Palkkio- ja matkustussääntö

 

1 § Soveltamisala

 

Luottamushenkilöille suoritetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta, korvausta ansionmenetyksestä ja kustannuksista, joita luottamustoimen vuoksi aiheutuu sijaisen palkkaamisesta, lastenhoidon järjestämisestä tai muusta vastaavasta syystä sekä matkakustannusten korvausta ja päivärahaa tämän säännön mukaisesti.

 

2 § Vuosipalkkiot

 

Jäljempänä mainituille luottamushenkilöille suoritetaan kokouspalkkion lisäksi seuraavat vuosipalkkiot, jotka sisältävät korvauksen heidän kokousten ulkopuolella suorittamistaan valmisteluun, täytäntöönpanoon yms. kuuluvista tehtävistä:

 

- kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

7.000 €

- kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja

2.500 €

- kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja

3.500 €

- kaupunginhallituksen jaoston puheenjohtaja

3.500 €

- kaupunginhallituksen jäsen

2.000 €

- kaupunginhallituksen jaoston jäsen

500 €

- keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja vaalien osalta

550 €

-lautakunnan ja johtokunnan puheenjohtaja lukuun ottamatta koulujen johtokuntia

 

 

- 1. luokassa

4.500 €

 

- 2. luokassa

3.500 €

 

- 3. luokassa

2.500 €

 

- 4. luokassa

2.000 €

- lautakunnan jaostojen puheenjohtajat

1.200 €

 

Mikäli saman kalenterivuoden aikana sellaista luottamustehtävää, josta tämän pykälän nojalla maksetaan vuosipalkkiota, hoitaa kaksi tai useampi luottamushenkilö, kullakin heistä on oikeus saada luottamustoimen hoitoaikaansa vastaava suhteellinen osuus vuosipalkkiosta.

 

Milloin tässä pykälässä mainittu luottamushenkilö on tilapäisesti estynyt hoitamasta tehtäväänsä, hänen oikeutensa vuosipalkkioon keskeytyy, kun este on jatkunut yhtäjaksoisesti kuukauden. Mikäli este tämänkin jälkeen jatkuu, hänen tehtäväänsä hoitavalla varapuheenjohtajalla tai varajäsenellä on oikeus saada estyneen luottamushenkilön vuosipalkkiosta tehtävän hoitoaikaa vastaava suhteellinen osuus estyneen luottamushenkilön tehtävästä määrätystä vuosipalkkiosta.

 

3 § Kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi valitun luottamushenkilön palkkiot

 

Kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi valitulle luottamushenkilölle (jäljempänä tässä säännössä kaupunginhallituksen puheenjohtaja) maksetaan hänelle kaupunginhallituksen johtosäännössä ja hallintosäännössä määriteltyjen tehtävien hoitamisesta 60.000 euron suuruinen vuosipalkkio, josta kuukausittain maksetaan 1/12 osa (5.000 euroa). Vuosipalkkio sisältää korvauksen 9 §:ssä mainituista ansionmenetyksistä ilman erillistä selvitystä.

 

Mikäli saman kalenterivuoden aikana kaupunginhallituksen puheenjohtajan luottamustointa hoitaa kaksi tai useampi luottamushenkilö, kullakin heistä on oikeus saada luottamustoimen hoitoaikaansa vastaava suhteellinen osuus vuosipalkkiosta.

 

                                          

4 § Kokouspalkkiot

 

Hallintoelimet jaetaan kokouspalkkion suuruuden määrittämistä varten neljään eri palkkioluokkaan seuraavasti:

 

- I kaupunginvaltuusto

 

- II kaupunginhallitus ja sen jaostot sekä tarkastuslautakunta

 

- III lauta- ja johtokunnat osastoineen ja jaostoineen

 

- IV kaikki muut hallintoelimet.

 

Kokouspalkkioita maksetaan hallintoelimen jäsenelle ensimmäisessä palkkioluokassa 150 euroa kokoukselta, toisessa palkkioluokassa 120 euroa kokoukselta ja kolmannessa palkkioluokassa 100 euroa kokoukselta sekä neljännessä palkkioluokassa 75 euroa kokoukselta.

 

Hallintoelimellä tarkoitetaan tässä säännössä myös toimikuntaa tai kaupunginhallituksen asettamaa työryhmää. Muita työryhmiä ei katsota tämän säännön tarkoittamaksi hallintoelimeksi.

