Liite 1 § 183

 

Yhteiskuntasuhteiden päällikkö Esa Tuomisto ja kehityspäällikkö Niko Kyynäräinen, 31.8.2010:

 

Lounaisrannikon keskuskaupungit (Pori, Rauma, Turku ja Uusikaupunki) ovat viimeisten vuosien aikana lisänneet yhteistyötään. Syksyn 2009 kuluessa todettiin tarve entisestään tiivistää ja konkretisoida yhteistyötä. Keskuskaupungit käynnistivät kaupunginhallitusten yhteisillä päätöksillä vuoden 2010 alussa (Kh 11.1.2010 § 8) selvityshankkeen Lounaisrannikon kehittämisvyöhykkeen muodostamiseksi ja asettivat työlle ohjausryhmän.

 

Tiivistyvän yhteistyön päätavoitteena on Lounaisrannikonvahvistaminen hyvänä yritysten sijoittumis- ja toimintaympäristönä sekä houkuttelevana asuinympäristönä. Lounaisrannikon kehittämistyössä tähdätään vuoteen 2020. Tavoitteena on tunnistaa vyöhykkeen kehittämisen mahdollisuudet ja valita yhteisiä kehittämisen kärkiä. Tähtäimenä on menestyminen paitsi kansallisesti myös kansainvälisellä tasolla.

 

Selvityshanke käynnistettiin kaupunkiseutujen, yrittäjien ja muiden vyöhykkeen toimijoiden yhteisellä starttitilaisuudella helmikuussa 2010. Sen jälkeen Lounaisrannikon kehittämismahdollisuuksia on tarkasteltu asiantuntijoiden työn kautta mm. meriklusterin, matkailun, innovaatioiden, infrastruktuurin, hyvinvoinnin, imagon, muuttoliikkeen ja talouden näkökulmista. Asiantuntijatyön pohjalta muodostettiin toimenpide-ehdotuksia Lounaisrannikon kehittämiseksi. Toimenpide-ehdotukset esiteltiin sidosryhmille toukokuussa 2010 ja testautettiin laajalla vyöhykkeen kehittäjille ja päättäjille suunnatulla sähköpostikyselyllä. Asiasta on käyty kansalaiskeskustelua seutujen valtamedioiden kautta.

 

Valmistelutyön pohjalta on laadittu tämän asiakohdan liitteenä 1. oleva kehittämisvyöhykkeen ohjelma sekä vuoden 2011 toimintasuunnitelma, jonka kaupunginhallitusten nimeämä ohjausryhmä hyväksyi esitettäväksi kaupunginvaltuustojen käsiteltäväksi kokouksessaan 30.6.2010.

 

Liite 2                                 Esitys Lounaisrannikon kehittämisvyöhyketyön lippulaivahankkeiksi sekä vuoden 2011 toimintasuunnitelmaksi

 

Esitämme, että kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että:

 

1.     Kaupunginvaltuusto päättää, että Turun kaupunki osallistuu tämän asiakohdan liitteen 1. mukaiseen Lounaisrannikon kehittämisvyöhyketyöhön vuoden 2011 alusta lähtien.

 

2.     Kaupunginvaltuusto päättää valtuuttaa kaupunginhallituksen valmistelemaan ja hyväksymään yhteistyötä säätelevän puitesopimuksen, joka laaditaan vuosille 2011-2013. Puitesopimuksessa täsmennetään yhteistyön konkreettiset muodot ja sisällöt.

 

3.     Kaupunginvaltuusto päättää, että Turun kaupunki sitoutuu yhteistyökumppaneineen osoittamaan vuosittain talousarviossa määrärahan Lounaisrannikon kehittämisvyöhyketyön perusrahoitukseen kehittämisvyöhyketyötä varten laadittavan vuosittaisen toimintasuunnitelman perusteella.

 

4.     Kaupunginvaltuusto päättää todeta, että muiden alueen kaupunkien, kuntien ja seutukuntien sekä alueen muiden toimijoiden on mahdollista tulla työhön mukaan konkreettisten hankkeiden kautta niiltä osin kuin ne katsovat hankkeet omien intressiensä mukaiseksi. Yhteistyölle luodaan yhteiset periaatteet puitesopimusvalmistelun yhteydessä.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää seuraavaa:

1. Turun kaupunki osallistuu tämän asiakohdan liitteen 1. mukaiseen Lounaisrannikon kehittämisvyöhyketyöhön vuoden 2011 alusta lähtien.

2. Kaupunginhallitus valtuutetaan valmistelemaan ja hyväksymään yhteistyötä säätelevän puitesopimuksen, joka laaditaan vuosille 2011-2013. Puitesopimuksessa täsmennetään yhteistyön konkreettiset muodot ja sisällöt.

3. Turun kaupunki sitoutuu yhteistyökumppaneineen osoittamaan vuosittain talousarviossa määrärahan Lounaisrannikon kehittämisvyöhyketyön perusrahoitukseen kehittämisvyöhyketyötä varten laadittavan vuosittaisen toimintasuunnitelman perusteella.

4. Todetaan, että muiden alueen kaupunkien, kuntien ja seutukuntien sekä alueen muiden toimijoiden on mahdollista tulla työhön mukaan konkreettisten hankkeiden kautta niiltä osin, kuin ne katsovat hankkeet omien intressiensä mukaiseksi. Yhteistyölle luodaan yhteiset periaatteet puitesopimusvalmistelun yhteydessä.