jokikatuA.lii

 

 

 

 

 

 

 

KAUPPAKIRJA (uuden rakennuksen tontti)

 

Myyjä

Turun kaupunki

Y-tunnus 0204819-8

(jäljempänä myyjä)

 

Ostaja

Asunto Oy Turun Fregatti

Y-tunnus 2347722-3

Aleksis Kiven katu 26, 33200 Tampere

 

Kaupan kohde

Kartalla M 183 / 22.6.2010 osoitettu 41/100 suuruinen määräosa 16.2.2009

hyväksytyn asemakaavan mukaisesta Turun kaupungin 1. kaupunginosan 34. korttelin tontista 6 (853-1-34-6)., kokonaispinta-alaltaan 6201 m2. Kohteen osoite Helsingintie 15, Turku.

 

Tontti 853-1-34-6 luovutetaan määräosina samassa kaupantekotilaisuudessa kolmella eri kauppakirjalla.

 

Kiinteistökaupan peruste   

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös 29.9.2010 §

 

Kauppahinta ja sen maksaminen

 

Kauppahinta miljoona kuusisataatuhatta seitsemänsataaviisikymmentäkaksi (1.600.752) euroa maksetaan kaupantekotilaisuudessa ja kuitataan maksetuksi tämän kauppakirjan allekirjoituksilla.

 

Koko tontin 1-34-6 kauppahinta on tontille osoitetun rakennusoikeuden perusteella laskettuna kolmemiljoonaayhdeksänsataaseitsemäntoistatuhatta (3.917.000) euroa;

 

- kauppahinnasta 1.932.350 euroa maksetaan samassa kaupantekotilaisuudessa allekirjoitettavalla Lännen YH-Asunnot Oy:n nimiin tehtävällä 49/100 suuruisella määräosakaupalla

 

- kauppahinnasta 383.898 euroa 10/100 suuruisen määräosan kaupasta, jossa ostajana on YH Länsi Oy ja NCC-Rakennus Oy omaan tai perustettavan/perustettavien yhtiön/yhtiöiden lukuun, maksetaan viimeistään kolmen vuoden kuluttua kauppakirjojen allekirjoittamisesta.

 

Osapuolet voivat yhteisesti sopimalla päättää muustakin maksuaikataulusta.

 

Kaupunki saa tonttiin 1-34-6 kohdistuvat kiinnitykset maksamattoman kauppahinnan vakuudeksi kuten tässä kauppakirjassa sovitaan. Myyjän saamat kiinnitykset ovat ensimmäisillä sijoilla olevia, heti mahdollisen hallinnanjakosopimuksen jälkeen vahvistettavia kiinnityksiä. Kiinnitysten suuruus määräytyy kaupantekohetkellä maksamattomaksi jäävän kauppahinnan perusteella. Myyjä luovuttaa myöhemmin todennettua kauppahinnan maksua vastaan vastaavan määrän tonttia koskevia panttikirjoja ostajalle.

 

Mikäli tontteja tulee alueelle useampia, jaetaan kauppahinta erikseen sovittavalla tavalla tonteille ja eri kauppahintaerien vakuutena on eri tontteihin vahvistetut kiinnitykset sen mukaisesti minkä tontin kauppahinnasta on kyse. Kauppahinnan jako eri tonteille määritetään siten, että viimeiseksi rakennettavan tontin kauppahinta erääntyy viimeisenä ja vain tähän tonttiin vahvistetut kiinnitykset on ko. kauppahintaerän vakuutena jne. Mikäli jokaiselle rakennuspaikalle ei tule omaa tonttia, mutta jokaista rakennusta hallinnoimaan tulee erillinen osakeyhtiö, ostavat nämä yhtiöt kohteen murto-osuuksin ja solmivat hallinnanjakosopimuksen, joka kiinnitetään kiinteistöön parhaalla etusijalla (tämä on hallinnanjakosopimuksen rekisteröinnin edellytys). Tällaisessa tapauksessa kauppahinta jaetaan erikseen sovittavalla tavalla eri osuuksien ostajille saman periaatteen mukaisesti kuin edellä on mainittu. Kauppahinnan vakuudeksi annettavat kiinnitykset kohdistetaan sen omistajan osuuteen kiinteistöstä, jonka kauppahinnasta on kyse eli viimeiseksi erääntyvän kauppahintaerän vakuudeksi tuleva kiinnitys rasittaa vain viimeiseksi rakennettavaksi tulevaa osuutta kiinteistöstä, toiseksi viimeisenä erääntyvän kauppahintaerän vakuudeksi tuleva kiinnitys rasittaa vain toiseksi viimeisenä rakennettavaksi tulevaa osuutta kiinteistöstä jne.