 

Hallintoelimen puheenjohtajana toimivalle suoritetaan ao. hallintoelimen jäsenen kokouspalkkio kaksinkertaisena. Korotettu palkkio voidaan suorittaa vain yhdelle henkilölle kokousta kohti.

 

Sihteerinä toimivalle luottamushenkilölle, jolle ei makseta vuosipalkkiota tai muuta erityistä korvausta sihteerin tehtävien hoitamisesta, suoritetaan ao. hallintoelimen jäsenen kokouspalkkio 50 %:lla korotettuna.

 

Valtuuston puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle maksetaan osallistumisesta kaupunginhallituksen ja sen jaoston kokouksiin sama palkkio kuin kaupunginhallituksen ja sen jaoston jäsenelle.

 

Kaupunginvaltuustoon kuulumattomalle kaupunginhallituksen jäsenelle suoritetaan hänen osallistuessaan kaupunginvaltuuston kokoukseen palkkio samojen perusteiden mukaisesti kuin valtuutetulle.

 

Luottamushenkilölle, joka osallistuu toisen toimielimen kokoukseen, kuten kaupunginhallituksen edustajalle lauta- tai johtokunnassa tai niiden jaostossa tai kutsuttuna asiantuntijana tai muutoin, suoritetaan kokousta pitävän toimielimen jäsenelle määrätty palkkio.

 

Jos kokous kestää yli kolme tuntia, korotetaan tämän pykälän mukaista jäsenen ja muun kokouksessa läsnä olevan peruspalkkiota 50 %:lla jokaiselta alkavalta tunnilta, jonka luottamushenkilö yli kolmen tunnin on kokouksessa saapuvilla. Tällä perusteella palkkio voi kuitenkin nousta enintään kaksinkertaiseksi.

 

Jos luottamushenkilö toimii kokouksessa puheenjohtajana yli kolme tuntia, puheenjohtajalle maksettavaa palkkion korotusosaa korotetaan lisäksi 50 %:lla jokaiselta alkavalta tunnilta, jonka luottamushenkilö toimii kokouksen puheenjohtajana yli kolmen tunnin. Tällä perusteella palkkion korotusosa voi kuitenkin nousta enintään kaksinkertaiseksi.

 

5 § Samana päivänä pidetyt kokoukset

 

Mikäli sama toimielin joko kokonaisuudessaan tai osastona taikka jaostona kokoontuu yhtenä päivänä useammin kuin kerran, maksetaan kokouksista ainoastaan yksi palkkio, ellei edellisen kokouksen päättymisestä ole kulunut vähintään kahta tuntia ennen seuraavan kokouksen alkamista.

 

Milloin uuden kokouksen alkaessa edellisen kokouksen päättymisestä ei ole kulunut vähintään kahta tuntia, mutta kokoukset yhteensä kestävät yli kolme tuntia, katsotaan kokoukset kokouspalkkion määrää laskettaessa yhdeksi kokoukseksi ja kokouspalkkiota korotetaan 4 §:ssä mainituin tavoin.

 

Mikäli toimielimen ja sen jaoston kokous kestää yhteensä yli kolme tuntia, korotetaan palkkiota 4 §:stä ilmenevän säännön mukaisesti. Kokousten kestoa laskettaessa ei oteta huomioon kokousten välissä mahdollisesti olevaa aikaa, jolloin kumpaakaan kokousta ei pidetä. Sellaisen puheenjohtajan osalta, joka ei ole toiminut puheenjohtajana kummassakin elimessä tai ellei puheenjohtajuus jommassakummassa toimielimessä ole kestänyt yksinään korotukseen oikeuttavaa aikaa, lasketaan korotus jäsenen korottamattomasta palkkiosta.

 

6 § Vaalilautakunnan palkkiot

 

Keskusvaalilautakunnan, vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan puheenjohtajalle ja jäsenelle maksetaan kultakin toimituspäivältä seuraavan suuruiset palkkiot, joihin sisältyy palkkio vaalitoimituksen päätyttyä suoritettavasta laskentatehtävästä:

 

Keskusvaalilautakunnan, vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan puheenjohtajat ja sihteeri 240 euroa toimituspäivältä.

 

Keskusvaalilautakunnan, vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan muu jäsen 120 euroa toimituspäivältä.

 

Toimituspäiviä edeltävistä ja niitä seuranneista kokouksista maksetaan tämän säännön 4 §:n mukaisesti määräytyvä lautakunnan jäsenen kokouspalkkio.

