Liite 1 § 184

 

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 6.9.2010:

 

Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelman (Kv 26.10.2009 § 239) mukaisesti Turun tavoitteena on vähentää alueensa kasvihuonekaasupäästöjä vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä 30 prosentilla asukaskohtaisesti mitattuna. Tämä tavoite ylittää Suomen ja Euroopan Unionin voimassa olevan 20 prosentin tavoitteen. Suoritetun seurannan mukaan asukaskohtaisesti mitatut päästöt olivat vuonna 2007 Turussa jo alentuneet noin 13 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Ilmasto- ja ympäristöohjelmassa linjatut toimenpiteet tulevat toteutuessaan johtamaan päästöjen alenemiseen ohjelmassa asetetun tavoitteen mukaisesti.

 

Kaupunginjohtaja asetti 12.4.2010 Ilmasto- ja ympäristöohjelman 2009 - 2013 toimeenpanoa koordinoivan työryhmän. Asettamispäätöksen mukaisesti työryhmän tehtävänä on koordinoida Turun kaupungin Ilmasto- ja ympäristöohjelman 2009 - 2013 toimeenpanoa ja seurantaa sekä tarvittaessa valmistella toimeenpanon ja seurannan kehittämiseen liittyviä aloitteita. Työryhmän toimikausi on sidottu tähän tehtävään.

 

Kokouksessaan 1.6.2010 työryhmä suoritti katsauksen ohjelman etenemiseen, kävi läpi toimenpiteiden organisointia sekä valmisteli aloitteen Turun liittymiseksi Covenant of Mayors ‑sitoumukseen (http://www.eumayors.eu). Mukaan tähän vapaaehtoiseen sitoumukseen ja sen ympärille perustettuun verkostoon voivat liittyä kaupungit, jotka ovat sitoutuneet ylittämään EU:n virallisen 20 % päästövähennystavoitteen. Suomesta ovat jo mukana Espoo, Helsinki, Tampere ja Vantaa. Kaikkiaan mukana on yli 1700 kuntaa. Aloitteen ja verkoston alullepanija ja rahoittaja on Euroopan Komissio ja sitä tukevat myös Alueiden Komitea, Euroopan Parlamentti ja Euroopan Investointipankki. Koordinaatioyhteistyöhön osallistuvat useat eurooppalaiset kaupunkiverkostot.

 

Ilmasto- ja ympäristöohjelma sisältämän ohjaavan periaatteen mukaan Turku jatkaa kestävän kehityksen edistämistä, seurantaa ja raportointia Aalborgin sitoumusten (KH § 267/2005) ja kuntien ilmastokampanjan mukaisesti pyrkien ilmasto- ja ympäristöohjelman 2009 - 2013 avulla entistä tuloksellisempaan ilmaston- ja ympäristönsuojeluun kaupungin toimenpitein sekä yhteistyössä kansalaisyhteiskunnan, alueellisten, kansallisten ja kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

 

Liittyminen Covenant of Mayors ‑sitoumukseen ja verkostoon toteuttaa tätä ohjaavaa periaatetta. Samalla se jatkaa Turun kaupungin ansiokasta kansainvälistä yhteistyötä kestävän kehityksen alalla vahvistaen kontakteja alan muihin eurooppalaisiin toimijoihin ja toiminnan rahoittajiin. Turun kaupungin Ilmasto- ja ympäristöohjelman sisältämä päästövähennystavoite sekä muut tavoitteet ja niitä toteuttavat toimenpiteen täyttävät Covenant of Mayors ‑sitoumuksen asettamat vaatimukset.

 

Turku tulee varsin todennäköisesti pääosin saavuttamaan Ilmasto- ja ympäristöohjelmansa tavoitteet, sillä ohjelman toteuttaminen on edennyt hyvin. Ohjelman toimeenpanoa koordinoivan työryhmän kokoamat tiedot on koottu esityksen liitteenä olevaan muistioon. Ohjelman hyvä eteneminen luo kaupungille vahvaa pohjaa olla mukana ja esillä myös kaupunkitason eurooppalaisessa yhteistyössä. Kulttuuripääkaupunkivuoden myötä myös muuta kaupungin esilläoloa ja aktiivista osallistumista eurooppalaiseen verkostoitumiseen kaupungin strategisten ohjelmien mukaisilla aloilla on nähdäkseni pidettävä erityisen ajankohtaisena ja tärkeänä. Saavutettavissa on merkittävää synergiahyötyä.

 

Kaupungin liittyminen Covenant of Mayors ‑sitoumukseen sisältää seuraavat vaiheet:

 

1. Asian esittely kaupunginvaltuustolle.

2. Kaupunginvaltuuston virallinen päätös asiasta ja valtuutus liittymislomakkeen allekirjoittamiseen.

3. Kaupungin virallinen ilmoitus asiasta.

4. Kaupunginvaltuustolle osoitetun vahvistusviestin ja jatkotoimia koskevan tiedon vastaanottaminen.

 

Esitän, että kaupunginhallitus päättäisi esittää kaupunginvaltuustolle Turun liittymistä Covenant of Mayors ‑sitoumukseen.

 

Oheismateriaali 1              Covenant of Mayors (Kaupunginjohtajien yleiskokous paikallisen kestävän energian puolesta), virallinen teksti

 

Oheismateriaali 2              Covenant of Mayors, liittymislomake

 

Oheismateriaali 3              Muistio, Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelman 2009 - 2013 toteutuminen (tilannekatsaus 6/2010)

 

Kaupunginhallitus ilmoittaa valtuustolle, että kaupunginhallitus osallistuu kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskuksen yhteistyöhön ja esittää talousarvioon vuosille 2011 - 2014 vuosittaista 45.000 euron rahoitusta Valonian toimintaan.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää,

että Turun kaupunki liittyy Covenant of Mayors ‑sitoumukseen ja

että kaupunginhallitus oikeutetaan allekirjoittamaan liittymislomake.