunki,

Tilaliikelaitoksen liikelaitosjohtaja