 

7 § Kaupungin oman organisaation ulkopuolisten toimielinten kokoukset

 

Mikäli luottamushenkilö valitaan sellaiseen edustajakokoukseen, toimikuntaan, neuvottelukuntaan, yhtiökokoukseen taikka muuhun vastaavanlaiseen tehtävään, jossa hän edustaa kaupunkia tai valvoo toimialaansa ja josta ei makseta muuta palkkiota, suoritetaan hänelle IV palkkioluokan mukainen palkkio.

 

8 § Tarkastukset ja katselmukset

 

Kaupungin toimielimen suorittamista tarkastuksista ja katselmuksista suoritetaan 65 euron suuruinen palkkio ja tällöin puheenjohtaja saa samansuuruisen palkkion kuin jäsen.

 

Jos samana vuorokautena pidetään saman toimielimen useampia tarkastuksia tai katselmuksia, sovelletaan niihin 5 §:ssä mainittuja periaatteita.

 

Jos toimielin pöytäkirjaan merkityllä päätöksellään antaa yhden tai useamman jäsenensä tehtäväksi suorittaa tarjousten avaamistehtäviä, irtaimen omaisuuden tarkastamisen tms. valmistelu- tai täytäntöönpanotehtäviä, jotka eivät ole työryhmien kokouksia, maksetaan tällaisesta tehtävästä 25 euron suuruinen palkkio kultakin alkavalta tunnilta.

 

Milloin toimielimen pöytäkirja on tarpeellista tarkastaa muulloin kuin ko. toimielimen kokouksessa, maksetaan pöytäkirjan tarkastajalle toimituspalkkiona 11 euroa tarkastuskerralta.

 

9 § Kuntalain 42 §:n tarkoittamat korvaukset

 

Luottamushenkilölle suoritetaan korvausta ansionmenetyksestä samoin kuin kustannuksista, joita luottamustoimen vuoksi aiheutuu sijaisen palkkaamisesta, lastenhoidon järjestämisestä tai muusta vastaavasta syystä.

 

Luottamustoimen hoitamiseksi katsotaan tässä pykälässä osallistuminen

-toimielimen kokoukseen,

-toimielimen hyväksymään koulutus- tai seminaaritilaisuuteen,

-toimielimen järjestämään talousarvio- tai muuhun seminaariin ja muuhun tämän säännön 8 §:ssä tarkoitettuun toimeen

-kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan sekä kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajan kutsumaan neuvotteluun sekä

-kaupunginhallituksen tai sen jaoston määräämän kaupungin ulkopuolisen toimielimen luottamustehtävään, johon kaupunki on valinnut luottamushenkilön edustajakseen.

 

Tässä pykälässä tarkoitettu korvaus maksetaan todellisen ansionmenetyksen ja todellisten kustannusten mukaisena ottaen kuitenkin huomioon tässä pykälässä mainitut rajoitukset. Korvaukseen oikeuttavaksi ajaksi katsotaan edellä mainittuihin toimiin osallistumisen lisäksi tarpeellinen matka-aika.

 

Luottamushenkilölle voidaan korvata luottamustoimen hoitamisen johdosta aiheutuvaa ansionmenetystä ja tässä pykälässä mainittuja muita kustannuksia kultakin alkavalta tunnilta, ei kuitenkaan enemmältä kuin kahdeksalta tunnilta kalenterivuorokaudessa. Korvauksen määrä on yhteensä enintään 50 euroa tunnilta.

 

Ansionmenetyskorvaus

 

Saadakseen korvausta ansionmenetyksestä luottamushenkilön tulee esittää työnantajan todistus, josta käy ilmi että luottamustoimen hoitamiseen käytetty aika olisi ollut hänen työaikaansa ja että hänelle ei makseta siltä ajalta palkkaa. Todistuksesta on myös käytävä ilmi ansionmenetyksen määrä.

 

Mikäli luottamushenkilö ei ole luottamustehtävän hoitamiseen käytettynä ajankohtana työsuhteessa taikka virka- tai muussa julkisoikeudellisessa toimisuhteessa, hänen tulee korvauksen saadakseen esittää kirjallisesti riittävä selvitys siitä, että hän menettää luottamustehtävän hoitamisen vuoksi ansiotuloja. Mikäli muuta ei ole esitetty, tässä momentissa tarkoitetun luottamushenkilön ansionmenetyksen määräksi tunnilta katsotaan viimeksi vahvistetun valtionverotuksen ansiotulojen määrä jaettuna luvulla 1620. Yrittäjien osalta ansiotuloksi lasketaan verotuksessa vahvistetut ansiotulot sekä sellaiset osinkotulot, jotka on nostettu yhtiöistä, joista ansionmenetyskorvausten hakija omistaa yli 50 prosenttia.