 

Mikäli kauppahinnan maksun suorittaminen viivästyy edellä määritellystä ajankohdasta, ostaja maksaa erääntyneille saataville korkolain (633/73)

4 §:n mukaisen viivästyskoron eräpäivästä lukien.

 

Muut kaupan ehdot:

Tämän kiinteistökaupan kaikki ehdot on esitetty tässä kauppakirjassa.

 

1. Omistus- ja hallintaoikeus

 

Omistus- ja hallintaoikeus kaupan kohteeseen siirtyvät ostajalle tämän kauppakirjan allekirjoituksin.

 

2. Maksuvelvollisuudet

 

Kaupan kohteeseen kohdistuvista veroista ja muista maksuista vastaa

myyjä kaupantekopäivään asti ja sen jälkeen ostaja.

 

Myyjä vastaa kaupan kohteen hoito-, ylläpito- ja käyttökustannuksista

kaupantekopäivään asti ja sen jälkeen niistä vastaa ostaja.

 

Lainhuudatuskustannuksista, varainsiirtoverosta ja kaupanvahvistajan

korvauksesta vastaa ostaja.

 

3. Kohteeseen tutustuminen ja asiakirjat

 

Tontti on 16.2.2009 hyväksytyn ja 4.4.2009 voimaan tulleen asemakaavan mukaista asuin-, liike-, ja toimistorakennusten korttelialuetta.

 

Ostaja on tutustunut kiinteistön alueeseen ja rajoihin sekä maasto-olosuhteisiin. Ostaja on verrannut ko. seikkoja kaupan kohdetta koskeviin asiakirjoihin, minkä johdosta ostajalla ei ole huomauttamista.

 

Kaupan kohde myydään vapaana kaikista rasituksista ja rasitteista lukuunottamatta niitä rasitteita, jotka on mainittu tässä kauppakirjassa tai liitteinä olevissa rasitustodistuksissa ja kiinteistörekisterinotteissa.

 

Ostaja on tutustunut kohteen lainhuutotodistuksiin, rasitustodistuksiin,

kiinteistörekisterinotteisiin sekä kaavatilanteeseen. Myyjä vakuuttaa antaneensa kaikki tiedossaan olevat tiedot, jotka ovat saattaneet vaikuttaa

ostajan ostopäätökseen.

 

Ostaja on tutustunut ympäröiviä alueita koskeviin maankäyttömääräyksiin.

 

4. Tontilla sijaitseva maanalaiset johdot

 

Tontilla sijaitsee kartalla M 183 /22.6.2010 osoitetut rasitealueet kevyttä

liikennettä varten sekä maanalaiset johdot, joiden likimääräinen sijainti on esitetty kartalla.

 

Mikäli ostajan rakennushanke edellyttää maanalaisten johtojen siirtämistä, ostaja vastaa johtojen siirtämisen käytännön toteuttamisesta. Ostaja on

velvollinen hyväksyttämään siirtosuunnitelmat vesi- ja viemärijohtojen osalta Turun kaupungin vesilaitoksella ja sähkö- ja kaukolämpökaapeleiden ja muuntamon osalta Turku Energialla ja sopimaan Vesilaitoksen ja Turku Energian kanssa siirtotoimenpiteiden suorittamisesta.

 

Myyjä vastaa kartalla M 183 /22.6.2010 osoitetuilla rasitealueilla sijaitsevien johtojen siirtämisestä aiheutuvista kohtuullisista kustannuksista. Siirtämisestä aiheutuvat maksut tapahtuvat ostajan lähettämää laskua tai laskuja

vastaan.

 

5. Rakentamiskelpoisuus

 

Ostaja vastaa kiinteistön perustamistavan valinnasta, rakennushankkeen suunnitteluun liittyvien maaperätutkimusten suorittamisesta ja maaperän edellyttämistä hankkeen rakenteellisien ratkaisujen selvittämisestä.

 

6. Rakentamisvelvollisuus

 

Tontille 1-34-6 on rakennettava hyväksyttyjen piirustusten, rakennusjärjestyksen sekä kauppakirjan liitteenä mahdollisesti annettujen rakentamisohjeiden mukaisesti kerrosalaltaan vähintään 80 % asemakaavan sallimasta enimmäisrakennusoikeudesta kolmen vuoden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta lukien siten, että rakennuslupaviranomainen voi siinä suorittaa käyttöönottokatselmuksen mainittuun määräaikaan mennessä.

 

Jos tässä sopimuskohdassa tarkoitetun määräajan noudattaminen estyy

ostajasta riippumattomasta syystä (esim. rakennuslupaan liittyvä valitus), pidennetään tässä sopimuskohdassa tarkoitettuja rakentamisvelvoitteiden määräaikoja sillä ajalla, jonka este on voimassa.

