Liite 1 § 207

 

Asemakaavatoimisto/Laurent Druey 28.9.2010:

 

Asemakaavatoimisto on laatinut 1.7.2010 päivätyn ja 23.9.2010 lausuntojen johdosta muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen. Suunnittelualueen pinta-ala on 1,348 hehtaaria ja asemakaavanmuutosehdotuksen rakennusoikeus on 1575 k-m2.

 

Sijaintikartta on esitetty kaavakartan yhteydessä.

 

Aloitteet

Asemakaavanmuutoksen laatiminen perustuu kiinteistölautakunnan 12.12.2007 myöntämään suunnitteluvaraukseen sekä 24.11.2008 päivättyyn asemakaavanmuutosaloitteeseen. Hakijoina ovat Prestobella Oy ja Skanska Kodit Oy. Muutossuunnitelman tavoitteena on sijoittaa rivitaloja voimassa olevan asemakaavan mukaiselle puisto-, leikki- ja urheilukenttäalueelle.

 

Nykytilanne

Suunnittelualueella on 40 x 25 metrin kokoinen hiekkapelikenttä ja pieni leikkialue. Muu alue on tasaista nurmikkoa. Alueen omistaa Turun kaupunki.

 

Kaavatilanne

Asemakaavassa alue on puistoaluetta, jossa on varaus noin 105 x 65 metrin kokoiselle leikki- ja urheilukentälle.

 

Tavoitteet

Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on luoda edellytykset rivitalojen rakentamiselle siten, että rakennukset soveltuvat luontoon ja rakennettuun ympäristöön, aiheuttaen mahdollisimman vähän häiriötä olemassa olevalle asutukselle.

 

Suunnittelun vaiheet ja vuorovaikutteinen suunnittelu

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on julkaistu 1.9.2009 ja lähetetty osallisille.

 

Mielipiteet kaavaluonnoksesta

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman johdosta on esitetty yhteensä 6 huomautusta. Lähistön asukkaat Mikko Lampikoski, Matti ja Tuula Nurmi, Marjatta ja Tapio Katajamäki sekä Asunto-Oy Itäkoukku esittävät (vain asemakaavaan vaikuttavat kommentit):

 

1) Urheilu- / hiekkapelikenttä ja leikkipaikka tulee säilyttää ja kunnostaa, koska ne ovat lähiympäristön lapsiperheiden ja nuorison aktiivikäytössä.

 

2) Korttelin 45 omakotikiinteistöjen ja kaava-alueen välisen virkistysalueen varteen tulisi sijoittaa autokatos (kirjeen liitteeseen merkitty alue liittymän kohdalle).

 

3) Valon saannin kannalta rakennusten sijoittelua voisi harkita siten, että pääsuunnaksi asunnoille tulisi lounais- ja länsisuunta. Asunto-Oy Itäkoukun kirjeeseen on liitetty kolme vaihtoehtoa osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa esitetylle kaavaluonnokselle.

 

4) Ajoyhteyden voisi järjestää alueen itäpuolella sijaitsevan kevyen liikenteen väylän kautta muuttamalla sen osa pihakaduksi.

 

Lisäksi Turku Energia huomauttaa, että kaavoitusalueella sijaitsee sähkönjakelun keskijännitteinen maakaapeli, ja että maanomistajan on tilattava maakaapelin siirto.

 

Suunnittelutoimisto huomauttaa, että korttelin itäreunaa tulee siirtää 3 metrin päähän nykyisen kevyen liikenteen väylän reunasta, ja että autopaikkoja on varattava vieraspaikkojen lisäksi 1,5 autopaikkaa/asunto.

 

Asemakaavanmuutosehdotus on ollut nähtävillä 2. - 31.8.2010, ja siitä ei ole esitetty muistutuksia.

 

Lausunnot

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta:

 

Lausunnossa todetaan, että kaavamuutoksessa pallokenttä sijaitsisi osittain rivitalokorttelin puolella siten, että asuinrakennuksen seinä olisi kiinni pallokentässä, ja että kentän ja asuinrakennusten väliin tulisi jättää riittävä etäisyys turvallisuuden ja kentältä kantautuvan äänen takia.

 

Vesiliikelaitos:

 

Kaavamuutoksessa tulee huomioida, että alueen itäreunassa kulkee Turun Vesiliikelaitoksen jätevesiviemäri (800 B). Jätevesiviemäri tulee merkitä kaavakarttaan asianmukaisin kaavamerkinnöin.

 

Ympäristönsuojelutoimisto:

 

Kaava-alueen itäosassa Koukkukankareenpuiston läpi avouomassa virtaava valtaoja tulisi huomioida kaavassa. Ympäristönsuojelutoimisto ehdottaa ko. alueella olevan sl-merkinnän muuttamista s-1:ksi tai luo-1:ksi kaavamääräyksineen.

 

Liikuntapalvelukeskuksella ei ole huomautettavaa asemakaavanmuutosehdotuksen johdosta.