 

Mikäli luottamushenkilön vaatiman ansionmenetyskorvauksen määrä on enintään 15 euroa tunnissa, selvitykseksi riittää perusteen ilmoittamisen lisäksi luottamushenkilön vakuutus ansion menettämisestä ja sen määrästä.

 

Mikäli työnantaja maksaa luottamustoimen haltijalle luottamustoimen hoitamiseen käytetyltä ajalta tämän palkan, voidaan työnantajalle suorittaa laskun perusteella korvauksena enintään se määrä, mikä olisi maksettu luottamustoimen haltijalle menetetyn työansion korvauksena, mikäli työnantaja olisi pidättänyt kyseiseltä ajalta luottamustoimenhaltijan palkan. Laskutus voidaan kohdentaa tiettyyn ajanjaksoon, joka ei saa olla vuotta pitempi.

 

Edellä olevia ansionmenetyksen korvaamista koskevia määräyksiä sovelletaan myös sellaiseen henkilöön, jonka kaupungin toimielin tai viranhaltija on nimennyt yhteisöön tai säätiöön, johon kaupungilla on osakkuuden tai sääntöjen nojalla oikeus nimetä jäseniä. Säätiön tai yhteisön toimielimen toiminnasta aiheutunut ansionmenetys korvataan samoin perustein, kuin edellä tässä pykälässä määritelty kaupungin luottamustoimen hoitamisesta.  

 

Muiden kustannusten korvaaminen

 

Saadakseen korvausta muista tässä pykälässä tarkoitetuista kustannuksista luottamushenkilön tulee esittää kirjallinen selvitys kustannusten perusteesta ja määrästä. Ulkopuoliselle suorittamistaan kustannuksista (esim. lapsenhoitopalkkio) luottamushenkilön tulee esittää tosite. Luottamushenkilön tulee anomuksessaan vakuuttaa, että kustannus on ollut tarpeellinen luottamustoimen hoitamisen vuoksi.

 

Kaupunginhallituksen hallintojaosto antaa tarkemmat ohjeet tässä pykälässä mainittujen korvausten hakemisesta ja maksamisesta.

 

 

10 § Palkkioiden ja korvausten maksamisen perusteet

 

Tässä säännössä mainittujen palkkioiden ja korvausten tulee perustua kokouspöytäkirjoihin tai luottamustehtävän hoitamisesta laadittuihin muistioihin. Toimielinten sihteerin tai tehtävänantajan tulee tehdä palkkioiden maksamista koskevat ilmoitukset asiasta annettujen erillisten ohjeiden mukaisesti.

 

Ansionmenetyksen ja luottamustoimen vuoksi aiheutuneiden kustannusten korvaamista koskeva vaatimus on, mikäli mahdollista esitettävä kahden kuukauden kuluessa hallintojaoston määräämälle viranhaltijalle.

 

Jos ansionmenetyksen ja kustannusten korvaamista koskevaa vaatimusta ei ole esitetty edellä mainitulle viranhaltijalle sitä seuraavan kalenterivuoden kuluessa, jona oikeus korvauksiin on syntynyt, on oikeus niihin menetetty.

 

Toimielimet määräävät edellä mainitun hallintojaoston määräämän viranhaltijan hyväksymään edellä 9 §:ssä tarkoitettuja korvauksia koskevat menot.

 

11 § Matkakustannusten korvaaminen

 

Luottamushenkilön oikeudesta saada luottamustehtävän hoitamisesta johtuen matkakustannusten korvausta, päivärahaa, ateriakorvausta, majoittumiskorvausta, yömatkarahaa, kurssipäivärahaa ja korvausta ulkomaille tehdystä virkamatkasta sekä korvausten saamisessa noudatettavasta menettelystä ovat soveltuvin osin voimassa kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen matkakustannusten korvausta koskevat määräykset, kuitenkin siten, että kaupunginhallituksen hallintojaostolla on yksittäistapauksessa oikeus määrätä toisin majoittumiskorvauksesta.

 

Kaupungin alueella suoritettujen edustus- yms. tehtäviin liittyvien matkojen matkakulut voidaan korvata myös taksin tai oman auton käyttämisestä aiheutuneiden kustannusten mukaisesti. Näiden matkojen maksamista varten kaupunginhallituksen hallintojaosto voi harkintansa mukaan ja määräämillään ehdoilla myöntää luottamushenkilöille etukäteen taksin luottokuljetuskuitteja.