 

Lisäksi myyjä voi anomuksesta myöntää painavasta syystä (esimerkiksi

kysynnän oleellinen huononeminen asuntomarkkinoilla) lisäaikaa edellä

tässä sopimuskohdassa tarkoitetuille rakentamisvelvoitteiden määräajoille ajaksi, jonka painava syy on voimassa.

 

7. Luovutusrajoitus

 

Ostaja sitoutuu olemaan myymättä tai muutoin luovuttamatta rakentamatonta kiinteistöä muulle kuin sellaiselle, jonka kaupunki hyväksyy.

 

8. Sanktiot

 

Mikäli ostaja on 7. kohdan vastaisesti luovuttanut tontin rakentamattomana edelleen, on ostaja velvollinen suorittamaan kaupungille heti sopimussakkona puolet kyseisen luovutuksen kohteena olleen tontin edellä tässä

kauppakirjassa kohdassa ”Kauppahinta ja sen maksaminen” todetusta kauppahinnasta, ellei myyjä erityisestä syystä päätä myöntää huojennusta sopimussakosta.

 

Mikäli ostaja ei ole täyttänyt edellä 6. kohdassa mainittua rakennusvelvoitettaan, on ostaja velvollinen suorittamaan kaupungille heti sopimussakkona puolet kyseisen tontin edellä tässä kauppakirjassa kohdassa ”Kauppahinta ja sen maksaminen” todetusta kauppahinnasta, ellei myyjä erityisestä

syystä päätä myöntää huojennusta sopimussakosta.

 

Selvyyden vuoksi todetaan, että myyjällä ei ole oikeutta saada ostajalta edellisissä kappaleissa tarkoitettujen sopimussakkojen lisäksi muuta korvausta, jos ostaja ei ole täyttänyt edellä 6. kohdassa mainittua rakennusvelvoitettaan tai on 7. kohdan vastaisesti luovuttanut tontin rakentamattomana edelleen.

 

9. Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunnitelmien mukaan vaatii

kadun ja kiinteistön pihatason korkeuseroista johtuen joko penger- tai l

eikkausluiskan ulottamista kiinteistölle, kiinteistönomistajan on sallittava

tämä korvauksetta.

 

10. Rasiteoikeudet

 

Kiinteistönomistaja on velvollinen korvauksetta sallimaan kaupungin tai sen osoittamien yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevien johtojen, laitteiden ja kiinnikkeiden sijoittamisen kiinteistölle, sen yli tai sillä oleviin rakennuksiin. Kiinteistönomistajalle korvataan em. toimenpiteistä mahdollisesti aiheutuvat suoranaiset vahingot ja haitat. Kaupungilla on oikeus merkitä em. oikeus

rasitteena kiinteistörekisteriin kiinteistönomistajaa enempää kuulematta.

 

11. Pintavedet

 

Kiinteistönomistajan tulee huolehtia kustannuksellaan tonttiviemäröintinsä yhteydessä kiinteistöön rajoittuvilta puistoalueilta sekä jalankulkupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, kiinteistölle mahdollisesti valuvien pinta-vesien poisjohtamisesta.

 

12. Kunnallistekniikka ja liittymismaksut

 

                     Turun Vesiliikelaitoksella on oikeus periä tontinomistajalta voimassaolevan taksansa mukaisen, runkolinjasta mahdollisesti rajalle tuodun, ns. tontti-

johdon rakentamiskustannuksen välittömästi tämän kauppakirjan alle-kirjoittamisen jälkeen. Lisäksi Turun Vesiliikelaitoksella on oikeus periä vesihuollon liittymismaksu sen jälkeen, kun liittymissopimus on allekirjoitettu.

 

Kaupunki rakentaa kustannuksellaan määräämänään aikana kiinteistön kohdalla sijaitsevat kadut katupiirustusten mukaisesti, yleiset sähkö-, tele-,vesi-, viemäri- ja kaukolämpöjohdot sekä katuvalaistuksen.

 

Kiinteistönomistaja vastaa, kiinteistön kohdalla olevan kadun yleiseen käyttöön luovuttamisesta riippumatta, kadun kunnossa- ja puhtaanapidosta siten, kuin laissa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta on säädetty. Lisäksi kiinteistön katuosuudella mahdollisesti olevien istutusten ja nurmikon hoito kuuluu em. laista poiketen kiinteistönomistajalle

 

13. Naapurin oikeudet ja velvollisuudet

 

Naapurikiinteistön omistajalla tai haltijalla on oikeus käyttää tontin aluetta tarpeelliselta osalta tontin rajaan mahdollisesti ulottuvan seinän ja vesikaton rakentamis-, korjaus-, huolto- ym. töiden suorittamista varten. Naapuri on velvollinen korjaamaan ja korvaamaan aiheuttamansa vahingon.