 

Asemakaavatoimisto:

 

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan lausunnossa mainittu pallokenttä on tarkoitus siirtää nykyiseltä sijainniltaan kaavassa sille osoitetulle VK-1-alueelle, joten sen etäisyys lähimpään asuntorakennukseen tulee olemaan vähintään 10 metriä. Kiinteistöliikelaitoksen lausunto ei anna aihetta kaavan muuttamiselle.

 

Vesiliikelaitoksen lausunnossa mainittu jätevesiviemäri sijaitsee asemakaavanmuutoksen mukaisella lähivirkistysalueella (VL). Virkistysalueille ei merkitä putkivarauksia. Vesiliikelaitoksen lausunto ei anna aihetta kaavan muuttamiselle.

 

Ympäristönsuojelutoimiston lausunnossa esitetty suojelumerkinnän muutos on otettu huomioon seuraavasti: Koukkukankareenpuistossa oleva määräys sl-1 on muutettu. Uusi määräys on: s-1 Luonnonoloiltaan arvokas alueen osa, jolla sijaitsevan ojauoman ja uomaa reunustavan lähivirkistysalueen kasvillisuuden ominaispiirteitä ei saa turmella luontaista ojauomaa kaivamalla tai kasvillisuutta raivaamalla.

 

Asemakaavanmuutosehdotus

Muutosalueen pinta-ala on 1,3481 ha.

 

Alue varataan rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten rakentamiseen kahteen osa-alueeseen jaettuna. Yhteensä alueelle voidaan rakentaa noin 12 asuntoa, tonttitehokkuuden ollessa e = 0,25. Sen mukaan yhteenlaskettu sallittu rakennusoikeus on 1575 k-m2. Tontille ajetaan Koukkukankareenkujan kautta. Sallittu kerrosluku on pohjoispuoleisen rakennusalan osalta I, ja etelänpuoleisella rakennusalalla II. Rakennusalueiden sahalaitaisella rajalla ja asemakaavamääräyksellä varmistetaan, että rakennukset noudattavat naapuritonttien asuinrakennusten muotoilua ja kattojen värisävyä. Alueen pohjoisreunaan on merkitty rakennusala, jolle saa sijoittaa talousrakennuksen, joka voi myös toimia väestönsuojana, sekä autojen säilytyspaikkoja.

 

Lisäksi asemakaavamääräyksen AR-1 mukaan kattomuodon tulee olla joko pulpettikatto kaltevuudella 1:5 tai harjakatto kaltevuudella 1:3-1:2. Kaikissa rakennuksissa on käytettävä samaa kattomateriaalia, väriltään harmaata konesaumattua peltiä tai kattotiiltä. Autopaikkoja on varattava 1,5 kpl asuntoa kohti ja 1 vieraspaikka 7 asuntoa kohti. Asuntojen omat autopaikat on sijoitettava katoksiin tai autotalleihin. Korttelialueella on varattava leikkiin ja asukkaiden muuhun oleskeluun sopivaa aluetta vähintään 10 % asuinhuoneistojen yhteenlasketusta kerrosalasta.

 

Asemakaavassa on osoitettu leikkipuistoalue (VK) nykyisen leikkipaikan ja osittain nykyisen pallokentän alueelle, jonka pinta-ala on 2970 m2. Muutosalueen pohjoisreunalle, Koukkukankareentien varrella olevien omakotitonttien ja muutosalueen välille on osoitettu noin 6 metriä leveä lähivirkistysalueen vyöhyke (VL). Lähivirkistysalueen pinta-ala on yhteensä 3545 m2. Koukkukankareenkujan katualueeseen on lisätty 664 m2.

 

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on 12.10.2010 esittänyt, että 1.7.2010 päivätty ja 23.9.2010 lausuntojen perusteella muutettu Ruohonpään kaupunginosan Koukkukankareenpuiston osalle laadittu asemakaavanmuutosehdotus hyväksytään.

 

Lautakunta on samalla päättänyt esittää, että asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako: (Ruohonpää) 75-69 tontti 1.

 

Kuten edellä olevasta esittelytekstistä ilmenee, kaavaehdotus on ollut nähtävillä samanaikaisesti kun siitä on pyydetty lausunnot. Muistutuksia kaavaehdotuksesta ei ole jätetty.

 

Liite 2                                 Selostus

 

Liite 3                                 Kartta

 

Liite 4                                 Tilastolomake

 

Kaupunginhallitus ilmoittaa puoltavansa asemakaavanmuutos- ja tonttijakoehdotuksen hyväksymistä ympäristö- ja kaavoituslautakunnan esittämässä jäljempänä olevassa kaupunginhallituksen ehdotuksessa tarkemmin yksilöidyssä muodossa.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä asemakaavatoimiston laatiman 1.7.2010 päivätyn ja 23.9.2010 lausuntojen perusteella muutetun Ruohonpään kaupunginosan Koukkukankareenpuiston osan asemakaavanmuutosehdotuksen.

 

Samalla kaupunginvaltuusto päättää, että asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako: (Ruohonpää) 75-69 tontti 1.