 

Kaupungin alueella suoritetuista kokousmatkoista aiheutuneet matkakulut korvataan, milloin matka ylittää yhteen suuntaan viisi kilometriä, yleisten liikennevälineiden taksan mukaan, mikäli asianomaisella ei ole vapaalippua. Korvaus voidaan suorittaa myös taksimatkan tai oman auton käyttämisen johdosta aiheutuneista kuluista kaupunginhallituksen hallintojaoston päättämillä ehdoilla.

 

Korvaus muista 1 §:ssä tarkoitetuista luottamustoimen hoitamisesta aiheutuneista kustannuksista, joita ei ole mainittu em. virkaehtosopimuksessa, suoritetaan todellisten kustannusten mukaan huomioon ottaen kuitenkin, ettei aikaan perustuva korvaus saa ylittää 9 §:ssä mainittua enimmäismäärää.

 

12 § Viranhaltijoiden kokouspalkkiot

 

Mitä tässä säännössä on sanottu luottamushenkilön oikeudesta kokouspalkkioon, sovelletaan vastaavasti myös viranhaltijaan tai työntekijään, kuitenkin siten, että viranhaltijan ja työntekijän palkkio on ensimmäisessä palkkioluokassa 78 euroa, toisessa palkkioluokassa 65 euroa, kolmannessa palkkioluokassa 58 euroa ja neljännessä palkkioluokassa 45 euroa.

 

Kokouspalkkion viranhaltijalle tai työntekijälle maksamisen ehtona on, että kokous kestää vähintään puoli tuntia muulloin kuin viranhaltijan tai työntekijän säännöllisenä työaikana tai, että kokous alkaa vähintään kaksi tuntia hänen varsinaisen työaikansa päättymisen jälkeen. Tämä määräys ei kuitenkaan koske viranhaltijaa tai työntekijää, joka luottamushenkilönä osallistuu kokoukseen tai toimitukseen.

 

13 § Kaupunginhallituksen hallintojaoston päätösvalta

 

Sen lisäksi, mitä muualla on päätetty, hallintojaosto päättää seuraavista asioista:

 

1. Hallintojaosto määrää lautakuntien ja johtokuntien sijoittumisen tämän palkkiosäännön 2 §:ssä tarkoitettujen vuosipalkkioiden määräytymisen perusteena oleviin luokkiin lautakunnan ja johtokunnan merkittävyyden ja sen talousarvion suuruuden mukaan.

2. Hallintojaosto määrää keskushallinnon viranhaltijan, jonka tehtävänä on käsitellä tämän säännön 9 §:ään perustuvat vaatimukset ja huolehtia niiden maksamisesta.

3. Hallintojaosto ratkaisee ensi asteena luottamushenkilön vaatimuksen häneltä evätyn luottamustoimisuhteeseen perustuvan palkkion tai korvauksen suorittamisesta sekä päättää tarvittaessa liikaa maksetun palkkion tai korvauksen takaisinperimisestä.

4. Hallintojaosto voi harkintansa mukaan päättää, että tässä säännössä mainitsemattomasta luottamustoimen hoitamisesta maksettava palkkio määrätään jonkin 4 §:ssä mainitun palkkioluokan mukaan.

5. Hallintojaostolla on oikeus antaa sääntöä koskevia tulkintaohjeita.

6. Hallintojaostolla on oikeus yksittäistapauksessa päättää tästä säännöstä poiketen.

 

14 § Erinäisiä määräyksiä

 

Kokouspalkkion maksaminen edellyttää, että kokous pidetään Turun kaupungin alueella, ellei kaupunginhallitus erityisestä syystä toisin päätä.

 

Tässä säännössä mainitut palkkiot maksetaan neljännesvuosittain. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan vuosipalkkion maksamisesta on määrätty 3 §:ssä.

 

15 § Voimaantulo

 

Tämä sääntö tulee voimaan 1.12.2010 ja sillä kumotaan kaupunginvaltuuston 1.9.2009 hyväksymä palkkio- ja matkustussääntö.

 

Yhteisöjen ja säätiöiden hallituksiin nimettyjen henkilöiden ansiomenetykset korvataan taannehtivasti niiltä osin kuin hakemus perustuu 1.1.2010 jälkeiseen aikaan.