 

Kiinteistönomistajalla on oikeus ulottaa tontin rajaan kiinni rakennettaessa räystäs- ja routalevy enintään 500 mm naapuritontin alueelle, mikäli Turun kaupunki omistaa kyseessä olevan naapurialueen. Naapurikiinteistön omistajalla tai haltijalla on puolestaan oikeus ulottaa tontin rajaan kiinni rakennettaessa räystäs- ja routalevy enintään 500 mm puheena olevan tontin alueelle.

 

14. Kauppaehtojen siirto

 

Edellä kohdissa 9-13 mainitut määräykset tulee ottaa kiinteistöä koskeviin vastaisiin luovutuskirjoihin. Mikäli kiinteistö luovutetaan rakentamattomana, kohtien 6.ja 7. ehdot on myös otettava luovutuskirjaan.

 

15. Irtain omaisuus

 

Tällä kaupalla tai sen yhteydessä ei ole myyty irtainta omaisuutta.

 

16. Ympäristönsuojelulain mukainen ilmoitus

 

Ympäristönsuojelulain 104 §:n mukaisesti myyjä ilmoittaa, että kaupan

kohde on aiemmin ollut teollisuuskäytössä. Alueella suoritetun maaperätutkimuksen perusteella alueen maaperää täytyy puhdistaa.

 

Kaupunki on laatinut kaupan kohteen maaperän kunnostussuunnitelman alueen tulevan maankäytön edellyttämään tasoon.

 

Kunnostussuunnitelma on laadittu siten, että puhdistaminen tapahtuu taloudellisesti edullisimmalla tavalla. Kaupunki on hyväksynyt kunnostussuunnitelman ja vastaa viranomaisten kunnostussuunnitelman perusteella vaatimista maa-alueen ja rakenteiden puhdistuskustannuksista. Puhdistuskustannuksiin kuuluvat esim. pilaantuneisuusselvityksen laadinnan kustannukset, kunnostussuunnitelman laadinnan kustannukset, puhdistuksen valvonnan kustannukset ja viranomaisraportointiin liittyvät kustannukset sekä

kaivuun-, maansiirron-, kuljetuksen, maa-aineksen ja pohjaveden käsittelyn kustannukset.

 

Edellä tarkoitettujen puhdistuskustannusten lisäksi kaupunki vastaa ylimääräisistä täyttökustannuksista niiltä osin, kun kaupan kohteelta joudutaan poistamaan pilaantumisen vuoksi maamassoja, jotka muutoin voisivat rakennussuunnitelman mukaan jäädä koskemattomiksi. Täyttökustannuksilla tarkoitetaan kaikkia niitä kustannuksia, jotka täyttämiseen liittyvät kuten esim. täyttöön tarvittavan ominaisuuksiltaan poistettua maamassaa vastaavan maamassan kustannukset sekä kuljetus-, kaivuu-, tiivistys- ja tasoittamiskustannukset. Korvaavan maamassan on laadullisesti täytettävä poistetun maamassan tiiviysominaisuudet. Täytön osalta sovelletaan soveltuvin osin edellisessä kappaleessa sovittua menettelytapaa

 

Ostaja toteuttaa puhdistuksen ja täytön taloudellisesti edullisimmalla tavalla siten, että toimenpiteet eivät aiheuta viivästyksiä ostajan tontilla toteutettavalle rakennushankkeelle. Myyjä ei vastaa puhdistuskustannuksista, jotka eivät perustu hyväksyttyyn kunnostussuunnitelmaan tai asianomaisen

viranomaisen päätökseen. Myyjä ei myöskään vastaa maamassojen poistosta ja kuljetuksesta aiheutuneista kustannuksista siltä osin, kun ne aiheutuvat yksinomaan rakennushankkeen toteuttamisesta eikä siltä osin kun ostaja säästää rakennushankkeeseen muutoin sitoutuvia kustannuksia (esim. pilaantuneen maan kaivuu- ja kuljetuskustannukset siltä osin, kun ne toteutettaisiin rakennushankkeen toteuttamiseksi myös ilman pilaantuneen maan puhdistamista).

 

Puhdistus- ja täyttökustannusten maksu tapahtuu ostajan lähettämää laskua tai laskuja vastaan.

 

17. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Mahdolliset kauppakirjan tulkinnasta johtuvat erimielisyydet ja riidanalaiset korvaus- ja sopimussakkokysymykset ratkaisee ensimmäisenä asteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

18. Muut ehdot

 

Osapuolet toteavat, että kaupungin tavoitteena on kunnostaa tontin kohdalla rannassa kulkeva kevyen liikenteen väylä.

 

Tämä kauppakirja on tehty neljänä samansanaisena kappaleena, kaksi

ostajalle, yksi myyjälle ja yksi julkiselle kaupanvahvistajalle.

 

Turussa . päivänä ….kuuta 2010

 

TURUN KAUPUNKI

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan puolesta